Novice‎ > ‎

Fotogalerija iz potovanja po Etiopiji - fotografije Peter Eržen

objavljeno: 6. apr. 2011 07:29 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 6. apr. 2011 07:40 ]
Naš vodič Peter Eržen, ki se je ravnokar vrnil iz potovanja s skupino po Etiopiji z nami deli nekaj svojih vtisov. Uživajte v fotografijah.
 
Fotografije: Peter Eržen, ki bo tudi vaš vodič na potovanju po Etiopiji (oktober 2011).
 
V kolikor bi se nam radi pridružili na potovanju v Etiopijo (oktobra 2011) imamo še prosta mesta.
Za vse dodatne informacije smo z veseljem dosegljivi na email: uros.ravbar@gmail.com
Lepo vabljeni.

Etiopija – zadnja afriška divjina

 • Termin: 12.10. - 1.11.2011
 • Trajanje potovanja: 21 dni (oz. 14 dni)
 • Skupina: min 9 – max 19 popotnikov
 • Cena: 1.690 € (21 dni) oz. 1.190 € (14 dni) + let. karta (ca 690 EUR iz Ljubljane)
 • Vodja ture: Peter Eržen oz. Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja
Vabljeni da z nami odkrijete ta še vedno pristen del Afrike. 

Zakaj z nami v Etiopijo:

 • odkrivali boste deželo izrednih kontrastov in neverjetnih ljudi
 • je zibelka človeštva in krščanstva (so potomci kraljice Sabe, tukaj se nahaja Mojzesova skrinja zaveze)
 • raziskali boste izklesane cerkve v Lalibeli (osmo čudo sveta, Unesco) in gradove v Gondarju
 • čaka nas zelo raznolika narava in treking z dželadami po Simienu (eden najlepših parkov v Afriki)
 • doživeli boste stik s prvinsko Afriko in neverjetnimi plemeni (odkrivanje juga dežele s terenci kjer živijo nepozabna plemena Mursi, Banna, Karo in Hamer), zadnja afriška divjina, kjer se prestavimo za 1000 let v preteklost
 • ker se ne boste le slikali ampak tudi družili s plemeni, plesali z njimi in spali v njihovih vaseh (pristno doživetje!)
 • ker imamo v državi organizirane svoje avte, šoferje, vso kamping opremo (spanje pri plemenih), kuharja, vodiče ... kjer ne kampiramo pa spimo v izredno prijetnih popotniških hotelih
 • ker smo izbrali zares najlepše stvari, ki jih dežela ponuja
 • lahko boste nakupili krasne afriške spominke (poceni), se družili s podobnimi ljudmi kot ste sami in doživeli pravo avanturo
 • ker se bomo marsikdaj ustavili v naključnih vaseh, kjer boste lahko eni prvih popotnikov
 • ker bo to potovanje za vas nekaj posebnega in najverjetneje vam bo Etiopija zlezla pod kožo
DODATNO: trudimo se čimveč koristiti lokalnemu prebivalstvu, zato pripravljamo projekt DIREKTNA POMOČ, kjer bodo sredstva pristala direktno pri ljudeh potrebnih pomoči.

Program:

PRVI DEL POTOVANJA (14 dni): Potovanje bomo začeli v Addis Abebi, kjer si pogledamo etnografski muzej in eno največjih tržnic v Afriki. Sledi najem terencev in avantura z njimi na jug dežele, mimo Tiye (Unesco) do Arba Mincha, ki nam bo služil kot izhodišče za ogled jezera Chamo (krokodili, povodni konji ...) in obiska vasi plemena Dorsi, kjer nas čaka tradicionalna tržnica, spoznavanje lokalnih običajev, ples domačinov in spanje v posebnih hišah v obliki čebelnjakov. Sledi obisk vasi plemena Konso, kjer spoznamo pristno vas, lep kanjon in kjer nas čaka obisk pri poglavarju vasi. Obiskali bomo tudi lokalno šolo in se ustavili na tržnici plemen Banna in Ari. Sledil bo spust v narodni park Mago, kjer živi pleme Mursi (ženske s skodelami v ustih). V teh krajih bomo zares doživeli pravo Afriko oz. zadnjo afriško divjino kot pravijo dolini Omo. Prestavili se bomo za tisoč let nazaj, kjer bo že samo potovanje po teh krajih posebna zgodba. Težke razmere (slabe ceste, kampiranje ...) so pravi izziv za trpežne popotnike, ki bodo nagrajeni s posebnimi izkušnjami (in tudi s kakšnim plesom ob tabornem ognju pod nešteto zvezdami). Potem nas čaka pleme Karo, ki živi na krasni lokaciji nad reko Omo, pa številni termitnjaki in prečenje s kanuji do plemena Dasanech. V Turmiju oz. Dimeki bomo obiskali tradicionalno tržnico enega najbolj fotogeničnih plemen v Afriki, plemena Hamer. Družili se bomo tudi z plemenoma Erbore in Borana, kjer bo možno marsikje dobili krasne in poceni lokalne spominke. Sledi vožnja mimo vasi Shashemene (središča Rastafarijancev) do Adis Abebe.
DRUGI DEL POTOVANJA (dodatnih 7 dni): V drugem delu potovanja bomo odleteli z letalom v Bahir Dar, kjer nas čaka jezero Tana s svojimi starodavnimi samostani, bližnji slapovi Nila in panoramsko vožnjo do Gondar, ki je izhodišče za tridnevni treking po narodnem parku Simien (treking bo prilagojen vašim sposobnostim). Simien, ki spada pod svetovno dediščino je nastal z nešteto erupcijami pred 40 milijoni leti in med hojo nas čakajo krasni pogledi na posebno vulkansko pokrajino, kjer se bomo družili z opicami - dželadami (gelada pomeni lev v etiopščini), odkrivali številne kanjone, kjer prebivajo kozorogi in posebne desetmetrske lobelije. Sledi ogled Gondarja, Afriškega Camelota (s posebnim kompleksom gradov, Unesco) in najlepšo cerkvo Debre Berham (z etiopsko Mono liso). Za konec pa še ogled Lalibele (Unesco, osmo čudo sveta), s svojimi cerkvami vklesanimi v živo skalo. Spoznali bomo Afriško Petro, kjer so le 23 let delali 11 cerkva vklesanih v skalo (ponoči so jih delali ljudje, ponoči pa angeli) in najbolj znamenito cerkev Bet Giyorgis v obliki grškega križa. In ko boste na koncu ture v Lalibeli občudovali razgled iz našega hotela s hladnim pivom v roki boste razumeli zakaj je Etiopija tako posebna. Program priporočamo tistim, ki si želijo popotniškega načina odkrivanja sveta.

CENA: 1.690 EUR + let. karta, pri številu vsaj 15 oseb (vsi ki ste že potovali z nami imate 40 EUR popusta), Opcija: krajša 14 dnevna tura le za 1.190 EUR + let. karta, s povdarkom na plemenih juga Etiopije

V ceno je vključeno:
- trije notranji leti (Addis Abeba – Bahir Dar, Gondar – Lalibela, Lalibela – Addis Abeba),
- vse namestitve (10x spanje v popotniških hotelih brez lokalne kategorizacije v dvoposteljnih sobah, 6x kampiranje, 2x spanje na skupnih ležiščih),
- najem terencev z vsemi potrebnimi zavarovanji in lokalnimi šoferji (ki govorijo angleško) ter strošek goriva,
- vsa hrana na turi in brezalkoholne pijače (ves čas imamo na razpolago pitno vodo),
- vstopnine v vse vasi, narodne parke (Simien ...), vsi ogledi,
- lokalni vodič in kuhar (celotno turo),
- vse prevoze po programu (z jeepi, avtobusom, ladjo na jezero Chamo ...),
- strokovno vodenje in organizacija potovanja,
- predstavitev potovanja in srečanje potnikov s prezentacijo.
 
V ceni ni vključeno:
povratna letalska karta do Addis Abebe z letom iz Ljubljane z vsemi pristojbinami (marec 2011 – cena ca 690 EUR), stroški osebne narave, napitnine za lokalne vodiče, Coris zavarovanje, vizum.
Doplačilo za manjšo skupino 9 – 14 oseb 120 EUR

200 EUR akontacije se vplača ob rezervaciji na prvem srečanju ali pa se nakaže na račun agencije. S plačano akontacijo si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav, akontacijo vrnemo. Preostanek plačila potovanja se plača najkasneje en mesec pred odhodom na račun agencije. V primeru sprememb cen (namestitev, prevozov) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. 
 
VODNIK NA TURI: Peter Eržen, ki Etiopijo odlično pozna in se tam počuti kot doma. 
"Zase pravi, da je zanj vodenje poslanstvo in najlepši poklic na svetu."
 
Vse informacije: Uroš Ravbar, gsm 031-684 651, e-mail uros.ravbar@gmail.com 

Vtisi iz naših dosedanjih potovanj po Etiopiji

“Etiopija je tako drugačna od preostale Afrike, da jo enkrat v življenju morate obiskati, saj se je tukaj pisala zgodovina človeštva!”

Fotogalerija iz ture po Etiopiji (marec 2011) - fotografije Peter Eržen:

Fotogalerija iz ture po Etiopiji (marec 2010) - fotografije Uroš Ravbar:  

Zanimam se za potovanje:

Pošljite nam email na uros.ravbar@gmail.com
V kolikor mislite, da bi tura zanimala tudi vaše prijatelje oz. znance nam prosim sporočite njihove email naslove, da jim lahko pošljemo program.

Splošne info:

 • KAKO POTUJEMO? Jug dežele z rentanimi terenci, sever z privatnim avtobusom. Dodatno koristimo tri notranje lete (Addis Abeba – Bahir Dar, Gondar – Lalibela, Lalibela – Addis Abeba).
 • NASTANITEV: Večinoma spimo v kvalitetnih popotniških hotelih (10x), 6x kampiramo (šotore in podloge nam zagotovijo na licu mesta), 2x pa spimo na skupnih ležiščih v parku Simien.
 • HRANA IN PIJAČA: v lokalnih restavracijah oz. na sami turi imamo s seboj lokalnega kuharja, ki nam pripravlja tipično etiopsko hrano. Na voljo so vse pijače (čez dan bomo imeli ves čas na voljo vodo).
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno trpežnim popotnikom. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 9 – max 19
 • VREME: Med oktobrom in aprilom je v Etiopiji suho obdobje (lahko pa nas vreme preseneti). Pričakujemo temperature od 20 do 35 stopinj. Noči znajo biti hladne.
 • ZDRAVJE: Za predele v dolini Omo je priporočljivo jemanje antimalarikov. Predlagamo obisk www.zdravinapot.net (za dodatne informacije).
 • VARNOST: Etiopija je varna država. Kriminala je zanemarljivo malo, kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: S seboj je potrebno imeti gotovino. Bančnih avtomatov ni, kreditne kartice ne morete koristiti skoraj nikjer izven Addis Abebe. Za spominke je Etiopija pravi raj! Že zaradi tega so bile na naši zadnji turi ženske presrečne.
 • VIZUM: Slovenci za Etiopijo potrebujemo vizo, katero vam bomo uredili.

Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.
Cena je okvirna saj je izračunana na dan 1.3.2011.

Odsek iz knjige Z avtom okoli sveta, Uroša Ravbarja, ki govori o plemenih v dolini Omo:

“Nikoli si ne bom domišljal, da jih razumem, ker dejansko živim drugačno življenje. Lahko pa z njimi preživim dan, dva ali tri. Lahko jih samo začutim. Se za trenutek ustavim tudi v svojem življenju. Pomislim na to, kar počnem... Plemena na območju doline Omo so dejansko tako drugačna in tako posebna, da jih bom že zaradi tega vedno spoštoval in se k njim vedno znova vračal. Med vsemi temi plemeni se mi je spet zbudila raziskovalna žilica. V krajih, ki so še nedotaknjeni od zahodnjaške civilizacije, sem dobil energijo, da bom zdržal še ta zadnji del na poti okoli sveta.“  

Fotogalerija iz prejšnjega potovanja po Etiopiji:

 
Vtisi iz naše ture po Etiopiji:
V 28 letih se nisem imela še nikoli tako odlično in lepo na potovanju in doma, kot sedaj na tej tvoji turi! Nekaj dni je že minilo od potovanja in še vedno ne dojamem in se ne morem sprijaznit, da sem doma! Afrika me je čisto prevzela! Definitivno grem nazaj v Etiopijo pa upam, da za dlje časa!
Jasna
 
Etiopija s številnimi posebnimi plemeni, prijaznimi ljudmi in lepo pokrajino mi je dala več kot sem pričakovala. Globoko se mi je vtisnila v spomin. Afrika, krasna si, še se bom vrnila! Uroš in lokalna etiopska ekipa so poskrbeli, da nam na turi ni prav nič manjkalo in da smo lahko brezskrbno uživali. Z veseljem so se družili z nami, z nami peli in plesali in nam s tem se bolj približali deželo. Hvala vsem!
Anita

Mislim da je bila tvoja pot super načrtovana, če bi bila boljša bi bila že kičasta ha ha. Tudi ti si enkraten vodič, umirjen, nič paničen, za vsakega najdeš lepo besedo, to pa je tudi največ vredno na taki poti.
Karmenca