Novice‎ > ‎

Kmalu bomo potrdili januarsko potovanje na KUBO v terminu 16. - 30.1.2016

objavljeno: 23. jul. 2015 04:59 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 4. avg. 2015 03:57 ]
Dobrodošli na Kubi
CUBA LIBRELe še nekaj oseb in potovanje bo potrjeno.

Skozi odprta okna prihaja glasba v valovih, medtem ko nas ob večerih čakajo spontani plesni ritmi in povsod je prisotno življenje. Kuba je država, kjer si enostavno v trenutku zdaj in se prepustiš toku dogajanj. Kot iz nekega drugega časa nas čakajo klasične stare limuzine parkirane na kolonialnih trgih, revolucionarni grafiti na stenah živopisanih hiš opevajo revolucionarne podvige Che Guevare in Fidela Castra. Pa najlepše kubanske plaže in odmaknjeni otoki, jahanje konj, tobak, rum in koktejli v kombinaciji s salso, sonom, bachato in drugimi zvrstmi. Vabimo vas, da z nami odkrijete pristno Kubo, kjer bomo s katamarani odkrivali odmaknjene otoke, plavali z delfini in snorkali med najlepšimi koralami, kjer bomo spali pri domačinih doma in uživali v njihovi gostoljubnosti in sproščenosti. “Viva Cuba Libre!”

Na vas čaka vrhunski program (kjer smo izbrali resnično najboljše kar Kuba ponuja) in odličen vodnik.  Tako Kube ne boste samo videli ampak resnično doživeli.    

PROGRAM: 
H – hotel (3x)
Drugje spanje pri domačinih (posebno doživetje)
K – kosilo, Z - zajtrk

Starodavna HavanaDan 1 Evropa – HAVANA.
Polet prek enega izmed evropskih letališč v Havano. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti, prevoz do središča mesta. Nočitev v hotelu v Havani. (letalo, H)

Dan 2 – HAVANA.
Havana je mesto iz nekega drugega časa. Najprej obiščemo stari del mesta, kjer stoji katedrala in kjer Havana kaže svojo pravo staro podobo. Obiščemo tudi muzej ruma Havana Club ter si pogledamo njegovo skrivnostno proizvodnjo. Po želji kosilo v kolonialnem središču ali prosto za lastna raziskovanja. Potem sedemo v stare ameriške avtomobile in si v njih privoščimo ogled novega mestnega jedra. Z vetrom v laseh uživamo ob prizorih na priobalni aveniji Malecon, pomembnostih revolucionarnih uspehov iz Trga revolucije, arhitekturni lepoti predsedniške palače, slikovitosti Centralnega parka, poveljevanju iz Kapitola in zasluženem predihu v predsedniškem hotelu... Zvečer pa se gre plesat oz. si lahko ogledate predstavo Tropicana (doplačilo). Nočitev v hotelu v Havani (H, Z).

Dan 3 – HAVANA – HEMINGWAYEVA POSEST - COJIMAR – REMEDIOS 
Zjutraj nas najprej čaka plaža in sicer uživanje na popularni plaži Habanerosov, kjer si privoščimo kopanje. Potem obiščemo ribiško vasico Cojimar, od koder je Hemingway hodil na ribolov, in koder je nastalo njegovo najbolj prepoznavno delo “Starec in morje”. Poslikamo se pred restavracijo, v kateri je nastajala knjižna uspešnica, če je odprta pa si privoščimo še koktejl Daiquiri v modri azul barvi. Sledi obisk Hemingwayeve posesti in ogled muzeja, potem pa vožnja do mesteca Remedios in prosto za samostojno odkrivanje mesta. Nočitev pri domačinih doma. (Z)

Dan 4 - REMEDIOS – s katamaranom na CAYO SANTA MARIA – REMEDIOS.
Danes nas čaka vožnja s katamaranom na otoček Santa Maria. Do njega vodi čez 40 km dolgi nasip čez morje Atlantika in potopljene otočke, obrasle z mangrovimi gozdovi. Gre od Unesca zaščiten biosferni rezervat, kjer boste snorklali in uživali v morju. Če imate radi živali bo ta dan vrhunec druženje z delfinom (božanje delfina, njegov poljub …) Pozno popoldne se vrnemo v Remedios, tokrat barve sončnega zahoda popestrijo vrnitev. Na ta dan lahko organiziramo potapljaški izlet (potrebna najava ob prijavi)! Nočitev pri domačinih doma. (K)

Kolonialni Trinidad
Dan 5 –  REMEDIOS – SANTA CLARA – TOPES DE COLLANTES – TRINIDAD.
Pot proti Santa Clari popestrimo z zanimivimi zgodbami iz kubanske revolucije – s poudarkom na Che Guevari, saj nas čaka ena največjih otoških znamenitosti - mavzolej Che Guevare, najbolj znanega revolucionarja 20. stoletja. V Santa Clari se pomudimo še v središču mesta in okusimo lokalni sladoled na glavnem mestnem trgu preden se podamo v hribovito gorovje Escambray. Ne daleč vstran od panoramske razgledne točke na nižje ležeča jezera, nas že čakajo ruski tovornjaki in sprehajalne poti po tropskem zelenju in pestrem ekosistemu nacionalnega parka, mimo džungelskega slapu do melodične reke, kjer postanemo za kosilo. Z vrha se razteza lep razgled na Trinidad, našo naslednjo destinacijo. Poiščemo si namestitev, se stuširamo in uredimo, potem pa... spontana zabava v enem izmed glasbenih klubov, po polnoči lahko tudi v največji jamski diskoteki. Uživamo sleherni trenutek v nenavadnem koktejlu Trinidad in bolj klasičnih kot so Mojito, Daiquiri, Ron Colin? Nočitev pri domačinih doma. (K)

Dan 6 – TRINIDAD 
Na vas čaka odkrivanje Trinidada  (Unesco), enega najlepših kolonialnih mest Latinske Amerike. Sprehodili se boste skozi tlakovane ulice in si ogledali glavne znamenitosti okoli Plaza Mayor in po želji še katerega od muzejev: arheološki muzej, zgodovinski muzej, muzej romantike… Mesto je raj za nakupovanje spominkov in vas čaka veliko časa za samostojno odkrivanje. Če bi želeli se lahko za bolj aktivne po duši organizira opcijski izlet po lepi okolici. Zvečer pa spet ven, saj se mesto prelevi v veliko plesišče na odprtem. Spontana zabava in ples. Nočitev pri domačinih doma. 

Dan 7 – TRINIDAD – PLAYA ANCON – VALLE DE LOS INGENIOS – CAMAGUEY.
Takoj zjutraj obiščemo lepo karibsko plažo, nekaj kilometrov dolgo peščeno plažo. Po obmorskih radostih obiščemo bližnje Unescove plantaže sladkornega trsa v slikoviti dolini Los Ingenios. Ste za kosilo v nekdanji haciendi mogočnih baronov, kaj pa za sveže stisnjeni sok iz sladkornega trsa? Popoldanska vožnja v prestolnico goveda, Camaguey. Spanje pri domačinih doma. (K)

Dan 8 – CAMAGUEY – s katamaranom na CAYO SABINAL - CAMAGUEY.
Današnji dan izkoristimo za celodnevni izlet s katamaranom, tokrat je izhodišče na najdaljši kubanski plaži, Santa Lucia. Izlet nas popelje med najlepše koralne grebene, bogate s pahljačastimi koralami in številnimi vrstami tropskih rib. Geografsko izoliran in skrit otoček Cayo Sabinal je rezerviran kot nalašč samo za nas. Pred njim se razprostira dolga bela peščena plaža namočena v turkizne barve Atlantika, v njenem ozadju pa v ritmu vetra poplesavajo kokosove palme. Kar težko bo iti naprej. Na ta dan lahko organiziramo potapljaški izlet (potrebna najava ob prijavi)! Nočitev pri domačinih doma. (K)

Dan 9 – CAMAGUEY - SANTIAGO DE CUBA.
V prestolnici kubanskih kavbojev se izgubimo v Unescovem labirintu ozkih in kratkih uličic, nato nas v posebej prirejenih kolesih popeljejo na raziskovanje številnih trgov Camagueya, prepustimo se vožnji in vodenju lokalnih „bicikletarov.“ Povprašajte „bicikletarja“ o tinajonu, pa obisku papeža, lokalnih umetnikih... Kosilo imamo na slikovitem majhnem trgu, preden nadaljujemo pot do izhodišča za naslednji dan. Dobimo se v najbolj karibskem kubanskem mestu. Pred nami zaživi prestolnica glasbe, karnevalov in kubanskega juga, Santiago de Cuba. Nastanitev pri domačinih potem pa nočno odkrivanje mesta.  

Santiago živi z glasbo
Dan 10 – SANTIAGO DE CUBA.
Santiago - zibelka kubanske glasbe in revolucije - je zgrajen na neštetih gričih ter se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se v valovih dvigajo in spuščajo, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju pa se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra. Za začetek si ogledamo pokopališče Santa Ifigenia z mavzolejem Josea Martija, Trg Revolucije in trdnjavo del Morro, potem pa še glavne mestne znamenitosti kot so najstarejša kubanska hiša v kateri je prebival Diego Velazquez, muzej karnevala in glasbeni tempelj Casa de la Trova. Za kosilo se prileže jastog in krajša siesta. Popoldne obiščemo tovarno cigar (v sezoni), zvečer pa še Casa de la Trova, tempelj kubanske glasbe in njegovo "plesišče" (posebna doživetje). Nočitev pri domačinih doma.

Dan 11 – SANTIAGO DE CUBA – LAS TERAZAS – VINALES.
Takoj po jutranjem poletu nazaj v Havano, sledi obisk hribovja Guaniguanico s povdarkom na Las Terrazas na prijetni nadmorski višini okoli 500 metrov in možnostjo za sprehod po pokrajini valovitih hribčkov, bogatih z floro in favno. Sprehodimo se med starimi kavnimi plantažami (v sezoni) in zaveslamo po jezeru. V umetno ustvarjeni vasici si privoščimo eno izmed mnogih vrst kave nato pa se osvežimo še v tolmunu reke San Juan. Čaka nas le še vožnja do vasice s plantažami najbolj kakovostnega tobaka, Vinales. Namestitev pri domačinih doma.

Čudovita kraška pokrajina Vinalesa
Dan 12 – VINALES.
Najlepše smo prihranili za konec. Vinales je ugnezden v Sierra de Los Organos in nudi posebne panorame ter najlepše barve na Kubi. Milijone let so reke glodale podzemne tunele v mehki apnenec in nastajale so mogočne jame. Nad njimi se je pokrajina sesedala in nastala je posebna pokrajina mogotov. Uživamo v vzdušju mogotov nad nami in tobačnih ter kavnih polj okoli nas. Na poti spoznavamo prijazne domačine, ki nam z nekaj sreče zvijejo cigaro ali nam ponudijo srk domače kave. Ogledamo si jamo Cueva de India in uživamo v lepih konturah podzemnega sveta, nato pa se iz nje s čolni odpeljemo na prostost. Obiščemo tudi prazgodovinski Mural in sprobamo najboljšo Pina-Colado. Po kosilu se napotimo še na dodatno raziskovanje, tokrat kar na konjskem hrbtu. Spanje pri domačinih doma. (K)

Dan 13 – VINALES – izlet na otok CAYO LEWISA – VINALES.
Zjutraj se odpravimo še zadnjič na severno obalo. Kratka vožnja z ladjo nas popelje na koralni otoček v arhipelagu de Colorados. In kaj je lahko lepšega, kot da si na koncu potovanja lahko privoščimo sproščen počitniški dan v tropskem raju – uživamo v sončenju in kopanju (oz. opcijskem veslanju in surfanju). Gotovo nas najbolj navduši sama plaža in odtenki Atlantika. Vključeno je tudi kosilo. Vožnja nazaj v Havano, ki jo zdaj gledamo skozi drugačne oči. Zdaj ko poznamo Kubo in Kubance, njihovo življenje, navade in običaje, se bolje znajdemo v času in prostoru. Zaključni večer v Havani. Spanje v hotelu v Havani

Dan 14 – HAVANA AIRPORT in  POVRATEK V EVROPO.
Po vseh lepih izkušnjah se poslovimo z “Adios Cuba” in kar težko bo spet iti domov. Vožnja do letališča in let proti Evropi.

Dan 15 – PRIHOD DOMOV.

Cena: 1.538 eur pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta le 631 eur (23.7.2015)
Doplačilo za manjšo skupino. 40 € popusta, če ste že potovali z nami. Letalske karte bomo rezervirali takoj, ko bo potovanje potrjeno. 

Cena vključuje: 
 • 13 x prenočevanje na Kubi v dvoposteljnih sobah (od tega 10x pri domačinih doma in 3x v hotelu),
 • notranji let Santiago de Cuba – Havana, 
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije, 
 • hrano po programu (3x zajtrk, 5x kosilo), 
 • vožnjo s starimi avtomobili, 
 • izlet s katamaranom na Cayo Santa Maria, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorkanje (maska, snorkel in plavutke),
 • izlet s katamaranom na Cayo Sabinal, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorkanje,
 • izlet na otok Lewisa,
 • treking po Sierra Escambray, 
 • ogled tovarne ruma, tovarne cigar, ogled Hemingwayevega muzeja in Chejeve grobnice,
 • izlet na Unescove plantaže sladkornega trsa, 
 • izlet v Las Terazzas, 
 • jahanje konjev v Vinalesu, 
 • vstopnine po programu, 
 • obveznega lokalnega vodnika na Kubi, 
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS, 
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje: vize in izstopne taksa iz Kube (skupaj ca 53 eur), napitnine in stroški skupne blagajne (skupaj ca 50 eur), dodatno hrano, osebni izdatki, prevoz do/ iz letališča, zdravstveno zavarovanje (npr. Coris). 

VAŽNO: V Sloveniji se za paket plača le 1.408 eur saj se od paketa odšteje 130 eur za stroške 10- ih nastanitev, ki se plačujejo na licu mesta. Spi se pri domačinih doma (10x) v tako imenovanih Casa particulares (razen v Havani ko se 3x spi v hotelu). Spanje pri domačinih bo rezervirano vnaprej s strani našega lokalnega vodnika. Pri domačinih doma vam lahko pripravijo zajtrk in/ali večerjo (doplačilo). Cene namestitev znašajo ca 13 eur/osebo v dvoposteljni sobi (10 nočitev x 13 eur/ osebo = 130 eur) in se plačujejo direktno na licu mesta. Če sobo zaseda ena oseba, je cena dvakrat višja, torej 26 eurov. En mesec pred potovanjem bo srečanje vseh udeležencev z vodnikom, kjer boste dobili vse informacije glede potovanja.

200 € akontacije se vplača ob prijavi na račun agencije. S plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. Ko je potovanje potrjeno se plača letalska karta, preostanek plačila pa najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja …) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni.
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencije in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.

Kuba by Ravbar Potovanja


SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije. V ceni je tudi notranji let Santiago de Cuba - Havana.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani. Kulinarika je podobna naši. Prevladujejo vse vrste mesa in zelenjave. Ogromno je svežega sadja, še posebej manga, ananasa, papaje in guave. Kuba je bogata z morskim ulovom, zato je v kuliniraki veliko rib in rakov, še posebej jastogov po zelo pristopnih cenah (ca. 11 eur). Običajen menu stane med 8 – 12 eur. Pri domačinih stane zajtrk ca 4-5 eur, večerja pa 12 – 15 eur. Kuba je dežela ruma in koktejlov (ca 2 do 3 eur). Seveda imajo tudi pivo in ostale brezalkoholne pijače.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv do okolice in sopotnikov. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20
 • VREME: Celo leto je ugodno in primerno za potovanje, razen poletja, ko je največ padavin in ko so visoke temperature. Tako oktober, kot januar in paril so zelo primerni meseci za obisk Kube.
 • ZDRAVJE: Ni posebnih priporočil razen priporočenih cepljenj proti Hepatitisu A in B in tetanusu. Več na www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Potovanje po Kubi je varno, obstaja le manjša možnost manjših tatvin (v velikih mestih, ko se stemni). Vodnik vas bo pripravil na to, da bo vaše potovanje ostalo v čim lepšem spominu.
 • SPOMINKI: Poleg najbolj tipičnih kubanskih proizvodov cigar, ruma in kave na trgu ponujajo še oblačila s Chejevo podobo, vrhunska glasba, odlične slike in druge umetniške stvaritve ter raznolike lesene izdelke.
NEKAJ VTISOV IZ NAŠIH ZADNJIH DVEH POTOVANJ PO KUBI:

Januar 2015 (vodnik Senad)
Ocena potovanja: Čista 10-ka :) programa v celoti in presenetljiva kompatibilnost skupine ... lahko bi rekla “bolj star bolj nor”, prijetni sopotniki, smeha ogromno .... Odlično je bilo! Prijeten tempo, super razmerje ogledov, mesta, morje, vožnja, aktivnosti, spanje pri domačinih :) ... prijetna mesta, lepa pokrajina, čudovite plaže, morje, prekrasen podvodni svet ribic in koral..., glasba povsod in alko v krvi ... ne gre brez koktejlov in ruma, morda kakšen dim cigare in zazibanja bokov v ritmu salse ... pa jastog(i) odlični - njamiii ... :) sicer pa kot bi šel nazaj za 50-60 let ... Doživeto!
Vodnik Senada je bil odličen, veliko povedal tako o zgodovini države kot o trenutnem stanju ... na trenutke nas je na avtobusu celo odpeljal gledat “pod kožo” :) Super se je povezal s skupino kot s posameznikom.
Najlepše je bilo snorkanje na koralnem grebenu (na drugem izletu Santa Lucia), spanje pri domačinih, srečanje z delfini (na prvem izletu Santa Maria), jahanje konjev v Vinalesu, glasba ...
Najlepša hvala za ODLIČNO, DOŽIVETO potovanje po Kubi!
Bi se človek kar vrnil na Kubo ... tako fajn je bilo pa še malo pogret :)
Bojana Rojc

Ocena potovanja (1-10): 10
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? muzika, kopanja in hrana
Vlasta in Bruno

Udeležila sem se potovanja po Kubi z vodičem Senadom, januarja 2015. Prvič sem se odločila za tak način, prej sem vedno potovala s prijatelji. Moram priznati, da ste vse moje predsodke o turističnem potovanju z agencijo popolnoma uničili.
Presegli ste vsa pričakovanja: 
- ODLIČEN vodič z ogromno znanja, mirne krvi in z obilico dobrega humorja,
- odlično izbrane znamenitosti,
- prenočevanje pri domačinih je bilo nepozabno,
- tempo potovanja je bil neverjeten: videli smo ogromno, pa vendar so bili dnevi na plaži tako pametno izbrani, da ni bilo slutiti utrujenosti.
Verjetno je bilo se ogromno drugih pozitivnih reči (tudi so-popotniki so bili izjemni) in ne najdem niti ene slabe strani tega potovanja.
Najlepša hvala za vse! Vas že hvalim vsem, ki jih poznam. Lep dan še naprej!
Tina Smuc

Prvi maj 2015 (vodnik Alex)
Ocena potovanja (1-10): 9+, dolgo ne bova smela iti na kakšno potovanje, ker tega ne bo lahko doseči
Kako ste zadovoljni z vodnikom?  Vzor za vsakega vodnika v vseh pogledih.
Najlepše na potovanju je bilo potovanje s katamaranom na st. Lucijo, večer med domačini, izlet na konjih.
Roman in Klara

Ocena potovanja: 10;  bilo je vse super, organizacija, vreme, vodnik in neverjetno enotna in homogena skupina.
Vodnik Alex je bil odličen, znal nas je združit in povezat, pomagal  nam je kjerkoli smo ga potrebovali, neverjetno simpatičen in dobrovoljen.
Najlepši  je bil neposreden stik z domačini, njihovo petje, ritmi salse in nepozabni podmorski svet  in
čudovite plaže.
Irena

Ocena potovanja: oceno odlično samemu potovanju prinaša tudi dobra družba in vodič. Sam program je sicer relativno sproščen in uravnotežena kombinacija prostega časa in ogledov. Dodano vrednost pa so potovanju pridale spontane stvari, ki sta jih glede na trenutne možnosti organizirala vodiča.
Vodnik Alex je zagotovo oseba, ki si zasluži vse pohvale. Organiziranost, mirnost in profesionalen, enakovreden  odnos do vseh članov skupine, ima posluh za želje in občutek, da zazna malenkosti, ki bi se utegnile razviti v manj prijetne zadeve – tako s pogovorom predhodno razreši dvome, preden se razvijejo v težavo. Pri podajanju informacij je zelo simpatičen in iskren, cenim, da na zelo preprost in realen način pove stvari, ki jih nekateri radi zavijajo v meglo. Opremil nas je z vsemi podatki, ki smo jih potrebovali, bil je na voljo za vsako dodatno pojasnilo, poskrbel je, da smo vsi varno prišli na cilj ... njegova prednost ni le znanje španskega jezika, ampak razumevanje temperamenta, gest, kulture – to se je odlično pokazalo tudi v tem, kako sta se razumela z lokalnim vodnikom, ki je bil prav tako odličen in je imel širok pogled na veliko tematskih področij, predvsem pa občutek za družabnost z vsemi in posluh za malenkosti, želje, zanimivosti.
Najlepše je bilo vzdušje, ki se je ustvarilo v enem od lokalov z domačini (Santiago de Cuba), poležavanje na otoku, kjer ni drugih turistov, narava in vonj pokrajine v zadnjem delu potovanja – čar dežele so ustvarjali domačini in sopotniki v skupini.
Mateja

Ocena potovanja: 9+  
Program potovanja je dobro pripravljen; bil pa je na trenutke izveden še boljše.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Izredno; Alex je res vodič, ki si ga lahko vsak normalen potnik samo želi. Zna poskrbeti za vse, kar se na vodenem potovanju po vnaprej znanem programu lahko pričakuje. S svojim občutkom za ljudi in neposrednostjo pa poskrbi za dobro vzdušje v skupini.
Najlepše je bil ogled 1. majske parade, večerni obisk  Case de la Trova, snorklanje in kopanje v karibskem morju ...
Andreja

Zakaj z nami? Potniki ki so že potovali z nami pravijo, da imamo unikaten program potovanja glede na ostalo ponudbo (več izletov, povezava s domačini).

Vabljeni, da se nam pridružite na posebnem potovanju po Kubi. 

INFO in PRIJAVE: gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami