Novice‎ > ‎

NOVOST - potovanje Svalbard do polarnega medveda

objavljeno: 24. okt. 2012 05:21 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 24. okt. 2012 05:22 ]

Svalbard - v kraljestvu polarnega medveda 


Od bližnjih srečanj z ledenimi gorami, ledeniki in flordi do spoznavanja in opazovanja edinstvenih živalskih vrst je to potovanje nenehnih vrhuncev. Na preži za divjimi živalmi (polarni medvedi, kiti, tjulni, jeleni …) boste odkrivali okolico, ne samo z ekspedicijsko ladjo, temveč tudi s posebnimi čolni zodiaki in peš. Na vas čaka posebno arktično doživetje po divji pokrajini. 

Ali ste vedeli: ocenjujejo, da je na Svalbardu kar 6000 polarnih medvedov, prebivalcev pa manj kot 3000.

Na vašem 8 dnevnem križarjenju je kar 99% verjetnost, da boste videli polarnega medveda. Svalbard je najboljši kraj na svetu za opazovanje polarnih medvedov.

Program:

1 dan let iz Ljubljane oz. okoliških letališč, večerni prihod v Longyearbyen, namestitev v hotelu. Že prvi večer boste lahko očarani nad polnočnim soncem.

2.dan Longyearbyen
Dopoldan prosto za samostojno odkrivanje prestolnice Svalbarda. Popoldan se vkrcamo na ekspedicijsko ladjo, kjer imamo tudi večerjo. Zvečer odrinemo iz pristanišča.
Longyearbyen je največje naselje na Svalbardskem arhipelagu, kjer živi okoli 2.060 prebivalcev in kjer je približno tudi toliko motornih sani. Naselje je bilo ustanovljeno leta 1906 zaradi premogovniške industrije. Večina prebivalcev je Norvežanov, nekaj pa je tudi Rusov. Na otoku so štiri naselja in nekaj znanstvenih postaj. Barentsburg je rusko premogovniško naselje, kjer živi okoli 850 prebivalcev. V Sveagruvi imajo svoj rudnik Norvežani, tu živi okoli 100 prebivalcev in Ny Alesund, kjer je znanstvena postaja in kjer živi med 30 in 150 prebivalcev – odvisno od sezone. Vsa naselja se nahajajo na zahodni obali zaradi milejšega podnebja in toplega zalivskega toka. Večerja na ladji.

3. – 8. dan Arhipelag Svalbard / Spitsbergen (polni penzion)
Vsak dan bomo najbolje izkoriščali vremenske razmere in se njim tudi prilagajali, ter tako najbolje izkoriščali dneve za oglede in doživetja. Razdalje, ki jih bomo delali znotraj arhipelaga so relativno kratke, ne bomo prečili oceana, zato je morje tukaj navadno mirno.
Svalbard je eno redkih področji na svetu, ki ponuja tako bogato ter raznoliko naravno in kulturno dediščino.
V teh šestih dneh bomo opazovali zaledenelo morje, fjorde z dih jemajočimi gorami v ozadju in ledenike, ki se izlivajo v morje. Med plovbo skozi led bomo iskali polarne medvede na lovu na tjulnje, opazovali bomo lahko raznovrstne polarne ptice in druge živali. Zanimive so tudi pečine, v katerih si svoja gnezda naredijo ptice. Na obali bomo opazovali cvetoče rože ter debatirali o tem, kako se prilagodijo in preživijo, v nam tako neprijaznem okolju. Na enem ali več naših postankov upamo, da bomo videli tudi posebno vrsto Svalbardskega severnega jelena. So precej manjši od njihovih južnih sorodnikov, še vedno pa jih krasi impresivno rogovje.
Področje pa je tudi bogato z zgodovino – kitolov, premogovništvo … Nekaj pomembnih znamenitosti si tudi ogledamo.

S posebnimi čolni – zodiaki se bomo čisto približali klifom, ledenikom, ki se izlivajo v morje in opazovali tjulnje in ptice. Na naših sprehodih po obali bomo imeli priložnost za opazovanje in fotografiranje Arktične flore in faune. Ker bomo v kraljestvu polarnega medveda, bodo na naših sprehodih po obali imeli naši spremljevalci z ladje s seboj tudi puške za našo zaščito.
Krossfjord, Konigsfjord, ledenik Monaco, Hinlopen Strait, Northeast Land, Edgeoya, Hornsund in Bellsund je le nekaj krajev, ki jih bomo morda obiskali. Ker nimamo točno določenega plana poti, imamo prosto pot, da lahko vsak dan izkoristimo za najbolje kar nam Svalbard ponuja.
V ceni križarjenja je polni penzion (hrana je raznovrstna prilagojena vsem okusom).
Osmi dan zvečer že priplujemo v Longyearbyen in še zadnjič prespimo na ladji. Vsi obroki na ladji.

9. dan Longyearbyen – zgodaj zjutraj izkrcanje in let proti Sloveniji, kamor pridemo še isti dan. V primeru kasnejšega leta je v ceni še zajtrk.

Na vašo željo vam lahko dodatno uredimo podaljšanje v Oslu (Norveška).

Skupina potuje 1.- 9.7.2013, kjer bo vključeno slovensko vodenje (v primeru min 10 potnikov). 
Za individualne potnike je možno izpeljati program še v terminih: 10. -19.6., 17.- 25.6., 24.6. – 2.7., 28.7. – 5.8.2013) z angleškim vodenjem. V tem primeru bodo ocenjeni stroški nižji, ker ne bo slovenskega vodenja! 

Cena križarjenja: 2.799 eur/osebo (4 osebe v kabini) + ocenjeni stroški ca 1.130 eur
Velikost skupine je min 10 – maksimalno 20 oseb.

Cena križarjenja vključuje:
 • 7x nočitev na posebni ekspedicijski ladji,
 • vse obroke na ladji (polni penzion),
 • na ladji neomejeno pitje vode, kave in čaja,
 • ture s čolni zodiaki in ekspedicijsko ekipo strokovnjakov,
 • predavanja in izobraževalne programe na ladji v angleškem jeziku (slovenski vodnik bo poskrbel za povzetke predavanj),
 • povratni letališki transfer Longyearbyen,
 • najem vodoodpornih škornjev za hojo po kopnem,
 • knjigo o Arktiki,
 • organizacijo.
Prištejte še ocenjene stroške (1.130 eur/osebo):
 • letalska karta iz Ljubljana – ca 700 eur  - odvisno od razpoložljivosti letov (možnost ugodnejših letov iz drugih letališč);
 • spanje na Svalbardu vsaj ena noč ca 100 eur - odvisno od letalske povezave (npr. Radisson Blu Polar Hotel ali Basecamp Trapper’s Hotel; običajna cena dvoposteljne sobe je ca 100 eur/osebo naprej, točno ceno bomo vedeli ob potrditvi skupine);
 • stroški zavarovanja ca 30 eur (posebno zavarovanje v znesku 200.000 eur/osebo – to uredimo preko ameriške zavarovalnice);
 • stroški organizacije in slovenskega vodenja 300 eur/osebo;
Cena križarjenja ne vključuje: napitnin (ca 60 eur), alkohola, spominkov.
Opcijsko možnost najema kajaka: ca 360 eur/osebo
Doplačilo za dvoposteljno sobo je 1.000 eur/osebo. 

Predvideni leti iz Ljubljane:
LJUBLJANA SI        FRANKFURT DE           1025    1150
FRANKFURT DE        OSLO NO                1410    1605
OSLO NO             LONGYEARBYEN NO        2040    2330
LONGYEARBYEN NO     OSLO NO                0450    0745
OSLO NO             FRANKFURT DE           1120    1330
FRANKFURT DE        LJUBLJANA SI           1735    1850Plačilni pogoji: Ker za potovanje na Svalbard veljajo drugačni pogoji kot za ostala naša potovanja, se plača ob prijavi 600 eur, ko je potovanje potrjeno se plača let. karta, celoten znesek pa najkasneje tri mesece pred potovanjem. Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za riziko odpovedi, ki znaša 3,6% vrednosti aranžmaja. Cene garantiramo do zasedbe kabin (zaradi visoke sezone se poceni kabine lahko zasedejo tudi 7-8 mesecev vnaprej).  
S plačano akontacijo si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih zagotovimo odhod. Cena potovanja je informativnega značaja saj je objavljena za daljše časovno obdobje. V primeru sprememb cen (namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Ravno tako je cena letalske karte le okvirna in se spreminja glede na letališke pristojbine. Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po objavljenih cenah. 

Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org

Fotogalerija:

Svalbard s polarnimi medvedi by Ravbar Potovanja


Pomembno opozorilo:
Program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Program je okviren, ker se zaradi premikajočih se ledenih plošč in spremenljivega vremena nikoli ne ve točno, kje bo potovala ladja. Svalbard bomo odkrivali v poletnem času, ko je vreme najbolj stabilno. Sezona na Svalbardu je zelo kratka (sredina junija do konec avgusta). Najboljša meseca za opazovanje polarnih medvedov sta junij in prva polovica julija.  

Splošne info:
 • Kako potujemo? S posebnimi čolni zodiaki in ekspedicijsko ladjo.   
 • Nastanitev: 7x se spi na ladji (2-4 osebe v kabini; možnost dvoposteljne kabine ob doplačilu) in predvidoma 1x v hotelu.
 • Hrana: Na ladji imamo po tri obroke na dan. Hrana je raznovrstna (buffet) in primerna za vsakogar (tudi za vegetarijance). Na ladji je v ceni neomejeno pitje vode, kave in čaja.
 • Zahtevnost poti: Tura je primerna za kogarkoli.
 • Število oseb: min 10 – max 20.
 • Vreme: Svalbard je sinonim za nepredvidljivo vreme. Povprečna temperatura poleti je le 6 stopinj Celzija. Boste pa lahko doživeli polnočno sonce, ki nikoli ne zaide.   
 • Zdravje: Previdni moramo biti, da nas ne opeče sonce. S seboj moramo imeti kvalitetna sončna očala. Ravno tako je potrebno veliko piti, da ne pride do dehidracije. Obstaja manjša nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. 
 • Varnost: Svalbard je zelo varen. Nevarnost so polarni medvedi, zato bo potrebno upoštevati navodila osebja.  Na turi z ladjo so nevarne ledene gore, vendar je naša ladja narejena prav za najbolj ekstremne pogoje. 
 • Vizum: Slovenci za obisk Svalbarda (Norveške) ne potrebujemo vize.  
 • Oblačila: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi (goreteks spodnji in zgornji del, windstopper, za bolj občutljive lahko tudi puhovka). Posebne gumijaste škornje za hojo po kopnem boste dobili na ladji. Seznam vseh potrebnih oblačil boste dobili pred potovanjem.  
 • Elektrika: 220 V z evropskimi vhodi. 
 • Pranje: Na ladji je možno ob doplačilu urediti pranje. 
 • Plačevanje na ladji: Je možno s kreditnimi karticami in gotovino (v ameriških $). 
 • Telefon in internet: Ob doplačilu se boste lahko po telefonu javili domačim iz ladje, ravno tako je možna uporaba interneta (počasna povezava, doplačilo).
Dodatne informacije:
1. Vsi udeleženci morajo izpolniti medicinski vprašalnik pred potovanjem. 
2. Na ladji je maksimalno 132 potnikov. Potniki bodo iz vseh možnih držav (izredno pisana druščina popotnikov iz celega sveta). 
3. Vsa hrana na ladji je vključena v ceno. Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi (ponavadi je buffet). Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. 
4. V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.
5. Priporočljiva napitnina na ladji (za osebje na ladji in vse predavatelje) je 55 – 75 eur, ki se pobere na koncu potovanja. Napitnina ni obvezna ampak priporočljiva.
6. Potni list mora biti veljaven še vsaj šest mesecev.

Predviden vodnik na turi:

Peter Eržen oz. Uroš Ravbar, gsm: 031-684 651 (Uroš), email: uros.ravbar@gmail.com 

Zanimam se za potovanje

Pošljite nam email na uros.ravbar@gmail.com 
V kolikor mislite, da bi tura zanimala tudi vaše prijatelje oz. znance nam prosim sporočite njihove email naslove, da jim lahko pošljemo program.  

Za vas smo izbrali posebno ekspedicijsko ladjo z odlično posadko. S to ladjo smo že potovali po Antarktiki in smo bili nad njo in njenim osebjem navdušeni. Predavatelji in ekspedicijska ekipa so odlični, tudi predavanja so izredno zanimiva. Poskrbeli smo tudi za kvalitetno slovensko vodenje. Ladja je bila popolnoma prenovljena leta 2009 in lahko sprejme le 132 potnikov, kar zagotavlja pristno doživljanje na križarjenju. Na njej boste imeli pisano druščino popotnikov iz vseh koncev sveta. 

Komentar potnikov iz našega potovanja z isto ladjo po Antarktiki:
Ocena potovanja: 10 – vrhunsko potovanje
Zelo zadovoljen z vodnikom. Najboljša je bila neokrnjena Antarktika, odlična posadka na ladji.
Boštjan

Ocena potovanja: 10-odlično organizirano potovanje
Zelo zadovoljni z vodnikom. Najlepša je bila čarobna zasnežena pokrajina.
Marijana

Ocena potovanja: 10, vse je klapalo; maksimalno so se potrudili, da smo čim več videli in doživeli; osebje je bilo prijazno. Z vodnikom sem zadovoljen. Dobili smo dovolj informacij. Potovanje je bilo dobro organizirano.  
Najlepša je bila neokrnjena narava, živali, vožnja z zodiaki;   
Mirko

Ocena potovanja: 9-10
Eno mojih najlepših in izpolnjenih potovanj doslej
Profesionalno vodenje
Doživljanje neokrnjene narave in srečanja z ljudmi celega sveta
Tomaž

Ocena potovanja: 10
Izvrstno organizirano, slovenska skupina simpatična in komunikativna, mednarodna skupnost na ladji enkratna. Vodnik je zelo dobro opravil svoje delo. Izvrstna je bila izbira kanadske agencije za ekspedicijo, dobro so bila izbrana prenočišča na celini. Zelo sem bila zadovoljna z njegovim načinom vodenja in posredovanja podatkov, ter ažurnostjo in posluhom pri urejanju sprotnih zadev ter neprestano dobro voljo  
Antarktika: razsežnosti ledenikov, ledeno morje, živali, izvrstna organizacija na ladji, nepozabne vožnje z zodiaki, zanimiva in izredno kvalitetno izpeljana predavanja na ladji, brezčasno uživanje v družbi pingvinov in prelepa divjina neokrnjene narave.
Alenka

Vabljeni, da se nam pridružite na fotolovu na polarne medvede!
 
Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami