Novice‎ > ‎

Posebno križarjenje ŠKOTSKA, NORVEŠKI FJORDI in SVALBARD (30.5.-13.6.2016)

objavljeno: 24. avg. 2015 03:25 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 24. avg. 2015 03:26 ]


ŠKOTSKA, NORVEŠKI FJORDI IN SVALBARD 
Vabimo vas, da se udeležite posebnega ekspedicijskega križarjenja po severnem Atlantiku. Na vas čaka od odkrivanja čudovite Škotske (glavno mesto EdinburghOrkeyski otoki s »stoječimi kamni« Stennessa, zanimivim Ringom of BrodgarUnescovo vasico Skara Brae in Shetlandski otoki), sledi odkrivanje najlepših norveških fjordov (Geiranger, Trollfjord …), raziskovanje  srednjeveških mest norveške obale, uživanje na posebnih Lofotskih otokih, plovba med posebnimi skalnimi formacijami Torghattna in Bjørnøyaraj za opazovanje ptic. Za konec pa vas čaka še odkrivanje mistično lepega Svalbarda, kjer boste uživali v nedotaknjeni naravi globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov ter iskali polarne medvede, severne jelene, mrože, tjulne, polarne lisice … ob spremstvu nešteto ptic.  
Nepozabno potovanje za ljubitelje narave. 

Posebna pokrajina
Za vas smo izbrali posebno ekspedicijsko ladjo z odlično posadko. S to ladjo smo že potovali po Svalbardu in Antarktiki in smo bili nad njo in njenim osebjem navdušeni. Ekspedicijska ekipa je odlična, tudi predavanja so zelo zanimiva. Ladja je bila popolnoma prenovljena leta 2009 in lahko sprejme le 132 potnikov, kar zagotavlja pristno doživljanje na križarjenju. Na njej boste imeli pisano druščino popotnikov iz vseh koncev sveta. 

SPECIFIKA POTOVANJA – izvaja se le enkrat letno v terminu 30.5. – 13.6. in se lahko mesta zasedejo tudi eno leto vnaprej. Tako da svetujemo čimprejšnjo prijavo. 

DODATNO vam lahko potovanje podaljšamo po želji, da si boste lahko bolj podrobno pogledali vse glavne znamenitosti glavnega mesta Škotske, Edinburga. Letalski prevoz bomo uredili do Edinburga in nazaj iz Longyearbyena (Svalbard). Ker bo nazaj grede let predvidoma preko Osla, vam lahko po želji uredimo še ogled glavnega mesta Norveške. 

PROGRAM KRIŽARJENJA PO DNEVIH
Z-zajtrk, K-kosilo, V-večerja 

1. dan, 30.5. Edinburgh (Škotska), Kirkwall
Do odhoda prosto za samostojni ogled Edinburga, glavnega mesta Škotske. Ob treh popoldan se vse začne v Edinburgu z eno urno vožnjo do pristanišča Leith, kjer se vkrcamo na ladjo. Preko zapornice se bo ladja spustila vse do morske gladine. Večerja na ladji. (V)

2. dan, 31.5. Kirkwall/Lerwick
Malo predelov na svetu ponuja toliko zanimivega kot otočje Orkney – le 10 km od škotske obale so ti otoki slavni po svoji bogati ptičji populaciji in posebni, divji naravi. Izkrcamo se v glavnem mestu Orkneya, 
Posebni Orkneyski otoki s svojimi znamenitimi kamni
Kirkwallu in z avtobusom obiščemo mistična zgodovinska mesta (Unesco) – znamenite stoječe kamne Stenness, zanimiv “Ring of Brodgar”, posebno 4500 let staro vas Skara Brea … Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

3. dan, 1.6. Lerwick/Nordfjord  
Nadaljujemo proti severu do oddaljenih Shetlandskih otokov. Shetlandski otoki so mešanica Škotske in Skandinavije. Ponašajo se s čudovito obalo, velikim številom različnih ptičjih vrst in mnogimi arheološkimi najdišči, ki segajo tisoče let nazaj katere bomo lahko odkrivali. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

4. dan, 2.6. Nordfjord/Geiranger 
Prečkamo Severno morje in plujemo proti zahodni obali Norveške. Če nam bo vreme (čas) dopuščalo se bomo ustavili v Oldenu in se z avtobusom odpeljali do Birksdala in odkrivali ledenik. Prečili bomo Severno morje mimo ogromnih naftnih predelov.  Vsi obroki vključeni (Z, K, V).
     
5. dan, 3.6. Geiranger/Munkholmen 
Zaplujemo globoko v notranjost enega izmed najlepših fjordov na Norveškem, Geiranger. Zaradi svoje neprecenljive lepote je področje zaščiteno kot svetovna naravna dediščina (UNESCO). Fjord je dolg 15 km in je obkrožen s spektakularnimi gorami, zelenimi drevesi, slapovi … Na nas čaka veliko fotografskih prizorov. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

6. dan, 4.6. Munkholmen/Torghatten 
Otok Menihov” leži tik ob obali zraven mesta Trondheim. V 11. stoletju so na otoku benediktinski menihi zgradili samostan. Kasneje obiščemo Austratt, ki je bil rezidenca mnogih plemičev, ki so igrali pomembno vlogo v norveški zgodovini. Uživali boste v naravni lepoti regije. Vsi obroki vključeni (Z, K, V). 

7. dan, 5.6. Torghatten/Svartisen 
Razgibana obala centralne Norveške slovi kot ena najlepših na svetu. Ponuja prekrasno gorsko in obalno kuliso. Naš kapitan se bo potrudil, da se bomo izkrcali na najlepših možnih točkah in se približali obali s posebnimi čolni – zodiaki. Naš cilj je obiskati Torghatten – eno najbolj nenavadnih skalnih formacij na Norveškem ter druge pomembne lokalne znamenitosti. Vsi obroki vključeni (Z, V, K).

Zanimivi Torghatten
8. dan, 6.6. Svartisen/Lofotski otoki 
Obiskali bomo Svartisen in uživali v slikoviti hoji vse do ledenika. Za tiste z več energije je tudi bolj zahtevna pot okoli jezera od koder so lepi pogledi na ledenik. Otok Vikingen pa leži direktno na polarnem krogu, kjer se boste slikati ob skulpturi globusa. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

9. dan, 7.6. Lofotski otoki/Tromsø  
Lofotski arhipelag je očarljivo območje s slikovitimi vasicami in nazobčenimi vrhovi v ozadju. Zapeljemo se do otoka z zanimivim imenom Å, kjer ribolov še vedno predstavlja velik del njihovega gospodarstva. Tukaj si pogledamo muzej Tørrfisk (polenovke) z avtobusom se zapeljemo na panoramsko vožnjo vse do Svolværja (postanki za fotografiranje in ogled vikingškega muzeja v Bøstadu). Kasneje pa bo ladja zaplula po enem najbolj slavnih norveških fjordov - Trollfjordu. Gre za kratek ampak impresiven Trollfjord, ker bomo v skalah iskali mitološka bitja -  škrate (trolle). Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

10. dan, 8.6. Tromsø/Hornsund 
Obiščemo “severna nebesa” in arktično katedralo, ki ima unikatno arhitekturo, ki spominja na podobe snega in ledenih gora, njena vitražna okna pa so med največjimi v Evropi. Tromsø, prestolnico severne Norveške, imenujemo tudi “ vrata Arktike”, saj se od tu na Arktiko odpravi večina odprav. Spoznavali bomo lahko zgodbe in zgodovino preteklih odprav na Arktiko ter z avtobusom in peš raziskovali okolico mesta Tromsø, najvišje ležečega norveškega mesta. Obiskali bomo polarni muzej in Tromsø muzej in če bo normalno vreme šli še na panoramsko vožnjo z gondolo nad mesto, od koder so lepi pogledi. Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

Tromso
11. dan, 9.6. Tromsø/Hornsund
Pluli bomo mimo Bjørnøya (Medvedjega otoka), ki je raj za vse ljubitelje ptic (fulmars, kittiwakes, guillemots, gulls …) in uživamo v čudovitih razgledih na okolico. Če bo le možno se bomo izkrcali v zodiakih in si še od bližje pogledali otok. Drugače pa vas čakajo spet zanimiva predavanja na ladji. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

12. in 13. dan, 10. in 11.6. Hornsund in Festningen (Svalbard)
Svalbard je otočje globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov. Naš čas tukaj bomo posvetili iskanju mrožev, tjulnjev, severnih jelenov, polarnih lisic ter seveda – polarnega medveda. Sprehodi po obali in izleti s posebnimi čolni zodiaki nam omogočajo bližnje spoznavanje te mistične pokrajine, ledenikov ter divjih živali. Ekspedicijsko osebje bo izbrali najboljše kraje za izkrcanje glede na vreme. Vsi obroki so vključeni (2Z, 2K, 2V).

14. dan, 12.6. Festningen/Longyearbyen
Najbolj impresivna stvar v Festningenu (trdnjava) je nasip kamnin, ki ležijo na vrhu malega klifa, kjer so našli fosilne odtise dinozavrovih stopinj. V pečinah Alkhorneta gnezdi na tisoče ptic (guillemots and kittiwakes), pod pečinami pa so si našli svoje prebivališče lisice in severni jeleni, ki izkoriščajo bujno vegetacijo pod pečino. Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

15. dan, 13.6. Longyearbyen
Po zajtru se izkrcamo in odpeljemo v center mesta Longyearbyena. Prosto za sprehod po mestu. Predviden je popoldanski polet proti domu (možnost ogleda Osla). Zajtrk na ladji (Z)

CENA: 3.749 eur/osebo za 15 dnevno križarjenje (4 osebe v kabini) + let. karta ca 600 eur (avg 2015) 
4.149 eur/osebo za 15 dnevno križarjenje (3 osebe v kabini) + let. karta ca 600 eur (avg 2015)

Strošek let. karte je ca 600 eur (cene se vsa dan spreminjajo) = povratna let. karta z vsemi taksami Ljubljana – Edinburgh in nazaj grede Longyearbyen – Ljubljana oz. bližnja letališča.

Posebni Lofoti
Križarjenje vključuje: 
 • 14 nočitev na ekspedicijski ladji Expedition,
 • Vse obroke na ekspedicijski ladji Expedition (13x polni penzion, ter dodatna večerja prvi dan križarjenja in dodaten zajtrk zadnji 15. dan križarjenja),
 • Vse ture po programu z čolnom zodiacom in po kopnem z izurjenim ekspedicijskim osebjem (na 10 oseb pride 1 ekpedicijski vodnik),
 • Vse lokalne prevoze po programu,
 • Na ladji številna zanimiva predavanja o živalstvu, rastlinstvu in zgodovini Arktike, 
 • Na ladji neomejeno pitje vode, kave in čaja,
 • Prevoz iz Edinburgha do ladje,
 • Vodeno turo po starodavnih mističnih mestih Orkneyskih otokov (tour of ancient ruins in the Orkney Islands), 
 • Ogled lokalne vasi na Lofotskih otokih,
 • Vodeno turo po Tromsu z vključenimi muzeji, katedralo in žičnico,
 • Longyearbyen transfer do letališča,
 • Škornje za uporabo na turi,
 • Ekspedicijsko puhovko (v trajno last),
 • Stroške naše organizacije,
 • Srečanje kjer vam bomo potovanje podrobno predstavili in odgovorili na vsa vprašanja (dobite seznam vse opreme, izpolne se medicinski formular …),
 • Dodatno boste dobili brošuro s številnimi zanimivimi informacijami o vaši destinaciji. 
Cena ne vključuje: dodatnih pijač na ladji pri obrokih (voda je pri obrokih vključena), eventuelnih obrokov pred križarjenjem, spominkov, zavarovanja, napitnin, eventuelnega prevoza na/iz letališča.

Dodaten strošek
 je še v kolikor bi potrebovali dodatno nočitev v Edinburgu oz. Oslu oz. vse dodatni ogledi pred in po križarjenju. 

Plačila: S plačano akontacijo 500 eur/osebo si zagotovite mesto na križarjenju. Potem se ob prijavi uredi in plača letalska karta, celoten znesek pa se nakaže najkasneje tri mesece pred potovanjem, ko je tudi zadnji rok za prijave. V primeru sprememb cen (namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Ravno tako je cena letalske karte le okvirna in se vsakodnevno spreminja. Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po objavljenih cenah (najbolj ugodne kabine se lahko zasedejo tudi eno leto vnaprej). Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za riziko odpovedi, ki znaša 4,1% vrednosti aranžmaja. Organizator potovanja je agencija Manager d.o.o. iz Velenja.

Pomembno opozorilo: Program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Program je okviren, ker se zaradi premikajočih se ledenih plošč in spremenljivega vremena nikoli ne ve točno, kje bo potovala ladja. 

Fotogalerija (Damjan Končnik, arhiv organizatorja in internet):

Škotska, Norveška s fjordi in Svalbard križarjenje


Idealno potovanje za vse ljubitelje narave
SPLOŠNE INFORMACIJE:
 • Kako potujete? Z ekspedicijsko ladjo in posebnimi čolni zodiaki oz. avtobusom po kopnem.  
 • Nastanitev: 14x se spi na ladji (2-4 osebe v kabini), dodatno vam ob doplačilu uredimo spanje v hotelu v Edinburgu oz. Oslu (v kolikor bi podaljšali potovanje).
 • Hrana: Na ladji imate po tri obroke na dan (večinoma je buffet z pestro izbiro hrane). Hrana je prilagojena tudi za vegetarijance.  
 • Zahtevnost poti: Tura je primerna za kogarkoli.
 • Število oseb: min 1 - max 20 oseb.
 • Vreme: Predeli po katerih boste potovali so sinonim za nepredvidljivo vreme. Vseeno potujete na začetku sezone, ko bo narava bolj divja (npr. Na Svalbardu bo takrat več ledu kot pa npr. Konec avgusta ko se že stopi). Glede na to, da boste ves čas ob morju ne bo preveč hladno.   
 • Zdravje: Previdni morate biti, da vas ne opeče sonce. S seboj morate imeti kvalitetna sončna očala. Ravno tako je potrebno veliko piti, da ne pride do dehidracije. Obstaja nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. 
 • Varnost: Tako Škotska kot Norveška s Svalbardom sta varni državi za potovanje. Na turi z ladjo so lahko nevarne ledene gore, vendar je naša ladja narejena prav za najbolj ekstremne pogoje. 
 • Spominki: Obe državi imata kar nekaj lepih spominkov.   
 • Vizum: Slovenci za obisk Škotske in Norveške ne potrebujemo vize.  
 • Oblačila: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi (goreteks spodnji in zgornji del in windsoper, za bolj občutljive eventuelno puhovka, ki jo boste dobili v trajno last na ladji). Posebne gumijaste škornje za hojo po kopnem boste dobili na ladji. Seznam vseh oblačil boste dobili pred potovanjem.  
 • Elektrika: 220 V z evropskimi vhodi. 
 • Pranje: Na ladji je možno ob doplačilu urediti pranje. 
 • Plačevanje na ladji: Je možno s kreditnimi karticami in gotovino. 
 • Telefon in internet: Ob doplačilu se boste lahko po telefonu javili domačim iz ladje, ravno tako je možna uporaba interneta (počasna povezava, doplačilo).
Dodatne informacije:
1. Vsi udeleženci morajo izpolniti medicinski vprašalnik pred potovanjem. 
2. Na ladji je maksimalno 132 potnikov. 
3. Vsa hrana na ladji je vključena v ceno. Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. 
4. V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.
5. Priporočljiva napitnina na ladji (za osebje na ladji in vse predavatelje) je 10$/za vsak dan križarjenja/osebo, ki se pobere na koncu potovanja. Napitnina sicer ni obvezna ampak priporočljiva ampak je standard na takih križarjenjih.


Nekaj vtisov popotnikov iz naših zadnjih križarjenj s to ekspedicijsko ladjo
:

Če bo res sreča mogoče tudi polarni medvedPotovanje Svalbard
Sporočava, da sva se imela čudovito. Eno boljših potovanj – ocena 9. Najlepše na potovanju je bilo doživetje polarnega kroga, pokrajina Spitsbergov in kolonije ptičev. 
Nataša in Ludvik

Potovanje Svalbard
Ocena potovanja: 10, zelo lepo, polno presenečenj, kar veliko živali in ptic, samo 2 medveda , a narava je fantastična   
Potniki na ladji prijazni in posadka tudi ljubezniva predvsem Filipinci. Zelo domač odnos in na koncu poslavljanje kot da smo bili “doma”
Lucija

Potovanje Antarktika
Ocena potovanja: 10 – vrhunsko potovanje
Najboljša je bila neokrnjena Antarktika, odlična posadka na ladji.
Boštjan

Ocena potovanja: 10 - odlično organizirano potovanje
Zelo zadovoljni z vodnikom. Najlepša je bila čarobna zasnežena pokrajina.
Marijana

Ocena potovanja: 10+  
V spominu mi je ostalo hoja po ledu (zmrznjeno morje), izkrcanje na celino, kiti + tjulnji, modrozelene ledene gore, ledeniki, preživeti Drake brez bruhanja, sterilno antarktično okolje (zrak, voda, tla), privilegij in čast biti tam... 

Ocena potovanja: 10, vse je klapalo; maksimalno so se potrudili, da smo čim več videli in doživeli; osebje je bilo prijazno. Z vodnikom sem zadovoljen. Dobili smo dovolj informacij. Potovanje je bilo dobro organizirano.  
Najlepša je bila neokrnjena narava, živali, vožnja z zodiaki;   
Mirko

Ocena potovanja: 10
Potovanje je bilo v dveh delih: popotovanje po Buenos Airesu in Ognjeni zemlji in ekspedicija do in po Antarktiki. Oboje zelo zanimivo in izvrstno organizirano, slovenska skupina simpatična in komunikativna, mednarodna skupnost na ladji enkratna. 
Antarktika: razsežnosti ledenikov, ledeno morje, živali, izvrstna organizacija na ladji, nepozabne vožnje z zodiaki, zanimiva in izredno kvalitetno izpeljana predavanja na ladji, brezčasno uživanje v družbi pingvinov in prelepa divjina neokrnjene narave.
Alenka

Vabljeni, da se nam pridružite na tem nepozabnem križarjenju po odročnih škotskih otokih, norveških fjordih in mističnem Svalbardu.

Info: Uroš Ravbar, gsm 031-684 651, e-mail uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo poskenira in pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami  
ĉ
Ravbar org,
24. avg. 2015 03:25