Novice‎ > ‎

Prenovljen program Best of FILIPINI kamor gremo marca 2014

objavljeno: 27. sep. 2013 04:09 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 27. sep. 2013 04:10 ]
Ki samo čakajo da jih odkrijemo
BEST OF FILIPINI – najlepše lepote Filipinov
 • Termin:  3. - 17. oz. 23.3.2014
 • Trajanje potovanja: 15 oz. 21 dni  
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: za 15 dni 1.115 eur + let. karta (870 eur, sep 2013) oz. za 21 dni 1.460 eur + let. karta (870 eur, sep 2013)
 • Info: Uroš Ravbar  
 • Gsm: 031-684 651, 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja
 Za vas smo pripravili ogled najlepših lepot dežele po vseh velikih otočnih skupinah (best of). Program, ki je pred vami, je plod dolgoletnega raziskovanja dežele, upošteva želje sopotnikov in je pisan na kožo vsem ljubiteljem raja na zemlji. Gre za prave bisere: od trekinga med krasnimi riževimi terasami (kjer se boste družili z domačini), do snorklanja po koralnih grebenih in največjih školjkah (težkih čez 200 kg), iskanja delfinov, kitovcev in tarzijev, vzpona na vulkan in razgleda na čokoladne hribčke, raftinga po deroči reki, raziskovanja eksotičnih in odmaknjenih plaž Palawana, križarjenja z ladjico po Bacuit - arhipelagu kraških otočkov s skritimi lagunami, plažami, jamami (pravi raj za vse raziskovalce po duši) in na koncu uživanja na lepi peščeni plaži v arhipelagu Port Bartona. 
Smo edini, ki peljemo na vse štiri glavne otoške skupine!

Filipini so definitivno raj, katerega je potrebno čimprej odkriti preden ga odkrijejo drugi turisti. Prepustite se naši uspešnici!

Ocena potovanja: 10, krasna destinacija, turkizno čisto morje, vse je bilo organizirano ok in je teklo kot po maslu. Najlepše mi je bilo na riževih poljih in križarjenje med otočki s prekrasnim morjem... Nepozabno potovanje
Petra
 
Cena: 
1.460 eur pri 21 dnevnem potovanju + let. karta (870 eur, sep 2013). 
1.115 eur pri 15 dnevnem potovanju + let. karta (870 eur, sep 2013).

Cena je v primeru 14 potnikov in več, za manjšo skupino (10 – 13 oseb) je doplačilo 120 eur/osebo. 
40 eur popusta, če ste že potovali z nami! 

Cena vključuje:
 • vse namestitve z zajtrkom (simpatični popotniški hoteli in bungalovi z vključenim zajtrkom – razen 1x),
 • hrano (16x zajtrk, 6x kosilo, 6x večerjo),
 • 3 notranje lete po Filipinih,
 • 3 dnevni treking med riževimi terasami (spanje pri domačinih) – vsa hrana je vključena,
 • izlet z ladjico v „Underground river NP“ (Unesco),
 • 3 dni križarjenje z privatno ladjico (El Nido – arhipelag Bacuit – arhipelag Port Barton – Port Barton),
 • prevoze po programu (avtobus, jeepney, kombiji, hitra ladjica, trajekt ...),
 • vodenje slovenskega vodnika,
 • organizacijo. 
Cena ne vključuje: vstopnin, napitnin, taks, izletov (kitovci, delfini, po Boholu, otok Mantigue, White island, Manila, rafting, najem motorja …) in letaliških taks (vsi ti ocenjeni stroški so 160 eur, ki se bodo plačevali na licu mesta iz tako imenovane skupne blagajne), pijače in hrane (dodatna kosila in večerje), osebni izdatki (spominki …),  opcijsko Coris zavarovanje, eventuelni prevoz do letališča. 

Lahko vam organiziramo podaljšanje potovanja glede na vaše želje (potapljanje med ladijskimi razbitinami, počitnice na Boracayu …)!

Letalsko karto bomo uredili takoj, ko bo potrjeno potovanje. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalska karta, preostanek pa en mesec pred odhodom.

Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.

Filipini so raj za Slovence. Imajo čudovito pokrajino, prekrasne domačine in predvsem so poceni destinacija, kjer si lahko privoščiš.

Vrhunci Filipinov - program potovanja po dnevih
Z – zajtrk, K – kosilo, V - večerja


Let proti Filipinom (letalo, obroki na letalu)
1. LJ – oz. bližnje letališče

2. Letališki transfer – Manila (obroki na letalu)
V poznih popoldanskih urah pristanemo v Manili. Vlaga in vročina nam zaželita dobrodošlico. Po spoznavni uri in vrču fermentirane ječmenove kaše se spoznamo še s filipinsko gastronomijo. Potem se začne zares. Manila zaživi šele zvečer. Odprti bari, karaoke, glasba v živo, prvi stik z domačini. „Hallou mister, hau are yu...“ (letalo)

3. Manila
Mesto kontrastov začnemo raziskovati z metrojem, ko se zapeljemo v srce mesta, kjer na filipinskem glavnem trgu „Times New Square“ stoji najbolj sveta cerkev države s kipcem črnega Jezusa. Neposredno do nje se nahaja velika mestna tržnica. Raziščemo islamsko, kitajsko in nazadnje še špansko mestno četrt Intramuros z njenim obzidjem. Časovni stroj zavrtimo nekaj stoletij nazaj v čas ko so mestu vladali Španci. Pogledamo si staromeščansko hišo z antikvitetnim pohištvom, cerkvene relikvije... Ste za „Paello v tipičnem španskem mestnem dvorišču - patio?“ Vrnemo se v 21. st. v znameniti mestni park, kjer se igra šah, kjer se spuščajo zmaji, dogajajo koncerti, zbirajo in rekreirajo meščani. Tukaj odkrijemo posmrtne postanke filipinskega heroja nato pa se odpravimo v super moderni „Ocean park“. Privoščimo si ribjo terapijo in pričakamo sončni zahod. Napolnjeni s sončno energijo se pripravimo na ponovno izkušnjo iz nočnega življenja. (Z)

4. MNL – Banaue
Po jutranjem zajtrku sledi celodnevni transfer z lokalnim avtobusom visoko v planine. Priložnost za še en stik z domačini, priložnost da sprobamo lokalno filipinsko specialiteto „balut“ in kokosove gastronomske poslastice. Po mestnem vrvežu se nam svež zrak in mirno življenje potomcev nekdanjih bojevitih plemen in lovcev na glave več kot prileže. Pred nami zaživi pričakovanje pred prvim vrhuncem našega potovanja, to so svetovno znane in od UNESCO-a zaščitene riževe terase. (Z)

5. Banaue – Hapao
Za začetek se spoznamo z življenjem nekdanjih lovcev na glave, potem se s filipinskim unikatnim prevoznim sredstvom „jeppney“ čez plazovite obronke vlažne ilovice prerinemo do izhodiščne točke našega trekinga. Šum mogočne reke in petje ptic napolni uho, panoramski pogled na zelene terase oko in treking čez terase dušo in srce. Najslajši mango razdraži brbončice, preostalo sadje napolni želodec. Enkrat popoldne prispemo v odmaknjeno vasico, sredi razigranih živo zelenih polj napojenih z vodo in svežimi sadikami, našemu gostitelju. Morda nam postreže z riževim vinom, morda zaigra kitaro? (Z, sadno kosilo, V, lokalna namestitev pri domačinih)

3 dnevni treking po riževih terasah, na 5., 6. in 7. dan, je primeren za vsakogar in je prilagojen najšibkejšemu sopotniku. V primeru da je takih več se razdelimo na dve skupini. Za treking potrebujete lažje pohodniške čevlje, lahko tudi dobre oprijete sandale, pohodne palice po želji, funkcionalno kratko majico svetle barve, pokrivalo za glavo, manjši oprijeti nahrbtnik. Treking so uspešno prestali ljudje z vsajenimi novimi kolki, težavami s koleni in mišicami.

6. Hapao
Še en lep dan je pred nami. Poleg zelenih teras lahko danes spoznamo unikatne orhideje, rastoče iz tal, in rastline mesojedke. Le kako so pred več kot 2.000 leti zgradili tako mogočne terase iz kamenja, se sprašujemo in čudimo njihovi volji. Potem se kar naenkrat znajdemo v izvirih vroče vode. Čop in smo že v vrelcih. Na poti nazaj proti domu naberemo školjke in oluščimo riž za organsko večerjo. Morda najdemo še kakšno dovolj veliko kačo, morda kuščarja. Vsaka filipinska vas ima svoje košarkarsko igrišče, tudi tukaj ni izjeme. Sestavimo ekipo in vržemo žogo. Poražena ekipa plača rundo. Večer namenimo tradicionalni ceremoniji podeljevanja „Ifugao“ imena ali ceremoniji dobrodošlice v kolikor bo duhovnik v vasi. A bi kdo probal betelov orešček,... hm? (Z, sadno kosilo, V, lokalna namestitev pri domačinih)

7. Hapao – Batad - Banaue – nočni bus za Manilo
Danes se z „jeepneyi“ premaknemo na drugo, turistično stran riževih teras. Kar naenkrat pred nami zaživi majhna vasica na dnu stotine padajočih teras. To je posnetek za dušo! Zvečer se vrnemo do izhodiščne točke in vkrcamo na nočni avtobus za Manilo! Zaspimo brez težav saj so za nami trije dnevi trekinga. (Z, sadno kosilo, nočni avtobus)

Plavanje z nenevarnimi kitovci8. Manila – Bohol – Pamilacan -  Izlet na kitovce
Zgodaj zjutraj, takoj po prihodu v Manilo, se odpravimo na letališče. Zapustimo prvo veliko otočno skupino Luzon in poletimo na otočno skupino Visayas, na otok Bohol, od koder se takoj premaknemo na majhen sosednji otoček Pamilacan, znan po nekdanjih kitolovcih. Prvi stik z morjem in turkiznimi barvami, prvi stik s peščeno plažo, prvi stik s koralami, z masažo,... Privoščimo si poldnevni počitek potem pa se odpravimo iskat kitovce, ki so v zadnjih letih začeli zahajat v tukajšnje vode. Izlet na kitovce bo organiziran izključno v primeru, če lokalni ribiči potrdijo njihovo prisotnost v bližini otoka. Običajno pridejo sem zaradi planktona in v času določenega položaja meseca. Plavanje z največjim morskim psom na svetu je neprecenljiva izkušnja. (notranji let, V)

Na otočku Pamilacan obstaja samo en kompleks najbolj običajnih lesenih bungalovov. V primeru da so bungalovi v našem terminu potovanja zasedeni, bomo prespali na otočku Panglao, na znameniti Beli plaži. V tem primeru ostanemo brez večerje na dan 8 in 9.

9. Pamilacan - Izlet na delfine in celodnevni izlet na Bohol (tarziji in čokoladni hribčki)
Zgodaj zjutraj je največja možnost videti delfine, ki se brezskrbno poigravajo v večjih skupinah. Zato ne tratimo časa z jutranjim poležavanjem, pričakamo sončni vzhod in poiščemo razigrane delfine. Včasih nam se približajo na meter do čolna. Po zajtrku se odpravimo raziskovat otok Bohol, s poudarkom na najmanjših primatih na svetu Tarsius (opica v velikosti dlani) in čokoladnih hribčkih (naravna posebnost). Sledi križarjenje po smaragdni reki in iskanje dvanajst metrov dolgega pitona. (Z, K, V)

10. Pamilacan – Izlet na kitovce - Camiguin
Jutranji počitek za poležavanje na plaži in vsrkavanja spokojnosti preden se opoldne s hitro potniško ladjo prestavimo na majhen vulkanski otoček, zgrajen iz šestih vulkanov. S prihodom na Camiguin vstopamo v naslednjo veliko otočno skupino Mindanao. Tukaj nas pričakajo črne plaže in visoka zaraščena gorata notranjost. Mnogi ga imenuje rajski otok, turizem ga še ni odkril in njegovi čari so dobro znani lokalnemu prebivalstvu in peščici popotnikov. (Z)

Odkrivanje rajskega Camiguina11. Camiguin – izlet na Mantuque island naravni park
Z najetimi vespami (za dve osebi) se odpravimo v lokalne vrelce in obiščemo 76 m visoki in slikovit slap. Osvežitev pod mogočnim slapom je več kot dobrodošla. Sledi obisk vulkanskega observatorija, kjer se seznanimo z vulkanološkimi aktivnostmi. Potem se zapeljemo do izhodiščne točke na zaščiten otoček Mantique z belimi plažami, na katerem živi ribiška komuna. Podvodno življenje je tukaj kar bogato. Pri domačinih naročimo morsko pojedino (na žaru). A bi kdo morsko iglo in zelene alge kot dodatek? (Z)

12. Camiguin- izlet po otoku
Leta 1951 se je zgodila mogočna eksplozija Hibok Hibok vulkana in pod žgočo lavo so izginile številne vasi in njeni prebivalci. Zaradi te eksplozije so na Filipinih začeli meriti vulkansko aktivnost in prva merilna naprava je bila inštalirana prav tukaj. Možnost opcijskega trekinga na vrh vulkana (treking je zahteven in traja 3 do 5 ur zato se na lahko njega, ob obvezni spremljavi lokalnega vodiča, odpravijo samo tisti, ki so fizično dovolj dobro pripravljeni). 
Ostali se z ladjico odpravijo na beli peščeni nasip sredi morja, ki se kot tujek odslikava na površini vode in deluje kot močna protiutež črnim otoškim plažam. Ravno po tem naravnem nasipu je Camiguin najbolj poznan. Nato se z vespami lotimo raziskovanja preostalih otoških skrivnosti. Za začetek gremo pogledat kako neverjetno velike so lahko školjke („Clam shells“). Tukaj najdemo 6 od 9 vrst školjk, ki obstajajo, v nekaj tisoče primerkih. Največje merijo čez 1 m v dolžino in tehtajo čez 200 kg. Ali ste vedeli da imajo te školjke sposobnost menjavanja spola na vsakih nekaj let? Kosilo si privoščimo v laguni, sledi obisk mineralnih vrelcev in nazadnje obisk potopljenega pokopališča, ki ga je v morje potisnila eksplozija starega vulkana, konec 19. stoletja. Snorklanje med grobovi je prav posebna misteriozna poslastica. Kdo gre prvi? (Z)

13. Camiguin – izlet na rafting - Cagayan de oro  
S trajektom se premaknemo na otok Mindanao, od koder sledi transfer do izhodiščne točke za rafting. Pravijo da je tukaj najboljši rafting v deželi in izhodišče za hitro in mokro adrenalinsko izkušnjo. Mogočna reka, ki se izliva v morje predstavlja igrišče za adrenalinske avanturiste. Po zaključenem raftingu se odpravimo na zaslužen počitek v Cagayan de oro. (Z)

14. Cagayan – Puerto Princesa (21 dni)/ Boracay (18 dni)/ Manila (15 dni) – Sabang NP
Danes vstopamo še v zadnjo veliko otoško skupino Palawan, za mnoge najlepšo. Palawan je dom rajskih in odmaknjenih plaž s slabo razvito infrastrukturo in prvinskostjo ter predvsem odmaknjenostjo, kar sleherni popotnik danes mrzlično išče. Otočje so odkrili že pri „National Geographic“ in ga označili za eno izmed desetih destinacij, ki jih mora človek za časa življenja obiskati. Prepuščeni njihovemu nasvetu poletimo iz Cagayan de oro proti Puerto Princesi, nato sledi transfer v bližnji Sabang, kjer nas pričaka dolga valovita peščena plaža z blagim vetričem, ki lenobno upogiba visoke kokosove palme nad nami. Ste za „shake“, ribjo pojedino, morda hladno pivo... s pogledom na razigrano morje. Prespimo v zelo preprostih bungalovih. (Z, notranji let)

Odkrivanje rajskega arhipelaga BacuitTisti, ki potujete v skrajšani 15. dnevni verziji vam na današnji dan uredimo notranji polet iz Cagayan de oro proti Manili, od koder še isti dan zvečer poletite nazaj proti domu. Na ta dan potujete sami, medtem ko bo slovenski vodnik dostopen  preko telefona, v primeru asistence. V Slovenijo prispete naslednji dan, na 15. dan potovanja. 

Vsem tistim, ki vam je 15 dni premalo in 21 dni preveč, priporočamo samostojni počitniški podaljšek za 4 dni na otočku Boracay. Na Boracay in naprej proti Sloveniji letite sami, medtem ko bo slovenski vodnik dostopen  preko telefona, v primeru nujne asistence. V Slovenijo prispete 18. dan! 

15. Sabang NP – El Nido
Sabang je del „St. Paul Underground River“ narodnega parka, ki se ponaša z bogato in predvsem raznoliko floro in fauno ter morskim življenjem. V njenih vodah naj bi živele morske krave. Še bolj je poznan po podzemni reki, ki se tukaj izliva v morje skozi nekaj km dolgo jamo z velikimi jamskimi sobanami in naravno izklesanimi podobami. Zaradi tega je bil leta 2012 izbran za novo sedmo čudo sveta. Dobrodošli v čarih naravne lepote! Popoldne sledi transfer v odmaknjeni El Nido. (Z)

16. El Nido – izlet z ladjico v Bacuit arhipelago
Stojimo pred vhodom v raj – arhipelag 45 kraških otočkov. Vrcamo se na ladjico, sliši se samo še čp čp čp... Potem se kar naenkrat znajdemo pred vhodom v veliko smaragdno zeleno in modro-belo laguno obdano z visokimi apnenčastimi klifi ostrih linij. Ni naključje, da se na začasno narejenih lesenih splavih ljudje poročajo ali da so tukaj snemali „Surviver“ TV serijo preživetja v naravi. Podvodni svet in koralne grebene občasno obiščejo manjši planktonojedi morski psi in mante. Potem odkrivamo malo laguno in kraško jamo na pol potopljeno v laguno. Na otočkih so plaže prvinske, napademo eno izmed njih, privoščimo si kosilo in počitek. Popoldne obiščemo še Skrito laguno, preden se izpod razklanih apnenčastih sten ne vrnemo nazaj v El Nido, kjer si boste lahko dali duška ljubitelji morske hrane.  (Z, K)

Sproščen dopust na arhipelagu Bacuit
17. El Nido - izlet z ladjico v Bacuit arhipelago
Danes se fokusiramo bolj na plaže in podvodno življenje. Domačini nam pripravijo kosilo. Ko odkrivamo odročne zalivčke in lepe skrivnostne plaže se nam ustavi čas. (Z, K)

18. El Nido – Tropical island
Na skrajnem jugu arhipelaga se nahajata dva otočka povezana z nekaj 100 m dolgim peščenim nasipom in največje širine 3 m, kjer si privoščimo počitek. Sledi nekajurna vožnja do gojišča biserov in naprej do našega otočka z nekaj enostavnimi  bungalovčki. To je naš zadnji mali raj! Sami smo, cela plaža je naša, celi otok je naš! (Z)

Na otočku v arhipelagu Port Barton obstaja samo en kompleks najbolj običajnih lesenih bungalovov. V primeru, da so bungalovi v našem terminu potovanja zasedeni, bomo prespali v Port Bartonu, ki ima tudi lepo peščeno plažo. 

19. Tropical island – Port Barton – Puerto Princesa
Prosto za nastavljanje zadnjim sončnim žarkom. V Port Bartonu si lahko privoščimo kosilo in čas za sprehod, potem pa se s kombiji na štiri kolesni pogon odpravimo nazaj v urbano civilizacijo, proti prestolnici Palawana. V mestu si ogledamo glavne znamenitosti in slikovito ribjo tržnico. (Z)

20. Puerto Princesa – Manila – večerni let za EU
Po prihodu v Manilo, si ogledamo drugi obraz več milijonskega mesta. Zadržujemo se v modernih predelih mesta. Zvečer poletimo polni novih doživetij proti domu. (Z, notranji let, let proti domu)

21. Prihod domov

Vodnik na turi:
Senad Osmanaj, gsm: 031-684 651 (Uroš), email: uros.ravbar@gmail.com
Senad je vodil naša dosedanja potovanja na Filipine in državo odlično pozna. 

Zanimam se za potovanje (pošljite mi več informacij):
Pošljite nam email na uros.ravbar@gmail.com 
 

Fotogalerija (avtorji Uroš Ravbar, Senad Osmanaj, naši potniki):  

Vrhunci Filipinov Ravbar Potovanja


»Ta plac je nekaj posebnega. Kar ostala bi tukaj. Tako je sproščujoče. Usedlo se mi je v srce. Tako umirjeno je vse skupaj. Veseli ljudje ko smo jih slikali. Sproščeni. Prijazni. Pogled na prelivajoče terase. Posrkalo me je. Lahko bi sedela sto let pa se sploh ne bi premaknila in opazovala spremembe. Čisto drug svet. Po svetu potujem zaradi takih občutkov. Ne samo da vidim, ampak da občutim. Nek kraj. Da se usedem in črpam energijo tistega kraja. To me napolni.«
Ana 

SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Z lokalnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, jeepney, trajekt, hitra ladja, kombiji, najeti motorji), ki so le za našo skupino, notranji leti Manila – Tagbilaran, Cagayan – Puerto Princesa in Puerto Princesa - Manila, s posebno privatno ladjico med otoki ... 
 • NASTANITEV: Spi se v simpatičnih popotniških hotelih in bungalovih, med riževimi terasami v vasi pri domačinih (na modrocih), na dveh odmaknjenih otočkih spimo v preprostih bungalovih. 
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih restavracijah. Poskusili bomo različno tipično hrano, zelo dobra je morska hrana (in zelo poceni). Privoščili si boste lahko ribe na tisoč in en način in eksotično hrano.  
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv.
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – max 20 
 • VREME: Februarja in marca je na Filipinih sušno obdobje in zato najboljši čas za obisk dežele. Morje je takrat prijetno toplo in umirjeno. 
 • ZDRAVJE: Priporočljivo je cepljenje proti hepatitisu A in jemanje antimalarikov (sami jih ne jemljemo vendar je ta odločitev v vaših rokah). Več na www.zdravinapot.net 
 • VARNOST: Filipini so varna država, domačini pa štejejo med najbolj srečnih narodov sveta. Kriminala je malo, saj domačini slovijo kot eni najgostoljubnejših na svetu. 100% varnosti vam ne moremo garantirati, se bomo pa gibali po varnih področjih. Edina nevarnost je, da ne boste hoteli več domov. 
 • SPOMINKI: Filipini imajo precej lepih spominkov (lesene figure, starodavna glasbila, maske ...). 
 • VIZUM: Slovenci za obisk Filipinov do treh tednov ne potrebujemo vize. 
 • VODNIK NA TURI: Senad Osmanaj, ki Filipine zelo dobro pozna in je tudi doslej vodil naše skupine po tej lepi deželi simpatičnih ljudi. 
 • INFO IN PRIJAVE: Uroš Ravbar, gsm: 031–684 651, email: uros.ravbar@gmail.com, www.ravbar.org 

Nekaj komentarjev naših potnikov:

Ocena potovanja: 10, enkratna narava, razgledi, rastlinje, živali, morje, sončni zahodi, sončni vzhodi... nepozabno poročno potovanje (hvala za VSE)
Kako ste zadovoljni z vodnikom: 10, Senad je enkraten, miren tudi ko bi drugi noreli, z nasmehom ob pravem času.
Sandra

Potovanje po Filipinih ocenjujem s čisto desetko, saj je preseglo moja pričakovanja. Navdušila me je preprostost domačinov in tamkajšnjega življenja, čisto morje in nebeške plaže, pisan podvodni svet, neokrnjena narava in zanimivo rastje, dobra kulinarika, sanjske riževe terase, spanje pri domačinih in pod milim nebom, utripanje kresničk med nočno plovbo, večeri polni smeha, čofotanje med planktonom, opazovanje veselih delfinov. Veliko je bilo tudi presenečenj izven programa. Želela sem si tudi plavanja s kitovci, vendar nam je vedno “ušel”, pa kljub temu nisem bila razočarana.Potovanje je bilo zame nekaj posebnega in bo vedno ostalo v lepem spominu. Vodnik je bil res super. Ves čas nam je bil na uslugo, prisluhnil je željam skupine, nas zabaval. Tudi na dan vrnitve, ko smo imeli probleme z letalskimi kartami, je ohranjal mirno kri in nas postavil na prvo mesto. Veliko nam je povedal o kulturi, zgodovini te dežele in nas poučil o marsičem, kar nas je zanimalo. Moram priznati, da se je res potrudil, da je vse “štimalo” kot mora:) Težko bi izbrala eno najlepšo stvar na potovanju... Uživala sem namreč v vsakem dnevu posebej. Čudovite riževe terase, prijazni domačini, divje plaže, mavričen podvodni svet, lagune, jame, rajski otočki, dobra hrana, čofotanje med planktonom, opazovanje kresničk med utripanjem, čudovite jame in še in še:)
Teja

Ocena potovanja: 10, krasna destinacija, turkizno čisto morje, namestitve ok, vse ok in super skupina. Senad je krasen vodič, prijazen, vsakemu pripravljen pomagati, vse je bilo organizirano ok in je teklo kot po maslu. Najlepše mi je bilo na riževih poljih in križarjenje med otočki s prekrasnim morjem... 
Nepozabno potovanje
Petra

Snorklanje v morju turkizne barve
Ocena potovanja: 9+ (preprosto nepozabno in vredno vsakega evrčka)
Kako ste zadovoljni z vodnikom: Super! Senad je vedno poskrbel da je vse potekalo brez zapletov, kljub 18 zelo različnim karakterjem. 
Andreja

Ocena potovanja: 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom: Zelo!
Najlepše je bilo križarjenje z barko.
Andreja 

Ocena – 10. Narava in kulinarika je enkratna, tudi program je dobro narejen. Nimaš kej za rečt, vodič Senad je legenda, kar kol smo rabili, še preden smo rekli, je bilo že narejeno... 
Iztok

Ocena potovanja: 10 
-doživeto (veliko stika z naravo, domačini),
-veliko presenečenj izven programa...
-veliko narave, morja (obiskali smo kraje kjer ni preveč turistov kar je bilo super),
-prepotovali smo veliko razdalje - km in tako videli mnogo...
-potovanje deluje antistresno, sproščujoče, pozabiš na vse vsakdanje težave... 
Z vodičem sem zelo zadovoljna: ocena 10. Že na nekaj potovanj sem bila toda doslej najboljši vodič. 
Zaenkrat še ne morem reči kaj je bilo najlepše, ker se je zgodilo preveč lepih stvari v 3 tednih: treking, obisk šole, plavanje s kitovci, lepe plaže in morje, spanje na otoku, križarjenje, skupne večerje, dobra skupina, vodič in seveda program.
Vida
 
Prepustite se eni naših najljubših dežel sveta.

FILIPINI so pravi raj za ljubitelje narave. Dežela ki te prevzame in ti zleze pod kožo. 

Za avtorja programa: »Destinacija kamor bi šel na poročno potovanje hkrati pa dežela, kjer že vnaprej veš, da se boš v njo nekoč vrnil.«

Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami