Novice‎ > ‎

Potrjeno je potovanje na GRENLANDIJO (10. - 21.8.)

objavljeno: 5. mar. 2015 02:23 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 5. mar. 2015 02:25 ]
GRENLANDIJA – treking po arktičnem raju 
 
 
POTOVANJE JE ZAGOTOVLJENO - pohitite s prijavo


Južna Grenlandija je svet, kjer je ob robu celinskega ledu Grenlandija najbolj zelena. To potovanje bo za vsakogar življenjsko doživetje neverjetnih elementov narave, ki jih ponuja ta dežela. Spoznali bomo turkizno modre fjorde, pastelno zelene pašnike, slikovite ledne gore, se dotaknili celinskega ledu, spoznali bomo zanimivo floro in favno Grenlandije, tipično življenje domačinov na jugu Grenlandije,... To je svet, v katerem bodo na svoj račun prišli fotografski navdušenci. Če imate doma morda kamero, je nikakor ne pozabite vzeti s seboj.

Na potovanju bomo spoznali nekaj vrhuncev, ki jih ponuja južna Grenlandija: poleg osupljivo lepe narave bomo pluli z manjšo ladjo med spektakularnimi fjordi, obiskali bomo najpomembnejša vikinška naselja, prav tako pa bomo spoznali tudi moderna mesta, izolirana naselja in posamezne kmetije, bivali bomo na osamljeni kmetiji tik ob ledenem fjordu, v slikovitih vaseh in največjem mestu na jugu Grenlandije - Qaqortoqu,... Za transport prtljage bo na potovanju poskrbljeno, tako da bomo hodili le z lahkimi nahrbtniki. Opcija bo tudi treking do ledenika Eqalorutsit, kjer se lomijo 24 ur na dan kosi ledu. 

Program potovanja: 

1. dan: Transfer iz Kranja, Ljubljane, Celja in Maribora na Dunaj in let v prestolnico Danske, Kopenhagen. Če bo dopušča čas, se bomo odpravili po čudovitem mestu, prespali pa bomo v mladinskem hotelu.

2. dan: Na Grenlandijo 
Zjutraj se bomo odpravili na letališče in poleteli na jug Grenlandije. Ko se bomo približali največjemu otoku na svetu, bomo v primeru lepega vremena pod seboj zagledali pas ledenih plošč in izjemne gore ter eno najbolj dramatičnih obal našega planeta. Že ob prihodu v Narsarsuaq bomo začeli naše spoznavanje te izjemne dežele in sicer s prevozom z ladjico v ledeni fjord in naprej po »kraljevi poti« , da prispemo do Igalikuja, kjer prespimo dvakrat. 

3. dan: Igaliku
Naredili bomo pohod do platoja, od koder se nam bo odprl krasen pogled na fjord Qooroq Ice, nasedle ledene gore in velik ledenik na čelu fjorda. Na poti bomo morda našli minerale mesečevega kamna, ki se nahajajo ob obali. Ta dan bomo prehodili približno 18 km. 

4. dan: Igaliku - Igaliku Kujalleq
Zjutraj bomo naredili pohod do »neimenovanih« slapov, ki nas bodo resnično navdušili. Popoldne bomo v času najvišje plime zapluli proti Igaliku Kujalleqa, kjer bomo prespali dvakrat. V primeru, da bo plima dopoldne, bomo nekoliko obrnili program, sprehodili se bomo po pokrajini Undir Hofdi, kjer nas čaka preprost hostel za 2 noči. 

5. dan: Igaliku Kujalleq
Najprej se bomo odpravili do izjemnega razgleda na mogočno ledeniško reko z ledenikov v ozadju. Hoje bo za okoli 5 ur. Srečali bomo od ledenikov do pravega arktičnega vrta in skoraj puščavske pokrajine, tako da to območje opravičeno imenujemo »arktični raj«. Po želji se odpravimo še na kakšen hrib za čudovite panoramske poglede na fjorde, ledenike, jezera…

6. dan: Vatnahverfi
Dan bomo namenili raziskovanju jezerskega območja Vatnahverfi. Na polotoku je nekaj osamljenih kmetij, ena »cesta« in ledeniki v ozadju za sijajno kuliso. Prehodili bomo okoli 18 kilometrov. Potem bomo obiskali Hvalsey -  področje z najbolj ohranjenimi vikinškimi ruinami. Intenziven dan bomo končali v Qaqortoqu - največjem mestu južne Grenlandije.
Če si želite pravega arktičnega pohodniškega izziva, bo del skupine  nadaljeval nekoliko drugače, ostali del pa bo brez vodnika doživljal čare juga Grenlandije. 

7. dan: Qaqortoqa
Prost dan v Qaqortoku boste lahko izkoristili za spoznavanje prestolnice juga Grenlandije, obiščete lahko zjutraj ribjo tržnico, potem pa pokukate v izjemen muzej, kjer boste začutili življenje Grenlandcev do srede 20. stoletja. 

8. dan: Qassiarsuk
Prosto v Qaqortoqu do odhoda. Na poti po Erikovem fjordu do Qassiarsuka smo že videli kite in delfine. V Qassiarsuku si lahko ogledate repliko hiše, v kakršni je nekoč živel Erik Rdeči. Sprehodili se boste do spomenika Leifa Erikssona, ki je skoraj 500 let pred Kolumbom odkril obalo Amerike. Qassiarsuk ima okoli 50 prebivalcev in tudi trgovino. 

9. dan: Dežela Erika Rdečega
Po Deželi Erika Rdečega se lahko peš odpravite do Tasiusaqa ali Nunataaqa in se prepustite uživanju čudovite narave. V popoldanskih urah imate transfer do Narsarsuaqa, kjer se bo skupina zopet združila.

10 dan: Narsarsuaqa
Glede na preostalo energijo se lahko odpravimo do ledenika ali celo na ledenik, ki je del celinskega ledu, kjer nas zopet čakajo izjemni panoramski pogledi in moder led. 

11. dan: Sledilo bo slovo od največjega otoka na svetu. Poleteli bomo proti Kopenhagenu, za konec pa bomo lahko še zadnjič opazovali številne ledene plošče in gore, ki potujejo ob vzhodni grenlandski obali, celinski led Grenlandije, globoke fjorde, ledenike, jezera.. Prenočišče bo v mladinskem hotelu v Kopenhagenu.

12. dan: Odpravili se bomo na letališče v Kopenhagnu in poleteli na Dunaj, kjer nas čaka transfer do Maribora, Celja, Ljubljane in Kranja. 

Program za tiste, ki si želijo doživeti ledenik Eqalorutsit 

7. dan se bomo odpravili iz Qaqortoqa do izhodišča za treking, kjer nas čaka 6 ur hoje in 300 višinskih metrov do enega od najbolj aktivnih ledenikov juga Grenlandije. Morda nas čaka tudi kakšno prečenje ledeniške reke. 8. dan bomo namenili raziskovanju ledenega fjorda, povzpeli se bomo na bližnjo goro, ki je visoka okoli 600 metrov za panoramski razgled nad ledeno kuliso. Prav tako se bomo sprehodili med nasedlimi skladi ledu. 9. dan se bomo vrnili do izhodišča, hoje bo za 6 ur, šli pa bomo »čez gore«, kar pomeni, da bomo premagali 600 višinskih metrov. Čaka nas še transfer do Narsarsuaqa, kjer se zopet vsi srečamo. Ta treking ni lahek, dvakrat bomo prespali v lastnih šotorih, na hrbtu bomo imeli okoli 10 – 15 kg. 

Cena potovanja: 2.690 eur/osebo 

Cena vključuje:
 • Transfer na letališče iz Kranja, Ljubljane, Celja in Maribora
 • Letalski prevoz z vsemi taksami na relaciji Dunaj – Kopenhagen in Kopenhagen - Narsarsuaq in nazaj; Dovoljujemo si spremeniti mesto odhoda, v tem primeru bo organiziran prevoz na drugo letališče  
 • Dve nastanitvi v mladinskem hotelu v Kopenhagenu;
 • Vsa prenočišča na Grenlandiji, skladno s programom: občasno tudi v dvoposteljnih sobah, potrebna je spalna vreča;
 • Vse transferje z ladjo po Grenlandiji in transferje prtljage;
 • Vodenje in organizacijo.
V ceno ni vključeno
 • Hrana, ki jo bomo kupili skupaj, ocenjen strošek na osebo je 100 €, kakšno kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji znaša ca. 20 €, pivo v trgovini ca. 3 €;
 • 4-krat taksi v Kopenhagenu, predviden strošek je 20 € ur na osebo; 
 • Ostali prevozi v Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje in opcijski izleti. 
Rok za prijavo je 1. februar 2015.

Minimalno število prijavljenih je 9 oseb, največ pa 14. 

VODNIK: Damjan Končnik, 040 246 833, e-mail: damjankoncnik@gmail.com
Program se uradno izvaja preko agencije Eko potovanja Damjan Končnik s.p. 

SPLOŠNE INFORMACIJE: 
 • Nastanitve: Spimo v mladinskih hotelih. Nekateri so na kmetijah. Dvakrat je nastanitev zelo enostavna.  
 • Sodelovanje: na tem potovanju se zahteva popolno sodelovanje vseh potnikov in vsak izmed nas bo sodeloval v nalogah, kot so: kuhanje in pomivanje posode. To potovanje je primerno za ljudi s skupinskim duhom in občutkom za ostale sopotnike. V mladinskih hotelih si bomo lahko sami pripravljali zajtrke in večerje, ključno pa bo timsko vzdušje pri pripravi obrokov (v nekaj loncih lahko ustvarjamo prave male čudeže). 
 • Zahtevnost: Treking tehnično ni zahteven, zahteva pa primerno telesno kondicijo, hodili bomo z lahkimi nahrbtniki, glavna prtljaga bo transportirana med prenočišči. Izjema je treking do ledenika Eqalorutsit, kjer bomo imeli vso opremo za šotorjenje in hrano za 3 dni. Dnevne hoje je za cca. 5 – 8. ur na dan. Poti na Grenlandiji niso označene ali markirane, vendar jih naš vodnik dobro pozna. Na poti ne bomo premagovali večjih nadmorskih višin: do 500 višinskih metrov, in dvakrat po približno 800 višinskih metrov, na željo pa lahko tudi več. Poti tehnično niso zahtevne: edin zahtevnejši in strmejši vzpon bomo imeli le na poti do ledenika, katerega se bomo lahko tudi dotaknili. Samoumevno se vam nekaterih dnevnih pohodov ne bo potrebno udeležiti in jih lahko jemljete kot opcijske in v tem času zase uživate in absorbirate izjemno pokrajino Grenlandije.
 • Klima: povprečna dnevna temperatura v okolici Narsarsuaqa je poleti 10-15°C, v primeru zelo lepega vremena je lahko še topleje. Nočne temperature so okoli 5°C. Zrak je bolj suh kot pri nas, zato bomo imeli občutek, da je dejansko topleje, kot je v resnici. Jutra so pogosto meglena, megla izgine običajno pozno dopoldne. Možne so seveda tudi padavine. Upoštevajte prosim, da se lahko vreme na Grenlandiji hitro spremeni. 
 • Valuta: denarna enota je danska krona. V vaseh se plačuje z gotovino, v Qaqortoq in Narsaruaqu pa je možno plačevati tudi s najpogostejšimi kreditnimi karticami. 
 • Viza: Slovenci za potovanje na Grenlandijo ne potrebujemo vize.
 • Elektrika: na kmetijah in vaseh so generatorji edini vir električne energije. Za polnjenje bateriji bo tako manj možnosti, zato raje vzemite s seboj kakšno dodatno baterijo več. 
Prosim upoštevajte: program se lahko spremeni. Grenlandija leži v Arktiki in takšno potovanje je odvisno od vremena, pa tudi od vetra in leda na morju. Posledično so možne kakšne zamude, možno pa je tudi, da bomo kakšen dan zaradi slabega vremena in slabe vidljivosti (na katere nimamo vpliva) kakšen dnevni pohod odpovedali. Če bodo posledično nastali dodatni stroški, jih krijejo udeleženci sami. 

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi treking in avanturizem, popotniški način odkrivanja sveta, za zaljubljence v naravo, čudovite gore, deroče ledeniške reke, ledenike in ledene gore, fotografske navdušence,… skratka popotnikom po duši. 
 
Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami