Novice‎ > ‎

Popust za prijave za potovanje na Grenlandijo (15. - 26.8.2016)

objavljeno: 27. nov. 2015 03:07 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 30. nov. 2015 05:46 ]
GRENLANDIJA – treking po arktičnem raju 
 
 
 


Južna Grenlandija je svet, kjer je ob robu celinskega ledu Grenlandija najbolj zelena. To potovanje bo za vsakogar življenjsko doživetje neverjetnih elementov narave, ki jih ponuja ta dežela. Spoznali bomo turkizno modre fjorde, pastelno zelene pašnike, slikovite ledne gore, se dotaknili celinskega ledu, spoznali bomo zanimivo floro in favno Grenlandije, tipično življenje domačinov na jugu Grenlandije,... 

To je svet, v katerem bodo na svoj račun prišli fotografski navdušenci. Na potovanju bomo spoznali nekaj vrhuncev, ki jih ponuja južna Grenlandija: poleg osupljivo lepe narave bomo pluli z manjšo ladjo med spektakularnimi fjordi, obiskali bomo najpomembnejša vikinška naselja, prav tako pa bomo spoznali tudi moderna mesta, izolirana naselja in posamezne kmetije, bivali bomo na osamljeni kmetiji tik ob ledenem fjordu, v slikovitih vaseh in največjem mestu na jugu Grenlandije - Qaqortoqu,... 
Za transport prtljage bo na potovanju poskrbljeno, tako da bomo hodili le z lahkimi nahrbtniki.

In za tiste, ki si želijo arktični izziv, se bomo odpravili proti zelenemu jezeru Motzfeldt, ki ga krasijo ledene gore.

Potovanje smo rahlo zamaknili v drugo polovico avgusta, ker pričakujemo, da bomo tako kot 2015 opazovali POLARNI SIJ.

Program potovanja: 

1. dan: ZAČETEK POTOVANJA NA GRENLANDIJO
Potovanje na Grenlandijo bomo začeli z jutranjim letom iz letališča Jožeta Pučnika v Kopenhagen. V Hostlu v Kopenhagnu bomo oddali prtljago in se odpravili na raziskovanje čudovite danske prestolnice. Prespali pa bomo v mladinskem hotelu. 

2. dan: GREMO NA GRENLANDIJO
Po zajtrku se bomo odpravili na letališče v Kopenhagnu in poleteli na jug največjega otoka na svetu - Grenlandijo. Še posebej spektakularen bo v primerku jasnega vremena pristanek na letališču Narsarsuaq. Po krajšem sprehodu do pristanišča se bomo odpravili z ladjico ali čolnom do Qassiarsuka, kjer je nekoč morda živel Erik Rdeči. Qassiarsuk ima le okoli 50 prebivalcev in ob sprehodu skozi vas bomo začutili utrip prave grenlandske vasi. Po želji se bomo povzpeli še na kakšen hrib v okolici. V vasi bomo tudi prenočili.

3. dan: idila Tasiusaqa
Najprej se bomo odpravili na vzpetino kjer stoji spomenik Leifa Erikssona, pomorščaka, ki je skoraj 500 let pred Krištofom Kolumbom odkril Ameriko. Če bo odprt muzej vikinške hiše in replika prve kapelice v novem svetu, si ju bomo ogledali. Po Deželi Erika Rdečega se bomo peš odpravili do Tasiusaqa, v idilično pokrajino, polno kontrastov med sočnimi pašniki in ledenimi gorami v ozadju. Tukaj bomo prespali dvakrat. Do prenočišča bomo imeli okoli 8 kilometrov hoje. Zaliv, napolnjen z ledenimi gorami, kar kliče po kajakaški avanturi. Opcijsko se bomo lahko za 2 uri podali s kajaki po zalivu »ledenih gor«. 

4. dan: Nepozabna pokrajina Grenlandije ob zalivu ledenih gor
Pred nami bo pohodniško obarvan dan na Grenlandiji. Na tem pohodu smo do sedaj vedno opazovali planinske orle in tudi belorepce. Sprehod ob zalivu ledenih gor in mimo dobro ohranjenih vikinših ruin nas ne bo pustil ravnodušne. Tudi kakšni konji, polarne lisice in polarni zajci nam lahko prekrižajo pot. Navdušil nas bo pogled na ledenike. Z nekaj sreče bomo lahko ponoči tudi opazovali polarni sij. Ta dan bomo prehodili okoli 20 km, po želji pa še nekaj več.

5. dan: Plovba po Erikovem fjordu
Potovanje na Grenlandiji bomo nadaljevali do največjega mesta južne Grenlandije – Qaqortoqa. Najprej se bomo odpravili peš v Qassiarsuk (proti doplačilu 25 € se lahko tudi zapeljete) od koder bomo popoldne odpluli po Erikovem fjordu do Qaqortoqa. V mestu bomo prespali dvakrat.

6. dan: Qaqortoq- največje mesto južne Grenlandije
Dan bo namenjen raziskovanju največjega mesta juga Grenlandije – Qaqortoqa, ki ima okoli 3500 prebivalcev. Odpravili se bomo v pristanišče, kjer prihajajo lovci z ulovom. Na željo si bomo ogledali še muzej, kjer bomo začutili življenje Grenlandcev, preden se je tega sveta dotaknila moderna civilizacija. Sprehodili se bomo tudi ob umetninah, ki so jih v letih 1993 – 94 vklesali skandinavski kiparji. Popoldne se bomo odpravili na kakšno razgledno goro, da dobimo pogled na mesto in okolico še iz druge perspektive.

7. dan: Nepozabna plovba okoli otoka Tuttutoq
Zapustili bomo prestolnico južne Grenlandije in se odpravili okoli otoka Tuttutoq, na katerem živijo tudi karibuji. Predvsem nas bo očarala lepota fjorda Ikersuaq, ki je napolnjen z ledenimi gorami in ploščami. Z nekaj sreče bomo videli tudi kite in delfine. Zapluli bomo v zaliv Stephensens in si ogledali eskimske ruine. Dan bomo končali v Igalikuju, najlepši vasi Grenlandije. 

8. 9. in 10. dan: Treking za sladokusce - Motzfeldt
Grenlandija je znana po samotnih in spektakularnih peš poteh. Odpravili se bomo na tridnevni trek do lepega razgleda na jezero Motzfeldt in spektakularno ožino med dvema ledenikoma. Z ladjico ali čolnom bomo pripluli do mesta, kjer se bomo izkrcali. Teren je zahteven, čeprav ne bomo premagovali velikih nadmorskih višin. Navdušil nas bo pogled na zeleno jezero Motzfeldt, ki ga obdajajo 1600 metrov visoke gore in v katerega segata dva ledeniška kraka. En dan bomo namenili spoznavanju ledenika Kuusuup. Treking tehnično ni zahteven, a vseeno zahteva dobro kondicijsko pripravljenost. To območje na leto občuduje največ 30 popotnikov, kar pomeni, da je trek tudi zelo ekskluziven. Zadnji dan se bomo vrnili po isti poti do izhodišča, kjer se nam bodo pridružili še ostali potniki in zapluli še v osrednji del »Ledenega fjorda«, kjer nas vsaj upajmo čaka nepozabno križarjenje med ledenimi gorami kot leta 2015. Dan bomo zaključili v Narsarsuaqu. 
Za tiste, ki si želijo manj zahtevnega programa potovanja po Grenlandiji predlagamo, da 7. in 8. dan preživijo v Sillisitu ali Narsaqu in zase absorbirajo izjemno pokrajino, 9. in 10. dan pa v Igalikuju.  

11. SLOVO OD GRENLANDIJE
Prosto v Narsarsuaqu za zadnje nakupe do odhoda in popoldne polet na Dansko in nočitev v Kopenhagenu.

12. dan: POT DOMOV 
Odpravili se bomo na letališče v Kopenhagnu in poleteli domov.

Cena na osebo 2.790 € vključuje:
 • Letalski prevoz z vsemi taksami na relaciji Jožeta Pučnika – Kopenhagen in Kopenhagen - Narsarsuaq in nazaj; Dovoljujemo si spremeniti mesto odhoda, v tem primeru bo organiziran prevoz iz Ljubljane na letališče in nazaj. 
 • Dve nastanitvi v mladinskem hotelu v Kopenhagenu;
 • Vsa prenočišča na Grenlandiji, dvakrat zajtrk, skladno s programom: občasno tudi v dvoposteljnih sobah, potrebna je spalna vreča;
 • 2 nočitvi v kabini Motzfeldt;
 • Vse transferje z ladjo po Grenlandiji in transferje prtljage;
 • Vodenje in organizacijo.
V ceno ni vključeno:
 • Hrana, ki jo bomo kupili skupaj, ocenjen strošek na osebo je 80 €, kakšno kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji znaša cca. 15 – 20 €, pivo v trgovini cca. 4 €;
 • Treking hrana, informativno 20 €
 • 4-krat taksi v Kopenhagenu, predviden strošek je 20 € na osebo; 
 • Ostali prevozi v Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje in opcijski izleti – kajak po fjordu »Ledenih gora – 70 € na osebo. 
 • Vse, kar ni navedeno pod vključeno
Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. februar 2016. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.
Minimalno število prijavljenih je 9 oseb, največ pa 14.

VODNIK: Damjan Končnik, 040 246 833, e-mail: damjankoncnik@gmail.com
Program se uradno izvaja preko agencije Eko potovanja Damjan Končnik s.p. 

SPLOŠNE INFORMACIJE: 
 • Nastanitve: Spimo v mladinskih hotelih. Nekateri so na kmetijah. Dvakrat je nastanitev zelo enostavna.  
 • Sodelovanje: na tem potovanju se zahteva popolno sodelovanje vseh potnikov in vsak izmed nas bo sodeloval v nalogah, kot so: kuhanje in pomivanje posode. To potovanje je primerno za ljudi s skupinskim duhom in občutkom za ostale sopotnike. V mladinskih hotelih si bomo lahko sami pripravljali zajtrke in večerje, ključno pa bo timsko vzdušje pri pripravi obrokov (v nekaj loncih lahko ustvarjamo prave male čudeže). 
 • Zahtevnost: Treking tehnično ni zahteven, zahteva pa primerno telesno kondicijo, hodili bomo z lahkimi nahrbtniki, glavna prtljaga bo transportirana med prenočišči. Izjema je treking do ledenika Eqalorutsit, kjer bomo imeli vso opremo za šotorjenje in hrano za 3 dni. Dnevne hoje je za cca. 5 – 8. ur na dan. Poti na Grenlandiji niso označene ali markirane, vendar jih naš vodnik dobro pozna. Na poti ne bomo premagovali večjih nadmorskih višin: do 500 višinskih metrov, in dvakrat po približno 800 višinskih metrov, na željo pa lahko tudi več. Poti tehnično niso zahtevne: edin zahtevnejši in strmejši vzpon bomo imeli le na poti do ledenika, katerega se bomo lahko tudi dotaknili. Samoumevno se vam nekaterih dnevnih pohodov ne bo potrebno udeležiti in jih lahko jemljete kot opcijske in v tem času zase uživate in absorbirate izjemno pokrajino Grenlandije.
 • Klima: povprečna dnevna temperatura v okolici Narsarsuaqa je poleti 10-15°C, v primeru zelo lepega vremena je lahko še topleje. Nočne temperature so okoli 5°C. Zrak je bolj suh kot pri nas, zato bomo imeli občutek, da je dejansko topleje, kot je v resnici. Jutra so pogosto meglena, megla izgine običajno pozno dopoldne. Možne so seveda tudi padavine. Upoštevajte prosim, da se lahko vreme na Grenlandiji hitro spremeni. 
 • Valuta: denarna enota je danska krona. V vaseh se plačuje z gotovino, v Qaqortoq in Narsaruaqu pa je možno plačevati tudi s najpogostejšimi kreditnimi karticami. 
 • Viza: Slovenci za potovanje na Grenlandijo ne potrebujemo vize.
 • Elektrika: na kmetijah in vaseh so generatorji edini vir električne energije. Za polnjenje bateriji bo tako manj možnosti, zato raje vzemite s seboj kakšno dodatno baterijo več. 
Prosim upoštevajte: program se lahko spremeni. Grenlandija leži v Arktiki in takšno potovanje je odvisno od vremena, pa tudi od vetra in leda na morju. Posledično so možne kakšne zamude, možno pa je tudi, da bomo kakšen dan zaradi slabega vremena in slabe vidljivosti (na katere nimamo vpliva) kakšen dnevni pohod odpovedali. Če bodo posledično nastali dodatni stroški, jih krijejo udeleženci sami. 

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi treking in avanturizem, popotniški način odkrivanja sveta, za zaljubljence v naravo, čudovite gore, deroče ledeniške reke, ledenike in ledene gore, fotografske navdušence,… skratka popotnikom po duši. 
 
Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami