Novice‎ > ‎

NOVOST - Skrivnostni Iran 24.4. - 4.5. le 1.449 eur/osebo

objavljeno: 7. feb. 2013 01:59 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 7. feb. 2013 02:00 ]
Skrivnostni Iran 
Čeprav gre za našo novost pa Iran odlično poznamo in komaj čakamo, da se vrnemo v najbolj gostoljubno državo sveta.

Iran je nekaj posebnega. Dežela vzbuja številne predsodke, saj danes slovi predvsem po svoji konzervativni islamski politični ureditvi, zaprtosti in sporih s sosedi... A  je Iran še mnogo več kot to. Na prvem mestu je gotovo to dežela izjemno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Iran se ponaša z neverjetno pestro in pomembno zgodovino ter s številnimi kulturnozgodovinskimi mojstrovinami in tudi s prekrasno in raznoliko naravo...

Za vstop v  Iran se je potrebno prilagoditi – z oblačenjem, obnašanjem, odreči se je treba alkoholu... a za vse to nas dežela več kot bogato poplača.

PROGRAM
Raziskovanje Irana začnemo v mestu pesnikov, Shirazu, kjer obiščemo vse glavne znamenitosti... Mimo Perzepolisa in Pasargada se podamo do puščavskega Yazda. Spoznamo se s skrivnostmi puščavske arhitekture in z zaratustrijansko vero... Izvemo kaj je badgir, kanat, yakčal, karavansaraj... obiščemo stolp tišine in tempelj ognja! Potem pa globoko v puščavo, kjer prespimo v majhni puščavski vasici, v tradicionalni hiši... ogledamo si slano jezero, ustavimo ob prekrasnih panoramah.... in mimo Naina, središča preprog, nadaljujemo v slavni Esfahan. Mesto nas očara kot je nekdaj očaralo popotnike, ki so se ustavljali tukaj. Reka Zayande in čarobni mostovi, mogočni trg s prelepimi mošejami, palačo in bazarjem, minaret, ki se zares trese.... Petkova mošeja in armenski predel... Na poti proti Teheranu si ogledamo rdečo vasico Abyaneh in spoznamo pisana oblačila tamkajšnih žensk...  obpuščavski Kashan s prelepimi vrtovi in palačami... postanemo v slani puščavi Namak  in prispemo v prestolnico. Teheran, mesto, ki se razteza na skoraj 1000m višinske razlike, je mesto razlik. Bogati sever, revni jug. Muzeji, palače in priljubljeni predeli bogatejših prebivalcev, slikovit bazar...
16-dnevno potovanje nadaljujemo na sever. Za začetek odkrivamo skrivnosti za Slovence slavnega Alamuta, potem pa čez gorovje Albruz na Kaspijsko obalo. Mogočen grad, pravljična vasica in kaspijska obala... Mimo Ardabila in gradu Kalibar do Tabriza, kjer dodamo še zadnji mozaik pestremu potovanju.
Program priporočamo tistim, ki si želijo raziskovanja drugačnosti.

Cena: ca 1.449 EUR/pri številu 14 oseb (11 dnevno potovanje)
Vsi, ki ste že potovali z nami imate 40 EUR popusta. Doplačilo 70 eur za manjšo skupino (10 – 13 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 90 EUR.

Doplačilo za podaljšek na severu: 380 EUR/pri številu 10 oseb (16 dnevno potovanje)
Doplačilo za podaljšek: 100 eur za manjšo skupino (6-9 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 40 EUR.

Cena vključuje skoraj vse stroške:
 • mednarodno letalsko vozovnico,
 • prevoz z najetim avtobusom cel čas potovanja, 
 • vse oglede in vstopnine po programu,
 • nočitve in hrano po programu (polpenzion, večerje so lahko v hotelih ali lokalnih restavracijah),
 • izlet s čolnom po laguni Anzali,
 • lokalnega vodnika,
 • profesionalnega slovenskega vodnika/co,
 • organizacijo potovanja.  
Cena ne vključuje: kosil, pijače, Coris zavarovanja, spominkov, napitnin lokalnih vodičev, eventuelnega prevoza do/iz letališča.

Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. 

Fotogalerija (slike Peter Eržen in Uroš Ravbar):

Iran

Gostoljubni Iran by Ravbar Potovanja


VODNIK NA TURI: Ksenija Čermelj, gsm 031-684 651, e-mail uros.ravbar@gmail.com
Vodnica Ksenija Iran odlično pozna in vam bo z veseljem odkrila številne skrivnosti Irana.

Podroben program po dnevih

Skrivnostni Iran, okvirni program po dnevih
11 ali 16 dni  

Shiraz – Yazd – puščava – Esfahan – Abyaneh – Kashan – Teheran (11 dni) in dalje še Gazvin – Alamut – Masue – Anzali – Ardabil – Kaleybar - Tabriz

Spi se v preprostih hotelih in penzionih v dvoposteljnih sobah in 1x v tradicionalni hiši v puščavi (skupna ležišča in večposteljne sobe), na 16 dnevnen potovanju pa tudi enkrat v preprostih apartmajih ali pri domačinih v Masulah.
H – spanje v preprostih hotelih in penzionih – dvoposteljne sobe
T – tradicionalna hiša, skupna ležišča in večposteljne sobe
Z – zajtrk, K – kosilo, V - večerja

1. dan  Ljubljana – Shiraz. Polet preko Istanbula proti Shirazu, pozen prihod. Prevoz do hotela in nočitev. H (obroki na letalu)

2. dan   Shiraz. Celodnevno raziskovanje Shiraza – obiskali bomo slavno citadelo Karim Kana (Arg), bazar, Vakil mošejo  ter Hafezovo in Sadijevo grobnico. Možnost nakupa iranske tunike/rute. Večerja in spanje v Shirazu. H (Z, V) 

3. dan  Shiraz – Perzepolis – Pasargade – Yazd. Ogled slavnega ahamenidskega Perzepolisa in grobnic v bližini. Vožnja do Pasargada, kjer se poklonimo Kiru, začetniku slavne ahamenidske dinastije.  Vožnja čez hribe do obrobja puščave in večerni prihod v Yazd. Večerja in spanje v tradicionalnem hotelu. H (Z, V)

4. dan   Yazd. Celodnevni  ogled puščavskega Yazda – sprehod po čudovitem starem delu mesta in odkrivanje prvih skrivnosti puščavske arhitekture – spoznamo badgirje in kanate... Obiščemo si Petkovo mošejo in se spoznamo z zaratustrijansko religijo – ogledamo si njihova pokopališča – stolpe tišine. Seveda ne gre brez sprehoda po bazarju... Večerja in spanje v tradicionalnem hotelu. H (Z, V)

5. dan   Yazd – Meybod – Chak Chak – Garmeh. Nadaljujemo z odkrivanjem skrivnosti puščave... Meybod slovi po prelepi keramiki in tukaj si ogledamo yakčal – ledeno hišo, obiščemo pa tudi obnovljeni karavansaraj. V puščavi se skriva za zaratustrijance sveti tempelj Chak Chak... in od tu naprej samo še puščava in male puščavske vasice. V eni od njih bomo prespali. Nočitev in večerja v tradicionalni hiši. T (Z, V)

6. dan   Garmeh – Tape Mahur – Nain – Esfahan. Vožnja do slanega jezera Tape Mahur in mnogo slikovitih postankov v puščavi. Postanek v Nainu, prestolnici preprog, nato pa nadaljujemo naprej do slavnega Esfahana. Večerja in nočitev. H (Z, V)

7. dan Esfahan.  Esfahan je bil dolgo časa prestolnica Irana in velja za najlepše iransko mesto. Danes bomo spoznali zakaj. Ogledamo si vse glavne znamenitosti – Petkovo mošejo, tresajoči minaret, armensko katedralo Vank in slavni trg Naqsh-e-Jahan s palačo, mošejami in bazarjem. Ustavimo se tudi pri slavnih mostovih čez reko Zayande. Večerja in nočitev. H (Z, V) 

8. dan Esfahan – Abyaneh – Kashan. Vožnja do rdeče vasice Abyaneh, kjer spoznamo zanimiva oblačila tamkajšnih žensk in se sprehodimo po slikoviti vasici. Nadaljujemo do Kashana, ki slovi po prelepih vrtovih Fin, krasnih palačah in slikovitem bazarju. Večerja in nočitev v Kashanu. H (Z, V)   

9. dan Kashan – Namak – Homeinijev mavzolej - Teheran. Dopoldne raziščemo Kashan, nato pa nadaljujemo do slane puščave Namak. Postanek pri Homeinijevem mavzoleju in vožnja do prestolnice. Večerja  in nočitev v Teheranu. H (Z, V)

10. dan  Teheran. Celodnevno raziskovanje prestolnice Irana.  Ogledamo si Narodni muzej, palači Golestan in Niavaran, predel Darband, obiščemo tudi teheranski bazar. Večerja in nočitev. H (Z, V)

11. dan Teheran – Ljubljana. Zgodnje jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Benetk. Vožnja do Ljubljane, prihod v popoldanskih urah.

Nadaljevanje programa za 16-dnevno potovanje:
11. dan Teheran – Alamut - Gazvin. Zgodnji odhod in vožnja  proti severu, v hribe. Povzpnemo se na skrivnostni Alamut, trdnjavo, ki je v 11.st. pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče ismailcev. Številne zgodbe in legende o pravljičnih vrtovih, prelepih devicah, odvisnikih od hašiša in samomorilcih, so od nekdaj burile domišljijo popotnikom, ki so obiskali ta kraj... Na poti uživamo v prečudovitih razgledih. Vrnitev v Gazvin, večerja in nočitev. H (Z, V)

12. dan  Gazvin – Rudkhan - Masule. Prečkamo gorovje Albruz in se spustimo do Kaspijske obale. Zamenja se podnebje in rastje – iz rjave planote prehajamo v zeleno nižavje – riževa polja in čajevi nasadi... Po dolgi vožnji prija sprehod do gradu Rudkhan in nato zasluženi počitek v prelepi vasici Masule. Večerja na eni izmed ploščadi... Nočitev v preprostih apartmajih ali pri domačinih. T (Z, V)

13. dan  Masule - Anzali - Ardabil. Po zajtrku v pravljični vasici nadaljujemo do Anzalija in s čolni se popeljemo po laguni, kjer med lotusi domujejo številne ptice. Vožnja do Ardabila po eni lepših panoramskih cest. Večerja in nočitev v Ardabilu. H (Z, V)

14. dan  Ardabil – Kaleybar - Tabriz. V Ardabilu si ogledamo prelepo grobnico šejka Safiuddina, tradicionalno kopališče in jezero Shourabi. Vožnja do Kaleybara in ogled Babakove trdnjave, ki slovi tudi kot “nesmrtna trdnjava”. Večerna vožnja do Tabriza, večerja in nočitev. H (Z, V)

15. dan  Tabriz. Dopoldne si ogledamo glavne znamenitosti mesta, popoldne pa uživamo pri zadnjih nakupih na bazarju. Večerja in nočitev. H (Z, V)

16. dan  Tabriz– Ljubljana. Zgodnje jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Ljubljane.

SPLOŠNE INFORMACIJE
 • KAKO POTUJEMO? Iran bomo prepotovali z najetim avtobusom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah, 1x v tradicionalni hiši na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah (Garmeh), ter na 16 dnevnem potovanju še enkrat v preprostih apartmajih ali pri domačinih v Masulah.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je riž in meso, razne enolončnice in mesne omake za k rižu. Dobi se tudi juhe, solate ter sezonsko sadje. Odlične so tudi iranske slaščice. Za vegetarijance bomo poskrbeli.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli.
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – max 19
 • VREME:  Konec aprila je na iranski planoti že prijetno toplo, temperature se gibljejo od 15 – 25 stopinj, na jugu (Yazd in Shiraz) zna biti topleje, na severu (Teheran in Esfahan) pa bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin. Ob Kaspijski obali bo bolj vroče, v hribih in na severu (Tabriz) pa zna biti tudi še precej hladno.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. 
 • VARNOST: Iran je zelo varna država. Kriminala je zelo malo, potrebna je kot povsod previdnost na bazarjih in tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja (ženske: ruta , ki zakrije lase, dolge hlače in dolgi rokavi,  najbolj primerna je tunika/plašč, ki sega do sredine stegen; moški – dolge hlače, zgoraj so dovoljeni kratki rokavi). Vnos alkohola v deželo je strogo prepovedan. Bolj ko se prilagodimo deželi z oblačili, prijetnejše bodo naše izkušnje z domačini.
 • SPOMINKI: Iran ima kar nekaj lepih spominkov (preproge, kilimi, potiskani prti, rute, miniaturne poslikave, nakit, lesene šatuljice, začimbe...)
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizo. Lahko si jo uredite sami ali vam jo za doplačilo 60 eur uredimo mi.
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org

Greste z nami v čudoviti Iran?

Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami