Novice‎ > ‎

Potovanje po KUBI postaja naša nova uspešnica

objavljeno: 30. jan. 2015 03:12 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 30. jan. 2015 03:12 ]
Dobrodošli na Kubi
Best of KUBA
 • Termini: 19.4. - 3.5.2015 (prvi maj), 24.10. - 7.11.2015 (krompirjeve počitnice) in 16. - 30.1.2016 
 • Trajanje potovanja: 15  dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.376  eur pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta ca 850 eur (okt 2014) 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja
Za zaključene družbe kadarkoli oz. po dogovoru.

Skozi odprta okna prihaja glasba v valovih, medtem ko nas ob večerih čakajo spontani plesni ritmi in povsod je prisotno življenje. Kuba je država, kjer si enostavno v trenutku zdaj in se prepustiš toku dogajanj. Kot iz nekega drugega časa nas čakajo klasične stare limuzine parkirane na kolonialnih trgih, revolucionarni grafiti na stenah živopisanih hiš opevajo revolucionarne podvige Che Guevare in Fidela Castra. Pa najlepše kubanske plaže in odmaknjeni otoki, jahanje konj, tobak, rum in koktejli v kombinaciji s salso, sonom, bachato in drugimi zvrstmi. Vabimo vas, da z nami odkrijete pristno Kubo, kjer bomo s katamarani napadali odmakjnene otoke, plavali z delfini in snorkali med najlepšimi koralami, kjer bomo spali pri domačinih doma in uživali v njihovi gostoljubnosti in sproščenosti. “Viva Cuba Libre!”

Na vas čaka vrhunski program (kjer smo izbrali resnično najboljše kar Kuba ponuja) in odličen vodnik.
Tako Kube ne boste samo videli ampak resnično doživeli.      

PROGRAM: 
H – hotel (2x v Havani)
Drugje spanje pri domačinih
K – kosilo, Z - zajtrk

Starodavna HavanaDan 1 Evropa – HAVANA.
Polet prek enega izmed evropskih letališč v Havano. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti, prevoz do središča mesta. Nočitev v hotelu v Havani. (letalo, H)

Dan 2 – HAVANA.
Havana je mesto iz nekega drugega časa. Najprej obiščemo stari del mesta, kjer stoji katedrala in kjer Havana kaže svojo pravo staro podobo. Obiščemo tudi muzej ruma Havana Club ter si pogledamo njegovo skrivnostno proizvodnjo. Sedem let starani rum Havana club se že pretaka po žilah. Po želji kosilo v kolonialnem središču ali prosto za lastna raziskovanja. Potem sedemo v stare ameriške avtomobile in si v njih privoščimo ogled novega mestnega jedra. Z vetrom v laseh uživamo ob prizorih na priobalni aveniji Malecon, pomembnostih revolucionarnih uspehov iz Trga revolucije, arhitekturni lepoti predsedniške palače, slikovitosti Centralnega parka, poveljevanju iz Kapitola in zasluženem predihu v predsedniškem hotelu,... Po želji si zvečer proti doplačilu ogledamo še znamenito Tropicano ali nepozaben koncert z glasbenikom iz “Buena Vista Cluba”. Nočitev v hotelu v Havani (H, Z).

Dan 3 – HAVANA – COJIMAR – PLAYAS DEL ESTE - REMEDIOS.
Zjutraj obiščemo ribiško vasico Cojimar, od koder je Hemingway hodil na ribolov, in koder je nastalo njegovo najbolj prepoznavno delo “Starec in morje”. Poslikamo se pred restavracijo, v kateri je nastajala knjižna uspešnica, če je odprta pa si privoščimo še koktejl Daiquiri v modri Azul barvi.  Sledi obisk Hemingwayeve posesti, nekdanje živinske farme, kjer se bohoti njegova znamenita ladja in pokopališče hišnih ljubljenčkov. Nedaleč vstran se nahaja popularna plaža Habanerosov. Včasih so jih sem prevažale motorizirane kamele, danes pa sodobnejši avtobosi in vse pogostejši novi kitajsko korejski avtomobili. Po kopanju nas čaka še popoldanska vožnja do mesteca Remedios in prosto za samostojno odkrivanje mesta. Nočitev pri domačinih doma. (Z)

Dan 4 - REMEDIOS – S katamaranom na CAYO SANTA MARIA – REMEDIOS.
Danes nas čaka kubanska poslastica na otočku Santa Maria. Do njega vodi čez 40 km dolgi nasip čez morje Atlantika in potopljene otočke, obrasle z mangrovimi gozdovi. Arhipelag kraljevskih vrtov je od Unesca zaščiten biosferni rezervat in eden najlepših kubanskih otokov. Z najetim katamaranom raziskujemo bližnje otočke in snorkamo v enem največjih svetovnih koralnih grebenov. Le kaj nas čaka pod vodo, le kaj nad njo? A ste se že kdaj dotaknili delfina, vas je morda že kdaj poljubil? Pozno popoldne se vrnemo v Remedios, tokrat barve sončnega zahoda popestrijo vrnitev. Na ta dan lahko organiziramo potapljaški izlet (potrebna najava ob prijavi)! Nočitev pri domačinih doma. (K)

Kolonialni TrinidadDan 5 –  REMEDIOS – SANTA CLARA – TOPES DE COLLANTES – TRINIDAD.
Pot proti Santa Clari popestrimo z zanimivimi zgodbami iz kubanske revolucije – s poudarkom na Che Guevari, saj nas čaka prava revolucionarna poslastica in ena največjih otoških znamenitosti - mavzolej Che Guevare, ene največjih osebnosti 20. stoletja in prvega med revolucionarji! V Santa Clari se pomudimo še v središču mesta in okusimo lokalni sladoled na glavnem mestnem trgu preden se podamo v hribovito gorovje Escambray. Ne daleč vstran od panoramske razgledne točke na nižje ležeča jezera, nas že čakajo ruski tovornjaki in sprehajalne poti po tropskem zelenju in pestrem ekosistemu nacionalnega parka, mimo džungelskega slapu do melodične reke, kjer postanemo za kosilo. Z vrha se razteza lep razgled na staro Unescovo prestolnico sladkornega trsa, Trinidad, eno najlepših kolonialnih mest Latinske Amerike. Poiščemo si namestitev, se stuširamo in uredimo, potem pa... spontana zabava v enem izmed glasbenih klubov, po polnoči lahko tudi v največji jamski diskoteki. Uživamo sleherni trenutek v nenavadnem koktejlu Trinidad in bolj klasičnih kot so Mojito, Daiquiri, Ron Colin? Nočitev pri domačinih doma. (K)

Dan 6 – TRINIDAD – S katamaranom na bližnje otoke - TRINIDAD.
Po na kratko prespani noči nas že mamijo barve Karibskega morja. Privoščimo si celodnevni izlet s katamaranom na bližnje otočke, kjer snorklamo, plavamo in spoznavamo prosto živeče iguane in največje kubanske sesalce jutie. Dan kot nalašč za relaksacijo. Sledi vrnitev v Trinidad, kjer se sprehodimo skozi tlakovane ulice in si ogledamo glavne znamenitosti okoli Plaza Mayor in po želji še katerega od muzejev: arheološki muzej, zgodovinski muzej, muzej romantike,… V nekdanji Cortezovi hiši spijemo sloviti koktejl Chanchancara, še preden se mesto prelevi v veliko plesišče na odprtem. Spontana zabava do jutranjih ur ali pač samo zabava. Nočitev pri domačinih doma. (K)

Dan 7 – TRINIDAD – PLAYA ANCON – VALLE DE LOS INGENIOS – CAMAGUEY.
Takoj zjutraj napademo eno najlepših karibskih plaž, nekaj kilometrov dolgo peščeno plažo. Po obmorskih radostih obiščemo bližnje Unescove plantaže sladkornega trsa v slikoviti dolini Los Ingenios. Ste za kosilo v nekdanji haciendi mogočnih baronov, kaj pa za sveže stisnjeni sok iz sladkornega trsa, lahko tudi z dodatkom ruma? Popoldanska vožnja v prestolnico goveda, Camaguey. Po utečenem postopku si poiščemo namestitev, spanje pri domačinih doma. (K)

Santiago živi z glasboDan 8 – CAMAGUEY – S katamaranom na CAYO SABINAL - CAMAGUEY.
Današnji dan izkoristimo za še en celodnevni izlet s katamaranom, tokrat je izhodišče na najdaljši kubanski plaži, Santa Lucia. Izlet nas popelje med najlepše koralne grebene, nadpovprečno bogate s pahljačastimi koralami in vsemogočimi vrstami tropskih rib, ki neustrašno poplesavajo okoli slehernega plavalca. Geografsko izoliran in skrit otoček Cayo Sabinal je rezerviran kot nalašč samo za nas. Pred njim se razsprostira dolga bela peščena plaža namočena v turkizne barve Atlantika, v njenem ozadju pa v ritmu vetra poplesavajo kokosove palme. Na ta dan lahko organiziramo potapljaški izlet (potrebna najava ob prijavi)! Nočitev pri domačinih doma. (K)

Dan 9 – CAMAGUEY - SANTIAGO DE CUBA.
V prestolnici kubanskih kavbojev se izgubimo v Unescovem labirintu ozkih in kratkih uličic, nato nas v posebej prirejenih kolesih (opcijsko doplačilo ca 10 eur) popeljejo na raziskovanje številnih trgov Camagueya, prepustimo se vožnji in vodenju lokalnih „bicikletarov.“ Povprašajte „bicikletarja“ o tinajonu, pa obisku papeža, lokalnih umetnikih... Kosilo imamo na slikovitem majhnem trgu, preden nadaljujemo pot do izhodišča za naslednji dan. Dobimo se v najbolj karibskem kubanskem mestu. Pred nami zaživi prestolnica glasbe, karnevalov in kubanskega juga, Santiago de Cuba. Poiščemo si primerno namestitev potem pa po želji nočno odkrivanje mesta. Nočitev pri domačinih doma. 

Dan 10 – SANTIAGO DE CUBA.
Santiago - zibelka kubanske glasbe in revolucije - je zgrajen na neštetih gričih ter se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se v valovih dvigajo in spuščajo, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju pa se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra. Za začetek si  ogledamo pokopališče Santa Ifigenia z mavzolejem Josea Martija, Trg Revolucije in trdnjavo del Morro, potem pa še glavne mestne znamenitosti kot so najstarejša kubanska hiša v kateri je prebival Diego Velazquez, muzej karnevala in glasbeni tempelj Casa de la Trova. Za kosilo se prileže jastog in krajša siesta. Popoldne obiščemo tovarno cigar, zvečer pa še Casa de la Trova, tempelj kubanske glasbe in njegovo "plesišče". Nočitev pri domačinih doma.

Čudovita kraška pokrajina VinalesaDan 11 – SANTIAGO DE CUBA – LAS TERAZAS – VINALES.
Takoj po jutranjem poletu nazaj v Havano, sledi obisk hribovja Guaniguanico s povdarkom na Las Terrazas na prijetni nadmorski višini okoli 500 metrov in s čudovitimi priložnostmi za sprehode po pokrajini valovitih hribčkov, bogatih z raznovrstno floro in favno. Sprehodimo se med starimi kavnimi plantažami in zaveslamo po jezeru. V umetno ustvarjeni vasici si privoščimo eno izmed mnogih vrst kave nato pa se osvežimo še v tolmunu reke San Juan. Čaka nas le še vožnja do vasice s plantažami najbolj kakovostnega tobaka, Vinales. Namestitev pri domačinih doma.

Dan 12 – VINALES.
Najlepše smo prihranili za konec! Vinales je ugnezden v Sierra de Los Organos in nudi posebne panorame ter najlepše barve na Kubi. Milijone let so reke glodale podzemne tunele v mehki apnenec in nastajale so mogočne jame. Nad njimi se je pokrajina sesedala in nastala je čudovita pokrajina mogotov. Uživamo v vzdušju mogotov nad nami in tobačnih ter kavnih polj okoli nas. Na poti spoznavamo prijazne domačine, ki nam z nekaj sreče zvijejo cigaro ali nam ponudijo srk domače kave. Ogledamo si jamo Cueva de India in uživamo v lepih konturah podzemnega sveta, nato pa se iz nje s čolni odpeljemo na prostost. Obiščemo tudi prazgodovinski Mural in sprobamo najboljšo Pina-Colado, po želji z rumom. Po kosilu se napotimo še na dodatno raziskovanje, tokrat kar na konjskem hrbtu. Spanje pri domačinih doma. (K)

Dan 13 – VINALES – Izlet na otok CAYO LEWISA – VINALES.
Zjutraj se odpravimo še zadnjič na severno obalo. Kratka vožnja s trajektom nas popelje na koralni otoček v arhipelagu de Colorados. In kaj je lahko lepšega, kot da si proti koncu potovanja lahko privoščimo sproščen počitniški dan v tropskem raju – uživamo v sončenju in kopanju (oz. opcijskem veslanju in surfanju). Gotovo pa nas najbolj navduši plaža sama, odtenki Atlantika, nekatere morda opazovanje podmorskega koralnega bogastva. Vključeno je tudi kosilo. Popoldne vrnitev v Vinales in še en romantičen večer pod slikovitimi mogoti. Zvečer lahko obiščemo lokalno kmečko veselico. Še zadnja nočitev pri domačinih doma.(K)

Dan 14 – VINALES – HAVANA AIRPORT in  POVRATEK V EVROPO.
Vožnja nazaj v Havano, ki jo zdaj spoznamo skozi drugačne oči. Zdaj ko poznamo Kubo in kubance, njihovo življenje, navade in običaje, se bolje znajdemo v času in prostoru. Havana je enostavno zakon. Po vseh lepih izkušnjah se poslovimo z “Adios Cuba!” In kar težko bo spet iti domov. Vožnja do letališča in let proti Evropi.

Dan 15 – PRIHOD DOMOV.

Cena: 1.424 eur pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta ca 800 eur (januar 2015)
Doplačilo za manjšo skupino. 40 € popusta, če ste že potovali z nami. Letalske karte bomo rezervirali takoj, ko bo potovanje potrjeno. 

Cena vključuje: 
 • 13 x prenočevanje na Kubi v dvoposteljnih sobah (od tega 11x pri domačinih doma in 2 x v hotelu v Havani),
 • notranji let Santiago de Cuba – Havana, 
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije, 
 • hrano po programu (2x zajtrk, 7x kosilo), 
 • vožnjo s starimi avtomobili, 
 • izlet s katamaranom na Cayo Santa Maria, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorkanje (maska, snorkel in plavutke),
 • izlet s katamaranom – otoki blizu Trinidada, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorkanje,
 • izlet s katamaranom na Cayo Sabinal, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorkanje,
 • izlet na otok Lewisa,
 • treking po Sierra Escambray, 
 • ogled tovarne ruma, tovarne cigar, ogled Hemingwayevega muzeja in Chejeve grobnice,
 • izlet na Unescove plantaže sladkornega trsa, 
 • izlet v Las Terazzas, 
 • jahanje konjev v Vinalesu, 
 • vstopnine po programu, 
 • obveznega lokalnega vodnika na Kubi, 
 • vodenje slovenskega vodnika, 
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje: viza in izstopna taksa iz Kube (skupaj ca 53 eur), napitnine in stroški skupne blagajne (skupaj ca 50 eur), dodatno hrano, osebni izdatki, prevoz do/ iz letališča, zdravstveno zavarovanje (npr. Coris). 

VAŽNO: V Sloveniji se za paket plača le 1.279 eur saj se od paketa odšteje 143 eur za stroške 11- ih nastanitev, ki se plačujejo na licu mesta. Spi se pri domačinih doma (11 x) v tako imenovanih Casa particulares (razen v Havani ko se 2 x spi v hotelu). Ponudnikov tovrstnih namestitev je veliko in nihče ne bo ostal brez namestitve (pri tem vam bo v pomoč vodnik). Pri domačinih doma vam lahko pripravijo zajtrk in/ali večerjo (doplačilo). Cene namestitev znašajo ca 13 eur/osebo v dvoposteljni sobi (11 nočitev x 13 eur/ osebo = 143 eur) in se plačujejo direktno na licu mesta. Če sobo zaseda ena oseba, je cena dvakrat višja, torej 26 eurov.
En mesec pred potovanjem bo srečanje vseh udeležencev z vodnikom, kjer boste dobili vse informacije glede potovanja.

200 € akontacije se vplača ob prijavi na račun agencije. S plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. Ko je potovanje potrjeno se plača letalska karta, preostanek plačila pa najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja …) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni.

Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencije in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.

Kuba by Ravbar Potovanja


SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije. V ceni je tudi notranji let Santiago de Cuba - Havana.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani. Kulinarika je podobna naši. Prevladujejo vse vrste mesa in zelenjave. Ogromno je svežega sadja, še posebej manga, ananasa, papaje in guave. Kuba je bogata z morskim ulovom, zato je v kuliniraki veliko rib in rakov, še posebej jastogov po zelo pristopnih cenah (ca. 11 eur). Običajen menu stane med 7 – 11 eur oz. zajtrk med 3-3.5 eur. Kuba je dežela ruma in koktejlov (ca 2 do 3 eur). Seveda imajo tudi pivo in ostale brezalkoholne pijače.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv do okolice in sopotnikov. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20
 • VREME: Celo leto je ugodno in primerno za potovanje, razen poletja, ko je največ padavin in ko so visoke temperature. 
 • ZDRAVJE: Ni posebnih priporočil razen priporočenih cepljenj proti Hepatitisu A in B in tetanusu. Več na www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Potovanje po Kubi je varno, obstaja le manjša možnost manjših tatvin (v velikih mestih, ko se stemni). Vodnik vas bo pripravil na to, da bo vaše potovanje ostalo v čim lepšem spominu.
 • SPOMINKI: Zaradi ameriškega embarga je ponudba spominkov omejena na lokalno proizvodnjo. Poleg najbolj tipičnih kubanskih proizvodov cigar, ruma in kave se na trgu ponujajo še oblačila s Chejevo podobo, vrhunska glasba, odlične slike in druge umetniške stvaritve ter raznoliki leseni izdelki.
Nekaj vtisov iz našega januarskega potovanja po Kubi (2015):

Udeležila sem se potovanja po Kubi z vodičem Senadom, januarja 2015. Prvič sem se odločila za tak način, prej sem vedno potovala s prijatelji. Moram priznati, da ste vse moje predsodke o turističnem potovanju z agencijo popolnoma uničili.
Presegli ste vsa pričakovanja: 
- ODLIČEN vodič z ogromno znanja, mirne krvi in z obilico dobrega humorja,
- odlično izbrane znamenitosti,
- prenočevanje pri domačinih je bilo nepozabno,
- tempo potovanja je bil neverjeten: videli smo ogromno, pa vendar so bili dnevi na plaži tako pametno izbrani, da ni bilo slutiti utrujenosti.
Verjetno je bilo se ogromno drugih pozitivnih reči (tudi so-popotniki so bili izjemni) in ne najdem niti ene slabe strani tega potovanja.
Najlepša hvala za vse! Vas že hvalim vsem, ki jih poznam. Lep dan še naprej!
Tina Smuc

Ocena potovanja: nekje med 8 in 9. Desetka pripada konstantnim presežkom, tule pa jih je sicer bilo kar nekaj, ampak premalo za desetko.
Potovanje stoji in pade z vodnikom. Senad je tip, na katerem je potovanje stalo in to odlično. V glavnem mu je za šteti v dobro vse, kar je počel in povedal. Mogoče bi lahko med dolgotrajnejšimi vožnjami zabaval nas popotnike še s kakšno zgodbo ali čtivom. Sicer pa odlično čuti s potniki. 
Najlepša so bila jutra v mestih, treking po naravi in ležernost na obali. Prenočevanja v casas particulares. Ekipa popotnikov.
Zdenka in Vojko

Ocena potovanja (1-10): 10
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? muzika, kopanja in hrana
Vlasta in Bruno

Vabljeni, da se nam pridružite na posebnem potovanju po Kubi. 

INFO in PRIJAVE: gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami