Novice‎ > ‎

Novost - januarsko potovanje na Kubo in Jamajko

objavljeno: 25. jul. 2014 08:05 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 25. jul. 2014 08:05 ]

Dobrodošli na Kubi
CUBA LIBRE in počitnice na JAMAJKI 
 • Termin: 10. - 26.1.2015 
 • Trajanje potovanja: 14 oz. 17 dni z Jamajko
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena (17 dni z Jamajko): 1.290 € (pri polni skupini) + let. karta ca 1185 (ki vključuje dodaten let do Jamajke)
 • Info: Uroš Ravbar Fajmut
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanjaSkozi odprta okna prihaja glasba v valovih, medtem ko nas ob večerih čakajo spontani plesni ritmi in povsod je prisotno življenje. Kuba je država, kjer si enostavno v trenutku zdaj in se prepustiš toku dogajanj. Kot iz nekega drugega časa nas čakajo klasične stare limuzine parkirane na kolonialnih trgih, revolucionarni grafiti na stenah živopisanih hiš opevajo revolucionarne podvige Che Guevare in Fidela Castra. Pa najlepše kubanske plaže in otoki, jahanje konj, tobak, rum in koktejli v kombinaciji s salso, sonom, bachato in drugimi zvrstmi. Vabimo vas, da z nami odkrijete pristno Kubo, kjer boste spali pri domačinih in uživali v njihovi gostoljubnosti in sproščenosti. “Viva Cuba Libre!”

Za konec pa še skok na sosednjo Jamajko pogledat od kje prihajajo pevec Bob Marley, šprinter Usain Bolt in njihova bob ekipa iz filma Ledene steze. Počitnice si privoščimo na eni najlepših plaž, kjer bo čas za odklop na koncu potovanja “Jamaica style”.

PROGRAM: 
H – hotel, K - kosilo
Starodavna Havana
Dan 1 Evropa – HAVANA.
Zbor v Ljubljani in prevoz z avtobusom do bližnjega letališča. Polet prek enega izmed evropskih letališč v Havano. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti, prevoz do središča mesta. Nočitev pri domačinih doma. (letalo, H)

Dan 2 – HAVANA.
Havana je mesto aristrokatov in bogatašev, gangsterjev in mafijcev iz nekega drugega časa. Najprej obiščemo stari del mesta, kjer stoji katedrala in kjer Havana kaže svojo pravo staro podobo. Obiščemo tudi muzej ruma Havana Club ter si pogledamo, kako se pripravi pravi koktejl. Mojito se že pretaka po žilah. Po želji kosilo v kolonialnem središču ali prosto za lastna raziskovanja. Potem sedemo v stare ameriške avtomobile in si v njih privoščimo ogled novega mestnega jedra. Z vetrom v laseh uživamo ob prizorih na priobalni aveniji Malecon, pomembnostih revolucionarnih uspehov iz Trga revolucije, arhitekturni lepoti predsedniške palače, slikovitosti Centralnega parka, poveljevanju iz Kapitola in zasluženem predihu v predsedniškem hotelu,... Po želji si zvečer proti doplačilu ogledamo še znamenito Tropicano ali nepozaben koncert z glasbenikom iz “Buena Vista Cluba”. Nočitev pri domačinih doma.

Dan 3 – HAVANA – COJIMAR – PLAYAS DEL ESTE - REMEDIOS.
Zjutraj obiščemo ribiško vasico Cojimar, od koder je Hemingway hodil na ribolov, in koder je nastalo njegovo najbolj prepoznavno delo “Starec in morje”. V restavraciji, kjer je nastajala knjižna uspešnica si privoščimo koktejl Daiquiri v modri Azul barvi.  Sledi obisk Hemingwayeve posesti, nekdanje živinske farme, kjer se bohoti njegova znamenita ladja in pokopališče hišnih ljubljenčkov. Nedaleč vstran se nahaja popularna plaža Habanerosov. Včasih so jih sem prevažale motorizirane kamele, danes pa sodobnejši avtobosi in vse pogostejši novi kitajsko korejski avtomobili. Po kopanju nas čaka še popoldanska vožnja do mesteca Remedios. Nočitev pri domačinih doma.

Dan 4 - REMDIOS – CAYO SANTA MARIA – REMEDIOS.
Danes nas čaka kubanska poslastica na otočku Santa Maria. Do njega vodi čez 48 km dolgi nasip čez morje Atlantika in potopljene otočke. Arhipelag kraljevskih vrtov je od Unesca zaščiten biosferni rezervat in eden najlepših kubanskih otokov. Z najetim katamaranom raziskujemo bližnje otočke in snorkamo v enem največjih svetovnih koralnih grebenov. Le kaj nas čaka pod vodo, le kaj nad njo? Pozno popoldne se vrnemo v Remedios, tokrat barve sončnega zahoda popestrijo vrnitev. (K)

Kolonialni Trinidad
Dan 5 –  REMEDIOS – SANTA CLARA – TOPES DE COLLANTES – TRINIDAD.
Pot proti Santa Clari popestrimo z zanimivimi zgodbami iz kubanske revolucije – s poudarkom na Che Guevari seveda, saj nas čaka prava revolucionarna poslastica in ena največjih otoških znamenitosti - mavzolej Che Guevare, največje osebnosti 20. stoletja in prvega med revolucionarji! V Santa Clari se pomudimo še v središču mesta, okusimo lokalni sladoled in v skladu s sezono obiščemo tovarno cigar preden se podamo v hribovito gorovje Escambray. Tukaj nas že čakajo ruski tovornjaki in sprehajalne poti po tropskem zelenju in pestrem ekosistemu nacionalnega parka, mimo džungelskega slapu do melodične reke, kjer postanemo za kosilo. Domače, mastne in dobro rejene kure so kot nalašč za okrepčilo. Z vrha se razteza lep razgled na staro Unescovo prestolnico sladkornega trsa, Trinidad, eno najlepših kolonialno mestece Latinske Amerike. Poiščemo si namestitev, se stuširamo in uredimo, potem pa... Zvečer se mesto prelevi v veliko plesišče na odprtem, le kaj bo prinesla noč? Spontana zabava do jutranjih ur. (K)

Dan 6 – TRINIDAD – PLAYA ANCON – VALLE DE LOS INGENIOS – CAMAGUEY.
Skupaj se sprehodimo skozi mesto in si ogledamo glavne znamenitosti okoli Plaza Mayor in po želji še katerega od muzejev: arheološki muzej, “Museo Historico Municipal, Museo Romantico,” …V Cortezovi hiši spijemo sloviti koktejl Chanchancara, preden napademo eno najlepših karibsko, nekaj kilometrov dolgo, peščeno plažo. Po obmorskih radostih obiščemo bližnje Unescove plantaže sladkornega trsa v slikoviti dolini Los Ingenios. Ste za kosilo v nekdanji haciendi mogočnih baronov in za pečenega odojka, kaj pa za sveže stisnjeni sok iz sladkornega trsa, lahko tudi z dodatkom ruma? Popoldanska vožnja v prestolnico goveda, Camaguey. Po utečenem postopku si poiščemo namestitev (po potrebi z asistenco vodiča). (K)

Dan 7 – CAMAGUEY – SANTA LUCIA - CAMAGUEY.
Današnji dan izkoristimo za še en celodnevni izlet s katamaranom, tokrat je izhodišče na otoku Santa Lucia. (K)

Santiago živi z glasbo
Dan 8 – CAMAGUEY - SANTIAGO DE CUBA.
V prestolnici kubanskih kavbojev se izgubimo v Unescovem labirintu ozkih in kratkih uličic, nato nas v posebej prirejenih kolesih popeljejo na raziskovanje številnih trgov Camagueya, prepustimo se vožnji in vodenju lokalnih „bicikletarov.“ Povprašajte „bicikletarja“ o tinajonu, pa obisku papeža, lokalnih umetnikih... Za kosilo si privoščimo raztrgano govedino, na slikovitem majhnem trgu, preden nadaljujemo pot do izhodišča za naslednji dan. Dobimo se v najbolj karibskem kubanskem mestu. Pred nami zaživi prestolnica glasbe, karnevalov in kubanskega juga, Santiago de Cuba. Poiščemo si primerno namestitev potem pa po želji nočno odkrivanje mesta.  

Dan 9 – SANTIAGO DE CUBA.
Santiago - zibelka kubanske glasbe in revolucije - je zgrajen na neštetih gričih ter se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se v valovih dvigajo in spuščajo, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju pa se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra. Za začetek si  ogledamo pokopališče Santa Ifigenia z mavzolejem Josea Martija, Trg Revolucije in trdnjavo del Morro, potem pa še glavne mestne znamenitosti kot so najstarejša kubanska hiša v kateri je prebival Diego Velazquez, muzej karnevala in glasbeni tempelj Casa de la Trova. Za kosilo se prileže jastog in popoldanska siesta. Zvečer obiščemo Casa de la Trova, tempelj kubanske glasbe in njegovo "plesišče" ter se naužijemo vzdušja v njej? Rum in cigare so del obvezne opreme. Nočitev.

Dan 10 – SANTIAGO DE CUBA – LAS TERAZAS (v skladu s časom) – VINALES.
Takoj po jutranjem poletu nazaj v Havano, sledi obisk hribovja Guaniguanico s povdarkom na Las Terrazas na prijetni nadmorski višini okoli 500 metrov in s čudovitimi priložnostmi za sprehode po pokrajini valovitih hribčkov, bogatih z raznovrstno floro in favno. Sprehodimo se med starimi kavnimi plantažami in zaveslamo po jezeru. Po kosilu si privoščimo eno izmed mnogih vrst kave nato pa se osvežimo še v tolmunu reke San Juan. Čaka nas le še vožnja do vasice s plantažami najbolj kakovostnega tobaka, Vinales. Namestitev pri domačinih.

Čudovita kraška pokrajina Vinalesa
Dan 11 – VINALES.
Najlepše smo prihranili za konec! Vinales je ugnezden v Sierra de Los Organos in nudi neverjetne panorame ter najlepše barve na Kubi. Milijone let so reke glodale podzemne tunele v mehki apnenec in nastajale so mogočne jame. Nad njimi se je pokrajina sesedala in nastala je čudovita pokrajina mogotov. Uživamo v vzdušju mogotov nad nami in tobačnih ter kavnih polj okoli nas. Na poti spoznavamo prijazne domačine, ki nam z nekaj sreče zvijejo cigaro ali nam ponudijo domače vino. Ogledamo si jamo Cueva de India in uživamo v čudovitih konturah podzemnega sveta, nato pa se iz nje s čolni odpeljemo na prostost. Obiščemo tudi prazgodovinski Mural in sprobamo najboljšo Pina-Colado, po želji z rumom. Po kosilu se napotimo še na dodatno raziskovanje, tokrat kar na konjskem hrbtu? Škoda je vsake minutke. Spanje Vinales pri domačinih. (K)

Dan 12 – VINALES – CAYO LEWISA – VINALES.
Zjutraj se odpravimo še zadnjič na severno obalo. Kratka vožnja s trajektom nas popelje na koralni otoček v arhipelagu de Colorados. In kaj je lahko lepšega, kot da si proti koncu potovanja lahko privoščimo sproščen počitniški dan v tropskem raju – uživamo v sončenju in kopanju, gotovo pa nas najbolj navduši opazovanje podmorskega koralnega bogastva. Vključeno je tudi kosilo. Popoldne vrnitev v Vinales in še en romantičen večer pod slikovitimi mogoti. Zvečer lahko obiščemo lokalno kmečko veselico. Zadnja kubanska nočitev. (K)

Dan 13 – VINALES – HAVANA AIRPORT – JAMAJKA ali POVRATEK V EVROPO.
Možnost vrnitve v Slovenijo (z vrnitvijo 14 dan potovanja) oz. svetujemo podaljšanje potovanje na Jamajko. Najprej imamo transfer do letališča v Havani, od koder sledi mednarodni polet do Jamajke. Takoj po pristanku, si na kraju samem uredimo najugodnejši transfer do hotela. Sledijo dnevi sproščanja, kopanja, karibskega uživanja po sistemu “Jamaica style”. Jamajške počitnice si privoščimo z veliko žlico. (H)

Kdor ne želi počitniškega podaljška na Jamajki, se na današnji dan vrača nazaj v Evropo. Prihod v LJ je naslednji dan (dan 14). 

Ja man
Dan 14 – JAMAJKA.
Prosto za počitnice na plaži Negril. Po želji lahko na licu mesta organiziramo lokalne izlete! (H)

Dan 15 – JAMAJKA.
Prosto za počitnice na plaži Negril. Po želji lahko na licu mesta organiziramo lokalne izlete! (H)

Day 16 – JAMAJKA – EVROPA.
Prosto za počitnice na plaži Negril do transfera na letališče v Jamajki, od koder sledi še polet nazaj prodi domu.

Dan 17 – LJ
Takoj po pristanku, sledi transfer nazaj v Ljubljano.

Cena (17 dni): 
1.290 € pri najmanj 20 prijavljenih + letalska karta ca 1185 € (ki vključuje let do Kube, dodaten let Kuba – Jamajka in vračanje iz Jamajke; julij 2014)
1.484 € pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta ca 1185 € (ki vključuje let do Kube, dodaten let Kuba – Jamajka in vračanje iz Jamajke; julij 2014)
Cena (14 dni): bo kmalu objavljena!
40 € popusta, če ste že potovali z nami.
Letalske karte bomo rezervirali takoj, ko bo potovanje potrjeno. 

Vse je v znamenju Bob Marleya
Cena vključuje: 
 • vse prevoze po programu, 
 • notranji let Santiago de Cuba – Havana, 
 • hrano po programu, 
 • 3x namestitev v hotelu na Jamajki (turistična kategorija), 
 • vožnjo s starimi avtomobili, 
 • 2x izlet s katamaranom, 
 • treking po Sierra Escambray, 
 • ogled tovarne ruma in tobaka, 
 • izlet na Unescove plantaže sladkornega trsa, 
 • izlet v Las Terazzas, 
 • jahanje konjev v Vinales, 
 • izlet na Cayo Lewisa, 
 • vstopnine po programu, 
 • kubanski vizum, 
 • obveznega lokalnega vodnika na Kubi, 
 • vodenje slovenskega vodnika, 
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje: prenočevanje na Kubi (ca 140 eur na osebo v dvoposteljni sobi), izstopna taksa iz Kube (ca 18 eur) in izstopna taksa iz Jamajke (ca 15 eur) , letališki transfer na Jamajki, napitnine in stroški skupne blagajne (skupaj ca 50 eur), osebni izdatki (spominki …), prevoz do/iz letališča, zdravstveno zavarovanje. 

NASTANITEV: Na Kubi se spi pri domačinih doma v tako imenovanih Casa particulares. Ponudnikov tovrstnih namestitev je veliko in nihče ne bi smel ostati brez namestitve. Ob prihodu v mesto imajo potniki eno uro časa, da si poiščejo ustrezno namestitev, v primeru da so pri tem neuspešni jim namestitev najde vodnik. Pri domačinih doma vam lahko proti doplačilu pripravijo zajtrk in/ali večerjo. Cene namestitev se nanašajo na sobo in se gibljejo med 18 in 26 eur za dvoposteljno sobo. Na Jamajki prenočujemo v hotelu turistične kategorije na najbolj znani plaži.

200 € akontacije se vplača ob prijavi na račun agencije. S plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. Ko je potovanje potrjeno se plača letalska karta, preostanek plačila pa najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja …) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni.
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencije in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.

Kuba in Jamajka by Ravbar PotovanjaUživanje na plaži Negril
SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije. Tekom potovanja opravimo naslednje letalske prevoze, prvi iz Evrope v Havano, drugi iz Santiago de Cuba v Havano, tretji iz Havane na Jamajko in četrti iz Jamajke nazaj v Evropo.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani. Kulinarika je podobna naši. Prevladujejo vse vrste mesa in zelenjave. Ogromno je svežega sadja, še posebej manga, ananasa, papaje in guave. Kuba je bogata z morskim ulovom, zato je v kuliniraki ogromno rib in rakov, še posebej jastogov po zelo pristopnih cenah (ca. 11 eur). Običajen menu stane med 7 – 11 eur. Dostop do alkohola je mogoč za vsakim vogalom. Kuba je dežela ruma in koktejlov (ca 2 eur). Seveda imajo tudi pivo in ostale brezalkoholne pijače.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv do okolice in sopotnikov. Povdarek je na kopanju in morskim radostim, seveda pa nikakor ne bomo zaobšli ostalega.
 • ŠTEVILO OSEB: min 13 – maks 24
 • VREME: Celo leto je ugodno in primerno za potovanje, razen poletja, ko je največ padavin in ko so visoke temperature. Januar je zelo dober čas za obisk Kube in Jamajke.
 • ZDRAVJE: Ni posebnih priporočil razen priporočenih cepljenj proti Hepatitisu A in B in tetanusu. Več na www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Obe deželi sta varni. Možnost manjših tatvin in žeparjenja je prisotna posebej v velikih mestih ko se stemni.
 • SPOMINKI: Zaradi ameriškega embarga je ponudba spominkov omejena na lokalno proizvodnjo. Poleg najbolj tipičnih kubanskih proizvodov cigar, ruma in kave se na trgu ponujajo še oblačila s Chejevo podobo, vrhunska glasba, odlične slike in druge umetniške stvaritve ter raznoliki leseni izdelki.
Vabljeni, da sem da pridružite na posebnem potovanju po Kubi in Jamajki. 

INFO in PRIJAVE: gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com
Vabljeni, da se nam pridružite!

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo poskenira in pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami