Novice‎ > ‎

Prenovljen program Vrhunci MAROKA (30.9. - 15.10.2017)

objavljeno: 31. jan. 2017 03:09 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 22. mar. 2017 12:00 ]
Vrhunci Maroka
 • Termin: 7. - 22.10.2017
 • Trajanje potovanja: 16 dni (lahko tudi 12. dni na skrajšanem programu)   
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 16 dni 1.290 eur/os pri 15 potnikih + let. karta od ca 150 eur/os oz. 12 dni 1.060 eur/os + let. karta od ca 150 eur/os
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja
Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru (s tem da lahko prilagodimo program glede na vaše želje).


Potovanje nas popelje po biserih Maroka, kjer nas čakajo najlepši in kulturno najbogatejši predeli, spektakularna pokrajina na eni in dobrosrčnost, preprostost in gostoljubje domačinov na drugi strani. Severni Maroko ponudi bele obalne in indigo-modre gorske vasice sredi nasadov indijske konoplje. V osrednjem Maroku nas očarajo srednjeveški Fez, prvi stik z avtohtonimi Berberi in vsemogočni Marakeš. Na jugu nas pričakajo rdeče glinaste vasice, berberske kasbe in hribi Srednjega in Visokega Atlasa, spektakularne doline, zeleni palmeraji, kanjoni in eden od vrhuncev odkrivanje puščavske Sahare. Ob obalah Atlantskega oceana pa odkrivamo lepe peščene plaže in se namakamo v Atlantiku.

Na vas čaka odličen program, prijetne nastanitve in vodnik, ki komaj čaka, da se spet vrne v Maroko. 
Če ste vsaj malo popotnika po duši vas bo Maroko navdušil.

MAROŠKI SLOVAR:
Palmeraj – v kanjonu/ dolini ujeti rečni bregovi posajeni s dateljnovimi palmami.
Kasba – berberska utrdba iz štirih stolpov in več nadstropij, kjer so varnost iskali nekdanji trgovci.
Ksar – berberska vas znotraj obzidja.
Medina - prvo muslimansko mesto iz Saudove Arabije, po katerem so se, pri izgradnji in funkcioniranju, zgledovala vsa nadaljnja muslimanska mesta. Običajno gre za obzidano mesto z labirinti in ozkimi ulicami.
Riad – meščanska hiša znotraj medine.

Program: 
Vključeno Z – zajtrk, K – kosilo, V - večerja
1.  dan: EU – CASABLANCA
Let iz Ljubljane oz. bližnjih letališč proti Maroku. Predviden je prihod v Casablanco (v primeru bolj ugodnih letalskih povezav se lahko prileti tudi v drug kraj in se ustrezno temu prilagodi program, ki ostane vsebinsko nespremenjen). Spanje Casablanca. 

2.  dan: CASABLANCA – RABAT – ASILAH
Jutranji ogled čudovite mošeje Hasana II., ki leži nad vodo in predstavlja arhitekturno poslastico Casablance in dežele same. V Rabatu (Unesco) se sprehodimo skozi belo modro medino, si pogledamo Almohadske mojstrovine in ostale mestne znamenitosti kot so Hasanov stolp, kraljeva rezidenca in grobnica maroških kraljev. Sledi vožnja do belega obmorskega mesteca Asilah, ki slovi po svojem festivalu umetnosti.Spanje Asileh. (Z)

3.  dan: ASILAH – TETOUAN - CHEFCHAOUEN
Jutranji ogled prijetnega Asilaha, čigar zidove medine so poslikali številni svetovno znani umetniki iz celega sveta. Potem pa transfer v bližnje hribovito indigo-modro berbersko mestece Chefchaouen. Po ulicah, stare ženičke, oblečene v tradicionalna živopisana oblačila, prodajajo sadje in zelenjavo prinešeno iz oddaljenih gorskih vasic. Za vogalom starci, na pipo, vlečejo posušene marihuanine liste. Popoldan bo namenjen ogledu enega najlepših maroških mestec. Spanje Chefchaouen. (Z)

4.  dan: CHEFCHAOUEN – VOLUBILIS - MOULAY IDRIS – FES
Po jutranji kavici odrinemo najprej proti antičnemu mestecu Volubilis (Unesco), ki se še posebej ponaša z dobro ohranjenimi mozaiki in ostalimi rimskimi spomeniki. Potem obiščemo najsvetejši kraj Maroka, Moulay Idris, v katerem počiva prerokov (Mohamed) pravnuk Idris, ustanovitelj prve maroške dinastije Idrisidov in srednjeveškega mesta Fes, kamor prispemo ob večernih urah. Spanje Fes. (Z)

5.  dan: FES - IFRANE – MIDELT
Zbudimo se v nekem drugem svetu, v nekem drugem času, dobrodošli v edinem še živečem, od Unesca zaščitenem, srednjeveškem mestu. Čaka nas labirint ozkih uličic, manjših tradicionalnih delavnic, kjer še vedno barvajo tkanino ob reki, strojijo kože po stari metodi in jih barvajo v slikovitih - bio aromatiziranih kadeh, kujejo železo in brusijo nože, šivajo iz agavine svile, razbijajo po bakru in se izogibajo natovorjenim oslom in konjem. Po kosilu se podamo čez Srednji Atlas v Ifrane, „švicarske alpe“. Morda uzremo beduine in njihove črede ovac, ki se tradicionalno selijo za zelenimi planotami in opice na poti do Midelta. Spanje Midelt. (Z)

6.  dan: MIDELT – DOLINA ZIZ – ODKRIVANJE PUŠČAVE SAHARA
Jutro namenimo sprehodu po robu kanjona do berberske vasice med orehovimi nasadi. Njeni radovedni prebivalci nas rade volje povabijo k njim domov, na čaj. Čez Visoki Atlas se spuščamo proti puščavi, pri tem sledimo dolini reke Ziz in njenim palmerajem. Ob prihodu v Saharo, najprej obiščemo zadnjo trgovinsko postojanko - puščavsko oazo, kjer se sprehodimo čez market, preden obiščemo znanca, ki nam speče berberske pizze (doplačilo). Obiščemo tudi potomce črnskih sužnjev, danes priznane gnawa glasbenike, potem pa za krajši čas zajahamo kamele v peščeno puščavo Saharo vse do našega kampa sredi peščenih sipin (lahko se gre tudi peš oz. ob doplačilu z jeepom). Kaj je lepšega kot čakanje na sončni zahod na eni od sipin sredi brezčasne narave. Večerja v soju zvezdnih luči, na peščenem tepihu. Spanje v puščavi Sahara v berberskem šotoru. (Z, V)

7.  dan: PUŠČAVA SAHARA - TODRA
Zjutraj gremo počakat sončni vzhod na sipino potem pa se s kamelami vrnemo do izhodiščne točke. Sledi čisto nova pokrajina, kjer se vozimo med Atlasom in puščavo vse do kanjona Todra. Vmes se ustavimo za kosilo pri naših prijateljih - veseli družini, ki delajo odlično berbersko omleto (doplačilo). Ob poti nam številne blatne vasice in prve kasbe nepremično pozirajo do samega vhoda v kanjon. Popoldne se sprehodimo po njegovem cvetočem in senčnem palmeraju. Spanje Todra. (Z)

8.  dan: TODRA – DADES – BOU THARAR
Danes nas čaka lepa narava atlaških kanjonov. V dolini Dades se najprej z lokalnimi vozili dvignemo nad panoramsko ovinkasto cesto ob kanjonu, potem pa raziščemo razgledne točke nad kanjoni. Ob povratku sledi sprehod po reki (1h do 2h) skozi ozek in visok kanjon, nato pa vožnja v slikovito dolino M'gun in namestitev v Bou Thararau, v tradicionalni berberski hiši, kjer se bo ustavil čas. Na vas čaka tradicionalna berberska večerja in druženje z domačini. Spanje Bou Tharar. (Z, K, V)

9.  dan: BOU THARAR – SKOURA – AIT BEN HADDOU
Dopoldan namenimo trekingu, kjer nas čakajo raznolike barvne pokrajine z lepimi razgledi, prečkanje rek, obisk tradicionalnih berberskih vasic, postanek za čaj v kasbi ali pri domačinih doma, sprehod skozi vrtne nasade in kopanje v reki (kdor želi malo časa zase oz. za vpijanje lokalne atmosfere lahko počaka v hotelu). Sledi spust v najbolj dišečo maroško dolino, dolino vrtnic in obisk velikanske kasbe Amirdil Skouri, nato pa prihod v filmsko vasico Ait Ben Haddou (Unesco), ki je raj za vse ljubitelje fotografije. Tukaj so snemali številne filme, med drugim Gladiatorja, Asterixa, Lawrenca Arabskega, Jezusa iz Nazareta ... Spanje Ait Ben Haddou. (Z)

10.  dan: AIT BEN HADDOU – PRELAZ TIZI N' TICHKA – NARAVNI MOST IMI-N-IFRI – SLAPOVI OUZOUD
Zjutraj se sprehodimo skozi filmsko vasico in obiščemo zakulisje, kjer so snemali film Gladiator. Nato peš do vrha vasice, kjer se nahaja nekdanja kašča in razprostira lep razgled nad okolico (morda uzremo najvišji vrh Maroka, 4.167 m visok Tubkal). Potem pa se podamo čez visoki Atlas in najvišji prelaz Tizi N'Ticka, ki vam bo na trenutke vzel sapo. Popoldne se sprehodimo do lepega naravnega mosta Imi n ifri, potem pa se namestimo blizu slapov Ouzoud, še enem biseru. Spanje Ouzoud oz. okolica. (Z, V)

11.  dan: SLAPOVI OUZOUD – MARRAKECH
Začetek dneva namenimo sprehodu in kopanju pod kaskadami in slapovi Ouzoud sredi lepe narave. Sledi pot proti berberski prestolnici Marrakech, kjer se najprej namestimo v hotelu, potem pa odpravimo na znameniti trg Jem al Fna (Unesco). Tukaj se zbirajo akrobati, pripovedovalci zgodbic, napovedovalci prihodnosti, glasbeniki, krotilci kač, prodajalci čarovniških pripravkov ... Zraven so stojnice s pestro in zanimivo in eksotično kulinarično ponudbo, kjer boste prišli na svoj račun. Spanje Marrakesh. (Z)

Marrakesh
12.  dan: MARRAKECH
Dan začnemo z obiskom najlepših vrtov, v nekdanji rezidenci modnega dizajnerja St. Laurena. Sledi obisk simbola mesta in enega izmed simbolov Maroka, mošeje Kotubija. V sadijskih grobnicah si pogledamo najlepše primerke islamske arhitekture. Skozi labirint uličic stare medine se prebijemo do zasluženega postanka za kavo z najlepšim razgledom na glavni trg Jem al Fna. Vrnemo se nazaj v labirint stare medine, kjer obiščemo berbersko lekarno in se spoznamo z zelišči, travicami in olji, ki jih berberi uporabljajo v svojem tradicionalnem zdravilstvu. Prosto popoldne za lastno raziskovanje in nakupovanje vsega mogočega saj je mesto raj za nakupe. Spanje Marrakech. (Z)

KONEC PRVEGA DELA POTOVANJA: MARRAKECH – LJUBLJANA
Kdor želi lahko na 12. dan zaključi s prvim delom potovanja. Organiziramo vam taksi prevoz (doplačilo) na letališče, od koder poletite do bližnjega evropskega letališča. Ob pristanku vas čaka transfer do Ljubljane (doplačilo).

13.  dan: MARRAKECH – DOLINA AMELN – TAFRAOUTE
Potovanje nadaljujemo z raziskovanjem Anti Atlasa. Po daljši vožnji prispemo v lepo dolino Ameln, dolino sipin in fotogeničnih gorskih hrbtov, kjer si ogledamo njene naravne lepote (lepi fotografski motivi). Spanje v mestecu Tafraoute, nekdaj starem karavanskem križišču, znanem po pridobivanju srebra in zlata iz bližnjih krajev. (Z)

14.  dan: TAFRAOUTE – LEGZIRA
Zjutraj namenimo raziskovanju posebne pokrajine zgrajene iz pisanih kamenin. Obiščemo dolino palm in stenske poslikave na odprtem preden se zapeljemo do južnih peščenih plaž Atlantskega oceana. V mestecu Legzira na nas čaka peščena plaža, namakanje v Atlantiku in odkrivanje naravnih kamnitih mostov. Spanje Legzira. (Z)

15.  day: LEGZIRA – AGADIR - ESSAOUIRA
Dopoldan bo še čas za uživanje, sprehode po plaži in čofotanje v morju, do odhoda proti letoviškemu Agadirju, kjer postanemo za pozno kosilo. Sledi vožnja do lepega mesteca Essaouire, ki leži ob atlantski obali. Obzidano belo-modro mesto, s številnimi trgi, sproščujočim vzdušjem in z dolgo peščeno plažo, je kot nalašč za naš zaključek potovanja. Spanje Essaouira. (Z)

16.  dan: ESSAOUIRA – MARRAKECH – EU - LJ
Zjutraj se sprehodimo skozi simpatično Essaouiro (Unesco)obiščemo njene trge, ribji market, obzidje s topovi in ribiško pristanišče. V njej so se zbirali trgovci iz celega sveta, ki so na veliko trgovali in gradili, tako da je nastalo lepo obzidano mesto sredi Atlantika „Vrata Timbuktuja.“ Po ogledu je prosto za samostojno odkrivanje oz. sprehod po plaži in zadnji stik z morjem. Sledi vožnja proti Marrakechu mimo nasadov arganovih dreves (kjer nas lahko pričakajo koze na drevesih) in povratek proti domu. V primeru poznega leta je lahko prihod v Ljubljano v nočnih urah. (Z)

Cena za 16 dnevno potovanje: 1.290 eur/os pri 15 potnikih + let. karta od ca 150 eur/os
12 dnevno potovanje: 1.060 eur/os + let. karta od ca 150 eur/os 
V primeru manjše skupine je doplačilo za manjšo skupino.
Popust 40 eur/os za vse, ki ste z nami že potovali. 

Cena vključuje:
 • 15x namestitev po programu (prijetne namestitve v hotelih, kasbah in riadih kategorije 2** do 3*** in ena namestitev v puščavskem taboru s postavljenimi šotori v Sahari "hotel s tisoč zvezdami"),
 • hrano (15x zajtrk, 1x kosilo, 3x večerja),
 • vse privatne prevoze po programu (avtobus, mini van ...),
 • vse oglede in vstopnine po programu (mošeja Hasana II, Volubilis, judovsko pokopališče in sinagoga, medresa El Attarine, Gnawa glasbeniki, Ketara, kasba Amerhidil, Ait Ben Haddou, sadijske grobnice, Majorelle, Essouira ...),
 • obvezne lokalne vodnike na lokacijah,
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS, ki Maroko zelo dobro pozna,
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje le: dodatne hrane (pijače), osebnih izdatkov, napitnin, prevoz do/iz letališča (bo urejen za skupino). 

Dodatno vam lahko uredimo asistenco Coris in zavarovanje rizika odpovedi. 

dobrodošli v Maroko
PRIJAVA: Ob prijavi se vplača 200 eur akontacije na račun agencije Manager. S plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav, akontacijo vrnemo oziroma se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena, se plača letalska karta, preostanek pa en mesec pred odhodom. V primeru spremembe cene letalskih kart, cene storitev in valutnega razmerja si pridržujemo pravico do spremembe cene. Kalkulacija je narejena pri menjalnem tečaju 1 eur = 10,7 maroških dirhamov. (jan 2017). Program se uradno izvaja preko agencije Manager, d. o. o., Šaleška 20, 3320 Velenje.

SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s privatnimi vozili (klimatiziranim avtobusom/min vanom ...).
 • NASTANITEV: Spi se v prijetnih popotniških in turističnih hotelih lokalne kategorije 2** oz. 3***. V odmaknjeni berberski pokrajini na južni strani Atlasa bomo prenočevali v manjših, simpatičnih in avtohtonih družinskih hotelčkih. V puščavi prenočujemo enkrat v taboru s postavljenimi šotori. Poskrbljeno je za posteljnino in odejo, ki sta lahko peščeni zaradi vetrnih nanosov, zato priporočamo uporabo lastne spalne vreče.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo različno tipično hrano na ulici in v turističnih restavracijah. Maroko je dežela kus kusa, tajina, mesnih nabodal, lečine juhe in metinega čaja. Čaka vas tudi kar nekaj lokalnih specialitet. Sveže stisnjeni pomarančni sok je odličen. Dostop do alkohola je v Maroku omejen na večja mesta in je dražji kot pri nas. Cena kosila (menu) v turističnih restavracijah znaša cca. 10 eur.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki je popotnik po duši.
 • ŠTEVILO POTNIKOV: min 10, maks 20 oseb.
 • VREME: Spomladi je idealen čas za obisk Maroka, ko dežela zacveti (živo zelena pokrajina, medtem ko se v gorah še vedno lahko zrcalijo zasneženi vrhovi). Temperature so takrat ugodne med 20 in 30 stopinjami. Jeseni je drugi najboljši potovalni čas, ko ni dežja, ko so še vedno ugodne potovalne temperature in ko se začnejo prvi vrhovi Atlasa beliti.
 • ZDRAVJE: Za potovanje ni potrebno nobeno obvezno cepljenje. Več na www.zdravinapot.si
 • VARNOST: Dežela je varna. Možnost manjših tatvin in žeparjenja je sicer prisotna, še posebej v velikih mestih, ko se stemni.
 • SPOMINKI: Tukaj je doma obrtništvo in večina izdelkov so unikati. Splača se kupovati usnjene jakne, arganovo olje, izdelke iz keramike, volne, gline, lesa, bakra. Prav tako se tukaj kupujejo fosili, geode, intarzije, srebro ...
 • VIZUM: Slovenci ne potrebujemo vize.
Vabljeni, da se nam pridružite na tem posebnem potovanju!

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivate svet z nami!