Novice‎ > ‎

Vabljeni v Maroko in Andaluzijo - novembrsko potovanje

objavljeno: 18. jun. 2014 02:26 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 18. jun. 2014 02:26 ]
Berberski MAROKO in mavrska ANDALUZIJA
Potovanje nas popelje po najlepših in kulturno najbogatejših deželah sredozemskega bazena, ki presegata merljive lepote velikih mest na eni strani in spektakularne narave, dobrosrčnosti, preprostosti in gostoljubja na drugi. Globok precep med geografsko tako bližnji a kulturno oddaljeni deželi, sta poslastica vsakega popotnika. 
Andaluzija nas očara z arhitekturnimi mojstrovinami in belimi skritimi gorskimi vasicami. Severni Maroko ponudi bele obalne in modre gorske vasice sredi nasadov indijske konoplje. 
V osrednjem Maroku nas očarajo srednjeveški Fez, antični Volubilis, sveti Moulay Idris, moderna prestolnica Rabat in vsemogočni Marakeš. 
Ob obalah Atlantskega oceana zagledamo prve koze na arganovih drevesih in se spočijemo v najlepšem obalnem mestecu, ki mu pravijo biser obale. Vabimo vas, da skupaj vstopimo v to slikovito razglednico, naj nas njene lepote ponesejo!

Cena: 1.180 eur pri 14 potnikih + ca 200 eur za let. karto
Cena velja v primeru 14 potnikov in več, za manjšo skupino (10 – 13 oseb) je doplačilo 70 eur/osebo. 
Vsi, ki ste že potovali z nami imate 40 eur popusta. 

MarrakeshCena vključuje: 
 • namestitve v hotelih in tradicionalnih kasbah (kategorija 2** do 3***), 
 • hrano po programu (12 x zajtrk), 
 • vse prevoze po programu, 
 • vse oglede po programu vključno z obiskom flamenca in arabskih kopeli, 
 • obvezne lokalne vodnike v mestih in audio vodič v več tujih jezikih po katedrali in Alcazaru v Sevilli,
 • vodenje slovenskega vodnika, 
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje le: napitnin lokalnim sodelavcem, stroškov osebne narave (prehranjevanje, nakup spominkov ...), opcijskih aktivnosti (bikoborba, ogled nogometne tekme v Sevilli), povratni letališki transfer, zavarovanja.

Ob prijavi se vplača 200 eur akontacije na račun agencije Manager. Z plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalska karta, preostanek pa en mesec pred odhodom. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje.

MAROKO in ANDALUZIJA - program potovanja po dnevih
Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja, N - nočitev

1. dan LJ – Andaluzija (Malaga/ Granada/ Sevilla)
Jutranji odhod iz Ljubljane proti bližnjemu letališču (Trst/ Benetke/ Dunaj/ Zagreb), od koder poletimo proti Andaluziji. (N)

Alhambra (Granada)
2. dan Granada
Nekaj stoletno vladanje Mavrov Evropi, je ravno v Granadi pustilo najgloblji pečat. Na robu mesta se bahato razkazuje najlepša arhitekturna stvaritev južne Evrope, Alhambra. Igra svetlobe, vode in zvoka nas popelje v čas Nasridov, ko je palača nudila zavetje še zadnji preživeli islamski državici v Evropi. Še prav posebej lepi so njeni vrtovi, skrbno urejeni in negovani. Vonj dišečih cvetlic, okoliški razgled na bližnjo Siera Nevado in arhitekturne mojstrovine dih jemajočih palač ter odsev svetlobe v njenih bazenih zadovoljijo potrebo nemirnega duha. Alhambro sta dokončno osvojila Isabela Kastiljanska in Ferdinand II. Aragonski ter za vedno pregnala mavrsko aristokracijo iz Španije. Kraljevi par so po njuni smrti pokopali v kraljevo grobnico (ogled grobnice) v mestni katedrali, kjer se poleg grobnic nahajajo še slike priznanih flamskih, italijanskih in španskih slikarjev (npr. Botticelli). Sledi obhod stare Granade ob reki Duro na razigranih ozkih ulicah vse do razgledne točke nad mestom. Prosto popoldne! Priporočamo postanek za kosilo in uživanje ob okusih bikovega repa. Zvečer se potopimo v prve Arabske kopeli v Evropi, privoščimo si pravi mavrski zgodovinski obred umivanja. (Z, N)

Sevilla
3. dan Granada – Jaen – Cordoba - Sevilla
Jutranji odhod v najbogatejšo pokrajino oljčnih nasadov do mesteca Jaen. Ogledamo si stare največje arabske kopeli, najlepšo renesančno katedralo (od zunaj) in graščino na vrhu hriba z razgledom na slikovito pokrajino. V graščini, si v nekem drugem času izpred nekaj stoletij lahko privoščimo degustacijo španskih tapasov. V Cordobi, nekdanji prestolnici Omajadske dinastije, nam zaželi dobrodošlico slovita, nekoč največja mošeja Španije, iz 8. st., Mezquita, veličasten primer mavrske arhitekture. Cordoba nas očara s slikovito staro judovsko četrtjo, rimskim mostom iz 1. st. pnš, starim kalifskim lesenim vodnim kolesom na reki, alejo bazenov ob njenem obzidju in novim modernim mestnim središčem, kjer se srečuje mlado in staro ter vse kar je moderno. Oh, koliko obrazov ima Unescova Cordoba, nekoč eno največjih in najvplivnejših mest sveta. Prihod v Sevillo v večernih urah. V Sevilli si lahko proti doplačilu, v skladu z razpoložljivostjo in sezono, ogledate bikoborbo ali nogometno tekmo. (Z, N)

4. dan Sevilla
Sevilla, je bila bogata in slavna že v času arabske vladavine, kasneje so iz nje pomorščaki pluli v neznane sfere zemeljske oble in se iz Novega sveta vračali z neprecenljivim blagom, iz katerega je zrasla slavna Sevilla. Za začetek si pogledamo najlepši mestni trg Plaza Espana, kjer so gostili prvi EXPO. Sledi ogled nekdanje tobačne tovarne (danes Univerze), v kateri je delala slavna „ciganka“ Carmen. Ne daleč vstran se nahaja najlepša graščina Andaluzije, kraljevi Alcazar s svojimi vrtovi. Postanek za kavo si privoščimo v senci veličastne Giralde. Kmalu vstopimo v največjo evropsko gotsko katedralo – nekdanjo mošejo, kjer se nahajajo Kolumbovi posmrtni ostanki in ogromno raznoraznega bogastva. Iz pomarančnih vrtov se odpravimo do bikoborske arene (ogled od zunaj) in opazovalnega stolpa Torre del Oro (ogled od zunaj) na bregu slavne reke. Sledi prosto popoldne za samostojno odkrivanje mesta, preden se odpravimo na večerni Flamenco. V Sevilli si lahko proti doplačilu, v skladu z razpoložljivostjo in sezono, ogledate bikoborbo ali nogometno tekmo. (Z, N)

Ronda
5. dan Sevilla – Bele vasice - Ronda – Algecirias
Kaj kmalu se znajdemo v hriboviti pokrajini, med nasadi hrasta plutovca in belimi tradicionalnimi vasicami Andaluzije. Sprva nas očara vasica ob jezeru, sledi hribovita panoramska vožnja do druge bele vasice in nato še v središče pokrajine, v mestece Ronda, ki ponosno stoji visoko nad kanjonom in odsekanem hribu. Slikovito mestece je sem privabljalo zveneča slavna imena, ki so tukaj preživljali številna poletja. Nobelov nagrajenec Ernest Hamingway je tukaj dobil inspiracijo za odlomke nagrajenega dela Komu zvoni. Armani je tukaj dizajniral "Goyesco" za famoznega matadorja Rivera Ordoneza. Filmski režiser Orson Wells je za seboj pustil nedokončan film Don Kihot, tu se nahajajo njegovi posmrtni ostanki. Angleški književnik, Gorge Eliot, je napisal knjigo Daniel Deronda (Danijel iz Ronde). Mesto najbolj slovi po fascinantnem 120 m visokem mostu nad reko Tajo. Ogledamo si še viseče vrtove in nekdanji nevidni mavrski rudnik za potrebe skladiščenja orožja, staro mestno jedro in bikoborsko areno (ogled od zunaj). Sledi vožnja do Algecirias. Iz mesta se vije prekrasen panoramski razgled na sosednji Gibraltar in bližnjo Afriko. Z eno nogo smo še zasidrani v Evropi, druga beži v Afriko! (Z, N)

6. dan Algecirias – Asilah (Maroko)
Prosto dopoldne za lastno raziskovanje mesta do odhoda trajekta, v opoldanskih urah. V Gibraltarski ožini se ljubita hladni Atlantik in toplejše Sredozemsko morje. Zaradi temperaturne raznolikosti obeh morij, tukaj križarijo številne vrste kitov in delfinov, ki rado spremljajo velike ladje. Še malo pa smo v Afriki, še malo in smo v Maroku. Uspelo nam je, vse diši po metinem čaju. Srk! Sledi transfer do bele vasice Assilah ob Atlantiku in počasno prilagajanje novi deželi. Pred nami so dnevi najveličastnejših podob berberske dežele. (Z, N)

detajl iz vrtov Yves Saint Laurent
7. dan Asilah - Chefchaouen
Opoldne odrinemo proti hribovitemu indigo-modrem berberskem mestecu Chefchaouen. Po ulicah, stare ženičke, oblečene v tradicionalna živopisana oblačila, prodajajo sadje in zelenjeavo prinešeno iz oddaljenih gorskih vasic. Za vogalom starci, na pipo, vlečejo posušene marihuanine liste, mladci prodajajo kakovosten hašiš po zanemarljivih cenah, po ozkih ulicah natovorjeni osli zavzemajo svoj položaj, v potoku gospodinje perejo perilo. Iz panoramske razgledne točke se ozremo po mestu, od koder so žilavi Rifski Berberi pregnali silovitejšo špansko vojsko in nudili močan odpor prvemu kralju samostojnega Maroka. Chefchaouen je eno izmed najlepših maroških mestec! Lahko ga edino vzljubimo, druge opcije ni! (Z, N)

8. dan Chefchaouen – Volubilis - Moulay Idirs - Fez
Po zajtrku odrinemo, skozi slikovito ruralno pokrajino, proti jugu. Najprej obiščemo najpomembnejšo antično mestece Volubilis (UNESCO), bogato z dobro ohranjenimi mozaiki, slavolokom, termami, baziliko, templjem ipd. Ne daleč vstran se na sedlu, med dvema bregovoma, blešči najsvetejši kraj Maroka, Moulay Idris, v katerem počiva prerokov pravnuk Idris, ustanovitelj prve maroške dinastije in mesta Fez. Povzpnemo se na vrh vasice z lepim razgledom na vas in postranstva nekdanje žitnice antičnega Rima. Sveže stisnjen pomarančni sok, na glavnem trgu, več kot zapaše, medtem ko čakamo popoldanski mujezinov poziv k molitvi. Sledi večerni transfer v srednjeveško mesto Fez (UNESCO). (Z, N)

pri strojarjih v Fesu9. dan Fes
Zbudimo se v nekem drugem svetu, v nekem drugem času. Dobrodošli v edinem še živečem in največjem srednjeveškem mestu. Za začetek pokukamo v najstarejšo maroško judovsko četrt s sinagogo, judovskim pokopališčem in kraljevo palačo. Zapeljemo se do razgledne točke nad mestom, ki deli Fez na srednji vek na eni strani in moderno mesto na drugi. Kakšen kontrast zaživi pod nami. Sledi obisk priznane tradicionalne obrtniške delavnice keramike in mozaikov, kjer še vedno oblikujejo mozaike s preciznimi udarci dleta in barvajo izdelke z naravnimi barvili. In potem? Čaka nas več kot 30 km labirinta, ozkih uličic, manjših tradicionalnih delavnic, kjer še vedno barvajo tkanino on reki, strojijo kože po stari metodi in jih barvajo v slikovitih bio aromatiziranih kadeh, kujejo železo in brusijo nože na kamnu, šivajo iz agavine svile, razbijajo po bakru, spretno vijugajo med natovorjenimi osli in konji, z glasnimi vzkliki opozarjao nase medtem ko vabijo kupce v svoje trgovinice. Lakoto potešimo, zakaj pa ne, z zvitkom iz golobjega mesa, v tradicionalni feški hiši. Po kosilu prekinemo strojarje pri delu, obiščemo najstarejšo univerzo na svetu, najlepše primerke maroških fontan in sveto grobnico Idrisovega sina, ustanovitelja mesta. Prosto popoldne namenimo preizkusu znanja iz orientacije. Ops, kam pa zdaj, od kod sem prišel, kje je že to? Uff,... hvala bogu da je šele jutri odhod. (Z, N)

10. dan Fes – Rabat – Marrakesh
Po veliki srednjeveški izkušnji nas pot pripelje v moderno maroško prestolnico Rabat, diplomatsko  in aktualno kraljevo prestolnico ter glavno mesto države. Za začetek  si ogledamo njegovo moderno podobo s parlamentom, kraljevo rezidenco, mavzolej prvega kralja Mohameda V. in veličasten Hassanov stolp. Po modernih ogledih zavijemo v labirint belo-modrih atlantskih uličic stare medine, kjer si ogledamo staro kasbo, andaluzijsko mestno četrt in andaluzijske vrtove. Mimo veličastne maroške mezete nas pot pripelje v večni Marakeš, branik berberske kulture. V koliko čas dopušča se odpravimo že danes na njegov glavni trg Jem al Fna, v nasprotnem nas to čaka jutri. (Z, N)

11. dan Marrakesh
Marakeš je mesto, ki ga obiskujejo mnogi pomembneži, kot so Zidane, Berlusconi, Ronaldo, Brat Pitt … in mi. Dan začnemo z obiskom najlepših vrtov, v nekdanji rezidenci slovitega modnega dizajnera St. Laurena, kjer se med drugim priklonimo njegovemu grobu. Sledi obisk simbola mesta in enega izmed simbolov Maroka, mošeji Kotubija. V Sadijskih grobnicah si pogledamo najlepše primerke Islamske arhitekture. Skozi labirint uličic stare medine se prebijemo do medrese in nato do zasluženega postanka za kavo z najlepšim razgledom na glavni trg Jem al Fna in največji trg z živo zgodovino berberske kulture. Vrnemo se nazaj v labirint stare medine, kjer obiščemo berbersko lekarno. Spoznamo se z zelišči, travicami, olji in kozmetiko, ki jih berberi uporabljajo v svojem tradicionalnem zdravilstvu. Ali bi želeli sprobati tradicionalno lokalno specialiteto, meso kuhano v putru in lončeni posodi. Prosto popoldne za lastno raziskovanje in nakupovanje vsega mogočega. Tokrat ne bi smeli imeti več težav z orientacijo, zato zvečer ponovno obiščemo trg, na katerem se zbirajo akrobati, pripovedovalci zgodbic, napovedovalci prihodnosti, glasbeniki, krotilci kač, prodajalci čarovniških pripravkov, kvazi zdravniki in zobozdravniki, ... Trg nas zapelje v ne vsakdanjo drugačnost. Zraven so stojnice s pestro in predvsem zanimivo kulinarično ponudbo. Po kozarcu sveže stisnjenega soka, nas čaka še degustacija ovčje glave, ličk, možganov..., polžja juhica, najde se tudi kaj bolj normalnega. Cena ulične večerje - zanemarljivo nizka! (Z, N)

12. dan Marrakesh – Arganovi nasadi - Essouira – Marrakesh
Pot proti Zahodu poteka skozi prve divje nasade Arganovih dreves. Opa, poglejte ovce v krošnji. Pa to ne moreš verjeti. Obiščemo lokalno koperativo, v kateri ženičke pridelujejo zlato aromatično tekočino iz oreščkov arganovih dreves. Preletimo skozi pridelavo arganovega olja in se spoznamo še z drugo kozmetiko, katero izdelujeo iz izvlečkov tega dragocenega olja. Ne daleč vstran sega pogled proti modri Atlantski obali, v zraku se čuti mehkoba, vetrovnost in ležernost. Iz panoramske točke se razprostira razgled nad belo-modro mestece Essouira, ki predstavlja enega izmed vrhuncev potovanja po Maroku. Essouira, je bila včasih glavno Maroško pristanišče in pristanišče Timbuktuja. V njej so se zbirali trgovci iz celega sveta in na veliko trgovali in gradili. Nastalo je prelepo obzidano mesto sredi mogočnega Atlantika. Sam kralj je dejal, da je lepa kot iz razglednice. In takšna tudi je. Tukaj je doma nekaj dni trajajoči mednarodni festival črnske Gnawa glasbe in ni naključje da so se tukaj zbirali mnogi znani rockerji, na čelu z Bob Marleyem. S številnimi trgi, kafetarijami, umirjeni trgovci, slikarji, glasbeniki, turisti,... so napolnjene njene ulice, trgi in obala. Za začetek si privoščim orientacijski sprehod. Najprej obiščemo rampo s topovskim obzidjem, ribjo tržnico, trg na katerem so trgovali s sužnji, trg na katerem še danes potekajo avkcije, po želji obiščemo še obrtniško delavnico srebra, po katerem je mesto danes znano. Potem pa se porazgubimo na njenih trgih, lahko se gremo skopat v hladni Atlantik, zajahat surf ali "kite", skratka uživamo do večernega odhoda nazaj v Marakeš. (Z, N)

13. dan Marrakesh/ Casablanca – LJ
V kolikor potujemo nazaj proti domu iz Casablance, si v skladu s časom, od zunaj pogledamo še mošejo Hasana II. in druge mestne znamenitosti kot so trg Mohameda V., trg Združenih narodov, privoščimo si lokalno šavermo, ... In že smo v zraku. Po pristanku, na enem izmed evropskih letališč, sledi še transfer v LJ. Potovanje po Andaluziji in Maroku, bo zagotovo še dolgo obujalo spomine! (Z, letalo)

dobrodošli v Maroko
SPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim kombijem ali manjšim avtobusom turistične kategorije. Transfer iz Andaluzije v Maroko opravimo z javnim trajektom. Tekom potovanja uporabimo dva letalska prevoza, prvi v Andaluzijo in drugi iz Marakeša/ Casablance nazaj proti Evropi.
 • NASTANITEV: Spi se v popotniških in turističnih hotelih lokalne kategorije 2** oz. 3***. Ponekod bomo prenočevali v tipičnih tradicionalnih kasbah, gre za manjše, simpatične in avtohtone družinske hotelčke.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo različno tipično hrano tako za Andaluzijo kot za Maroko. V Andaluiziji prevladujejo mediteranske specialitete, hladne juhe, pršut, sir in odlično rdeče vino, medtem ko je Maroko dežela kus kusa, tajina, mesnih nabodal, keft, lečine juhe Harire in seveda metinega čaja. Od specialitet bomo lahko poskusili ovčjo glavo (oko, možgane, lička), polžjo juho, golobji zvitek, ribe,... Sveže stisnjeni pomarančni sok je vedno popoln zadetek. Dostop do alkohola je v Maroku omejen na večja mesta.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv do okolice in sopotnikov.
 • ŠTEVILO OSEB: min 12 – maks 20
 • VREME: Spomladi deželi zacvetita, takrat se prelivajo vse možne barve in vonjave. Temperature so ugodne potovalne med 20 in 30 stopinjami. Spomladi prihaja do občasnih padavin, kar obarva deželi v živo zeleno, nebo se očisti, medtem ko se v gorah še vedno zrcalijo zasneženi vrhovi. Konec jeseni je drugi najboljši potovalni čas, ko ni dežja, ko so še vedno ugodne potovalne temperature in ko se začnejo prvi vrhovi Atlasa beliti. Tudi zima je primerna za potovanja, s to razliko da so temperature med 10 in 15 stopinjami in da je obala hladnejša a še vedno prijetno topla.
 • ZDRAVJE: Ni posebnih priporočil razen priporočenih cepljenj proti Hepatitisu A in B in tetanusu. Več na www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Obe deželi sta zelo varni. Možnost manjših tatvin in žeparjenja je prisotna povsod, še posebej v velikih mestih ko se stemni.
 • SPOMINKI: Tukaj je doma obrtništvo in večina izdelkov so unikati. Splača se kupovati usnjene jakne, arganovo olje, izdelke iz keramike, volne, gline, lesa, bakra. Prav tako se tukaj kupujejo fosili, geode, intarzije, srebro in na koncu še hašiš za sprotno porabo.
 • VIZUM: Slovenci ne potrebujemo vize.
Vabljeni, da se nam pridružite!

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico). Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo poskenira in pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami