Novice‎ > ‎

Zadnje prosto mesto (iščemo sopotnico) za potrjeno potovanje Nikaragva, Kostarika in Panama (21.1. - 5.2.2017)

objavljeno: 20. maj 2016 02:13 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 28. okt. 2016 10:49 ]
Vrhunci Nikaragve, Kostarike in Paname
Za zaključene skupine oz. individualne potnike lahko potovanje organiziramo kadarkoli (program lahko pripravimo po vaši želji). Potovanje je primerno tudi za družine. 

Na voljo je zadnje prosto mesto - iščemo sopotnico!

Za vas smo pripravili najboljše stvari, ki jih ponujajo 3 fascinantne države Srednje Amerike. So tudi najbolj varne (npr. Kostarika sploh nima svoje vojske). To je potovanje presežkov saj boste na tako majhnem prostoru v dobrih dveh tednih videli in doživeli veliko lepih stvari, da se boste še dolgo spominjali tega potovanja. 
Za potovanje potrebujete 10 dni dopusta. 

Specifika potovanja: ves čas potovanja po Srednji Ameriki bo z vami lokalni vodnik Davor (vodenje v hrvaščini). Spanje je v preizkušenih nastanitvah, kot tudi sodelovanje z kvalitetno lokalno agencijo. 

Program:
Kolonialna mesta1. dan let do Nikaragve (obroki na letalu)  in vožnja do Granade 
Ob prihodu na letališču v Managui (glavno mesto Nikaragve) vas pričaka lokalni vodnik Davor, ki bo z vami celotno potovanje. Sledi vožnja z minibusom (ca uro in pol) do hotela vGranadi, ki je najlepše kolonialno mesto v Nikaragvi, namestitev v Granadi v hotelu (vključen zajtrk). 

2. dan Vulkan Masaya, laguna de Apoyo in Granada
Najprej vas čaka obisk vulkana Masaya (kjer boste lahko občudovali vulkan iz roba kraterja) v kombinaciji z obiskom lokalne tržnice in lagune de Apoyo, jezera v kraterju neaktivnega vulkana. V skladu z lokalnimi avtohtonimi prebivalci je laguna de Apoyo dom Quetzalcoatla, pernate kače, ki je ena izmed bogov iz njihove mitologije. Obiskali boste tudi družino, ki izdeluje keramiko in to boste lahko tudi sami poskusili. Po vrnitvi v Granado vas čaka odkrivanje čudovite kolonialne Granade s kočijami, potem pa svetujemo, da greste na pijačo na ulico Calle Calzada, kjer se dogaja (mogoče nastopijo tudi kakšni lokalni plesalci). Nastanitev v Granadi v hotelu (vključen zajtrk in kosilo). 

Ometepe3. dan Ometepe
Po zajtrku greste proti otoku Ometepeju, ki leži na jezeru Nicaragua in je pravi biser Nikaragve. Po eni uri vožnje prispete v San Jorge in potem še eno uro s trajektom do otoka Ometepe. Ime otoka pomeni dva vulkana. Vulkan Concepcion je aktivni vulkan in Madera je neaktiven vulkan prekrit z gostim tropskim suhim gozdom in cloud forestom (oblačni gozd) in nanj se je mogoče tudi povzpeti. Z dvemi vulkani, veliko lepih plaž in tradicionalnim načinom življenja je Ometepe je eden izmed najbolj eksotičnih krajev v Srednji Ameriki. Sledi odkrivanje okolice. Spanje z zajtrkom.

4. dan Ometepe
Z vašim lokalnim vodnikom boste odkrivali otok z lokalnim avtobusom. Videli boste, kako živijo domačini, ravno tako boste lahko obiskali lokalno hišo domačinov in lokalno šolo. Kopali se boste v Ojo de agua (natural spring) in si pogledali petroglife in slap. Otok ima posebno energijo. Bolj aktivni pa se lahko tudi povzpnete na vulkan. Spanje z zajtrkom.
 
Zelena Kostarika
5. dan Prečenje meje s Kostariko in vožnja do Rincon de la Vieja
Danes se zapeljete do Kostarike. Iz Ometepeja s čolnom do Rivasa in naprej do Penas Blancas, kjer prečite mejo s Kostariko. Potem pa še uro in pol vožnje do Rincon de la Vieja, kjer boste nastanjeni. Ime vulkana pomeni "kot starejše ženske", po lokalni legendi o dekletu, katere ljubimec je bil vržen v krater s strani njenega očeta; tako se je dekle odločila, da bo živela samotno življenje na gori in je dobila posebno zdraviteljsko moč. Vulkan ima veliko število fumarol in vročih vrelcev na njenih pobočjih. Nastanjeni boste v Buena Vista lodge (ekološki lodge), ki leži na zelo lepi lokaciji na pobočjih vulkana in kar kliče po odkrivanju okolice. Tako boste z vodnikom na sprehodu po okolici skušali izslediti čimveč živali (opice, tukani …). Na posestvu imajo tudi naravni blatni spa in vrelce v katerih boste lahko uživali. Imajo pa tudi dodatne opcijske aktivnosti (jahanje konj, zip lining …). Spanje z zajtrkom: Buena Vista Lodge 

6. dan Rincon de la Vieja in La Fortuna
Po zajtrku vas čaka hoja po lepi stezi čez tropski gozd čez nekaj visečih mostov vse do naravnega spa-ja. Vulkanska aktivnost je ustvarila blaten bazen, ki ima čistilne in zdravilne moči. V okolici je še nekaj drugih hot springs pools (vrelcev), ki pašejo za sprostitev. Potem pa boste nadaljevali pot do majhnega mesta La Fortune, ki leži blizu vulkana Arenal, ki je eden najbolj aktivnih vulkanov na svetu. Čeprav niso videli lave že nekaj časa pa dostikrat bruha pepel in iz vulkana se dostikrat kadi. Predvidoma bosta nastanjeni blizu marketa s spominki (samostojno odkrivanje). Spanje La Fortuna (zajtrk je vključen)

7. dan Od Arenala do Monteverde
Dan boste začeli aktivno s sprehodom do ca 70 metrskega slapu La Fortuna (kjer se lahko tudi skopate), potem pa sledipanoramska vožnja okrog jezera Arenal (postanki za fotografiranje) do Monteverde Cloud Foresta (oblačni gozd). Kvekerji (privrženci verske sekte »Society of Friends«), ki so prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja, imajo velik prispevek pri vzpostavljanju parka Monteverde Cloud Forest. Navdušeni nad neverjetno floro in favno v »oblačnem gozdu« so se odločili, da ne bodo več sekali dreves in so pokupili tudi okoliška zemljišča. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tako že nastal park Monteverde Cloud Forest Preserve. Nastanitev (zajtrk je vključen)

8. dan Monteverde
Na vas čaka še ena osebna izkušnja - hoja po visečih mostovih (hanging bridges), kjer boste iz vrha občudovali zanimiv oblačni gozd (namesto hoje po visečih mostovih lahko izberete zip lining canopy tour). Vodnik vam bo predstavil veliko zanimivih informacij o ekosistemu in njegovih prebivalcih. Popoldan pa boste s specializiranim lokalnim vodnikom lahko uživali v opcijskih ogledih - svetujemo butterfly garden (ogled metuljev), hummingbird garden (ogled kolibrijev), znameniti muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab (vsi ti 4 ogledi skupaj so ca 60$). Tukaj na vas čaka nočni pohod po parku (Monteverde Wildlife Refuge) in lahko boste videli živali, ki so aktivne samo ponoči: npr. ježevci, kinkajouse (kot rakuni), kače, pajke,  speče ptice … Sprehod ob spremstvu lokalnega vodnika skozi oblačni gozd ponoči s svetilko, poslušanjem, vonjanjem in iskanjem živali bo posebna izkušnja. Nastanitev (zajtrk je vključen)

9. dan Pacifiška obala: park Manuel Antonio
Čas je za plažo. Manuel Antonio narodni park ponuja čudovite plaže in narodni park poln živali. Vožnja do tam traja ca 3 ure. Na poti se boste ustavili pri mostu Tarcoles, kjer boste lahko videli in fotografirali krokodile, saj tu živi največja populacija v Srednji Ameriki. Sledi prihod v hotel, ki se nahaja blizu plaže in zraven vhoda v narodni park. Prost popoldan za odkrivanje okolice, kopanje. Spanje v hotelu  

10. dan Manuel Antonio National Park
Dopoldan vas čaka odkrivanje narodnega parka Manuel Antonio, ki se ponaša z enimi najlepših plaž v Kostariki. Hkrati pa je dom številnih živali, kjer na vas čakajo opice, lenivci, srne, rakuni, legvani in številne druge živali. S seboj boste imeli kopalke sajkristalno čista voda v mirnih zalivih vabi na osvežilno plavanje. Prost popoldan za odkrivanje okolice, kopanje (opcijsko raftings kajakom po morju ...). Spanje v hotelu

11. dan prečenje meje s Panamo in naprej do Boquete
Sledi ca 3 ure vožnje do Paso Canoas, kjer vstopite v Panamo, potem pa še ca uro in pol do mesteca Boquete. Boquete je National Geographic označil za eno izmed 10 najboljših mest na svetu za življenje za upokojence. Zdaj boste lahko še sami odkrivali skrivnosti tega prijetnega malega mesta. Oblačni gozd (cloud forest) z orhidejami je raj za ljubitelje ptic (sploh kolibrijev) in zato svetujemo sprehod po okolici. Nastanitev v hotelu (zajtrk je vključen).  
Panama city - glavno mesto

12. dan Panama City
Sledi transfer do mesta David in od tam daljša vožnja z express avtobusom (ca 6 -7 ur) doglavnega mesta Paname, Panama Cityja, ki s svojimi nebotičniki spominja na Manhattan. Sledi ogled Casco Viejo, starega dela mesta s posebno kolonialno arhitekturo. Nastanitev v hotelu (zajtrk je vključen).

13. in 14. dan Kuna Yala, otoki San Blas
Zgodaj zjutraj vas čaka zanimiva vožnja z jeepi (4x4) do izhodišča za otoke San Blas in od tam še vožnja z barko do čudovitih otokov. Čeprav boste nastanjeni v tipičnih (preprostih) lokalnih bungalovih pa boste 2 dni preživeli v pravem raju. Imeli boste svojrajski otoček od koder se bo delalo izlete do bližnjih otokov. Edina nevarnost je, da ne boste hoteli več domov. Za konec vas tako čaka uživanje na peščeni plaži, pogledi na čudovite palme in blažen mir.  
Raj za konec potovanja

Kuna Yala so zanimivi avtohtoni prebivalci otokov, ki prisegajo na lastno tradicijo. Ženske se oblačijo tradicionalno, v glavnem živijo od ribolova in prodajo kokosa. Imajo zanimivo zgodovino saj so se borili proti Špancem za svojo zemljo in zmagali. So razvita avtohtona skupina saj imajo lasten pravni sistem, svoje zakone, svojo zemljo in so zelo dobro organizirani. 
Opozorilo: Po drugi strani pa so lokalni indijanci včasih nepredvidljivi in netočni, tako da je potrebno malo potrpežljivosti pri transferjih (imajo pa le oni pravico organizirati kopenske transferje do otokov San Blas). In v jeepu se vas lahko znajde tudi 7 potnikov (prostora za prtljago pa je malo). Spanje (preprosti bungalovi). Na otokih imate vse obroke vključene: 13. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja, 14. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja. 

15. dan vrnitev v Panamo City, ogled mesta in panamskega kanala 
Zjutraj sledi vrnitev na obalo in z jeepi (4x4) nazaj do Panama cityja. Na poti si boste pogledali največjo znamenitost Paname –znameniti panamski kanal, v predelu Miraflores, kjer bomo lahko občudovali ta čudež človeške roke zgrajene pred 100 leti in spoznali številne zanimivosti o gradnji, kjer je življenje izgubilo kar 20.000 delavcev zaradi malarije in težkih okoliščin pri delu. 

V primeru ugodnega leta 15. dan zvečer se leti proti domu iz Panama cityja že takrat in se pride v Slovenijo 16. dan potovanja. V primeru dopoldanskega leta 16. dan potovanja pa sledi dodatna nastanitev v Panama citiyu v hotelu (zajtrk je vključen) – doplačilo za eventuelno dodatno nočitev je 45 eur/osebo. V tem primeru je 16. dan dopoldan let proti domu (zjutraj je vključen transfer do letališča) in prihod domov 17. dan potovanja.  

Cena je sestavljena iz cene paketa 2.119 eur/pri vsaj 14 potnikih + let. karte ca 700 eur z vsemi taksami (april 2016)
Doplačilo za malo skupino 10 – 13 oseb (120 eur/osebo). 
Popust 40 eur za vse, ki so z nami že potovali. 

Cena vključuje:
 • Raj za ljubitelje živali in naravevse privatne transferje (razen express avtobus David - Panama City, Arenal Monteverde in ko se vozi z jeepi na/iz izhodišče za otoke San blas lahko da bodo zraven dodali še kakega potnika),
 • ves čas potovanja profesionalnega lokalnega vodnika,
 • zajtrke vključene v vseh hotelih (razen Veldemar), 
 • 2 nočitve z zajtrkom v hotelu v Granadi,
 • Massaya tour z vulkanom, tržnico, keramično delavnico in laguno de Apoyo z vključenim kosilom,
 • turo s kočijami po Granadi,
 • čoln do/iz otoka Ometepe,
 • 2 nočitve z zajtrkom na Ometepe,
 • turo po otoku Ometepe (lokalni bus, slap, kopanje Ojo de Agua, petroglifi ...),
 • 1 nočitev z zajtrkom v lodgu Rincon de la Vieja (Buena Vista lodge - ekološki lodge)
 • vodeno hojo po visečih mostovih (Rincon de la Vieja),
 • hoja po pobočju vulkana, blatna kopel, naravni hot spring in slap (park Rincon de la Vieja),
 • 1 nočitev z zajtrkom v La Fortuna (hotel),
 • vstopnina za slap La Fortuna, 
 • vožnjo preko jezera Arenal do Monteverda,
 • 2 nočitvi z zajtrkom v Monteverde (hotel),
 • vodeno nočno odkrivanje z lokalnim vodnikom Monteverde Wildlife Refuge,
 • vodeno turo po visečih mostovih po parku Monteverde oz. zip lining canopy (eno ali drugo),
 • 2 nočitev v Manuel Antonio (hotel),
 • voden ogled narodnega parka Manuel Antonio,
 • 1 nočitev z zajtrkom v Boqueteju (hotel),
 • 1 nočitev z zajtrkom v Panama City (hotel), 
 • 2 nočitvi na otokih San Blas (preprosti bungalovi iz bambusa in lokacija s 5 zvezdicami), 
 • vse obroke na otokih San Blas (2x polni penzion, začetek s kosilom in zaključek z zajtrkom), 
 • izlete s čolnom po okolici (npr. sosednji otoki, snorklanje, Kuna skupnost),
 • vključen 4x4 prevoz (jeep, ca 7 oseb) Panama City do izhodišča za otoke San Blas in nazaj grede do Panama Cityja,
 • ladja iz Cartija do San Blas otokov in nazaj grede,  
 • voden ogled starega dela glavnega mesta Paname – Panama Cityja,
 • vožnja do Miraflores – panamski kanal,
 • strošek organizacije.
Kopanje na peščenih plažah
Cena ne vključuje le: hrane, ki ni vključena, ter 70 eur (za stroške pri prečenju meja, takse za San Blas, avtobus David Panama city in vstopnine za kanal) ter  opcijskih aktivnosti (Rincon de la Vieja, Monteverde oz. Manuel Antonio), osebnih stroškov in napitnin, prevoza do/iz letališča, Coris zavarovanja. 

Opcijske aktivnosti (Monteverde): svetujemo butterfly garden (ogled metuljev), hummingbird garden (ogled kolibrijev),  muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab (vsi ti 4 ogledi skupaj so ca 60$). 

SPECIFIKA POTOVANJA: Na samem potovanju boste imeli lokalnega vodnika (vodenje v hrvaščini), ki vas bo pričakal ob prihodu in bo poskrbel, da bo potovanje potekalo tako kot mora. Vse stvari na vašem potovanju so skrbno izbrane: od vseh nastanitev, preizkušene agencije s katero sodelujemo do odličnega programa.

Plačila: 200 EUR akontacije se nakaže na račun agencije Manager ob prijavi. S plačano akontaciji in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav se akontacijo vrne. Takoj ko se zbere 10 prijav je potovanje potrjeno in takrat se plača letalska vozovnica. Preostanek plačila se plača najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,90 eur (apr 2016). Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o. iz Velenja.

SPLOŠNE INFORMACIJE:
 • Vreme: Konec januarja je najbolj primeren čas za obisk saj je suho obdobje. Lahko da bo tudi kaj dežja saj ima Kostarika tropsko klimo (kar pomeni, da lahko dežuje tudi v suhem obdobju). Povprečne temperature bodo med 28-32 stopinj C. Monteverde in Boquete ležita v oblačnem gozdu na višjih višinah, kar pomeni nižje temperature, sploh ponoči. Tukaj bo podnevi med 20 – 25 stopinj C in ponoči ca 15 stopinj C. Ostali predeli bodo vroči in vlažni. 
 • Prevozi: Vsi prevozi bodo s privatnimi transferji (za našo skupino) razen express avtobus David - Panama City, Arenal Monteverde in ko se vozi z jeepi na/iz izhodišče za otoke San Blas lahko, da bodo zraven dodali še kakega potnika.
 • Hrana: vsi zajtrki so v ceni (razen Valdemar) ter 1x dodatno kosilo. Na otokih San Blas pa je vsa hrana že vključena (2x polni penzion). Tam je osnova riž, ribe, piščanec. Priporočljivo je, da imate s seboj za ta del kakšne priboljške (snacks).
 • Zdravje: Nobeno cepljenje ni potrebno. Če želite več informacij je na voljo www.zdravinapot.si
 • Varnost: Ni nobenih zadržkov glede varnosti. Vsi tri države so varne, sploh pa predeli kjer boste potovale. Lokalni vodnik bo z vami več čas in bo poskrbel, da ne bo nobenih težav. 
 • Spominki: Lahko boste kupile kavo, molas – tradicionalne obleke/izdelki iz blaga  (na otokih San Blas), v Granadi prodajajo ročno izdelane viseče mreže, lesene rezbarije in instrumente …
Ob odhodu boste dobili našo brošuro o Nikaragvi, Kostariki in Panami s številnimi zanimivimi informacijami. Ca en mesec pred potovanjem bo srečanjem vseh potnikov z organizatorjem, kjer boste dobili vse potrebne informacije. 

Te predele dobro poznamo in smo sem že organizirali potovanje za slovenski skupini ter individualne potnike.  

Greste z nami odkrivat najlepše stvari Nikaragve, Kostarike in Paname?

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami