Novice‎ > ‎

Bi radi videli in doživeli KUBO? Še nekaj prostih mest na potrjenem januarskem potovanju

objavljeno: 24. okt. 2014 02:10 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 6. nov. 2014 14:30 ]
Dobrodošli na Kubi
CUBA LIBRE
 • Termin: 12. - 25.1. in 19.4. - 2.5.2015 
 • Trajanje potovanja: 14  dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1296  eur pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta ca 765 eur za januarsko potovanje (okt 2014) z letom iz Zagreba
 • Info: Uroš Ravbar Fajmut
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja


POTOVANJE JE POTRJENO! Sprejemamo zadnje prijave ... Pohitite
KUBA VAS PRIČAKUJE ...

Čeprav gre za našo novost pa smo Kubo prvič odkrivali že pred skoraj 20 leti, naš vodnik Senad pa se tam počuti kot doma.
In zato je tudi program izredno bogat. Kubo tako ne boste samo videli ampak tudi doživeli. 

Skozi odprta okna prihaja glasba v valovih, medtem ko nas ob večerih čakajo spontani plesni ritmi in povsod je prisotno življenje. Kuba je država, kjer si enostavno v trenutku zdaj in se prepustiš toku dogajanj. Kot iz nekega drugega časa nas čakajo klasične stare limuzine parkirane na kolonialnih trgih, revolucionarni grafiti na stenah živopisanih hiš opevajo revolucionarne podvige Che Guevare in Fidela Castra. Pa najlepše kubanske plaže in otoki, jahanje konj, tobak, rum in koktejli v kombinaciji s salso, sonom, bachato in drugimi zvrstmi. Vabimo vas, da z nami odkrijete pristno Kubo, kjer boste spali pri domačinih in uživali v njihovi gostoljubnosti in sproščenosti. “Viva Cuba Libre!”

PROGRAM: 
H – hotel, K - kosilo

Starodavna Havana
Dan 1 Evropa – HAVANA.
Polet prek enega izmed evropskih letališč v Havano. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti, prevoz do središča mesta. Nočitev pri domačinih doma. (letalo, H)

Dan 2 – HAVANA.
Havana je mesto aristrokatov in bogatašev, gangsterjev in mafijcev iz nekega drugega časa. Najprej obiščemo stari del mesta, kjer stoji katedrala in kjer Havana kaže svojo pravo staro podobo. Obiščemo tudi muzej ruma Havana Club ter si pogledamo, kako se pripravi pravi koktejl. Mojito se že pretaka po žilah. Po želji kosilo v kolonialnem središču ali prosto za lastna raziskovanja. Potem sedemo v stare ameriške avtomobile in si v njih privoščimo ogled novega mestnega jedra. Z vetrom v laseh uživamo ob prizorih na priobalni aveniji Malecon, pomembnostih revolucionarnih uspehov iz Trga revolucije, arhitekturni lepoti predsedniške palače, slikovitosti Centralnega parka, poveljevanju iz Kapitola in zasluženem predihu v predsedniškem hotelu,... Po želji si zvečer proti doplačilu ogledamo še znamenito Tropicano ali nepozaben koncert z glasbenikom iz “Buena Vista Cluba”. Nočitev pri domačinih doma.

Dan 3 – HAVANA – COJIMAR – PLAYAS DEL ESTE - REMEDIOS.
Zjutraj obiščemo ribiško vasico Cojimar, od koder je Hemingway hodil na ribolov, in koder je nastalo njegovo najbolj prepoznavno delo “Starec in morje”. V restavraciji, kjer je nastajala knjižna uspešnica si privoščimo koktejl Daiquiri v modri Azul barvi.  Sledi obisk Hemingwayeve posesti, nekdanje živinske farme, kjer se bohoti njegova znamenita ladja in pokopališče hišnih ljubljenčkov. Nedaleč vstran se nahaja popularna plaža Habanerosov. Včasih so jih sem prevažale motorizirane kamele, danes pa sodobnejši avtobosi in vse pogostejši novi kitajsko korejski avtomobili. Po kopanju nas čaka še popoldanska vožnja do mesteca Remedios. Nočitev pri domačinih doma.

Dan 4 - REMDIOS – CAYO SANTA MARIA – REMEDIOS.
Danes nas čaka kubanska poslastica na otočku Santa Maria. Do njega vodi čez 48 km dolgi nasip čez morje Atlantika in potopljene otočke. Arhipelag kraljevskih vrtov je od Unesca zaščiten biosferni rezervat in eden najlepših kubanskih otokov. Z najetim katamaranom raziskujemo bližnje otočke in snorkamo v enem največjih svetovnih koralnih grebenov. Le kaj nas čaka pod vodo, le kaj nad njo? Pozno popoldne se vrnemo v Remedios, tokrat barve sončnega zahoda popestrijo vrnitev. (K)

Kolonialni Trinidad
Dan 5 –  REMEDIOS – SANTA CLARA – TOPES DE COLLANTES – TRINIDAD.
Pot proti Santa Clari popestrimo z zanimivimi zgodbami iz kubanske revolucije – s poudarkom na Che Guevari seveda, saj nas čaka prava revolucionarna poslastica in ena največjih otoških znamenitosti - mavzolej Che Guevare, največje osebnosti 20. stoletja in prvega med revolucionarji! V Santa Clari se pomudimo še v središču mesta, okusimo lokalni sladoled in v skladu s sezono obiščemo tovarno cigar preden se podamo v hribovito gorovje Escambray. Tukaj nas že čakajo ruski tovornjaki in sprehajalne poti po tropskem zelenju in pestrem ekosistemu nacionalnega parka, mimo džungelskega slapu do melodične reke, kjer postanemo za kosilo. Domače, mastne in dobro rejene kure so kot nalašč za okrepčilo. Z vrha se razteza lep razgled na staro Unescovo prestolnico sladkornega trsa, Trinidad, eno najlepših kolonialno mestece Latinske Amerike. Poiščemo si namestitev, se stuširamo in uredimo, potem pa... Zvečer se mesto prelevi v veliko plesišče na odprtem, le kaj bo prinesla noč? Spontana zabava do jutranjih ur. (K)

Dan 6 – TRINIDAD – PLAYA ANCON – VALLE DE LOS INGENIOS – CAMAGUEY.
Skupaj se sprehodimo skozi mesto in si ogledamo glavne znamenitosti okoli Plaza Mayor in po želji še katerega od muzejev: arheološki muzej, “Museo Historico Municipal, Museo Romantico,” …V Cortezovi hiši spijemo sloviti koktejl Chanchancara, preden napademo eno najlepših karibsko, nekaj kilometrov dolgo, peščeno plažo. Po obmorskih radostih obiščemo bližnje Unescove plantaže sladkornega trsa v slikoviti dolini Los Ingenios. Ste za kosilo v nekdanji haciendi mogočnih baronov in za pečenega odojka, kaj pa za sveže stisnjeni sok iz sladkornega trsa, lahko tudi z dodatkom ruma? Popoldanska vožnja v prestolnico goveda, Camaguey. Po utečenem postopku si poiščemo namestitev (po potrebi z asistenco vodiča). (K)

Dan 7 – CAMAGUEY – SANTA LUCIA - CAMAGUEY.
Današnji dan izkoristimo za še en celodnevni izlet s katamaranom, tokrat je izhodišče na otoku Santa Lucia. (K)

Santiago živi z glasbo
Dan 8 – CAMAGUEY - SANTIAGO DE CUBA.
V prestolnici kubanskih kavbojev se izgubimo v Unescovem labirintu ozkih in kratkih uličic, nato nas v posebej prirejenih kolesih popeljejo na raziskovanje številnih trgov Camagueya, prepustimo se vožnji in vodenju lokalnih „bicikletarov.“ Povprašajte „bicikletarja“ o tinajonu, pa obisku papeža, lokalnih umetnikih... Za kosilo si privoščimo raztrgano govedino, na slikovitem majhnem trgu, preden nadaljujemo pot do izhodišča za naslednji dan. Dobimo se v najbolj karibskem kubanskem mestu. Pred nami zaživi prestolnica glasbe, karnevalov in kubanskega juga, Santiago de Cuba. Poiščemo si primerno namestitev potem pa po želji nočno odkrivanje mesta.  

Dan 9 – SANTIAGO DE CUBA.
Santiago - zibelka kubanske glasbe in revolucije - je zgrajen na neštetih gričih ter se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se v valovih dvigajo in spuščajo, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju pa se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra. Za začetek si  ogledamo pokopališče Santa Ifigenia z mavzolejem Josea Martija, Trg Revolucije in trdnjavo del Morro, potem pa še glavne mestne znamenitosti kot so najstarejša kubanska hiša v kateri je prebival Diego Velazquez, muzej karnevala in glasbeni tempelj Casa de la Trova. Za kosilo se prileže jastog in popoldanska siesta. Zvečer obiščemo Casa de la Trova, tempelj kubanske glasbe in njegovo "plesišče" ter se naužijemo vzdušja v njej? Rum in cigare so del obvezne opreme. Nočitev.

Dan 10 – SANTIAGO DE CUBA – LAS TERAZAS (v skladu s časom) – VINALES.
Takoj po jutranjem poletu nazaj v Havano, sledi obisk hribovja Guaniguanico s povdarkom na Las Terrazas na prijetni nadmorski višini okoli 500 metrov in s čudovitimi priložnostmi za sprehode po pokrajini valovitih hribčkov, bogatih z raznovrstno floro in favno. Sprehodimo se med starimi kavnimi plantažami in zaveslamo po jezeru. Po kosilu si privoščimo eno izmed mnogih vrst kave nato pa se osvežimo še v tolmunu reke San Juan. Čaka nas le še vožnja do vasice s plantažami najbolj kakovostnega tobaka, Vinales. Namestitev pri domačinih.

Čudovita kraška pokrajina Vinalesa
Dan 11 – VINALES.
Najlepše smo prihranili za konec! Vinales je ugnezden v Sierra de Los Organos in nudi neverjetne panorame ter najlepše barve na Kubi. Milijone let so reke glodale podzemne tunele v mehki apnenec in nastajale so mogočne jame. Nad njimi se je pokrajina sesedala in nastala je čudovita pokrajina mogotov. Uživamo v vzdušju mogotov nad nami in tobačnih ter kavnih polj okoli nas. Na poti spoznavamo prijazne domačine, ki nam z nekaj sreče zvijejo cigaro ali nam ponudijo domače vino. Ogledamo si jamo Cueva de India in uživamo v čudovitih konturah podzemnega sveta, nato pa se iz nje s čolni odpeljemo na prostost. Obiščemo tudi prazgodovinski Mural in sprobamo najboljšo Pina-Colado, po želji z rumom. Po kosilu se napotimo še na dodatno raziskovanje, tokrat kar na konjskem hrbtu? Škoda je vsake minutke. Spanje Vinales pri domačinih. (K)

Dan 12 – VINALES – CAYO LEWISA – VINALES.
Zjutraj se odpravimo še zadnjič na severno obalo. Kratka vožnja s trajektom nas popelje na koralni otoček v arhipelagu de Colorados. In kaj je lahko lepšega, kot da si proti koncu potovanja lahko privoščimo sproščen počitniški dan v tropskem raju – uživamo v sončenju in kopanju, gotovo pa nas najbolj navduši opazovanje podmorskega koralnega bogastva. Vključeno je tudi kosilo. Popoldne vrnitev v Vinales in še en romantičen večer pod slikovitimi mogoti. Zvečer lahko obiščemo lokalno kmečko veselico. Zadnja kubanska nočitev. (K)

Dan 13 – VINALES – HAVANA AIRPORT – POVRATEK V EVROPO.
Transfer do letališča in polet nazaj proti domu.

Dan 14 – PRIHOD DOMOV

Cena: 1.296 eur pri najmanj 13 prijavljenih + letalska karta 765 eur za januarsko potovanje (okt 2014), let iz Zagreba
40 € popusta, če ste že potovali z nami. Letalske karte bomo rezervirali takoj, ko bo potovanje potrjeno. 

Cena vključuje: 
 • 12x prenočevanje na Kubi v dvoposteljnih sobah (od tega 10x pri domačinih doma in 2x v hotelu v Havani),
 • notranji let Santiago de Cuba – Havana, 
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije, 
 • hrano po programu (6x kosil), 
 • vožnjo s starimi avtomobili, 
 • 2x izlet s katamaranom, 
 • treking po Sierra Escambray, 
 • ogled tovarne ruma in tobaka, 
 • izlet na Unescove plantaže sladkornega trsa, 
 • izlet v Las Terazzas, 
 • jahanje konjev v Vinalesu, 
 • izlet na Cayo Lewisa, 
 • vstopnine po programu, 
 • obveznega lokalnega vodnika na Kubi, 
 • vodenje slovenskega vodnika, 
 • organizacijo programa potovanja.
Cena ne vključuje: viza in izstopna taksa iz Kube (ca 53 eur), napitnine in stroški skupne blagajne (skupaj ca 50 eur), dodatno hrano, osebni izdatki, prevoz do/iz letališča, zavarovanja (npr. Coris). 

VAŽNO: V Sloveniji se za paket plača le 1176 eur saj se od paketa odšteje 120 eur za stroške desetih nastanitev, ki se plačujejo na licu mesta. Spi se pri domačinih doma (10x) v tako imenovanih Casa particulares (razen v Havani, ko se 2x spi v hotelu). Ponudnikov tovrstnih namestitev je veliko in nihče ne bo ostal brez namestitve (pri tem vam bo v pomoč vodnik). Pri domačinih doma vam lahko pripravijo zajtrk in/ali večerjo (doplačilo). Cene namestitev so ca 12 eur/osebo v dvoposteljni sobi (10 nočitev x 12 eur/os = 120 eur) in se plačujejo direktno na licu mesta.

200 € akontacije se vplača ob prijavi na račun agencije. S plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. Ko je potovanje potrjeno se plača letalska karta, preostanek plačila pa najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja …) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni.
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencije in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org.

Kuba by Ravbar PotovanjaSPLOŠNE INFO
 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije. V ceni je tudi notranji let Santiago de Cuba - Havana.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani. Kulinarika je podobna naši. Prevladujejo vse vrste mesa in zelenjave. Ogromno je svežega sadja, še posebej manga, ananasa, papaje in guave. Kuba je bogata z morskim ulovom, zato je v kuliniraki ogromno rib in rakov, še posebej jastogov po zelo pristopnih cenah (ca. 11 eur). Običajen menu stane med 7 – 11 eur. Dostop do alkohola je mogoč za vsakim vogalom. Kuba je dežela ruma in koktejlov (ca 2 eur). Seveda imajo tudi pivo in ostale brezalkoholne pijače.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ni zahteven in je prilagodljiv do okolice in sopotnikov. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20
 • VREME: Celo leto je ugodno in primerno za potovanje, razen poletja, ko je največ padavin in ko so visoke temperature. Januar je zelo dober čas za obisk Kube.
 • ZDRAVJE: Ni posebnih priporočil razen priporočenih cepljenj proti Hepatitisu A in B in tetanusu. Več na www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Potovanje po Kubi je varno, obstaja le možnost manjših tatvin (v velikih mestih, ko se stemni). Vodnik vas bo pripravil na to, da bo vaše potovanje ostalo v čim lepšem spominu.
 • SPOMINKI: Zaradi ameriškega embarga je ponudba spominkov omejena na lokalno proizvodnjo. Poleg najbolj tipičnih kubanskih proizvodov cigar, ruma in kave se na trgu ponujajo še oblačila s Chejevo podobo, vrhunska glasba, odlične slike in druge umetniške stvaritve ter raznoliki leseni izdelki.
Vabljeni, da sem da pridružite na posebnem potovanju po Kubi. 

INFO in PRIJAVE: gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami