Novice‎ > ‎

Potrjeno je potovanje v MONGOLIJO med 27.7. - 16.8.2013

objavljeno: 20. maj 2013 02:49 avtor: Ravbar org   [ posodobljeno 20. maj 2013 02:49 ]
Mongolija – po poteh Džingis Kana
POTOVANJE JE POTRJENO!

Mongolija s kar 260 sončnih dni in imenom »Dežela modrega neba« je turistično neokrita država, kar ji daje poseben čar. Redki so kraji sveta, kjer lahko začutite prava prostranstva in svobodo in kjer lahko resnično doživite nomadsko življenje. Bivali boste pri gostoljubnih domačinih, spoznavali njihovo življenje (festival Nadaam) in uživali v njenih lepotah.
Mongolija je idealna destinacija za ljubitelje narave in avanture. Če ste pravi popotniki in želite nekaj več pohitite z obiskom, preden jo odkrijejo drugi turisti. Za vas smo pripravili zelo bogat program z zagotovljenim pristnim stikom z domačini. 


 
Vtis popotnice iz potovanja:
Ocena potovanja: destinacija čista 10 in izvedba skoraj 10 
Prava avantura tako potovanja kot prilagajanja potnikov. Prostranost pokrajine, ki jo sicer pričakuješ, ampak te zmeraj znova šokira, ker se počutiš majhen. Če želiš odklopiti, priti v popolnoma drug svet in v stik z prvobitnostjo narave je to to.
Nina

Zakaj z nami v Mongolijo?

 • ker boste doživeli neskončna prostranstva Mongolije
 • čaka vas odkrivanje puščave Gobi (spanje ob sipinah, možnost jahanja kamel)
 • zaradi pristnega stika z gostoljubnimi domačini, potomci Džingis Kana (spanje pri njih v nomadskih šotorih - gerih, festival, preizkusili se boste lahko v rokoborbi, lokostrelstvu ...)
 • ker se boste naučili jahanja konj (oz. ga izpopolnili) in na konjskem hrbtu odkrivali krasno okolico jezera Khovsgol (bogata flora in favna) 
 • spoznali boste šamanko (šamaizem) in budizem 
 • sproščali se boste v termalnih vrelcih, si pogledali tradicionalne plese in poslušali znamenito petje iz grla
 • ker je država zelo zanimiva za fotografiranje (vulkani, gore, jezera, kanjoni, sipine puščave Gobi ...) 
 • lahko boste poskusili vse mongolske dobrote (mongolski žar, kobilje mleko, ovce, koze, svizca ...) 
 • spali boste v gerih in šotorih (čakajo nas taborni ogenj in nešteto zvezd)
 • ker gre za pristno deželo, z gostoljubnimi ljudmi in eno najboljših destinacij na svetu za prave (trpežne) popotnike, ki si želijo zares občutiti in raziskati neko deželo

Spoznamo se s severnimi jeleni plemena TsaatanProgram:

Letimo v Ulan Bator, kjer vas pričaka mešanica kultur, običajev in arhitekture iz vse Mongolije. Obiskali boste vse glavne znamenitosti (budistični samostan Gandan, glavni trg, muzej z okostji dinozavrov ...). Zvečer pa vas čaka tradicionalno petje, plesi, maske in okušanje tipične mongolske hrane na žaru. Po ogledu glavnega mesta pa se začne avantura proti severu z ruskimi kombiji vse do samostana Amarbayasgalanta (UNESCO), ki leži v čudovitem okolju. Videvali boste številne črede ovc, koz in predvsem konjev (ki jih je 13x več kot prebivalcev). Sledi stik z domačini in spoznavanje pravega mongolskega življenja v okolici Bulgana. Priredili bomo festival Nadaam, kjer boste uživali v dirkah s konji, rokoborbi in lokostrelstvu. Pokazali vam bodo, kako se ujaha divjega konja, preizkusili se boste v njihovih tradicionalnih igrah, na njihov način pa vam bodo pripravili tudi ovco/kozo. V resnično čudovitem okolju boste deležni šole jahanja in bivanja pri domačinih doma v njihovih gerih (pokušanje airaka, molzenje krav ...). Sledi vožnja po pravih prostranstvih do Morona in naprej do jezera Khovsgol, ki ga imenujejo Modri biser Mongolije in ga štejejo za najlepši del Mongolije. Tam boste jahali konje po idilični pokrajini ob jezeru, zvečer nas bo čakal taborni ogenj, petje naših konjskih pomočnikov in kampiranje pod nešteto zvezdami. Spoznali se boste s šamanko nomadskega plemena Tsaatan, ki se seli s severnimi jeleni, ki bo za vas izvedla posebno ceremonijo. Tisti z veliko energije pa boste odšli na treking na vrh gorske verige (kjer vas čaka čudovit pogled na jezero). 
Na poti do Morona boste videli zanimive izklesane jelenove kamne, potem pa bomo potovali po odročnih predelih proti jugu (kjer živijo redki ljudje). Kjer boste resnično uživali v pravih prostranstvih in svobodi. Na poti nas čaka zanimiv ukrivljen leseni most (če bo še stal), potem pa sproščanje v termalni vodi v Jargalandu. Po neturistični poti preko gorskih prelazov se bomo prebili do lepega Belega jezera, kjer bodo številne možnosti sprostitve (ribolov, treking, jahanje). Sledi vožnja mimo zanimivih skalnih formacij in vzpon na vulkan Khorgo (z velikim kraterjem). Videli boste tudi kanjon Chulut in se prepustili užitkom vrelcem v Tsenkerju. Sledi odkrivanje Kharhorina, nekdanje prestolnice Džingis kana, kjer si boste pogledali najpomembnejši budistični samostan v deželi - Erdene Zuu. Sledi adrenalinska vožnja po lepem narodnem parku Orkhon (slap Orkhon) ter vožnja proti jugu vse do puščave Gobi (največje puščave v Aziji). Najprej vas čaka kamniti del puščave (raj za zbiralce fosilov), sledi prečenje gorske verige in vožnja do najlepšega dela peščenih sipin Khongorin Els (krasna lokacija za kampiranje). Na vrh sipin se bomo povzpeli in tukaj boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji fotografije (ogromno motivov). Sledi vožnja do Bayanzaga, kjer pečine kanjona žarijo v rdečih barvah in kjer so našli prvo jajce dinozavra (tudi sami boste poskusili najti kak dragocen fosil). Na koncu pa bomo spoznali še najhladnejši del puščave Gobi, kanjon Jastrebov (Yolim Am), kjer nas čaka treking v kanjon. Počutili se boste kot bi bili sredi Alp. Preko Dalanzadgada se bomo prebijali proti severu preko puščavskih predelov, kjer nam bodo družbo delale divje kamele in mogoče celo gazele. Zadnje spanje nas čaka v idilični pokrajini pred Ular Batorjem, kjer bomo imeli čas v miru podoživljati posebno potovanje po Mongoliji. Program priporočamo ljudem, ki si želijo na popotniški način odkrivati svet!
 
Cena: 1.550 EUR pri 14 osebah + letalska karta z vsemi taksami ca 900 eur (december 2012)
Doplačilo 100 eur za manjšo skupino 10 - 13 oseb = 110 eur/osebo. 
40 eur popusta, če ste že potovali z nami.
 
 
Čudovita pokrajinaCena vključuje skoraj vse stroške:
 • lokalnega vodnika in pomočnika (ki bo pomagal pri kuhanju),
 • najem ruskih kombijev s pogonom na 4 kolesa in šoferjev,
 • gorivo,
 • cestne takse,
 • vse namestitve (9x spanje v gerih od tega 2x v geru pri lokalni družini, 5x spanje v hostlu/hotelu, 4x kampiranje),
 • vse vstopnine po programu (samostan Gandan, muzej naravne zgodovine z dinozavri, predstavo tradicionalnega petja in plesov, samostan Amarbayasgalant, park Khovsgol, Uushin ger jelenovi kamni, park Belo jezero, samostan Erdene Zuu, park Orkhon, park Gobi Gurvansaikhan, park Bayanzag, park Yolim Am),  
 • festival Nadaam (jahanje, rokoborba, lokostrelstvo, igre z domačini ...),
 • tečaj šole jahanja (po mongolsko),
 • tridnevno jahanje ob jezeru Khovsgol (najem konj in konjskih pomočnikov),
 • kopanje v termalnih vrelcih,
 • organizacijo in slovensko vodenje.
Cena ne vključuje:
 eventuelni prevoz do/iz letališča, stroške mongolske vize, stroške hrane (zelo poceni), pijače in osebnih izdatkov, zavarovanja Coris, opcijskega   jahanja kamel, napitnin.

200 EUR akontacije se vplača ob rezervaciji na prvem srečanju ali pa se nakaže na račun agencije. S plačano akontacijo si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav, akontacijo vrnemo. Ko je skupina potrjena se plača letalska karta, preostanek plačila pa najkasneje en mesec pred odhodom na račun agencije. Cena potovanja je informativnega značaja saj je objavljena za daljše časovno obdobje. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni.

Fotogalerija iz našega potovanja (avtor Uroš Ravbar):

Mongolija Ravbar Potovanja


Zanimam se za potovanje (pošljite mi več informacij):

Vas zanima avanturistično potovanje po čudoviti Mongoliji? Pošljite nam email na uros.ravbar@gmail.com 
V kolikor mislite, da bi tura zanimala tudi vaše prijatelje oz. znance nam prosim sporočite njihove email naslove, da jim lahko pošljemo program. 
 
Idilična pokrajinaSPLOŠNE INFO 
 • KAKO POTUJEMO? Z ruskimi kombiji, razdalje so dolge, ceste pa slabe, zato je potovanje namenjeno trpežnim popotnikom. 
 • NASTANITEV: 5x se spi v hostlih/hotelih (2-4 osebe v sobi), 7 x se spi v gerih na posteljah (2-5 oseb v geru) in 2x v gerih pri domačinih (na svoji podlogi), 4x se kampira v svojih šotorih.
 • HRANA: Poskusili bomo vse lokalne dobrote (mongolski žar, ovca oz. koza, svizec, airak, jakovo maslo, ribe …). Specifika potovanja je to, da se bomo prehranjevali v lokalnih restavracijah oz. nam bo kuhala vodička.   
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za popotnike po duši, kateri ne komplicirajo (npr. pri dolgih vožnjah s kombiji, če jih boli rit po jahanju …). 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – max 19 
 • VREME: Avgust je idealen čas za obisk Mongolije, zato pričakujemo konstantno vreme (lahko pa nas vreme preseneti). Noči znajo biti zelo hladne, zato svetujemo zelo kvalitetno spalno vrečo.   
 • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih nevarnosti. Več na www.zdravinapot.net 
 • VARNOST: Mongolija slovi kot zelo varna država, domačini pa so izredno gostoljubni.  
 • SPOMINKI: Najlepši spominki so ob jezeru Khovsgol (pleme Tsaatan); lepe verižice, leseni spominki, pomanjšani geri, podobe Džingis Kana, monografije Mongolije.
 • VIZUM: Je potreben in ga dobimo na Dunaju.  
 • INFO O TURI: Uroš Ravbar, gsm: 031–684 651, email: uros.ravbar@gmail.comwww.ravbar.org

Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani www.ravbar.org. Cena je izračunana na dan 1.12.2012.

Zadnji metri vzpona na vrhNekaj komentarjev iz našega potovanja po Mongoliji:

Ocena potovanja: destinacija čista 10 in izvedba skoraj 10 
Prava avantura tako potovanja kot prilagajanja potnikov. Prostranost pokrajine, ki jo sicer pričakuješ, ampak te zmeraj znova šokira, ker se počutiš majhen. Če želiš odklopiti, priti v popolnoma drug svet in v stik z prvobitnostjo narave je to to. Skupina potnikov je bila izredno zanimiva in razvilo se je kar nekaj zanimivih poznastev.
Z vodniki sem bila zadovoljna. Sploh lokalna vodička je znala ob vseh vremenskih razmerah najti prenočišče. Naša Ana je ljubezen do Mongolije, konjev in iskreno prijateljstvo z lokalno vodičko delila s skupino popolnoma nesebično, kar je POZOR zelo nalezljivo.
Najlepše mi je bilo: festival nadam in druženje z domačini, jahanje konjev pri lokalni vodički in ob jezeru Kvogshol, kopanje v termalnih vrelcih, nepričakovan dež v puščavi Gobi in nato ogromno cvetenja rož, ki je temu sledilo, kampiranje v Gobiju (ko slučajno ni deževalo), nepričakovana toča in ponovno nenačrtovano spanje v gerih pri domačinih, ki so nas sprejeli z gostoljubnostjo. Ah preveč lepih vtisov.
Nina

Ocena potovanja: 10
Na potovanju sem videla, izvedela in doživela več, kot sem pričakovala. 
Vodnik je strokovno in z veliko mero občutka za vodenje skupine prispeval k občutku varnosti in dobri organiziranosti potovanja. Potovanje kot celota je bilo prelepo. Najdlje mi bo ostalo v spominu bivanje pri domačinih in obisk pri šamanki.
Tatjana 

Najlepše na potovanju je bila brezmejnost, brezčasnost, odprtost, novo dojemanje časa in prostora. Ljudi in vrednot.
Irena

Ocena potovanja: 10, zelo doživeto, krasna narava, ljudje
Zadovoljen z vodnikom, posluh za skupino, vedno pripravljen pomagati, če je potrebno se vedno najde plan B. Celotno potovanje je bilo nepozabno, tridnevno jahanje, skupina je delovala kot eno
Damjan

Ocena potovanja: ocena izvedbe potovanja 9.5, destinacija 10.
Najlepše mi je bilo jahanje in preživljanje časa ob jezeru “ Kohvgskol”in nepričakovano napajanje kamel ter plezanje na sipine.
Tina
 
 
NAŠE PREDNOSTI:
 
1. Lokalno vodenje - imamo dve lokalni vodički, ki bosta poskrbeli za vso logistiko, nabavo in kuhanje hrane (kadar ne bo možno jesti v lokalnih restavracijah).
2. Slovensko vodenje - sodelujemo z kvalitetnimi vodniki, hkrati pa smo znani po visokem nivoju organizacije potovanja.
Simpatični otroci3. Kuhanje - ker so vožnje dolge in naporne poskrbimo, da vam ne bo treba kuhati; v mestih boste hodili v lokalne restavracije oz. vam bodo kuhali v gerih. Zakaj bi ves čas sami kuhali, če lahko poskušate različno lokalno hrano? Hkrati bo potovanje bistveno manj naporno, kot pa da bi bili zadolženi ob večerih, da pripravite večerjo za celo skupino. Ko bomo daleč stran od civilizacije bo glavna kuharica lokalna vodička (v tem primeru bo potrebno le kdaj pa kdaj pomagati pri pripravi hrane).
4. Namestitve - veliko noči bom o prespali v lokalnih bivališčih gerih (kar podraži potovanje), ki nam bodo nudili varno zavetje pred mrazom (in kjer bomo imeli možnost prehrane). 
5. Tuši – ker bomo spali v gerih (in ne bomo ves čas le kampirali) bomo deležni tudi normalnega tuša in higiene (to boste sploh ženske znale ceniti)
6. Pomoč lokalnemu prebivalstvu - trudimo se pomagati lokalnemu prebivalstvu (tako bomo s seboj odnesli kemike, zvezke, majice ...). 
7. Doživeli boste kako izgleda njihov praznik nadaam, kjer boste prisostvovali v rokoborbi, dirki s konji, lokostrelstvu in v njihovih tradicionalnih igrah. Za našo zadnjo skupino je bilo druženje z domačini vrhunec potovanja. Hkrati boste spali na idilični lokaciji v gerih pri gostoljubnih domačinih – gre za pristno druženje. V čudovitem okolju vas bodo domačini naučili jahanja.
8. Kultura obnašanja in stik z domačini – želimo ohraniti Mongolijo tako kot je oz. ne vplivati z našim obiskom na navade domačinov; spoštujemo njihove običaje in ne vsiljujemo naših slabih navad (sploh kar se tiče prekomernega pitja alkohola). 
 
Vabljeni da se nam pridružite pri odkrivanju Mongolije!
 
RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami 
Comments