Potovanja‎ > ‎Azija‎ > ‎

Borneo Malezija

Eksotični BORNEO 

 • Termin: 27.7. - 10.8.2019 oz. kadarkoli za individualne potnike oz. zaključene družbe
 • Trajanje potovanja: 15 dni   
 • Skupina: min. 10 - maks. 20 oseb (v primeru vodenja slovenskega vodnika) 
 • Cena: 2.590 eur/os pri 15 potnikih + let. karta z notranjimi leti ca 870 eur/os (skoraj vse vključeno; v ceni je praktično vsa hrana in vse aktivnosti, izleti in safariji)
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • Web: www.ravbar.org
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja
Za zaključene skupine in individualne potnike lahko potovanje organiziramo kadarkoli (min. dve osebi). 

Borneo vas bo navdušil in pustil brez besed.

Na vas čakajo safariji sredi nedotaknjenih deževnih gozdov in fotolov na bornejskih veliki pet divjih živali (slon, orangutan, opica z velikim nosom, krokodil in kljunorožec), največja roža sveta rafflesia, največje podzemne jame in na koncu rajski otok Mataking s peščeno plažo in bogatim podvodnim življenjem. Posebno potovanje za vse ljubitelje narave in eksotike.

Borneo ni poceni destinacija (sploh če se spi v resortih in lodgih kot pri nas in so vse aktivnosti in safariji vključeni), zato pa je eden od vrhuncev za vse ljubitelje narave in eksotičnih živali.

Vrhunci potovanja:
 • Mulu narodni park s kraškimi tvorbami in največjimi podzemnimi jamami,
 • Kinabatangan s posebni rečni safariji – raj za opazovanje redkih divjih živali, 
 • dolina Danum s Tabin divjim rezervatom – biser Bornea (deževni gozd s številnimi ptiči, številne živali, blatni vulkan, kopanje pod slapom ...),
 • bornejskih velikih pet (pritlikavi slon, orangutan, proboscisc opica z velikim nosom, krokodil in kljunorožec),
 • rafflesia, največja roža na svetu,
 • rajski otok Mataking (peščena plaža, odlično snorklanje).
PROGRAM POTOVANJA:
Nočitev v preizkušenih hotelih, bungalovih, resortih in lodžih v dvoposteljnih sobah.
Vključeno: Z – zajtrk,K – kosilo, V – večerja.

V ceni je že vključeno kar 32 obrokov (12 zajtrkov, 10 kosil in 10 večerij)!
Ni licu mesta niso vključeni le 4 obroki. 

1. dan EU – Kuala Lumpur (Malezija)
Zbor v Ljubljani in polet iz bližnjega letališča proti Kuala Lumpurju, z vmesnim postankom na enem od večjih evropskih letališč (obroki na letalu).

2. dan Kuala Lumpur
Pričakovan prihod v Kuala Lumpur v poznih popoldanskih ali večernih urah. Privoščimo si večerni sprehod v prestolnici Malezije. Spanje Kuala Lumpur, hotel

3. dan, Kuala Lumpur – 2x notranji let v Mulu NP – Srnina (ena največjih jam na svetu) in Dolga jama
Z jutranjim letom poletimo v osrčje Bornea do enega najbolj odmaknjenih nacionalnih parkov, kjer je otok še najbolj deviški. Po pristanku letala v Mulu se najprej namestimo. Sledi tri km dolg sprehod do zanimive Srnine jame (Deer cave), ki je ena največjih jam na svetu. Poleg leži še jama Langs cave, ki slovi po svojih stalaktitih in stalagmitih. Za konec pa obiščemo netopirsko opazovalnico, ko lahko opazujemo, kako kar dvomilijonska jata netopirjev zapušča jamski kompleks v času sončnega zahoda. Nočitev Mulu (Z, K, V)

4. dan Mulu narodni park - obisk plemena Penan – jami "Clearwater" in "Wind"
S tradicionalnimi dolgimi čolni (longboat) najprej obiščemo vasico, kjer živi ljudstvo Penan, potem pa še dve kraški jami. Vetrovna jama se ponaša z impresivno kraljevo dvorano in s čipkastimi vzorci na stalaktitih in stalagnitih. Do vhoda v naslednjo jamo nas pripelje 250 stopnic. Po obisku jame se namočimo še v bližnjem izviru, v senci neokrnjenega deževnega gozda in privoščimo piknik kosilo. Popoldne se s čolnom vračamo nazaj do namestitve in prosto. Nočitev Mulu (Z, K, V)

5. dan Mulu narodni park – notranji let v Kota Kinabalu 
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče v Mulu, od koder poletimo v zvezno državo Sabah, v mesto Kota Kinabalu. Po pristanku letala v Kota Kinabalu imamo dodaten čas za odkrivanje mesta. Spanje Kota Kinabalu (Z)

6. dan Odkrivanje narodnega parka Tunku Abdul Rahman   
Prevoz do pristanišča in obisk otoka Sapi, kjer imate čas za uživanje oz. lahko opcijsko poskusite 250 metrski zip line med dvema otokoma. Sledi prevoz do otoka Manukan, kjer boste lahko uživali na plaži ali pa snorkljali in odkrivali koralne grebene. Popoldan se vrnemo na kopno in se zapeljemo mimo gore Kinabalu (4.095 m), najvišje gore med Himalajo in Papua Novo Gvinejo, vse do čajnih plantaž Sabah Tea. Spanje (Z, K, V)

7. dan Čajeve plantaže – največja roža sveta - Sandakan
Jutranji obisk čajevih plantaž in obisk tovarne čaja, kjer izvemo veliko zanimivosti o čaju (zaprto ob nedeljah). Srknemo skodelico čaja, potem gremo odkrivat največjo rožo na svetu - rafflesio (roža raste dve leti, da bi cvetela teden dni). Sledi ca štiri urna vožnja do Sandakana na vzhodni strani otoka, kjer prenočimo v resortu. (Z, K, V)

8. dan Sepilok (zavetišče za orangutane in bornejske sončne medvede – najmanjše medvede na svetu) – rečni safari Kinabatangan
Jutro posvetimo rehabilitacijskemu centru za orangutane in zavetišču za bornejske sončne medvede. S čolni in vozili odrinemo do naše izhodiščne točke za rečne safarije. Po kosilu in namestitvi se odpravimo na rečni safari, kjer lahko uzremo največji nos Bornea – proboscis opico, orangutane in več drugih vrst opic, bornejskega slona, krokodile, tropske ptiče vseh velikosti, barv in oblik. Po večerji sledi še nočni rečni safari, kjer odkrivamo nočne živali kot so insekti, speče ptice, svetleče glive, dvoživke ... Nočitev v bližini reke Kinabatangan v lodgu. (Z, K, V)

9. dan Kinabatangan – rečni safari na Ox Bow Lake – jama Gomantong – rečni safari po reki Menanggul - Kinabatangan
Dan začenjamo zgodaj, ko se vse prebuja. Z ladjico se približamo obalam Ox Bow jezera za opazovanje divjih živali in ptičev. Vrnitev v resort na zajtrk. Po zajtrku obisk jame Gamantong, znane po ptičjih gnezdih, katere nabirajo lokalci za juho iz ptičje sline. Po kosilu počitek nato pa še en rečni safari in večerja takoj po vrnitvi. Nočitev v bližini reke Kinabatangan v lodgu. (Z, K, V)

10. dan Kinabatangan – Tabin rezervat - safariji 
Po zajtrku se premaknemo do rezervata Tabin (skriti biser Bornea), ki se ponaša z velikih deževnim gozdom, po katerem se prosto gibljejo nosorogi, leopardi, giboni, mišje srne, sloni, tarziji, sončni medvedi in drugi sesalci. Tukaj živi skoraj 300 vrst ptičev in ena najbogatejših kolonij polžev na svetu. Po kosilu obiščemo blatni vulkan, bogato nahajališče mineralov potrebnih za preživetje divjih živali. Na sprehodu do roba vulkana pa poskušamo v blatu prepoznati živalske sledi. Po večerji se odpravimo na nočni safari. Nočitev v Tabin rezervatu v resortu. (Z, K, V)

11. dan Tabin divji rezervat - safariji 
Dodatni dan za vse ljubitelje narave in živali saj je Tabin eden najboljših krajev za opazovanje le teh. Jutranji sprehod pred zajtrkom je namenjen iskanju in opazovanju ptic. Po zajtrku gremo skozi živo zeleni deževni gozd do reke, kjer se namočimo in osvežimo pod slapom. Popoldne prosto za sprostitev. Po večerji se odpravimo še nočni safari, kjer lahko prisluhnemo melodijam narave, preden se dokončno poslovimo od Tabina. Nočitev v Tabin rezervatu v resortu. (Z, K, V)

12. dan Tabin rezervat - Semporna – otok Mataking
Jutranji transfer do Semporne, nato z ladjico na naš otoček, ki predstavlja simbol malezijskih Maldivov. Otok Mataking je v času oseke povezan s sosednjim otočkom, s peščenim nasipom – peščeno kačo. Podvodna okolica je zelo bogata s podvodnim morskim življenjem (odlično snorklanje in potapljanje). Cel čas pa  smo obkroženi samo s peskom, palmami in morjem – idealna lokacija za konec potovanja. Spanje v resortu. (Z, K, V)
Pozor – na otoku obstaja samo en resort z omejenim številom sob. V primeru prepozne potrditve skupine in zasedenosti resorta na otoku Mataking, poiščemo alternativo na sosednjih otočkih v skladu s trenutno razpoložljivostjo namestitev. 

13. dan  Rajski otok Mataking – opcijski izlet na otok Sipadan
Prosto za počitnice. Uživanje na plaži ali med snorklanjem in odkrivanjem podvodnega sveta. Lahko pa se udeležite opcijskega izleta na otok Sipadan (ena najboljših potapljaških destinacij na svetu, kjer je tudi odlično snorklanje). Spanje v resortu. (Z, K, V)

14. dan Otok Mataking – Tawau - Kuala Lumpur – večerni polet proti EU
Sledi vrnitev s čolnom nazaj v Semporno, prevoz do bližnjega letališča Tawau, od koder poletimo za Kuala Lumpur. Iz Kuala Lumpurja se z večernim letom vrnemo nazaj proti Evropi. (Z, obroki na medn. letih)

15. dan prihod v EU

Cena: 2.590 eur/os pri 15 potnikih + let. karta z notranjimi leti ca 870 eur/os  
Doplačilo za skupino 10 – 14 oseb. Popust 40 eur/os za vse, ki ste z nami že potovali. 

Cena vključuje (skoraj vse vključeno):
 • notranje polete (Kuala Lumpur – Mulu, Mulu – Kota Kinabalu, Tawau – Kuala Lumpur),
 • vse namestitve v preizkušenih hotelih, resortih in lodžih v dvoposteljnih sobah,
 • kar 32 obrokov je že vključenih (12 zajtrkov, 10 kosil in 10 večerij),
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom ali večjim kombijem turistične kategorije (odvisno od velikosti skupine) in prevoze s čolni po programu,
 • vse izlete in safarije po programu,
 • ogled tovarne čaja,
 • vse vstopnine in takse za narodne parke in safarije,
 • lokalne vodnike na destinacijah,
 • lokalne takse in vsa dodatna doplačilo zaradi visoke sezone,
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS, 
 • organizacijo potovanja.
Cena ne vključuje le: dodatne hrane (samo 4 obroki), vstopnine za fotoaparat (kamere), napitnine, osebnih izdatkov, prevoza do/iz letališča (uredimo za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Dodatno vam lahko uredimo zdravstveno zavarovanje Coris in zavarovanje rizika odpovedi.

Važno - v primeru pozne potrditve skupine in posledično temu zasedenosti nastanitev si pridržujemo pravico do ustrezne korekcije programa. Ravno tako ni 100% garancije, da se bo videlo rafflesio v času cvetenja. 

Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,90 eur. Ob prijavi se vplača 200 eur/os. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. 

Predviden vodnik na potovanju: Senad Osmanaj, ki Borneo zelo dobro pozna.

SPLOŠNE INFORMACIJE:
 • KAKO POTUJEMO? Z vsemi prevozniki sredstvi. Večje razdalje premagujemo s notranjimi leti (Kuala Lumpur – Mulu, Mulu – Kota Kinabalu, Tawau – Kuala Lumpur). Po Borneu potujemo z avtobusom oz. kombijem (odvisno od števila oseb), med otočki se prevažamo z ladjami. 
 • NASTANITEV: Prenočujemo v dvoposteljnih sobah v preizkušenih hotelih, lodgih in resortih. 
 • HRANA: Kar 32 obrokov je že vključenih (12 zajtrkov, 10 kosil in 10 večerij). Na licu mesta niso vključeni le 4 obroki. Borneo spada v tropske kraje, kjer je na razpolago veliko tropskega sadja. Kulinarika temelji na rižu, zelenjavi in več vrstah mesa, ribah in sadnih sokovih. Skoraj vsak kraj ponuja svojevrstno lokalno specialiteto. Pijemo ustekleničeno vodo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniškega duha, želje po raziskovanju in je ljubitelj narave.
 • VREME: Najprimernejše obdobje za obisk Bornea je od začetka maja pa vse do konca septembra. Zaradi visoke vlažnosti je otok tudi v času poletja občasno prekrit s koprenastimi oblaki oz. niso neobičajni kratkotrajni nalivi.
 • ZDRAVJE: Za obisk Bornea ni obveznih cepljenj. Svetujemo, da se sami posvetujete in odločite glede zaščite proti malariji. Za več informacij je navoljo www.zdravinapot.si
 • VARNOST: Svetujemo običajno previdnost. Malezija je multikulturna, vendar večinsko muslimanska država, zato svetujemo, da se držite lokalnih družbenih pravil. Pri potovanju v državo bodite pozorni na stroge kazni za posedovanje (tudi majhnih količin) drog, ki lahko vključujejo zaporno in celo smrtno kazen.
 • SPOMINKI: Na poti lahko poskrbite za svežo zalogo kave civetovke in čaja. Borneo je poln umetnikov, ki izražajo svoj pogled na slikarskem platnu. Raznoliki in vsestranski izdelki iz lesa, palm, bambusa, tekstila... lahko pridejo prav. Imajo tudi izdelke in nakit iz dragih in poldragih kamnov. Ljubitelji glasbe lahko kupite tradicionalne glasbene inštrumente in posneto glasbo bornejskih serenad ali ritmov bobna iz deževnega pragozda. Ne kupujte pa izdelkov iz živih ali mrtvih koral – z zakonom prepovedano.
 • VIZUM: Slovenski državljani za vstop v Malezijo (Borneo) vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Malezijo. 
BORNEO otok posebnih naravnih lepot, gostih deževnih gozdov in koncentracije redkih še preživelih divjih živali predstavlja idealen cilj za vsakega popotnika po duši. 

Iz ankete potovanja po Borneu (julij avgust 2017):

Ocena potovanja (1-10):  10+++
Potovanje je bilo nepozabno doživetje, ker se prestaviš v drug svet, v drugo okolje, med prijazne ljudi in prečudovito, bogato naravo. Nepozabni bodo ostali spomini na orangutane, nosate opice, srebne opice, mini slone, mini medvedke, leteče veverice, krokodile, hornbile in vrsto drugih pisanih ptičev in še in še....vsak dan je bil nekaj posebnega in zanimivega.
Na potovanju mi je bilo najlepše videti nosate opice in orangutane v naravnem okolju, zlasti ko só se zvečer pripravljali na nočno spanje (orangutan si je pripravljal gnezdo  - ležišče, nosate opise só si iskale pravo mesto na veji v krošnji dreves). Posebno doživetje só bile leteče veverice in ptiči Hornbilli, pa snorkljanje na otoku Sipadan in otoku Mataking (videli smo pravo bogastvo podvodnega sveta, od pisanih koral do pisanih rib, modrih morskih zvezd, želv, majhnih morskih psov, morskih igel,....).
Katja 

Vabljeni, da se nam pridružite na tem posebnem potovanju.

Info in prijave: Uroš Ravbar, gsm 031-684 651, e-mail: uros.ravbar@gmail.com, www.ravbar.org 

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico na desni strani). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami  

ĉ
Ravbar org,
16. sep. 2018 07:51