Potovanja‎ > ‎Azija‎ > ‎

Iran
Vrhunci IRANA 

Za zaključene družbe lahko potovanje kadarkoli organiziramo. 

Potovanje je primerno tudi za družine.


Iran je nekaj posebnega. Dežela vzbuja številne predsodke, v resnici pa je to dežela neverjetno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Iran se ponaša z izredno pestro in pomembno zgodovino, s številnimi kulturno zgodovinskimi mojstrovinami in tudi s prekrasno in raznoliko naravo... Za vstop v Iran se je potrebno prilagoditi – z oblačenjem, obnašanjem, odreči se je treba alkoholu... a za vse to nas dežela več kot bogato poplača. 

Po naših izkušnjam je Iran ena od držav sveta, ki najbolj pozitivno preseneti obiskovalce (saj imamo največkrat o državi popolnoma napačno predstavo iz medijev).  

Čudovite čajnice
PROGRAM: Raziskovanje Irana začnemo v mestu pesnikov, Shirazu, kjer obiščemo glavne znamenitosti z mavzolejem Hafeza. Mimo znamenitega Perzepolisa in Naqsg e Rostama (grobnice perzijskih kraljev) se podamo do puščavskega Yazda. Spoznamo se s skrivnostmi puščavske arhitekture in z zaratustrijansko vero. Izvemo kaj je badgir, kanat, yakčal, karavansaraj in obiščemo stolp tišine, tempelj ognja in seveda lokalno čajnico. Potem pa globoko v puščavo, kjer prespimo v majhni puščavski vasici, v tradicionalni hiši, kjer doživimo pristen stik z domačini (večerja z glasbenim programom). Naslednji dan se ustavljamo ob lepih panoramah vse do Naina, središča preprog in do slavnega Esfahana. Najlepše iransko mesto nas očara z reko Zayande in čarobnimi mostovi, mogočnim trgom s prelepimi mošejami in bazarjem. Potem odkrivamo rdečo vasico Abyaneh in spoznamo pisana oblačila tamkajšnjih žensk. Sledi obpuščavski Kashan s prelepimi vrtovi in palačami in vožnja do slavnega Alamuta. Skrivnostni Alamut ki ga je tako slikovito opisoval v svoji knjigi Vladimir Bartol nas bo navdušil, kot tudi preprosti in tradicionalni kraji, kjer se boste ustavljali na poti do prestolnice Irana, Teherana, ki smo ga prišparali za konec in kjer si boste pogledali vse glavne znamenitosti: šahova palača, Golestan, prijeten Darband in seveda bazar za zadnje nakupe. S polno prijetnih spominov boste odleteli proti domu. 

IRAN, program po dnevih, 13 dni 
Shiraz – Yazd – puščava – Esfahan – Abyaneh – Kashan – Gazvin -  Alamut – Teheran
H – spanje v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah
T – tradicionalna hiša (skupna ležišča oz. večposteljne sobe)
Z – zajtrk, V - večerja (v ceni je polpenzion)  

1. dan, Ljubljana (oz. bližnje letališče) – Shiraz
Polet do Shiraza, pozen prihod. Prevoz do hotela in nočitev. H (obroki na letalu)

2. dan, Shiraz
Puščavski Yazd
Pogledamo si glavne znamenitosti: park z mavzolejom pesnika Hafeza in mavzolej Saadija. Obiščemo tudi citadelo in Karim Khan mošejo ter bazar. Spanje v hotelu v Shirazu H (Z, V)

3. dan, Shiraz – Pasargade – Yazd
Dopoldan si pogledamo slavni ahamenidski Perzepolis (prvo perzijsko cesarstvo). Sledi ogled Naqsh-e-Rostama (v skali vklesane grobnice perzijskih kraljev) in vožnja do Pasargada, kjer se poklonimo Kiru, začetniku slavne ahamenidske dinastije. Vožnja čez hribe do obrobja puščave in večerni prihod v Yazd. H (Z, V)

4. dan, Yazd
Celodnevni  ogled puščavskega Yazda – sprehod po čudovitem starem delu mesta in odkrivanje prvih skrivnosti puščavske arhitekture – spoznamo badgirje in kanate. Obiščemo si Petkovo mošejo in se spoznamo z zaratustrijansko religijo – ogledamo si njihova pokopališča – stolpe tišine. V kolikor bo to tisti dan možno, si pogledamo posebno iransko telovadbo “zurkhane”. Spanje Yazd H (Z, V)

5. dan, Yazd – puščavska vasica 
Nadaljujemo z odkrivanjem skrivnosti puščave. Na poti si ogledamo yakčal – ledeno hišo, obiščemo pa tudi obnovljeni karavansaraj. Podamo se v puščavo in obiščemo puščavsko vasico v kateri bomo prespali in doživeli pristen stik z domačini (večerja z lokalno glasbo). Nočitev v tradicionalni hiši. T (Z, V)

6. dan, Puščavska vasica – Nain – Esfahan
Vožnja po zanimivi pokrajini s postankom v Nainu, prestolnici preprog, nato pa nadaljujemo vse do slavnega Esfahana. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z, V)

7. dan, Esfahan
Esfahan je bil dolgo časa prestolnica Irana in velja za najlepše iransko mesto. Danes bomo spoznali zakaj. Ogledamo si glavne znamenitosti – Petkovo mošejo, armensko katedralo Vank in slavni trg Naqsh-e-Jahan s palačo, mošejami in bazarjem. Ustavimo se tudi pri slavnih mostovih čez reko Zayande. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z, V)
 
8. dan, Esfahan – Abyaneh
Vožnja do rdeče vasice Abyaneh, kjer spoznamo zanimiva oblačila tamkajšnjih žensk in se sprehodimo po izredno slikoviti vasici. Nočitev v hotelu v Abyanehu. H (Z, V)   

9. dan, Abyaneh - Gazvin
Vožnja do Kashana, ki slovi po prelepih vrtovih Fin in lepih palačah. Dopoldan raziščemo mesto, nato pa nadaljujemo proti Teheranu in naprej vse do Gazvina. Spanje Gazvin H (Z, V)
Slikovita rdeča vasica Abyaneh

10. dan, Gazvin – Alamut 
Ta dan nas čaka vzpon do skrivnostnega Alamuta (ca 1 ura hoje), trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev in ki jo v svojo knjigi Alamut tako slikovito opiše slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Številne zgodbe in legende o pravljičnih vrtovih, prelepih devicah, odvisnikih od hašiša in samomorilcih, so od nekdaj burile domišljijo popotnikom, ki so obiskali ta kraj, kjer uživamo v prečudovitih razgledih. Prenočimo v okolici Alamuta pri domačinih. T (Z, V)

11. dan, Alamut - Teheran 
Panoramska vožnja s postanki mimo preprostih in tradicionalnih krajev vse do prestolnice Irana, Teherana. Odvisno od časa se lahko že danes zapeljemo do predela Darband, kjer domačini uživajo v prijetni naravi in dobri hrani. Spanje Teheran. H (Z, V)

12. dan, Teheran
Celodnevno raziskovanje prestolnice Irana. Ogledamo si fascinantno Šahovo palačo in Golestanglavni muzej, če bo le odprt bomo skočili še v muzej draguljev, pa bazar (za zadnje nakupe) in na koncu še postanek pri Khomeinijevem mavzoleju pred nočnim letom proti domu. (Z, V) 

13. dan, Teheran – Ljubljana (oz. bližnjega letališča) 
Nočni let proti domu in prihod domov.

Cena: 1.690 eur/os + let. karta od ca 430 eur/os naprej 
Doplačilo 120 eur/osebo za manjšo skupino (10 – 13 potnikov). 
Vsi, ki ste že potovali z nami imate 40 eur popusta. 

Pravi arhitekturni biser
Cena vključuje:
 • 9x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, 2x v tradicionalni hiši v večposteljnih sobah (puščavska vas, Alamut),
 • 11x zajtrkov in 11x večerij,
 • kulturni program pri domačinih,  
 • prevoz z najetim avtobusom/vozilom celoten čas potovanja, 
 • stroške za posredovanje za vizo (garantno pismo),
 • lokalnega vodnika ves čas potovanja,
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo potovanja.  
Cena ne vključuje: eventuelni prevoz na/iz letališče, vstopnin, ki jih plačujemo na licu mesta (ca 130 eur/osebo), kosil, osebnih izdatkov in napitnin, asistence Coris, vize. 

V kolikor ne bo odhod iz Ljubljane bo organiziran skupinski prevoz na letališče. Ob prijavi se vplača 200 eur akontacije na račun agencije Manager. Z plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$ = 0,90 eur. 
Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. 

SPLOŠNE INFORMACIJE
 • KAKO POTUJEMO? Iran bomo prepotovali z privatnim avtobusom.
 • NASTANITEV: 9x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, 2x v tradicionalni hiši v večposteljnih sobah.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kar 11x zajtrkom in 11x večerij je že v ceni. Iranska hrana ni ravno raznolika, je pa okusna. Večinoma se je riž in meso, razne enolončnice in mesne omake za k rižu. Dobi se tudi juhe, solate ter sezonsko sadje. Odlične so tudi iranske slaščice. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za vse, ki imate vsaj malo popotniške žilice in ni fizično naporno. 
 • Gostoljubni domačini so eden od vrhuncev potovanjaŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20.
 • VREME: Konec aprila je na iranski planoti že prijetno toplo, temperature se gibljejo od 15 – 25 stopinj, na jugu (Yazd in Shiraz) zna biti topleje, na severu (Teheran in Esfahan) pa hladneje in tukaj je možnost krajših padavin. 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. 
 • VARNOST: Iran je varna država. Kriminala je zelo malo, kot povsod je potrebna previdnost na bazarjih in tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja (ženske: ruta, ki zakrije lase, dolge hlače in dolgi rokavi, najbolj primerna je tunika/plašč, ki sega do sredine stegen; moški – dolge hlače, zgoraj so dovoljeni kratki rokavi). Vnos alkohola v deželo je strogo prepovedan. Bolj ko se prilagodimo deželi z oblačili, prijetnejše bodo naše izkušnje z domačini.
 • SPOMINKI: Iran ima kar nekaj lepih spominkov (preproge, kilimi, potiskani prti, rute, miniaturne poslikave, nakit, lesene šatuljice, začimbe...).
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizo. Lahko si jo uredite sami ali vam jo za doplačilo 60 eur uredimo mi. Za ureditev vize je potrebno garantno pismo iz Irana, ki nam ga bo zagotovila lokalna agencija. 
Nekaj komentarjev naših potnikov iz potovanja po Iranu:
 
Dober program, ki ga je potrebo še malo izboljšati 
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10 – odlično vodenje in sodelovanje z lokalnima vodnicama  
Najlepše je bila raznolikost pokrajine, prijazni ljudje in odlično vodenje
Marija in Jože

Ocena potovanja:  9 – potovanje po skrivnostni deželi je bilo čudovito in sproščeno. Najlepše mi je bilo v Esfahanu.
Nataša

Glede na naše prejšnje potovanje po Iranu smo še izboljšali program.

Greste z nami v čudoviti Iran? Vabljeni, da se nam pridružite!

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico na desni strani). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo poskenira in pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami 
ĉ
Ravbar org,
16. sep. 2018 07:58