Potovanja‎ > ‎Evropa‎ > ‎

Grenlandija

GRENLANDIJA – arktični izziv 
 
 • Termin: julij 2019 (v pripravi)
 • Za potovanje potrebujete: 12 dni
 • Skupina: min 8 - maks. 14 potnikov
 • Cena: ca 2.790 eur/osebo
 • Vodja ture: Damjan Končnik
 • Gsm: 040 246 833
 • E-mail: damjankoncnik@gmail.com
 


Potovanje se organizira preko agencije EKO POTOVANJA Damjan Končnik s.p. kateri pomagamo pri promociji in ni del RAVBAR POTOVANJ. 
Vabimo vas na posebno potovanje in treking po magični Grenlandiji. Za začetek potovanja se bomo odpravili v deželo Erika Rdečega ter začeli s krajšimi ali daljšimi pohodi. Spoznali bomo Qaqortoq, največjega mesta juga Grenlandije. Tisti, ki želite, da bo potovanje na Grenlandijo pravi arktični izziv, bomo šli do okolice jezera Motzfeldt, z nahrbtniki, spalno vrečo in hrano. Nagrada za to pa bo opazovanje ledenikov in zelenega jezera Motzfeldt.
  

Program potovanja: 
1. dan: ZAČETEK POTOVANJA NA GRENLANDIJO
Potovanje na Grenlandijo bomo začeli z jutranjim letom iz Brnika v Kopenhagen. V Hostlu v Kopenhagnu bomo oddali prtljago in se odpravili na raziskovanje zanimive danske prestolnice. Prespali pa bomo v mladinskem hotelu. 

2. dan: GREMO NA GRENLANDIJO
Po zajtrku se bomo odpravili na letališče v Kopenhagnu in poleteli na jug največjega otoka na svetu - Grenlandijo. Še posebej spektakularen bo v primeru jasnega vremena pristanek na letališču Narsarsuaq. Po krajšem sprehodu do pristanišča se bomo odpravili z ladjico ali čolnom do Qassiarsuka, kjer je nekoč morda živel Erik Rdeči. Qassiarsuk ima le okoli 50 prebivalcev in ob sprehodu skozi vas bomo začutili utrip prave grenlandske vasi. Po želji se bomo povzpeli še na kakšen hrib v okolici. V vasi bomo tudi prenočili.

3. dan: IDILA TASIUSAQA
Najprej se bomo odpravili na vzpetino, kjer stoji spomenik Leifa Erikssona, pomorščaka, ki je skoraj 500 let pred Krištofom Kolumbom odkril Ameriko. Če bo odprt muzej vikinške hiše in replika prve kapelice v novem svetu, si ju bomo ogledali. Po Deželi Erika Rdečega se bomo peš odpravili do Tasiusaqa, v idilično pokrajino, polno kontrastov med sočnimi pašniki in ledenimi gorami v ozadju. Tukaj bomo prespali dvakrat. Do prenočišča bomo imeli okoli osem kilometrov hoje. Zaliv, napolnjen z ledenimi gorami, kar kliče po kajakaški avanturi. Opcijsko se bomo lahko za dve uri podali s kajaki po zalivu »ledenih gor«. 
  
4. dan: POSEBNA POKRAJINA GRENLANDIJE OB ZALIVU LEDENIH GOR
Pred nami bo pohodniško obarvan dan na Grenlandiji. Na tem pohodu smo do sedaj vedno opazovali planinske orle in tudi belorepce. Sprehod ob zalivu ledenih gor in mimo dobro ohranjenih vikingših ruin nas ne bo pustil ravnodušne. Tudi kakšni konji, polarne lisice in polarni zajci nam lahko prekrižajo pot. Navdušil nas bo pogled na ledenike. Ta dan bomo prehodili okoli 20 km, po želji pa še nekaj več.

5. dan: PLOVBA PO ERIKOVEM FJORDU
Potovanje na Grenlandiji bomo nadaljevali do največjega mesta južne Grenlandije – Qaqortoqa. Najprej se bomo odpravili peš v Qassiarsuk (proti doplačilu 25 € se lahko tudi zapeljete) od koder bomo popoldne odpluli po Erikovem fjordu do Qaqortoqa. V mestu bomo prespali dvakrat.

6. dan: QAQORTOQ- NAJVEČJE MESTO JUŽNE GRENLANDIJE
Dan bo namenjen raziskovanju največjega mesta juga Grenlandije – Qaqortoqa, ki ima okoli 3500 prebivalcev. Odpravili se bomo v pristanišče, kjer prihajajo lovci z ulovom. Na željo si bomo ogledali še muzej, kjer bomo začutili življenje Grenlandcev, preden se je tega sveta dotaknila moderna civilizacija. Sprehodili se bomo tudi ob umetninah, ki so jih v letih 1993 – 94 vklesali skandinavski kiparji. Popoldne se bomo odpravili na kakšno razgledno goro, da dobimo pogled na mesto in okolico še iz druge perspektive.

7. dan: NEPOZABNA PLOVBA OKOLI OTOKA TUTTUTOQ
Zapustili bomo prestolnico južne Grenlandije in se odpravili okoli otoka Tuttutoq, na katerem živijo tudi karibuji. Predvsem nas bo očarala lepota fjorda Ikersuaq, ki je napolnjen z ledenimi gorami in ploščami. Z nekaj sreče bomo videli tudi kite in delfine. Zapluli bomo v zaliv Stephensens in si ogledali eskimske ruine. Dan bomo končali v Igalikuju, najlepši vasi Grenlandije. 
8. 9. in 10. dan: TREKING ZA SLADOKUSCE - MOTZFELDT
Grenlandija je znana po samotnih in spektakularnih peš poteh. Odpravili se bomo na tridnevni trek do lepega razgleda na jezero Motzfeldt in spektakularno ožino med dvema ledenikoma. Z ladjico ali čolnom bomo pripluli do mesta, kjer se bomo izkrcali. Teren je zahteven, čeprav ne bomo premagovali velikih nadmorskih višin. Navdušil nas bo pogled na zeleno jezero Motzfeldt, ki ga obdajajo 1.600 metrov visoke gore in v katerega segata dva ledeniška kraka. En dan bomo namenili spoznavanju ledenika Kuusuup. Treking tehnično ni zahteven, a vseeno zahteva dobro kondicijsko pripravljenost. To območje na leto občuduje največ 50 popotnikov, kar pomeni, da je trek tudi zelo ekskluziven. Zadnji dan se bomo vrnili po isti poti do izhodišča, kjer se nam bodo pridružili še ostali potniki in zapluli še v osrednji del »Ledenega fjorda«, kjer nas vsaj upajmo čaka nepozabno križarjenje med ledenimi gorami kot leta 2015. Dan bomo zaključili v Narsarsuaqu
Za tiste, ki si želijo manj zahtevnega programa potovanja po Grenlandiji predlagamo, da 7. in 8. dan preživijo v Sillisitu ali Narsaqu in zase absorbirajo izjemno pokrajino, 9. in 10. dan pa v Igalikuju.  
  
11. SLOVO OD GRENLANDIJE
Prosto v Narsarsuaqu za zadnje nakupe do odhoda in popoldne polet na Dansko in nočitev v Kopenhagenu.

12. dan: POT DOMOV 
Odpravili se bomo na letališče v Kopenhagnu in poleteli domov.

Cena na osebo ca 2.790 € vključuje:
 • Letalski prevoz z vsemi taksami na relaciji Brnik – Kopenhagen in Kopenhagen - Narsarsuaq in nazaj; Dovoljujemo si spremeniti mesto odhoda, v tem primeru bo organiziran prevoz iz Ljubljane na letališče in nazaj;
 • Dve nastanitvi v mladinskem hotelu v Kopenhagenu;
 • Vsa prenočišča na Grenlandiji, skladno s programom: občasno tudi v dvoposteljnih sobah, potrebna je spalna vreča;
 • 2 nočitvi v kabini Motzfeldt;
 • Vse transferje z ladjo po Grenlandiji in transferje prtljage;
 • Vodenje in organizacijo.
V ceno ni vključeno:
 • Hrana, ki jo bomo kupili skupaj, ocenjen strošek na osebo je 90 €, kakšno kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji znaša cca. 15 – 20 €, pivo v trgovini cca. 4 €;
 • Treking hrana, informativno 20 €;
 • 4-krat taksi v Kopenhagenu, predviden strošek je 20 € na osebo; 
 • Ostali prevozi v Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje in opcijski izleti – kajak po fjordu »Ledenih gora« – 70 € na osebo;
 • Vse, kar ni navedeno pod vključeno.
Program se uradno izvaja preko agencije Eko potovanja Damjan Končnik s.p. 
 
Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami