Potovanja‎ > ‎Evropa‎ > ‎

Islandija

Islandska saga za sladokusce

 • Termin: julij 2019 (v pripravi) 
 • Trajanje potovanja: 12 dni
 • Skupina: min. 11 - maks. 20 potnikov
 • Cena: ca 1.690 €/osebo pri 17 do 20 potnikih, v primeru manjše skupine od 11 do 16 potnikov je cena višja za 120 € na osebo. 
 • Vodja ture: Damjan Končnik
 • Gsm: 040 246 833
 • E-mail: damjankoncnik@gmail.com

Potovanje se organizira preko agencije EKO POTOVANJA Damjan Končnik s.p. kateri pomagamo pri promociji in ni del RAVBAR POTOVANJ. 


Za vas smo pripravili 12 dnevno potovanje z avtomobili po Islandiji, ki je s svojo unikatno naravo ena najbolj posebnih dežel Evrope. Na potovanju bomo spoznali veličastne slapove, slikovite gore, mogočne ledenike, tople vrelce... Program je aktiven, kar pomeni, da bomo tudi peš spoznavali Islandijo. Program je pisan na kožo ljubiteljem neokrnjene narave. 

Program smo sestavili na osnovi dolgoletnih izkušenj, v ta konec sveta smo peljali že več kot 20 zadovoljnih skupin. 

Program potovanja: 
1. dan: NA ISLANDIJO 
Prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča in polet na Islandijo. Po prihodu sledi še transfer v Reykjaviku. 

2. dan: REYKJAVIK 
Dan bomo namenili raziskovanju Reykjavika, odpravili se bomo do Hallgimove cerkve, mestne hiše, parlamenta… Odpravili se bomo še do Perlona, kjer bomo poskusili najboljši sladoled Islandije in morda zagledali že tudi prve izbruhe gejzirjev. Zvečer se bomo lahko odpravili na ogled kitov v soju polnočnega sonca. Če bi želeli v Modro Laguno, vam bomo ponudili opcijski izlet v najbolj znane Islandske terme. Cena poldnevnega izleta znaša informativno 60 €. 

3. dan: SNÆFELLSNES
Po zajtrku se bo začela naša avantura z avtomobili po Islandiji. Za začetek se bomo podali okoli polotoka Snæfellsnes, ki predstavlja Islandijo v malem. Na obali bomo skušali izslediti tjulne. Nadaljevali bomo do bazaltnih formacij in gnezdišč arktičnih čiger. Za konec avanture okoli polotoka se bomo odpravili še na kakšen krater, ves čas pa nas bo spremljal vulkan na »Snežni gori«. 

4. dan: AKUREYRI
Nadaljevali bomo vzdolž razgibane obale. V dolini Vididalur si bomo ogledali globoko sotesko Kolugljufur, v katero pada več slapov in kjer naj bi domovala velikanka Kola. Današnji dan bomo končali v Akureyriju, ki se ponaša s čudovitim botaničnim vrtom, v katerem je zbrana vsa islandska flora. 

5. dan: MYVATN
Najprej se bomo ustavili pri mogočnem slapu Godafoss. Nadaljevali bomo do območja Myvatna. Na svoj račun bodo prišli vsi, ki jih zanima geologija, kajti Islandija ponuja na tem območju zelo raznolik izbor vulkanskih fenomenov. Da omenimo le nekaj znamenitih točk: eksplozivni krater Hverfjall, labirint lavnih formacij Dimmuborgir, slikovito solfatarno polje, kjer iz zemlje uhaja vodna para, v naravnih kotličkih pa brbota vrelo sivo blato. Jezero Mývatn (oz. Jezero mušic) je tudi bogato s postrvjo, zaradi zelo ugodnih pogojev pa gnezdijo jate ptic. Sprehodili se bomo po lavi na področju Krafle in si ogledali krater Viti. 

6. dan: ASBYRGI IN DETTIFOSS
Najprej se bomo zapeljali do Husavika, prijetnega mesteca na severu Islandije. V soteski Asbyrgi nas čakajo številne pešpoti. Nadaljevali bomo do največjega in najbolj vodnatega slapa Islandije – Dettifossa. Čaka nas še prečenje »puščave«, z nekaj sreče bomo zagledali tudi najlepšo goro Islandije in kakšnega karibuja.  

7. dan. VZHODNI FJORDI
Za začetek se odpravimo v Seydisfjordur, ki je obkrožen z gorami. Na poti se ustavimo še pri kakšnem slapu. Nadaljevali bomo po vzhodnih fjordih. Ogledali si bomo Djupivogur s posebnim muzejem na prostem. Pozno popoldne prispemo v dolino slapov, kjer nas čaka morda največje polje arktičnih rečnih lepotic na Islandiji. Za konec dneva se lahko odpravimo še mimo slapov in smo že praktično ob največjem ledeniku Evrope – Vatnjajokull. 

8. dan: JOKULSARLON IN SKAFTAFELL
Nadaljevali bomo vzdolž ledenika Vatnajokull. V ledeniški laguni Jokulsarlon bomo občudovali ledene gore, ki se trgajo z ledenika, napolnjujejo laguno in se počasi pomikajo proti izhodu na morje. V času postanka se bomo odpravili na kratko plovbo med ledenimi gorami. Nadaljevali bomo proti nacionalnemu parku Skaftafell, ki je prava zelena oaza med ledenikom in peščinami ledeniških rek. Sprehodili se bomo do slapu Svartifoss, padajočega preko bazaltne stene, ki še najbolj spominja na orgelske piščali. Prav tako se lahko odpravimo po kakšni pešpoti, če bo želja po doživljanju lepote ledenikov in najvišjih vrhov Islandije. 

9. dan: JUŽNA OBALA
Najprej se bomo ustavili v Viku in se odpravili do čudovite črne plaže. Navdušile nas bodo tudi izjemne bazaltne čeri. Na južni obali bomo skušali ob pečinah Dyrholaey izslediti njorke. V Skogarju bomo občudovali mogočen slap Skagafoss in si ogledali muzej na prostem in dobili vpogled, kako so Islandci živeli v 18., 19. in v začetku 20. stoletja. Ustavili se bomo pri izjemnem slapu Seljalandsfoss in če bo le mogoče, si ga bomo ogledali tudi z »zadnje« strani. 

10. dan: OPCIJSKI DAN, LANDMANNALAUGAR, JEŽA KONJEV…
Po želji se bomo odpravili v notranjost Islandije in peš odkrivali lepote pokrajine Landmannalaugar, kjer nas čakajo enkratne poti na najbarvitejše gore Islandije. Po nekajurnem pohodu se bomo kopali še v naravnem termalnem bazenu in na najlepši način zaključili ogled notranjosti. Želite odkrivati Islandijo s konjskega sedla? Lahko vam organiziramo nekajurno ježo konj, če želite tudi celodnevni izlet v kombinaciji z ogledom kitov. Za obe opciji je potrebna čim prejšnja rezervacija. Ostale možnosti bomo predstavili na naših predstavitvah potovanj.

11. dan: KADEČA DOLINA in ZLATI TRIKOTNIK 
Za konec smo pripravili najboljše, kar ponuja Islandija. Navdušili nas bodo izbruhi gejzirja in celotno geotermalno območje. V kanjonu ledeniške reke Hvita bomo občudovali »zlati slap« Gullfoss. Islandija je znana po tektonskih prelomnicah in te bomo opazovali v nacionalnem parku Thigvellir. Za piko na i potovanja se bomo odpravili še v »Kadečo dolino« in se kopali v topli reki. Čaka nas še vožnja do letališča. Sledi še prijava na polet in let domov.  

12. dan: ZAKLJUČEK POSEBNEGA POTOVANJA PO ISLANDIJI
Let proti domu. Transfer v Slovenijo. 

Cena: ca 1.690 €/osebo pri 17 do 20 potnikih 
V primeru manjše skupine od 11 do 16 potnikov je cena višja za 120 € na osebo. 

Cena vključuje:
 • Transfer na letališče in nazaj;
 • Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji bližnje letališče (München ali Dunaj) - Islandija z vsemi taksami;
 • Transfer letališče Keflavik – Reykjavik;
 • Vse nastanitve v hostlih, potrebna je spalna vreča;
 • Najem avtomobilov s super kasko zavarovanjem, dodatnim voznikom;
 • Vodenje in organizacijo.
Cena ne vključuje: izlet po ledeniški laguni (45 €), ogled muzeja v Skogarju (18 €) in drugih vstopnin, goriva (informativno 40 € na osebo) in hrane.

Možna doplačila: 
 • zavarovanje rizika odpovedi;
 • zavarovanje z asistenco v tujini;
 • dvoposteljna soba 120 € na osebo;
 • opcijski izleti v Landmannalaugar (informativno 100 € na osebo), ježa konj od 70 € na osebo;
Splošne informacije:  
 • KAKO POTUJEMO PO ISLANDIJI? Z avtomobili, avtobusom, peš. Dnevno prevozimo povprečno 250 km, dva dneva (3. in 6.) sta nekoliko daljša.   
 • NASTANITEV: mladinski hoteli, kjer imamo možnost kuhanja, potrebna je spalna vreča, proti doplačilu lahko dobite povsod posteljnino.
 • HRANA: V mladinskih hotelih dežurne ekipe pripravljajo zajtrk in večerjo, ključno je timsko vzdušje pri pripravi obrokov, hrana v trgovinah ni več tako draga kot nekoč, če si hrano pripravljamo skupaj (razen v Reykjaviku) je prispevek udeleženca informativno 70 €. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje, dnevne hoje bo za dve do tri ure, vendar ne vsak dan.    Po želji, jo bo več. 
 • ŠTEVILO OSEB: najmanjše 11 - največ 20. 
 • VREME: Vreme na Islandiji se hitro spreminja. Tudi na vrhuncu poletja je lahko v notranjosti hladno ali pa + 20 stopinj. Veter je zelo pogost. 
 • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Za natančne informacije preglejte spletno stran www.zdravinapot.si Prav tako se posvetujte glede morebitnih cepljenj z vašim osebnim zdravnikom.
 • VARNOST: Islandija je varna dežela. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. 
 • SPOMINKI: Na splošno so dragi. Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. 
 • VIZUM: Slovenci za potovanje na Islandijo ne potrebujemo vize.
Dobro je vedeti: Samoumevno pričakujemo tudi pomoč pri pripravi hrane in ostalih opravilih od vseh udeležencev. Vodnik na turi bo razdelil naloge med udeležence. Avtomobile bomo vozili sami. V vsakem vozilu bosta dva voznika. 

Prosim upoštevajte: Program se lahko spremeni. Islandija leži blizu Arktike in takšno potovanje je odvisno tudi od vremena, prehodnosti rek in tudi morebitnih izbruhov vulkanov. Posledično so možne spremembe, na katere organizator potovanja nima vpliva. Če bodo posledično nastali dodatni stroški, jih krijejo udeleženci sami. 

Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč. 

Potovanje se organizira preko potovalne agencije EKO POTOVANJA Damjan Končnik s.p. 

Ravbar Potovanja - Odkrivajte svet z nami