Potovanja‎ > ‎Evropa‎ > ‎

Norveška s fjordi in Svalbard

Križarjenje NORVEŠKI FJORDI IN SVALBARD
 
Važno: KRIŽARJENJE JE LAHKO POTREBNO REZERVIRATI VEČ KOT ENO LETO VNAPREJ (ker se hitro zasedeno najcenejše kabine). Tako da svetujemo čimprejšnjo prijavo. 

V kolikor bi želeli potovati samo po NORVEŠKIH FJORDIH obstaja 11 dnevno križarjenje od 20. - 30.5.2019 od 2.899 eur/os. 

Vabimo vas, da se udeležite posebnega ekspedicijskega križarjenja po Norveškem in Svalbardu. Na vas čaka odkrivanje najlepših norveških fjordov (Geiranger, Trollfjord …), raziskovanje  srednjeveških mest norveške obale, uživanje na posebnih Lofotskih otokih, plovba med posebnimi skalnimi formacijami Torghattna in Bjørnøya, raj za opazovanje ptic. Za konec pa vas čaka še odkrivanje mistično lepega Svalbarda, kjer boste uživali v nedotaknjeni naravi globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov ter iskali polarne medvede, severne jelene, mrože, tjulne in polarne lisice ob spremstvu nešteto ptic. 

Nepozabno potovanje za ljubitelje narave. 

Posebna pokrajina
Za vas smo izbrali posebno ekspedicijsko ladjo z odlično posadko. S to ladjo so že potovali naši potniki po Svalbardu in Antarktiki in smo bili nad njo in njenim osebjem navdušeni. Ekspedicijska ekipa je odlična, tudi predavanja so zelo zanimiva. Ladja je bila popolnoma prenovljena leta 2009 in lahko sprejme le 132 potnikov, kar zagotavlja pristno doživljanje na križarjenju. Na njej boste imeli pisano druščino popotnikov iz vseh koncev sveta. 
 

DODATNO vam lahko potovanje podaljšamo po želji, da si boste lahko bolj podrobno pogledali glavne znamenitosti glavnega mesta Norveške (Osla) in mesta Bergen oz. Longyearbyena (Svalbard). 

PROGRAM KRIŽARJENJA PO DNEVIH
Vključeno: Z-zajtrk, K-kosilo, V-večerja 

1. dan, let do Bergna (Norveška), spanje Bergen
Oz. se lahko uredi let do Osla (dodaten čas za ogled) in potem z vlakom vse od Osla do Bergna - ta del šteje med najlepše vožnje z vlakom na svetu.

2. dan, dopoldan prosto za ogled lepega Bergna, popoldan med 15.00 - 16.00 uro vkrcanje na ladjo, večerja vključena, V   

3. dan, po zajtrku vožnja s panoramskim vlakom skozi doline in gorske prelaze do fjorda v predelu Fram. Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

4. dan, križarjenje po fjordu Olden in potem kratka vožnja z avtobusom do Birksdala, kjer boste imeli hojo do ledenika (za tiste z manj kondicije bodo imeli prevoz do ledeniškega jezera). Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

5. dan, Olden - Geiranger 
Zaplujemo globoko v notranjost enega izmed najlepših fjordov na Norveškem, Geiranger. Zaradi svoje neprecenljive lepote je področje zaščiteno kot svetovna naravna dediščina (UNESCO). Fjord je dolg 15 km in je obkrožen s spektakularnimi gorami, zelenimi drevesi, slapovi … Na nas čaka veliko fotografskih prizorov. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

6. dan, Geiranger - Trondheim
Prihod do Trondheima, kjer lahko izberete med hojo do muzeja Sverresborg Folk museum ali pa med ogledom mesta, ki vključuje muzej Folk museum in katedralo Nidaros (zgrajeno med leti 1.070 in 1.300). Čas bo tudi za samostojno odkrivanje (npr. Munkholmen). Vsi obroki vključeni (Z, K, V)

7. dan, Torghatten - Svartisen 
Razgibana obala centralne Norveške slovi kot ena najlepših na svetu. Ponuja prekrasno gorsko in obalno kuliso. Naš kapitan se bo potrudil, da se bomo izkrcali na najlepših možnih točkah in se približali obali s posebnimi čolni – zodiaki. Naš cilj je obiskati Torghatten – eno najbolj nenavadnih skalnih formacij na Norveškem ter druge pomembne lokalne znamenitosti. Videli boste znamenito luknjo v skali in oprezali za mitološkimi troli. Popoldan boste odkrivali otok Vega (Unesco), kjer boste odkrivali ribiške vasice in se prepuščali počasnemu življenju domačinov. Ta dan vas čakajo posebni pogledi. Vsi obroki vključeni (Z, V, K).

Zanimivi Torghatten
8. dan, Svartisen - Sanna - Vikingen 
Obiskali bomo Svartisen (drugi največji ledenik Norveške) in uživali v slikoviti hoji vse do ledenika. Otok Vikingen pa leži direktno na polarnem krogu, kjer se boste slikati ob skulpturi globusa. Sledi ogled Sanne, kjer boste lahko peš odkrivali zanimivo okolico. Sledi plovba proti Lofotskim otokom. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

9. dan, Lofotski otoki  
Lofotski arhipelag je očarljivo območje s slikovitimi vasicami in nazobčenimi vrhovi v ozadju. Z zodiakom se zapeljemo do otoka z zanimivim imenom Å, kjer ribolov še vedno predstavlja velik del njihovega gospodarstva. Tukaj si pogledamo muzej Tørrfisk (polenovke) ter se z avtobusom zapeljemo na panoramsko vožnjo vse do Svolværja (postanki za fotografiranje in ogled vikingškega muzeja v Bøstadu). Kasneje pa bo ladja zaplula po enem najbolj slavnih norveških fjordov - Trollfjordu. Gre za kratek, ampak impresiven Trollfjord, kjer bomo v skalah iskali mitološka bitja -  škrate (trole). Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

10. dan, Lofotski otoki
Dodatan dan za lepe Lofotske otoke. Odkrivali boste otok Andenes, ki leži na odlični lokaciji za opazovanje morskih živali. Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

Tromso11. dan, Lofotski otoki - Tromsø 
Dan bo namenjen za odkrivanje Tromsa, prestolnico severne Norveške, ki ga imenujemo tudi “ vrata Arktike”, saj se od tu na Arktiko odpravi večina odprav. Spoznavali bomo lahko zgodbe in zgodovino preteklih odprav na Arktiko ter z avtobusom in peš raziskovali okolico mesta Tromsø, najvišje ležečega norveškega mesta. Lahko boste šli peš na vrh hriba z lepim razgledom na mesto ali pa boste šli z gondolo (odvisno od vas). Tam vas čaka vključeno. Popoldan pa boste imeli čas za dodaten ogled mesta npr. polarni muzej in Tromsø muzej. Vsi obroki so vključeni (Z, K, V).

12. dan, Tromsø - Hornsund
Pluli bomo mimo Bjørnøya (Medvedjega otoka), ki je raj za vse ljubitelje ptic (fulmars, kittiwakes, guillemots, gulls …) in uživamo v čudovitih razgledih na okolico. Če bo le možno se bomo izkrcali v zodiakih in si še od bližje pogledali otok. Drugače pa vas čakajo spet zanimiva predavanja na ladji. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

13. dan, Hornsund, 14. dan, Hornsund/Bellsund in 15. dan, Bellsund/Longyearbyen
Svalbard je otočje globokih fjordov, visokih gora in velikih ledenikov. Naš čas tukaj bomo posvetili iskanju mrožev, tjulnov, severnih jelenov, polarnih lisic ter seveda – polarnega medveda. Sprehodi po obali in izleti s posebnimi čolni zodiaki nam omogočajo bližnje spoznavanje te mistične pokrajine, ledenikov ter divjih živali. Ekspedicijsko osebje bo izbralo najboljše kraje za izkrcanje glede na vreme. Vsi obroki vključeni (Z, K, V).

16. dan, Longyearbyen
Zjutraj sledi izkrcanje in prosto do vašega leta (če bi bil let že ponoči, vas bodo že prej izkrcali). Drugače pa prosto za odkrivanje mesta Longyearbyena. Sledi let proti domu. Vključen je zajtrk na ladji (Z)

17. dan, Prihod domov

CENA: ca 4.799 eur/os + let. karta 

Križarjenje vključuje: 
 • Posebni Lofoti14 nočitev na ekspedicijski ladji,
 • obroke na ekspedicijski ladji (14x zajtrk, 13x kosilo in 14x večerja),
 • vse ture po programu z čolnom zodiacom in po kopnem z ekspedicijskim osebjem (na 10 oseb pride en vodnik),
 • vse lokalne prevoze po programu,
 • na ladji zanimiva predavanja o živalstvu, rastlinstvu in zgodovini Arktike, 
 • na ladji neomejeno pitje vode, kave in čaja,
 • železnico Flam (panoramska vožnja).
 • ogled Oldna,
 • obisk Geiranger fjorda,
 • izlet Trondheim,
 • oglede otokov Vega in Sanna,
 • izlet Tromsø,
 • oglede Hornsund in Bellsunda,
 • škornje za uporabo na turi,
 • ekspedicijsko puhovko (v trajno last),
 • organizacijo.  
Cena ne vključuje: dodatnih pijač na ladji pri obrokih (voda je pri obrokih vključena), obrokov pred/in po križarjenju, osebnih izdatkov, zavarovanja, napitnine (10$/osebo/dan), eventuelnega prevoza na/iz letališča, dodatne oglede Oslo in Bergen in nočitev v Bergnu pred križarjenjem.

Plačila: S plačano akontacijo 500 eur/osebo si zagotovite mesto na križarjenju. Potem se ob prijavi uredi in plača letalska karta, celoten znesek pa se nakaže najkasneje tri mesece pred potovanjem, ko je tudi zadnji rok za prijave. V primeru sprememb cen (namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Ravno tako je cena letalske karte le okvirna in se vsakodnevno spreminja. Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po objavljenih cenah (najbolj ugodne kabine se lahko zasedejo precej več kot eno leto vnaprej). Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4,1% vrednosti aranžmaja. Organizator potovanja je agencija Manager d.o.o. iz Velenja.

Pomembno opozorilo: Program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Program je okviren, ker se zaradi premikajočih se ledenih plošč in spremenljivega vremena nikoli ne ve točno, kje bo potovala ladja.

Pred potovanjem vam bomo na srečanju podrobno predstavili križarjenje in odgovorili na vsa vprašanja (dobite seznam vse opreme, izpolni se medicinski formular …),
dodatno boste dobili brošuro s številnimi zanimivimi informacijami o vaši destinaciji. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:
 • Idealno potovanje za vse ljubitelje naraveKako potujete? Z ekspedicijsko ladjo in posebnimi čolni zodiaki oz. avtobusom po kopnem.  
 • Nastanitev: 14x se spi na ladji (2, 3 ali 4 osebe v kabini), dodatno vam ob doplačilu uredimo spanje v hotelu v Bergnu oz. Oslu. 
 • Hrana: Na ladji imate po tri obroke na dan (večinoma je buffet z pestro izbiro hrane). Hrana je prilagojena tudi za vegetarijance.  
 • Zahtevnost poti: Tura je primerna za kogarkoli.
 • Število oseb: min. 1 - maks. 20 oseb.
 • Vreme: Predeli po katerih boste potovali so sinonim za nepredvidljivo vreme. Vseeno potujete na začetku sezone, ko bo narava bolj divja (npr. na Svalbardu bo takrat več ledu kot pa npr. konec avgusta, ko se že stopi). Glede na to, da boste ves čas ob morju ne bo preveč hladno.   
 • Zdravje: Previdni morate biti, da vas ne opeče sonce. S seboj morate imeti kvalitetna sončna očala. Ravno tako je potrebno piti veliko tekočine, da ne pride do dehidracije. Obstaja nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. 
 • Varnost: Norveška s Svalbardom je varna za potovanje. Na turi z ladjo so lahko nevarne ledene gore, vendar je ladja narejena za ekstremne pogoje. 
 • Spominki: Norveška ima kar nekaj lepih spominkov.   
 • Vizum: Slovenci za obisk Norveške (Svalbarda) ne potrebujemo vize.  
 • Oblačila: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi (goreteks spodnji in zgornji del in windstoper, za bolj občutljive eventuelno puhovka, ki jo boste dobili v trajno last na ladji). Posebne gumijaste škornje za hojo po kopnem boste dobili na ladji. Seznam vseh oblačil boste dobili pred potovanjem.  
 • Elektrika: 220 V z evropskimi vhodi. 
 • Pranje: Na ladji je možno ob doplačilu urediti pranje. 
 • Plačevanje na ladji: Je možno s kreditnimi karticami in gotovino. 
 • Telefon in internet: Ob doplačilu se boste lahko po telefonu javili domačim iz ladje, ravno tako je možna uporaba interneta (počasna povezava, doplačilo).
Dodatne informacije:
1. Vsi udeleženci morajo izpolniti medicinski vprašalnik pred potovanjem. 
2. Na ladji je maksimalno 132 potnikov. 
3. Vsa hrana na ladji je vključena v ceno. Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. 
4. V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.
5. Priporočljiva napitnina na ladji (za osebje na ladji in vse predavatelje) je 10$/za vsak dan križarjenja/osebo, ki se pobere na koncu potovanja. 

Nekaj vtisov popotnikov iz naših križarjenj s to ekspedicijsko ladjo:

Če bo res sreča mogoče tudi polarni medvedPotovanje Svalbard
Sporočava, da sva se imela čudovito. Eno boljših potovanj – ocena 9. Najlepše na potovanju je bilo doživetje polarnega kroga, pokrajina Spitsbergov in kolonije ptičev. 
Nataša in Ludvik

Ocena potovanja: 10, zelo lepo, polno presenečenj, kar veliko živali in ptic, samo 2 medveda , a narava je fantastična   
Potniki na ladji prijazni in posadka tudi ljubezniva predvsem Filipinci. Zelo domač odnos in na koncu poslavljanje kot da smo bili “doma”
Lucija

Ekspedicija je bila odlično organizirana; zelo po ameriško, dodelano »v nulo«.
Prva dva dni sva si z lokalnimi agenti organizirala treking, zadnji dan pa ogled Piramid.
Ocena aktivnosti na ladji: 10
Ocena predavateljev: 10
Ocena hrane:  9
Ocena zunanjih izletov: 9
Lp, Saša

Potovanje Antarktika
Ocena potovanja: 10 – vrhunsko potovanje
Najboljša je bila neokrnjena Antarktika, odlična posadka na ladji.
Boštjan

Ocena potovanja: 10 - odlično organizirano potovanje
Zelo zadovoljni z vodnikom. Najlepša je bila čarobna zasnežena pokrajina.
Marijana

Ocena potovanja: 10, vse je klapalo; maksimalno so se potrudili, da smo čim več videli in doživeli; osebje je bilo prijazno. Z vodnikom sem zadovoljen. Dobili smo dovolj informacij. Potovanje je bilo dobro organizirano.  
Najlepša je bila neokrnjena narava, živali, vožnja z zodiaki;   
Mirko

Ocena potovanja: 10
Potovanje je bilo v dveh delih: popotovanje po Buenos Airesu in Ognjeni zemlji in ekspedicija do in po Antarktiki. Oboje zelo zanimivo in izvrstno organizirano, slovenska skupina simpatična in komunikativna, mednarodna skupnost na ladji enkratna. 
Antarktika: razsežnosti ledenikov, ledeno morje, živali, izvrstna organizacija na ladji, nepozabne vožnje z zodiaki, zanimiva in izredno kvalitetno izpeljana predavanja na ladji, brezčasno uživanje v družbi pingvinov in prelepa divjina neokrnjene narave.
Alenka

Vabljeni, da se nam pridružite na tem nepozabnem križarjenju po norveških fjordih in mističnem Svalbardu.

Info in prijave: Uroš Ravbar, gsm 031-684 651, e-mail uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami  
ĉ
Ravbar org,
16. sep. 2018 08:42