Potovanja‎ > ‎Južna Amerika‎ > ‎

Venezuela pozimi

Mistična pokrajinaRaznolika VENEZUELA  
Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru.

TO POTOVANJE JE PRIMERNO V TERMINU MED NOVEMBROM - FEBRUARJEM - saj je takrat optimalni čas za ogled Los Llanosa - v poletnih mesecih imamo drug program

Glede naravnih lepot uvrščamo Venezuelo med najlepše tri države sveta in za vas smo na podlagi naših večkratnih obiskov te fascinantne dežele pripravili poseben 18 dnevni program. Potovanje je idealna kombinacija aktivnega dopusta z oddihom na rajskih plažah Karibov. Venezuela je sanjska država za vse popotnike in ljubitelje morja. 

Na vas čaka čudovita Gran Sabana s svojimi unikatnimi tepuji - mizastimi gorami (iz vrha enega tepuja pada najvišji slap sveta - slap Angel), Los Llanos – odprta savana, ki je eden najboljših predelov na svetu za opazovanje živali in ga imenujejo kar »Serengeti« Južne Amerike, andska pokrajina v okolici Meride, kjer se bo ustavil čas, fascinantna delta reke Orinoka, kjer boste doživeli stik z Warao indijanci in številnimi živalmi in za konec sproščanje na polotoku Paria, ki slovi po lepih plažah in kakavu. 

Premik v čudoviti Los Llanos
PROGRAM: 
Po prihodu v Caracas nas čaka transfer do zanimivega študentskega mesta Merida, ki leži sredi Andov (odkrivanje kolonialnega mesta in zanimive tržnice). Sledi vožnja do gorske vasice Los Nevados kjer boste imeli treking med Andi s pogledi na štiritisočake. Sledi panoramska vožnja po severnem delu narodnega parka Sierra Nevada ter spust skozi deževni gozd vse do Los Llanosa (raj za opazovanje živali), kjer bomo odkrivali prostrano savano z jeepi in lesenimi čolni, lovili bomo anakonde – največje kače na svetu, kajmane in piranhe – katere bomo pomalicali za večerjo. Lahko bomo videli posebne sladkovodne delfine, največje glodavce na svetu kapibare, mravljinčarje in številne ptice (v parku živi kar 360 različnih vrst ptičev). Poskusili boste jahanje in se vozili po »off road« cesti. Sledi spanje na idilični haciendi, kjer bo dovolj časa za številne adrenalinske aktivnosti od tubinga, canopyja (spuščanja po posebnem kablu), rapelinga (spuščanja v reko), plezanja po umetni steni ali pa le uživanja v viseči mreži s knjigo v roki ali s kopanjem v čisti reki. Sledi let do Ciudad Bolivarja in naprej panoramski let do Canaime, kjer nas čakajo Pemon indijanci in odkrivanje lagune s številnimi slapovi (možnost hoje izza slapukopanje na peščeni plaži ...). Sledi vožnja z drevakom po mistični pokrajini, kjer kraljujejo tepuji (posebne gore mizastih oblik, ki so edinstvene v Venezueli), vse do 979 metrskega slapu Angel (najvišji na svetu), katerega si pogledamo na krajšem trekingu. Sledi vrnitev v Ciudad Bolivar in ogled kolonialnega mesta, naslednji dan pa vožnja do delte reke Orinoko, ki je najpomembnejša reka v Venezueli (dolga prek 2000 km se na koncu razširi v ogromno kanalov, ki so raj za vse ljubitelje živali). Družili se boste z Warao indijanci in skozi njihove oči spoznali vegetacijo in življenje tropskega gozda. Pri hoji po džungli boste odkrivali eksotične rastline in živali (opice, tukani …) ter ob koncu dneva uživali v sončnem zahodu. Po spoznavanju bujne vegetacije deževnega gozda pa vas za konec čaka odkrivanje polotoka Paria, ki združuje različna področja, od najlepših plaž ob gorskih gozdovih do prostranih savan. Znan je po rajski plaži Medina in po pridelavi najboljšega kakava. Tukaj si bomo privoščili pravi dopust na karibski obali (na dveh lepih peščenih plažah: Medina in Pui Pui), kjer bo morje prijetno toplo. Za konec sledi še krajši ogled Caracasa in polni vtisov se boste vrnili domov. Program priporočamo tistim, ki si želijo popotniškega načina odkrivanja sveta. 
POSEBNOST POTOVANJA: V kolikor bi kdorkoli želel podaljšati potovanje v Venezueli (npr. za ogled Los Roquesa) to lahko uredimo oz. lahko prilagodimo potovanje glede na vaše želje.  

Cena: 1.770 eur + let. karta od ca 900 eur naprej
Doplačilo 120 eur za manjšo skupino (10 – 13 potnikov). 
Vsi ki ste že potovali z nami imate 40 eur popusta.

Uživanje na plaži Pui Pui
Cena vključuje SKORAJ VSE STROŠKE:
 • vseh 6 notranjih letov Caracas – Merida, Barinas – Caracas, Caracas – Ciudad Bolivar, Ciudad Bolivar – Canaima (povratna), Cumani - Caracas, 
 • tridnevno turo do slapu Angel z polnim penzionom in vsemi aktivnostmi (1x spanje v dvoposteljni sobi, 1x na viseči mreži), 
 • tridnevno turo po delti reke Orinoko z polnim penzionom in vsemi aktivnostmi po programu (spanje v bungalovih v dvoposteljnih sobah), 
 • tridnevno turo po Los Llanosu z polnim penzionom in vsemi aktivnostmi po programu (spanje v preprostih dvoposteljnih sobah),
 • 9x spanje v posadi (popotniški hotel) v dvoposteljnih sobah (od tega 7x zajtrk), 
 • 1x spanje na haciendi v dvoposteljnih sobah (z vključenim zajtrkom), 
 • 2x izlet s čolnom Rio Caribe,
 • vse prevoze po programu (najem lokalnega prevoza za skupino),
 • lokalne vodnike na turah,
 • slovenskega vodnika/co z licenco GZS,
 • organizacijo potovanja.  
Cena ne vključuje le: eventuelnega prevoza na/iz letališča, nekaj lokalnih obrokov in pijače, asistence Coris, osebnih izdatkov, napitnin (ca 40 eur), vstopnine za Canaimo in lokalnih letaliških taks (skupaj ca 30 eur).

Ob minimalnem številu vplačanih prijav - 10 oseb zagotovimo vodenje s slovenskim vodnikom (v primeru manjšega števila vas čaka vodenje v angleškem jeziku). Ob prijavi se vplača 200 eur akontacije na agencijo Manager. Z plačano akontacijo in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,90 eur. Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. 

INFORMACIJE in PRIJAVE:  gsm 031-684 651 (Uroš), e-mail uros.ravbar@gmail.com

VENEZUELA, program po dnevih, 18 dni  
Caracas – Merida – Los Nevados – Merida – Los Llanos – Barinas - Ciudad Bolivar – Canaima – slap Angel – Ciudad Bolivar – delta Orinoca – Paria – Caracas  
H – spanje v posadah, preizkušenih popotniških namestitvah (popotniški družinski hoteli) – dvoposteljne sobe in 1x v viseči mreži (ob slapu Angel)
Z – zajtrk, K – kosilo, V - večerja

1. dan: let do Venezuele (obroki na letalu) in prihod v Venezuelo v popoldanskem času, sledi transfer v hotel v bližini letališča. H (Z)

Spanje v hribovski vasici Los Nevados2. dan: Po zajtrku transfer na letališče in let proti mestu El Vigio od katerega je ca eno uro vožnje v andsko mesto Merida. Mesto je locirano na nadmorski višini 1.650 metrov in nudi čudovite poglede na gorovje narodnega parka Sierra Nevada in Páramo de la Culata. Mesto je zelo živahno in domače (poseben pečat mu dajejo študenti). Po namestitvi odkrivamo domače dobrote na pisani tržnici, poskušamo nore okuse sladoleda v Guinessovi slaščičarni »Coromoto« (ki nudi do 600 različnih okusov sladoleda). Sledi ogled lepe kolonialne arhitekture v bližini glavnega trga Plaze Bolivar in ogled katedrale. H (Z)

ANDI: Treking v osrčju Andov. Čaka nas vožnja do vasice Los Nevados. Nato pa zanimiv treking po andovskih poteh vse do 3.200 m.

3. dan: Po zajtrku gremo na vožnjo do vasice Los Nevados, ki se nahaja na nadmorski višini 2.700 m v osrčju Andov in prelepe narave. Pot ponuja pestro paleto pogledov na Ande. Med vožnjo se bomo ustavljali za kratke sprehode in na panoramskih točkah. V vasici Mosnadá bomo imeli tipično malico in pot nadaljevali do vasice Los Nevados. Popoldan si bomo ogledali vas in šli na kratke aklimatizacijske sprehode. Potem pa prosto za raziskovanje okolice. H (Z, K, V)

4. dan: Naslednje jutro bomo začeli s trekingom po krožni poti, kjer bomo hodili vse do višine 3.200 metrov. Hodili bomo ca 4 -5 ur oz. po želji (možnost jahanja mule) in si ogledovali lepo andsko naravo (razgledi na Pico El Leon 4.740 m in na Pico El Toro 4.760 m). Sledi vrnitev v Los Nevados na kosilo in nato vrnitev v Merido v popoldanskem času. Prosto za samostojno pohajkovanje, zvečer pa sledi raziskovanje pestrega nočnega življenja v Meridi. H (Z, K)

5. dan: Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Med potjo si bomo ogledali severni del narodnega parka Sierra Nevada. Pot nas bo vodila dalje skozi Ande vse do višine 3.500 m. Prvi postanek bo v čudoviti kamniti kapelici v vasi San Rafael de Mucuhies, sledi krajši sprehod do jezera »Laguna de Mucubaji« nato se bomo spuščali skozi oblačni gozd in spreminjajočo se vegetacijo, vse do llanoških ravnin. Vmes si bomo privoščili pravo kavbojsko pojedino. Prihod v kamp v Los Llanos je predvidoma v poznih popoldanskih urah. Kamp je lociran sredi divjine v osrčju llanoške savane in bo za par dni postal naš drugi dom, od koder se bomo vsak dan podali novim avanturam naproti. Spanje v preprosti sobi; H (Z, K, V)

Safari v LOS LLANOS - »Serengeti Južne Amerike«, ki ga imajo za dušo Venezuele zaradi svojih kavbojev in tradicije. Divjost skupaj s kavbojsko kulturo se stikata v tem odmaknjenem področju dežele. Anakonde, kapibare, kajmani, več kot 300 različnih vrst ptičev in čudovita savana - nas čakajo v tem predelu Venezuele z najbogatejšim živalstvom, hkrati pa predstavlja osrčje venezuelske tradicije (llanoška kultura, 'Joropo' narodni ples, tradicionalna hrana).

6. dan: Takoj po zajtrku se podamo na sledeče aktivnosti: safari z terencem, kjer si bomo ogledali živali v svojem naravnem okolju in z malo sreče videli anakondo, mravljinčarja, aligatorje in ptice. Sledi rečni safari, kjer se bomo s čolnom podali v divjino parka, ki ga ponuja planota Los Llanos. Videli bomo lahko veliko različnih vrst tropskih ptičev, želve, aligatorje, kapibare, plazilce in z malo sreče sladkovodne delfine. Vmes se bomo vračali v kamp na kosilo in počitek. Vrstni red teh aktivnosti je odvisen od vremena. Večer bomo preživeli v kampu – spanje v preprosti sobi; H (Z, K, V)
Sladkovodni delfini

7. dan: Po zajtrku gremo na safari s konji in si pogledamo pokrajino z vidika llanoških kavbojev. Uživali bomo na planotah, ki ponujajo prijeten prostor za jezdenje in ogled čudovite narave. Nekaj časa bomo namenili tudi ribolovu piranj in opazovanju ptičev. Potem se vrnemo v kamp na kosilo in se premaknemo iz savanske idile v lepo haciendo v predgorskim ravninah Barinasa ob kristalno čisti reki Siniguis. Iz Los Llanos se do haciende vozimo približno 4 – 5 ur. Pridemo na večerjo. Spanje na haciendi. (Z, K, V)

8. dan: Zajtrk in nato prosti izbor aktivnosti na reki. Hacienda nudi veliko vodnih športov. Šli bomo lahko na rafting, tubing, rapeling (spuščanje v reko), canopyja (spusta po posebni jeklenici) .... Če ste za počitek in branje v viseči mreži je hacienda raj tudi za to saj mir in čudovita narava nudijo odlične pogoje za sprostitev. Popoldne sledi transfer do letališča v Barinasu za večerni let proti Caracasu. Ob prihodu namestitev v hotel v bližini letališča. H (Z, K)

Narodni park Canaima & Angelov slap: Najvišji slap na svetu se ponaša s 979 m prostim padom vode in se skriva sredi deževnega gozda v odročnem svetu indijancev Pemonov, obdan s čudovito naravo in mistiko mizastih gor.

9. dan: Zgodnji let proti mestu Ciudad Bolivar, sledi panoramski let do Canaime (v primeru lepega vremena krasni pogledi na amazonsko džunglo) in začetek tri dnevnega odkrivanja lepe Gran Sabane; ob prihodu vas po namestitvi čaka kopanje v laguni (peščena plaža s posebno rdeče črno barvo vode zaradi vsebnosti tanina) in odkrivanje krasnih slapov: Golondrina, Sapo, Ucaima ... (čaka vas hoja izpod slapu Sapo – posebno doživetje), sledi samostojno odkrivanje vasi Pemon indijancev; spanje v preprostih sobah, H (Z, K, V)
Jutranji žarki so obsijali slap Angel

10. dan: danes nas čaka panoramska vožnja po reki Carrao, pogledi na tepuje s posebnimi skalnatimi formacijami in številnimi slapovi vse do Auyan tepuja (gora mizaste oblike), kjer bomo lahko občudovali najvišji slap na svetu, kar 979 m visok slap Angel (krajši treking do slapu); spanje na viseči mreži (polni penzion), Z, K, V

OPOZORILO: V kolikor zaradi premalo vode ne bo možno priti z drevakom do slapu Angel se vrnemo nazaj v Canaino in si ga lahko naslednji dan pogledamo na opcijskem panoramskem poletu, kjer se nam bo prikazal najvišji slap na svetu sredi zelene magične džungle (leti se manjših letalih za 5 oseb). 

11. dan: Vožnja nazaj po reki, lepi pogledi na tepuje, prihod v Canaimo za kosilo, možnost nakupa lepih spominkov in panoramski let v Ciudad Bolivar kamor pridemo popoldan, sledi krajši ogled kolonialnega mesta, ki leži ob reki Orinoko, spanje v posadi v Ciudad Bolivarju, H (Z, K)

Džungelska avantura s plemenom WARAO v DELTI REKE ORINOKO. V naslednjih dneh spoznavamo pravi deževni gozd in indijansko pleme Warao v tem posebnem predelu Venezuele.
in njihovo kulturo

12. dan: Iz Ciudad Bolivarja se zapeljemo do vasice San Jose de Buja, kjer nas bo čakal čoln s katerim se bomo zapeljali do našega kampa sredi delte Orinoka. Kosilo in namestitev v bungalovih na kolih tik ob reki in sredi džungle. Po ‘siesti’ nadaljujemo s našim raziskovanjem po kanalih Orinoka. Preizkusili bomo našo srečo z ribolovom piranj, ogledali si bomo tudi opice kapucinke in če bo sreča nas bodo pričakali ptiči tukani. Zapeljali se bomo vse do haciende, kjer si bomo ogledali pridelave različnih vrst tropskega sadja in zelenjave, ter počakali na sončni zahod. Vrnitev v kamp na večerjo. Po večerji se bomo odpravili na nočni safari oz. nočno vožnjo z drevaki, kjer bomo lahko videli nočne živali, ki domujejo v tem predelu. Spanje v bungalovih (Z, K, V)

13. dan: Ob zori se odpravimo na kratek ogled kanalov iz drevakov. Čudovita izkušnja ob času bujenja te bogate narave. Po zajtrku bomo s čolnom nadaljevali našo avanturo po kanalih reke Orinoko. Spoznali bomo divjo naravo deževnega gozda, njene prebivalce in kulturo bivanja indijancev Warao, ki nam bodo nemalokrat prečkali pot v svojih lesenih kanujih. Spoznavamo bujno vegetacijo deževnega gozda, mangrove in lokalne živali. Vrnitev v kamp na kosilo. Popoldne se podamo na kratek treking. Lokalni indijanec nas bo seznanil z življenjem in preživetjem v džungli. Skozi oči domorodcev bomo spoznali vegetacijo in življenje tropskega gozda. Večerja v kampu in čas za prijetno druženje. Spanje v bungalovih (Z, K, V)

14. dan: Po zajtrku se poslovimo od indijancev Warao in se zapeljemo s čolnom do vasice San Jose de Buja, kjer nas čaka ca 5 ur vožnje do vasice Rio Caribe, ki je izhodišče za prvinski in zelo lep polotok »Paria«, H (Z)

Polotok PARIA - magičnost Karibov. Eden od najbolj impresivnih venezuelskih geografskih regij je polotok Paria. Združuje različna področja, od najlepših plaž ob gorskih gozdovih do prostranih savan. Znan je po rajski plaži Medina in po pridelavi najboljšega kakava.

15. dan:  Po zajtrku v posadi, gremo na obisk slikovite kolonialne ribiške vasice, Rio Caribe. Obiskali bomo Plazo Bolivar in precej živahno ribiško tržnico kar ob morju. Nato se bomo odpravili s čolnom na zelo lepo peščeno plažo Medina, kjer bomo cel dan uživali v morskih užitkih (uživanje za zadnji del potovanja), spanje H (Z)

16. dan: Po zajtrku gremo na izlet na prvinsko plažo Pui Pui, kjer bomo preživeli še en ležerni dan in se prepuščali toplemu karibskemu morju. Pozno popoldan se vrnemo v Rio Caribe, kjer si bomo ogledali zanimiv muzej in tovarno kakava po katerem slovi Paria po svetu. Zvečer prevoz do mesta Cumana. Namestitev v hotel (Z)

17. dan: Zgodnji jutranji odhod proti letališče, nato let do Caracasa kamor pridemo že ob ca osmih zjutraj. Sledi ogled zanimivosti glavnega mesta Caracasa in popoldanski let nazaj domov (obroki na letalu) (Z)

18. dan: Prihod domov. Predviden vodnik na turi: Alex Fernandez,vodnik z licenco GZS, ki zelo dobro pozna Venezuelo.

SPLOŠNE INFO

za konec pa dopust na Karibih
KAKO POTUJEMO? Venezuelo raziskujemo z vsemi možnimi prevoznimi sredstvi: terenci, čolni, letala. V ceni je že 6 notranjih letov Caracas – Merida, Barinas – Caracas, Caracas – Ciudad Bolivar, Ciudad Bolivar – Canaima (povratna), Cumani - Caracas, ter vožnje z lesenim čolnom do slapu Angel in po delti reke Orinoka. 
NASTANITEV: Spi se v preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah, 2x v bungalovih Orinoku in 1x na viseči mreži v kampu pod slapom Angel.
HRANA: Jedli bomo lokalno hrano, ki nam jo bodo pripravljali domačini na vseh naših turah (Angel slap, delta Orinoka, Los Llanos ...). Poskusili bomo različno tipično hrano, dobra je morska hrana na polotoku Paria. Imajo veliko najrazličnejšega sadja (poskrbljeno bo tudi za vegetarijance).  
ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. 
ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20
VREME: Konec januarja/začetek februarja je v Venezueli suho obdobje. Pričakujemo visoke temperature in precej vlage. Karibsko morje bo toplo za kopanje.    
ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja vendar je odločitev v vaših rokah. 
VARNOST: Venezuela je nekoč slovela kot nevarna dežela. Ker bomo praktično ves čas preživeli v naravi je nevarnost minimalna oz. taka kot v kaki drugi turistični destinaciji. Na našem odkrivanju Venezuele je ravno pozitiven občutek varnosti (glede na negativne predsodke) naredil na avtorja programa največji vtis. 
SPOMINKI: Venezuela ima kar nekaj lepih spominkov (leseni izdelki, obeski, majice). 
VIZUM: Slovenci za obisk Venezuele ne potrebujemo vize. 

Nekaj vtisov naših potnikov iz našega zadnjega potovanja po Venezueli:

Ocena potovanja:  10. Zakaj? 
Ker je bilo to potovanje nekaj najlepšega v mojem življenju, odlična skupina, perfekten vodič Alex, enkratne dogodivščine, še posebej hoja po dežju v Caraimi, spanje v jungli je bilo nekaj edinstvenega, Los Roques .... ostal sm brez besed in samo užival 
Glede vodnika - bil sem z njim v sobi celo potovanje, lahko rečem da je Alex več od vodnika, njegova vnema in energija sta neverjetni.
S. 

Ocena potovanja: 10
Program je super, ravno prav razporejen, skoraj ni voženj z avtobusom, ki včasih pomenijo pol potovanja. Kar dosti stvari doživljaš prvič (npr. spanje v viseči mreži, spanje “na kolih” sredi divjih živali v delti Orinoka ...). 
Alex je bil sigurno največ, kar bi si lahko želeli. Brez njega, njegovega znanja jezika in poznavanja razmer bi težko shajali. Super vodnik in krasen človek.
K. 

Ocena potovanja: 10! Prvič sem potovala tako daleč in prvič z vašo agencijo. Moram reči, da sem bila več kot zadovoljna. Toliko novih izkušenj, doživetja, zabave, pravih prijateljev, da res komaj čakam, da spet odpotujem z vami. 
Vodnik je bil res super. Vedno nasmejan, prijazen, za akcijo :) Res je lepo poskrbel za nas, da je potekalo vse brez problemov in razvila só se zelo dobra prijateljstva. Bili smo kot prava skupina.
S. 

Uroš (avtor programa) pravi: “Po ca 100 prepotovanih državah sveta je zame Venezuela med prvimi tremi po naravnih lepotah. Če ste občudovali filme o Indiani Jonesu boste očarani nad Venezuelo, ki navduši vsakega pravega popotnika.“

Greste z nami v čudovito Venezuelo?
Vabljeni, da se nam pridružite!

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. po emailu na: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami 
ĉ
Ravbar org,
30. apr. 2016 04:13