Potovanja‎ > ‎Srednja Amerika‎ > ‎

Nikaragva, Kostarika, Panama

Vrhunci Nikaragve, Kostarike in Paname

Za zaključene skupine oz. individualne potnike lahko potovanje organiziramo kadarkoli (program lahko pripravimo po vaši želji). 

Potovanje bo vodil naš specialist za Latinsko Ameriko - Alex, s katerim ne boste samo videli ampak tudi doživeli ta zanimiv košček sveta.


V PRIPRAVI JE PRENOVLJEN PROGRAM ZA 2019.Za vas smo pripravili najboljše stvari, ki jih ponujajo 3 fascinantne države Srednje Amerike. 
V Nikaragvi vas čaka odkrivanje čudovite kolonialne Granade, delujočih vulkanov do bisera, otoka Ometepe. Kostarika je sinonim za lepo naravo: od vročih vrelcev in vulkana Rincon de la Vieja, do "oblačnega gozda" parka Monteverde in eksotičnih živali pa uživanja na pacifiški obali peščenih plaž narodnega parka Manuel Antonio. V Panami pa vas bo navdušil panamski kanal, stari del mesta Panama city in uživanje na rajskih otokih San Blas, kjer se bo ustavil čas.   

Kolonialna mesta
Spanje je v prijetnih in preizkušenih popotniških hotelih.

Program:
1. dan: Let do Nikaragve (obroki na letalu), vožnja do Granade 
Let do Manague (glavno mesto Nikaragve) in vožnja do Granade, ki je najlepše kolonialno mesto v Nikaragvi, namestitev v Granadi v hotelu (vključen zajtrk). 

2. dan: Vulkan Masaya, laguna de Apoyo in Granada
Najprej vas čaka obisk vulkana Masaya (kjer boste lahko občudovali vulkan iz roba kraterja) v kombinaciji z obiskom lokalne tržnice in lagune de Apoyo, jezera v kraterju neaktivnega vulkana. Po vrnitvi v Granado pa vas čaka odkrivanje kolonialne Granade s kočijami, potem pa svetujemo obisk ulice Calle Calzada, kjer se največ dogaja. Nastanitev v Granadi v hotelu (vključen zajtrk in kosilo). 

Ometepe3. dan: Ometepe
Po zajtrku greste proti otoku Ometepeju, ki leži na jezeru Nicaragua in je pravi biser Nikaragve. Po ca eni uri vožnje prispete v San Jorge in potem še eno uro z ladjo do otoka Ometepe. Ime otoka pomeni dva vulkana. Vulkan Concepcion je aktivni vulkan in Madera je neaktiven vulkan prekrit z gostim tropskim suhim gozdom in "cloud forestom" (oblačni gozd). Z dvemi vulkani, lepimi plažami in tradicionalnim načinom življenja je Ometepe je eden izmed najbolj eksotičnih krajev v Srednji Ameriki. Sledi odkrivanje okolice. Spanje z zajtrkom, otok Ometepe

4. dan: Ometepe
Posebna izkušnja bo odkrivanje otoka z lokalnim avtobusom. Videli boste, kako živijo domačini, ravno tako boste lahko obiskali lokalno hišo domačinov in lokalno šolo. Kopali se boste v Ojo de agua (natural spring) in si pogledali petroglife. Otok ima posebno energijo. Spanje z zajtrkom, otok Ometepe
 
Zelena Kostarika
5. dan: Prečenje meje s Kostariko in vožnja do Rincon de la Vieja
Danes se zapeljete do Kostarike. Iz Ometepeja s čolnom do Rivasa in naprej do Penas Blancas, kjer prečite mejo s Kostariko. Potem pa še uro in pol vožnje do Rincon de la Vieja, kjer boste nastanjeni. Vulkan ima veliko število fumarol in vročih vrelcev na njenih pobočjih. Nastanjeni boste v ekološkem lodgu, ki leži na lepi lokaciji na pobočjih vulkana in kar kliče po odkrivanju okolice. Tako boste na sprehodu po okolici skušali izslediti čimveč živali (opice, ptiči …). Na posestvu imajo tudi naravni blatni spa in vrelce v katerih boste lahko uživali. Spanje z zajtrkom, Rincon de la Vieja 

6. dan: Rincon de la Vieja in La Fortuna
Po zajtrku vas čaka hoja po stezi čez tropski gozd čez nekaj visečih mostov vse do naravnega spa-ja. Vulkanska aktivnost je ustvarila blaten bazen, ki ima čistilne in zdravilne moči. V okolici je še nekaj drugih "hot springs pools" (vrelcev), ki pašejo za sprostitev. Potem pa boste nadaljevali pot do majhnega mesta La Fortune, ki leži blizu vulkana Arenal. Čeprav niso videli lave že nekaj časa pa dostikrat bruha pepel in iz vulkana se lahko kadi. Spanje La Fortuna (zajtrk je vključen)

7. dan: Od Arenala do Monteverde
Dan boste začeli aktivno s sprehodom do ca 70 metrskega slapu La Fortuna, potem pa sledi vožnja okrog jezera Arenal (postanki za fotografiranje) do Monteverde Cloud Foresta (oblačni gozd). Kvekerji (privrženci verske sekte »Society of Friends«), ki so prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja, imajo velik prispevek pri vzpostavljanju parka Monteverde Cloud Forest. Navdušeni nad floro in favno v »oblačnem gozdu« so se odločili, da ne bodo več sekali dreves in so pokupili tudi okoliška zemljišča. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tako že nastal park Monteverde Cloud Forest Preserve. Nastanitev Monteverde (zajtrk je vključen)

8. dan: Monteverde
Na vas čaka še ena zanimiva izkušnja - hoja po visečih mostovih (hanging bridges), kjer boste iz vrha občudovali oblačni gozd (opcijsko boste lahko poskusili zip lining - canopy tour). Vodnik vam bo predstavil veliko zanimivih informacij o ekosistemu in njegovih prebivalcih. Popoldan pa boste lahko uživali v opcijskih ogledih - svetujemo butterfly garden (ogled metuljev), hummingbird garden (ogled kolibrijev), muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab. Tukaj na vas čaka nočni pohod po parku (Monteverde Wildlife Refuge) in lahko boste videli živali, ki so aktivne samo ponoči. Nastanitev Monteverde (zajtrk je vključen)

9. dan: Pacifiška obala: park Manuel Antonio
Vožnja do narodnega parka Manuel AntonioNa poti se boste ustavili pri mostu Tarcoles, kjer boste lahko videli in fotografirali krokodile. Popoldan pa vas čaka odkrivanje narodnega parka Manuel Antonio, ki se ponaša z enimi najlepših plaž v Kostariki, hkrati pa je dom številnih živali. S seboj boste imeli kopalke saj kristalno čista voda v mirnih zalivih vabi na osvežilno plavanje. Spanje Manuel Antonio (zajtrk je vključen)

10. dan: Manuel Antonio  
Prost dan za plažo in kopanje oz. na željo odkrivanje okolice Manuel Antonia (opcijsko katamaran, kajak, rafting, jahanje ...). 
Spanje Manuel Antonio (zajtrk je vključen)

Panama city - glavno mesto
11. dan: Prečenje meje s Panamo in naprej do Davida 
Sledi vožnja do Paso Canoas, kjer vstopite v Panamo, potem pa še vožnja do mesta David. Nastanitev v hotelu (zajtrk je vključen).  

12. dan: Panama City
Po zajtrku sledi jutranji let David - Panama city in ogled glavnega mesta Paname, ki s svojimi nebotičniki spominja na Manhattan. Sledi ogled Casco Viejo, starega dela mesta s posebno kolonialno arhitekturo. Potem pa si pogledamo največjo znamenitost Paname – znameniti panamski kanal, kjer bomo lahko občudovali ta čudež človeške roke zgrajene pred več kot 100 leti in spoznali številne zanimivosti o gradnji, kjer je življenje izgubilo kar 20.000 delavcev zaradi malarije in težkih okoliščin pri delu. Nastanitev v hotelu Panama city (zajtrk je vključen).

13. in 14. dan: Otoki San Blas
Zgodaj zjutraj vas čaka vožnja z jeepi (4x4) do izhodišča za otoke San Blas in od tam še vožnja z barko do čudovitih otokov. Čeprav boste nastanjeni v tipičnih (preprostih) lokalnih bungalovih pa boste 2 dni preživeli v zelo lepih predelih. 
Raj za konec potovanja
Imeli boste svoj rajski otoček od koder se bo delalo izlete do bližnjih otokov. Za konec vas tako čaka uživanje na peščeni plaži, pogledi na palme in snorkljanje. Spanje (lokalni bungalovi). 
Na otokih imate vse obroke vključene: 13. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja, 14. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja. 

Kuna Yala so zanimivi avtohtoni prebivalci otokov, ki prisegajo na lastno tradicijo. Ženske se oblačijo tradicionalno, v glavnem živijo od ribolova in prodajo kokosa. Imajo zanimivo zgodovino saj so se borili proti Špancem za svojo zemljo in zmagali. So razvita avtohtona skupina saj imajo lasten pravni sistem, svoje zakone, svojo zemljo in so dobro organizirani. 
Opozorilo: Po drugi strani pa so lokalni indijanci včasih nepredvidljivi in netočni, tako da je potrebna potrpežljivost pri transferjih (imajo pa le oni pravico organizirati kopenske transferje do otokov San Blas). In v jeepu se vas lahko znajde tudi 7 potnikov (prostora za prtljago pa je malo). 

15. dan: Vrnitev v Panamo City, večerni let domov 
Zjutraj sledi vrnitev na obalo in z jeepi (4x4) nazaj do Panama cityja. Prosto do predvidenega večernega leta proti domu. 

16. dan: Prihod domov   

Cena: 2.350 eur/osebo + let. karta 772 eur/os (na dan 1.12.) 
Doplačilo za malo skupino 10 – 13 oseb (130 eur/osebo). 
Popust 40 eur za vse, ki so z nami že potovali. 

Cena vključuje:
 • Raj za ljubitelje živali in naravevse privatne transferje (razen Arenal Monteverde in ko se vozi z jeepi na/iz izhodišča za otoke San Blas lahko, da bodo zraven dodali še kakega potnika),
 • notranji let David - Panama city,
 • 12x spanje v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (2x spanje na otokih San Blas v lokalnih bungalovih in lokacija s 5 zvezdicami z vso hrano vključeno), 
 • vse obroke na otokih San Blas (2x polni penzion, začetek s kosilom in zaključek z zajtrkom), 
 • tura vulkan Masaya s tržnico, laguno de Apoyo in vključenim kosilom,
 • turo s kočijami po Granadi,
 • turo po otoku Ometepe (lokalni bus, kopanje Ojo de Agua, petroglifi ...),
 • hoja po pobočju vulkana, blatna kopel, naravni hot spring (Rincon de la Vieja),
 • vstopnina za slap La Fortuna, 
 • vodeno nočno odkrivanje z lokalnim vodnikom Monteverde Wildlife Refuge,
 • vodeno turo po visečih mostovih po parku Monteverde,
 • voden ogled narodnega parka Manuel Antonio,
 • na otokih San Blas izlete s čolnom po okolici (sosednji otoki, snorklanje, Kuna skupnost),
 • voden ogled starega dela Panama Cityja in vstopnina za panamski kanal,
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • strošek organizacije.
Kopanje na peščenih plažah
Cena ne vključuje le: hrane, ki ni vključena, ter ca 50 eur/os (za stroške pri prečenju meja, takse za San Blas), opcijskih aktivnosti (Monteverde, Manuel Antonio), osebnih stroškov in napitnin, prevoza do/iz letališča (bo organiziran za skupino). 

Opcijske aktivnosti (Monteverde): butterfly garden (ogled metuljev), hummingbird garden (ogled kolibrijev), muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab (vsi ti 4 ogledi skupaj so ca 60$) oz. se lahko odločite za zip line (ca 45$). 

Lahko vam uredimo asistenco Coris oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Plačila: 200 EUR akontacije se nakaže na račun agencije Manager ob prijavi. S plačano akontaciji in izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih oseb zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav se akontacijo vrne. Takoj ko se zbere 10 prijav je potovanje potrjeno in takrat se plača letalska vozovnica. Preostanek plačila se plača najkasneje en mesec pred odhodom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,90 eur. Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o. iz Velenja.

SPLOŠNE INFORMACIJE:
 • Vreme: Konec januarja je najbolj primeren čas za obisk saj je suho obdobje. Lahko da bo tudi kaj dežja saj ima Kostarika tropsko klimo (kar pomeni, da lahko dežuje tudi v suhem obdobju). Povprečne temperature bodo med 28-32 stopinj C. Monteverde leži v oblačnem gozdu na višjih višinah, kar pomeni nižje temperature, sploh ponoči. Tukaj bo podnevi med 20 – 25 stopinj C in ponoči ca 15 stopinj C. Ostali predeli bodo vroči in vlažni. 
 • Prevozi: Vsi prevozi bodo s privatnimi transferji (za našo skupino) razen Arenal Monteverde in ko se vozi z jeepi na/iz izhodišče za otoke San Blas lahko, da bodo zraven dodali še kakega potnika.
 • Hrana: vsi zajtrki so v ceni ter 1x dodatno kosilo. Na otokih San Blas pa je vsa hrana že vključena (2x polni penzion). Tam je osnova riž, ribe, piščanec. Priporočljivo je, da imate s seboj za ta del kakšne priboljške (snacks).
 • Zdravje: Nobeno cepljenje ni potrebno. Če želite več informacij je na voljo www.zdravinapot.si
 • Varnost: Ni nobenih zadržkov glede varnosti. Vsi tri države so varne po predelih, kjer boste potovali. Kostarika pa sploh nima svoje vojske kar pove veliko. 
 • Spominki: Lahko boste kupili kavo, molas – tradicionalne obleke/izdelki iz blaga  (na otokih San Blas), v Granadi prodajajo ročno izdelane viseče mreže, lesene rezbarije in instrumente …
Ob odhodu boste dobili našo brošuro o Nikaragvi, Kostariki in Panami s številnimi zanimivimi informacijami. Ca en mesec pred potovanjem bo srečanjem vseh potnikov z organizatorjem, kjer boste dobili vse potrebne informacije. 

Nekaj komentarjev naših potnikov (februar 2018) 

Ocena potovanja (1-10): Nikaragva, Kostarika, Panama - Ocena 10
Dobrodošli v Nikaragvi
Zelo zanimivo potovanje, destinacije kjer ni masovnega turizma, je neokrnjena narava, srečanja z domačini, zelo dober vodič, odlične namestitve.
Alex - Zelo prijazen, skrben, iznajdljiv, vedno dobre volje, odličen vodič, ki zna povedati več, kot piše v knjigi ali na internetu, tudi ob svojem prostem času nas je peljal na večerni ogled zanimivosti, sprehod po mestu ...
Najlepše je bilo otočje San Blas in obisk indijanske “vasi ali mesta”, pogovor z domačini, pogovor z njihovim “poglavarjem”, ki ga je Alex simultano prevajal.
Marinka

Ocena potovanja (1-10): 9 
Večinoma potujem v lastni režiji, bom pa gotovo priporočila vaše potovanje znancem, ki radi odkrivajo svet bolj neposredno, srečajo domačine. 
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo. Dobra organizacija, dovolj podatkov, nevsiljivo vodenje, vedno na voljo za pojasnilo, prevod, pogovor.
Najlepše je bilo 
1. Srečanje z domačini na otoku Ometepe
2. narodni park Rincon de la Vieja
3. Posestvo Monteverde
Na željo anonimna anketa 

Ocena potovanja (1-10): 10
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10
Ciril 

Ocena potovanja (1-10): 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo – ocena 10
Najlepša je bila Nikaragva – nisem pričakoval tako prijetne in lepe dežele
Janez

Greste z nami odkrivat najlepše stvari Nikaragve, Kostarike in Paname?

Prijavnica se nahaja spodaj (kliknite na puščico). 
Izpolnjeno se pošlje na naslov: Agencija Manager d.o.o., Šaleška cesta 20, 3320 Velenje  oz. se jo poskenira in pošlje na email: uros.ravbar@gmail.com 

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami 

ĉ
Ravbar org,
20. maj 2016 02:09