Iran

 • Termin: 24.9. - 6.10.2024
 • Trajanje potovanja: 13 dni
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.890 eur/os pri 14 osebah + let. karta od ca 450 eur/os naprej
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene družbe lahko potovanje kadarkoli organiziramo. 

Potovanje je primerno tudi za aktivne družine. 

Iran je nekaj posebnega. Dežela vzbuja številne predsodke, v resnici pa je to dežela neverjetno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Iran se ponaša z izredno pestro in pomembno zgodovino, s številnimi kulturno zgodovinskimi mojstrovinami in tudi s prekrasno in raznoliko naravo... Za vstop v Iran se je potrebno prilagoditi – z oblačenjem, obnašanjem, odreči se je treba alkoholu... a za vse to nas dežela več kot bogato poplača. 

Po naših izkušnjam je Iran ena od držav sveta, ki najbolj pozitivno preseneti obiskovalce (saj imamo največkrat o državi popolnoma napačno predstavo iz medijev).  

IRAN, program po dnevih, 13 dni 
Shiraz – Yazd – puščava – Esfahan – Abyaneh – Kashan – Gazvin -  Alamut – Teheran
H – spanje v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah
T – tradicionalna hiša (večposteljne sobe)
Z – zajtrk, V - večerja (v ceni je polpenzion)  

1. dan, Ljubljana (oz. bližnje letališče) – Shiraz

Polet do Shiraza, pozen prihod. Prevoz do hotela in nočitev. H (obroki na letalu)

2. dan, Shiraz 

Pogledamo si glavne znamenitosti: park z mavzolejom pesnika Hafeza in mavzolej Saadija. Obiščemo tudi citadelo in Karim Khan mošejo ter bazar (tržnico). Spanje v hotelu v Shirazu H (Z, V)

3. dan, Shiraz – Pasargade – Yazd

Dopoldan si pogledamo slavni ahamenidski Perzepolis (prvo perzijsko cesarstvo). Sledi ogled Naqsh-e-Rostama (v skali vklesane grobnice perzijskih kraljev) in vožnja do Pasargada, kjer se poklonimo Kiru, začetniku slavne ahamenidske dinastije. Vožnja čez hribe do obrobja puščave in večerni prihod v Yazd. H (Z, V)

4. dan, Yazd

Celodnevni ogled puščavskega Yazda – sprehod po čudovitem starem delu mesta in odkrivanje prvih skrivnosti puščavske arhitekture – spoznamo badgirje in kanate. Obiščemo si Petkovo mošejo in se spoznamo z zaratustrijansko religijo – ogledamo si njihova pokopališča – stolpe tišine. V kolikor bo to tisti dan možno, si pogledamo posebno iransko telovadbo “zurkhane”. Spanje Yazd H (Z, V)

5. dan, Yazd – puščavska vasica 

Nadaljujemo z odkrivanjem skrivnosti puščave. Na poti si ogledamo yakčal – ledeno hišo, obiščemo pa tudi obnovljeni karavansaraj. Podamo se v puščavo in obiščemo puščavsko vasico v kateri bomo prespali in doživeli pristen stik z domačini (večerja z lokalno glasbo). Nočitev v tradicionalni hiši. T (Z, V)

6. dan, Puščavska vasica – Nain – Esfahan

Vožnja po zanimivi pokrajini s postankom v Nainu, prestolnici preprog, nato pa nadaljujemo vse do slavnega Esfahana. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z, V)

7. dan, Esfahan

Esfahan je bil dolgo časa prestolnica Irana in velja za najlepše iransko mesto. Danes bomo spoznali zakaj. Ogledamo si glavne znamenitosti – Petkovo mošejo, armensko katedralo Vank in slavni trg Naqsh-e-Jahan s palačo, mošejami in bazarjem. Ustavimo se tudi pri slavnih mostovih čez reko Zayande. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z, V)

8. dan, Esfahan – Abyaneh

Vožnja do rdeče vasice Abyaneh, kjer spoznamo zanimiva oblačila tamkajšnjih žensk in se sprehodimo po izredno slikoviti vasici. Nočitev v hotelu v Abyanehu. H (Z, V)   

9. dan, Abyaneh - Gazvin

Vožnja do Kashana, ki slovi po prelepih vrtovih Fin in lepih palačah. Dopoldan raziščemo mesto, nato pa nadaljujemo proti Teheranu in naprej vse do Gazvina. Spanje Gazvin H (Z, V)

10. dan, Gazvin – Alamut 

Ta dan nas čaka vzpon do skrivnostnega Alamuta (ca 1 ura hoje), trdnjave, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev in ki jo v svojo knjigi Alamut tako slikovito opiše slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Številne zgodbe in legende o pravljičnih vrtovih, prelepih devicah, odvisnikih od hašiša in samomorilcih, so od nekdaj burile domišljijo popotnikom, ki so obiskali ta kraj, kjer uživamo v prečudovitih razgledih. Prenočimo v okolici Alamuta pri domačinih. T (Z, V)

11. dan, Alamut - Teheran 

Panoramska vožnja s postanki mimo preprostih in tradicionalnih krajev vse do prestolnice Irana, Teherana. Odvisno od časa se lahko že danes zapeljemo do predela Darband, kjer domačini uživajo v prijetni naravi in dobri hrani. Spanje Teheran. H (Z, V)

12. dan, Teheran

Celodnevno raziskovanje prestolnice Irana. Ogledamo si fascinantno Šahovo palačo in Golestanglavni muzej, če bo le odprt bomo skočili še v muzej draguljev, pa bazar (za zadnje nakupe) in na koncu še postanek pri Khomeinijevem mavzoleju pred nočnim letom proti domu. (Z, V) 

13. dan, Teheran – Ljubljana (oz. bližnjega letališča) 

Nočni let proti domu in prihod domov.

Cena: 1.890 eur/os pri 14 osebah + let. karta od ca 450 eur/os naprej 
Doplačilo 130 eur/osebo za manjšo skupino (10 – 13 potnikov). Vsi, ki ste že potovali z nami imate 50 eur/os popusta. 

Cena vključuje:

 • 9x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, 2x v tradicionalni hiši v večposteljnih sobah (puščavska vas, Alamut),
 • 11x zajtrkov in 11x večerij,
 • kulturni program pri domačinih,  
 • prevoz z privatnim avtobusom/vozilom celoten čas potovanja, 
 • stroške za posredovanje za vizo (garantno pismo),
 • lokalnega vodnika ves čas potovanja,
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo potovanja.  

Cena ne vključuje: eventuelni prevoz na/iz letališče, vstopnin, ki jih plačujemo na licu mesta (ca 140 eur/osebo), kosil, osebnih izdatkov in napitnin, vize. 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.   

 SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Iran bomo prepotovali z privatnim avtobusom.
 • NASTANITEV: 9x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, 2x v tradicionalni hiši v večposteljnih sobah.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kar 11x zajtrkom in 11x večerij je že v ceni. Iranska hrana ni ravno raznolika, je pa okusna. Večinoma se je riž in meso, razne enolončnice in mesne omake za k rižu. Dobi se tudi juhe, solate ter sezonsko sadje. Odlične so tudi iranske slaščice. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za vse, ki imate vsaj malo popotniške žilice in ni fizično naporno. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks. 20.
 • VREME: Aprila oz. konec septembra je na iranski planoti prijetno toplo, temperature se gibljejo od 13 – 25 stopinj, na jugu (Yazd in Shiraz) zna biti topleje, na severu (Teheran in Esfahan) pa hladneje.  
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.  
 • VARNOST: Kriminala je zelo malo, kot povsod je potrebna previdnost na bazarjih in tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja (ženske: ruta, ki zakrije lase, dolge hlače in dolgi rokavi, najbolj primerna je tunika/plašč, ki sega do sredine stegen; moški – dolge hlače, zgoraj so dovoljeni kratki rokavi). Vnos alkohola v deželo je strogo prepovedan. Bolj ko se prilagodimo deželi z oblačili, prijetnejše bodo naše izkušnje z domačini.
 • SPOMINKI: Iran ima kar nekaj lepih spominkov (preproge, kilimi, potiskani prti, rute, miniaturne poslikave, nakit, lesene šatuljice, začimbe...).
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizo. Lahko si jo uredite sami ali vam jo za doplačilo uredimo mi. Za ureditev vize je potrebno garantno pismo iz Irana, ki nam ga bo zagotovila lokalna agencija. 

Vtisa naših potnikov iz potovanja po Iranu:

Dober program, ki ga je potrebo še malo izboljšati (komentar organizatorja - glede na anketo smo že izboljšali program za leto 2020)
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10 – odlično vodenje in sodelovanje z lokalnima vodnicama  
Najlepše je bila raznolikost pokrajine, prijazni ljudje in odlično vodenje
Marija in Jože

Ocena potovanja:  9 – potovanje po skrivnostni deželi je bilo čudovito in sproščeno. Najlepše mi je bilo v Esfahanu.
Nataša 

Greste z nami v gostoljuben Iran?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

 

© 2023 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media