Smaragdna Irska

 • Termin: 2. - 9.9.2023 
 • Trajanje potovanja: 8 dni
 • Skupina: 8 - 20 oseb
 • Cena: 1.350 eur/os pri 15 osebah + letalska karta od 200 eur/os naprej (ob zgodnji potrditvi)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru (lahko pripravimo program po vaši želji). Potovanje je primerno tudi za aktivne družine.

Irska slovi po pokrajini, ki jemlje dah in po neverjetno prijaznih in gostoljubnih  ljudeh. Čez dan bomo odkrivali magično deželo, ki se iz meglenih tančic odkriva kot skrivnosten zaklad, večere pa preživljali ob poslušanju irske glasbe.

8 dnevno odkrivanje Irske nas popelje v lepa zelena prostranstva, na raznoliko obalo, živahna mesta, čudovite gradove, narodne parke in na divje okoliške otoke, kjer se boste lahko počutili kot da ste na koncu sveta. Vse skupaj bo prepleteno z miti in legendami. Odkrivali boste bogato zgodovinsko dediščino, zanimivo arhitekturo in kulturo, uživali ob irski glasbi in kulinariki, predvsem pa v čudoviti toplini, ki jo oddajajo domačini. Doživeto potovanje z obiskom glavnih in tudi manj znanih znamenitosti vam bo odprlo pogled na pravo Irsko, večerni klepet z domačini ob zvokih tradicionalne glasbe v vaških pubih pa pričaralo pravo domače vzdušje tega otoka.

Greste z nami odkrivati deželo Dublinersov, U2, Enye, Riverdanca, James Bonda (Pierce Brosnan) in tudi irskih skrivnostnih škratov, kjer se boste med gostoljubnimi Irci počutili kot da ste spet prišli domov med prijatelje.

Zakaj potovati z nami na Irsko?

 • Čudoviti gradovi, dvorci in trdnjave - Kylemore Abbey, Dungaire, Muckross house, Rock of Cashel, Kilkenny castle...
 • Newgrange – megalitska več kot 5200 let stara grobnica, v center katere sonce posije samo ob zimskem solsticiju.
 • Galway - najbolj živo mesto Irske, kjer je obvezen obisk bara, kjer igrajo irsko glasbo.
 • Aranski otoki – z lepo naravo in prvinsko Irsko, kjer tradicionalni domačini govorijo gelsko (irsko), da dobite občutek, kako je živeti na koncu sveta.
 • Connemara – ena najlepše ohranjenih irskih regij in velja za smaragd Irske.
 • Burren - največji evropski skalni vrt, kjer si pogledamo Poulnabrone, portalno grobnico, ki stoji na posebni energetski točki.
 • Cliffs of Moher – najvišji klifi Evrope s 214 metri in kar 8 km dolžine.
 • Ennis – pristno gostoljubno mesto, kjer bomo uživali v tradicionalni irski glasbi.
 • Adare – najlepša irska vasica s slamnatimi hiškami.
 • Dingle polotok – Slea head drive je ena najlepših panoramskih cest na Irskem in prizorišče snemanj številnih filmov.
 • Skellig Michael (po želji za doplačilo) – odmaknjen otok neverjetnih nazobčanih oblik (pod Unescom) s spektakularno pokrajino, stopnicami izklesanimi v živo skalo in majhnimi kamnitimi hiškami v obliki panjev.
 • Ring of Kerry - ena najlepših evropskih obalnih poti s številnimi fotografskimi motivi.
 • Killarney – eno najbolj prijetnih mest Irske s svojim narodnim parkom Killarney, ki slovi po lepi naravi.
 • Cork – ki slovi po najboljši hrani na otoku in odlični tržnici.
 • Cobh - z muzejem Titanika od koder se je odpravil na svojo pot.
 • Rock of Cashel – vam vzame dah na prvi pogled. Krasna utrdba na vrhu hriba, kjer so kralji vladali temu delu več kot 1000 let.
 • Kilkenny – srednjeveško mesto in center umetnosti s prijetnim vzdušjem.
 • Dublin – prestolnica Irske in eno najlepših evropskih mest, kjer si pogledamo glavne znamenitosti.
 • Prelepa zelena narava.
 • Praktično vsak večer irska glasba in prijetni domačini.

Vse nastanitve z vključenim zajtrkom so v prijetnih popotniških hotelih/guesthousih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah.

PROGRAM POTOVANJA PO DNEVIH

1. dan: Let do Dublina – Newgrange – Galway (ca 255 km)

Vožnja do bližnjega letališča (bo urejena za skupino) in let do Dublina. Po pristanku se bomo zapeljali do dragulja irske antične zgodovine – Newgrangea, megalitske grobnice, v center katere sonce posije samo ob zimskem solsticiju. Ta spomenik iz neolitika je bil zgrajen pred 5.200 leti in je tako starejši od Stonehenga in piramid v Gizi (ogled od zunaj). Po ogledu se bomo zapeljali čez valovito zeleno irsko pokrajino, vse do zahodne obale, kjer leži slikovito mesto Galway (evropska prestolnica kulture leta 2020), ki je polno umetnosti, dobre hrane in glasbe. Raziskali bomo njegove tlakovane ulice s številnimi trgovinicami, kavarnami in pubi, ki se skrivajo za pisanimi fasadami. Galway je že davno nazaj odkrival Krištof Kolumb, danes pa kar kipi od življenja in slovi po svojih barih, kjer ob večerih igrajo prijetno irsko glasbo, kar se ne sme zamuditi. Spanje Galway oz. bližnja okolica

2. dan: Galway - Aranski otoki - Clifden (ca 100 km)

Ta dan se bomo z ladjo odpravili na Aranske otoke in izkusili prvinsko Irsko, kot bi se vrnili v preteklost. Obiskali bomo otok Inis Mor (v irščini »Velik otok«) odmaknjen od civilizacije, kjer se otoški prebivalci trudijo ohraniti kar največ irskega. Tako govorijo gelsko (irsko), gojijo ovce, pletejo puloverje in ohranjajo številne stare običaje. Otok si bomo ogledali z minibusom ali s kolesi (oboje je vključeno in lahko izbirate), odvisno od posameznika in vremena. Uživali bomo ob pogledih na čudovite čeri, kamnite zidove in Atlantik. Ogledali si bomo tudi ostanke utrdbe Dun Aengus, ki leži na posebni lokaciji na vrhu 87 m visokega klifa in brani otok že več kot 3000 let. Na obali bomo skušali izslediti tjulnje in se zapeljali do lepe peščene plaže Kilmurvey. Mogoče se ustavimo tudi v kakem pristnem pubu in nazdravimo z domačini. Ko se bomo pozno popoldan vrnili iz otokov, se bomo zapeljali do majhnega mesteca Clifden, ki leži v pokrajini Connemara, ki slovi po divjih gorah, mirnih jezerih in šotiščih. Spanje Clifden oz. bližnja okolica

3. dan: Clifden – Connemara - Kylemore Abbey – Cliffs of Moher – Ennis (ca 235 km)

Zjutraj se bomo najprej zapeljali po pokrajini Connemara, ki je ena najlepše ohranjenih irskih regij. Zanjo je značilno spreminjanje svetlobe, zaradi česar pokrajina na videz menja razpoloženje in barve. V to pokrajino je umeščen tudi izjemen dvorec Kylemore Abbey, ki velja za eno najbolj romantičnih irskih zgradb. Ogledali si bomo dvorec in se sprehodili po njegovih lepih vrtovih. Po ogledu se bomo zapeljali do vasice Cong, kjer so snemali film The quiet man z John Waynom, v okolici pa leži čaroben grad Ashford, ki ga je dala zgraditi družina Guinness. Sledi vožnja proti jugu in foto postanek za grad Dungaire, potem pa se bomo zapeljali skozi slikovito kraško pokrajino Burren, kjer si pogledamo najstarejši irski megalitski spomenik Poulnabrone (star med 5200 – 5800 let), ki je služil kot portalna grobnica in naj bi stal na posebni energetski točki. Potem se zapeljemo do ogromnih Moherskih klifov, ki veljajo za eno največjih irskih znamenitosti (najvišji klifi Evrope). Približno 8 km dolgi klifi se kot uporniki pnejo v višino do 214 metrov nad morjem in kljubujejo veličastnemu Atlantiku. Dan bomo zaključili v šarmantnem kraju Ennis, ki slovi po tradicionalni irski glasbi. Domačini pravijo, da ima tukaj vsaka ulica svojo zgodbo, dobrodošlica pa je njihov način življenja. V gostoljubnem Ennisu bomo tako lahko po želji doživeli pristen irski večer s pijačo, hrano in tradicionalno irsko glasbo. Spanje Ennis

4. dan: Ennis - Adare – polotok Dingle – Killarney (ca 315 km)

Najprej se bomo ustavili v vasici Adare, ki jo imajo za najlepšo irsko vas. Ko se bomo sprehodili po ulicah, mimo slamnatih hišic z majhnimi okni in starodavnih cerkva, vam bo hitro jasno zakaj. Potem pa se bomo odpravili raziskovat »skriti biser Irske« polotok Dingle, ki je najzahodnejša točka dežele. Najprej se bomo ustavili v zanimivem obmorskem mestecu Dingle, kjer je njihova glavna maskota delfin Fungie, ki že vrsto let prihaja na obisk. Samo mesto nas očara s pogledi na ribiške ladjice, zanimivimi uličicami s svojimi umetniškimi galerijami in po odličnem sladoledu, ki si ga lahko privoščimo. Potem pa nas čakajo številni foto postanki pri odkrivanju panoramske ceste Slea Head drive. Uživali bomo ob pogledih na bujno zelene griče, kamnite hiške, divje klife in peščene plaže, zato ne preseneča, da so v tem predelu snemali številne filme (npr. Far and Away, Ryan's Daughter, Excalibur ...). Ustavili se bomo tudi pri posebnem kamnitem Gallarus Oratory, eni najlepših starodavnih stavb Irske ter cerkvici Kilmalkedar, kjer stoji poseben kamen s keltsko pisavo. Na koncu se bomo zapeljali do prijetnega Killarneya, kjer se vsak večer dogaja. Spanje Killarney

5. dan: Killarney - Skellig islands - Ring of Kerry – Killarney (ca 200 km)

Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do barvitega obmorskega kraja Portmagee, ki je izhodišče za izlet z ladjico do ene najbolj posebnih irskih znamenitosti – otoka Skellig Michael (pod UNESCOVO zaščito) in sosednjega otoka Little Skellig, ki je zavetišče za številne ptice. Izlet je po želji za doplačilo in je odvisen od vremena (in pravočasne rezervacije). Ta skrivnostna otoška piramida iz peščenjaka je bila dom menihom med 6. – 12. stoletjem, kjer so živeli v popolni samoti v kamnitih hiškah v obliki panjev. Vzpon na otok Skellig Michael vodi po stopnicah izklesanih v živo skalo, kjer se bomo lahko čudili lepotam divje narave, ki je bila kulisa za dva filma Vojne zvezd. Ko je odročni otok obiskal George Bernard Shaw, jih je opisal takole: »Neverjetno, nemogoče, noro mesto ... Povem vam, da ta stvar ne pripada nobenemu svetu, v katerem smo živeli in delali vi in jaz: to je del našega sanjskega sveta…« Če kdo ne bi želel iti na izlet ima čas za odkrivanje bližnje okolice. Po vrnitvi iz ture nas čaka panoramska vožnja s foto postanki po enem najlepših predelov Irske, ki se imenuje Ring of Kerry. Pogledi na divjo obalo in zanimivo rastlinstvo, saj tukaj uspeva do 450 različnih vrst cvetlic, ki lahko vožnjo spremenijo v posebno doživetje. Sledi vožnja s pogledi na narodni park Killarney, najvišje irske vrhove (v primeru vremena) in jezera iz razglednih točk Molls Gap in Ladies View vse do Killarneya. Zvečer bo prosto za odkrivanje nočnega življenja živahnega Killarneya, kjer v nekaterih lokalih vsak večer igrajo v živo. Spanje Killarney

6. dan: Killarney - Cork - muzej Titanic Cobh - Rock of Cashel – Kilkenny (ca 295 km)

Zjutraj bomo naredili postanek pri ostankih gradu Ross, ki se nahaja ob obali jezera Lough Leane v narodnem parku Kilarney in se sprehodili po lepih vrtovih dvorca Muckross house. Sledi vožnja do mesta Cork, irske prestolnice kulinarike, za katerega domačini pravijo, da je najboljše mesto na svetu. V mestu si bomo pogledali znamenito tržnico, kjer bomo lahko poskusili lokalne specialitete in se zapeljali do slikovitih hišk za lepo fotografijo. Naša naslednja točka bo pristanišče Cobh, kjer je Titanik pobral 123 potnikov in se odpravil na svojo prvo in zadnjo plovbo. Več nam bodo predstavili v zanimivem muzeju Titanic Experience Cobh, ki se nahaja v prvotni prodajni blagajni White Star Line. Potem pa nas čaka srednjeveški zaključek dneva. Obiskali bomo trdnjavo Rock of Cashel, kjer so živeli kralji, ki so vladali regiji več kot 1000 let in ki leži na čudoviti lokaciji na vzpetini. Po ogledu se zapeljemo v prijetno »srednjeveško« mesto Kilkenny, ki mu pravijo domačini »ljubeči Kilkenny«, kjer bomo prenočevali. Je še kdo pri močeh za večerni sprehod po srednjeveškem mestu? Spanje Kilkenny

7. dan: Kilkeny – Dublin (Trinity College – katedrala sv. Patricka – pivovarna Guinness - Temple Bar) (ca 130 km)

Zjutraj si bomo pogledali mesto Kilkenny, kjer starodavno obzidje obdaja srednjeveške kraje, kjer so sodobne trgovine in živahne restavracije okoli vseh mestnih kotičkov. Občudovali bomo gotsko arhitekturo in se sprehodili do gradu Kilkenny iz 12. stoletja (ogled od zunaj). Po ogledu se bomo zapeljali do Dublina, prestolnice Irske, ki velja za eno najbolj privlačnih evropskih mest zaradi bogate zgodovinske dediščine, živahnosti in prijaznosti prebivalcev ter številnih barov in restavracij, muzejev in galerij. Najprej bomo obiskali Trinity College, kjer hranijo znamenito Book of Kells, srednjeveški rokopis neprecenljive vrednosti in se sprehodili po fascinantni 65 m dolgi knjižnici. Po ogledu se bomo odpravili na sprehod po živahni ulici Grafton Street in nato do gradu Dublin Castle, kjer je bilo mesto rojeno. Poskusili boste lahko najbolj znani "fish&chips" v Dublinu, občudovali 120 m visok The Spire (spomenik luči) in si pogledali ogromno katedralo sv. Patricka, glavnega zavetnika Irske (tudi od znotraj). Za zaključek pa svetujemo še obisk pivovarne, kjer varijo Guinness, najbolj znano irsko pivo (opcijsko). Iz vrha je eden najlepših razgledov na Dublin. Zaključni večer pa nas čaka v najbolj umetniškem in živahnem predelu Dublina, Temple Bar, kjer so številne lokali, restavracije in pubi. Irske glasbe in plesov ne bo manjkalo in z nasmehom bomo lahko obujali spomine na vse lepe izkušnje potovanja po čarobni Irski.  

8. dan: Jutranji prevoz na letališče, let proti domu in prevoz do doma

Cena:  1.350 eur/os pri 15 osebah + povratna letalska karta z vsemi taksami in vključenim doplačilom za prtljago od ca 200 eur/os (ob zgodnji potrditvi)

Doplačilo za majhno skupino: 10 – 14 oseb = 120 eur/os (potovanje lahko organiziramo tudi pri manjši skupini). Popust za vse, ki ste z nami že potovali 50 eur/os.

 V ceni je vključeno (zelo veliko):

 • vse nastanitve (7x) v prijetnih popotniških hotelih/guesthousih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah;
 • 7x vključen zajtrk,
 • najem kombija (dodatnega avta) oz. avtobusa med 19 – 29 sedeži (odvisno od velikosti skupine) z vključenimi zavarovanji;
 • gorivo, cestnine in parkirnine;
 • ladja na Aranske otoke;
 • najem koles oz. minibusa za ogled Aranskih otokov (glede na vreme);
 • vstopnine (Newgrange - Brú na Bóinne zunanji ogled, Dun Aengus, Kylemore Abbey, Poulnabrone, Cliffs of Moher, Gallarus Oratory, muzej Titanic Experience Cobh, utrdba Rock of Cashel, Trinity College - The Book of Kells, katedrala sv. Patrika);
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS;
 • organizacija;

Cena ne vključuje: dodatne hrane in pijače, osebni izdatki in opcijske vstopnine (spodaj), prevoz na letališče (bo urejen za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Opcijski vstopnini: pivovarna Guiness (15 eur/os), tura na otok Skellig Michael (ca 100 eur/os).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Predviden vodnik na potovanju: Jure Podobnik, Klavdij Lukežič, Peter Eržen, Damjan Glinšek. Vsi so profesionalni vodniki z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

Dobro je vedeti: Izlet na 217 m visok otok Skellig Michael je odvisen od vremena in pravočasne potrditve skupine, saj je potrebno izlet rezervirati več mesecev vnaprej. Na otok dnevno vzamejo maks. 180 potnikov, hkrati pa lahko izlet odpovejo v primeru slabega vremena. Zato se lahko program spremeni oz. prilagodi v kolikor ne bi bilo možno izkrcanje na otoku Skellig Michael zaradi višje sile. V takem primeru imajo lahko dodatne ture, ki samo obkrožijo otok in sosednjega Little Skellig, ki je zavetišče za ptiče ali pa se bo na licu mesta uredila alternativa. Na turo ne vzamejo otrok do 12 let.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO PO IRSKI? Z najetim kombijem, ki ga vozi slovenski vodnik, če je v skupini 7-8 oseb (oz. možno tudi z dodatnim najetim avtom, če je velikost skupine med 8-12 oseb; v tem primeru sta 2 potnika šoferja avta) oz. z avtobusom med 19 – 29 sedeži in lokalnim šoferjem (če je več kot 12 oseb v skupini). Dnevno se prevozi ca 220 km.
 • NASTANITEV: Vse nastanitve z vključenim zajtrkom so v prijetnih popotniških hotelih/guesthousih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah;
 • HRANA: Zajtrki so vključeni. Sredi dneva bo čas za hitro kosilo ali malico. Večerje so lahko skupne ali v lastni režiji v tradicionalnih pubih (kjer strežejo tudi hrano), restavracijah oz. lahko ponekod v nastanitvah, kjer spimo. Obrok v restavraciji stane od 11 € naprej. Osnova irske kulinarike je krompir. Na krožniku s tradicionalno irsko hrano ne manjka mesa (govedina ali svinjina), s krompirjem in ohrovtom. Odlična je tudi irska obara z govedino in zelenjavo. Lahko boste poskusili tudi številno morsko hrano (fish&chips, oslič, losos), burgerje, piščance, testenine, lokalne sire, razne kremne juhe in tudi krompirjeve palačinke. Imajo pa tudi številne tuje restavracije. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno popotnikom po duši in ljudem, ki imajo radi aktivna potovanja.
 • ŠTEVILO OSEB: 8 – maks. 20.
 • VREME: Poletja so ponavadi topla z najlepšim vremenom. Povprečna poletna dnevna temperatura je ca 18 stopinj. Najbolj sončna meseca sta junij in julij. Iz severa lahko občasno prodrejo hladni vetrovi in nasploh irsko vreme velja za spremenljivo in muhasto. Je pa ravno zaradi tega Irska tako lepo zelena.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Irska je varna dežela. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: Za nakup je dobro imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Svetujemo tudi nekaj gotovine za vsak slučaj.
 • VALUTA: Je evro kot pri nas.
 • ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V, uporabljajo pa angleške vtičnice. Nakup adapterja je možen na Irskem na letališču, priskrbite pa si ga lahko tudi pri nas v trgovinah.
 • VIZUM: Slovenci za potovanje na Irsko ne potrebujemo vize.

Pri odhodu boste dobili zloženko, kjer bodo dodatne informacije o Irski. Približno en mesec pred potovanjem bo zoom srečanje vseh udeležencev potovanja z vodnikom in organizatorjem, kjer se bomo pogovorili o vseh podrobnostih.

Nekaj komentarjev potnikov iz prejšnjih potovanj po Irski: 

Ocena potovanja: 10 (prvo potovanje in mogoče nimam prave primerjave...ampak si zaslužite 10-ko)
Najlepše na potovanju so bile naravne znamenitosti,  varovana naravna in kulturno-zgodovinska dediščina, energija in utrip mesta Dublin, prijaznost Ircev in družba sopotnikov.
Simona

Ocena potovanja: 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Vodič, je bil z eno besedo ODLIČEN!!
Vse je bilo lepo.
Barbara

Ocena potovanja: 9
Zelo zadovoljna z vodnikom
Kaj je bilo najlepše? Celotna Irska, pokrajina in mesta in seveda odlično vodenje vodnika Dejana.
Jožko in Stanka

Ocena potovanja: 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10
Kaj je bilo najlepše? Narava – pokrajina, veliko smo videli in zanimivega izvedeli
Mojca

Komentar Uroša: ko sem skupaj z našima vodnikoma Juretom in Dejanom pripravljal program me je poslušanje irske glasbe prevzelo in začutil sem mistično keltsko energijo, ki me vleče nazaj k Irski. Irci in Slovenci smo si v marsičem zelo podobni, predvsem kar se tiče gostoljubnosti in odprtosti. Potovanje na Irsko je kot potovanje nazaj domov. Nazaj v srce, kjer začutiš notranji mir in spokojnost. 

Greste z nami na čudovito Irsko?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2022 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media