Severna Norveška s polarnim sijem in kiti

 • Termini: 20. – 27.11., 27.11. – 4.12., 4. – 11.12., 11. – 18.12. in 18. – 25.12.2021, 25.12. -1.1.2022, 15. – 22.1., 22. – 29.1. in 29.1. – 5.2.2022 (potrebno je prišteti še en dan za let do Tromsøja in en dan za let proti domu)
 • Trajanje potovanja: 10 dni (trajanje samega križarjenja je 8 dni)
 • Skupina: od min. 1 - maks. 20 potnikov
 • Cena križarjenja: od 1.950 eur/os (v 1/3 kabini) oz. od 2.150 eur/os v dvoposteljni kabini + let. karta od ca 300 eur/os naprej
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031- 684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Važno: Kabine na ekspedicijskih križarjenjih se lahko zasedejo tudi eno leto vnaprej, tako da svetujemo čimprejšnjo prijavo. 

Vabimo vas, da se udeležite posebnega 8 dnevnega ekspedicijskega križarjenja na večji 49,5 metrski ekspedicijski jadrnici (prenovljeni leta 2011), ki sprejme maksimalno 33 potnikov v 16 kabinah (na takih potovanjih boste lahko srečali krasne ljudi – vsi po vrsti so pravi ljubitelji narave).

Vrhunci potovanja so, da boste odkrivali čudovito deviško naravo arktične Norveške, daleč stran od vsega vrveža in se počutili kot prvi raziskovalci. Je lahko kaj lepšega kot opazovanje mističnega polarnega sija, kitov glavačev/grbavcev in ork, sprehodi po pravljični zimski pokrajini in odkrivanje norveških fjordov?

Posebno potovanje za prave ljubitelje naraveOgromno fotografskih motivov in raj za vse raziskovalce po duši. 

Polarni sij je sijaj vidne svetlobe v zgornjih delih ozračja, viden ponoči, ki ima v različnih mitih skandinavskih narodov in Eskimov nadnaraven pomen. Ker gre za naravni pojav ga ne moremo garantirati, vseeno pa je verjetnost da ga vidite 99% (vsaj do zdaj so ga videli še na vseh križarjenjih s to jadrnico). Večinoma boste zasidrani na obali, da boste lahko v primeru polarnega sija lahko naredili dobre fotografije na stabilni podlagi na kopnem (stativ).

Dodatno: Potovanje je primerno samo za prave popotnike in ljubitelje narave. Potovali boste v zimskem obdobju, ko so temperature običajno nizke in dnevi krajši. Vseeno se zaradi vpliva morja temperature ne spustijo kot v notranjosti. Polarne noči v Tromsøju so med 27. novembrom in 21. januarjem, ko so dnevi zelo kratki (med 9. in 14. uro brez sonca). V terminih po 22.1. boste lahko občudovali sonce in dnevi se bodo daljšali. Vseeno je potrebno imeti zelo dobra zimska oblačila in primerno obutev. Ladja nima fiksne poti in se bo prilagajala migraciji rib, heringov, ki s seboj pritegnejo kite grbavce in orke. Čeprav je verjetnost, da jih vidimo zelo velika, vam vseeno tega ne moremo garantirati, saj bomo v naravnem okolju. Glavni poudarek bo tudi opazovanje polarnega sija (ob jasnih nočeh).

Program po dnevih

1. dan - let do Tromsøja, najvišje ležečega norveškega mesta, ki ga imenujejo tudi “ vrata Arktike”, saj se od tu na Arktiko odpravi veliko odprav. Predviden je večerni prihod in že prvi dan boste lahko odšli z gondolo (opcijsko) na vrh hriba z lepim razgledom na mesto čakat polarni sij. Spanje Tromsø, H (hotel z zajtrkom)

2. dan - prosto do 17.00 ure, ko se vkrcate. Ta dan boste imeli čas za odkrivanje Tromsøja. Svetujemo ogled katedrale Arctic Cathedral in obisk zanimivega polarnega muzeja, kjer boste spoznavali zgodbe ter zgodovino preteklih odprav na Arktiko. Svetujemo tudi obisk zanimivega centra Polaria z akvarijem. Popoldan vkrcanje na ladjo in varnostni protokoli. Večerja na ladji. Spanja na ladji (večerja)

3. - 7. dan - naslednjih pet dni vas čaka križarjenje po čudoviti arktični Norveški. Program se bo sproti prilagajal. Ponavadi gre tura med novembrom do sredine januarja proti severozahodu do Alte, od sredine januarja do začetka februarja pa proti jugozahodu do Andenesa. Vsak dan so predvideni izleti po kopnem. 

Novembra do sredine januarja je predvideno takole (Kvaenangen fjord):

Pluli boste ob hribih Lyngen Alps, skozi fjord Lyngen do Hamnnesa na otoku Uloya, kjer je predvidena nočitev. Hamnnes je starodavna trgovska in ribiška naselbina, ki obstaja že od 17. stoletja s tipičnimi lesenimi stavbami, kjer imajo shranjene posušene ribe trske. Uloya ima dobre predele za treking (običajno s krpljami). Od Hamnnesa plujemo v smeri severovzhoda v fjord Kvaenangen. Čez dan se vozimo skozi fjorde, popoldan pa se zasidramo v odročnih ribiških vasicah kot so Skjervoy, Seglvik, Reinfjord ali Burfjord. V okolici so odlične možnosti za hojo po lepi naravi sploh na otoku Spildra. Lepo za hodit je tudi v predelu Burfjord. Vsak večer oz. ponoči obstaja velika verjetnost, da se vidi polarni sij (v primeru jasnega vremena). Ob vračanju nazaj proti Tromsøju, bomo šli mimo vasi Finnkroken, ki je posebej znan kot odličen kraj za opazovanje aurore borealis. Vsak dan imate vključene vse obroke (zajtrk, kosilo, večerjo)

8. dan – sredi dneva se vrnemo v Tromso, kjer imate prost popoldan za dodatno odkrivanje. Spanje na ladji (zajtrk, kosilo, večerja vključeni)

9. dan zjutraj let proti domu. Polni novih vtisov boste prišli domov.

Od sredine januarja do začetka februarja je predvideno takole okoli Senje (1., 2., 8. in 9. dan so enaki kot zgoraj):

3. dan - plan zavisi od vremenskih pogojev in lokacije kitov. Najverjetneje se bo zaplulo okoli otoka Senja. Spanje na ladji (zajtrk, kosilo, večerja vključeni)

4. - 7. dan naslednje štiri dni bomo pluli ob severni obali Senje in Andfjordna, kjer je največja verjetnost, da vidimo kite. Ponavadi se vidi kite grbavce in glavače, dostikrat tudi orke. V bližini Andenesa se kiti še posebej globoko potapljajo, saj se hranijo z orjaškimi lignji. Možno je videti tudi morske orle. Čez dan plujemo, v popoldanskem času pa se bomo zasidrali v barvitih ribiških naseljih kot so Skrolsvik, Andenes, Gryllefjorden, Hamn ali Sommaroy. Ko se pokaže sonce se bo lahko delalo krajše sprehode ob obali ali tudi po naseljih. Ob večerih bomo oprezali za polarnim sijem. Na majhnem otoku Sommaroy bodo dobre priložnosti za trekinge in odkrivanje majhnih zalivov.

Cena: od 1.950 eur/os (v 1/3 kabini) oz. od 2.150 eur/os v dvoposteljni kabini + let. karta od ca 300 eur/os naprej z z vključeno prtljago in taksami

V ceno paketa je vključeno:

 • križarjenje z ekspedicijsko jadrnico (7x nočitev),
 • vsi obroki na ladji (7x zajtrk, 6x kosilo, 7x večerja),
 • dodatno neomejeno vode, čaja in kave ter prigrizki,
 • vse izlete in aktivnosti v sklopu križarjenja,
 • zanimiva predavanja naturalistov in lokalnih vodnikov,
 • vse takse in pristaniške takse,
 • vodenje profesionalnih vodnikov (v angleščini),
 • organizacija potovanja.

V ceni ni vključeno: 1x spanje, opcijski ogledi in hrana do vkrcanja v Tromsø, osebni izdatki, napitnina. Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Dodatno vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi.

S plačano akontacijo ca 400 eur/os si zagotovite mesto na križarjenju. Potem se uredi letalska karta, celoten znesek pa se nakaže najkasneje ca 2 meseca pred potovanjem, ko je tudi zadnji rok za prijave. Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po objavljenih cenah. Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za zavarovanje rizika odpovedi. Hkrati je potrebno urediti tudi posebno zavarovanje za čas trajanja potovanja v vrednosti vsaj 200.000 eur (Vzajemna). Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Pomembno opozorilo: Program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Pred potovanjem vam bomo podrobno predstavili križarjenje in odgovorili na vsa vprašanja (dobite seznam vse opreme, izpolni se medicinski formular …). Vse slike na tej strani so last ladjarja. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:
KAKO POTUJETE? Z ekspedicijsko jadrnico (ima tudi posebne čolne zodiake). Povprečna hitrost plovbe je 6,5 vozlov (12 km/uro). Na ladji je 12 članska posadka od tega sta dva profesionalna vodnika, 9 izkušenih mornarjev ter kuhar.
SPANJE: Ladja sprejme maksimalno 33 potnikov v 16 kabinah. Vse kabine imajo eno posteljo zgoraj, eno spodaj in privatno kopalnico. Triposteljna ima dodatno ležišče. 7x se spi na ladji. Dodatno vam lahko ob doplačilu uredimo spanje v hotelu v Tromsøju (prva noč). 
HRANA: Na ladji imate po tri obroke na dan (večinoma je buffet z pestro izbiro hrane). Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi. Hrana je prilagojena tudi za vegetarijance.  V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.
ZAHTEVNOST: Tura je primerna za popotnike po duši in aktivne ljudi. Trekingi bodo prilagojeni vašim zmožnostim in vremenu. Na taka križarjenja pridejo ljudje, ki imajo res radi naravo in smo prepričani, da boste imeli dobro družbo podobno mislečih ljudi. 

VREME: Predeli po katerih boste potovali so sinonim za nepredvidljivo vreme. Glede na to, da boste ves čas ob morju ne bi smelo biti preveč hladno (predvidene povprečne temperature so od 0 do -5 stopinj).
OBLAČILA: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi ("goretex" spodnji in zgornji del, "windstopper", puhovka, topli puloverji ...). Dodatno je potrebno imeti toplo zimsko obutev s katero boste lahko hodili tudi po snegu (dodatno boste tam dobili krplje za hojo v primeru globokega snega). Seznam priporočljivih oblačil boste dobili pred potovanjem
ZDRAVJE: Potrebno je piti veliko tekočine, da ne pride do dehidracije. Obstaja nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
VARNOST: Norveška je varna destinacija za potovanje. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. Vaša ladja je primerna za plovbo po severnih morjih.  
SPOMINKI: Imajo kvalitetna oblačila za mraz (puloverji, kape ...), vikingške posode za pitje, kipce mitoloških bitij trolov, čokolade ...Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA/Cirrus kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
VALUTA: Na Norveškem imajo valuto norveško krono. Menjalni tečaj 1 eur =  10,5 kron (nov 2020).
VIZUM: Slovenci za obisk Norveške ne potrebujemo vize. 
ELEKTRIKA: 220 V z evropskimi vhodi (kot pri nas).

Greste z nami odkrivat arktično Norveško in polarni sij?

Vabljeni, da se nam pridružite! 

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2021 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media