Koroška

KOROŠKA – zaklad kralja Matjaža  

Koroška je ena najbolj raznovrstnih in slikovitih regij v Sloveniji, ki jo je potrebno raziskati in doživeti.

Z nami boste spoznali slikovito pokrajino mogočnih gozdov na območju UNESCO Geoparka Karavanke in zelenega Pohorja. Odkrivali boste skrite bisere (npr. grad Vodriž), uživali pristno gostoljubje domačinov in se spoznali z bogato naravno in kulturno dediščino. Na Pohorju se boste napolnili z zdravilno energijo, se prestavili v srednjeveški čas Slovenj Gradca »mesta miru« … ali pa obujali zgodbe in legende o kralju Matjažu. Od najlepših razgledov, do odkrivanja podzemlja Pece. Pristna in neodkrita Koroška, ki je prava zakladnica presenečenj, čaka na vas.  

 Specifika potovanja:

  • Potuje se lahko v kombiju, ki ga vozi vodnik (prostora je za 7 potnikov), v tem primeru je potreben lasten šotor za spanje v kampu na eko kmetiji (v primeru, da vas je več samih se lahko dogovori za delitev šotora);
  • Zraven se lahko potuje s svojim vozilom (avto ali avtodom) ali najetim avtodomom (v tem primeru spite v šotoru ali avtodomu). 

Program:

1. dan Ljubljana – Velenje – grad Vodriž – kmetija Lešnik

S potovanjem bomo pričeli v Ljubljani (Dolgi most) v popoldanskih urah (ob ca 15.00 uri) in se zapeljali proti Velenju. Tam se najprej ustavimo za sprehod okoli enega najbolj ohranjenih gradov v Sloveniji, ki danes kaže podobo renesančnega dvorca iz 16. stoletja. Potem se zapeljemo na Koroško, kjer se najprej sprehodimo do enega izmed skritih biserov, gradu Vodriž iz. 14. stoletja, ki sodi med najzanimivejše na Slovenskem. Očarala vas bo ljubezenska zgodba povezana z njim. Potem pa se premaknemo do ekološke turistične kmetije Lešnik, ki bo naša baza za odkrivanje Koroške (tukaj 2x prespimo). Kmetija slovi po naravni in kulturni dediščini: zaščitena lipa, s skodlami pokrit kozolec toplar, lesena koča, kašča s prešo in mlinom, dva vodnjaka, etnološka zbirka, zeliščni in medoviti vrt, pogledamo pa si tudi čebelnjak. Kmetija ohranja tradicijo, ljudsko pesem in stare običaje. Spali bomo ob kmetiji (dovolj prostora za šotore in avte/avtodome), v okviru katere so urejeni bivalni in družabni prostori na kozolcu. Kdor bo želel, bo lahko poskusil odlično lokalno kuhinjo na kmetiji. Spanje z avtodomi je možno tudi na Kopah (ca 10 minut vožnje naprej), kjer je PZA za avtodome. 

2. dan Kope (Pohorje) in Slovenj Gradec z okolico

Dopoldan bomo namenili odkrivanju Kop (Pohorja). Od smučišča Kope se bomo odpravili na ca 2,5 – 3 urni treking z lepimi panoramskimi pogledi. Vpijali bomo energijo pohorskih dreves in se sprehodili vse do odročnega jezera, ki spominja na Lovrenška jezera. Če ima kdo preveč energije se bo lahko ob povratku sprehodil tudi do energetskih točk, kjer lahko doživite telesno oziroma duševno sprostitev in čiščenje energijskih centrov (čaker). Seveda obstaja tudi možnost najema električnega kolesa s katerim bo vse skupaj precej bolj enostavno. Popoldan raziskujemo Slovenj Gradec z okolico. Ponaša se z enim najlepših mestnih jeder v Sloveniji in slovi kot srednjeveško mesto. Sprehodili se bomo mimo dvorca Rotenturn, si pogledali rožo življenja, rojstno hišo skladatelja Huga Wolfa (od zunaj) in si v bližnjem lokalu privoščili posebno kavo Hugo Wolf. Slovenj Gradec je edino slovensko mesto, ki so mu Združeni narodi podelili naziv mesto »glasnik miru« in na glavnem trgu stoji Venetski konj miru Oskarja Kogoja, ki predstavlja moč, plemenitost, modrost in lepoto. Po želji si lahko (ob doplačilu) pogledamo tudi Medeni raj Perger. Tu izdelujejo lectove srčke, voščene sveče in medenjake, ki jih v dar nemalokrat dobijo predsedniki držav. Aktivni po duši lahko prekolesarijo zanimivo kolesarsko pot Štrekna, ostali pa lahko po želji obiščejo nekaj okoliških znamenitosti (npr. Legen z arheološko najdbo v cerkvi sv. Jurija, sprehod do cerkve sv. Pankracija na hribčku,…). Za zaključek dneva pa zopet okušamo gostoljubje kmetije Lešnik. Spanje na kmetiji Lešnik (šotori/avtodom) oz. po želji avtodomi na PZA Kope.

3. dan Ravne na Koroškem – Šentanel – Mežica - Črna na Koroškem

Zjutraj se bomo zapeljali po tisti pravi, pristni Koroški. Najprej se ustavimo za krajši sprehod po lepem drevoredu mogočnih dreves v Ravnah ter nadaljevali do Povhovega mlina, etnološke znamenitosti in kulturnega spomenika, starega več kot 150 let. Pravijo, da je v žitu življenje in vir energije, zato se napolnjeni z njo, zapeljemo še do bližnje vasice Šentanel, ki živi s turizmom. Sprehod in po želji čas za malico. V starem rudarskem kraju Mežici bo prav vsak prišel na svoj račun. Na izbiro imamo opcijske izlete:

  • ogled rudnika s pravim rudarskim vlakom, kjer spoznamo »knapovški šiht« (ca 1.45 ure);
  • ogled rudnika z gorskim kolesom – lahko se kolesari med prehodi po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Nepozabna dogodivščina traja ca 2,5 ure;
  • za adrenalinske navdušence bo na voljo posebna avantura s kajakom v jami, kjer boste lahko veslali 700 metrov pod površjem zemlje in raziskovali velikanske rudniške rove, prostorne dvorane in čarobna podzemna jezera. Do izhodišča se boste peljali s pravim rudarskim vlakom. Ogled z malico traja 4 ure (maks. 10 oseb v skupini).
  • za najbolj pogumne imajo v bližnji Črni na Koroškem najdaljši zipline v Sloveniji (kar 1.260 m dolg) – samo ob določenih urah.

V Črni na Koroškem si bomo ogledali olimpijski muzej ter se spoznali z legendo o kralju Matjažu, ki spi pod goro Peca. Za konec pa se zapeljemo preko Slemena in Šoštanja vse do prijetnega kampa Menina, kjer lahko podaljšate potovanje vsi, ki imate svoj prevoz. Ostali zaključimo dan zvečer v Ljubljani.

Cene in termini. Pišite na email: uros.ravbar@gmail.com 

Pridržujemo se pravico do spremembe programa.

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media