Potovanje na Azore - evropske Havaje

Ravbarjeva potovalna destinacija letošnjega leta se je izkazala za pravo izbiro in pripomogla post-potovalnemu izbruhu zadovoljstva naših sopotnikov. Azorsko otočje in ne Azurna obala, kot bi marsikdo na prvo pomislil, je čutno in pozitivno presenetilo še kako izkušenega popotnika. Že gola dejstva da ležijo potopljeni sredi Atlantskega ocena, med Lizbono in New Yorkom, blagodejna otoška klima s prijetnimi poletnimi temperaturami do 23 stopinj Celzija, vulkanskega nastanka z najvišjim vrhom Portugalske,.... so delovala dovolj mikavno, da bi prepričala tudi tistega največjega dvomljivca. Letos je veliko Slovencev obiskalo Azore in kot kaže bodo Azori tudi v prihodnje TOP potovalna destinacija, vendar z večjimi gužvami kot doslej in z novimi (beri višjimi) tržišču prilagojenimi cenami. Azorov nismo odkrivali samo mi, marveč tudi drugi predvsem evropski narodi. Za trenutek pomislim kako se tehtnica evropskih turističnih potovanj vse bolj nagiba k novo odkritim Azorom.

... in kaj pravi naš vodnik? Otok Sao Miguel še naprej sprejema največ turistov, približno 70%, tukaj je urejena turistična infrastruktura in otok je dovolj velik in raznolik da na njemu preživiš teden dni. Otok Santa Marija je majhen in infrastrukturno ne prilagojen skupinskim potovanjem. Med osrednjimi otoki so turistično najlažje dostopni Terceira, Pico, Faial in Sao Jorge pri čemer je slednji še najbolj naklonjen pohodnikom, saj izstopa s svojimi strmimi klifi in nedotaknjeno naravo, turistična infrastruktura pa je izredno omejena. Ostali otoki so takoj za prvim omenjenim turistično najbolj oblegani. Med njimi se skriva še otok Graciosa, ki ga turisti še niso spoznali. Otok belih vasic, polnega življenja in odmaknjenosti je našemu vodniku pustil najgloblji pečat. Tukaj ni ničesar a hkrati veliko vsega. Morda ga kdaj v prihodnje obiščemo tudi mi, a prej počakajmo na minimalno infrastrukturo? Najbolj odmaknjena otoka Corvo (pustil največjo sled vodniku Juretu) in Flores, edina ki ležita na Severno Ameriški tektonski plošči sta nekako najbolj izolirana z najbolj omejeno turistično ponudbo in infrastrukturo. Flores je bil letos prebukiran, nemogoče je bilo najeti vozilo, hotel, ladjico ali taxi. Številni mogočni slapovi, vulkanska kraterska jezera in dih jemajoče pohodniške poti mamijo in logično je da če nekje obstaja raj, ga hoče vsakdo čimprej obiskat in to je tukaj. 

Za na konec še vesela novica dneva: Azore bomo imeli v programu tudi v letu 2022. Ne govorite potem, da niste vedeli in da vam nismo pravočasno povedali. Ne povedat naprej!

Vaš vodnik Senad Osmanaj

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media