Več kot 1000 prostovoljcev nas je sadilo drevesa na Krasu

Ravbar Potovanja smo podpisali zavezo in podprli projekt Zeleno srce Krasa

Lahko smo kot noj in rinemo glavo v tla in si zatiskamo oči, ampak dejstvo je, da se planet segreva in rešijo nas lahko drevesa. Zato smo Ravbar Potovanja med prvimi pristopili k reševanju problema in se povezali z Zavodom za gozdove s katerim odlično sodelujemo.

Res bi se še enkrat najlepše zahvalil vsem prostovoljcem, ki ste sadili v soboto, 26.11. na Krasu in vsem, ki ste prispevali sredstva za sadike (vaš denar je šel do zadnjega centa izključno za nakup 1000 sadik trokrpega javorja in njegovo sajenje).

Že v petek, 25.11. se nas je pri Pomniku miru na Cerju na Krasu zbralo ca 200 oseb, od tega predstavniki 32 podjetij in organizacij (med njimi tudi Ravbar Potovanja), ki smo se zavezali, da bomo pomagali Krasu. Da bomo z udeležbo na različnih akcijah ali s finančnimi in drugimi donacijami omogočili nabiranje semen in vzgojo avtohtonih sadik listavcev, obnovo gozdov s setvijo semena in sadnjo sadik gozdnega drevja in proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih.

Po podpisu zaveze se je začelo sajenje na požganih področjih in kdor je že kdaj sadil na Krasu ve, da v poštev pride le kramp in dobra volja. Moram povedat, da ko delaš nekaj dobrega za planet Zemljo in Kras sploh ne čutiš utrujenosti ampak imaš posebno energijo, ki se je čutila tudi pri drugih prostovoljcih.

Po končanem sajenju v petek sem prespal kar tam v neposredni bližini, da sem se lahko naslednji dan v soboto udeležil še večje akcije pod okriljem Zavoda za gozdove, kjer se je zbralo kar 1000 prostovoljcev iz cele Slovenije. Od tega je preko Ravbar Potovanj prišlo 18 oseb – od manj kot triletnega fanta do specialca (vojaka, ki hodi na Nato misije po svetu) in en kup pridnih žensk in moških iz vseh koncev Slovenije. Moški smo kopali luknje, ženske pa so sadile (no imeli smo tudi tako močne ženske, da so nekatere nekaj časa kar same vihtele kramp - vsaka čast).

Ko sem gledal, kako se je ca 1000 oseb razporedilo po ca 10 hektarjev veliki površini, kjer se je sadilo, sem se počutil res ponosnega, da sem tam in da delamo za dober namen. Sploh, ko sem gledal otroke iz osnovne šole, kako so pridni in pri taki mladini se nam res ni za bati za prihodnost.

V petek smo po grobih ocenah posadili 3000 in v soboto dodatnih 11000 sadik in lahko vam povem, da smo bili vsi, ki smo zastopali Ravbar Potovanja za zgled, saj smo vztrajali najdlje. Ko so drugi že omagali, smo dokončali delo, dokler nam ni zmanjkalo sadik in bil sem tako ponosen na to pridno ekipo, da to težko opišem.

Vsakič, ko se bom v prihodnosti peljal na Cerje (od koder je mimogrede eden najlepših razgledov, od Triglava do Jadranskega morja) se bom spomnil te posebne energije, ko ljudje namenijo svoj prosti čas in pomagajo od srca.

Bil je vikend črnega petka in neskončni popusti. Ampak povem vam, da me je ta vikend osrečil bolj kot pa, če bi si lahko kupil karkoli na tem svetu. Ker take stvari dajaje smisel našemu življenju. Take stvari nas bogatijo in ko ljudje stopimo skupaj, smo nepremagljivi.

Po dveh dneh sajenja na Krasu sem se počutil tako prenovljenega in polnega energije kot ne vem kdaj in kaj bi dal, da bi tudi ostali ljudje v Sloveniji začutili to energijo.

Nekaj najlepšega je delati stvari s katerimi pomagaš naravi in ljudem. Drevesa so največja živa bitja na svetu in naši največji prijatelji. Čuvajmo naravo in bodimo za zgled.

Uroš Ravbar

Živjo Uroš
Pravijo, da je družbeno koristno delo oz. pomoč drugim, najboljša terapija. Drži, po pasjem tednu, milo rečeno, mi je včerajšnji dan dal nov zagon.
Še enkrat hvala za organizacijo!
Se veselim naslednje akcije.
Lep dan,
Ana

Hvala lepa za povabilo in na koncu še darilo. Doživeli smo prelep nepozaben dan. Jakob ponosen na majico se je takoj pohvalil staršem in podaril vaš kuli 1.5 letnemu bratcu.
Jakob majice ne sname, tako je ponosen, da jo je zaslužil, hvala še enkrat za prijaznost.
Lp Jakob, Milena, Vlado

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media