OMAN - puščavski biser, 9 dni (16. - 24.11.2024) - LE ŠE 4 osebe in potrdimo; 25.12.2024 - 2.1.2025 (novo leto) - kmalu potrjeno

• Termina: 16. - 24.11.2024 in 25.12.2024 - 2.1.2025 (novo leto)
• Za potovanje potrebujete: 9 dni 
• Skupina: min. 10 – maks. 20
• Cena: paket 1.790 eur/os pri 15 osebah (zelo veliko vključeno) + letalska karta od 460 eur/os z vključeno prtljago in vsemi taksami (pri zgodnji prijavi); v novoletnem terminu je cena let. karte le 572 eur/os (z odličnimi leti iz Ljubljane)  
• Info: Uroš Ravbar
• Gsm: 031 684 651
• E-mail: uros.ravbar@gmail.com
www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje je idealno tudi za aktivne družine. 

Puščavski biser na vrhu Arabskega polotoka, prepriča slehernega popotnika z raznoliko in divjo pokrajino. Visoke razbeljene gore s skritimi kanjoni, palmeraji in vadiji prepričajo ljubitelje gora. Velika puščavska območja z oazami in blatnimi vasicami, beduini in kamelami, spokojnim in počasnim življenjem prepričajo ljubitelje puščav. Veliko Arabsko morje, Omanski zaliv in vhod v Perzijski zaliv, klifasta obala, turkizne barve morja in divje plaže prepričajo ljubitelje morskega življenja. Zaščitene zelene želve, visokogorske in puščavske živali prepričajo ljubitelje živalskega sveta in tradicionalna omanska kadila in dišavne začimbe dodane v kulinariki prepričajo naše brbončice.

Oman doživljamo celostno, v ravnotežju z njegovo pokrajino, vremenskimi pogoji in ritmom življenja. Pravzaprav se vsakodnevno pozibavamo skozi deželo samo, sprva po ovinkastih gorskih cestah in brezpotjih, nato po puščavskih sipinah in na koncu še na valovih priobalnih predelov.

Oman je potovanje za dušo in idealna destinacija v sedanjih časih.

Nočitve so v preizkušenih hotelih (v glavnem 3*), 2x spimo v prijetnem tradicionalnem popotniškem hotelu v Al Hamri in 1x v organiziranem puščavskem kampu (v bungalovu). Spi se v dvoposteljnih sobah. Vključeni so vsi obroki omenjeni v programu (vsi zajtrki in 4 večerje).

V novoletnem terminu imamo odlične lete iz Ljubljane po ceni le 572 eur/os
TK1062 WE 25DEC Ljubljana Istanbul   09.45 14.10
TK 774 WE  25DEC Istanbul Muškat      19.30 01.25 *
TK 775 TH   02JAN Muškat Istanbul       02.15 06.50
TK1061 TH  02JAN Istanbul Ljubljana    08.35 08.55

Program po dnevih

1. dan: let do Omana

Let iz Ljubljane oz. bližnjega letališča. Predviden je pozen prihod v Oman. Transfer do hotela. 
Spanje Muškat, hotel 3* (vključen zajtrk)

2. dan: Ogled glavnega mesta Muškat 

Danes si pogledamo glavno mesto Omana. Mestno turo pričenjamo z obiskom magične velike mošeje Sultana Qaboosa s številnimi gradbenimi superlativi. Sledi vožnja proti staremu zalivu v Mutrah. Tukaj obiščemo novonastalo ribjo in zelenjavno tržnico in slikoviti labirint uličic na glavni tržnici (souk) v Mutrah. V bližini se nahaja staro mesto jedro Muškata. Znotraj njegovega obzidja obiščemo zasebni etnološki muzej, kjer se spoznamo z omansko tradicijo, kulturo, šegami in navadami. Tukaj od zunaj obiščemo še palačo Al Alam, ki ponosno stoji pod številnimi obrambnimi stolpi, obzidjem in trdnjavami. Popoldne obiščemo še eno arhitekturno poslastico, novo Kraljevo operno hišo (vključen ogled notranjosti z vodnikom). Povratek v hotel. Nočitev v Muškatu, hotel 3* (zajtrk).

3. dan: Muškat – moderna marina "Val" - tradicionalna Nizwa - trdnjava Jabrin – blatna oaza Al Hamra

Zajtrk. Jutro namenimo obisku super moderne sodobne marine, od katere nas ločita le dve uri vožnje do tradicionalne religijske prestolnice v Nizwi. Tukaj obiščemo znamenito trdnjavo in nekdanjo domovanje verskega vodje države in Ibixa, nacionalno žival dežele. Sledi obisk tradicionalnega suka. Lončevina, antični Khanjari, zelišča, začimbe,... in vonj po trgovanju kar vabijo na miniaturni pohod med ponudniki raznolikega blaga. Tukaj pridelujejo najbolj znane omanske slaščice in tukaj je dom omanskih dateljnov. V drugi polovici dneva obiščemo najlepšo omansko trdnjavo v kraju Jabrin, ki se ponosno razkazuje čez obsežno ravnino. V bližini stoji največja omanska blatna vasica Al Hamra. Velik palmeraj meče senco na njene blatne hiške. Ustavimo se na razgledni točki pred odprto mošejo, počakamo na klic mujezina in poljub sonca preden se namestimo v hotelu. Namestitev in nočitev v Al Hamra, tradicionalni popotniški hotel (zajtrk, večerja).

4. dan: Al Hamra – gorovje Jebel Shams (»Balcony trail hike«) - slikovita vasica Misfat Al Abriyyin - Al Hamra

Zajtrk in jutranji vzpon s terenskimi vozili proti razgledišču na najvišjo omansko goro Jebel Shams, visoka cca. 3.009 m. Postojimo na razgledni točki, od koder se Jebel Shams ponosno razkazuje in dviguje nad okolico. Spodaj pod nami pa kilometer v globino pada Veliki kanjon Arabije. Uf, af, kakšen spektakularen razgled. V bližini napademo kamnito pot (skupaj 4 km, 200 višinskih metrov, ca. 3 do 4 ure hoje), tako imenovano »Balcony Trail« in uživamo v pogledih v globino tega kanjona pod nami (pohod je primeren za ljudi, ki so vajeni hoje; je pa lastna izbira do kam se hodi in ni nujno, da se gre do konca poti, saj navdušijo pogledi na kanjon tudi prej). Ob povratku se zazremo še v kamnito vasico grajeno v steni, na mestu kjer se končuje Veliki kanjon Arabije. V neposredni bližini leži še ena blatna vasica, lahko bi bila filmska. Obiščemo še njo, pohajamo ob vodnih kanalih in skozi palmeraj, da bi se na koncu povzpeli v "Orlovo gnezdo", beri bar s teraso na vrhu monolitne skale. Tukaj pričakamo sončni zahod, pred povratkom nazaj v hotel. Nočitev v Al Hamra, tradicionalni popotniški hotel (zajtrk, večerja, terenska vozila/ avtobus).

5. dan: Al Hamra - čarovniška Bahla - Unescov Birkat Al Mouz - trgovska postojanka Ibra - peščeno morje Wahiba Sands

Zajtrk. Takoj zjutraj obiščemo nekdanjo svetovno prestolnico čarovništva, karavansko postojanko Bahla, utrjeno z najstarejšo omansko trdnjavo in 12 km dolgim obzidjem. Sprehodimo se skozi lokalni suk in nadaljujemo vožnjo do vasice Birkat Al Mouz z velikanskim palmerajem, zapuščenimi blatnimi vasicami in Unescovimi vodnimi kanali. Sledimo pot ob kanalih do blatne vasice. Njena senca godi. Potem nas pot zapelje skozi palmeraj nazaj na cesto, ki se vije med stičišči puščave z gorami, proti nekdanji velikanski karavanski oazi Ibra. Tukaj se sprehodimo po kamnitih ruševinah trgovinskega mesta preden se dokončno zapeljemo v puščavska prostranstva, proti Wahiba Sands, ki vsakega navdušijo s svojimi zlato rumenimi peščenimi sipinami. S terenskimi vozili se zapeljemo po brezkončnih sipinah in za trenutek občutimo peščeni »vlak smrti«. Preden prenočimo v kampu sredi puščavskih sipin, bomo opazovali sončni zahod, ki je v puščavi še prav posebej lep. Spanje v organiziranem puščavskem kampu (zajtrk in večerja, avtobus/ terenska vozila).

6. dan: Wahiba Sands – Wadi Hawer - obmorska trgovska postojanka Sur

Zajtrk. Po lagodnem in umirjenem puščavskem jutru nas šokira bogastvo vode. Ne daleč vstran se nahaja Wadi Hawer, vodnata rečna struga z veliko vode, ki kliče po osvežitvi in skoku v njene modrikaste odtenke. Wadi Hawer leži blizu turistično obleganega Wadi Bani Khalid, je težje dostopen (1 ura) in bolj doživet. Skratka, pripravite se na popoln užitek. Za konec obiščemo še belo uspavano mestece Sur, nekdanji center trgovanja z začimbami. V njegovem velikem zalivu se s starimi lesenimi barkačami popeljemo na kratko prijetno vožnjo. Poglej želva, pa še ena in ena. Dan zaključimo na lepi razgledni točki v času sončnega zahoda. Namestitev in nočitev v Sur, hotel 2-3* (zajtrk, večerja, terenska vozila/ avtobus).

7. dan: Sur - Wadi Shab – Bimah Sinkhole - Muškat

Zajtrk. Dan začnemo z vožnjo ob obali Omanskega zaliva, skozi obalno vasico Tiwi. V njeni bližini nas čaka 45 minutni sprehod skozi kanjon Wadi Shab. Na koncu kanjona se okopamo v rečnih bazenčkih, ki vodijo do jame s slapom. Povratek nazaj po isti poti. Blizu Dibaba leži velika udornica napolnjena s kristalno čisto vodo zelenkaste barve Bimah Sinkhole, do katere vodijo betonske stopnice (možno kopanje). Vrnitev v Muškat. Spanje Muškat, hotel 3* (vključen zajtrk)

8. dan: Otočki Dimaniyat in nočni let proti domu

Po zajtrku obiščemo zaščitene otočke Dimaniyat. Morje je tukaj bogato, zato gremo na snorkanje. V teh vodah je veliko raznolikih rib in koralnih grebenov. Povdarek je na zaščitenih morskih želvah. Izlet je pol dneven. Preostanek dneva je prost do odhoda na letališče. Do odhoda na letališče imamo na voljo hotel. Pozen odhod na letališče in nočni let proti domu. (zajtrk)

9. dan: Polni novih vtisov boste prišli domov. 

Cena (9 dni): paket 1.790 eur/os pri 15 osebah (zelo veliko vključeno) + letalska karta od 460 eur/os z vključeno prtljago in vsemi taksami (pri zgodnji prijavi); v novoletnem terminu je cena let. karte le 572 eur/os (z odličnimi leti iz Ljubljane) z vključeno prtljago in vsemi taksami  
Doplačilo za majhno skupino (12 - 14 oseb) = 130 eur/os 
Popust 50 eur/osebo za vse, ki ste že potovali z nami.    

Cena vključuje:

 • mini bus (ca 25 sedežni) v kombinaciji s 4x4 terenskimi vozili,
 • vse nočitve po programu v dvoposteljnih sobah (ter vključeni vsi zajtrki in 4 večerje),
 • vstopnino v etnološki muzej Muškat,
 • vstopnino v trdnjavi Jabrin in Nizwa,
 • vstopnino v Kraljevo operno hišo Muškat,
 • vožnjo z ladjico v Sur,
 • lokalnega vodnika (kar bo dodatno obogatilo potovanje),
 • pristojbine in takse,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.  

Cena ne vključuje: dodatne hrane in osebnih stroškov, dodatnih aktivnosti, napitnin. Če je karkoli kar ni v ceni vključeno.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi.

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih), se plača let. karto in potem še 400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (npr. menjalni tečaj) na katere nimamo vpliva, se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1 omanski rial = 2,39 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Senad Osmanaj oz. Katja Orehek Hati, profesionalna vodnika z licenco GZS, ki Oman odlično poznata in sta sem že vodila naše skupine.  Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo.      

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Privaten mini bus (npr. 25 sedežni) v kombinaciji s 4x4 terenskimi vozili (samo za našo skupino). Vključeni so izkušeni lokalni šoferji.   
 • NASTANITEV: Rezervirane imamo preizkušene hotele (večinoma 3*), 2x spimo v prijetnem tradicionalnem popotniškem hotelu v Al Hamri in 1x v organiziranem puščavskem kampu v bungalovu. Spi se v dvoposteljnih sobah.   
 • HRANA: V ceni so vključeni vsi zajtrki ter 4 večerje. Jedli bomo v dobrih lokalnih restavracijah ali v hotelu. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki je vsaj malo popotnika po duši.
 • ŠTEVILO OSEB: Najmanj 10, največ 20. 
 • VREME: Idealni za potovanje v Oman so meseci od novembra do konec februarja, ko so najbolj primerne temperature. V tem času je zelo prijetna klima za potovanje (preostanek leta je prevroče). 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Oman je varna država za potovanje. Kriminala je zelo malo, domačini pa so prijetni. Potrebna je običajna previdnost. 
 • SPOMINKI: Poleg umetnin lokalnih umetnikov (npr. ročno izdelana beduinska srebrnina) se lahko kupi tudi začimbe, parfume, keramiko, preproge ...
 • DENAR: Lokalna valuta je omanski rial. Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter debetno kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Svetujemo, da imate s seboj tudi nekaj gotovine.
 • VIZUM: Ni potreben. Potni listi vam morajo veljati vsaj še 6 mesecev po odhodu iz Omana.

Nekaj vtisov naših potnikov iz potovanja po Omanu:

Ocena potovanja (1-10): 10
Fantastično potovanje, super vodnica in lokalni vodnik, zelo prijetna skupina, lepa dežela in gostoljubni ljudje.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10/10- zelo, tudi lokalni vodnik je bil izjemen
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Wadiji, izlet z ladjico, puščava, Nizwa, Muscat, ...
Kristina

Ocena potovanja (1-10): 9,5 
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Katja je presegla naša pričakovanja! Profesionalna, obvlada arabsko kulturo, jezike, itd. Lokalni vodnik pa si zasluži 10+!
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Fascinanten Muškat, urejen, čist, umirjena arhitektura; Pesek in sipine so vedno nepozabne.
Nataša

Ocena potovanja (1-10): 9- vse je bilo vrhunsko organizirano. Mogoče bi se dalo dodati kaj za več stika z lokalnimi običaji in ljudmi.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo sva zadovoljna. Polna koristnih informacij. Poleg tega pa tudi duhovita za popestritev.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Puščava.
Blaž

Ocena potovanja (1-10) in vaš komentar: Ocena 9+, vedno obstajajo možnosti izboljšave.
Vodnik Senad je bil super, zanimiva predstavitev Omanske kulture in Islama preko zanimivih zgodbic. Vodenje je potekalo po planu. Zelo skrben, prilagodil je tempo celi skupini tudi tistim, ki so počasnejši.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Mošeja Muškat, Trdnjava, Operna hiša, Kanjon in treking Nizwa, tržnica, Dolina Wadi Bani, Wadi Shab Sur, Puščava - prevoz po sipinah - sončni vzhod in Zahod, Otok Dinmaniyat - plavanje in snorklanje na koralnem grebenu z zelenimi želvami. Omanska kultura in zgodovina. Pozitivni in pošteni ljudje, tu se čas ustavi.
Nada

Ocena potovanja (1-10): 9
Kako ste zadovoljni z vodnikom Senadom? 10, super! Veliko znanja, dobra organizacija na poti, zanimiva pripovedovanja.
Vsak dan je bil nekaj posebnega.
Marijana

Ocena potovanja (1-10): 9 zelo dobro pripravljeno in organizirano
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo - odličen tako v objektivnem kot subjektivnem pogledu
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Narava, prijazni ljudje
Jelka

Greste z nami odkrivat puščavski biser - Oman?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media