Vrhunci Etiopije

 • Termin: 8. - 19.11. oz. do 27.11.2024 
 • Trajanje potovanja: 12 oz. 20 oz. 24 dni (z Danakilom)
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 popotnikov
 • Cena (vključuje praktično vse): 12 dni 1.910 eur/os + let karta od ca 650 eur/os naprej; 20 dni 2.890 eur/os + let. karta z dvema notranjima letoma ca 800 eur/os  
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje v letu 2024 ne bo izpeljano (računamo da bo v istem terminu v letu 2025)!

V ceni je praktično VSE vključeno!

12. oz. 20. oz 24. dnevno potovanje po Etiopiji, deželi izrednih kontrastov in neverjetnih ljudi.

Ali ste vedeli da je bila Etiopija inspiracija Tolkienu za knjigo Gospodar prstanov?

Južni del potovanja (prvih 12 dni) je namenjeno popotnikom po duši, saj boste večino časa z jeepi odkrivali plemena in tudi 3x kampirali (vso oprema razen spalnih vreč vas čaka v Etiopiji). Ker boste tukaj doživeli stik s prvinsko Afriko in neverjetnimi plemeni Mursi, Banna, Karo in Hamer.

Severni del (naslednjih 8 dni) vas čaka ogled izklesanih cerkev v Lalibeli (osmo čudo sveta) in fascinantnih srednjeveških gradov v Gondarju. Pa zelo raznolika narava v Simienu (eden najlepših parkov v Afriki s posebnimi opicami dželadami), stele v Axumu in originalna Skrinja zaveze. Pa pokrajina z vklesanimi cerkvami in ljudje, ki spominjajo na čas, ko je živel Jezus.

Zadnje 4 dni pa se lahko uredi opcijsko podaljšanje po odročnem Danakilu s svojim delujočim vulkanom Erta Ale in surrealističnimi podobami Dallola.

V Etiopiji je ključnega pomena kvalitetna lokalna agencija in imamo zanesljive lokalne partnerje v tem delu sveta, ki bodo z odprtimi rokami sprejeli vse prave popotnike po duši. Avtorju programa Urošu je to ena najljubših držav sveta za potovanje. Pravi takole: "V Etiopiji ne moreš pobegniti pred samim seboj, saj so doživetja tukaj zelo globoka. In je ključno spoštovanje domačinov ter upoštevanje navodil vodnika, sploh pri plemenih."

Iz ankete: Moje ocene so 10++++.
Organizacija vrhunska, vodič najboljši, lokalna ekipa v Etiopiji več kot odlična, kuhar vrhunski, vse top. Sem brez pripomb, le vse čestitke odlični organizaciji, ki ima posluh za skupino, ki potuje z njo. Če bi šla še enkrat nazaj v Etiopijo, bi vse isto ponovila, isti aranžma, iste dogodivščine, vse, vse.
Barbara

Vrhunci ETIOPIJE, program po dnevih Addis Abeba – Arba Minch – Dorze – Konso - Jinka – dolina Omo – Turmi - Addis Abeba – Lalibela - Bahir Dar - Gondar – Simien – Axum – Tigraj – Mekele (opcijsko Danakil) - Addis Abeba 
H – spimo v preizkušenih lokalnih turističnih hotelih (dvoposteljne sobe)
K – kampiramo - po dve osebi na šotor (vse šotore in podloge nam priskrbi lokalna agencija v Etiopiji)
S – 1x skupna ležišča na trekingu v Simienu (vključujejo jogi in odejo) 
H* - 1x spanje v tipičnih bivališčih (po 2 osebi skupaj)

Vključeno Z - zajtrk, K - kosilo, V - večerja 
VSA HRANA (vsi zajtrki, kosila in večerje) je v ceni! V ceni je tudi voda v plastenkah, ki jo boste imeli ves čas na voljo v vaših avtih. 

1. dan - let iz Ljubljane oz. bližnjega letališča proti Addis Abebi (obroki na letalu)

2. dan - jutranji prihod in ogled glavnih znamenitosti Addis Abebe (etnografski muzej, cerkev Holy Trinity, kjer je pokopan Heile Selassie, Mercato tržnica - eno največjih v Afriki..., spanje Addis Abeba, H (K, V)

3. dan - začne se pustolovščina z terenci (po 4 osebe v enem avtu) mimo kamnite Tiye (Unesco) in zanimivih vasi. Vožnja vse do Arba Mincha, H (Z, K, V)

4. dan - sledi izlet s čolnom po jezeru Chamo, kjer na vas čakajo veliki nilski krokodili (na tako imenovanem krokodiljem marketu), povodni konji, pelikani in druge ptice, lahko pa boste videli tudi kako zebro ali gazelo. Po kosilu vas čaka vzpon z terenci na planino Guge, kjer si pogledate tržnico (če bo tisti dan na sporedu) in se spoznate s tradicionalno hrano in njihovimi običaji. Spoznali boste posebno kulturo plemena Dorze, ki živijo v posebnih “mamutovih” hiškah (kako pripravljajo tipično hrano - injero, pridelujejo lokalno pivo, tkanje...). Kasneje vas čaka pravi afriški večer; spanje v lodgu v tipičnih bivališčih plemena Dorze, H* (Z, K, V)

5. dan - vožnja do Konsa, kjer si pogledamo njihovo vas (stik z domačini) in posebne skalnate formacije znane pod imenom New York (njihov Bryce canyon). Kampiranje je predvideno na idilični lokaciji, K (Z, K, V)

6. dan - zanimiva vožnja s postanki za fotografiranje, sledi prihod v Key Afer in obisk četrtkove tržnice, kjer se boste družili s plemeni Benna, Ari, Hamer in Tsemai. Na vas čaka veliko zanimivih fotografskih motivov ter poceni spominki. Sledi prihod v Jinko, kjer ponavadi zvečer obiščemo tudi lokalno diskoteko, spanje Jinka, H (Z, K, V)

7. dan - zjutraj si najprej pogledate muzej posvečen dolini Omo, potem pa se gre mimo vasi plemena Ari vse do narodnega parka Mago, ki leži sredi doline Omo. Popoldan se boste družili s plemenom Mursi, enim najbolj nenavadnih in fotogeničnih plemen na svetu (ženske imajo v ustih glinene ploščke), spanje Jinka, H (Z, K, V)

8. dan - vožnja in obisk izredno pisane tržnice plemena Hamer v Dimeki (gre za eno najbolj fotogeničnih plemen v Afriki) in spoznavanje z njihovimi običaji, vožnja do plemena Karo, ki živi v idilični vasici z lepimi pogledi na dolino Omo, obisk njihove vasi in druženje z domačini. Spanje je predvideno pri plemenu Karo oz. Turmi K (Z, K, V)

9. dan - vožnja do Omorateja, kjer prečimo reko Omo in obiščemo še eno zanimivo pleme Dassanach (potomci plemena Turkana iz Kenije), sledi vožnja do Turmija in če bo možno lahko obiščemo kakšno okoliško vas plemena Hamer, spanje Turmi K (Z, K, V)

10. in 11. dan - nas čaka vožnja do Konsa, ki slovi po svojih terasah (Unesco), potem pa preko Arba Mincha vrnitev v Addis Abebo, kjer zaključimo prvi del potovanja z tipično večerjo s kulturnim programom (plesi, petje ...). Nekateri letijo 11. dan ponoči domov in pridejo domov 12. dan potovanja, ostali podaljšajo potovanje, 2x spanje v H (Z, K, V)

12. dan - jutranji let do Lalibele (Unesco), ogled osmega čuda sveta in največje znamenitosti Etiopije (posebnih izklesanih cerkva v skali). Seveda si bomo pogledali tudi najlepšo cerkev Bet Giyorgis. Lalibelo imajo za afriško Petro in je duhovni center države. Po kosilu pa si bomo pogledali še drug kompleks cerkva, občudovali posebno arhitekturo in se sprehodili med labirintom tunelov samostana, kjer živijo menihi; spanje Lalibela, H (Z, K, V) 

13. dan - daljša vožnja do Bahir Darja, kjer si bomo popoldan pogledali slapove Nila. Že sama hoja do slapov mimo vasice in preko starodavnega mostu iz 17. st. je zanimiva. Spanje Bahir Dar, H (Z, K, V)

14. dan - zjutraj vas čaka najprej izlet s čolnom po jezeru Tana do starodavnih samostanov (iz 14. stoletja). Zaradi izolacije so se v teh samostanih shranjevali zakladi in religiozne relikvije iz cele države. Samostani so znani tudi po lepih poslikavah in manuskriptih. Sledi vožnja do Gondarja in ogled posebnega kompleksa šestih srednjeveških gradov (Unesco) ter obisk kopeli vladarja Fasiladasa, ki se uporablja za krstitve. Zaključimo pa z znamenito cerkvijo Debre Berham (z njihovo Mono Liso), spanje Gondar, H (Z, K, V)

15. dan - vožnja proti Dembarku, mimo vasi Felasha, kjer so nekdaj živeli Judje in potem začetek odkrivanja narodnega parka Simien (World heritage site), ki slovi po svoji čudoviti pokrajini. Hojo po parku bomo prilagodili vašim sposobnostim, vsekakor pa na nas čakajo desetmetrske lobelije, posebne opice dželade, mogoče tudi kozorogi, lepi razgledi in vulkanska pokrajina s pogledi, ki jemljejo dih, spanje Simien, S (Z, K, V)

16. dan - vožnja po Simienu proti Axumu s postanki za fotografiranje, mimo kanjona reke Tekeze in malih vasic do Axuma, spanje Axum, H (Z, K, V)

17. dan - možnost leta domov (če ste omejeni s časom). Ta dan je namenjen odkrivanju glavnih znamenitosti starodavnega Axuma, rojstnega kraja etiopske civilizacije in najsvetejšega mesta v Etiopiji (Unesco). Axum je bil nekoč glavni trgovski center in so ga imeli za drugi Jeruzalem. Na vas čakajo palača kraljice Sabe, stele – monolitni spomeniki, arheološki muzej, cerkev Tsion Mariam, kjer naj bi se nahajala originalna skrinja zaveze…, spanje Axum, H (Z, K, V)

18. dan - vožnja proti jugu in ogled treh fascinantnih cerkva na območju Tigraja. Tam je precej unikatnih cerkva, vklesanih v skalo in skritih samostanov, pokrajina in ljudje pa spominjajo na čas, ko je živel Jezus, vožnja do Mekeleja, H (Z, K, V)

19. dan - dopoldan sledi vožnja do letališča in let do Adis Abebe, prosto za nakupovanje in nočni let domov s prihodom domov 20. dan potovanja, vsi, ki podaljšajo potovanje v Danakil pa isti dan nadaljujejo potovanje (Z, K)

Opcijsko individualno podaljšanje v DANAKIL 

19. – 22. dan - V naslednjih štirih dneh boste odkrivali posebni Danakil, ki je namenjen pravim popotnikom zaradi ekstremnih pogojev. Hkrati pa surrealistična pokrajina fascinira vse, ki jih privlači fotografija. Doživeli boste poglede na delujoči vulkan iz roba kraterja, videvali karavane kamel s soljo, vriskali ob ogledu fascinantnega Dallola, kjer je narava ustvarila eno najbolj surrealističnih pokrajin sveta s številnimi fumarolami in vrelci (raj za fotografe). Na vas čaka tudi posušeno slano jezero, najnižja točka Afrike (-116 metrov) in ponosno ljudstvo Afar. Tukaj se 3x kampira in zadnjo noč spi v hotelu v Mekeleju (vsa oprema je zagotovljena, vsa hrana je v ceni). Po štirih dneh se vrnete nazaj v civilizacijo, spanje Mekele, H (Z, K, V)

23. dan - let do Addis Abeba in prosto, zvečer imate transfer do letališča in nočni let proti domu (obroki na letalu)

24. dan - prihod domov. 

CENA (praktično VSE VKLJUČENO): 

 • 12 dnevno potovanje je 1.910 eur/osebo pri številu 14 oseb + let. karta ca 650 eur/os, s poudarkom na plemenih juga Etiopije.
 • 20 dnevno potovanje je 2.890 eur/osebo + let. karta z dvema notranjima letoma od ca 800 eur/os, dodatno vidite še zgodovinski in kulturni sever s Simienom, Axumom in Tigrajem.
 • Strošek za podaljšanje v Danakil je 590 eur/osebo pri 4 - 7 osebah (oz. 450 eur/os v primeru, da je 8 ali več oseb).
 • Doplačilo za manjšo skupino 10 – 13 oseb 130 eur/os (za 12 oz. 20 dnevno potovanje).
 • Vsi ki ste že potovali z nami imate 50 eur popusta. 

V ceno 12. oz. 20 dnevnega potovanja je vključeno PRAKTIČNO VSE:

 • vse namestitve v preizkušenih lokalnih turističnih hotelih – dvoposteljne sobe, 3x se kampira po dva v enem šotoru (šotore, podloge in ostalo opremo mize, stole, pribor … nam zagotovijo na licu mesta), 1x se spi na skupnih ležiščih v parku Simien in 1x v lodgu v tipičnih bivališčih plemena Dorze (po dva skupaj),
 • najem terencev (predvideno je po 4 osebe v enem terencu) z vsemi potrebnimi zavarovanji in lokalnimi šoferji (ki govorijo angleško),
 • strošek goriva, 
 • čisto vsa hrana na turi (trije obroki na dan),
 • ves čas imate na razpolago ustekleničeno pitno vodo,
 • vse vstopnine,  
 • lokalni vodnik in kuhar (v predelih kjer ni restavracij), 
 • vso potrebno opremo za kampiranje (šotori, podloge, mize, stole, celoten pribor … potrebujete le svojo spalno vrečo), 
 • vse privatne prevoze po programu (z terenci, avtobusom, ladjo na jezero Chamo ...),
 • strokovno vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

V ceni ni vključeno le: osebni izdatki, napitnine za lokalno osebje (ca 40 eur/os), vizum (ki vam ga lahko uredimo), eventuelni prevoz do/iz letališča (ki ga uredimo za celo skupino).

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Podaljšanje za 4 dni za DANAKIL vključuje PRAKTIČNO VSE stroške:

 • vse namestitve (3x kampiranje oz. spanje na prostem na ležalnikih, 1x spanje v hotelu v mestu Mekele – dvoposteljna soba),
 • najem terencev z vsemi potrebnimi zavarovanji in lokalnim šoferjem,
 • strošek goriva, 
 • vso hrano na turi (trije obroki na dan), 
 • ustekleničeno vodo,
 • vse vstopnine in lokalne pristojbine,  
 • lokalnega vodnika (vodenje v angleščini) in kuharja (celotno turo), 
 • vso potrebno opremo za kampiranje oz. spanje na prostem na ležalnikih (potrebujete le svojo spalno vrečo), 
 • organizacija potovanja.

Izvedba tega dela potovanja je brez slovenskega vodnika z angleškim vodenjem pri minimalno 4 osebah (v kolikor bi želelo v Danakil podaljšati več kot 10 oseb lahko zagotovimo ob doplačilu tudi slovensko vodenje).  

Zanimivost: Vulkan Erta Ale je najaktivnejši vulkan v Etiopiji. Visok je 613 metrov in na vrhu v kalderi velikosti enega kilometra vsebuje edino stalno lavino jezero na svetu. 

MOŽNOST KOMBINACIJE POTOVANJ MED SEBOJ (npr. izpustite prvi del in se nam pridružite kasneje) v primeru, da imamo potrjeno tudi potovanje po južnem delu. 

Dodatno vam lahko uredimo asistenco Coris in zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Vodnik na turi: Peter Eržen oz. Klavdij Lukežič, oba sta profesionalna vodnika z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Jug dežele in Danakil z rentanimi terenci, sever z privatnim avtobusom. Dodatno koristimo dva notranja leta (Addis Abeba – Lalibela in Mekele - Addis Abeba). 
 • NASTANITEV: Večinoma spimo v preizkušenih lokalnih turističnih hotelih, 3x kampiramo (šotore, podloge in ostalo opremo mize, stole, pribor … nam zagotovijo na licu mesta), 1x spimo na skupnih ležiščih v parku Simien in 1x v tipičnih bivališčih plemena Dorze (po dva skupaj). Pri podaljšanju v Danakil se 3x spi kampira oz. spi na prostem na ležalnikih, 1x pa spi v hotelu. 
 • HRANA IN PIJAČA: v lokalnih restavracijah oz. na sami turi imamo na jugu večino časa s seboj lokalnega kuharja, ki nam pripravlja hrano. Ves čas boste imeli na voljo vodo ter ostalo brezalkoholno pijačo pri obrokih v lokalnih restavracijah. Vsa hrana in voda je vključena v ceno.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje po Etiopiji (sploh po južnem delu) je namenjeno popotnikom po duši, ki se zavedajo da bodo 3x kampirali (v preprostih pogojih) in se družili s plemeni. Isto velja za potovanje po Danakilu, da je namenjeno samo trpežnim popotnikom. 
 • VREME: Med oktobrom in aprilom je v Etiopiji suho obdobje (lahko pa nas vreme preseneti). Pričakujemo temperature od 20 do 35 stopinj (v Danakilu pa je lahko tudi več). Noči v Simienu znajo biti hladne.   
 • ZDRAVJE: Za predele v dolini Omo je priporočljivo jemanje antimalarikov. Predlagamo obisk www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.  
 • VARNOST: Kriminala je malo (sploh predeli, kjer boste potovali), kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. Največjo nevarnost povzroča neustrezno obnašanje potnikov in nespoštovanje lokalnih pravil in običajev. Zato je ključno spoštovanje domačinov ter upoštevanje navodil vodnika sploh pri plemenih. 
 • SPOMINKI: S seboj je potrebno imeti gotovino, kreditne kartice ne morete koristiti skoraj nikjer izven Addis Abebe. Za spominke je Etiopija pravi raj.  
 • VIZUM: Slovenci za Etiopijo potrebujemo vizo, katero vam bomo lahko uredili. 

Nekaj vtisov potnikov iz potovanja po Etiopiji:

Ocena potovanja: 10++++ Potovanje je bilo odlično organizirano, za kar se moram zahvaliti vodniku, ki je ves čas skrbel za nas in nam približal Etiopijo na najboljši možen način. Tudi lokalna agencija je bila odlična in nam je še dodatno polepšala potovanje. Vseh 21 dni sem uživala 1000/h in lahko rečem, da si želim še veliko takih potovanj. 
Rožle je odličen vodič, ki ve kako se približati skupini, jo povezati in ustvariti odlično vzdušje skozi celotno potovanje. Je tudi zelo razgledan vodič, ki ve veliko informacij in jih podaja na zanimiv način. Državo po kateri potuješ, ti prikaže v realni luči in jo spoznaš v vsej svoji veličini. 
Anonimna

Ocena potovanja: 10
Kako ste zadovoljni z vodičem: 10 +
Peter je bil super vodič, nič mu ni bilo problem urediti, ves čas je bil dobre volje in vedno poln idej kako si popestriti čas. Skratka, popolna desetka.
Najlepše na potovanju je bil obisk plemena Karo, kampiranje pri kralju Kalla, dželade, nenačrtovan obisk preskakovanja bikov ter še posebej obisk plesov, ki so se odvijali naslednji večer. 
Tanja

Ocena potovanja: 10. Komentar ni potreben, ker je bilo super...
Vodnik strokoven in še preveč skrben za moje mnenje. Najlepši je bil južni del...plemena....avantura v nevihti...Simien in njegovi razgledi
Hvala za nepozabno potovanje.
Tina

Ocena potovanja: 10 - Odličen in razgiban program, za bonus pa smo bili deležni še nepozabnih afriških dogodivščin. 
Ocena vodnika: 10 - Peter - izkušen in odgovoren. Obvlada organizacijo in znanje, ki ga v pravi meri podaja popotnikom.
Najlepše mi je bilo: orto plemena, otroci, pomanjkanje vode in elektrike, off road, pokrajina, Simien... pravzaprav vse!
Viki

Ocena potovanja: 9
Potovanje ki je premaknilo moje razumevanje življenja in sveta in me naučilo nekaj novega o sebi.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10+, nikoli ne spi, vedno za akcijo, realističen pogled in pristop.
Mirjana in Tone 

Potovanje po Etiopiji je bilo nepozabno.
Ruža

Etiopija je tako drugačna od preostale Afrike, da jo enkrat v življenju morate obiskati, saj se je tukaj pisala zgodovina človeštva!

Greste z nami v Etiopijo? 

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media