Vrhunci Maroka

 • Termin: 16.5. - 26.5.2024
 • Trajanje potovanja: 11 dni (možnost indiv. podaljšanja)    
 • Skupina: min.  10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.090 eur/os pri 14 osebah + let. karta od ca 250 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru (s tem da lahko prilagodimo program glede na vaše želje).

Potovanje je primerno tudi za aktivne družine. 

Potovanje nas popelje po biserih Maroka, kjer nas čakajo najlepši in kulturno najbogatejši predeli dežele, lepa pokrajina na eni in dobrosrčnost, preprostost in gostoljubje domačinov na drugi strani. Naši vodniki so specialisti za ta del sveta in komaj čakajo, da vam razkažejo prave skrite zaklade dežele.

Severni Sredozemski Maroko ponudi bele obalne in indigo-modre gorske vasice sredi nasadov indijske konoplje. V Srednjem Atlasu nas očarajo srednjeveški Fez, prvi stik z avtohtonimi Berberi in cedrovi gozdovi. Vsemogočni Marakeš nas čaka na južnih obronkih Visokega Atlasa, kakor tudi rdeče glinaste tradicionalne vasice s berberskimi ksarji in kasbami, rodovitne in dišeče doline vrtnic, zeleni palmeraji in slikoviti kanjoni. Eden od vrhuncev potovanja je odkrivanje peščene Sahare, gorovje Anti Atlasa pa je spektakularno samo po sebi s prekrasno pokrajino. Ob obalah Atlantskega oceana lahko dodatno (podaljšek) odkrivamo peščene plaže, arganove gozdove in lepa obalna mesta na čelu s Agadirjem in umetniško Essouiro.

Zakaj z nami v Maroko:

 • Videli boste najlepše stvari, kar lahko dežela ponudi na popotniški (pristen) način. 
 • Kraljeva mesta Rabat, arabski Fez in berberski Marakeš;
 • Antični Volubillis, sveti Molulay Idris, filmski Ait Ben Haddou, puščavski Rissani in z balvani obkrožen Tafroute;
 • Odkrivanje kanjonov Visokega Atlasa (Todra, Dades in M'gun);
 • Najlepše berberske vasice od indigo modrega Chefchaouena, belega Assilaha ter rdečih tradicionalnih odmaknjenih vasic;
 • S kamelami po puščavi Sahara in prenočevanje v puščavskem taboru (spanje v hotelu s tisoč zvezdicami);
 • Arhitekturni vrhunci: mošeja Hassana II. v Casablanci, kraljeva grobnica in Hasanov stolp v Rabatu, Feške medrese, sadijske grobnice in Kotubija v Marakešu;
 • Pitje čaja z berberskimi družinami, berberska pica in berberska omleta pri naših prijateljih;
 • Naravni most v Legziri, letoviški Agadir in prelepa Essouira (ob podaljšanju);
 • Arganovi, cedrovi in gozdovi hrasta plutovca, stepsko rastje s kaktusi ob atlantskih obalah, dolina vrtnic (ob podaljšanju);
 • Pokrivamo celotni Maroko, od Sredozemlja, Rifa, Srednjega - Visokega in Anti Atlasa, puščave Sahare in Atlantske obale (ob podaljšanju);
 • Poudarek je na vsrkavanju in zlitju z deželo, namenjeno popotnikom po duši;

MAROŠKI SLOVAR:

Palmeraj – v kanjonu/ dolini ujeti rečni bregovi posajeni s dateljnovimi palmami.
Kasba – berberska utrdba iz štirih stolpov in več nadstropij, kjer so varnost iskali nekdanji trgovci.
Ksar – berberska vas znotraj obzidja.
Agadir – berberska kašča, kjer so shranjevali žito in olja.
Medina - prvo muslimansko mesto iz Saudove Arabije, po katerem so se pri izgradnji in funkcioniranju zgledovala vsa nadaljnja muslimanska mesta. Običajno gre za obzidano mesto z labirinti in ozkimi ulicami.
Riad – meščanska hiša znotraj medine.

Na vas čaka odličen program, prijetne nastanitve in slovenski vodnik, ki komaj čaka, da se spet vrne v Maroko. Če ste vsaj malo popotnika po duši, vas bo Maroko navdušil.

Program po dnevih: 

Spanje v dvoposteljnih sobah v preizkušenih popotniških hotelih, kasbah in riadih kategorije 2* do 3* in ena namestitev v puščavskem taboru s postavljenimi šotori v Sahari "hotel s tisoč zvezdami"
Vključeno Z – zajtrk, K – kosilo, V - večerja

1.  dan: EU – CASABLANCA

Let iz Benetk proti Maroku. Večerni prihod v Casablanco. Spanje Casablanca. 

2.  dan: CASABLANCA – RABAT – ASILAH

Jutranji ogled čudovite mošeje Hasana II. (dodatno imamo ogled tudi od znotraj), ki leži nad vodo in predstavlja arhitekturno poslastico Casablance in dežele same. V Rabatu (Unesco) se sprehodimo skozi belo modro medino, si pogledamo Almohadske mojstrovine in ostale mestne znamenitosti kot so Hasanov stolp iz 12. st in grobnica maroških kraljev. Sledi vožnja do sproščenega belega obmorskega mesteca Asilah, ki slovi po svojem festivalu umetnosti. Spanje Asilah (Z)

3.  dan: ASILAH – CHEFCHAOUEN

Jutranji ogled prijetnega Asilaha, čigar zidove medine so poslikali številni svetovno znani umetniki iz celega sveta. Potem pa transfer v bližnje hribovito indigo-modro berbersko mestece Chefchaouen. Po ulicah, stare ženičke, oblečene v tradicionalna živopisana oblačila, prodajajo sadje in zelenjavo prinešeno iz oddaljenih gorskih vasic. Za vogalom starci, na pipo, vlečejo posušene marihuanine liste. Celo popoldne namenimo ogledu enega najlepših maroških mestec. Spanje Chefchaouen (Z)

4.  dan: CHEFCHAOUEN – VOLUBILIS - MOULAY IDRIS – FES

Po jutranji kavici odrinemo najprej proti antičnemu mestecu Volubilis (Unesco), ki se še posebej ponaša z dobro ohranjenimi mozaiki in ostalimi rimskimi spomeniki. Potem obiščemo najsvetejši kraj MarokaMoulay Idris, v katerem počiva prerokov (Mohamed) pravnuk Idris, ustanovitelj prve maroške dinastije Idrisidov in srednjeveškega mesta Fes, kamor prispemo ob večernih urah. Spanje Fes (Z)

5.  dan: FES - IFRANE – MIDELT

Zbudimo se v nekem drugem svetu, v nekem drugem času, dobrodošli v edinem še živečem, od Unesca zaščitenem, srednjeveškem mestu. Čaka nas labirint ozkih uličic, manjših tradicionalnih delavnic, kjer še vedno barvajo tkanino ob reki, strojijo kože po stari metodi in jih barvajo v slikovitih - bio aromatiziranih kadeh, kujejo železo in brusijo nože, šivajo iz agavine svile, razbijajo po bakru, ročno sestavljajo keramične mozaike ..., medtem ko se meščani po ozkih uličicah izogibajo natovorjenim oslom in konjem. Po kosilu se podamo čez Srednji Atlas v Ifrane „švicarske alpe“. Morda uzremo beduine in njihove črede ovac, ki se tradicionalno selijo za zelenimi planotami in opice na poti do Midelta v bližnjih cedrovih gozdovih. Spanje Midelt (Z)

6.  dan: MIDELT – DOLINA ZIZ – ODKRIVANJE PUŠČAVE SAHARA

Jutro namenimo sprehodu po robu odmaknjenega kanjona do berberske vasice med orehovimi nasadi. Njeni radovedni prebivalci, ne vajeni turistov, nas rade volje povabijo k njim domov, na čaj. Čez Visoki Atlas se spuščamo proti puščavi, pri tem sledimo dolini reke Ziz in njenim dateljnovim palmerajem. Tukaj postanemo pri znancu, ki nam speče berberske pice (doplačilo). Ob prihodu v Saharo, obiščemo zadnjo trgovinsko postojanko - puščavsko oazo, kjer se sprehodimo čez slikovito tržnico. Popoldne obiščemo še potomce črnskih sužnjev, danes priznane gnawa glasbenike, potem pa zajahamo kamele, čez sipine v peščeno puščavo Saharo, vse do našega kampa sredi peščenih sipin (lahko se gre tudi peš oz. ob doplačilu z jeepom v kolikor bo na voljo – uredimo na kraju samem). Kaj je lepšega kot čakanje na sončni zahod na eni od sipin sredi brezčasne narave. Večerja v soju zvezdnih luči, na peščenem tepihu. Spanje v saharski peščeni puščavi v berberskem šotoru, po želji lahko tudi na prostem. (Z, V)

7.  dan: PUŠČAVA SAHARA - TODRA

Zjutraj pričakamo sončni vzhod, potem pa se deloma peš, deloma s kamelami vrnemo do izhodiščne točke. Sledi čisto nova pokrajina, kjer se vozimo med Atlasom in puščavo do kanjona Todra. Na poti obiščemo tovarno fosilov in podzemne vodne kanale, potem pa se ustavimo za kosilo pri naših prijateljih - veseli družini, ki delajo odlično berbersko omleto (doplačilo). Ob poti nam številne blatne vasice in prve kasbe nepremično pozirajo do samega vhoda v kanjon. Postanemo v kanjonu nato pa se še malo sprehodimo po cvetočem in senčnem palmeraju. Spanje Todra (Z)

8.  dan: TODRA – DADES – BOUTHARAR

Danes nas čaka lepa narava atlaških kanjonov. V dolini Dades se najprej z lokalnimi vozili dvignemo nad panoramsko ovinkasto cesto ob kanjonu, potem pa raziščemo razgledne točke nad kanjoni. Ob povratku sledi sprehod po reki (1h do 2h) skozi ozek in visok kanjon, nato pa vožnja v slikovito dolino M'gun in namestitev v Bou Thararau, v tradicionalni berberski hiši, kjer se bo ustavil čas. Na vas čaka tradicionalna berberska večerja in druženje z domačini. Spanje Bou Tharar (Z, K, V)

9.  dan: BOU THARAR – SKOURA – AIT BEN HADDOU

Dopoldan namenimo trekingu, kjer nas čakajo raznolike barvne pokrajine z lepimi razgledi, prečkanje rek, kanjona, obisk tradicionalnih berberskih vasic, postanek za čaj v kasbi ali pri domačinih doma, sprehod skozi vrtne nasade in kopanje v reki (kdor želi malo časa zase oz. za vpijanje lokalne atmosfere lahko počaka v hotelu). Sledi spust v najbolj dišečo maroško dolino, dolino vrtnic in obisk velikanske kasbe Amirdil v Skouri, nato pa prihod v filmsko vasico Ait Ben Haddou (Unesco), ki je raj za vse ljubitelje fotografije. Tukaj so snemali številne filme, med drugim Gladiatorja, Asterixa, Lawrenca Arabskega, Jezusa iz Nazareta ... Spanje Ait Ben Haddou (Z)

10.  dan: AIT BEN HADDOU – PRELAZ TIZI N' TICHKA – MARRAKECH

Zjutraj se sprehodimo skozi filmsko vasico in obiščemo zakulisje, kjer so snemali film Gladiator. Nato peš do vrha vasice, kjer se nahaja nekdanji agadir z včasih prisotnimi mlini na veter. Od tod se razprostira razgled nad okolico (morda uzremo najvišji vrh Maroka, 4.167 m visok Tubkal). Potem pa se podamo čez visoki Atlas in najvišji prelaz Tizi N'Ticka, ki vam bo za trenutek vzel sapo. Sledi vožnja do berberske prestolice Marakeša, kjer si najprej pogledamo simbol mesta in enega izmed simbolov Maroka, minaret Kotubija iz 12. st. V Sadijskih grobnicah si pogledamo najlepše primerke islamske arhitekture. Skozi labirint uličic stare medine se prebijemo do berberske lekarne in se spoznamo z zelišči, travicami in olji, ki jih berberi uporabljajo v svojem tradicionalnem zdravilstvu. Na koncu pa nas čaka obisk znamenitega glavnega trga Jem al Fna (Unesco). Spanje Marrakesh (Z)

11.  dan: MARRAKECH in let proti domu 

Dan začnemo z obiskom najlepših vrtov, v nekdanji rezidenci modnega dizajnerja St. Lauren in Pierre Berger. Potem pa boste imeli prosto. Na glavnem trga Jem al Fna je zanimivo čez celi dan, saj se tukaj zbirajo akrobati, pripovedovalci zgodbic, napovedovalci prihodnosti, glasbeniki, krotilci kač, prodajalci čarovniških pripravkov ... Zraven so stojnice s pestro in zanimivo in eksotično kulinarično ponudbo, kjer boste pravi gastronomi prišli na svoj račun. Mesto raj za nakupe. Sledi prevoz do letališča in let proti domu. 

V PRIMERU 5 DNEVNEGA INDIVIDUALNEGA PODALJŠANJA (od doplačilu) IZGLEDA TAKOLE NADALJEVANJE:

12.  dan: MARRAKECH – DOLINA AMELN – TAFRAOUTE

Potovanje nadaljujemo z raziskovanjem Anti Atlasa. Po daljši vožnji prispemo v lepo dolino naravnih kamnitih formacij (levova glava in Napoleonova kapa) in fotogeničnih gorskih hrbtov, kjer si ogledamo njene naravne lepote (lepi fotografski motivi). Ob poti nas bodo spremljala arganova drevesa s kozami v krošnjah, vse do mesteca Tafraoute, nekdanjem starem karavanskem križišču, znanem po pridobivanju srebra in zlata iz bližnjih krajev. V okolici se sprehodimo še po nenavadni pokrajini pobarvanih balvanov. Nočitev v Tafraoute. (Z)

13.  dan: TAFRAOUTE – LEGZIRA - MIRLEFT

Zjutraj namenimo raziskovanju doline Ameln, zgrajene iz starih granitnih kamenin. Sprehodimo se skozi naključne stare vasi do stenske poslikave na odprtem. Ob poti srečamo nomade s čredami koz, potem pa se po stari makadamski trgovinski poti spustimo nazaj v dolino Ameln. Sledi vožnja do južnih peščenih plaž Atlantskega oceana. V Legziri nas čaka dolga peščena plaža in slikoviti velikanski naravni kamniti most. Na poti v bližnji Mirleft, si izberemo naključno sprehajalno pot po kozjih stezicah na robu visokih klifov, kjer uspevajo nenavadni kaktusi in drugo rastje. Prespimo v kraju Mirleft oz. okolici. (Z)

14.  dan: MIRLEFT – AGADIR - ESSAOUIRA

Zjutraj odrinemo za letoviški Agadir. Najprej obiščemo nekdanjo kaščo na vrhu hriba, od koder se razkazuje celo mesto pod nami. Sledi spust do samega vhoda v pristanišče do sardinjega marketa z nešteto stojnicami. Za razliko od vsakodnevnega tajina in kukusa, tukaj strežejo samo ribje poslastice. Priporočamo sardine. V mestu imamo dovolj prostega časa za raziskovanje prijetnega in na oko lepega letovišča z dolgo sprehajalno potko in sodobno infrastrukturo. Severno od Agadirja nas spremlja atlantski ocean s pogledi na lepe zalive, močne valove in uživaške surfarje. Pred prihodom v Essouiro se ustavimo v vaški komuni, kjer pridobivajo cenjeno arganovo olje. Sledi še kratka vožnja do prelepe Essaouire ob atlantski obali. Obzidano belo-modro mesto, s številnimi trgi, sproščujočim vzdušjem in z dolgo peščeno plažo, je kot nalašč za naš zaključek potovanja. Spanje Essaouira (Z)

15.  dan: ESSAOUIRA – MARRAKECH – LET PROTI DOMU

Dopoldan se sprehodimo skozi simpatično Essaouiro (Unesco), obiščemo njene trge, ribji market, obzidje s topovi, judovsko četrt in ribiško pristanišče. V njej so se zbirali trgovci iz celega sveta, ki so na veliko trgovali in gradili, tako da je nastalo lepo obzidano mesto sredi Atlantika „vrata Timbuktuja.“ Po ogledu je prosto za samostojno odkrivanje oz. sprehod po plaži in zadnji stik z morjem. Sledi vožnja proti Marrakechu in povratek proti domu. (Z)

16. dan: PRIHOD DOMOV 

Cena za 11 dnevno potovanje: 1.090 eur/osebo pri 14 osebah + let. karta od ca 250 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi) 
Doplačilo za majhno skupino 10 - 13 oseb = 100 eur/os. Popust 50 eur/os za vse, ki ste z nami že potovali. 

Cena 11 dnevnega paketa, ki vključuje (skoraj vse):

 • 10x namestitev po programu (spanje v dvoposteljnih sobah v preizkušenih popotniških hotelih in kasbah kategorije 2* do 3* in ena namestitev v puščavskem taboru s postavljenimi šotori v Sahari "hotel s tisoč zvezdami"),
 • hrano (10x zajtrk, 1x kosilo, 2x večerja), 
 • vse privatne prevoze po programu (klimatizirani mini avtobus 14 - 27 sedežni), vse stroške goriva in vseh taks,
 • dodatno privatne prevoze v kanjonu Dades,
 • vse oglede in vstopnine po programu (mošeja Hasana II., Volubilis, medresa El Attarine, Gnawa glasbeniki, podzemni vodni kanali, kasba Amerhidil, zapori v Ait Ben Haddou, sadijske grobnice, Majorelle, ...),
 • obvezne lokalne vodnike (Rabat, Chefchaouen, Volubilis, Moulay Idriss, Fes, Marrakech,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS, 
 • organizacijo.

Cena ne vključuje le: dodatne hrane (pijače), osebnih izdatkov, napitnin, prevoz do/iz letališča (bo urejen za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

V primeru pet dnevnega individ. podaljšanja je doplačilo odvisno od števila oseb, V ceni je privaten prevoz, vsi stroški goriva in vse takse, vse nastanitve z vključenim zajtrkom (4x), vodenje lokalnega vodnika (oz. pri večjem številu slovenskega vodnika), vse vstopnine  ...

Dodatno vam lahko uredimo asistenco Coris in zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s privatnimi vozili (klimatiziranim avtobusom 14 - 27 sedežni, odvisno od velikosti skupine).
 • NASTANITEV: Spi se v preizkušenih popotniških in turističnih hotelih lokalne kategorije 2* oz. 3* v dvoposteljnih sobah. V odmaknjeni berberski pokrajini na južni strani Atlasa bomo prenočevali v manjših, simpatičnih in avtohtonih družinskih hotelčkih. V puščavi prenočujemo enkrat v taboru s postavljenimi šotori. Poskrbljeno je za posteljnino in odejo, ki sta lahko peščeni zaradi vetrnih nanosov, zato priporočamo uporabo lastne spalne vreče.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo različno tipično hrano na ulici in v turističnih restavracijah. Maroko je dežela kus kusa, tajina, mesnih nabodal, lečine juhe in metinega čaja. Čaka vas tudi kar nekaj lokalnih specialitet. Sveže stisnjeni pomarančni sok je odličen. Dostop do alkohola je v Maroku omejen na večja mesta in je dražji kot pri nas. Cena kosila (menu) v turističnih restavracijah znaša ca 12 eur, v neturističnih pa približno polovico manj.  
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki je popotnik po duši, saj bo kar nekaj vožnje. Glede hoje (npr. dopoldanski treking 9. dan) se da urediti, da se počaka, če ne bi želeli biti aktivni. Vsem trekingom se lahko izognete in počakate z voznikom ali pa v hotelu.
 • ŠTEVILO POTNIKOV: min. 10, maks. 20 oseb.
 • VREME: Spomladi je idealen čas za obisk Maroka, ko dežela zacveti (živo zelena pokrajina, medtem ko se v gorah še vedno lahko zrcalijo zasneženi vrhovi). Temperature so takrat ugodne med 15 in 30 stopinjami (ponoči pa se zna ohladiti). Jeseni je drugi najboljši potovalni čas, ko ni dežja, ko so še vedno ugodne potovalne temperature in ko se začnejo beliti prvi vrhovi Atlasa.
 • ZDRAVJE: Za potovanje ni potrebno nobeno obvezno cepljenje. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.  
 • VARNOST: Dežela je varna. Možnost manjših tatvin in žeparjenja je sicer prisotna, še posebej v velikih mestih, ko se stemni.
 • SPOMINKI: Tukaj je doma obrtništvo in večina izdelkov so unikati. Splača se kupovati usnjene jakne, arganovo olje, izdelke iz keramike, volne, gline, lesa, bakra.
 • VIZUM: Slovenci ne potrebujemo vize.

Vtisa iz naših prejšnjih potovanj po Maroku:

Ocena potovanja (1-10): 9, ampak samo zato da se ne poslabšate.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Več kot odlično, samo vprašanje kako je bil on z nami (malo heca) 
Najlepše je bilo, da smo kljub temu, da potujem z agencijo, imeli možnost stopiti v stik z domačini, spoznati pravi Maroko, seveda pripisujem to zaslugo vodiču.
Janja

Ocena potovanja (1-10): 10 – lepa izkušnja.
Vodnik je bil super. Zelo profesionalen, podal je veliko znanja o samem Maroku in zanimivosti. Pozitivno naravnan, ustvaril je odlično vzdušje, družaben, vsakemu posamezniku je znal prisluhnit...  In na dejstvo, da sem bolj solo popotnik, me je znal prepričat v to, da so skupinska potovanja odlična in da na tak način vidiš več. Najlepše na potovanju je bilo modro mestece Chefchaouen, mesto Fes, sprehod ob kanjonu in nepričakovano vabilo domačinke na čaj.
Maja

Greste z nami v čudoviti Maroko?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media