Best of Filipini

 • Termin: 4. - 23.3.2024; če se izpusti Palawan zadnjih 5 dni (15 dni)
 • Trajanje potovanja: 15 oz. 20 dni  
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 2.190 eur/os (20 dni) + let. karta od ca 650 eur/os naprej pri zgodnji potrditvi
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651, 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine. Potovanje je primerno tudi za aktivne družine.

Za vas smo pripravili ogled najlepših lepot dežele po vseh velikih otočnih skupinah (best of) v najboljšem terminu v letu.

Gre za prave bisere: od odkrivanja krasnih riževih teras in druženja s simpatičnimi domačini (štejejo med najbolj srečne narode sveta), do uživanja na čudovitih plažah, snorkljanja po koralnih grebenih, plavanja z ogromnimi kitovci, razgledi na čokoladne hribčke, raziskovanjem eksotičnih in odmaknjenih plaž Palawana, križarjenjem z ladjico po arhipelagu kraških otočkov s skritimi lagunami in peščenimi plažami (pravi raj za vse raziskovalce po duši). 

Iz ankete: Ocena potovanja: 10, krasna destinacija, turkizno čisto morje, vse je bilo organizirano ok in je teklo kot po maslu. Najlepše mi je bilo na riževih poljih in križarjenje med otočki s prekrasnim morjem... Nepozabno potovanje.
Petra

Vrhunci Filipinov - program potovanja po dnevih (15 oz. 20 dni)

H – preizkušeni prijetni popotniški hoteli z vključenim zajtrkom (dvoposteljne sobe)
D - 2x spanje pri domačinih
B – prijetni popotniški bungalovi (dve osebi na bungalov)
Vključeno: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja

1. dan: odhod iz Ljubljane – oziroma bližnjega letališča

Let proti Filipinom (letalo, obroki na letalu).

2. dan: letališki transfer – Manila (obroki na letalu)

V popoldanskih urah pristanemo v Manili, glavnem mestu Filipinov. Sledi transfer do hotela. Kdor bo želel, lahko že to noč odkriva bogato nočno življenje (karaoke, odprti bari in glasba v živo). Spanje Manila, H (obroki na letalu).

3. dan: Manila

Mesto kontrastov začnemo raziskovati na glavnem trgu, kjer stoji najbolj sveta cerkev države s kipcem črnega Jezusa. Sledi sprehod skozi zanimivo mestno tržnico in odkrivanje posebne četrti Intramuros z njenim obzidjem. Sledi sprehod skozi mestni park, kjer se igra šah in spuščajo zmaji in kjer se priklonimo Joseju Rizalu, filipinskemu narodnemu junaku. Spanje Manila (H, Z).

4. dan: Manila – Banaue

Zjutraj celodnevna vožnja proti severu, vse do mesta Banaue. Po mestnem vrvežu se nam svež zrak in mirno življenje potomcev nekdanjih bojevitih plemen več kot prileže. Pred nami zaživi pričakovanje pred prvim vrhuncem našega potovanja, to so svetovno znane in od UNESCA zaščitene riževe terase. Spanje Banaue (H, Z).

5. dan: Banaue – Hapao

Za začetek se spoznamo z življenjem nekdanjih lovcev na glave, potem se s filipinskim unikatnim prevoznim sredstvom „jeepney“ zapeljemo do izhodiščne točke našega trekinga. Panoramski pogled na zelene terase in treking čez njih je paša za oko, dušo in srce. Enkrat popoldne prispemo v odmaknjeno vasico sredi razigranih živo zelenih polj, napojenih z vodo in svežimi sadikami, k našemu gostitelju. Morda nam postreže z riževim vinom in zaigra kitaro? (Z, sadno kosilo, V, Hapao D – lokalna namestitev pri domačinih)

Treking poteka po pestrem terenu skozi bujno tropsko vegetacijo, tradicionalne vasi in predvsem med slikovitimi riževimi terasami. Večina poti je urejenih, precej je stopnic, poti so včasih ozke in spolzke, terase pa par metrov visoke. Za treking sta potrebni fizična kondicija in mobilnost (sposobnost celodnevne hoje po domačih hribih) in ni primeren za osebe, ki imajo težave z vrtoglavico. Obstaja tudi možnost, da se treking izpusti, v tem primeru vas odpeljemo do namestitve (20 min hoje), kjer v lepem okolju počakate skupino (oz. samostojno odkrivate okolico).

6. dan: Hapao

Še en lep dan je pred nami. Hoja po terasah skozi pristne vasice je dober vpogled v vsakdanjik teh večno nasmejanih ljudi. Le kako so pred več kot 2.000 leti zgradili tako mogočne terase iz kamenja, se sprašujemo in čudimo njihovi volji. Potem se kar naenkrat znajdemo v izvirih vroče vode. Popoldan namenimo spoznavanju riža. Sami ga tudi oluščimo, da bo nared za organsko večerjo. Vsaka filipinska vas ima svoje košarkarsko igrišče, tudi tukaj ni izjeme. Sestavimo ekipo in vržemo žogo. Poražena ekipa plača rundo. Potem pa še en poseben večer sredi narave ob zvokih kitare. (Z, sadno kosilo, V, Hapao D – lokalna namestitev pri domačinih)

7. dan: Hapao – Batad – Banaue – nočni bus za Manilo

Danes se z „jeepneyi“ premaknemo na drugo, turistično stran riževih teras. Kar naenkrat pred nami zaživi majhna vasica na dnu stotine padajočih teras. To je posnetek za dušo. Potem se vrnemo do izhodiščne točke in vkrcamo na nočni avtobus za Manilo. (Z, sadno kosilo, nočni avtobus)

8. dan: Manila – Panglao

Zgodaj zjutraj, takoj po prihodu v Manilo, se odpravimo na letališče. Zapustimo prvo veliko otočno skupino Luzon in poletimo na otočno skupino Visayas, na majhen otoček Panglao, znan med potapljači in po dolgi beli peščeni plaži Alona beach. Prvi stik z morjem, z masažo, uživanje na peščeni plaži ali po želji plavanje v jati sardin ... Spanje Panglao (notranji let, H) 

9. dan: Izlet na kitovce - odkrivanje Bohola 

Zgodaj zjutraj se vkrcamo na ladjico, ki nas zapelje v sinje modre globine tropskega morja med največje morske ribe. Plavanje z nenevarnimi planktonojedimi kitovci je nepozabna izkušnja, kjer boste lahko ostali brez besed od navdušenja. Nato se zapeljemo v notranjost otoka Bohol med slikovite "Čokoladne" hribčke in si ogledamo najmanjše primate, simpatične tarzije. Sledi prijetno križarjenje po smaragdni reki. Po izletu sledi vrnitev na Alona beach. Spanje Panglao (H, Z). 

10. dan: Panglao – Camiguin  

Prosto do odhoda in vožnja do pristanišča Jagna od koder vas bo ladja pripeljala na Camiguin. Sledi lokalni prevoz do vašega resorta. Tukaj vstopamo v naslednjo veliko otočno skupino Mindanao. Na Camiguinu nas pričakajo črne plaže in visoka zaraščena gorata notranjost. Mnogi ga imenuje rajski otokturizem ga še ni odkril in njegovi čari so dobro znani lokalnemu prebivalstvu in peščici popotnikov. Spanje Camiguin (H oziroma B, Z).

11. dan: Camiguin – izlet po otoku – izlet na Mantique island, naravni park

Z najetimi vespami (za dve osebi) oz. lahko tudi z avtom oz. kombijem (če ne vozite vesp) obiščemo 76 m visok slikovit slap. Osvežitev pod mogočnim slapom je več kot dobrodošla. Sledi obisk vulkanskega observatorija, kjer se seznanimo z vulkanskimi aktivnostmi. Potem se zapeljemo do izhodišča za zaščiten otoček Mantique z belimi plažami, na katerem živi ribiška komuna. Podvodno življenje je tukaj zelo bogato. Dan zaključimo z namakanjem v lokalnih vrelcih sredi gozda. Spanje Camiguin (H oziroma B, Z).

12. dan: Camiguin – izlet po otoku

Ta dan se z ladjico odpravimo uživat na beli peščeni nasip sredi morja, po katerem je Camiguin najbolj poznan. Sledi obisk potopljenega pokopališča, ki ga je v morje potisnila eksplozija starega vulkana. Snorkljanje med grobovi je posebna izkušnja. Nato se lotimo raziskovanja preostalih otoških skrivnosti. Na poti okoli otoka si pogledamo, kako ogromne so lahko školjke (največje tehtajo čez 200 kg). Za konec se sprehodimo še po zaščitenem mangrovem gozdu. Spanje Camiguin (H oziroma B, Z).

13. dan: Camiguin – Cebu - Puerto Princesa

Po zajtrku vas čaka krajši transfer do letališča in let do Puerto Princese (preko Cebuja). Danes vstopamo v zadnjo veliko otoško skupino Palawan, za mnoge najlepšo. Palawan je dom rajskih in odmaknjenih plaž, kar sleherni popotnik danes mrzlično išče. Otočje so odkrili pri „National Geographicu“ in ga označili za eno od desetih destinacij, ki jih mora človek za časa življenja obiskati. Prepuščeni njihovemu nasvetu poletimo do Puerto Princese (predviden je popoldanski prihod). Spanje Puerto Princesa (H, Z).

V primeru da ne bi bilo direktne povezave se dopoldan uživa še na Camiguinu in popoldan leti na Cebu (otok Mactan) in imamo tam prosto za uživanje, kopanje in kakšno masažo. V tem primeru je notranji let do Puerto Princese naslednji dan zjutraj. 

14. dan: Puerto Princesa – otočni izlet v arhipelag Tay Tay – El Nido

Zjutraj nas čaka vožnja do Tay Taya, kjer bomo z ladjico odkrivali otočke na vzhodni strani Palawana. Vrhunec tokratnega otočnega raziskovanja je skrita laguna na Slonjem otoku. Sledi transfer do popotniškega El Nida, kamor prispemo v večernih urah. Spanje v El Nidu (H, Z).

15. dan: El Nido – izlet z ladjico v Bacuit arhipelago

Stojimo pred vhodom v raj – arhipelag 45 kraških otočkov. Vkrcamo se na ladjico, sliši se samo še čp čp čp ... Potem se naenkrat znajdemo pred vhodom v veliko smaragdno zeleno in modro-belo laguno obdano z visokimi apnenčastimi klifi. Le to raziščemo z najetimi kajaki. Ni naključje, da se tukaj ljudje poročajo ali da so tukaj snemali „Surviver“ serijo preživetja v naravi. Potem odkrivamo malo laguno in kraško jamo na pol potopljeno v laguno. Na otočkih so plaže prvinske, uživamo na eni od njih, privoščimo si kosilo in počitek preden se izpod razklanih apnenčastih sten ne vrnemo nazaj v El Nido, kjer si boste lahko dali duška ljubitelji morske hrane. Spanje v El Nidu (H, Z, K). 

16. dan: El Nido – izlet z ladjico v Bacuit arhipelago

Danes se bolj osredotočimo na plaže in podvodno življenje. Raziščemo skrito laguno, domačini nam pripravijo kosilo. Ko odkrivamo odročne zalivčke in lepe skrivnostne plaže, se nam čas ustavi. Še en poseben dan brez mobitela in vseh skrbi. Spanje v El Nidu (H, Z, K). 

17. dan: El Nido – Sabang

Po zajtrku sledi vožnja do Sabanga, ki se ponaša z lepo peščeno plažo z visokimi kokosovimi palmami. Najprej nas čaka ogled bližnjega narodnega parka „St. Paul Underground River“, poznanega po podzemni reki, ki se tukaj izliva v morje skozi nekaj km dolgo jamo z velikimi jamskimi sobanami in naravno izklesanimi podobami. Kraj je bil izbran za novo sedmo čudo sveta. Potem pa prost popoldan za uživanje na peščeni plaži. Spanje Sabang (H, Z) 

18. dan: Sabang 

Dodaten dan za uživanje na lepi peščeni plaži. Privoščimo si zaslužen počitek za morske radosti. Spanje Sabang (H, Z) 

19. dan: Sabang – Puerto Princesa – Manila – večerni let proti Evropi 

Prosto za uživanje. Sledi vožnja do Puerto Princese in lokalni let do Manile. Zvečer poletimo polni novih doživetij proti domu. (Z, notranji let, let proti domu, obroki na letalu)

20. dan: Prihod domov

Program je tako vrhunski, da boljši sploh ne more biti. Komentar vodnika Peter po prihodu iz potovanja

Cena:
2.190 eur/os za 20-dnevno potovanje pri 14 potnikih + letalska karta od ca 650 eur/os naprej 
1.785 eur/os za 15 dnevno potovanje + let. karta od ca 650 eur/os naprej (izpusti se zadnjih 5 dni potovanja)
V primeru manjše skupine (10 – 13 oseb) je doplačilo 140 eur/osebo. Vsi, ki ste že potovali z nami, imate 50 eur/os popusta. 

Cena vključuje (pri 20-dnevnem programu):

 • 14x spanje v preizkušenih prijetnih popotniških hotelih (oz. bungalovih) v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom, 2x se spi pri domačinih v bolj preprosti nastanitvi (večposteljne sobe - možnost doplačila za 1/2 sobo),
 • hrano (15x zajtrk, 5x kosilo, 2x večerjo),
 • 4 notranje lete po Filipinih (Manila – Bohol, Camiguin – Cebu, Cebu – Puerto Princesa, Puerto Princesa – Manila),
 • 3 dnevno turo med riževe terase (Unesco), spanje pri domačinih in dodatno lokalno vodenje (vsa hrana je vključena),
 • izlet z ladjico v „Underground river NP“ (Unesco in novo sedmo čudo sveta),
 • 2x enodnevno križarjenje s privatno ladjico (El Nido –arhipelag Bacuit – El Nido),
 • križarjenje z privatno ladjico v okolici Tay Taya,
 • glavne prevoze po programu (lokalni avtobus Manila – Banaue, nočni avtobus Banaue – Manila, vse prevoze na 3-dnevni uri med terasami, ladja Bohol – Camiguin, Palawan),
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo. 

Cena ne vključuje: napitnin, drugih vstopnin oziroma manjših transferjev glede na program, letaliških in izstopnih taks (notranji leti in mednarodni let), pristaniških taks, izletov (kitovci in po Boholu, na otok Mantigue in White island, rezervat Calm shells, Manila San Augustin, Fort Santiago…), kopanja v vodnih vrelcih, dvodnevnega najema motorja na Camiguinu z bencinom, eko taks … (vsi ti ocenjeni stroški znašajo približno 140 eur/osebo in se plačujejo sproti na licu mesta), dodatnih obrokov in osebnih izdatkov, eventuelnega prevoza do/z letališča (bo urejen za skupino).

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Iz skupne blagajne se plačujejo samo tisti stroški, pri katerih ste vsi kot skupina udeleženi. V primeru, da kdo ne želi določene storitve, se mu denar v višini ocenjene storitve povrne.  

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Filipini so raj za Slovence. Imajo čudovito pokrajino, prekrasne domačine in so destinacija, kjer si lahko privoščiš.

Predviden vodnik: Senad Osmanaj oz. Peter Eržen, vodnika z licenco GZS, ki Filipine odlično poznata in smo prepričani, da boste tako z vodenjem kot organizacijo zadovoljni.      

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Z lokalnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, jeepney, ladja, kombiji, najeti motorji oz. avto, s posebno privatno ladjico med otoki ...). Večinoma so prevozi le za našo skupino. V ceni so notranji leti Manila – Bohol, Camiguin – Cebu, Cebu – Puerto Princesa in Puerto Princesa – Manila. 
 • NASTANITEV: Spi se v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih in bungalovih (dvoposteljne sobe), med riževimi terasami v vasi pri domačinih 2x bolj preprosta nastanitev, 1x nočna vožnja z avtobusom. 
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih restavracijah. Poskusili bomo različno tipično hrano, dobra in poceni je morska hrana. Privoščili si boste različne ribje oziroma morske specialitete in eksotično hrano.  
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniškega duha.
 • ŠTEVILO OSEB: Najmanj 10, največ 20. 
 • VREME: Februarja in marca je na Filipinih suho obdobje in zato najboljši čas za obisk dežele. Morje je takrat prijetno toplo in umirjeno. 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Predeli po katerih bomo potovali veljajo za zelo varne, domačini pa štejejo med ene najbolj srečnih narodov sveta. Kriminala je malo, saj domačini slovijo kot eni najgostoljubnejših na svetu. 
 • SPOMINKI: Filipini imajo precej lepih spominkov (lesene figure, starodavna glasbila, maske ...). 
 • VIZUM: Slovenci za obisk Filipinov do treh tednov ne potrebujemo vize. 

Nekaj komentarjev naših potnikov iz prejšnjih potovanj po Filipinih:

Potovanje po Filipinih ocenjujem s čisto desetko, saj je preseglo moja pričakovanja. Navdušila me je preprostost domačinov in tamkajšnjega življenja, čisto morje in nebeške plaže, pisan podvodni svet, neokrnjena narava in zanimivo rastje, dobra kulinarika, sanjske riževe terase, spanje pri domačinih in pod milim nebom, večeri polni smeha. Potovanje je bilo zame nekaj posebnega in bo vedno ostalo v lepem spominu. 
Teja

Potovanje ocenjujeva z oceno 10. Organizacija je bila že od samega začetka (uvodni sestanek, jasna navodila in napotki po e- pošti pred potovanjem) zelo dobra. Vodič je znal povezati skupino. Program popotovanja je bil lepo zastavljen. Skupna blagajna in transparentnost je dobra in praktična. In nenazadnje ni bilo jalovih obljub. Potovanje je bila čudovita izkušnja srečanja z zanimivimi ljudmi, z vrednotami spoštovanja, skromnosti, ter doživetja lepot narave.
Andreja in Janko 

Ocena potovanja: 10+
Kot vedno, se je vodnik Peter odlično izkazal in nimam pripomb. Samo pohvale.
Najlepše je bilo plavanje s kitovci, trek po riževih poljih, ... Vsekakor odlično zaporedje ogledov. Predvsem pa odlična družba vseh sopotnikov.
Janez 

Ocena potovanja: 9+ (preprosto nepozabno in vredno vsakega evrčka)
Senad je vedno poskrbel da je vse potekalo brez zapletov, kljub 18 zelo različnim karakterjem. 
Andreja

Ocena potovanja: 10 - doživeto (veliko stika z naravo, domačini); veliko presenečenj izven programa...  veliko narave, morja (obiskali smo kraje kjer ni preveč turistov kar je bilo super); potovanje deluje antistresno, sproščujoče, pozabiš na vse vsakdanje težave ... 
Z vodičem sem zelo zadovoljna: ocena 10. Že na nekaj potovanj sem bila toda doslej najboljši vodič. 
Zaenkrat še ne morem reči kaj je bilo najlepše, ker se je zgodilo preveč lepih stvari v 3 tednih: treking, obisk šole, plavanje s kitovci, lepe plaže in morje, spanje na otoku, križarjenje, skupne večerje, dobra skupina, vodič in seveda program.
Vida 

Prepustite se eni naših najljubših dežel sveta. FILIPINI so pravi raj za ljubitelje narave. Dežela ki te prevzame in ti zleze pod kožo. 

Greste z nami na rajske Filipine?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2023 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media