Malezija (Borneo)

 • Termin: april - junij 2025 (za zaključene skupine)  
 • Trajanje potovanja: 15 dni   
 • Skupina: min. 8 oseb (vodenje v angleščini lokalnih vodnikov
 • Cena: paket 2.880 eur/os pri 10 potnikih (skoraj vse vključeno) + let. karta z notranjimi leti ca 1.150 eur/os z vključenimi taksami in doplačilom za prtljago; v ceni paketa je skoraj vse vključeno (praktično vsa hrana in vse aktivnosti, izleti in safariji)
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Če imate radi naravo vas bo Borneo navdušil in lahko pustil brez besed.

Na vas čakajo safariji sredi nedotaknjenih deževnih gozdov in fotolov na bornejskih veliki pet divjih živali (slon, orangutan, opica z velikim nosom, krokodil in kljunorožec), največje podzemne jame in na koncu rajski otok Mataking s peščeno plažo in bogatim podvodnim življenjem. Posebno potovanje za vse ljubitelje narave in eksotike.

Borneo ni poceni destinacija (sploh če se spi v resortih in lodgih kot pri nas in so vse aktivnosti in safariji ter skoraj vsa hrana vključeni), zato pa je eden od vrhuncev za vse ljubitelje narave in eksotičnih živali.

Vrhunci potovanja:

 • Mulu narodni park s kraškimi tvorbami in največjimi podzemnimi jamami;
 • Kinabatangan s posebnimi rečni safariji – raj za opazovanje redkih divjih živali;
 • dolina Danum z Tabin divjim rezervatom – biser Bornea (deževni gozd s številnimi ptiči, številne živali, blatni vulkan, kopanje pod slapom ...);
 • bornejskih velikih pet (pritlikavi slon, orangutan, opica z velikim nosom, krokodil in kljunorožec);
 • rajski otok Mataking (peščena plaža, odlično snorkljanje);

Program po dnevih:
Spanje je v preizkušenih hotelih, bungalovih, resortih in lodgih v dvoposteljnih sobah.
Vključeno: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja.
V ceni je že vključeno kar 32 obrokov (12 zajtrkov, 9 kosil in 11 večerij). Ni licu mesta niso vključeni le 4 obroki. 

1. dan: EU – Kuala Lumpur (Malezija) Polet je predviden iz Ljubljane oz. bližnjih letališč proti Kuala Lumpurju (obroki na letalu).

2. dan: Kuala Lumpur
Pričakovan prihod v Kuala Lumpur je v poznih popoldanskih ali večernih urah. Privoščimo si večerni sprehod po prestolnici Malezije. Spanje Kuala Lumpur (V)

3. dan: Kuala Lumpur – 2x notranji let v Mulu NP – Srnina (ena največjih jam na svetu) in Dolga jama

Z jutranjim letom poletimo v osrčje Bornea do enega najbolj odmaknjenih nacionalnih parkov, kjer je otok še najbolj deviški. Po pristanku letala v Mulu se najprej namestimo. Sledi tri km dolg sprehod do zanimive Srnine jame (Deer cave), ki je ena največjih jam na svetu. Poleg leži še jama Langs cave, ki slovi po svojih stalaktitih in stalagmitih. Za konec pa obiščemo netopirsko opazovalnico, ko lahko opazujemo, kako kar dvomilijonska jata netopirjev zapušča jamski kompleks v času sončnega zahoda. Nočitev Mulu (Z, V)

4. dan: Mulu narodni park - obisk plemena Penan – jami "Clearwater" in "Wind"
S tradicionalnimi dolgimi čolni (longboat) najprej obiščemo vasico, kjer živi ljudstvo Penan (če bo to možno zaradi dnevnih dovoljenj), potem pa še dve kraški jamiVetrovna jama se ponaša z impresivno kraljevo dvorano in s čipkastimi vzorci na stalaktitih in stalagmitih. Do vhoda v naslednjo jamo nas pripelje 250 stopnic. Po obisku jame se namočimo še v bližnjem izviru, v senci neokrnjenega deževnega gozda in privoščimo piknik kosilo. Popoldne se s čolnom vračamo nazaj do namestitve in prosto. Nočitev Mulu (Z, K, V)

5. dan: Mulu narodni park – notranji let v Kota Kinabalu 
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče v Mulu, od koder poletimo v zvezno državo Sabah, v mesto Kota Kinabalu. Po pristanku letala v Kota Kinabalu imamo dodaten čas za odkrivanje mesta. Spanje Kota Kinabalu (Z)

6. dan: Odkrivanje narodnega parka Tunku Abdul Rahman 
Prevoz do pristanišča in obisk otoka Sapi, kjer imate čas za uživanje oz. lahko opcijsko poskusite 250 metrski zip line med dvema otokoma. Sledi prevoz do otoka Manukan, kjer boste lahko uživali na plaži ali pa snorkljali in odkrivali koralne grebene. Popoldan se vrnemo na kopno in se zapeljemo mimo gore Kinabalu (4.095 m), najvišje gore med Himalajo in Papua Novo Gvinejo, vse do čajnih plantaž Sabah Tea. Spanje (Z, K, V)

7. dan: Čajeve plantaže – Sandakan

Jutranji obisk čajevih plantaž in obisk tovarne čaja, kjer izvemo veliko zanimivosti o čaju (zaprto ob nedeljah). Srknemo skodelico čaja. V okolici živi tudi največja roža na svetu - rafflesia (mogoče izvemo kaj zanimivega o njej). Sledi ca štiri urna vožnja do Sandakana na vzhodni strani otoka, kjer prenočimo v resortu. (Z, K, V)

8. dan: Sepilok (zavetišče za orangutane in bornejske sončne medvede – najmanjše medvede na svetu) – rečni safari Kinabatangan
Jutro posvetimo rehabilitacijskemu centru za orangutane in zavetišču za bornejske sončne medvede. S čolni in vozili odrinemo do naše izhodiščne točke za rečne safarije. Po kosilu in namestitvi se odpravimo na rečni safari, kjer lahko uzremo največji nos Bornea – proboscis opico, orangutane in več drugih vrst opic, bornejskega slona, krokodile, tropske ptiče vseh velikosti, barv in oblik. Po večerji sledi še nočni rečni safari, kjer odkrivamo nočne živali kot so insekti, speče ptice, svetleče glive, dvoživke ... Nočitev v bližini reke Kinabatangan v lodgu. (Z, K, V)

9. dan: Kinabatangan – rečni safari na Ox Bow Lake – jama Gomantong – rečni safari po reki Menanggul - Kinabatangan
Dan začenjamo zgodaj, ko se vse prebuja. Z ladjico se približamo obalam Ox Bow jezera za opazovanje divjih živali in ptičev. Vrnitev v resort na zajtrk. Po zajtrku obisk jame Gamantong, znane po ptičjih gnezdih, katere nabirajo lokalci za juho iz ptičje sline. Po kosilu počitek nato pa še en rečni safari in večerja takoj po vrnitvi. Nočitev v bližini reke Kinabatangan v lodgu. (Z, K, V)

10. dan: Kinabatangan – Tabin rezervat - safariji 
Po zajtrku se premaknemo do rezervata Tabin (skriti biser Bornea), ki se ponaša z velikih deževnim gozdom, po katerem se prosto gibljejo nosorogi, leopardi, giboni, mišje srne, sloni, tarziji, sončni medvedi in drugi sesalci. Tukaj živi skoraj 300 vrst ptičev in ena najbogatejših kolonij polžev na svetu. Po kosilu obiščemo blatni vulkan, bogato nahajališče mineralov potrebnih za preživetje divjih živali. Na sprehodu do roba vulkana pa poskušamo v blatu prepoznati živalske sledi. Po večerji se odpravimo na nočni safari. Nočitev v Tabin rezervatu v resortu. (Z, K, V)

11. dan: Tabin divji rezervat - safariji 
Dodatni dan za vse ljubitelje narave in živali saj je Tabin eden najboljših krajev za opazovanje le teh. Jutranji sprehod pred zajtrkom je namenjen iskanju in opazovanju ptic. Po zajtrku gremo skozi živo zeleni deževni gozd do reke, kjer se namočimo in osvežimo pod slapom. Popoldne prosto za sprostitev. Po večerji se odpravimo še nočni safari, kjer lahko prisluhnemo melodijam narave, preden se dokončno poslovimo od Tabina. Nočitev v Tabin rezervatu v resortu. (Z, K, V)

12. dan: Tabin rezervat - Semporna – otok Mataking
Jutranji transfer do Semporne, nato z ladjico na naš otoček, ki predstavlja simbol malezijskih MaldivovOtok Mataking je v času oseke povezan s sosednjim otočkom, s peščenim nasipom – peščeno kačo. Podvodna okolica je zelo bogata s podvodnim morskim življenjem (odlično snorkljanje in potapljanje). Cel čas pa  smo obkroženi samo s peskom, palmami in morjem – idealna lokacija za konec potovanja. Spanje v resortu na otoku Mataking. (Z, K, V)

Pozor – na otoku obstaja samo en resort z omejenim številom sob. V primeru prepozne potrditve skupine in zasedenosti resorta na otoku Mataking, poiščemo alternativo na sosednjih otočkih v skladu s trenutno razpoložljivostjo namestitev.  

13. dan: Otok Mataking 
Prosto za počitnice. Uživanje na plaži ali pa snorkljanje in odkrivanje podvodnega sveta. Lahko se udeležite opcijskega izleta na otok Sipadan (odlično snorkljanje) oz. kakega drugega bližnjega izleta z ladjico, kjer boste lahko uživali v snorkljanju . Spanje v resortu na otoku Mataking. (Z, K, V)

14. dan: Otok Mataking – Tawau - Kuala Lumpur – večerni polet proti EU
Prosto do odhoda čolna nazaj v Semporno, prevoz do bližnjega letališča Tawau, od koder poletimo za Kuala Lumpur. Iz Kuala Lumpurja se z večernim letom vrnemo nazaj proti Evropi. (Z, obroki na medn. letih)

15. dan: prihod domov 

Cena: paket 2.880 eur/os pri 10 potnikih (skoraj vse vključeno) + let. karta z notranjimi leti ca 1.150 eur/os z vključenimi taksami in doplačilom za prtljago; v ceni paketa je skoraj vse vključeno (praktično vsa hrana in vse aktivnosti, izleti in safariji)

Cena vključuje (skoraj vse vključeno):

 • notranje polete (Kuala Lumpur – Mulu, Mulu – Kota Kinabalu, Tawau – Kuala Lumpur),
 • vse namestitve v preizkušenih hotelih, resortih in lodgih v dvoposteljnih sobah,
 • kar 32 obrokov je že vključenih (12 zajtrkov, 9 kosil in 11 večerij),
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom ali večjim kombijem turistične kategorije (odvisno od velikosti skupine) in prevoze s čolni po programu,
 • vse izlete in safarije po programu,
 • ogled tovarne čaja,
 • vse vstopnine in takse za narodne parke in safarije,
 • lokalne vodnike na destinacijah (vodenje v angleščini),
 • lokalne takse,
 • organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje le: dodatne hrane (samo 4 obroki), vstopnine za fotoaparat (kamere), napitnin, osebnih izdatkov, prevoza do/iz letališča (uredimo za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Važno - v primeru pozne potrditve skupine in posledično temu zasedenosti nastanitev si pridržujemo pravico do ustrezne korekcije programa.  

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje in zavarovanje rizika odpovedi.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 500 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1 eur = 5.05 MYR (malezijski ringit). Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Z vsemi prevozniki sredstvi. Večje razdalje premagujemo s notranjimi leti (Kuala Lumpur – Mulu, Mulu – Kota Kinabalu, Tawau – Kuala Lumpur). Po Borneu potujemo z avtobusom oz. kombijem (odvisno od števila oseb), med otočki se prevažamo z ladjami. 
 • NASTANITEV: Prenočujemo v dvoposteljnih sobah v preizkušenih hotelih, lodgih in resortih. 
 • HRANA: Kar 32 obrokov je že vključenih (12 zajtrkov, 9 kosil in 11 večerij). Na licu mesta niso vključeni le 4 obroki. Borneo spada v tropske kraje, kjer je na razpolago veliko tropskega sadja. Kulinarika temelji na rižu, zelenjavi in več vrstah mesa, ribah in sadnih sokovih. Skoraj vsak kraj ponuja svojevrstno lokalno specialiteto. Pijemo ustekleničeno vodo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za aktivne ljudi, ki imajo v sebi vsaj malo popotniškega duha, želje po raziskovanju in so ljubitelji narave.
 • VREME: Najprimernejše obdobje za obisk Bornea je od začetka maja pa vse do konca septembra. Zaradi visoke vlažnosti je otok tudi v času poletja občasno prekrit s koprenastimi oblaki oz. so kadarkoli možni kratkotrajni nalivi.
 • ZDRAVJE: Svetujemo, da se sami odločite glede zaščite proti malariji. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si. Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Svetujemo običajno previdnost. Malezija je multikulturna, vendar večinsko muslimanska država, zato svetujemo, da se držite lokalnih družbenih pravil. Pri potovanju v državo bodite pozorni na stroge kazni za posedovanje (tudi majhnih količin) drog, ki lahko vključujejo zaporno in celo smrtno kazen.
 • SPOMINKI: Na poti lahko poskrbite za svežo zalogo kave civetovke in čaja. Borneo je poln umetnikov, ki izražajo svoj pogled na slikarskem platnu. Raznoliki in vsestranski izdelki iz lesa, palm, bambusa, tekstila... lahko pridejo prav. Imajo tudi izdelke in nakit iz dragih in poldragih kamnov. Ljubitelji glasbe lahko kupite tradicionalne glasbene inštrumente in posneto glasbo bornejskih serenad ali ritmov bobna iz deževnega pragozda. Ne kupujte pa izdelkov iz živih ali mrtvih koral – z zakonom prepovedano.
 • VIZUM: Slovenski državljani za vstop v Malezijo (Borneo) vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Malezijo. 

Nekaj vtisov potnikov iz potovanja po Borneu:

Ocena potovanja (1-10):  10+++
Potovanje je bilo nepozabno doživetje, ker se prestaviš v drug svet, v drugo okolje, med prijazne ljudi in prečudovito, bogato naravo. Nepozabni bodo ostali spomini na orangutane, nosate opice, srebne opice, mini slone, mini medvedke, leteče veverice, krokodile, hornbile in vrsto drugih pisanih ptičev in še in še.... vsak dan je bil nekaj posebnega in zanimivega. Na potovanju mi je bilo najlepše videti nosate opice in orangutane v naravnem okolju, zlasti ko so se zvečer pripravljali na nočno spanje (orangutan si je pripravljal gnezdo - ležišče, nosate opise so si iskale pravo mesto na veji v krošnji dreves). Posebno doživetje so bile leteče veverice in ptiči Hornbilli, pa snorkljanje na otoku Sipadan in otoku Mataking (videli smo pravo bogastvo podvodnega sveta, od pisanih koral do pisanih rib, modrih morskih zvezd, želv, majhnih morskih psov, morskih igel,....).
Katja 

Ocena potovanja (1-10): 10
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Narava, prijazni domačini, razgiban program.
Irena

Ocena potovanja (1-10): Potovanje je vsekakor ambiciozno zasnovano. Glede na oddaljenost je bil čas bivanja na Borneu maksimalno uporabljen za doživetje največjih zanimivosti tega kraja. Zato ocenjujem potovanje z 10.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Izkušnja nenavadnih tropskih krajev zlasti pragozdov.
Maruška

Potovanje v Malezijo - Borneo je bilo, ko potegneva črto, nadvse prečudovito, saj sva se vrnila polna novih dogodivščin, vtisov, spoznanj, znanja, drugačnega pogleda na svet... skratka, vredno vsakega trenutka dopusta & denarja.. a po drugi strani precej naporno, saj sva imela skupno 11 letov, verjetno skoraj toliko različnih nastanitev, voženj, akcije od jutra do večera.. a brez tega se še predobro zavedava, ne gre, če želi človek čim več videti & doživeti. Tudi zato sva izbrala tak način potovanja, ker sva taki osebi, ki se nama mora skoz dogajati.
Potovanje bi ocenila s čisto 10 in bi ga priporočila čisto vsakemu z vsaj malo take žilice kot jo imava mi2.

Vrnila sva se popolnoma navdušena nad vsem novim videnim stvarem & že komaj čakava, da najdeva čas & predstaviva najinima družinama podrobnosti doživetega v slikah & videih ter pripovedovanju o čudesih tega norega dela Azije.
Z nastanitvami sva bila zelo zadovoljna, nikjer ni bilo težav, prav tako tudi z lokalno agencijo, ki je bila več kot odlična. Vse je teklo kot po maslu, nad čemer sva bila izjemno presenečena & počaščena. Prav tako so bili lokalni vodiči top, da o domačinih niti ne govoriva - izjemno prijazni ljudje!
Sicer sva pa prepričana, da se bova se odločila za potovanje z Ravbar potovanji, ker kapo dol za tako organizacijo, res. Prijeten pozdrav od naju,
Michel&Lea

BORNEO - otok posebnih naravnih lepot, gostih deževnih gozdov in koncentracije redkih še preživelih divjih živali predstavlja idealen cilj za vsakega popotnika po duši in ljubitelja narave.

Greste z nami na Borneo?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media