Mongolija po poteh Džingis Kana

 • Termin: 6. - 20.7.2024
 • Trajanje potovanja: 15 dni
 • Skupina: min. 10 – maks 20 oseb
 • Cena (VSE VKLJUČENO): 2.230 eur/os pri 14 osebah + let. karta 933 eur/os z vključenim doplačilom za prtljago in taksami z leti iz Ljubljane
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje v Mongolijo smo že večkrat organizirali in jo dobro poznamo, kar je za potovanje v Mongolijo ključnega pomena.  

Mongolija je idealna destinacija za ljubitelje narave in avanture. Če ste pravi popotniki in želite nekaj več pohitite z obiskom, preden jo odkrijejo drugi turisti. Za vas smo pripravili odličen program z zagotovljenim pristnim stikom z domačini

Mongolija s kar 260 sončnih dni in imenom »Dežela modrega neba« je turistično dokaj neodkrita država, kar ji daje poseben čar. Redki so kraji sveta, kjer lahko začutite prava prostranstva in svobodo. Bivali boste v gerih (spali v posteljah), spoznavali njihovo življenje in uživali v lepotah Mongolije

Potovanje je primerno za prave popotnike po duši. Kljub temu, da je Mongolija v zadnjih letih dobila ogromno asfaltnih cest, so še vedno na poti odročni predeli, kjer se bomo vozili po prostranstvih, brezpotjih, kolovozih oz. off road cestah.

Vtis popotnice: Prostranost pokrajine, ki jo sicer pričakuješ, ampak te zmeraj znova šokira, ker se počutiš majhen. Če želiš odklopiti, priti v popolnoma drug svet in v stik z prvobitnostjo narave je to to.
Nina

Zakaj z nami v Mongolijo?

 • ker boste doživeli neskončna prostranstva Mongolije;
 • ker gre za pristno deželo, z gostoljubnimi ljudmi in eno najboljših destinacij na svetu za prave popotnike;
 • ker je država zelo zanimiva za fotografiranje (vulkani, hribi, jezera, kanjoni ...);
 • ker imate VSE VKLJUČENO. Vsi obroki so vključeni in spanje bo v gerih v posteljah z vso potrebno posteljnino (v glavnem mestu pa spite 2x v hotelu). Tako da s seboj ne potrebujete nobenih šotorov, podlog oz. spalnih vreč.
 • Vse vstopnine in aktivnosti po programu so že vključene v ceno (jahanje pri nomadih, Belem jezeru in jezeru Khovsgol, kopanje v termalnih bazenih, obisk družine s severnimi jeleni, mini festival Nadaam … ).

Leti so z odlično letalsko družbo Turkish, ki je bila vrsto let izbrana za najboljšo evropsko let. družbo. Leti so dobri in iz Ljubljane, ker je odlično.

MONGOLIJA – po poteh Džingis Kana, program po dnevih   
H – spanje v lokalnem hotelu (dvoposteljne sobe)
G – spanje v geru (notri so 2-4 postelje in vsa posteljnina, število postelj je odvisno od gera do gera)
D – 1x spanje v geru pri domačinih (vso opremo za spanje priskrbijo)
Vključen Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja (vsi obroki so vključeni)

1. dan, 6.7. let proti Mongoliji (obroki na letalu), 

2. dan, 7.7. jutranji prihod v Ulan Bator glavno mesto Mongolije in ogled glavnih znamenitosti. Pogledali si bomo budistični samostan Gandan (tukaj je živel 13. Dalajlama, kjer bomo občudovali 26 metrskega pozlačenega Budo) in novejši zanimiv muzej Džingis Kan. Potem se bomo ustavili na glavnem trgu Sukhbaatar square, kjer so razglasili neodvisnost od Kitajske (tam se nahaja parlament, kip Džingis Kana, kulturna palača in opera) in si na koncu pogledali še muzej z dinozavri. Spanje v hotelu (v dvoposteljni sobi), H (K, V vključeni)

3. dan, 8.7. se začne naša avantura, saj se bomo naložili v posebne ruske kombije (v vsakem bo maksimalno 6 potnikov) s katerimi bomo odkrivali pravo Mongolijo. Slejkoprej se bomo ustavili na kakem prelazu pri ovoo(šamanski nagrobni spomenik), ki ga je treba 3x obkrožiti in si zaželeti željo. Sledi vožnja do Kharkhorina, ki je bil prestolnica v času Džingis Kana, kjer stoji posebensamostan Erdene Zuu (Sto zakladov), ki je bil prvi budistični samostan v Mongoliji in ga imajo za enega najpomembnejših. Tam nas čaka tudi arheološki muzej Karakorum. Potem pa gremo v naš Munkhtenger ger. Spanje v geru G (Z, K, V vključeni). Prevozimo ca 360 km (po asfaltu)

4. dan, 9.7. vožnja do doline Orkhon (130 km off road). Dolina Orkhon kjer teče reka Orkhon spada pod UNESCO (zaradi starodavnih najdb) in kjer najdemo tradicionalno nomadsko življenje. Lahko bomo videli črede ovc, koz in konjev (ki jih je v Mongoliji ca 13x več kot prebivalcev). Tukaj nas čaka pristen stik z domačini, ki nam bodo razložili kako pridelujejo hrano in ki nas bodo učili jahanja. Seveda bomo obiskali tudi bližnji slap Orkhon. Z domačini se boste lahko preizkusili v njihovih tradicionalnih igrah in večerno druženje se včasih spontano razvije v petje slovenskih in mongolskih pesmi (popoldan bo namenjen druženju z domačini in spoznavanju mongolskega življenja). Spanje v geru pri domačinih – za vso opremo za spanje bo poskrbljeno D (Z, K, V vključeni)

5. dan, 10.7. vožnja do Tsenkher Hot Spring (110 km off road). Danes se bomo razmigali in se povzpeli do Tovkhon samostana, ki leži na idilični lokaciji (skupaj ca dobre 3 ure hoje, 14 km – kdor bo želel). Samostan je povezan z naravnim sistemom jam in ima lepe poglede na dolino Orkhon in bližnja borova drevesa. Sledi vožnja proti hribom Khangai, ki so na višini 2500 – 3000 m. Pozno popoldan pridemo v Tsenkher,kjer boste spali v geru in kjer boste lahko uživali v termalnih bazenih (ne pozabite na kopalke). Je kdo za nočno kopanje in opazovanje zvezd? Spanje v geru, G (Z, K, V vključeni)

6. dan, 11.7. vožnja do Belega jezera – Tsagaan Nuur (30 km off road in 180 po asfaltu). Peljali se bomo mimo kraja Tsetserleg vse do enega najlepših jezer v Mongoliji, do Belega jezera, kjer na vas čakajo posebni pogledi na jezero in vulkansko pokrajino (zanimive skalne formacije). Po lokalni legendi je jezero nastalo, ko je starejši par pozabil zapreti vodnjak in je voda odtekla in poplavila dolino, potem pa je lokalni heroj s puščico odstrelil vrh hriba in z njim zamašil vodnjak (vrh hriba je zdaj otok v jezeru). Spanje v geru blizu jezera G (Z, K, V vključeni) – tukaj 2x spimo na isti lokaciji

7. dan, 12.7. zjutraj se bomo sprehodili do bližnjega vulkana Khorgo Uul, kjer boste lahko občudovali velik krater (200 m širok in 100 m globok). Obiskali bomo tudi manjšo jamo Single Man in imeli veliko časa popoldan za uživanje. Če ste ribič je to pravi kraj (na naši turi smo tukaj že ujeli 84 cm dolgo ščuko), lahko se boste namočili v lepem (in hladnem) jezeru oz. boste lahko odkrivali zelo zanimivo vulkansko pokrajino na konjih. Spanje v geru blizu jezera G (Z, K, V vključeni)

8. dan, 13.7. vožnja do Ulziit Khishig gera (160 km off road). Vozili se bomo po neturističnih predelih Mongolije, kjer nam bodo družbo občasno delale črede konjev, krav ali jakov. Videli boste zelo malo ljudi in zato toliko lepšo naravo. Spanje v geru G (Z, K, V vključeni)

9. dan, 14.7. vožnja do jezera Khovsgol (170 km off road, 100 km asfalt). Na poti se ustavimo pri Uushig Deer Stone, kjer si pogledamo zanimive izklesane jelenove kamne(verjeli so, da bodo upodobljeni jeleni njihovo dušo po smrti odnesli v nebo). Sledi vožnja do lepega sladkovodnega jezera Khovsgol(ca 130 km dolgo in 40 km široko), ki ga imenujejo kar Modri biser Mongolije (je 14. največji svetovni vir pitne vode). Uživanje ob jezeru. Spanje v geru ob jezeru G (Z, K, V vključeni) – 2x spimo na isti lokaciji

10. dan, 15.7. čaka nas cca. 2 urno jahanje po lepi pokrajini, ki spominja na sibirsko tajgo. V teh predelih živi tudi nomadsko pleme Tsaatan, ki se seli s severnimi jeleniin naš cilj je, da jih obiščemo (če kdo ne bi šel jahat gre lahko do njih s čolnom po jezeru). Poskušali bomo izslediti tudi šamana (oz. šamanko)tega plemena. Ta dan se bo organiziral tudi mini festival Naadam, kjer boste uživali v dirkah konjev, rokoborbi, kjer se boste lahko pomerili z domačini ali pa le uživali v zanimivih dvobojih in demonstraciji lokostrelstva. Spanje v geru ob jezeru G (Z, K, V vključeni)

11. dan, 16.7. vožnja do Uran Togoo (30 km off road in 370 km asfalt). Na nas čaka zanimiva pokrajina in številne črede živali. Zapeljemo se mimo kraja Bulgan, kjer nas 60 km naprej čaka park Uran Togoo s svojim izumrlim vulkanom. Vzpeli se bomo na vrh vulkana, kjer je pogled na krater širok 500 metrov in globok 50 metrov. Spanje v geru G (Z, K, V vključeni)

12. dan, 17.7. vožnja do Amarbaysgalant in ogled (30 km off road, 220 km asfalt). Zapeljali se bomo do samostana Amarbaysgalant, ki je eden najpomembnejših in najbolj ohranjenih v deželi, leži pa v idiličnem okolju in je pod zaščito Unesca. Spanje v geru G (Z, K, V vključeni)

13. dan, 18.7. vožnja do Khustain Nuruu parka (30 km off road, 370 km asfalt). Prževalski konj oz. mongolski divji konj je redek azijski predstavnik divjih konj stepe. V narodnem parku Khustain Nuruu živi cca. 350 takih konjev, pa preko 200 različnih vrst ptic in veliko vrst rastlin. Popoldan bomo imeli čas za odkrivanje parka. Sledi zaključna zabavaz našimi vozniki in lokalnim vodnikom. Spanje v geru G (Z, K, V vključeni)  

14. dan,19.7. dopoldan nas čaka vožnja do Ulan Batorja (100 km asfalt), kjer bo lahko nekaj prostega časa. Popoldan bomo obiskali kulturno predstavo, kjer nam bodo predstavili tradicionalno petje (posebnost je petje iz grla), njihove plese v tradicionalnih kostumih ter ples mask (Tsam mask dance). Sledi zaključni večer, kjer gremo v tipično mongolsko restavracijo (kjer boste lahko poskusili lokalno hrano - all you can eat). Po večerji lahko zaključimo z zabavo po mongolsko – s karaokami; spanje v hotelu (v dvoposteljni sobi), H (Z, K, V vključeni)

15. dan, 20.7. vožnja na letališče (na letališču bomo lahko kupili zadnje spominke) in let proti domu (zajtrk vključen, obroki na letalu). Isti dan zvečer prihod domov.

Cena (VSE VKLJUČENO): 2.230 eur/os pri 14 osebah + let. karta 933 eur z vključenim doplačilom za prtljago in taksami (leti so iz Ljubljane)
Doplačilo za manjšo skupino 10 – 13 oseb = 140 eur/osebo.
50 eur/os popusta, če ste že potovali z nami. 
Na licu mesta ne boste praktično nič zapravili.

Cena vključuje (VSE VKLJUČENO):

 • vse namestitve (2x spanje v hotelu v dvoposteljnih sobah, 10x spanje v lokalnih namestitvah – gerih po 2-4 os na posteljah oz. 1x v geru pri domačinih – vso opremo priskrbijo),
 • vključena je vsa hrana na potovanju (13x zajtrk, 13x kosilo in 13x večerja),
 • najem ruskih kombijev s pogonom na 4 kolesa z vključenim gorivom,
 • privatni avtobus za oglede v Ulan Batorju (na začetku in na koncu),
 • najem šoferjev, njihovo hrano in stroški nastanitve,
 • cestne takse,
 • vse vstopnine po programu (samostan Gandan, muzej Džingis Kan, muzej zgodovine z dinozavri, predstavo tradicionalnega petja in plesov, arheološki muzej Karakorum, samostan Erdene Zuu, Orkhon, samostan Tovkhon, park Belo jezero, vulkan Khorgo Uul, Uushin ger jelenovi kamni, park Khovsgol, park Uran Togoo z vulkanom, samostan Amarbaysgalant, park Hhustain Nuruu),  
 • vse vstopnine v narodne parke,
 • organizacijo in izvedbo mini festivala Nadaam (jahanje, rokoborba, lokostrelstvo),
 • najem konjev (jahanje pri domačinih, ob Belem jezeru in ob jezeru Khovsgol),
 • vse aktivnosti pri nomadih po programu,
 • kopanje v termalnih bazenih Tsenkher,
 • obisk nomadskega plemena Tsaatan,
 • najem lokalne opreme,
 • vodo,
 • lokalnega vodnika,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.

Cena ne vključuje le: napitnin ca 40 eur/os, alkohola oz. dodatne pijače ter osebnih izdatkov (spominki). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Lahko vam uredimo asistenco Coris ter zavarovanje rizika odpovedi.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača letalsko karto in potem še 400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Vodnik na potovanju: Damjan Glinšek, profesionalni vodnik z licenco GZS, ki Mongolijo odlično poznata in smo prepričani, da boste tako z vodenjem kot organizacijo zadovoljni. Damjan je tudi vodil naši zadnji dve potovanji v Mongolijo.       

Potovanje je popotniške narave in lahko pride do nepričakovanih zapletov (npr. se pokvari kombi). V takih primerih se pridržujemo pravico do spremembe programa oz. prilagoditev le tega. Najeli bomo ruske kombije s pogonom na štiri kolesa, ki so najbolj primerni za vožnjo po Mongoliji, nimajo pa enakih varnostnih oz. tehničnih zahtev kot so le te v navadi v zahodnem svetu – zadostujejo pa standardom po mongolskih predpisih. Treba pa je vedeti, da vožnja po Mongoliji ni udobna in je namenjena pravim popotnikom po duši. 

Komentar ene od naših potnic: »Tako fenomenalnega wcja kot v Mongoliji nisem doživela niti v najbolj luksuznih hotelih kot je hotel Kempinski. Brez omejenosti! Z vedno svežim zrakom in neskončno lepim in prostranim pogledom na vse strani… «

GLEDE JAHANJA: Pri domačinih boste lahko izpopolnili svoje znanje pod njihovim vodstvom oz. se naučili jahalnih osnov, ki vam bodo omogočili pristno doživljanje Mongolije tudi iz konjskega sedla. Ker so njihovi konji manjši kot naši in bistveno lažje vodljivi je naša skupina (v kateri je bilo 90% začetnikov) osvojila jahanje do te mere, da so v njem uživali. Potrebno pa je vedeti, da so sedla slabših kvalitet kot naša in temu se je treba prilagoditi. Pomemben je tudi odnos med jahačem in živaljo, saj vas konjev ne sme biti strah, zato so zaželjene predhodne izkušnje (niso pa nujne). Kar potrebujete je ljubezen do konjev in občutek za ravnotežje. Medtem ko v Mongoliji nimajo čelad, bi vas prosili, da sami razmislite o njeni nujnosti, saj je potrebna na vseh ravneh jahanja. Jahanje je na lastno odgovornost. Če kdo ne bi želel jahati imate povsod alternativo le temu.  

SPLOŠNE INFORMACIJE 

 • KAKO POTUJEMO? Z ruskimi kombiji (maksimalno bo v kombiju po 6 potnikov) oz. z privat avtobusom (ogledi po Ulan Batorju). Dostikrat se vozi po brezpotjih, zato je potovanje namenjeno pravim popotnikom.  
 • NASTANITEV: Spalo se bo 2x v hotelu v dvoposteljnih sobah, 10x v lokalnih namestitvah – gerih po 2-4 os v posteljah oz. 1x v geru pri domačinih – vso opremo za spanje priskrbijo.
 • HRANA: Poskusili bomo številne lokalne dobrote. Vključena je vsa hrana na potovanju (13x zajtrk, 13x kosilo in 13x večerja).     
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za popotnike po duši, kateri ne komplicirajo (npr. pri dolgih vožnjah s kombiji oz. če jih boli rit po jahanju …). Potovanje ni za ljudi, ki imajo težave s hrbtom. 
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks. 20.
 • VREME: Julij je idealen čas za obisk Mongolije, zato pričakujemo konstantno vreme (lahko pa nas vreme preseneti). Noči znajo biti hladne, zato je potrebno imeti dovolj toplih oblačil.      
 • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih nevarnosti. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.     
 • VARNOST: Mongolija slovi kot varna država, domačini pa so gostoljubni.  
 • SPOMINKI: Na voljo so verižice, leseni spominki, pomanjšani geri, podobe Džingis Kana, monografije Mongolije.
 • VIZUM: Ni potreben za potovanje do 30 dni.  

Nekaj vtisov popotnikov iz prejšnjih potovanj po Mongoliji: 

Ocena potovanja: destinacija čista 10 in izvedba skoraj 10. Prava avantura tako potovanja kot prilagajanja potnikov. Prostranost pokrajine, ki jo sicer pričakuješ, ampak te zmeraj znova šokira, ker se počutiš majhen. Če želiš odklopiti, priti v popolnoma drug svet in v stik z prvobitnostjo narave je to to. Skupina potnikov je bila izredno zanimiva in razvilo se je kar nekaj zanimivih poznanstev.
Najlepše mi je bilo: festival nadam in druženje z domačini, jahanje konjev ob jezeru Kvogshol, kopanje v termalnih vrelcih … Ah preveč lepih vtisov.
Nina

Ocena potovanja: 10. Na potovanju sem videla, izvedela in doživela več, kot sem pričakovala. 
Vodnik Damjan je strokovno in z veliko mero občutka za vodenje skupine prispeval k občutku varnosti in dobri organiziranosti potovanja. Potovanje kot celota je bilo prelepo. Najdlje mi bo ostalo v spominu bivanje pri domačinih in obisk pri šamanki.
Tatjana 

V trajnem spominu mi bo ostal prizor, ko so nam domačini pokazali kako ulovijo divjega konja. Dolina je bila v sončnem zahodu polna konj, ki so žareli v svoji lepoti, moči in želji po svobodi. Hvala in lep pozdrav. M. 

Ocena potovanja: 10, zelo doživeto, krasna narava, ljudje. Zadovoljen z vodnikom Damjanom, posluh za skupino, vedno pripravljen pomagati, če je potrebno se vedno najde plan B. Celotno potovanje je bilo nepozabno, skupina je delovala kot eno.
Damjan 

Najlepše na potovanju je bila brezmejnost, brezčasnost, odprtost, novo dojemanje časa in prostora. Ljudi in vrednot.
Irena

Greste z nami v Mongolijo?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media