Mističen Tibet in Peking

Program in cena še nista ažurirana za leto 2024.  

Ta del sveta zelo dobro poznamo, saj smo ga prepotovali po dolgem in počez (uspešno smo že izpeljali šest potovanj). 

Komentar naše potnice v Tibetu: Srečne moje oči vse kar so videle in noge, ki so me nesle in srce, da še bije. Marta

Na vas čaka odkrivanje vrhuncev Pekinga in neturističnega dela kitajskega zidu, potem pa panoramska vožnja z vlakom preko Kitajske in Tibeta, vožnja po mistični pokrajini Tibeta (sveta jezera Nam Tso in Yamdrok Tso), odkrivanje fascinantnih samostanov (Tashilumpo, Sakya, Palcho), mantranje domačinov, ki opravljajo koro, tibetanske zastavice na prelazih, zanimiva budistična kultura in odkrivanje najlepših predelov Himalaje (čaka vas pet osemtisočakov). 

VRHUNCI POTOVANJA:

 • Peking s Prepovedanim mestom in Trgom nebeškega miru; 
 • Aktivno odkrivanje neturističnega dela kitajskega zidu - predel Simatai (eno od čudes sveta);
 • Panoramska vožnja z vlakom Peking - Lhasa (zadnji del poti imenujejo Pot do nebes);
 • Lhasa – glavno mesto Tibeta s fascinantno Potalo (bivališčem Dalajlam) in glavnim templjem Jokhang ter domačini, ki opravljajo "koro";
 • Tibetanska budistična kultura (številne zanimivosti o Dalajlami, budizmu …);
 • Nam Tso - sveto jezero, kjer boste lahko ostali brez besed (ena najlepših panoram na svetu) in sveto jezero Yamdrok Tso;
 • Odkrivanje najlepših predelov Himalaje (kar pomeni dom Bogov) in prelaz, kjer boste lahko opazovali kar štiri osemtisočake: Everest, Lotse, Makalu in Čo oju;
 • Fascinantni tibetanski samostani Tashilumpo, Sakya, Palcho samostan z znamenitim Kumbumom;
 • Panoramska vožnja preko Tibeta čez visoko planoto (prečenje visokih prelazov prek 5.000 metrov visoko, jaki, nomadi);
 • Molilne zastavice, ki plapolajo na vsakem prelazu in pogledi za dušo.
 • Privilegij biti tam sredi neskončne narave, dihanje višinskega zraka s pogledi na osemtisočake in meditacija ob svetih jezerih. 

Program po dnevih Peking – kitajski zid - Lhasa – Shigatse – Sakya – Tingri - Everest bazni tabor – Tingri - Gyantse - Yamdrok Tso - Nam Tso - Lhasa   
H* - 6x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom
H - 4x spanje v preizkušenih popotniških guesthousih v dvoposteljnih sobah (zajtrk je vključen)
2x spanje na ležiščih - soft sleeper, po štiri osebe v kabini na vlaku Peking - Lhasa
Vključeno: Z- zajtrk, K – kosilo, V –večerja 

1. dan: Let iz Ljubljane oz. bližnjih letališč proti Pekingu.

2. dan: Predviden je popoldanski prihod v Peking, glavno mesto Kitajske in ogled tržnice z eksotično hrano ... spanje v Pekingu na dobri lokaciji, H

3. dan: Po zajtrku sledi tura do znamenitega kitajskega zida, katerega boste aktivno odkrivali (hoja po neturističnem delu zidu Simatai je eden od vrhuncev potovanja). Zvečer pa boste lahko okušali pekinško raco. Spanje Peking (H, Z)

4. dan: Pogledali si boste glavne znamenitosti Pekinga: ogromen Trg nebeškega miru, fascinantno Prepovedano mesto in Temple of Heaven (Tempelj nebes), kjer so Ming in Qing dinastije častile nebesa in molili za dobro letino. Ustavimo se še pri olimpijskem stadionu, potem pa pozno popoldan sledi vkrcanje na vlak Peking - Lhasa (spanje na ležiščih - soft sleeper, po štiri osebe v kabini), Z 

Važno: v primeru pozne potrditve skupine in posledično temu zasedenosti vlaka Peking – Lhasa, si pridržujemo pravico do spremembe programa in bomo poiskali alternativno rešitev (npr. ogled Xiana in let do Lhase).

5. dan: Zanimiva vožnja z vlakom, ki povezuje Pekingom in Lhaso (3.753 kilometrov). Vozili se boste preko sedem kitajskih provinc, 960 kilometrov pa je speljanih prek višine 4.000 metrov, zato ga imajo za “The world highest train” – vlak, ki vozi po najvišjih predelih sveta. Najvišja točka je 5.072 m visok prelaz Tanggula. Spanje na vlaku na ležiščih v kabinah - soft sleeper, po štiri osebe v kabini.

6. dan: Pokrajina je najlepša v zadnjem predelu od Golmuda do Lhase, ki ga imenujejo “The Route to Heaven oz. Pot do nebes”. Popoldan sledi prihod v Lhaso, glavno mesto Tibeta. Ker leži na višini 3.650 m, bo ta popoldan namenjen aklimatizaciji in počitku oz. se boste lahko z vodnikom sprehodili po duši mesta - predelu Barkhor, kjer boste imeli največ fotografskih motivov domačinov, ki opravljajo koro, molitveno pot. Spanje Lhasa (H*)

7. dan: Celodnevni ogled Lhase in ogledovanje glavnih znamenitosti mesta: od fascinantne palače Dalajlam – Potale, najpomembnejšega templja Jokhang (tibetanske molitve) do zanimivega samostana Sera (kjer domačini debatirajo o smislu življenja). Spanje Lhasa (H*, Z)  

8. dan: Vožnja do Shigatseja in ogled posebnega Tashilumpo samostana, ki ga je ustanovil prvi Dalajlama in kjer se boste podrobno spoznali s tibetansko kulturo, spanje Shigatse (H*, Z)

9. dan: Vožnja do mesteca Sakya, kjer si pogledate zanimiv samostan Sakya, sledi panoramska vožnja čez prelaze do Tingrija in v primeru lepega vremena pogledi na Himalajo. Spanje Tingri (H, Z)

10. dan: Čaka nas poseben dan - najprej boste prečili prelaz, kjer boste lahko videli kar štiri osemtisočake (Everest, Lotse, Makalu in Čo Oju) potem pa se zapeljete vse do baznega tabora pod Everestom (višina 5.150 m), kjer boste lahko občudovali najvišjo goro sveta (Mt. Everest 8.848 m) in si pogledali še najvišji samostan sveta Rongbuk. Sledi vožnja do Tingrija (H, Z) 

11. dan: Po zajtrku vas čaka panoramska vožnja do Gyantseja, spanje Gyantse (H*, Z)

12. dan: Dopoldan si boste v Gyantseju pogledali enega najlepših samostanov v Tibetu - Palcho samostan z znamenitim Kumbumom (največjo stupo v Tibetu). Sledi panoramska vožnja mimo svetega jezera Yamdrok (krasni pogledi) vse do Lhase (po drugi poti kot prej). Spanje Lhasa (H*, Z) 

13. dan: Po zajtrku sledi celodnevni izlet do svetega jezera Nam Tso (višina 4.800 m), kjer se boste počutili, kot da ste na koncu sveta. 360 stopinjski pogled iz vrha bližnjega hriba je ena najlepših panoram na svetu. Med potjo boste lahko uživali v panoramski vožnji (jaki, nomadi). Ob vrnitvi pa se bomo ustavili za uživanje pri toplih vrelcih Yampachen Hot Springs. Sledi vrnitev v Lhaso. Spanje Lhasa, (H*, Z)

14. dan: Prosto do transferja na letališče v Lhasi. Polni novih vtisov boste poleteli proti domu. (Z)

15. dan: Prihod domov.

Tibet se poslavlja od nas v pravljičnih podobah. Meglice in gore, ki so se dvigale nad njimi. Spet sem imel solzne oči. Cel Tibet smo imeli fenomenalno vreme. Srečen sem ... Dobil sem krasno darilo ... Vriskam ... Uroš  

Cena: 2.390 eur/os pri 14 osebah + let. karta od 800 eur/os naprej 
Doplačilo za majhno skupino (10 - 13 oseb) je 130 eur/osebo. Popust 50 eur/os za vse, ki ste že potovali z nami. 

Cena vključuje:

 • 6x spanje v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom, 4x spanje v preizkušenih popotniških guesthousih v dvoposteljnih sobah (zajtrk je vključen),
 • potovanje z vlakom med Pekingom in Lhaso v kabinah – soft sleeper (štiri osebe v kabini), 2x spanje
 • turo do kitajskega zidu (predel Simatai) z vključenim prevozom,
 • vse prevoze po programu,
 • privaten prevoz za odkrivanje Tibeta (predviden je avtobus), vse stroške goriva in šoferja,
 • angleško govorečega vodnika za Peking, kitajski zid in Tibet,
 • vsa dovoljenja za Tibet in državne takse,
 • celodnevni izlet do svetega jezera Nam Tso,
 • vse vstopnine po programu (Prepovedano mesto, Temple of Heaven, kitajski zid, palača Potala, tempelj Jokhang, samostane Sera, Palcho, Tashilumpo, Sakya, Rongbuk, bazni tabor Everest, vrelci Yampachen Hot Springs …),
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo. 

Cena ne vključuje: dodatne hrane in osebnih izdatkov, kitajske vize (60 eur), napitnin, prevoza do/iz letališča (bo urejen za skupino). 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Lahko vam uredimo Coris asistenco (z doplačilom za potovanje nad 3.000 metri višine) ter zavarovanje rizika odpovedi. 

Važno: Pridržujemo si pravico do spremembe oz. prilagoditve programa v primeru spremenjene politične situacije (Kitajska, Tibet), zemeljskih plazov in drugih stvari, na katere kot organizatorji nimamo vpliva. Dovoljenja za ogled Potale v Lhasi se lahko pridobijo šele ko je skupina v Lhasi in nimamo vpliva na to, kdaj bo določena ura ogleda. Ravno tako je včasih težavno dobiti za skupino najboljše kabine v vlaku Peking Lhasa (soft sleaper), zato je še toliko bolj pomembno, da je potovanje čimprej potrjeno. V primeru prepozne potrditve potovanja si pridržujemo pravico do spremembe programa in bomo poiskali alternativno rešitev (npr. ogled Xiana in let do Lhase).  

Dodatno: Na vlaku Peking Lhasa je možno jesti v njihovi restavraciji, so pa kabine opremljene z toplo vodo in večina potnikov si vnaprej kupi juhe oz. drugo hrano (noodles), čaj/kavo. Dodatno imajo na vlaku kisik (v primeru, da bi se se kdo slabo počutil zaradi višine). Je pa vlak zgrajen in prilagojen ekstremom, saj je skoraj 1.000 km železnice speljanih prek višine 4.000 metrov.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanjuPeter Eržen oz. Jure Podobnik, vodnika z licenco GZS, ki destinacijo zelo dobro poznata in smo prepričani, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo.  

Najvišji mir moje notranje sreče je notranji mir. Nič razen moje jeze ga ne more uničiti. Dalajlama

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • Kako se potuje? Z privatnimi kombiji, privatnim avtobusom po Tibetu, vlakom od Pekinga do Lhase ... 
 • Nastanitev: 6x se spi v preizkušenih hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom, 4x je spanje v preizkušenih popotniških guesthousih v dvoposteljnih sobah (zajtrk je vključen), 2x pa je spanje na ležiščih - soft sleeper (po 4 osebe v kabini) na vlaku Peking - Lhasa. 
 • Hrana in pijača: Poskusili boste številne lokalne specialitete in pijače (voda se bo kupovala na licu mesta). 
 • Zahtevnost poti: Vsak z normalno kondicijo bo zmogel turo. Edina težava je potovanje na visoki nadmorski višini (večinoma prek 4.000 m, Lhasa leži na 3.650 m), zato tura zaradi višine ni primerna za srčne in pljučne bolnike. 
 • Zdravje: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • Vreme: Oktober je dober čas za obisk Tibeta, saj je takrat predvideno suho obdobje. 
 • Varnost: Predelih po katerih boste potovali so varni. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • Spominki: Peking in Tibet imajo ogromno lepih (in cenovno ugodnih) spominkov. 
 • Vizumi: Za Kitajsko ga uredimo v Sloveniji, dovoljenja za Tibet nam uredi lokalna agencija. 

Nekaj vtisov naših potnikov iz prejšnjih potovanj po Tibetu:

Ocena potovanja (1-10): 10,.... potovanje, ki te ne pusti ravnodušnega.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo. Čista desetka. Vodič, ki je bil povezan z celotno skupino in je znal tudi povezati ljudi med seboj.
Alenka

Ocena potovanja (1-10): 9 -10
Jure je odličen vodnik. Mislim, da eden najboljših, ki sem jih imela na dosedanjih potovanjih. Je zelo strokoven, potovanje je popestril s svojimi pogledi in občutki na budizem in seveda zelo poučnimi zgodbami in pravljicami, ki so dodale piko na i potovanju. Vidi se, da je to “njegova” destinacija, ki jo doživlja s srcem.
Sem človek, ki ima rad naravo, zato sem na Tibetu na splošno zelo uživala, še posebej pod Himalajo. Na prvo mesto bi sicer postavila Barkhor z Johhangom in koro okoli njega ter Potalo. Po naravi sem “kruti realist”, vendar so mi sprehodi po teh verskih in zgodovinskih znamenitostih povzročili kar nekaj osebnih razmišljanj.
Milena

Ocena potovanja (1-10): So stvari v življenju, katere ne moreš oceniti s številkami. Bilo je super, enkratno, drugačno. Če že res hočete, dam 10.
Lili

Ocena potovanja: 10. Mistični Tibet in kaotični Nepal se te resnično dotakneta. 
Vodnik Peter je pravi profesionalec, dobro pripravljen in zna poskrbeti za vse potnike, odličen je bil tudi vedno nasmejani tibetanski vodič Lobsang, ki se je zares potrudil, da bi nam predstavil njihovo kulturo.
Meni so bili najlepši samostani in Potala v Tibetu, poleg ljudi seveda. Ko vidiš te nasmejane stare in mlade obraze z posebnim žarom v očeh resnično začutiš globoko spoštovanje do njihove vere, ki jim omogoča preživetje v tako težkih pogojih. Potovanje je bilo super in ga ne bi spreminjala. Za vas sem izvedela preko znancev in nato na googlu. Za to potovanje sem se odločila zaradi programa, ki je veliko ponujal za to ceno. Še enkrat hvala za to doživeto potovanje,
Lp Silva

Ocena potovanja (1-10): Moja ocena potovanja je čista 10. 

Nisem si predstavljal, da je potepanje po Tibetu zvezano s toliko komplikacij, ki jih pa potniki nismo čutili kot obremenitev predvsem zaradi odlične priprave in vodenja s strani obeh vodnikov. Peter je vodnik, s katerim bi potoval kadarkoli. Tibet je predstavil doživeto in naravno. Potnikom zna pustiti dovolj svobode za razmišljanje in predloge, hkrati je pa odločen, ko je to najbolj potrebno. Dobil sem vpogled v zgodovino Tibeta, njihovo kulturo in budizem. Navdihnila me je pokrajina, ki ji ni para.
Srečko

Ste že videli filma Himalaja ali 7 let v Tibetu? Lahko pa si pogledate pokrajino in prizore kar v živo na našem potovanju – čaka vas potovanje v mistično Himalajo.  

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2023 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media