Katmandu, Mističen TIBET in Peking

Ta del sveta zelo dobro poznamo, saj smo ga prepotovali po dolgem in počez (uspešno smo že izpeljali šest potovanj). 

Komentar naše potnice v Tibetu: Srečne moje oči vse kar so videle in noge, ki so me nesle in srce, da še bije.
Marta

Na vas čaka odkrivanje vrhuncev Katmanduja, vožnja po mistični pokrajini Tibeta (sveta jezera Nam Tso in Yamdrok Tso), odkrivanje fascinantnih samostanov (Tashilumpo, Palcho), mantranje domačinov, ki opravljajo koro, tibetanske zastavice na prelazih, zanimiva budistična kultura in odkrivanje najlepših predelov Himalaje (čaka vas pet osemtisočakov). Za konec pa še vožnja z vlakom od Lhase do Pekinga in odkrivanje Pekinga ter neturističnega dela kitajskega zidu.

Idealno potovanje za prave popotnike po duši.

VRHUNCI POTOVANJA:

 • Katmandu – kraljeve palače in čudovitimi templji (Unesco);
 • Tibetanska budistična kultura (številne zanimivosti o Dalajlami, budizmu …);
 • Fascinantni tibetanski samostani (Tashilumpo in Palcho samostan z znamenitim Kumbumom …);
 • Panoramska vožnja preko Tibeta čez visoko planoto (prečenje visokih prelazov, jaki, nomadi);
 • Molilne zastavice, ki plapolajo na vsakem prelazu in pogledi za dušo.
 • Odkrivanje najlepših predelov Himalaje (kar pomeni dom Bogov) in prelaz, kjer boste v primeru lepega vremena lahko opazovali kar štiri osemtisočake: Everest, Lotse, Makalu in Čo oju;
 • Privilegij biti tam sredi neskončne narave, dihanje višinskega zraka s pogledi na osemtisočake in meditacija ob svetih jezerih. 
 • Lhasa – glavno mesto Tibeta s fascinantno Potalo (bivališčem Dalajlam) in glavnim templjem Jokhang ter domačini, ki opravljajo "koro";
 • Nam Tso - sveto jezero, kjer boste lahko ostali brez besed (ena najlepših panoram na svetu) in sveto jezero Yamdrok Tso;
 • Vožnja z vlakom Lhasa - Peking;
 • Peking s Prepovedanim mestom in Trgom nebeškega miru; 
 • Aktivno odkrivanje neturističnega dela kitajskega zidu - predel Simatai (eno od čudes sveta);

Program po dnevih 
H - spanje v preverjenih popotniških hotelih oz. guesthousih v dvoposteljnih sobah (zajtrk je vključen); V Tibetu se kar nekajkrat spi v preprostih nastanitvah v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (ponekod imajo skupne kopalnice).  
2x spanje na ležiščih v kabini na vlaku Lhasa - Peking (sof sleeper)

1. dan, Prevoz do let. Zagreb (bo organiziran za skupino). Let preko Dohe do Katmanduja, glavnega mesta Nepala. In pozen prihod. Spanje Katmandu (obroki na letalu)

2. dan, Najprej bomo uredili vse za pridobivanje kitajske vize, potem pa gremo na odkrivanje tega zanimivega mesta. Začnemo z Durbar square– njihovim glavnim trgom (s kraljevo palačo in s svojimi templji), boginjo Kumari, ulico Freak street (ki je bila zbirališče hipijev) in stupo Swayambunath (Unesco), kjer se bomo spoznali z budizmom in uživali v lepih pogledih. Ustavili se bomo tudi pri najbolj svetem hindujskem templju Pashupatinath (kar je Varanasi za Indijo je Pashupatinath za Nepal) ob reki Bagmati, kjer se boste družili s svetimi možmi (saduji). Na koncu pa nas čaka fascinanten tempelj Bodnath stupa, ki je ena največjih stup na svetu in je center tibetanske budistične kulture v Nepalu. V okolici je 50 tibetanskih samostanov in kraj izžareva posebno energijo, ki jo boste deležni. Spanje Katmandu, H (zajtrk vključen)

3. dan, Si bomo pogledali Unescov kraljevi Bhaktapur, ki je bilo največje newarsko kraljestvo in nekdanja prestolnica. Ponaša se z najbolj ohranjenim starim centrom in bogatimi templji. Sledi vožnja proti hribom, kjer se bomo poskušali čimbolj aklimatizirati. Vmes se bo sprehodili po lepi naravi in imeli čas za druženje z domačini. Spanje je predvideno v predelu Nagarkot, H (zajtrk vključen) 

4. dan, Vrnemo se v Nepal, kjer prevzamemo kitajsko vizo potem pa nas čaka vožnja proti nepalsko tibetanski meji po odročnih predelih. Spanje nekje na poti proti meji oz. v kraju Rasuwagadhi, H (zajtrk vključen)

5. dan, Dodali smo en dan za aklimatizacijo saj boste ta dan prečili mejo s Tibetom pri kraju Rasuwagadhi in se zapeljali samo do kraja Gyirong, kjer bomo imeli čas, da se prilagodimo na višino. Odkrivanje okolice. Spanje Gyirong, H (zajtrk vključen)

6. dan, Prečili bomo prelaz Kyirong in odkrivali odročne prede Tibeta. Vožnja po prostranih predelih Himalaje s foto postanki. Na poti boste lahko občudovali najvišjo goro v Tibetu, osemtisočak Shishapangmo in višinsko jezero Paiku. Sledi vožnja do Tingrija. Spanje Tingri, H (zajtrk vključen)

7. dan, Čaka nas poseben dan - najprej boste prečili prelaz, kjer boste lahko (ob primeru lepega vremena) videli kar štiri osemtisočake (Everest, Lotse, Makalu in Čo Oju) potem pa se zapeljete skoraj vse do baznega tabora pod Everestom, kjer boste lahko občudovali najvišjo goro sveta (Mt. Everest 8.848 m) in si pogledali še najvišji samostan sveta Rongbuk. Sledi vožnja do Tingrija in naprej vse do Shigatseja. Spanje Shigatse, H (zajtrk vključen) 

8. dan, Najprej si bomo pogledali posebni samostan Tashilumpo, ki ga je ustanovil prvi Dalajlama in kjer se boste podrobno spoznali s tibetansko kulturo. Potem se zapeljemo do Gyantseja. Tam si pogledamo pogledali enega najlepših samostanov v Tibetu - Palcho samostan znamenitim Kumbumom (največjo stupo v Tibetu). Spanje Gyantse, H (zajtrk vključen)

9. dan, Danes nas čaka panoramska vožnja mimo svetega jezera Yamdrok (krasni pogledi) vse do Lhase, glavno mesto Tibeta. Spanje Lhasa, H (zajtrk vključen)

10. dan, Po zajtrku nas čaka celodnevni izlet do svetega jezera Nam Tso (višina 4.800 m), kjer se boste počutili kot da ste na koncu sveta. 360 stopinjski pogled iz vrha bližnjega hriba je ena najlepših panoram na svetu. Med potjo boste lahko uživali v panoramski vožnji (jaki, nomadi). Ob vrnitvi pa se bomo ustavili za uživanje pri toplih vrelcih Yampachen Hot Springs. Sledi vrnitev v Lhaso. Spanje Lhasa, H (zajtrk vključen) 

11. dan, Celodnevni ogled Lhase in ogledovanje glavnih znamenitosti mesta: od fascinantne palače Dalajlam – Potale, sprehoda po duši mesta - predelu Barkhor, kjer boste imeli največ fotografskih motivov domačinov, ki opravljajo koro, molitveno pot. Ogledali si bomo najpomembnejši tempelj Jokhang (tibetanske molitve) in zanimiv samostan Sera, kjer domačini debatirajo o smislu življenja. Spanje Lhasa, H (zajtrk vključen)  

12. dan, Dodaten čas za ogled Lhase oz. prosti čas za nakup spominkov. Pozno popoldan se vkrcamo na vlak za Peking. Spanje na ležiščih v kabini 

13. dan, Vožnja z vlakom, ki povezuje Lhaso in Peking (3.753 kilometrov). 960 kilometrov je speljanih prek višine 4.000 metrov, zato ga imajo za “The world highest train” – vlak, ki vozi po najvišjih predelih sveta. Vozili se boste preko sedem kitajskih provinc. Spanje na vlaku na ležiščih v kabinah.

14. dan, Jutranji prihod v Peking, glavno mesto Kitajske in ogled glavnih znamenitosti: ogromen Trg nebeškega miru, fascinantno Prepovedano mesto in Temple of Heaven (Tempelj nebes), kjer so Ming in Qing dinastije častile nebesa in molili za dobro letino. Na koncu si pogledamo še tržnico z eksotično hrano oz. si lahko za večerjo privoščimo pekinško raco. Spanje Peking, H (zajtrk vključen)

15. dan, Po zajtrku sledi tura do znamenitega kitajskega zida, katerega boste aktivno odkrivali (hoja po neturističnem delu zidu Simatai je eden od vrhuncev potovanja). Sledi vožnja do letališča in nočni polet proti domu.  

16. dan, Polni vtisov boste prišli domov.

Cena: 2.390 eur/os pri 14 osebah + let. karta od 950 eur/os naprej z vključenim doplačilom za prtljago in taksami (pri zgodnji potrditvi)
Doplačilo za majhno skupino (11 - 14 oseb) je 130 eur/osebo.
Popust 50 eur za vse, ki ste že potovali z nami.  

Cena vključuje:

 • spanje v preizkušenih popotniških hotelih oz. guesthousih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (ponekod preproste nastanitve),
 • potovanje z vlakom med Lhaso in Pekingom v kabinah, 2x spanje na ležiščih (soft sleeper),
 • vse privatne prevoze po programu in vse stroške goriva in šoferja,
 • angleško govorečega vodnika za Nepal, Tibet in Peking s kitajskim zidom,
 • vsa dovoljenja za Tibet in državne takse,
 • vizo za Kitajsko,
 • vse vstopnine po programu (Swayambunath, Pashupatinath, Bodnath stupa, Bhaktapur, bazni tabor Everest, samostan Rongbuk, Tashilumpo, Palcho, Sera, palača Potala, tempelj Jokhang, vrelci Yampachen Hot Springs Prepovedano mesto, Temple of Heaven …),
 • celodnevni izlet do svetega jezera Nam Tso,
 • turo do kitajskega zidu (predel Simatai) z vključenim prevozom,
 • kisik v Tibetu (v primeru prve pomoči),
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo. 

Cena ne vključuje: dodatne hrane in osebnih izdatkov, vize za Nepal (30$), napitnin, prevoza do/iz letališča (bo urejen za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Lahko vam uredimo Coris asistenco (z doplačilom za potovanje nad 3.000 metri višine) ter zavarovanje rizika odpovedi. 

Važno: potovanje je primerno samo za aktivne popotnike po duši in »zdrave« ljudi. Svetujemo, da se prej posvetujete z vašim zdravnikom, če je potovanje za vas primerno zaradi visokih višin. Potovanje ni fizično zahtevno (ni trekingov) je pa zelo veliko vožnje na visokih višinah (večina potovanja v Tibetu bo na višinah okoli 4.000 metrov s prečenjem nekaj prelazov prek 5.000 metrov). Obvezno je potrebno imeti ustrezno zavarovanje, ki pokriva višino nad 3.000 metrov (za vse, ki boste želeli bomo to uredili preko Corisa). Tura ni primerna za srčne in pljučne bolnike. Dodatno Tibet slovi po svojih preprostih nastanitvah in za ta privilegij biti sploh tam se je potrebno prilagoditi. Pridržujemo si pravico do spremembe oz. prilagoditve programa v primeru spremenjene politične situacije (Nepal, Kitajska, Tibet), zemeljskih plazov oz. drugih stvari, na katere kot organizatorji nimamo vpliva.

Dodatno: Na vlaku Lhasa Peking je možno jesti v njihovi restavraciji, so pa kabine opremljene z toplo vodo in večina potnikov si vnaprej kupi juhe oz. drugo hrano (noodles), čaj/kavo. Dodatno imajo na vlaku kisik (v primeru, da bi se kdo slabo počutil zaradi višine). Je pa vlak zgrajen in prilagojen ekstremom, saj je skoraj 1.000 km železnice speljanih prek višine 4.000 metrov.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača letalsko karto in potem še 400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanjuJure Podobnik, profesionalni vodnik z licenco GZS, ki destinacijo odlično pozna in je po Tibetu že vodil naše skupine. Tako da smo prepričani, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo.  

Najvišji mir moje notranje sreče je notranji mir. Nič razen moje jeze ga ne more uničiti.
Dalajlama

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • Kako se potuje? Z privatnim avtobusom (po Tibetu, Pekingu, Nepalu), dodatno en dan z jeepi do nepalsko tibetanske meje, vlakom od Lhase do Pekinga. 
 • Nastanitev: Spanje je v preizkušenih popotniških hotelih in guesthousih v dvoposteljnih sobah (zajtrk je vključen), 2x pa je spanje na ležiščih v kabini na vlaku Lhasa - Peking (soft sleeper). 
 • Hrana in pijača: Poskusili boste številne lokalne specialitete in pijače (voda se bo kupovala na licu mesta). 
 • Zahtevnost poti: Potovanje ni fizično zahtevno glede trekingov je pa zelo veliko vožnje na visokih višinah (prečenje prelazov nad 5.000 metri, kar nekaj časa boste na višini preko 4.000 m, Lhasa npr. leži na 3.650 m). Zaradi višine tura ni primerna za srčne in pljučne bolnike (oz. ljudi, ki vnaprej vedo, da bi lahko imeli na teh višinah težave z zdravjem).
 • Zdravje: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • Vreme: Oktober je dober čas za obisk Nepala in Tibeta, saj je takrat predvideno suho obdobje. 
 • Varnost: Predelih po katerih boste potovali so varni. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • Spominki: Katmandu, Tibet in Peking imajo veliko lepih (in cenovno ugodnih) spominkov. 
 • Vizumi: Vizum za Kitajsko in dovoljenja za Tibet nam uredi lokalna agencija. Vizo za Nepal se dobi na vstopu (strošek 30$).

Tibet se poslavlja od nas v pravljičnih podobah. Meglice in gore, ki so se dvigale nad njimi. Spet sem imel solzne oči. Cel Tibet smo imeli fenomenalno vreme. Srečen sem ... Dobil sem krasno darilo ... Vriskam ... 
Uroš

Nekaj vtisov naših potnikov iz potovanja po Tibetu:

Ocena potovanja (1-10): 10 .... potovanje, ki te ne pusti ravnodušnega.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo. Čista desetka. Vodič, ki je bil povezan z celotno skupino in je znal tudi povezati ljudi med seboj.
Alenka

Ocena potovanja (1-10): 9 –10
Jure je odličen vodnik. Mislim, da eden najboljših, ki sem jih imela na dosedanjih potovanjih. Je zelo strokoven, potovanje je popestril s svojimi pogledi in občutki na budizem in seveda zelo poučnimi zgodbami in pravljicami, ki so dodale piko na i potovanju. Vidi se, da je to “njegova” destinacija, ki jo doživlja s srcem.
Sem človek, ki ima rad naravo, zato sem na Tibetu na splošno zelo uživala, še posebej pod Himalajo. Na prvo mesto bi sicer postavila Barkhor z Johhangom in koro okoli njega ter Potalo. Po naravi sem “kruti realist”, vendar so mi sprehodi po teh verskih in zgodovinskih znamenitostih povzročili kar nekaj osebnih razmišljanj.
Milena

Ocena potovanja (1-10): So stvari v življenju, katere ne moreš oceniti s številkami. Bilo je super, enkratno, drugačno. Če že res hočete, dam 10.
Lili

Ocena potovanja: 10. Mistični Tibet in kaotični Nepal se te resnično dotakneta. 
Meni so bili najlepši samostani in Potala v Tibetu, poleg ljudi seveda. Ko vidiš te nasmejane stare in mlade obraze z posebnim žarom v očeh resnično začutiš globoko spoštovanje do njihove vere, ki jim omogoča preživetje v tako težkih pogojih. Potovanje je bilo super in ga ne bi spreminjala. Za vas sem izvedela preko znancev in nato na googlu. Za to potovanje sem se odločila zaradi programa, ki je veliko ponujal za to ceno. 
Še enkrat hvala za to doživeto potovanje,
Lp Silva

Ocena potovanja (1-10): Moja ocena potovanja je čista 10. 
Nisem si predstavljal, da je potepanje po Tibetu zvezano s toliko komplikacij, ki jih pa potniki nismo čutili kot obremenitev predvsem zaradi odlične priprave in vodenja s strani obeh vodnikov. Dobil sem vpogled v zgodovino Tibeta, njihovo kulturo in budizem. Navdihnila me je pokrajina, ki ji ni para.
Srečko

Ste že videli filma Himalaja ali 7 let v Tibetu? Lahko pa si pogledate pokrajino in prizore kar v živo na našem potovanju – čaka vas potovanje v mistično Himalajo.  

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media