Darjeeling, Sikkim in Butan

 • Termina: 26.10. - 10.11.2023 in 26.10. - 10.11.2024
 • Trajanje potovanja: 16 dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 2.840 eur/os pri najmanj 15 prijavljenih + mednarodna letalska karta od 940 eur/osebo + let. karta Paro (Butan) - Delhi ca 370 eur/os 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine.

Na začetku vas bo očaral Darjeeling s svojimi plantažami čaja, posebnim Toy trainom (vlakcem) in pogledi na Himalajo, potem pa boste odkrivali skriti biser SIKKIM, ki spominja na Tibet. Tam vas čaka odkrivanje budističnih samostanov, spoznavanje budistične kulture, lepa narava (jezero Tsomgo) in prijetni domačini nekdanje samostojne kraljevine. BUTAN (zadnje himalajsko kraljestvo) pa je ena najbolj pristnih držav na svetu, kjer zadovoljstvo ne štejejo z BDPjem ampak s srečo domačinov in po čemer šteje med najbolj srečne narode sveta. In je zaradi svoje odmaknjenosti in pristnosti ena najbolj posebnih držav za potovanje, kjer na vas čaka lepa pokrajina, posebni samostani in trdnjave Punakha, Taschichho in Rinpung Dzong (kjer so snemali film Mali Buda). Pa sveto mesto Taksang (Tigrovo gnezdo) in mistični Tango budistični inštitut v lepi pokrajini. Ter seveda prijetni in simpatični domačini z izredno kulturo ter izolacijo, ki je ohranila njeno pristnost, da je še zdaj eden največjih turističnih biserov sveta.  

Darjeeling, SIKKIM in BUTAN, program po dnevih
H - namestitve so v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom
H*** - namestitve so v preizkušenih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki v Butanu)
Vključeno:  Z – zajtrk, K- kosilo, V - večerja

1. danlet proti Indiji (iz bližnjega letališča npr. iz Benetk). Prevoz do letališča bo organiziran (obroki na letalu)

2. dan, let preko Delhija in menjava terminala. Predviden prihod na indijsko letališče Bagdogra je ob 16.00 uri. Sledi vožnja do Darjeelinga (ki ga imenujejo Queen of the hills – Kraljica hribov), ki leži na višini 2.042 metrov in od koder so v lepem vremenu lepi pogledi na Himalajo. Namestitev v hotelu. Spanje Darjeeling, H 

3. dan, najprej obiščemo Padmaja Naidu Himalayan Zoological park, ki je eden redkih krajev na svetu, kjer boste videli snežnega leoparda (pa tudi himalajskega volka in rdečo pando). Sledi ogled bližnjega Himalayan Mountaineering institute (inštituta za himalajski alpinizem), ki je posvečen prvim odpravam v Himalajo in kjer je kip domačina Tenzing Norgaya, prvega osvajalca Everesta (s Hillaryjem), ki je bil tudi prvi direktor inštituta. Popoldan pa je namenjen odkrivanju čajnih plantaž, kjer se boste spoznali s pridelavo čaja (in ga seveda tudi poskusili). Lokalni čaj eden najbolj cenjenih (in najdražjih) na svetu s posebnim okusom. Sledi vrnitev v Darjeeling in samostojno odkrivanje mesta (npr. tržnica). Spanje Darjeeling, H (Z)

4. dan, navsezgodaj se gre do razgledne točke Tiger hill, od koder je lep pogled na Himalajo (s 3. najvišjo goro sveta Kangchenjunga  - 8.586 m). Ob povratku se ustavite pri samostanu Ghoom (tibetanski budizem), sledi zajtrk in ogled Tibetan Refugee Self Help centre – tibetanskega begunskega centra, kjer imajo tudi spominke iz Tibeta. Sledi postanek pri pagodi miru (Japanese Peace pagoda) potem pa popoldan vožnja s posebnim vlakom Toy train – na parni pogon (Unesco), ki je ena glavnih atrakcij regije. Spanje Darjeeling, H (Z)

5. dan, začnemo z odkrivanjem Sikkima, ki bolj spominja na Tibet kot pa na Indijo, kateri se je priključil šele leta 1975, prej pa je bil samostojno kraljestvo. Vožnja mimo borovih gozdov, čajnih plantaž, dveh rek Teesta in Rangeet vse do prijetnega Pellinga. Tam si pogledamo dva samostana – najprej Pemayangtske samostan, kar pomeni Čudoviti lotus (drugi najstarejši v Sikkimu in najpomembnejši, posvečen je prvemu kralju Sikkima), potem pa še Sanga Choling samostan, ki je eden najpomembnejših samostanov regije (sekte Ningmapa tibetanskega budizma – rdeči klobuki) in od koder je lep pogled na himalajske hribe. Spanje Pelling, H (Z)

6. dan, vožnja po zavitih gorskih cestah Sikkima in postanek pri Buddha parku v Ravangli. Sledi zanimiva vožnja vse do prestolnice Sikkima - Gangtoka, kjer si pogledamo Namgyal inštitut tibetologije, ki ga je ustanovil zdajšnji Dalajlama in vsebuje največjo zbirko knjig Mahayana budizma in številne budistične slike. Spanje Gangtok, H (Z)

7. dan, je namenjen odkrivanju neturističnih predelov Sikkima in sicer se boste zapeljali proti prelazu Nathula, kjer meji Sikkim s Tibetom. Končni cilj je jezero Tsomgo, ki leži sredi lepe narave na višini 3.753 metrov in je znano po tem, da spreminja barvo glede na letne čase in ga domačini častijo s posebnim spoštovanjem. Stik z lepo naravo in mogoče čas za meditacijo preden se spustite nazaj v Gangtok, ki leži na višini 1.650 m. Ob vrnitvi prosto za samostojno odkrivanje. Spanje Gangtok, H (Z)

8. dan, zgoden štart in vožnja po zaviti cesti vse do skritega bisera samostana Ranka, ki je eden najlepših samostanov Sikkima z lepimi razgledi in kjer so snemali številne filme. Sledi postanek pri Do Drul Chorten stupi, beli stupi, ki simbolizira zmago dobrega nad zlom. Sledi ogled samostana Rumtek, ki je največji samostan tega dela in glavni sedež Kagukpa sekte tibetanskega budizma in je ena največjih atrakcij Sikkima. Sledi vožnja do Kalimponga, ki je znan po cvetju. Spanje Kalimpong, H (Z)

9. dan, dopoldan je namenjen odkrivanju Kalimponga, kjer boste prišli na svoj račun ljubitelji cvetja  – najprej obiščemo vrtnarijo potem pa še Cactus nursery, s številni kaktusi. Sledi vožnja do okolice narodnega parka Jaldapara, kjer boste imeli popoldan možnost opcijskega safarija po narodnem parku). Spanje okolica parka Jaldapara. H (Z)

10. dan, krajša vožnja do meje in vstop v Butan, preprosto državo, ki živi v svoji izolaciji in zna ceniti svojo kulturo in naravo. Sledi ca 6 urna vožnja z zanimivimi pogledi do glavnega mesta Butana, Thimphuja, ki leži na višini 2.320 m. Postanek za ogled Budda Dordenma, ogromnega 50 metrov visokega kipa Shakyamuni Bude, ki ga zgradili leta 2015 na 60. obletnico 4. kralja Butana - Jigme Singye Wangchucka. Sledi ogled Thimphuja - najprej si ustavimo pri National Memorial čorten, ki je posvečen kralju in svetovnemu miru, potem pa sledi ogled budističnega samostana in trdnjave Tashichho Dzong (Thimpu Dzong) »The fortress of the glorious religion«  – Trdnjava veličastne religije, kjer poleg menihov živi del vlade in je poletna prestolnica države, kjer ima kralj tudi svojo pisarno. Spanje Thimpu, H*** (Z, K, V)

11. dan, zjutraj nas čaka vožnja do bližnjega Tango budističnega inštituta (do njega je ca ena ura hoje), ki je eden skritih biserov Butana in kjer študira preko 600 menihov. Kraj je eden najlepših in najbolj prijetnih kar jih boste obiskali. Čas za meditacijo ali pogovor z menihi. Ob povratku še foto postanek  pri poslikani skali Guru Rinpocheja. Potem se gre do zavetišča, kjer živi narodna žival Butana – koza takin. Sledi krajši postanek na tržnici in ogled ostalih stvari v Thimpuju: Clock Tower square (trg), obisk pošte (kjer imajo posebne znamke), zanimive šole 13 tradicionalnih umetnosti Zorig Chusum in nacionalne knjižnice z rokopisi v zvitkih in največjo izdano knjigo na svetu težko kar 68 kg in visoko 2 metra, ki stane kar 15.000$. Spanje Thimpu, H*** (Z, K, V)

12. dan, vožnja proti Punakhi preko Dochula prelaza (3.100 m) s številnimi molilnimi zastavicami od koder so v primeru lepega vremena pogledi na Himalajo (mogoče celo na najvišjo goro Butana - Gangkhar 7.541 m). Na poti do tja si boste pogledali še tempelj plodnosti Chimi Lakhang do koder vodi pot skozi vasico polno posebnih poslikav s falusi. Ustavili se boste tudi na kmetiji, kjer boste spoznali njihove običaje ali pa v kaki lokalni vasici za sprehod po vasi. Sledi prihod v Punakho, ki leži v sub tropski dolini in je bila prestolnica Butana do leta 1955 in je še zdaj zimska prestolnica menihov. Foto postanek pri najdaljšem visečem mostu v Butanu (suspension bridge) in namestitev, spanje Punakha, H*** (Z, K, V)

13. dan, zjutraj vas čaka ogled fascinantne trdnjave Punakha (Unesco), ki jo imenujejo tudi Pungtang Dechen Photrang Dzong "Palača velike sreče oz. blaženosti«, ki leži na lepi lokaciji ob stičišču dveh rek (Moške in Ženske reke) in slovi po svoji ogromni strukturi. Po ogledu sledi zanimiva vožnja s foto postanki na zahodni del Butana vse do mesta Paro, kjer si pogledamo trdnjavo Rinpung Dzong (Unesco), ki leži na lepi lokaciji s pogledom na dolino, kjer je zdaj budistični samostan s ca 200 menihi. Tukaj so snemali del znamenitega filma Mali Buda (Keanu Reeves in Bridget Fonda). Spanje Paro, H*** (Z, K, V)

14. dan, najlepše smo prihranili za konec – vzpon (ca 2 uri – vsak z osnovno kondicijo zmore) do samostana Taksang (Tigrovo gnezdo), ki leži na spektakularnem mestu na višini 3.120 m. Gre za enega najbolj svetih krajev v Butanu in rojstni kraj butanskega budizma. Domačini verjamejo, da je Guru Rinpoche, ustanovitelj butanskega budizma priletel sem na tigričinem hrbtu iz Tibeta in meditiral na tem kraju, zato samostan imenujejo Tigrovo gnezdo. Sledi povratek nazaj in postanek pri ostankih Drukgyel Dzonga (Butanske utrdbe zmage) – ki so jo zgradili po zmagi nad Tibetanci v 17. stoletju. Na koncu pa zaključite z ogledom Ta Dzonga, kjer je narodni muzej, ki se ponaša z veliko kolekcijo orožja, tekstila, slik, znamk ... Spanje Paro, H*** (Z, K, V)

15. dan, po zajtrku sledi vožnja do letališča in polet Paro - Delhi (Indija). Tam boste imeli čas za popoldanski ogled Delhija. Predviden je ogled od zunaj India gate (war memorial) in Government Buildings (Vladne stavbe), potem pa Qutb Minar, drugi najvišji minaret zgrajen iz opeke (Unesco) potem grobnica vladarja Humayuna in če bo čas še Akshardham Temple, ki je kompleks tradicionalne hindujske in indijske kulture, duhovnosti in arhitekture. Sledi večerja in prevoz na letališče za nočni let proti domu. (Z)

16. dan, let proti domu in prihod na bližnje letališče od koder bo organiziran prevoz do Ljubljane (obroki na letalu)

Cena: 2.840 eur/os pri najmanj 15 prijavljenih + mednarodna letalska karta od 940 eur/osebo + let. karta Paro (Butan) - Delhi ca 370 eur/os 
Doplačilo za manjšo skupino 11 - 14 os =140 eur/os. Popust 50 eur/os za vse, ki ste že potovali z nami. 

Cena vključuje (ogromno):

SIKKIM z Darjelingom:

 • 8x nastanitev v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom,
 • vse privatne prevoze po programu (prevoz z večjimi vozili Toyota Innovas/Xylo - ponavadi 4 potniki na vozilo) z vključenim gorivom in vsemi stroški za voznike, 
 • angleško govorečega lokalnega vodnika, kjer bo potrebno,
 • vse vstopnine po programu (Padmaja Naidu Himalayan Zoological park, Himalayan Mountaineering inštitut, samostani Ghoom, Pemayangtse, Sanga Choling, Ranka, Rumtek, Budda park, Namgyal inštitut tibetologije, Japanese Peace pagoda, Do Drul Chorten stupa ...),
 • voden ogled plantaže čaja Darjeeling,
 • Toy train vlak Darjeeling,
 • tura do Tsomgo jezera,
 • ogled vrtnarije in Cactus Nursery Kalimpong,
 • na koncu privaten transfer iz letališča do Delhija in nazaj z vključenim vodenjem lokalnega vodnika po mestu,
 • vse takse in dovoljenja na licu mesta,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.

Cena ne vključuje le: prevoz do/iz letališča (bo organiziran), dodatne hrane, osebnih izdatkov, vize za Indijo, vstopnin v Delhiju in opcijskega safarija Jaldapara, napitnin.

BUTAN 6 dni (vse vključeno):

 • 5x nastanitev v preizkušenih popotniških hotelih ranga 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki),
 • vse privatne transferje z vsem gorivom in stroški voznika (npr. avtobus Toyota Coaster – odvisno od velikosti skupine), 
 • angleško govorečega lokalnega vodnika za celotno potovanje po Butanu,
 • vse vstopnine po programu in vse oglede (Budda Dordenma, National Memorial Chorten, Tashichho Dzong, Tango Buddhist inštitut, Motithang Takin zavetišče, šola umetnosti Zorig Chusum, nacionalna knjižnica, Chimi Lakhang tempelj plodnosti, Punakha Dzong, Rinpung Dzong, Taksang samostan – Tigrovo gnezdo, Drukgyel Dzong, Ta Dzong ...), 
 • vse lokalne takse in dovoljenja (government fees, royalty fees in tourism development fees),
 • vizo za Butan,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.

V Butanu je vse vključeno (razen osebni izdatki ter dodatno pijača, napitnina, eventuelna izhodna taksa - nazadnje ni bilo tega).

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Ob doplačilu vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi in asistenco  Coris. 

Pridržujemo si pravico do spremembe oz. prilagoditve programa v primeru spremenjene politične situacije (Indija, Sikkim, Butan), zemeljskih plazov in drugih stvari, na katere kot organizatorji nimamo vpliva. Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Predviden vodnik na potovanju: Jure Podobnik oz. Vid Legradić oz. Peter Eržen, profesionalni vodniki z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

SPLOŠNE INFORMACIJE 

 • KAKO POTUJEMO?  Butan z privatnim vozilom za celo skupino (npr. avtobus Toyota Coaster). Po Sikkimu z večjimi vozili Toyota Innovas/Xylo (ponavadi po 4 osebe v vozilu + šofer).  
 • NASTANITEV: spi se 8x nastanitev v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom in v Butanu 5x nastanitev v preizkušenih popotniških hotelih ranga 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki),
 • HRANA: V Darjeelingu in Siikimu imate v ceni povsod zajtrke (preostala kosila in večerje bodo v lokalnih restavracijah oz. hotelih). Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. V Butanu so vsi obroki vključeni – 5x polni penzion. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za popotnike po duši.   
 • ŠTEVILO OSEB: min. 10 – maks. 20 oseb. 
 • VREME: Konec oktobra oz. začetek novembra je eden najboljših terminov za obisk Sikkima in Butana. Takrat se pričakuje stabilno vreme (z minimalno padavin). Na potovanju bo potrebno imeti s seboj tudi topla oblačila – predvidene temperature so od 10 – 20 stopinj C (lahko pa se ponoči bolj ohladi). So pa zato v tem letnem času večinoma lepi razgledi zaradi stabilnega vremena.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Tako Sikkim kot Butan sta varni destinaciji. Sploh Butan je ena najbolj varnih držav na svetu za potovanje.  
 • SPOMINKI: Na voljo bo precej spominkov od tibetanskih stvari (molilne zastavice, molilni mlinčki) do lokalnih tradicionalnih tekstilnih izdelkov, slik, lesenih izdelkov, nakita, mask, keramike...
 • VIZUM: Za Indijo je potreben in ga je potrebno urediti (več na srečanju vseh udeležencev ter organizatorja in vodnika ca en mesec pred potovanjem). Dodatno bo naša lokalna agencija uredila dovoljenja za Sikkim in vizo za Butan.

Vtisi potnikov iz naših potovanj po Sikkimu in Butanu:

Ocena potovanja (1-10): 10, Darjeeling in Sikkim sta posebni deželi Indije, ki odstopata od klasičnega pojmovanja Indije. Prava Indija je mesto Jaigon, ki leži na meji med Indijo in Buthanom. Buthan je res nekaj posebnega, lepa  narava, ljudje so izjemno sproščeni in prijazni, nikjer ni nobene gneče. V deželi se počutiš zelo varno, kot da je življenje zastalo. Nihče nikamor ne hiti, vse je zelo umirjeno. 
Zelo sem bila zadovoljna z vodniki v Indiji in Buthanu. Posebej bi poudarila veliko vlogo g. Shankarja, direktorja indijske agencije, ki nas je spremljal celo potovanje in zelo lepo skrbel za nas. Njegovo povabilo v krog njegove družine v New Delhi ju je bilo zame res nekaj posebnega. Z njegovo ženo sta nam pripravila izjemen in topel sprejem in nam pripravila odlično večerjo. Meni je bila najlepša buthanska narava, Himalaja in tudi prekrasni budistični templji, najlepši med njimi pa tempelj Tigrovo gnezdo.
Tadeja

Ocena potovanja (1-10): 10. Zadovoljna. Vsakega nekaj, lepo razporejen čas potovanja, ogledov, možnost neposrednega srečanja z ljudmi, nekaj prostega časa, nekaj hoje. Vodniki so se potrudili, seznanili z državami, življenjem, zgodovino, verovanjem, odgovarjali na vprašanja, zamenjava v Butanu je bila učinkovita in ne ponižujoča za prvega vodiča. 
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Pogled na gore, sprehod po tržnici, korzi zaradi možnosti neposrednega stika z domačini, radovednost domačinov.
Maja

Greste z nami odkrivat Sikkim in Butan?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2023 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media