Darjeeling, Sikkim in Butan

 • Termin: 26.10. - 10.11.2024
 • Trajanje potovanja: 16 dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 2.840 eur/os pri najmanj 15 prijavljenih + mednarodna letalska karta z notranjim letom od 900 eur/osebo + let. karta Paro (Butan) - Delhi ca 375 eur/os 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine.

Na začetku vas bo očaral Darjeeling s svojimi plantažami čaja, posebnim Toy trainom (vlakcem) in pogledi na Himalajo, potem pa boste odkrivali skriti biser SIKKIM, ki spominja na Tibet. Tam vas čaka odkrivanje budističnih samostanov, spoznavanje budistične kulture, lepa narava (jezero Tsomgo) in prijetni domačini nekdanje samostojne kraljevine. BUTAN (zadnje himalajsko kraljestvo) pa je ena najbolj pristnih držav na svetu, kjer zadovoljstvo ne štejejo z BDPjem ampak s srečo domačinov in po čemer šteje med najbolj srečne narode sveta. In je zaradi svoje odmaknjenosti in pristnosti ena najbolj posebnih držav za potovanje, kjer na vas čaka lepa pokrajina, posebni samostani in trdnjave Punakha, Taschichho in Rinpung Dzong (kjer so snemali film Mali Buda). Pa sveto mesto Taksang (Tigrovo gnezdo) in mistični Tango budistični inštitut v lepi pokrajini. Ter seveda prijetni in simpatični domačini z izredno kulturo ter izolacijo, ki je ohranila njeno pristnost, da je še zdaj eden največjih turističnih biserov sveta.  

Idealno potovanje za prave popotnike po duši.

Darjeeling, SIKKIM in BUTAN, program po dnevih
H - namestitve so v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom
H*** - namestitve so v preizkušenih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki v Butanu)
Vključeno:  Z – zajtrk, K- kosilo, V - večerja

1. danlet proti Indiji (iz bližnjega letališča). Prevoz do letališča bo organiziran (obroki na letalu)

2. dan, let preko Delhija in menjava terminala za notranji let do letališča Bagdogra. Sledi vožnja do Darjeelinga (ki ga imenujejo Queen of the hills – Kraljica hribov), ki leži na višini 2.042 metrov in od koder so v lepem vremenu lepi pogledi na Himalajo. Namestitev v hotelu. Spanje Darjeeling, H 

3. dan, najprej obiščemo Padmaja Naidu Himalayan Zoological park, ki je eden redkih krajev na svetu, kjer boste videli snežnega leoparda (pa tudi himalajskega volka in rdečo pando). Sledi ogled bližnjega Himalayan Mountaineering institute (inštituta za himalajski alpinizem), ki je posvečen prvim odpravam v Himalajo in kjer je kip domačina Tenzing Norgaya, prvega osvajalca Everesta (s Hillaryjem), ki je bil tudi prvi direktor inštituta. Popoldan pa je namenjen odkrivanju čajnih plantaž, kjer se boste spoznali s pridelavo čaja (in ga seveda tudi poskusili). Lokalni čaj eden najbolj cenjenih (in najdražjih) na svetu s posebnim okusom. Sledi vrnitev v Darjeeling in samostojno odkrivanje mesta (npr. tržnica). Spanje Darjeeling, H (Z)

4. dan, navsezgodaj se gre do razgledne točke Tiger hill, od koder je lep pogled na Himalajo (s 3. najvišjo goro sveta Kangchenjunga  - 8.586 m). Ob povratku se ustavite pri samostanu Ghoom (tibetanski budizem), sledi zajtrk in sledi postanek pri pagodi miru (Japanese Peace pagoda) potem pa vožnja s posebnim vlakom Toy train – na parni pogon (Unesco), ki je ena glavnih atrakcij regije. Spanje Darjeeling, H (Z)

5. dan, začnemo z odkrivanjem Sikkima, ki bolj spominja na Tibet kot pa na Indijo, kateri se je priključil šele leta 1975, prej pa je bil samostojno kraljestvo. Vožnja mimo borovih gozdov, čajnih plantaž, dveh rek Teesta in Rangeet vse do prijetnega Pellinga. Tam si pogledamo dva samostana – najprej Pemayangtske samostan, kar pomeni Čudoviti lotus (drugi najstarejši v Sikkimu in najpomembnejši, posvečen je prvemu kralju Sikkima), potem pa še Sanga Choling samostan, ki je eden najpomembnejših samostanov regije (sekte Ningmapa tibetanskega budizma – rdeči klobuki) in od koder je lep pogled na himalajske hribe. Spanje Pelling, H (Z)

6. dan, vožnja po zavitih gorskih cestah Sikkima in postanek pri Buddha parku v Ravangli. Sledi zanimiva vožnja vse do prestolnice Sikkima - Gangtoka, kjer si pogledamo Namgyal inštitut tibetologije, ki ga je ustanovil zdajšnji Dalajlama in vsebuje največjo zbirko knjig Mahayana budizma in številne budistične slike. Spanje Gangtok, H (Z)

7. dan, je namenjen odkrivanju neturističnih predelov Sikkima in sicer se boste zapeljali proti prelazu Nathula, kjer meji Sikkim s Tibetom. Končni cilj je jezero Tsomgo, ki leži sredi lepe narave na višini 3.753 metrov in je znano po tem, da spreminja barvo glede na letne čase in ga domačini častijo s posebnim spoštovanjem. Stik z lepo naravo in mogoče čas za meditacijo preden se spustite nazaj v Gangtok, ki leži na višini 1.650 m. Ob vrnitvi prosto za samostojno odkrivanje. Spanje Gangtok, H (Z)

8. dan, zgoden štart in postanek pri Do Drul Chorten stupi, beli stupi, ki simbolizira zmago dobrega nad zlom. Sledi ogled samostana Rumtek, ki je največji samostan tega dela in glavni sedež Kagukpa sekte tibetanskega budizma in je ena največjih atrakcij Sikkima. Sledi vožnja do Kalimponga, ki je znan po cvetju. Ustavimo se v Cactus nursery, ki se ponaša z gojenjem številnih kaktusov. Spanje Kalimpong, H (Z)

9. dan, vožnja s postankom v stilu piknika do okolice narodnega parka Jaldapara, kjer boste imeli popoldan možnost opcijskega safarija po narodnem parku (nosorogi, sloni ...). Spanje okolica parka Jaldapara. H (Z)

10. dan, krajša vožnja do meje in vstop v Butan, preprosto državo, ki živi v svoji izolaciji in zna ceniti svojo kulturo in naravo. Sledi ca 6 urna vožnja s kratkimi foto postanki in z zanimivimi pogledi, ki nas bodo spremljali vse do glavnega mesta Butana, Thimphuja, ki leži na višini 2.320 m. Po prihodu prosti čas za samostojno raziskovanje. Spanje Thimphu, H*** (Z, K, V)

11. dan, zjutraj nas čaka vožnja do bližnjega Tango budističnega inštituta (do njega je ca ena ura hoje), ki je eden skritih biserov Butana in kjer študira preko 600 menihov. Kraj je eden najlepših in najbolj prijetnih kar jih boste obiskali. Čas za meditacijo ali pogovor z menihi. Sledi postanek za ogled Budda Dordenma, ogromnega 50 metrov visokega kipa Shakyamuni Bude in National Memorial čorten, ki je posvečen kralju. Na koncu pa sledi ogled trdnjave Tashichho Dzong (Thimpu Dzong), kjer poleg menihov živi del vlade in je poletna prestolnica države, kjer ima kralj tudi svojo pisarno. Spanje Thimpu, H*** (Z, K, V)

12. dan, zjutraj se ustavimo v zanimivi šoli 13 tradicionalnih umetnosti Zorig Chusum in si ogledamo nacionalno knjižnico z rokopisi v zvitki ter največjo izdano knjigo na svetu težko kar 68 kg in visoko 2 metra. Sledila bo vožnja proti Punakhi preko Dochula prelaza (3.100 m) s številnimi molilnimi zastavicami od koder so v primeru lepega vremena pogledi na Himalajo (mogoče celo na najvišjo goro Butana - Gangkhar 7.541 m). Na poti do tja si boste pogledali še tempelj plodnosti Chimi Lakhang do koder vodi pot skozi vasico polno posebnih poslikav s falusi. Sledi prihod v Punakho, ki leži v sub tropski dolini in je bila prestolnica Butana do leta 1955 in je še zdaj zimska prestolnica menihov. Namestitev, spanje Punakha, H*** (Z, K, V)

13. dan, zjutraj vas čaka ogled fascinantne trdnjave Punakha (Unesco), ki jo imenujejo tudi Pungtang Dechen Photrang Dzong "Palača velike sreče oz. blaženosti«, ki leži na lepi lokaciji ob stičišču dveh rek (Moške in Ženske reke) in slovi po svoji ogromni strukturi. Po ogledu se ustavimo na najdaljšem visečem mostu v Butanu (suspension bridge), ki mu sledi zanimiva vožnja s foto postanki na zahodni del Butana vse do mesta Paro, kjer si pogledamo trdnjavo Rinpung Dzong (Unesco), ki leži na lepi lokaciji s pogledom na dolino, kjer je zdaj budistični samostan s ca 200 menihi. Tukaj so snemali del znamenitega filma Mali Buda (Keanu Reeves in Bridget Fonda). Dan se na koncu zaključi z ogledom Ta Dzonga, kjer je narodni muzej, ki se ponaša z veliko kolekcijo orožja, tekstila, slik, znamk ...  Spanje Paro, H*** (Z, K, V)

14. dan, najlepše smo prihranili za konec – vzpon (ca 2 uri – vsak z osnovno kondicijo zmore) do samostana Taksang (Tigrovo gnezdo), ki leži na spektakularnem mestu na višini 3.120 m. Gre za enega najbolj svetih krajev v Butanu in rojstni kraj butanskega budizma. Domačini verjamejo, da je Guru Rinpoche, ustanovitelj butanskega budizma priletel sem na tigričinem hrbtu iz Tibeta in meditiral na tem kraju, zato samostan imenujejo Tigrovo gnezdo. Sledi povratek nazaj. Spanje Paro, H*** (Z, K, V)

15. dan, po zajtrku sledi vožnja do letališča in polet Paro - Delhi (Indija). Tam boste imeli čas za popoldanski ogled Delhija. Predviden je ogled od zunaj India gate (war memorial) in Government Buildings (Vladne stavbe), potem pa Qutb Minar, drugi najvišji minaret zgrajen iz opeke (Unesco) in za konec še grobnica vladarja Humayuna. Sledi večerja in prevoz na letališče za nočni let proti domu. (Z)

16. dan, let proti domu in prihod na bližnje letališče od koder bo organiziran prevoz do Ljubljane (obroki na letalu)

Cena: 2.840 eur/os pri najmanj 15 prijavljenih + mednarodna letalska karta (z notranjim letom) od 900 eur/osebo + let. karta Paro (Butan) - Delhi ca 375 eur/os 
Doplačilo za manjšo skupino 11 - 14 os =140 eur/os. Popust 50 eur/os za vse, ki ste že potovali z nami. 

Cena vključuje (ogromno):

SIKKIM z Darjelingom:

 • 8x nastanitev v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom,
 • vse privatne prevoze po programu (prevoz z večjimi vozili Toyota Innovas/Xylo - ponavadi 4 potniki na vozilo) z vključenim gorivom in vsemi stroški za voznike, 
 • angleško govorečega lokalnega vodnika, kjer bo potrebno,
 • vse vstopnine po programu (Padmaja Naidu Himalayan Zoological park, Himalayan Mountaineering inštitut, samostani Ghoom, Pemayangtse, Sanga Choling, Rumtek, Budda park, Namgyal inštitut tibetologije, Japanese Peace pagoda, Do Drul Chorten stupa ...),
 • voden ogled plantaže čaja Darjeeling,
 • Toy train vlak Darjeeling,
 • tura do Tsomgo jezera,
 • ogled kaktusov (Cactus Nursery) Kalimpong,
 • na koncu privaten transfer iz letališča do Delhija (in nazaj do letališča),
 • vse takse in dovoljenja na licu mesta,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.

Cena ne vključuje le: prevoz do/iz letališča (bo organiziran), dodatne hrane, osebnih izdatkov, vize za Indijo, vstopnin v Delhiju (ca 15 eur), opcijskega safarija Jaldapara (ca 22 eur) in napitnin (ca 40 eur).

BUTAN 6 dni (vse vključeno):

 • 5x nastanitev v preizkušenih popotniških hotelih ranga 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki),
 • vse privatne transferje z vsem gorivom in stroški voznika (npr. avtobus Toyota Coaster – odvisno od velikosti skupine), 
 • angleško govorečega lokalnega vodnika za celotno potovanje po Butanu,
 • vse vstopnine po programu in vse oglede (Budda Dordenma, National Memorial Chorten, Tashichho Dzong, Tango Buddhist inštitut, šola umetnosti Zorig Chusum, Chimi Lakhang tempelj plodnosti, Punakha Dzong, Rinpung Dzong, Taksang samostan – Tigrovo gnezdo, Ta Dzong ...), 
 • vse lokalne takse in dovoljenja (government fees, royalty fees in tourism development fees),
 • vizo za Butan,
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo.

V Butanu je vse vključeno (razen osebni izdatki ter dodatno pijača, napitnina ca 35 eur).

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Ob doplačilu vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi in asistenco  Coris. 

Pridržujemo si pravico do spremembe oz. prilagoditve programa v primeru spremenjene politične situacije (Indija, Sikkim, Butan), zemeljskih plazov in drugih stvari, na katere kot organizatorji nimamo vpliva. Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača let. karto in potem še  400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Vodnik na potovanju: Vid Legradić, profesionalni vodnik z licenco GZS, ki Sikkim in Butan odlično pozna. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

SPLOŠNE INFORMACIJE 

 • KAKO POTUJEMO?  Butan z privatnim vozilom za celo skupino (npr. avtobus Toyota Coaster). Po Sikkimu z večjimi vozili Toyota Innovas/Xylo (ponavadi po 4 osebe v vozilu + šofer).  
 • NASTANITEV: spi se 8x nastanitev v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom in v Butanu 5x nastanitev v preizkušenih popotniških hotelih ranga 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom (vsi obroki),
 • HRANA: V Darjeelingu in Siikimu imate v ceni povsod zajtrke (preostala kosila in večerje bodo v lokalnih restavracijah oz. hotelih). Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. V Butanu so vsi obroki vključeni – 5x polni penzion. 
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za popotnike po duši.   
 • ŠTEVILO OSEB: min. 10 – maks. 20 oseb. 
 • VREME: Konec oktobra oz. začetek novembra je eden najboljših terminov za obisk Sikkima in Butana. Takrat se pričakuje stabilno vreme (z minimalno padavin). Na potovanju bo potrebno imeti s seboj tudi topla oblačila – predvidene temperature so od 10 – 20 stopinj C (lahko pa se ponoči bolj ohladi). So pa zato v tem letnem času večinoma lepi razgledi zaradi stabilnega vremena.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Tako Sikkim kot Butan sta varni destinaciji. Sploh Butan je ena najbolj varnih držav na svetu za potovanje.  
 • SPOMINKI: Na voljo bo precej spominkov od tibetanskih stvari (molilne zastavice, molilni mlinčki) do lokalnih tradicionalnih tekstilnih izdelkov, slik, lesenih izdelkov, nakita, mask, keramike...
 • VIZUM: Za Indijo je potreben in ga je potrebno urediti (več na zoom srečanju vseh udeležencev ter organizatorja in vodnika ca en mesec pred potovanjem). Dodatno bo naša lokalna agencija uredila dovoljenja za Sikkim in vizo za Butan.

Vtisi potnikov iz naših potovanj po Sikkimu in Butanu:

Ocena potovanja (1-10): 10, Darjeeling in Sikkim sta posebni deželi Indije, ki odstopata od klasičnega pojmovanja Indije. Prava Indija je mesto Jaigon, ki leži na meji med Indijo in Buthanom. Buthan je res nekaj posebnega, lepa  narava, ljudje so izjemno sproščeni in prijazni, nikjer ni nobene gneče. V deželi se počutiš zelo varno, kot da je življenje zastalo. Nihče nikamor ne hiti, vse je zelo umirjeno. 
Zelo sem bila zadovoljna z vodniki v Indiji in Buthanu. Meni je bila najlepša buthanska narava, Himalaja in tudi prekrasni budistični templji, najlepši med njimi pa tempelj Tigrovo gnezdo.
Tadeja

Ocena potovanja (1-10): 9. Lepo in nepozabno potovanje v povsem drugačen svet.
Vid je bil zelo prijeten, prijazen in skrben vodnik, ki je želel ustreči vsem. 
Najlepše je bilo opazovanje Himalaje in obisk jezera Tsomgo visoko v gorah z nepozabno lepimi razgledi. Andreja

Ocena potovanja (1-10): 10. Zadovoljna. Vsakega nekaj, lepo razporejen čas potovanja, ogledov, možnost neposrednega srečanja z ljudmi, nekaj prostega časa, nekaj hoje. 
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Pogled na gore, sprehod po tržnici, korzi zaradi možnosti neposrednega stika z domačini, radovednost domačinov.
Maja

Greste z nami odkrivat Sikkim in Butan?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media