Azori - skrivnostni otoki sredi Atlantika

 • Termini: 14. - 23.6., 5. - 14.7., 2. - 11.8., 30.8. - 8.9. in 25.10. - 3.11.2024, 16. - 25.5.2025 in 13. - 22.6.2025 ter avg, sep in okt 2025
 • Trajanje potovanja: 10 dni
 • Skupina: min. 8 - maks. 20 popotnikov
 • Cena: od 1.080 €/os naprej (več spodaj) + letalska karta od 600 eur/os naprej z vključenimi taksami, prtljago in dvema notranjima letoma
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje je primerno tudi za aktivne družine. 

Naša USPEŠNICA!

Azore uvrščamo med skrite bisere Evrope, ne samo zaradi svoje eksotične flore in pokrajine, ki nam vzame dih, ampak tudi zaradi vulkanske zgradbe in povezanih vulkanoloških aktivnosti, črnih peščenih plaž, naravnih vrelcev, lavinih tunelov in vulkanskih kraterjev s slikovitimi jezeri. Upravičeno jih imenujemo evropski Havaji. Tukaj nas čakajo lepi trekingi in sprehodi po nedotaknjeni živo pisani pokrajini, izlet na kite in delfine, kopanje v naravnih bazenčkih, panoramske ceste in razgledna postajališča, idilična lepota mnogih jezer, prijazni in preprosti ljudje z živo ohranjeno tradicijo in dobra hrana. Ali smo sploh uspeli omeniti črne bazaltne vinograde, svetovno znana desertna vina, prijetno klimo in popolno izolacijo tam nekje sredi Atlantskega oceana?

Azori so arhipelag 9 raznolikih otočkov in na 10 dnevnem potovanju jih odkrijemo 5. Po otokih bomo potovali z najetimi avtomobili in ponekod z avtobusi, kar nam bo dalo dovolj popotniške svobode, za doživete oglede najlepših in najbolj atraktivnih posebnosti.

Misli avtorja programa: »Ko pomislim na Azore se v meni prebudi občutek po nečem lepem, prijetnem in skrivnostnem. Nikakor ne skrivam, da je devet povsem raznolikih otočkov, moja ljubezen od prvega odkritja naprej in vsakič, ko jih znova naskočim, enako podoživim tiste prve najlepše, vedno trajajoče občutke. Azorska 5ka je program zasnovan tako, da v kratkem času obiščemo pet povsem raznolikih otokov brez komercialne note in "MUST SEE" ogledov. To je potovanje za aktivne ljubitelje narave in drugačnosti, za vse tiste, ki si želijo drugačnost iz poplave na pogled primerljiv potovanj

Potovanje je namenjeno aktivnim popotnikom po duši in ljubiteljem narave.

Program po dnevih: 
Spanje je v prijetnih popotniških hotelih oz. lokalnih penzionih v dvoposteljnih sobah z vključenimi zajtrki (razen v Sao Miguel)

1. dan: Let proti Azorom preko Lizbone do otoka Faial

Dan namenjen transferu do Azorov (spadajo pod Portugalsko). Preko do bližnjega letališča (bo organiziran) in let preko Lizbone in nato naprej nad modrikastim Atlantikom do otoka Horta. Po ureditvi vseh formalnosti se podamo do 15 minut oddaljene kozmopolitanske Horte, največjega mesta Azorskega trikotnika. Prvi stik z azorsko klimo in ugodnim vetričem, gastronomijo in ležernostjo. Nočitev z zajtrkom Horta/ Faial.

2. dan: Faial (vulkanski nanosi Capelinhos, kaldera in Horta) – Pico

Prvi postanek namenimo panoramskemu razgledu na mesto Horta, nato pa se zapeljemo do svežih vulkanskih nanosov v Capelinhos. Tukaj se sprehodimo po atraktivnih predelih sveže vulkanske zemljice na samem robu z oceanom, preden obiščemo v vulkanski pesek zakopan muzej, v sklopu starega svetilnika, zasipanega ob izbruhu vulkana. Muzejska zgodba je fascinantna. Ob povratku se dvignemo še na vrh najvišjega otoškega vulkana, t.i. kaldere. Kratki trajektni transfer na otok Pico. Nočitev z zajtrkom Pico.

3. dan: Pico (celodnevni izlet: gorska transverzala, tradicionalni vinski vasici in vulkanski vinogradi ali vzpon na Pico v lasti režiji)

Otok Pico, z najvišjim istoimenskim vrhom Portugalske (2.351 m), je preprosto poseben otok. Ob obalah prevladuje črna barva, v gorati notranjosti zelena z modrikastimi jezeri in pogledi na modri Atlantik. Prva posebnost otoka je njena gorata planota, t.i. gorska transverzala v notranjosti, zelena s številnimi pašniki, kravami, jezeri, vrhom Pico in panoramskimi pogledi na Sao Jorge in Faial na eni strani in odprti Atlantik na drugi. Planinski zrak, razgledi in sprehodi nam godijo vse dokler se ne spustimo nazaj proti črni obali. Tukaj nas čakajo neskončni vinogradi, ograjeni z črnimi bazaltnimi kamninami (pod Unescom) na stiku z oceanom in tradicionalne vasice, zgrajene iz črnega bazalta v kombinaciji z na belo prepleskanimi kamni in živimi kričečimi barvami vrat in polken. Oh, kar ne moreš verjeti, da sploh še kje na svetu obstajajo takšne stare slikovite vasice. Te vasice so najbolj znane med vinarji, namreč otok Pico slovi daleč naokoli po svojih avtohtonih sortah belega vina. Degustacija v tradicionalni vasici. Zakaj pa ne? Po želji lahko nadaljujemo degustacijo v vinoteki ob plaži, kjer se lahko tudi skopamo. Zgradba je bila nagrajena za arhitekturno najboljšo leta 2016. Sledi še sprehod skozi bazaltne vinograde ob obali oceana ca eno uro. Nočitev z zajtrkom Pico.

Alternativa z vzponom na Pico (če je komu to prioriteta)
Vzpon je možno opraviti v enem dnevu. Običajno se prične zjutraj in konča popoldne. Vzpon lahko opravite samostojno ali najamete gorskega vodnika. Vzpon zahteva zelo dobro fizično pripravljenost, planinsko opremo in visoke pohodniške čevlje.

4. dan: Pico – Sao Jorge (treking do kaldere Santo Cristo in Cubres)

Predviden je jutranji ladijski prevoz na Sao Jorge, otok znan po najlepših trekingih. Današnji dan je kot desert na koncu, samo da je sredi potovanja. Zapeljemo se do grebena, kjer se začnemo spuščati čez zelene pašnike in neštete nasade hortenzij. Postanemo ob slapu, se osvežimo in nadaljujemo skozi drevesne tunele vse do prve posebnosti otoka, faija (v morje porušeni klifi). Tukaj se okrepčamo in okopamo, nato pa nadaljujemo naprej do naslednje faije. Treking je lažje do srednje zahteven (dolg ca 10 km; ca 4 ure s tem, da gre v glavnem za spust, hkrati pa si bomo vzeli čas za občudovanje lepe narave). Za osebe, ki ne bi želele iti na treking se lahko uredi alternativa. Nočitev z zajtrkom Sao Jorge.

5. dan: Sao Jorge (naravni bazenčki Simao Dias, Ponta dos Rosais, Velas)

Imamo dodaten dan za odkrivanje tega skritega bisera - otoka Sao Jorge. Sledi edinstveno doživetja otoka, kopanje v naravnih bazenčkih med črnimi bazaltnimi klifi. Vau kakšni bazenčki ... Potem se podamo do svetilnika (ena ura, ravna pot) na najbolj zahodnem delu otoka Rosais. Očarajo nas razgledi iz opazovalnice kitov na vse strani otoka in okoliško otočje, razmetane skale in strme klife. Ko že misliš, da je dan zaključen, se odpre še poseben pogled na beli Velas pod nami. Vstopimo v Velas, "guštamo" v blaženem miru, mirno in spokojno, kot v času, ki več ne obstaja. Nočitev z zajtrkom Sao Jorge.

6. dan: Terceira (Serra do Cume, Algar do Carvao, vulkanološki park Furnas do Enxofre, Gruta do Natal, treking v osrednji del otoka)

Predviden je jutranji let na otok Terceira. Tam se zapeljemo preko otoka do lepe panoramske točke Serra do Cume, kjer občudujemo zeleno barvo otoka in njegove prostrane pašnike. Za prvi postanek izberemo Algar do Carvao, 90 m globok antični lavin tunel s podzemno laguno. Občudujemo moč in kreacijo narave ter pojasnimo posebnosti nastanka lavinega podzemnega tunela. Sledi obisk vulkanološkega parka Furnas do Enxofre z aktivnimi fumarolami in blatnimi bazenčki. V nesposredni bližini se nahaja še zadnji 700m dolgi lavin tunel Gruta do Natal oz. razvejani jamski sistem. Sledi ca 2,5 urni pohod po naravnem rezervatu. Počutimo se kot glavni igralci v filmu Gospodar prstanov. Pot nas vodi mimo treh jezerc kot postajališče migracijskih ptic, črnih trahitičnih kupol kot posledica vulkanskih izbruhov in naprej do razgledne točke nad osrednjim otoškim gorovjem. Vmes pa nas čakajo še porasla drevesa, kot bi bili kje sredi džungle. Potem se zapeljemo do črne kamnite vulkanske pokrajine, predelane v specifične vinograde, koder pridelujejo nekoč svetovno priznana desertna vina. Tukaj najdemo svoj naravni bazenček za osvežitev v Atlantiku. Nočitev z zajtrkom Terceira.

Terceira je znana po tradicionalni ulični vrsti bikoborbe, kjer bike spuščajo med ljudi po ulicah vasi in mest. Gre za dokazovanje moškosti in se odvija na različnih lokacijah po otoku. Po želji se lahko organizira ogled (če bo na voljo).

7. dan: Terceira (izlet na kite in delfine/ Monte Brasil, Angra do Heroismo) in popoldanski let na otok Sao Miguel

Jutro namenimo opcijskemu izletu na kite in delfine. Azorske vode so znane po številnih vrstah kitov in delfinov, ki se tukaj vsakodnevno zadržujejo ali pa migrirajo. Verjetnost, da jih vidimo je ca 98% (potrebna je predhodna rezervacija ob prijavi). Kdor se ne udeleži izleta na kite/delfine se lahko povzpne na bližnji antični vulkan Brasil, s koder se vijejo najlepši razgledi na Angra de Heroismo ali uživa v prostem dopoldnevu. Potem si bomo pogledali mesto Angra do Heroismo, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine in nas bo navdušila z lepim trgom, posebno arhitekturo in obeliskom Alto da Memória, ki stoji na mestu nekdanje trdnjave. Sledi prevoz do letališča in popoldanski oz. večerni notranji polet do otoka Sao Miguel. Sledi prevoz do 10 minut odaljene kozmopolitanske azorske prestolnice Ponta Delgada. Nočitev v Ponta Delgada/ Sao Miguel.

8. dan: Sao Miguel (celodnevni izlet: treking Sete Cidades, Ponta Ferraira in Mosterios)

Najlepša foto razglednica iz Azorov so vulkanska jezera Sete Cidades, zato ne oklevamo in jih obiščemo. Najlepši so peš, s postanki na razglednih točkah. Pot nas vodi po grebenu, s konstantnimi pogledi na barvita vulkanska jezera na eni in modrino oceana na drugi strani. Vmes pa vse zeleno. Pot je fizično manj zahtevna, dolga 12 km in traja približno 3 do 4 ure. Na koncu vstopimo v vasico sredi kraterja, se okrepčamo in podamo naprej do skrajne zahodne točke otoka, kjer smo priča še najmanj dvema prekrasnima panoramskima postankoma. Na prvem občudujemo strme klife kot posledico vulkanske erozije, na drugem pa vulkanološko razdejanje. Zadnji del dneva namenimo zasluženemu kopanju v naravnih bazenčkih. Nočitev v Ponta Delgada/ Sao Miguel.

9. dan: Sao Miguel (celodnevni izlet: vulkan Furnas in Terra Nostra botanični vrt ter naravni vrelci, čajeve plantaže, vulkan Fogo)

Takoj po zajtrku nas pot vodi mimo mesteca Vila Franca do Campo, poznanem po številnih plantažah najslajšega ananasa in po slikoviti vulkanski laguni, znani po svetovnem prvenstvu skakanja s klifov. V Furnasu obiščemo enega najlepših botaničnih parkov, Terra Nostra in se okopamo v zdravilni vodi. V Furnas obiščemo še mogočne fumarole in razgledno točko nad istoimenskim vulkanskim jezerom. Pot nas pelje naprej proti severu, do edinih čajnih plantaž v Evropi. V bližnji tovarni si ogledamo proizvodnjo, degustiramo redki ekološko pridelan čaj in se sprehodimo po večno zelenih plantažah. Drugi del dneva je rezerviran za vožnjo proti osrednjemu vulkanu Fogo. Na vrhu nas pričaka poseben pogled na lepo velikansko modrikasto jezero in eno najlepših divjih plaž Portugalske. Povratek v Ponta Delgado. Nočitev v Ponta Delgada/ Sao Miguel.

10. dan: Let preko Lizbone proti domu

Jutranji polet čez Lizbono, nazaj do bližnjega letališča od koder bo organiziran prevoz do Ljubljane. Polni vtisov pridemo domov.

CENA: 

14. - 23.6.2024 = paket 1.299 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 600 eur/os naprej z dvema notranjima letoma
5. - 14.7.2024 = paket 1.290 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 600 eur/os naprej z dvema notranjima letoma
2. - 11.8.2024 = paket 1.383 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 600 eur/os naprej z dvema notranjima letoma
30.8. - 8.9.2024 = paket 1.227 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 600 eur/os naprej z dvema notranjima letoma
25.10. - 3.11.2024 = cena bo kmalu objavljena; isto velja za termine v letu 2025 (maj, junij ...)

Doplačilo v vseh terminih za manjšo skupino 15 -19 oseb = 99 eur/os oz. še manjšo skupino 11–14 oseb = 215 eur/os.
Popust 50 eur/osebo za vse, ki ste z nami že potovali.

V ceno paketa je vključeno:

 • vse namestitve (9x spanje v prijetnih popotniških hotelih oz. lokalnih penzionih v dvoposteljnih sobah)
 • vključenimi zajtrki (razen v Sao Miguel),
 • najem vozil z vsemi potrebnimi zavarovanji (otoki Sao Miguel, Terceira in Pico) – predvidoma 4 osebe na avto,
 • najem avtobusa/kombija na otočkih San Jorge in Faial,
 • vse trajekte po programu: Sao Jorge – Pico in Pico - Faial,
 • vse vstopnine po programu (Terra Nostra botanični vrt, Algar do Carvao, Furnas do Enxofre, Gruta do Natal, Capelinhos),
 • slovenski profesionalni vodnik z licenco GZS,
 • organizacija in vodenje potovanja.

V ceni ni vključeno: skupna blagajna 35 eur/os (gorivo, napitnine), opcijski izlet na kite (ca 65 eur/os), vzpon na Pico v lastni režiji, povratni letališki transfer (bomo uredili za skupino), ostali osebni izdatki za hrano, pijačo (ni drago).

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi in Coris zavarovanje.

 • Urnik notranjih letalskih transferov in urnik ladijskega prometa se lahko nenapovedano spremenita, zato ima organizator pravico do spremembe izvedbe potovanja glede na dano situacijo s ciljem, da program izvede na način, da potniku ponudi največ.
 • Izlet na kite je potrebno rezervirati ob vaši prijavi na potovanje. Prijava je možna tudi naknadno, vendar v tem primeru ne zagotavljamo mesta na čolnu. 

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom, ki je običajno en mesec pred potovanjem. V primeru sprememb cen (npr. letalskih ponudnikov ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Senad Osmanaj oz. Jure Podobnik oz. Marko Fabjan oz. Meri Praprotnik (profesionalni vodniki z licenco GZS), ki Azore odlično poznajo in smo prepričani, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • KAKO POTUJEMO: Z najetimi avtomobili (oz. lahko tudi v kombiju oz. avtobusu). Vožnja je enostavna in nestresna z malo prometa na cestah (šoferji se menjavajo, kjer imamo najete avte). Za najem je potrebna kreditna kartica udeleženca na vsak najet avto. Pred potovanjem (ca 1 mesec prej) se na zoom srečanju vseh udeležencev dogovorimo o vseh podrobnostih. 
 • NASTANITEV: 9x spanje v prijetnih popotniških hotelih oz. lokalnih penzionih v dvoposteljnih sobah. Zajtrke imate vključene, razen niso v Sao Miguelu.
 • HRANA: Na svoj račun boste prišli ljubitelji morske hrane, prednjačijo bakalar, mečarice, tune in ostale atlantske vrste rib. Na voljo imajo tudi nekaj sadja, še posebej izstopa najslajši ananas na svetu in izdelki iz pasijonke. Azori so znani po več vrstah odličnega sira in belem ali desertnem vinu. Razpolagajo z lastno pivsko blagovno znamko in raznoraznimi sladkimi aperitivi. Poskusili bomo lahko gazirani sok od pasijonke. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje po Azorih je aktivno in je namenjeno popotnikom po duši ter ljubiteljem narave. Trekingi oz. hoja bo prilagojena vašim zmožnostim, povsod kjer je to možno (oz. jih lahko po želji izpustite). 
 • ŠTEVILO OSEB: 8 – maks. 20 potnikov.
 • VREME: Azorsko vreme je nepredvidljivo in znano po tem da lahko v enem dnevu doživiš vse štiri letne čase. A kljub vsem specifikam lahko rečemo da so tukaj blage zime, včasih presenetljivo tople kot sredi poletja, ko vladajo zelo prijetne temperature med 20 in 27 stopinjami Celzija. Temperature morja se poleti giblje med 21 in 23 stopinjami. Morje je vedno valovito in primerno za kopanje edino v zavetrjih naravnih bazenčkov.
 • ZDRAVJE: Več na zdravinapot.si in www.nijz.si. Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. 
 • VARNOST: Azori (ki spadajo pod Portugalsko) slovijo kot varna destinacija. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: Najbolj znani azorski spominčki so azorske cigare, sok in liker iz pasijonke, azorska bela vina, azorski sir, izdelki iz kitovih kosti in zob. Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter debetno kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
 • VIZUM: Slovenci za Azore ne potrebujemo vize. 

Nekaj vtisov naših potnikov iz potovanja po Azorih 

Ocena potovanja (1-10): Azorska 5ka = čista 10ka. Zelo zadovoljna.
Toplo priporočam vsakomur, ki mu je všeč lepa narava in prijazni, ustrežljivi, a ležerni ljudje, ki niti slučajno ne norijo tako kot mi večji del dneva.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Jure je odličen vodnik, takšnega si lahko samo želiš. Poda ravno prav informacij, je odgovoren, fleksibilen, vedno dobre volje.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Trekingi, kilometri hortenzij, mir in spokojnost (predvsem na manjših otokih, npr. Sao Jorge), pa tudi dobra hrana. Bili smo odlična skupina.
Anita

Ocena potovanja (1-10): Ocena potovanja:10. Potovanje je popolnoma izpolnilo moja pričakovanja, včasih še več od tega.
Ocena vodnika: 10. Senad je izvrsten vodnik, ki tudi v primeru potrebe po improvizaciji, najde vedno najboljšo rešitev za celotno skupino.
Najlepša je raznolikost vsakega od petih obiskanih otokov (Faial, Pico, Sao Jorge, Terceira, Sao Miguel). Večinoma še neokrnjena narava, zelena barva v tisočih odtenkih, čudovita kraterska jezera, neverjetni pogledi. V vsakem pogledu je potovanje pomenilo popoln odklop od 'ponorelega' tempa v vsakdanjem življenju.
Tomaž

Ocena potovanja (1-10): 10 / vse je bilo super
Vodnik Jure je izjemen, prisluhne, se prilagodi, poskrbi za vse in ob tem je tudi vedno dobre volje in nasmejan.
Vse mi je bilo lepo, težko bi izluščila kaj je bilo najlepše. Ostanite taki, kot ste, s takimi vodniki, kot je Jure.
Nada

Ocena potovanja: Čista 10-ka, lepooooo, slikovito, doživeto ….
Vodnik Senad je super! Če se pojavi težava vse reši na svoj miren način, deluje, kot, da ga nič ne more »iztiriti« … skratka, z moje strani tudi njemu čista 10-ka.
Najlepša je prečudovita narava, v relativno kratkem času smo ogromno videli, hkrati pa smo imeli neverjetno srečo tudi z vremenom, vse je bilo res super.
Ljuba

Greste z nami na čudovite Azore?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media