Magična Grenlandija

 • Termin: 2. - 10.8.2024 (polno) in 1. - 9.8.2025
 • Trajanje potovanja: 9 dni 
 • Skupina: min. 10 - maks. 16 popotnikov (mala skupina)
 • Cena: 2.466 eur/os pri 10 osebah (v letu 2025 bo lahko višja cena paketa) + letalska karta 1.858 eur/os z vključeno prtljago in vsemi taksami (dodatno so notri že vključeni 3 notranji leti po Grenlandiji Kangerlussuaq Nuuk, Nuuk Ilullisat in Ilullisat Kangerlussuaq ter povratni polet do/iz Grenlandije iz Kobenhavna)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Idealno potovanje za ljubitelje narave. 

Čaka vas dih jemajoča pokrajina severa, kjer se prepletata neokrnjena arktična divjina in kultura Inuitov. Barvite hiške malih mest, ledeniki, najvišje ledene gore na svetu, gore, slapovi, kiti, ptice in »neskončen« polarni dan. Ekstremno severno podnebje poleti ni tako ostro, saj spominja na zgodnjo pomlad in je zato primerno za ljubitelje neturističnih destinacij, fotografije in predvsem narave.

Na začetku bomo preko Kobenhavna odleteli na Grenlandijo. Tam začnemo z odkrivanjem Nuuka, glavnega mesta Grenlandije, ki je neverjetna kulturna zmes modernizma in tradicije. Obiskali bomo sloviti inuitski narodni muzej in spoznali bogato kulturo te avtonomne regije znotraj danskega Kraljestva. Zapluli bomo tudi v Nuuk fjord, ki velja za enega najlepših fjordov na svetu. Pravo poslastico bo predstavljal naš premik na sever, nad polarni krog, kjer bomo doživeli magičnost dolgega dneva. Skoraj celodnevno svetlobo bomo izkoristili za pohod po okolici mesta Ilulissat, ki predstavlja del UNESCOVE kulturne dediščine. Odkrivali bomo razvaline vikinških vasi in se z ladjo podali na opazovanje kitov. Z nekaj sreče bomo na »safariju na kite« zagledali najradovednejše med njimi, mogočne grbavce. Ti v kratkem grenlandskem poletju obiščejo tamkajšnje vode, bogate s krilom. Pokramljali bomo tudi z rejci psov haskijev in poskusili najti uradni Božičkov nabiralnik. Pravi spektakel pa bo predstavljal dan, ko bomo zapluli v zaliv Disco, ki v okviru svetovne kulturne dediščine predstavlja naravni spomenik. To je prostor med gorami, kjer se opazovalcu pred očmi iz megalomanskega ledenika Eqi v morje s truščem lomijo najvišje ledene gore na svetu. Na koncu si bomo pogledali še glavno mesto Danske, Kobenhavn. Sledi vrnitev domov. 

Program je posvečen Damjanu Končniku, ki je bil eden največjih poznavalcev Grenlandije v Sloveniji in naš nekdanji vodnik.   

Grenlandija - program potovanja po dnevih

Vse nastanitve so v prijetnih hotelih (popotniški hoteli) v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (razen 1x).
Vaši hoteli na Grenlandiji imajo notri tudi manjšo kuhinjo.
Vključeno Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja

1. dan, Prevoz do Benetk in večerni let do Kobenhavna

Organiziran bo prevoz iz Ljubljane do letališča Benetke. Sledi let do Kobenhavna. Spanje Kobenhavn, hotel (blizu letališča)

2. dan, Let do Grenlandije in odkrivanje Nuuka

Jutranji let na Grenlandijo in prihod v Nuuk, glavno mesto Grenlandije. Popoldanski sprehod po glavnem mestu Grenlandije. Ogledali si bomo katedralo, občudovali barvito arhitekturo, se sprehodili po mestnem obrežju do spomenika Sedni (inuitski boginji morja) in poskusili najti Božičkov poštni nabiralnik. Preostanek dneva boste lahko namenili samostojnemu raziskovanju Nuuka, tamkajšnjih restavracij, atrakcij in barov, ki slovijo po dobrem pivu in nenavadni hrani. Spanje Nuuk, hotel (Z)

3. dan, Nuuk in safari na kite v Nuuk fjordu

V prvi polovici dneva bomo vstopili v Grenlandski nacionalni muzej, kjer bomo spoznali grenlandsko zgodovino in kulturo. Ustavili se bomo še v kulturnem centru Grenlandije. V poznih popoldanskih urah bo sledil safari na kite. S specializirano ladjo se bomo zapeljali v Nuuk fjord, ki velja za enega najlepših tovrstnih naravnih formacij na Grenlandiji. Z nekaj sreče bomo priča očarljivim skokom kitov grbavcev, ki zaradi svojega zvedavega in radovednega karakterja simbolizirajo ranljivost in hkrati mogočnost severne narave. Spanje Nuuk, hotel (Z)

4. dan, Nuuk - Ilulissat

Dopoldanski let nas bo pripeljal v Illulisat, spektakularno mestece nad polarnim krogom, ki se ponaša z nazivom prestolnice ledenih gora, ki iz UNESCO zaščitenega zaliva Disco plujejo proti odprtem morju. Po namestitvi bo sledil ogled mesta v katerem se je rodil Knud Rasmussen, polarni raziskovalec in antropolog (oče eskimologije). Čas bo tudi za dodatno samostojno odkrivanje. Spanje Ilulissat, hotel (Z)

5. dan, Ilulissat s pasjimi vpregami in Sermermiut

Ilulisat je mesto, kjer število vlečnih psov presega število prebivalcev. Pasje vprege so bile (in ponekod še so) eno glavnih prevoznih sredstev po kopnem na Grenlandiji. Z namenom, da bi še bolje spoznali inuitsko kulturo, bomo obiskali enega od pasjih centrov Ilulissata in se prepustili zgodbam pasjih vodnikov ter spoznali in nahranili njihove pse. Popoldne bomo nadaljevali s kulturo in se po eni od tematskih poti sprehodili do 2400 let starih ostankov inuitskega naselja Sermermiut. Hoja do razvalin je zelo razgledna in ponuja veliko panoramskih točk za fotografiranje. Spanje Ilulissat, hotel (Z)

6. dan, Treking po neokrnjeni pokrajini

Pohodniški dan v divjino Grenlandije, kjer lahko, da ne bomo srečali drugih ljudi. Pohod bomo začeli po 45 minutni vožnji z ladjo v bližini naselja Oqaatsut in v prostranstvu narave opravili ca peturni pohod, ki nas bo vodil mimo ledenih gora, balvanov in ogromnega slapa. Na ta dan bomo dobili občutek, da smo morda edini ljudje na Zemlji. Tisti najbolj pogumni lahko v svojem nahrbtniku prinesete tudi kopalke, saj se bo med pohodom morda pojavila priložnost skoka v svežo arktično vodo. Sledi vrnitev v Ilulissat. Spanje Ilulissat, hotel (Z)

7. dan, Ledenik Eqi

Vrhunec potovanja smo prihranili za konec: ogled ene največjih premikajočih se ledenih gmot na svetu, ledenika Eqi. Unescov zaliv Disco, v katerega drsi, je spektakel narave, kjer se dvesto metrov visok in 4 kilometre širok ledeni pokrov Grenlandije sreča z Atlantikom. Opazovali bomo reke, ki v slapovih iz ledenih klifov padajo v morje, več kot 200 metrov visoke ledene gore in morski živelj Arktike. Disco Bay je izkušnja divjine, ki se jo lahko ne pozabi nikoli. Spanje Ilulissat, hotel (Z, K)

8. dan, Dodatno odkrivanje Ilulissata in let do Kobenhavna

Dopoldan čas za dodatno odkrivanje. Popoldan sledi let proti Kobenhavnu, kjer bomo še enkrat prespali. Spanje Kobenhavn, hotel (Z)

9. dan, Ogled Kobenhavna in let proti domu

Zgodaj dopoldan si na kratko pogledamo glavno mesto Danske, Kobenhavn. Sprehodili se bomo po prijetnem centru mesta (Strøget, Strand, Nyhavn, Kraljeva Palača). Sledi let do Ljubljane oz. bližnjega letališča. Polni vtisov boste prišli domov.

Cena vključuje:

 • 8x spanje v popotniškem hotelu v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (razen 1x), hoteli na Grenlandiji imajo notri tudi manjšo kuhinjo;
 • vse vstopnine po programu (katedrala, inuitski nacionalni muzej, kulturni center Grenlandije …),
 • safari na kite v Nuuk fjordu,
 • turo pasje vprege Ilulissat,
 • ladja Oqaatsut (ko se gre na treking),
 • ogled ledenika Eqi (tura z ladjo z vključenim kosilom),
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacija.

Cena ne vključuje: dodatnih obrokov in osebnih izdatkov, napitnin, prevoz do letališča Benetke (bo organiziran) ter nekaj krajših lokalnih prevozov, ki se plačujejo na licu mesta ca 50 eur/os (metro Kobenhavn, prevozi iz/do letališč). 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih), se plača let. karto in potem še 400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom.  V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1 eur = 7,45 danskih kron. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Prosim upoštevajte: program se lahko spremeni. Grenlandija leži v Arktiki in takšno potovanje je odvisno od vremena, pa tudi od vetra in leda na morju. Posledično so možne kakšne zamude, možno pa je tudi, da bomo kakšen dan zaradi slabega vremena in slabe vidljivosti prilagodili. Potovanje je primerno za vse, ki imajo radi popotniški način odkrivanja sveta, za zaljubljence v naravo, čudovite gore, ledenike in ledene gore, fotografske navdušence …         

Vodnik na potovanju: Vid Legradić, profesionalni slovenski vodnik z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo.   

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO PO GRENLANDIJI? Z notranjimi leti in z ladjami, ki jih uporabljamo za izlete. Razen v vasicah in v glavnem mestecu Nuuk Grenlandija nima cest, zato med hoteli in atrakcijami/točkami za vkrcavanje na ladje hodimo.
 • NASTANITEV: Prijetne popotniške nastanitve (hoteli) v dvoposteljnih sobah. Vaši hoteli na Grenlandiji imajo notri tudi manjšo kuhinjo (možnost kuhanja).
 • HRANA: Nekaj hrane se lahko kupi v manjših trgovinah v Nuuku in Ilulissatu. Tako v hotelih kot v njihovi okolici boste našli nekaj lokalnih restavracij. Hotelski zajtrki bodo vključeni (razen 1x). V hotelski kuhinji na Grenlandiji si boste lahko pripravili enostavno večerjo oz. se bo lahko jedlo v restavraciji.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno pravim popotnikom po duši (hladno vreme, možnost močnega vetra in dežja) ter ljudem, ki imajo radi naravo.
 • ŠTEVILO OSEB: 10 – maks. 16 (mala skupina).
 • VREME: Glede na geografski položaj so poletja na Grenlandiji hladna. Topel zalivski tok prinaša nad del Grenlandije vlažen zrak, ki se meša z ostrim polarnim zrakom iz severozahoda. Povprečne temperature v obalnem predelu zahodne Grenlandije so v sredini poletja okoli 9 stopinj čez dan in 4 stopinje ponoči. Vreme se hitro spreminja in je nepredvidljivo. Lahko rosi, tudi sneži ali pa piha veter, ki poveča občutek mraza, zato so potrebna primerna zimska ali oblačila za prehoden letni čas (kvalitetna vodoodporna in protivetrna oblačila, ki tvorijo zunanji sloj zaščite). Oblačimo se večslojno. Za hojo priporočamo kvalitetne pohodne čevlje. 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si . Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Grenlandija je varna dežela. Kriminala praktično ni.
 • SPOMINKI: Na splošno so dragi. Gotovina (Danska Krona) se skorajda ne uporablja, zato morate s seboj imeti kreditno kartico (Mastercard ali Visa) ter debetno kartico.
 • VIZUM: Slovenci za potovanje na Grenlandijo ne potrebujemo vize. Je pa potreben potni list za vstop. 

Vtisa iz potovanja po Grenlandiji

Pozdravček vsem še z moje strani,
zelo različni ljudje smo se uspeli povezati v super skupino. Ja, prav lepo mi je bilo. Hvala vsem in posebno Damjanu, ki je izbral čudovite ture, ki mi bodo ostale močno vtisnjene v spomin. Grenlandija me je očarala. Prijazen pozdrav.
Duška

Ojla, družba grenlandska,
pozdravljeni tudi z moje strani! Ja, ostali bodo lepi spomini in seveda fotke - tudi jaz se, kot Dali, malo težko prebijam čez vse tiste ledene skulpture in ledene gore.....  Bila je ena krasna izkušnja (Damjan, hvala!) in vesela sem, da sem jo delila z vami :))
Ingrid

Dežela arktičnega kroga, ki je skoraj v celoti pokrita z ledom, ponuja na svojih obalah, ujetih med morje in led, spektakel narave, ki mu je težko najti primerjavo.

Greste z nami odkrivat čudovito Grenlandijo?

Vabljeni, da se nam pridružite! 

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media