Gruzija - dragulj Kavkaza

 • Termina: 16.6. - 27.6., 27.7. - 7.8. in 4. - 15.9.2024
 • Trajanje potovanja: 12 dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.420 eur/os pri 15 osebah + letalska karta od ca 400 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi) 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651 
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine. Primerno je tudi za aktivne družine. 

NAŠA USPEŠNICA. Idealno potovanje za popotnike po duši, ljubitelje narave, dobre hrane in pijače. 

Potovanje v deželo pod Kavkazom, ki poleg naravnih lepot ter dih jemajočih razgledov, navdušuje tudi z izjemnim kulturnim in zgodovinskim bogastvom. V Gruziji bomo odkrivali romantična mesta, vinorodno pokrajino Kakheti, Unescove samostane, dvorce in trdnjave, starodavna jamska mesta, visokogorje čudovitega Kavkaza in tradicionalni Svaneti, kjer nas bo očarala narava. Prelepa Gruzija bo s svojo pristno gostoljubnostjo domačinov ter odlično kulinariko in vinom, zagotovo navdušila vsakega med nami. 

Ste vedeli:

 • da od tu izvira legenda o argonavtih, o slavnih grških mitoloških junakih, ki so v času pred trojansko vojno na ladji Argo spremljali Jazona na otok Kolhido, kjer je bilo spravljeno zlato runo (današnje mesto Kutaisi);
 • da je Gruzija tretja najstarejša krščanska država, ki ima unikaten jezik in pisavo ter se ponaša z eno najbolj bogatih zgodovin;
 • da je rojstni kraj vina, saj ga tam pridelujejo že 8000 let v posebnih lončenih posodah imenovanih kvevriji (Unesco);
 • da ima zelo bogato folkloro, plese in posebno večglasno (polifonično) petje, ki je zaščiteno z Unescom;

Zakaj z nami v Gruzijo?

 • Tbilisi – kjer Evropa sreča Azijo. Krasno mesto za odkrivanje s prijetnim vzdušjem.
 • Mtskheta - religiozni center države s katedralo Svetitskhoveli, kjer naj bi bila pokopana Kristusova halja.
 • Stepantsminda - s simbolom Gruzije, cerkvico sv. Trojice na krasni lokaciji pod 5.047 m visoko goro Kazbegi.
 • Aktivno odkrivanje ene najlepših dolin Gruzije – Truso.
 • Ogledi lepih gradov, dvorcev, trdnjav in starodavnih samostanov (Unesco).
 • Znamenito jamsko mesto Vardzia – mini gruzijska Kapadokija.
 • Ushguli – najvišje ležeče naselje Evrope, s svojimi obrambnimi stolpi, ki spada pod Unesco in pogledi na najvišjo goro Gruzije.
 • Kavkaške gore – raj za vse ljubitelje neokrnjene narave, odmaknjenih krajev in trekingov (pogledi na več kot 5.000 m visoke gore in lepa jezera).
 • Uplistskihke – jamsko mesto, ki je bilo center trgovanja na starodavni Svileni cesti.
 • Regija Kakheti z degustacijami vin, romantičnim mestom Sighnaghi in druženjem z domačini.
 • Preizkušali boste dobro lokalno hrano in uživali v degustiranju odličnih lokalnih vin.
 • Druženje z izredno gostoljubni domačini ob lokalni večerji in uživanje v degustaciji vin s petjem.
 • Sodelujemo s kvalitetno lokalno agencijo in poleg profesionalnega slovenskega vodnika boste imeli na potovanju tudi lokalnega vodnika.
 • Večinoma se bo spalo vsaj 2x v istih nastanitvah, kar je velika prednost.

GRUZIJA, program po dnevih
Spanje je v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, razen 2x Stepandsminda in 2x Mestia, kjer se spi v prijetnih guesthousih (v dvoposteljnih sobah). 
Zajtrki so povsod vključeni (Z). Večerja (V) – vključena zadnji večer.

1. dan: Let proti Gruziji

Let iz Ljubljane oz. bližnjega letališča do Tbilisija. Transfer do hotela. Spanje v hotelu Tbilisi 

2. dan: Odkrivanje znamenitosti Tbilisija, glavnega mesta Gruzije

Ogled glavnih znamenitosti Tbilisija. Obiskali bomo stari del mesta z ozkimi ulicami, obarvanimi pročelji hiš in romantičnimi balkoni. Začeli bomo pri cerkvi Metekhi, ki stoji na hribu s pogledom na reko Mtkvari, nadaljevali mimo zgodovinskih toplic (Sulphur Bath), kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Manjkal ne bo tudi ogled trdnjave Narikala, od koder je lep panoramski razgled. Sprehodili se bomo po zanimivem mostu miru, ki je simbol gruzijske poti v svetlo prihodnost. Ogledali si bomo največjo katedralo na Kavkazu, Tbilisi Sameba. Zapeljali se bomo po aveniji Rustaveli z opero, teatrom, parlamentom. Na koncu pa nas čaka odkrivanje ulice Shardeni s kafeji, galerijami, lokali in prijetnim vzdušjem. Spanje Tbilisi (Z)

3. dan: Pot do Kavkaza (Mtskheta – grad Ananuri – znamenita »gruzijska vojaška cesta« - cerkev sv. Trojice pod goro Kazbegi – Stepantsminda)

Iz Tbilisija se odpeljemo proti goratemu Kavkazu. Najprej se ustavimo v 3000 let starem kraju Mtskheta (UNESCO), starodavni prestolnici Gruzije, ki je tudi najpomembnejše versko in duhovno središče države. Pogledamo si fascinantno katedralo Svetitskhoveli, kjer naj bi hranili Kristusovo haljo in obiščemo cerkev Jvari s svetim lesenim križem, ki leži na vrhu hriba, od koder je lep razgled na stičišče dveh rek. Nadaljujemo po znameniti gruzijski vojaški cesti (Georgian Military Highway), ki povezuje Gruzijo z Rusijo. Postanek naredimo pri slikovitem gradu Ananuri, glavnem smučišču Gudauri in pri ogromnih mozaikih, ki simbolizirajo rusko-gruzijsko prijateljstvo. Ob prihodu v Stepantsmindo oz. Kazbegi se naložimo v 4x4 vozila, ki nas odpeljejo do simbola Gruzije, cerkve sv. Trojice (Gergeti Trinity Church) na 2.170 m, ki leži na čudoviti lokaciji pod ugaslim vulkanom, goro Kazbegi (5.047 m). Po legendi, naj bi bil prav tu v verigo prikovan Prometej, ker je ukradel ogenj bogovom in ga dal smrtnikom. Spanje Stepantsminda (Z)

4. dan: Odkrivanje čudovite doline Truso (Kavkaz)

Domačini imajo dolino Truso za eno najlepših v Gruziji in danes nas čaka treking po tej od sveta odmaknjeni mistični dolini (ca 20 km, ca 350 višinskih m, ca 6 ur hoje, ki se lahko skrajša). Hodili bomo ob reki Tergi in uživali ob spektakularni pokrajini te ledeniške doline s strmimi pobočji, ki se dvigajo nad starodavnimi stolpi izoliranih vasic. Truso je poseben del sveta, kjer bomo lahko občudovali rdečkaste mineralne izvire, neskončno zeleno pokrajino z osamljenimi čredami ovac ter skorajda opuščeni vasici Abano in Ketrisi nad katerima v daljavi kraljuje trdnjava Zakagori. Sledi vrnitev v Stepantsmindo in čas za dodatno odkrivanje. Spanje Stepantsminda (Z)

Dodatno: v primeru, da kdo ne bi šel na treking po dolini Truso si lahko najame gorsko kolo, gre do bližnjih slapov Gveleti in odkriva lepo okolico. Če pa je v skupini kakšen s preveč energije, mu lahko organiziramo prevoz do Jute, ki je izhodišče za bolj zahtevne trekinge (npr. na Chaukhi Pass). 

5. dan: Stepantsminda – kraljevi dvorec Mukhrani z degustacijo vin – Stalinov Gori – podzemni Uplistsikhe - Akhaltsikhe

Zapeljemo se proti jugu do Mukhranija, kjer si bomo ogledali krasen dvorec nekdanje kraljeve rodbine Mukhrani. Tu boste spoznali zgodovino kraljeve družine, se sprehodili po lepem vrtu in obiskali vinsko klet, kjer boste degustirali odlična gruzijska vina. Sledi vožnja do Gorija, ki ga je ustanovil eden največjih kraljev Gruzije, David Graditelj. Gori je danes najbolj poznan kot rojstno mesto Stalina, zato si pogledamo Stalinov muzej. Potem pa se ustavimo še za ogled antičnega jamskega mesta Uplistsikhe, ki leži na nekdanji Svileni cesti. Nekoč so to jamsko mesto koristile številne karavane, ki so na dolgi poti s Kitajske proti Evropi tovorile svilo in tukaj prenočevale. Spanje Akhaltsikhe oz. Borjomi (Z)

6. dan: Trdnjava Rabat – podzemno mesto Vardzia – trdnjava Khertvisi – Borjomi – Kutaisi

Zjutraj se najprej sprehodimo v notranjost mogočne trdnjave Rabat, ki kraljuje nad mestom Akhaltsikhe, potem pa se zapeljemo do slikovite trdnjave Khertvisi, ki stoji nad sotočjem dveh rek. Nadaljujemo do mini gruzijske "Kapadokije", dramatičnega jamskega mesta Vardzia, ki ima v srcih domačinov prav posebno mesto. Kot »jamski ljudje« se bomo izgubljali po tunelih in prostorih vklesanih v živo skalo, kjer je bilo včasih več kot 300 soban, 13 cerkva in 24 vinskih kleti, v več kot 13 nadstropjih. V Borjomiju bomo lahko poskusili naravno mineralno vodo, potem pa se zapeljemo do mesta Kutaisi. Po legendi je Aia (današnji Kutaisi) bil prestolnica kraljestva Kolhida, kjer je bilo spravljeno zlato runo, ki so ga prišli ukrasti argonavti in osrednji trg s fontanami ponazarja to zgodbo. Mogoče tudi mi najdemo kaj zlata? Spanje Kutaisi (Z)

7. dan: Kutaisi – samostan Gelati (Unesco) – palača Dadiani – Svaneti s svojo prestolnico Mestia

Zjutraj v mestu obiščemo eno najbolj zanimivih in barvitih tržnic v Gruziji, kjer nas številne lokalne specialitete kar vabijo, da jih poskusimo.  Potem odkrivamo bližnji samostan Gelati (Unesco), ki se ponaša s krasnimi mozaiki iz kar 2 milijonov pozlačenih ploščic. Na poti proti visokim goram Kavkaza se na kratko (foto postanek) ustavimo pri palači družine Dadiani, preden se zapeljemo v eno najlepših, divjih, in še danes, skrivnostnih regij dežele – Svaneti (Unesco). Tu je dom najvišjih gruzijskih gora, ledenikov, znamenitih obrambnih stolpov in starodavnih običajev ter tradicij. Vožnja do prestolnice regije Mestia, ki je kot živi muzej zgodovine. Spanje Mestia (Z)

8. dan: Mestia – najvišja vasica Evrope, Ushguli – hoja pod najvišjo goro Shkhara – Mestia (Kavkaz)

Pred nami je poseben dan, ko se bomo z vozili 4x4 zapeljali po panoramski cesti vse do najvišje ležeče vasi v Evropi, Ushguli (2.200 m visoko). Starodavna, pristna vasica slovi po svojih fotogeničnih obrambnih stolpih in je raj za raziskovalce. Tu se bo zlahka ustavil čas. Po odkrivanju vasice se bomo zapeljali še malo naprej, od koder se bomo sprehodili čim bližje jeziku ledenika gore Shkhara, ki je s 5.193 metri tudi najvišja gora Gruzije. V primeru lepega vremena nas čakajo fenomenalni razgledi. Sledi vrnitev v Mestio. Spanje Mestia (Z)

9. dan: Mestia – krajši treking do jezer Koruldi – čas za dodatno odkrivanje – Mestia (Kavkaz)

Lepot Svanetija se kar ne moremo naveličati. Vozila 4x4 nas bodo zjutraj zapeljala na razgledno točko nad mestom Mestia, od koder se bomo odpravili na treking do jezer Koruldi (s povratkom ca 3 ure hoje), ki so znana po svojih odsevih in lepih razgledih. V primeru lepega vremena bomo lahko videli čudovite gore Kavkaza: dvojni vrh gore Ushba (4.737 m), ki slovi kot gruzijski Matterhorn, Tetnuldi (4.869 m), Laila (4.008 m), Chatini (4.012 m), Banguriani (3.838 m) ... Sledi povratek v Mestio in čas za dodatno odkrivanje (npr. se lahko gre opcijsko pogledat zanimiv Svaneti muzej). Spanje Mestia (Z)

Dodatno: če ima kdo preveč kondicije se lahko treking podaljša na cel dan (prelaz Guli Pass, slapovi Ushba in še lepši pogledi na goro Ushba).

10. dan: Mestia – Tbilisi 

Čaka nas daljša vožnja proti Tbilisiju, prestolnici Gruzije. Zvečer pa svetujemo odkrivanje zanimivega mesta Tbilisi. Spanje Tbilisi (Z)

11. dan: Tbilisi – vinska pokrajina Kakheti – romantični Signaghi – druženje z domačini - letališče Tbilisi – let domov

Najboljše smo prihranili za konec potovanja – odkrivanje lepe vinorodne regije Kakheti, ki ima kar 8.000 let staro tradicijo pridobivanja vina in kjer vino še vedno shranjujejo v starodavnih glinenih posodah - kvevrijih. Zapeljali se bomo do romantičnega mesta Sighanghi, ki ga imenujejo tudi mesto ljubezni. Ogled mesta, ki se ponaša z lepo arhitekturo, obzidjem in krasnimi pogledi na dolino Alazani. Potem se gre do kraja Kvareli, kjer obiščemo poseben »vinski tunel« Gvirabi. Ta unikatna jama, kjer hranijo vina, predstavlja vinsko klet, ki je vrezana v kavkaški masiv in kjer je letna temperatura med 10-12 ºC (dolžina konstrukcije je kar 7,7 km). Tu se bomo seznanili z vinarno “Winery Khareba” in njihovo proizvodnjo vina, ki ga bomo seveda preizkusili. Na koncu bomo obiskali še lokalno družino (kmečki turizem), ki nas bo gostila na tipični gruzijski večerji. Po večerji (vključena v ceno), ki ne bo minila brez degustiranja lokalnih vin, nas čaka prijetno uživanje ob glasbi in druženju s prijetnimi domačini za krasen zaključek našega potovanja. Sledi samo še vožnja do letališča Tbilisi in nočni polet proti domu. (Z, V)

12. dan: Prihod domov

Cena: 1.420 eur/os pri 15 osebah + letalska karta od ca 400 eur/os naprej z vključenim doplačilom za prtljago in taksami 
Doplačilo za majhno skupino 11 - 14 oseb je 130 eur/os oz. pri 9-10 oseb je 180 eur/os.  
Popust 50 eur/osebo za vse, ki ste že potovali z nami.

Cena vključuje ogromno: 

 • nastanitev v prijetnih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenimi zajtrki (razen 2x Stepantsminda in 2x Mestia, kjer se spi v prijetnih guesthousih v dvoposteljnih sobah z vključenimi zajtrki);
 • vsi zajtrki vključeni ter dodatno večerja s programom zadnji dan potovanja;
 • ves čas privaten prevoz (avtobus oz. Mercedes sprinter odvisno od velikosti skupine) z lokalnim šoferjem in gorivom;
 • profesionalnega lokalnega vodnika ves čas potovanja,
 • izlet v dolino Truso + 4x4 vozila za vožnjo do cerkve sv. Trojice pod goro Kazbegi;
 • 4x4 vozila za turo Mestia – Usghuli – Mestia ter za turo Koruldi jezera;
 • vse vstopnine po programu (vstopnine Tbilisi s trdnjavo Narikala, Mtskheta katedrala, Stalinov muzej, trdnjava Rabat, jamsko mesto Vardzia, samostan Gelati, Uplistsikhe ...);
 • degustacijo vin v dvorcu Mukhrani z ogledom vrta;
 • degustacija vin in ogled vinarne Khareba;
 • večerja pri lokalni družini z glasbo in druženjem z domačini (zadnji večer);
 • vsa potrebna dovoljenja in takse;
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS;
 • organizacijo.

V ceno ni vključeno le: prevoz do letališča (bo organiziran za skupino), dodatni obroki, osebni izdatki in napitnina. Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo asistenco Coris in zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača let. karto in potem še 400 eur/osebo akontacije. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Damjan Glinšek, Jure Podobnik, Klavdij Lukežič ali Peter Eržen. Vsi so profesionalni vodniki z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Kavkaz bomo prepotovali z najetim vozilom (npr. Mercedes sprinter oz. podoben samo za našo skupino) in 4x4 vozili (Kazbegi, Ushguli).
 • NASTANITEV: Spanje je v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, razen 2x Stepantsminda in 2x Mestia, kjer se spi v prijetnih guesthousih (v dvoposteljnih sobah). Zajtrki so povsod vključeni.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in preizkušenih lokalnih restavracijah, ki so znane po dobri hrani. Poskusili boste številne lokalne dobrote. Gruzija slovi po svojih odličnih vinih. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za popotnike po duši. Trekingi bodo prilagojeni skupini oz. se jih lahko izpusti.  
 • ŠTEVILO OSEB: min. 8 – maks. 20.
 • VREME: Vreme je podobno kot pri nas, na severu (Kavkaz) zna biti hladneje. 
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. 
 • VARNOST: Gruzija je relativno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam, kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
 • VIZUM: Slovenci za obisk Gruzije ne potrebujemo vize.

Nekaj vtisov naših potnikov iz potovanja po Gruziji:

Ocena potovanja (1-10): 10+
Potovanje je bilo odlično organizirano. Z vodnikom Damjanom smo zaradi njegovega širokega poznavanja in razgledanosti spoznavali Gruzijo iz različnih vidikov, od zgodovine do sedanjosti, flore, faune, kulinarike, proze in glasbe. Poleg tega, da nam je odlično predstavil deželo, je s svojim umirjenim in hkrati prijaznim komuniciranjem znal povezati celo skupino tako, da smo bili kot ena velika zadovoljna družina.
Katja

Ocena: ODLIČNO.
Presenetil me je dobro planiran program! Predstavitev dežele, kulturno bogastvo, kot gostinc pa užival v zelo dobri hrani in odličnih gruzijskih vinih. Pohvalil pa bi predstavitev vin ”kvevrih” in vinski hiši, presenetila me je okolica Chateau Mukhrani z kletjo, odlično vodeno degustacijo, o kulinariki pa naj, naj. Oba vodnika sta svojo nalogo zelo dobro opravila, zato obema čestitke in hvala.
Alfred

Ocena potovanja (1-10) in vaš komentar: 10
S potovanjem po Gruziji sem bil zelo zadovoljen. Vse je teklo gladko, program je bil zastavljen in izpeljan zelo profesionalno.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Damjan Glinšek je odličen, zelo profesionalen vodnik s pretanjenim občutkom za delo z ljudmi. Vse pohvale!
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Naravne lepote Gruzije in gruzijska kulinarika. Za prste obliznit!
Boštjan

Ocena potovanja (1-10) in vaš komentar: Ocena potovanja zagotovo 10. Videli smo ogromno, za vsakega nekaj. Lepo je bla predstavljena raznolikost Gruzije. Všeč mi je bilo, da ni šlo zgolj za oglede, ampak pravo kulinarično popotovanje.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Damjan si zasluži vse možno točke in še kakšno dodatno zraven. Povedal nam je izjemno veliko zanimivih stvari, nas učil gruzinskih besed, v svoja pripovedovanja vpletal humor in na sploh naredil celotno potovanje zanimivo in nepozabno.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Zagotovo narava, čudoviti Svaneti. Njihova hrana in dobra vina.
Klara

Greste z nami odkrivat čudovito Gruzijo?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media