Kanarski otoki - Lanzarote, Fuerteventura in Graciosa

 • Termin: 21. - 29.9.2024
 • Trajanje potovanja: 9 dni
 • Skupina: min. 8 - maks. 18 popotnikov (mala skupina kar je idealno)
 • Cena: 1.320 eur/os pri 14 osebah (vstopnine in ture vključene) + letalska karta od ca 350 eur/os naprej z vključeno prtljago in taksami (pri zgodnji prijavi)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine lahko kadarkoli organiziramo (pripravimo program po vaši želji). Potovanje je idealno tudi za aktivne družine. 

Kanarske otoke odkrivamo na popotniški način. Idealno potovanje za ljubitelje narave. 

Arhipelag v Atlantskem oceanu, ki ga sestavlja osem večjih otokov, s svojo naravno in kulturno raznolikostjo, celo  drugačnostjo, prav nobenega od številnih obiskovalcev ne pusti ravnodušnih. To zagotovo velja za otoke Lanzarote, Fuerteventura in Graciosa, otoke ki so od vseh še najbližje obalam »črne« Afrike in po našem mnenju med najbolj zanimivimi in pristnimi.

Lanzarote vas bo očaral s svojo vulkansko, skoraj lunarno pokrajino, s številnimi ugaslimi vulkani, tuneli lave ter neverjetnimi geološkimi formacijami v nacionalnem parku Timanfaya, s čudovitimi peščenimi plažami in neokrnjeno naravo, vinsko pokrajino La Geria ter nenavadno arhitekturo lokalnega umetniškega genija César Manriqueja.

Fuerteventura, drugi največji in najmanj poseljeni otok, prepriča s svojo slikovito pokrajino, skoraj saharskimi sipinami v Parque Natural de Corralejo, neverjetnimi razgledi, starodavnimi vasicami kot je Betancuria in seveda, noro lepimi plažami, kot je slovita Playa de Cofete, za mnoge najlepša plaža Kanarskih otokov.

Graciosa s svojo skrivnostno vulkansko pokrajino, zlato rumenimi plažami, odmaknjenostjo, spokojnostjo in občutkom, da je svet zase. Če k vsemu temu prištejemo še toplo in blago klimo čez celo leto, je razlogov da se nam pridružite še več.

Komentar avtorja programa Klavdija: »Že dolgo vem, da so Kanarski otoki priljubljen cilj številnih slovenskih turistov, ki iščejo predvsem toplo sonce v zimskih mesecih. Kot kraj za ležerno počitnikovanje. Ker sem ljubitelj aktivnega dopustovanja, sem se do zadnjega z vsemi štirimi branil, da bi jih obiskal. Šele pred nekaj leti, sem po spletu naključij, odpotoval tja. In bil povsem očaran, navdušen. Neverjetna pokrajina te povsem prevzame. Za ležanje na plažah, kar naenkrat ni več časa

Zakaj z nami na to posebno potovanje:

 • Lanzarote, Fuerteventura in Graciosa – manj znani in ne tako zelo obiskani otoki Kanarskih otokov;
 • Ruta de los Volcanes (Nacionalni park Timanfaya) – neverjetna, skoraj lunarna pokrajina;
 • Cueva de los Verdes – hoja po podzemnem tunelu lave (eden najdaljših na svetu), ki ga je pred 5.000 leti povzročil izbruh bližnjega vulkana. Zanimiva izkušnja;
 • Neverjetno lepe vulkanske plaže (bele, črne) – ena lepša od druge Playa de Famara, Playa del Papagayo, Playa de Cofete, Playa del Viejo Rey itd.;
 • Pokušanje lokalnih specialitet – vino v vinorodni regiji La Geria (Lanzarote), kozji sir v Antigui (Fuerteventura);
 • Aktivno preživljanje dopusta - treking, kolesarjenje ter sproščanje na plaži in v morju;
 • Spanje bo v preverjenih nastanitvah; na vsakem otoku le po ena namestitev, torej v devetih dneh zamenjamo le dve namestitvi (idealno); 
 • Ker se bomo vozili naokrog z najetimi avti bo doživetje še večje – občutek svobode in idealno za vse, ki radi fotografirate.
 • Popotniški način potovanja – ker smo specialisti za tak način potovanja;
 • Ker je na Kanarskih otokih prijetna klima preko celega leta (prijetne temperature).   

Program po dnevih

Let na Lanzarote

1. dan – prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča (prevoz bo urejen) in polet na Kanarske otoke, običajno prek Barcelone ali Madrida. Na Lanzarote prispemo v popoldansko-večernih urah. Po prevzemu najetih avtomobilov, se odpeljemo do ca 10 minut oddaljenega kraja Puerto del Carmen in do našega apartmajskega hotela. Spanje Puerto del Carmen.

Lanzarote - severni del 

2. dan - dan bomo začeli s sprehodom po ulicah največjega otoškega mesta Arrecife. V kraju Tahíche si bomo ogledali spektakularno domovanje svetovno znanega vsestranskega umetnika, vizionarja in arhitekta, domačina César Manriqueja, ki je s svojimi številnimi deli pomembno prispeval k zaščiti enkratnega naravnega okolja in zmanjšanju pretiranega razvoja turizma. Z njim se bomo srečevali praktično na vsakem koraku. Nadaljujemo proti severu do kraja Guatiza, kjer si ogledamo zanimiv botanični vrt Jardín de Cactus, v katerem raste več kot 450 vrst kaktusov z vseh kontinentov. Naslednji postanek naredimo pri Cueva de los Verdes, 7 km dolgem podzemnem tunelu lave (eden najdaljših na svetu!), ki ga je pred nekaj tisoč leti povzročil izbruh bližnjega vulkana. Skupaj z vodnikom se bomo sprehodili (1 km) po najbolj spektakularnem delu. V bližnjem Jameos del Agua pa bomo videli, kako je umetnik Manrique spremenil naravne jame po katerih je v davnini tekla razbeljena lava, v edinstven ambient barov, restavracij in celo koncertno dvorano. Po slikoviti cesti bomo nadaljevali do najbolj slavne razgledne točke otoka Mirador del Río. Z višine 450 m nad morsko gladino se nam bo odprl prekrasen pogled na morsko ožino El Río in sosednji otok La Isla Gracioso. Spanje Puerto del Carmen.

Lanzarote – osrednji del   

3. dan – dopoldan bomo začeli aktivno. Zjutraj se bomo zapeljali do kraja Mancha Blanca, kjer se bomo ovzpeli na 458 m visok ugasli vulkan Caldera Blanca. To je eden najlepših trekingov na otoku. Vzpon na rob kraterja bo bogato poplačan s pogledom na impresiven krater premera 1.200 m in neverjetnim razgledom na vulkansko pokrajino otoka. V geografskem središču otoka, si ogledamo etnološko-rokodelski muzej Casa-Museo del Campesino z zanimivim prikazom kmečkega življenja otočanov v preteklosti v tem neizprosnem vulkanskem okolju. Sledi vožnja do nekdanje prestolnice Teguise, ki je bila prva urbana naselbina Kanarskih otokov. Sprehod po zgodovinskem jedru ljubkega mesta bo pravi užitek. Zaključek dneva bo namenjen raziskovanju ene najlepših plaž na otoku, znameniti Playa de Famara, raju za surferje. Spanje Puerto del Carmen.

Dodatno: treking na Caldero Blanco ni naporen (325 višinskih metrov), zadošča zmerna fizična pripravljenost. Opravi se lahko krožna pot okoli kraterja v dolžini 10 km, ki običajno traja ca tri ure. Pot se lahko skrajša (6 km), ko se doseže rob kraterja in se gre potem po isti poti nazaj do izhodišča. 

Lanzarote – južni del  

4. dan – zjutraj se bomo odpeljali v tako imenovane »ognjene gore«, kjer bomo spoznali zakaj otok Lanzarote mnogi imenujejo tudi »otok ognja« (Isla del Fuego). Na turi z avtobusom se bomo zapeljali po Ruta de los Volcanes v samem osrčju Nacionalnega parka Timanfaya, kjer bomo sredi neverjetne, skoraj lunarne pokrajine. Na svoj račun boste prišli ljubitelji vulkanskih pojavov in lepe pokrajine. Nadaljujemo pa nenavadni pokrajini do zahodne obale, kjer nam obalna cesta ponuja veliko priložnosti za foto postanke spektakularnih pečin. V kraju El Golfo si ogledamo nenavadno zeleno kratersko laguno ter črno vulkansko plažo. Tu bo čas za kosilo.Popoldan nas čaka vožnja do najbolj južne točke otoka, do ljubke plaže, obkrožene s skalnatimi pečinami, Playa del Papagayo. Je kdo pozabil na kopalke? Dan zaključimo v vinski dolini La Geriaglavnem vinogradniškem območju na otoku. Tu bomo videli, kako vinska trta uspeva rasti na suhih vulkanskih tleh in se spoznali z edinstveno tradicijo vinogradništva. Čaka nas postanek v eni od tradicionalnih vinskih kleti (»la Bodegas«) z obvezno degustacijo. Spanje Puerto del Carmen.

Lanzarote – celodnevni izlet otok La Isla Graciosa

5. dan – dan bo namenjen raziskovanju otoka La Isla Graciosa, najmanjšega naseljenega otoka kanarskega arhipelaga. Šele leta 2018 je bil uradno imenovan kot osmi večji otok tega arhipelaga. Graciosa je znana po čudovitih divjih zlato-rumenih peščenih plažah in petimi vrhovi ugaslih vulkanov. Najlepša med njimi je Playa de las Conchas ("plaža školjk"), ki je razglašena kot ena od najslikovitejših plaž Kanarskih otokov. Na otoku ni asfaltiranih cest, nobenih naselij, le pristna neokrnjena narava. Edini naseljeni kraj na otoku je pristaniška vasica Caleta de Sebo, kjer je le nekaj zasebnih nastanitev in lokalov z odlično morsko hrano. Ob prihodu na otok bomo najeli kolesa (vključeno v ceno; električna za doplačilo) ter se podali na samostojno raziskovanje ali v več skupinah. To bo dan za popoln odklop. Spanje Puerto del Carmen.

Dodatno: otok je bolj ali manj raven, izbirate lahko med različnimi (dobro označenimi) kolesarskimi trasami (v dolžini od 5 - 15 km; po želji se lahko kolesarjenje tudi skrajša), ki vodijo do najbolj zanimivih točk in najlepših otoških plaž. Zadošča zmerna fizična pripravljenost.

Fuerteventura – prečenje otoka

6. dan – po zajtrku se zapeljemo do pristanišča Playa Blanca, kjer bomo s trajektom prispeli na sosednji otok Fuerteventuro – drugi največji otok Kanarskega otočja. Čaka nas slikovita vožnja čez celotni otok. Peljali se bomo po obalnih cestah, zavili v slikovito notranjost, čez gorske hrbte, se ustavljali na spektakularnih razglednih točkah, in videli starodavne male vasice, v katerih se zdi kot, da se je čas ustavil. Iz pristanišča Corralejo se bomo najprej zapeljali do znamenitih rumenih sipin v Parque Natural de Corralejo. Smo se znašli v Sahari? Sprehod po sipinah s krasnimi barvnimi kontrasti, zlato rumen pesek na eni in azurna modrina morja na drugi strani. Nadaljujemo do kraja Antigua, kjer si ogledamo zanimiv interaktivni muzej sirarstva. Tam bomo izvedeli vse o izdelavi slovitega otoškega kozjega sira Majorero. Postanek v prijetni vasici Betancuria, ki so si jo zaradi svoje varne lege v notranjosti, za prestolnico otoka izbrali že prvi osvajalci. Od tu naprej bo eden od vrhuncev že sama vožnja po ozkih otoških cestah, ki se vijejo po slikoviti pokrajini med vulkanskimi vrhovi in polji lave, s pogledi na morje v daljavi (foto postanki). Zopet na obalo do ribiške vasice Ajuy, in sprehod do slikovitih morskih pečin z zanimivimi jamami. Spanje Morro Jable.

Fuerteventura – polotok de Jandía

7. dan – cel dan bomo namenili raziskovanju čudovitega polotoka Península de Jandía, ki ga sestavljajo kilometri peščenih plaž, skalnate gore ter gole planote, sipine in redko rastje. Polotok je od leta 1987 zaščiten kot naravni park (Parque Natural de Jandía). Začnemo pri najbolj jugozahodni točki Fuerteventure - Punta de Jandía s svetilnikom. Po makadamski cesti nadaljujemo do samotne in za mnoge, najlepše peščene plaže na otoku Playa de Cofete. Tu bomo lahko ostali dlje časa in si bomo privoščili uživanje v neokrnjeni naravi, brez pretirane gneče, v vodi, na soncu ali samo v pohajkovanju po dolgi peščeni plaži. Po kosilu se zapeljemo do kraja La Pared s slikovito peščeno plažo Playa del Viejo Rey in čudovitimi morskimi čermi ter pečinami. Spanje Morro Jable.

Fuerteventura – prost dan ali dodatno odkrivanje

8. dan – dan za sproščeno poležavanje na lepi »domači plaži« v Morro Jable in kopanje v morju. Prost dan se lahko izkoristi tudi za dodatno odkrivanje še ne odkritih predelov Fuerteventure. Priporočamo vožnjo do atraktivnega svetilnika Entallada, osamljene ribiške vasice Pozo Negro s črno plažo, do zanimive pozabljene naselbine domorodcev La Atalayita ali morda celo treking na najvišji vrh otoka Fuerteventure Pico de la Zarza (807 m). Možnosti je ogromno. Spanje Morro Jable.

Let domov

9. dan – zjutraj vožnja na letališče in popoldanski let proti domu. Prevoz do Ljubljane. Polni novih vtisov boste prišli domov.

Po želji se lahko program tudi individualno podaljša.

Cena: 1.320 eur/os pri 14 osebah (vstopnine in ture vključene) + letalska karta od ca 350 eur/os naprej z vključeno prtljago in taksami (pri zgodnji prijavi) 
Doplačilo za skupino 10 - 13 oseb (je odvisno od števila oseb). Popust za stalne potnike 50 eur/osebo.   

V ceno paketa je vključeno ogromno:

 • vse namestitve (8x spanje v preverjenih popotniških hotelih po dve osebi sobo oz. apartma);
 • najem primernih avtomobilov z vsemi potrebnimi zavarovanji in neomejeno kilometri;
 • trajekt na otok Graciosa (povratna);
 • trajekt Lanzarote – Fuerteventura (za potnike in naše najete avtomobile);
 • vse vstopnine po programu (muzej Fundacion César Manrique, Casa del Campesino, Jardin de Cactus, Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, Mirador del Rio, Ruta de los Volcanos v nacionalnem parku Timanfaya, muzej sira Museo del Queso Majorero z degustacijo sira);
 • obisk vinske »bodege« z degustacijo vin;
 • najem navadnih koles na otoku La Isla Gracias;
 • vodenje slovenskega profesionalnega vodnika z licenco GZS;
 • organizacija potovanja. 

V ceni ni vključeno: hrana in pijača, gorivo ca 30 eur/os, osebni izdatki in morebitne opcijske aktivnosti (doplačilo za eBike 20 eur/os), prevoz na letališče (bo urejen za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi.

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (npr. letalskih ponudnikov ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Klavdij Lukežič oz. Mersija Praprotnik oz. Senad Osmanaj oz. Jure Podobnik (vodniki z licenco GZS). Prepričani smo, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • KAKO POTUJEMO: Z najetimi vozili z vključenimi zavarovanji in neomejeno kilometri. Ceste na Kanarskih otokih so dobre, potrebna je običajna previdnost na ožjih in ovinkastih panoramskih cestah. Vozi se po omejitvah. V primeru najema dodatnega avta je potrebna kreditna kartica enega udeleženca. Pred potovanjem (ca 1 mesec prej) se na srečanju vseh udeležencev dogovorimo o vseh podrobnostih.
 • NASTANITEV: Spanje je v preizkušenih popotniških hotelih, kar je standard za Kanarske otoke.  Spimo le na dveh lokacijah (5x Lanzarote in 3x Fuerteventura), tako da ni veliko premikanja s prtljago (idealno). 
 • HRANA: Jemo zunaj oz. če bo možno lahko v apartmaju (če bo možno). Tipična hrana Kanarskih otokov je mešanica različnih vplivov: lokalno otoška, španska, hrana »uvožena« iz Latinske Amerike, kot je krompir, paradižnik, koruza, avokado, papaje … Pomembno je, da je preprosta in sveža. Veliko je morske hrane, tudi meso (govedina, jagnjetina) igra pomembno vlogo. Seveda ne bo šlo brez tipičnih španskih jedi, kot so: paella, gazpacho (juha), tortillas, sopas itd. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje primerno za vsakogar, ki želi potovati na zmerno aktiven in popotniški način. Vozimo se z najetimi vozili, hoje ni veliko. Aktivnosti lahko vedno prilagodite svojim željam in potrebam.
 • ŠTEVILO OSEB: 8 – maks. 18 oseb (potovali boste v majhni skupini, kar bo še bolj obogatilo potovanje).
 • VREME: Vreme na Kanarskih otokih je nepredvidljivo in se v notranjosti lahko hitro spreminja. Kanarski otoki se nahajajo v Atlantiku, tako da tu rado piha. A kljub vsemu, na splošno lahko rečemo, da tu vlada "večna pomlad" s prijetnimi temperaturami čez vse leto. Zime so blage, včasih presenetljivo tople kot sredi poletja, ko vladajo zelo prijetne temperature med 21 in 27 stopinjami Celzija. Temperature morja se poleti giblje med 20 in 23 stopinjami Celzija, pozimi stopinjo ali dve hladnejše. Morje je valovito in zato primerno za kopanje v varnih zavetrnih zalivov. Najbolj ugoden čas za potovanje na Kanarske otoke je v zimsko-pomladanskem času od januarja do maja in jeseni od septembra do oktobra, ko so temperature najbolj ugodne.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si  in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. Preko nas lahko uredimo Coris zavarovanje oz. si sami uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.
 • VARNOST: Kanarski otoki (spadajo pod Španijo) so varna destinacija za potovanje. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: Imajo veliko izdelkov iz lesa, tekstila, preproge, prti, keramike s tradicionalnimi geometrijskimi vzorci otoških staroselcev, vino, sire ... S seboj je dobro imeti kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA/Cirrus kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Praktično povsod je moč plačevati s kreditnimi karticami. Nekaj gotovine za rezervo.
 • VALUTA: Plačuje se z evri kot pri nas.
 • ELEKTRIKA: Je kot pri nas.
 • VIZUM: Kanarski otoki pripadajo Španiji, zato ne potrebujemo vize. 

Nekaj vtisov iz potovanja po Kanarskih otokih 

Ocena potovanja (1-10): 10 ₊
Odličen program in izbrani kraji za oglede in doživetja.
Odličen vodnik v vseh pogledih – da ne naštevam vseh lastnosti ... malo poetično zapisano: rojenice so Klavdiju položile v zibelko vse talente za poklicno pot turističnega vodnika. In Klavdij jih ne skriva ampak verjetno spontano uporablja na vseh svojih vodenjih v največje zadovoljstvo sopotnikov.
Najbolj se mi je vtisnilo v spomin kolesarjenje po otoku Gracioza, bila je “nora vožnja” po razritem makadamu, bleščeče belih peščenih sipinah s postanki ob obali za neverjetne razglede. Drugi najlepši utrinek iz potovanja je bil pohod/treking na najvišji rob kraterja Caldera Blanca. Res enkratno doživetje sedeti na vrhu s pogledom na neskončno ravno in hribovito vulkansko pokrajino. In čutenje mogočnosti narave – zelo močan veter.
Mihaela

Ocena potovanja (1-10): 10+++
Potovanje je bilo odlično organizirano in izvedeno!
Vodnika lahko pohvalim v njegovi strokovnosti, razgledanosti, odlični izvedbi, prijaznosti, z odličnim občutkom za povezovanje skupine. Poleg vsega nam je zadnji dan potovanja organiziral dodatni program z ogledi, zaradi česar smo videli zares veliko in se seveda tudi zelo lepo imeli.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Otok Lanzarote po programu v celoti, vse mi je bilo zares zelo všeč.
Katja

Ocena potovanja (1-10): 9, samo zaradi izbora nastanitve na Fuertaventuri
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10 - zelo sva bila zadovoljna, dobro organiziran, odlično predstavljeno, vložena velika mera truda
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Celotni otok Lanzarote - odličen celotni del programa.
Katja in Tilen

Greste z nami na čudovite KANARSKE OTOKE, ki jih odkrivamo na pristen (popotniški) način?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media