Litva, Latvija in Estonija – odkrivanje lepot Baltika

 • Termina: 18. - 26.5. in 27.7. - 4.8.2024
 • Trajanje potovanja: 9 dni
 • Skupina: min. 8 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.270 eur/os (maj) pri številu 14 oseb (jul avg 1.320 eur/os) + letalska karta z vsemi taksami od ca 300 eur/os naprej z vključeno prtljago in taksami (pri zgodnji potrditvi)
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031- 684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje je primerno tudi za aktivne družine. 

3 baltske države na enem potovanju – čudoviti gradovi, peščene plaže, odkrivanje lepe narave in privlačna srednjeveška mesta.

Litva nas bo očarala z enim najlepših gradov Trakai, fotogeničnim peščenim nasipom Curonian Spit in »baltskim zlatom« jantarjem. Latvija s kozmopolitansko Rigo, lepo naravo narodnih parkov Kemeri in Gauja. Estonija pa s peščenimi plažami, slikovitimi mlini na veter, zanimivo pokrajino na otoku Saaremaa ter srednjeveškim Talinom.  

Komentar avtorja programa Uroša: »Pred leti sem nepričakovano ostal dodatna dva tedna v Latviji in to je bilo eno najbolj posebnih obdobij na mojih potovanjih. Baltske države so pravi biseri, hkrati pa tako malo poznani, da jih je pravi privilegij odkrivati. Sploh v sedanjem času. Vabljeni, da se nam pridružite

Zakaj z nami na odkrivanje Baltika:

 • 3 države v enem potovanju, pa tako različne med seboj.
 • Vilna – s svojo posebno arhitekturo (Unesco) in boemskim vzdušjem.
 • Trakai – pravljični grad na otočku.
 • Curonian Spit – fotogeničen peščeni nasip (litvanska Sahara, kormorani in čaplje, lepa narava, ribiške vasice).
 • Hrib križev – poseben hrib z več kot 100.000 križi, ki simbolizirajo boj za svobodo, upanje in moč.
 • Riga - kozmopolitanska prestolnica Latvije, ki ima poseben šarm (baltiški Pariz).
 • Kemeri narodni park – sprehod med krasnimi jezeri po barju (latvijska Lovrenška jezera).
 • Cesis – krasen srednjeveški grad s posebno energijo.
 • Sigulda z narodnim parkom Gauja – odkrivanje latvijske Švice (lepa narava, gradovi, razgledne točke ...).
 • Pärnu – poletna prestolnica Estonije z najlepšo peščeno plažo.
 • Otok Saaremaa – biser Estonije, ki slovi po lepi naravi, mlini na veter, kraterjem in srednjeveškim gradom.
 • Talin – eno najlepših mest Evrope s čudovitim srednjeveškim jedrom (Unesco).
 • Poleti so na Baltiku precej daljši dnevi kot pri nas in potujemo v najboljšem možnem terminu (za ta del sveta).

Program po dnevih
H – spanje v prijetnih preverjenih hotelih 3* v dvoposteljni sobi z vključenim zajtrkom

1. dan - let iz bližnjega letališča (prevoz do letališča bo organiziran) do Vilne, glavnega mesta Litve. Predviden je večerni prihod in odkrivanje prestolnice na sprehodu po mestu. Obiskali bomo zanimivo ulico Pilies in boemski Užupis. Tukaj so umetniki razglasili svojo republiko in imajo svoje zanimive zakone. Nekoč so mesto imenovali »Jeruzalem severa« zaradi številne judovske populacije. Spanje Vilna, H (z zajtrkom)

2. dan – dopoldan bomo odkrivali stari del mesta Vilna, ki je pod Unescovo zaščito in ima zanimiv preplet arhitekturnih slogov. Pogledali si bomo katedralo Vilnius in gotsko cerkev svete Ane (Napoleon je bil tako navdušen, da jo je želel preseliti v Paris), se sprehodili mimo univerze, glavnega trga in predsedniške palače. Za konec se sprehodimo do nacionalnega ponosa in glavnega simbola države – stolpa Gediminas, kjer se seznanimo s pestro zgodovino in uživamo v pogledih na mesto. Potem se zapeljemo do pravljičnega gradu Trakai, ki leži na malem otočku sredi jezera Galve. Po ogledu srednjeveškega gradu iz 14. stoletja bomo imeli dodaten čas za odkrivanje lepe okolice jezera, kjer živi judovska manjšina Karaitov. Bi kdo poskusil njihovo specialiteto kibinai? Sledi vožnja mimo Kaunasa, ki slovi po košarki (klub Žalgiris) vse do obale Baltskega morja, kjer leži obmorsko mestece Klaipeda. Spanje Klaipeda, H (z zajtrkom)

3. dan – danes nas čaka odkrivanje fotogeničnega narodnega parka Curonian Spit (pod Unescovo zaščito). Gre za 98 km dolg in zelo ozek peščeni nasip, porasel z borovimi drevesi, ki ločuje laguno Curonian od Baltskega morja (na polovici meji z rusko eksklavo Kaliningrad). Danes bomo uživali v lepi naravi, odkrivali sipine in bili spet majhni otroci. Domačini ta del imenujejo »Litvanska Sahara«. Pogledali si bomo gnezdišča kormoranov in čapelj, hrib čarovnic z lesenimi skulpturami in odkrivali simpatično ribiško vasico Nida, kjer je živel nobelovec, nemški pisatelj Thomas Mann. Sledi vrnitev v Klaipedo in krajši ogled tega prijetnega pristanišča, ki je bil nekoč del pruskega cesarstva, zato ima nemški pridih. Mesto ima majhno, a zanimivo staro jedro in zvečer je lahko tu prav živahno vzdušje. Spanje Klaipeda, H (z zajtrkom)

4. dan – najprej si v bližnjem letoviškem kraju Palangi, v palači Tiškevičiai ogledamo muzej jantarja, z eno večjih kolekcij »baltskega zlata« (jantar po lokalni legendi predstavlja zamrznjene solze morske boginje Jurate, ki je bila zaljubljena v ribiča). Potem se zapeljemo mimo parka Žemaitija, kjer je bila nekoč ruska nuklearna izstrelitvena baza. Sledi postanek pri posebnem hribu križev (Kryziu Kalnas), ki je za domačine simbol upanja in moči. Bil je tudi upor proti ruskemu okupatorju, ki je večkrat uničil hrib, vendar so ga domačini vsakič na novo postavili, tako da je simbol herojskega boja za svobodo. Sledi prečenje v Latvijo in postanek za zunanji ogled baročne palače Rundale, ki jo imajo za baltski Versailles. Sprehod po lepih vrtovih in potem vožnja do kozmopolitanske prestolnice Latvije, Rige. Zvečer po želji sprehod po prijetnem mestnem jedru. Spanje Riga, H (z vključenim zajtrkom)

5. dan – zgodaj zjutraj gremo odkrivat bližnji narodni park Kemeri (raj za fotografe). Tam bomo naredili lep jutranji sprehod med krasnimi jezeri po barju (med mahovi, borovci, tolmuni, divjimi zelišči ...) in se povzpeli na razgledni stolp. Sledi postanek na glavni latvijski rivieri, plaži Jurmala. Nato sledi ogled starega dela Rige (pod Unescom), ki ima prav poseben šarm. Ogledamo si gotsko cerkev svetega Petra, potem ogromno katedralo in postanemo na lepem glavnem mestnem trgu pri simbolični zgradbi Blackheads House ter mestni hiši. Sledi foto postanek pri spomeniku Freedom Monument, ki simbolizira enotnost, samostojnost in svobodo Latvije. Po ogledu glavnega mesta se zapeljemo proti vzhodu do Sigulde, ki slovi kot najbolj simpatično mesto v državi. Spanje Sigulda oz. okolica, H (z vključenim zajtrkom)

6. dan – dopoldan si bomo ogledali lepo pokrajino bližnjega narodnega parka Gauja, ki jo imenujejo tudi latvijska Švica. Sprehodili se boste do graščine Sigulda, do jame Gutmana in vse do Turaide (kar pomeni Božji vrt), kjer si pogledamo notranjost gradu. Sledi postanek pri Vučko bob stezi, ki so jo zgradili Jugoslovani in vožnja do mesteca Cesis, ki se ponaša s krasnim srednjeveškim gradom (ogled). Potem pa se zapeljemo v Estonijo, vse do letoviškega kraja Pärnu, ki je njihova poletna prestolnica. Sprehodili se bomo po slikovitem centru, peš coni Ruutli, vse do slavnega Hedon spa centra, ki slovi po zdravilnem blatu in leži ob peščeni plaži. Pärnu se ponaša z najdaljšo in najlepšo plažo v deželi. Gre kdo v vodo? Spanje Pärnu, H (z vključenim zajtrkom)

7. dan – po zajtrku se zapeljemo do kraja Virtsu, nato s trajektom na otok Muhu, ki je s cesto povezan tudi s sosednjim otokom Saaremaa, ki ga imajo za pravi biser Estonije. Ustavimo se pri zanimivem drevesu, ki stoji kar sredi nogometnega igrišča. Sledi odkrivanje Angle s svojimi mlini na veter in mističnega kraterja Kaali, ki ga je povzročil meteorit pred vsaj 4000 leti. Občudovanje lepe narave na panoramski vožnji po tem največjem otoku Estonije, vse do slikovite prestolnice otoka, Kuressaare. Gre za slikovito mestece, ki slovi kot zdraviliški center, še bolj pa po svojem gradu, ki je najbolj ohranjen srednjeveški grad na Baltiku (ogled). Zvečer se sprehodimo po simpatičnem mestecu, kjer lahko poskusite tudi znano lokalno pivo ali pa se razvajate v kakšnem spa centru. Spanje Kuressaare, H (z vključenim zajtrkom)

8. dan - vožnja do Talina in popoldanski ogled prestolnice Estonije. Talin slovi kot eno najlepših mest Evrope s čudovitim srednjeveškim jedrom (Unesco). Sprehod po starem mestnem jedru, ob mestnem obzidju, do glavnega trga z mestno hišo, mimo katedrale in parlamenta do razgledne ploščadi nad mestom. Sledi odkrivanje šarmantnih mestnih ulic oz. se lahko opcijsko obišče zanimiv Seaplane Harbour pomorski muzej (podmornica, ledolomilec ...). Je kdo za srednjeveško večerjo? Spanje Talin, H (z vključenim zajtrkom)

9. dan - prevoz na letališče in let proti domu (dodatno se lahko po želji program individualno za en dan podaljša in se gre z ladjo na enodnevni izlet v Helsinke).

Cena: 1.270 eur/os (maj) pri številu 14 oseb (jul avg 1.320 eur/os) + letalska karta z vsemi taksami od ca 300 eur/os naprej z vključeno prtljago in taksami 
Doplačilo v primeru manjše skupine 12 - 13 oseb je 130 eur/os. Popust 50 eur/osebo za vse, ki ste z nami že potovali.

V ceno paketa je vključeno:

 • vse namestitve (8x se spi v prijetnih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom);
 • privaten prevoz z vključenim lokalnim šoferjem (19 – 30 sedežni avtobus odvisno od velikosti skupine); v Talinu na koncu koristimo lokalne taksije;
 • gorivo, parkirnine, cestne takse in lokalne takse za prevoz ter vse stroške šoferja;  
 • trajekt Virtsu - otok Muhu, otok Muhu - Virtsu;
 • trajekt Klaipeda - Curonian Spit, Curonian Spit - Klaipeda in eko taksa;
 • vse vstopnine po programu (Vilna katedrala in cerkev svete Ane, stolp Gediminas, ogled gradu Trakai, muzej jantarja v palači Tiškevičiai, hrib križev, Riga - ogled katedrale in cerkve svetega Petra, ogled gradu Cesis in gradu Turaida, Angla mlini na veter, Kaali meteorit, ogled gradu Kuressaare ...),
 • izlet v narodni park Curonian Spit in vse takse (eko taksa);
 • izlet v narodni park Kemeri;
 • vodenje slovenskega profesionalnega vodnika z licenco GZS;
 • organizacija potovanja.

V ceni ni vključeno: dodatna hrana in pijača, osebni izdatki, napitnine, opcijske aktivnosti (Talin pomorski muzej ca 15 eur), taksi 9. dan, prevoz do/iz letališča (bo organiziran). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi in Coris zavarovanje.

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (deset prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (npr. letalskih ponudnikov ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Katja Orehek Hati (profesionalni vodnica z licenco GZS, ki baltske države odlično pozna in je tudi vodila naše lansko potovanje po Baltiku). Prepričani smo, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • KAKO POTUJEMO: Privaten prevoz z vključenim lokalnim šoferjem (19 – 30 sedežni avtobus odvisno od velikosti skupine). V Talinu na koncu koristimo lokalne taksije.
 • NASTANITEV: Spanje je v prijetnih preverjenih popotniških hotelih 3* v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom.
 • HRANA: Zajtrki so vključeni v ceni. Sredi dneva bo čas za kosilo ali malico. Večerje so lahko skupne ali v lastni režiji v lokalnih restavracijah oz. lahko ponekod v nastanitvah, kjer spimo. Vsaka država ima svoje specialitete. V Litvi boste lahko npr. poskusili cepelinai (krompirjeve cmoke z mletim mesom), v Latviji krompirjeve palačinke, v Estoniji pa dimljene ribe. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno popotnikom po duši (fizično nezahtevno potovanje).
 • ŠTEVILO OSEB: Min. 8 – maks. 20. 
 • VREME: Potuje se v njihovem poletju, ko imajo najvišje temperature (nekaj nad 20 stopinj) in najbolj stabilno vreme (najboljši čas za potovanje po Baltiku). Vseeno je potrebno imeti s seboj tudi topla oblačila, saj je včasih vreme nepredvidljivo. Glavna sezona je med junijem in septembrom. Največja prednost je, da so dnevi izredno dolgi (precej dlje kot pri nas).
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si  in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. Preko nas lahko uredimo Coris zavarovanje oz. si sami uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.
 • VARNOST: Baltske države so varne za potovanje. Kot povsod moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: vse v povezavi z jantarjem (ogrlice), odlične čokolade, ročni izdelki ... Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA/Cirrus kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Praktično povsod se da plačevati s kreditnimi karticami.
 • VALUTA: Plačuje se z evri kot pri nas.
 • ELEKTRIKA: Je kot pri nas.
 • VIZUM: Slovenci za Litvo, Latvijo in Estonijo ne potrebujemo vize. 

Vtisa iz potovanja po Litvi, Latviji in Estoniji

Potovanje si zasluži desetko, ker sem bila z vsem zelo zadovoljna. Izjemna vodnica je g. Katja. Ona je gospa z veliko začetnico podkrepljena z veliko znanja, strpnosti , vzdržnosti, skupinskega vodenja ... ker nam je v vsem ugodila in nas po vseh mestih vodila kot prava "mama" in je bilo logistično vse dobro izpeljano ... najlepša na potovanju so bila vsa srednjeveška mesta in prelepa narava.
Marija

Potovanje mi je bilo zelo všeč, ker si nisem predstavljala, da so te države tako lepe, čiste in urejene, tako da sem doživela veliko razočaranje ob vrnitvi na železniško postajo v Ljubljano. Najlepše mesto je bila zame Vilna in tudi lokalna vodička nam je z velikim žarom in ljubeznijo predstavila svoje mesto. To potovanje, na katerega me je povabila prijateljica Katarina, ki je z vami že potovala in je bila vedno zelo zadovoljna, mi je bilo pisano na kožo, ker se zelo rada sprehajam po naravi in jo občudujem. Tudi vreme smo imeli krasno, tako da smo lahko res uživali.
Vodnica Katja je bila enkratna, pazila je na nas kot dobra mama in nam zelo strokovno in obenem enostavno predstavila te čudovite dežele. Imeli smo veliko časa za oglede, malico in počitek. Vse je potekalo lepo in umirjeno. Zasluži si oceno 10+.
Hoteli so bili odlični, ravno tako avtobus in šofer je odlično opravil svojo nalogo. Lahko bi še veliko napisala, ker sem zelo navdušena nad potovanjem. Nič ne bi spremenila, ker je bilo vse popolno. Velika hvala za vse.
Milena

Greste z nami odkrivat čudoviti Baltik?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media