Aktivna Madeira in zlati Porto Santo - 10 dni

 • Termini: 15. - 24.3., 17. - 26.5., 2. - 11.8. in 27.8.. - 5.9.2024
 • Trajanje potovanja: 10 dni 
 • Skupina: min. 10 - maks. 20 potnikov 
 • Cena: od 1.056 eur/osebo naprej (več spodaj) + povratna letalska karta od ca 550 eur/os naprej z vključenima dvema notranjima letoma, taksami in prtljago 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru (lahko pripravimo program po vaši želji). Primerno je tudi za aktivne družine.  

Pred vami je 10 dnevno potovanje po dveh atlantskih biserih, pripravljeno s strani naših dveh izkušenih turističnih vodnikov (popotniško in prvinsko). 

Naša USPEŠNICA.

Oaza sredi oceana, tako barvita, tako zelena, tako črna in osupljivo zlata, obkrožena z modrino Atlantskega oceana. Otoki so navduševali hrabre pomorščake (Kolumb), številne drzne popotnike in raziskovalce (Darwin) saj imajo vse. Veličastne vrhove, globoke doline in kanjone, ohlajeno lavo, ki je ustvarila čudovite naravne bazene, barve neštetih rož, pomirjujočo zeleno tropskega gozda, »mediteranske« borovce, osupljive plaže in čudovite zlate puščave. Sprehodili se bomo ob številnih levadah, osvojili najvišje vrhove in se spustili v odmaknjene faže, kjer rastejo sladkorni trs, banane in številno eksotično sadje. Spoznali bomo prestolnico, raziskovali barvite ribiške vasice, se ustavljali na čudovitih razglediščih. Seveda se bomo razvajali z odlično kulinariko, ob kateri bomo degustirali znana vina, rum in pa najbolj znano pijačo Madeire – poncho. Počeli bomo vse to in še več. Pa ne na hitro, ampak z dušo in tempom otoka. Tako kot si Madeira zasluži.

Zakaj z nami na Madeiro?

 • Vulkanski Sv. Lovrenc bomo občudovali iz kopenske (treking) in morske perspektive (čoln),
 • izbrali smo sprehode po manj turističnih "levadah" (vodnih kanalih), zavite v Laurisilvine gozdove (Unesco),
 • v enem trekingu lahko osvojimo tri najvišje vrhove,
 • s skoraj navpično gondolo se spustimo v eno najlepših "faž",
 • raziskali bomo najbolj skrivnostne kotičke prave puščave,
 • manj poznani otok Porto Santo bomo raziskovali z električnimi kolesi in najetimi avtomobili,
 • kopali se bomo v samotnih lavinih bazenih in na 9 km dolgi peščeni plaži na otoku Porto Santo,
 • zato, ker so v ceni programa vključene skoraj vse aktivnosti. 

Opis tujk
Faža oz. Fajã je portugalski izraz, ki opisuje majhna, ravna, rodovitna in nekje težko dostopna področja ob vznožju visokih obalnih pečin, ki so jih ustvarili plazovi ali tokovi lave. 
Levade so namakalni kanali, ki so speljani po pobočjih, čez akvadukte in skozi tunele in so namenjeni predvsem namakanju obdelovalnih površin. Prve levade na Madeiri so Portugalci zgradili že konec 15. stoletja. Na celotnem otoku jih je približno 1.600 km.

Spanje bo v prijetnih preverjenih hotelih 3* oz. 4* (dvoposteljne sobe z zajtrkom). Spi se samo v dveh hotelih kar je super (naokrog potujete z minimalno prtljage samo kar potrebujete tisti dan). 

Program po dnevih:

1. dan: Ljubljana (oz. bližnje letališče) – Funchal
Dan, namenjen transferu do Madeire (Portugalska). Po ureditvi vseh formalnosti se podamo do 20 minut oddaljenega kozmopolitanskega Funchala, največjega mesta Madeire. Predviden je večerni prihod v mesto. Prvi stik z madeirskim podnebjem in ugodnim vetričem. Namestitev v hotelu v Funchalu ali okolici. (letalo, H)

2. dan: treking po levadah in popoldne za svetovljanski Funchal: Funchal – Nova levada in Levada mlinov – Calheta – Paul do Mar - Funchal

Zajtrk. Dopoldne namenimo trekingu ob namakalnih kanalih (2 h 30 do 3 h), imenovanih levade. Začetek nas vodi prek nasadov sladkornega trsa in banan do izhodiščne točke, kjer se začenja Nova levada. Vrhunec predstavljata 200 m dolg predor in slap, ki pada čez stene in klifne jame v globino pod nami. Vračamo se krožno po levadi nekdanjih mlinov, mimo še nekaj slapov, nazaj proti izhodišču. Nato se odpeljemo v Calheto, kjer obiščemo tovarno ruma in seveda pokusimo končni proizvod. Po kosilu se odpravimo v bližnjo neturistično ribiško vasico Paul do Mar, kjer se je čas ustavil. Po pijači ali dveh se odpravimo v svetovljanski Funchal. Ustavimo se pri slavnem kipu Christiana Ronalda, se sprehodimo po čudoviti Avenidi del Mar, uživamo ob sproščenem utripu starega mesta, preizkusimo slavno pončo in si vzamemo čas za samostojno raziskovanje. Vrnitev v hotel. Nočitev v Funchalu. (H, Z)

Sprehod ob levadah
To je dejansko sprehod ob življenjskih žilah tega atlantskega raja, ki segajo v vse njegove kotičke in mu pomagajo živeti. Po njih se pretakajo sokovi banan, ki bodo še zrastle, sladkor sladkornega trsa, ki bo še pognal, barve neštetih rož, ki bodo še zacvetele, aroma ruma, ki ga bodo še proizvedli … Po njih se pretaka življenje, in to že stoletja. Sprehod ob njih je sprehod skozi zgodovino otoškega življenja in skozi številne življenjske zgodbe. Levade so trden dokaz neuklonljivosti in iznajdljivosti prebivalcev otoka. Vijejo se nad slikovitimi klifi, skozi čudovite gozdove, bujno vegetacijo, skrivnostne predore in ustvarjajo neštete čarobne slapove. Voda daje in je življenje, navdihuje, sprošča … In prav to doživljam, ko se sprehajam ob teh odmaknjenih kanalih. Na kratko rečem temu popolna čarovnija in sprostitev. (Vtisi vodnika Jureta Podobnika)

3. dan: gorski treking na najvišji vrh otoka (priporočamo za aktivne) oz. izlet na sever otoka (za ostale): Funchal–Nunska dolina–Gorski treking Pico Areeiro do Pico Ruivo–Funchal

Zajtrk. Takoj na začetku potovanja se dvignemo do razgledišča nad globoko Nunsko dolino, kamor so se zatekle nune v času piratskih napadov. Stranska cesta nas dvigne na tretji najvišji vrh otoka Pico Areeiro (1817 m), kjer si privoščimo gorski treking (beri spodaj) čez tri najvišje vrhove otoka. Pot nas vodi po dih jemajočih razglediščih čez osrednji gorski masiv do najvišjega vrha otoka, Pico Ruivo (1862 m). Čez celo pot se odpirajo fenomenalni 360-stopinjski razgledi. Ko misliš, da se dan ne more zaključiti lepše, nas preseneti razgledišče nad "fažo" ob morju, ki jo iz visokih strmih klifov namaka nekaj slapov. Na koncu si privoščimo zasluženo kosilo.  Vrnitev v hotel skozi predore. 

Za ne pohodnike imamo pripravljeno potovanje po severu otoka (Pico Areeiro in sprehod do razgledišč - 1 h 30 min, rum s kavo v Porto Cruz ali možnost lagodnega vzpona na najvišji vrh Pico Ruivo - 1 h 30 min).  Nočitev v Funchalu. (H, Z)

Gorski treking Pico Areeiro (1817 m) – Pico das Torres (1851 m) – Pico Ruivo (1862 m)
Že takoj na začetku, od presenečenja samega, ostanem brez sape. Kmalu srce zaigra in prikliče dušo na avanturo. Skočim v gojzarje in ogrnem softshell. Avantura, prihajam naproti. Neverjetni razgledi strmo pod visokimi in prepadnimi stenami s pogledi na razbrazdane ostre stožčaste vrhove osrednjega dela otoka, na grebene in ozke urejene poti, ki deloma prehajajo skozi v vulkansko kamnino prebite predore, me polnijo z energijo in navdihom. Želim si, da se ta planinska avantura nikoli ne konča. Na koncu, ko že pomislim, da se je čudež končal, sledi festival odprtih razgledov na venec golih vršacev na eni in obsežna zimzelena gorata pobočja na drugi strani, ki se strmo spuščajo v modri razpenjeni Atlantik. Dragi moji, to je dan za pomniti, to je dan za živeti. Treking je dolg 9 km in traja 4 h 30 min. do 6 h. Strogo priporočamo! (Vtisi vodnika Senada Osmanaja)

4. dan: treking po vulkanskih nanosih in izlet na vzhod otoka: Funchal – izlet s čolnom okli rta Svetega Lovrenca – pohod po rtu Svetega Lovrenca - tropski vrtovi Monte palace – Funchal 

Zajtrk. Dan začnemo z atraktivno vožnjo okoli rta Svetega Lovrenca. Pogled iz morja na enega najlepših delov Madeire je res osupljiv. Če bomo imeli srečo mogoče vidimo tudi morskega leva (v primeru preveč valovitega morja si rt ogledamo v obe strani peš). Ko se izkrcamo si otok ogledamo še peš. Na 4 km dolgem trekingu nas čakajo osupljivi razgledi čez strme klife in otok Madeira. V daljavi bomo lahko opazovali tudi otočje Desetas in Porto Santo. Treking traja 2 h 30 min. Po zasluženem kosilu obiščemo enega najlepših svetovnih botaničnih vrtov, Monte palace Tropical gardens, kjer nas prav posebej očarajo tropske vrste. Tukaj pokusimo kozarček slovitega madeirskega otoškega vina. V kolikor bomo imeli dovolj časa si bomo privoščili še kratek postanek v centru Funchala. Vrnitev v hotel. Nočitev v Funchalu. (H, Z, čoln)

Vulkanski treking po repu Svetega Lovrenca
Vse, kar sem vedel o Madeiri, preden sem jo zares spoznal, je rt Svetega Lovrenca. Njegove fotografije so se mi zalepile za oko, dokumentarci o njem me navdihovali in vodniki po Madeiri me o njem izzivali. Zdaj sem dobil priložnost raziskati otok in obisk tega rta je bil med prvimi na seznamu. Prvi vtis je bil popolnoma drugačen od preostale Madeire, kot neki tujek s strmimi klifi, skrivnostnimi zalivčki in iz morja rastočimi osamelci. Vsakih nekaj 100 metrov novi dih jemajoči prizori po razgibani surovi pokrajini, sestavljeni iz vulkanskih kamnin in različnih geoloških plasti z ostanki stranskih izpušnih ventilov in s slapovi posušene lave. Tukaj so klifi odprta knjiga geologije in tukaj so razgledi wow, wow, wow. Najlepše je bilo na koncu, na vrhu, s pogledi na spodaj ležeči podaljšek in najstarejši otoški svetilnik na skrajnem robu. Ta treking po vulkanskih nanosih je enostavno odličen. (Vtisi vodnika Senada Osmanaja)

5. dan: izlet na sever: Funchal – gorski prelaz – Levada – Sv. Vincent – razgledišča – Porto Moniz/Seixal – Ribeira da Janela – naravni park Madeire – Funchal
Zajtrk. Vožnja do prelaza z odprtimi pogledi na planine, doline in ocean. Pogledi so prvorazredni tudi na bližnje, z vijoličasto-modrimi agapantusi posejane, levade. Sprehod skozi 600 m dolg lavin predor do visokega slapu in nazaj traja 1 h 15 min. Vožnjo nadaljujemo proti jugu do Sv. Vincenta, znanega po kapelici, vklesani v vulkansko kamnino, in vulkanskih pojavih. Na bližnjem razgledišču sv. Krištofa Bonaventure si privoščimo spektakularen razgled na obalo. Na razgledišču Nevestine tančice pa uživamo v pogledu na slap, ki pada na staro otoško cesto. Slikovita obmorska cesta nas pripelje do naravnih bazenčkov v Porto Moniz (oktober–marec). Čas za kopanje in uživanje. V Seixalu obiščemo podobne bazenčke (april–september). V bližnji Ribeiri da Janela občudujemo visoke osamelce, razmetane v oceanu. Cesta, nazaj v Funchal, nas pelje čez planoto nekdaj razširjenega subtropskega lovorikovca, domovanje prazgodovinskih evropskih gozdov (Unesco). Po mehki travnati »preprogi« se sprehodimo (30 min.) med lovorikovci, po pokrajini, ki spominja na Irsko. Morda uzremo madeirskega dolgoprstega goloba. Vrnitev v Funchal. Nočitev v Funchalu. (H, Z)

6. dan: Funchal – Camara de Lobos – Cabo Girao – faža Dos Padres – otok Porto Santo

Zajtrk. Zjutraj obiščemo slikovito ribiško vasico, znano po obisku Winstona Churchilla. V vasici in pristanišču z barvitimi čolnički je našel motiv za svoje slike. V vasici pokusimo znameniti otoški poncho. Nato se zapeljemo do steklene ploščadi nad enim najvišjih klifov v Evropi. Pogled pod nogami: »Jeeee ... O moj bog!« Sledi obisk slikovite faže, poraščene s plantažo banan in drugim sadjem. Pot do faže je edinstvena, ena in edina, beri: strm spust z gondolo. Posedimo v restavraciji. Medtem ko valovi tolčejo v visoke stene, absorbiramo sončno energijo. Uf, paše. Po končanem ogledu se napotimo proti letališču. Polet (20 min.) na zlati otok Porto Santo. Namestitev na Portu Santu. (H, Z, letalo)

Porto Santo
Če je Madeira otok cvetja, levad, neštetih slapov, visokih gora, redkih črnih plaž, številnih cestnih predorov ... je Porto Santo njeno popolno nasprotje in potovalna nadgradnja. Tukaj prevladujejo dolge zlate peščene plaže, turkizne barve morja, prava puščava in stepska pokrajina v nižinah ter gozdovi borovcev v višinah. Otok je slabo turistično raziskan, mene so očarali dramatični klifi z razgledi na okoliške otočke in čeri, vijuganje med puščavo, zeleno pokrajino in hribovitimi gozdovi, vmes pa cvetoče travniške rastline. Celoten otok je biološki rezervat, ki je pod zaščito Unesca. Ni naključje, da je Kolumb tukaj preživel nekaj let svojega življenja, preden je odkril Novi svet, in da je prav tukaj dal oženiti svojo hčerko za lokalnega veljaka. Porto Santo mi predstavlja vrhunec potovanja in široko paleto doživetij. Otok ima to, česar Madeira nima, svoj čar in umirjenost. Zato že komaj čakam, da ga ponovno obiščem. (Vtisi vodnika Senada Osmanaja)

7. dan: otok Porto Santo – izlet z električnim kolesom po otoku
Zajtrk. Zjutraj se s kolesi odpravimo odkrivat spektakularne klife s pogledi na sosednje manjše otočke, 9 km dolgo peščeno plažo, zalivčke sredi klifov in modrino Atlantskega oceana z otoki in čermi kot kontrast rjavkastim stenam, zeleni pokrajini in zlati barvi peska. Nočitev na Portu Santu. (H, Z, kolesa)

Izlet z električnim kolesom po otoku (13, 17 ali 22 km)
a) Izlet s kolesi je primeren za vsakogar z osnovno fizično kondicijo. Prvi del je dolg 13 km in na začetku poteka po obalni cesti s peščeno obalo, preden preide v makadamsko cesto z nekaj položnimi vzponi. Izlet z električnimi kolesi (po želji gre lahko kdo s preveč kondicije tudi z gorskim) kombiniramo s hojo do razgledišč na klifasto obalo in sosednje otočke. Vrnitev v hotel.
b) Podaljšek, dolg 4 km, poteka po asfaltni cesti in ga namenimo obisku vertikalnih bazaltnih stebrov, razgledišču na severni del otoka, hudourniškim grapam in golf igrišču. Vrnitev v hotel.
c) Najdaljši organizirani del kolesarjenja je dolg 22 km in se nadaljuje po asfaltni in priobalni ravninski cesti do glavne otoške naselbine Vila Baleira. Tukaj obiščemo lokalno restavracijo na stari tržnici, na koncu glavne mestne promenade, dolge 341 korakov (stopalo št. 42). Posedemo se za stare betonske mize, ki so jih branjevke uporabljale za prodajo sadja in zelenjave. Po poznem kosilu/prigrizku se vrnemo v hotel.

8. dan: Porto Santo: prost dan
Zajtrk. Prosto za poležavanje na 9 km dolgi peščeni plaži in sprehode do otoške največje naselbine Vila Baleira. Priporočamo ogled Kolumbove hiše, osrednjega pokopališča in sprehod po glavni ulici za pešce. Na ta dan se lahko opcijsko odločite tudi za potapljanje ali snorkljanje, igranje golfa, izlet s kajakom, izlet z ladjico na sosednje otočke. Nočitev na Portu Santu. (H, Z)

9. dan: Porto Santo – celodnevni rent-a-car izlet po otoku in treking na Beli vrh
Zajtrk. Dan začnemo s sprehodom po puščavi. Očarajo nas sipine in strjen pesek v raznolikih oblikah zlatega peska. Posebno doživetje pričara občutek puščave, obdane s prostranim oceanom. Po brezpotjih se premaknemo do razgledišča z neverjetnimi prizori čez severno stran otoka in otoček Peščena fontana. Očarani nad razgledi se spustimo do morja, kjer nas čaka nekaj divjih naravnih bazenčkov. Skok v bazenček. Po sprostitvi sledi izredno lep sprehod (1 h 30 min. do 2 h) na Beli vrh, s pogledi na sosednje vršace in najvišji vrh otoka Pico do Facho (517 m) ter zeleno dolino in edino cesto, ki vijuga po slikoviti pokrajini pod terasami nekdaj obdelovanih polj žita. Nato zavijemo v gozd borovcev. Hodimo po robu skale z dih jemajočimi prizori na spodaj ležeče divje obale s pogledi na otok Ilheu de Cima. Ne, to ne more biti res, kakšna lepota! Po koncu sestopa odrinemo še do zadnje razgledne točke s pogledom na Vila Baleira in celoten otok. Tukaj nas očarajo trije stari leseno-kamniti mlini na veter, ki so jih nekoč uporabljali za mletje žita. Načrtovan je večerni polet v Funchal.
Namestitev v Machicu ali Santa Cruzu, za odhode november–maj. (H, Z, rent-a-car, notranji let)
Nočitev na Portu Santu, za odhode junij–oktober. (H, Z, rent-a-car)

10. dan: povratek proti domu: Porto Santo/Funchal – Ljubljana oz. bližnje letališče (prihod domov)
Predviden je jutranji polet proti domu. (letalo)

CENA: 

5. - 14.4.2024 = paket 1.056 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 550 eur/os naprej z vključenima dvema notranjima letoma, taksami in prtljago 

17. - 26.5.2024 = paket 1.071 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 550 eur/os naprej z vključenima dvema notranjima letoma, taksami in prtljago 

2. - 11.8.2024 = paket 1.137 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 550 eur/os naprej z vključenima dvema notranjima letoma, taksami in prtljago 

27.8. - 5.9.2024 = paket 1.119 eur/os pri 20 osebah + povratna letalska karta od ca 550 eur/os naprej z vključenima dvema notranjima letoma, taksami in prtljago 

Doplačilo v vseh terminih za manjšo skupino 15 -19 oseb = 90 eur/os oz. še manjšo skupino 11–14 oseb = 200 eur/os.
Popust 50 eur/osebo za vse, ki ste z nami že potovali.

V ceni je vključeno:

 • vse nastanitve v prijetnih hotelih 3* ali 4* v dvoposteljnih sobah,
 • 9-krat zajtrk,
 • prevoz z privatnim avtobusom (16 oz. 23 sedežni odvisno od velikosti skupine), vsi stroški šoferja so vključeni,
 • celodnevni rent-a-car na otoku Porto Santo (vozimo sami),
 • celodnevni najem električnega kolesa na Portu Santu,
 • povratna vozovnica za gondolo v fažo Dos Padres,
 • izlet z ladjico po rtu Svetega Lovrenca (1 h),
 • vse vstopnine po programu (naravni bazenčki Porto Moniz, tropski botanični vrt z degustacijo madeirčana),
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • stroški organizacije.

Cena ne vključuje: 

 • skupna blagajna: 25 eur/os (dodatne vstopnine, napitnine, gorivo za najeti avtomobil Porto Santo in stroški tekoče porabe skupine),
 • prevoz do odhodnega/s prihodnega letališča do Ljubljane (če se ne leti iz Ljubljane), 
 • vse kar ni navedeno pod rubriko »V ceni je vključeno«.

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih), se plača 400 eur/os. akontacije ter letalska vozovnica. Preostanek plačila se plača ca. en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po zoom srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov ...), na katere nimamo vpliva, se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.

Vodnik na potovanju: Senad Osmanaj oz. Jure Podobnik oz. Meri Praprotnik oz. Peter Eržen (profesionalni vodniki z licenco GZS), ki Madeiro odlično poznajo in smo prepričani, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • KAKO POTUJEMO: Prevozi so z privatnim avtobusom (16 oz. 23 sedežni, odvisno od velikosti skupine), vsi stroški šoferja so vključeni. Na otoku Porto Santo potujemo z najetimi avtomobili, ki jih vozimo sami in z električnimi kolesi. 
 • NASTANITEV: 9x spanje v dvoposteljni sobi v izbranih preverjenih hotelih 3 ali 4 zvezdice z vključenimi zajtrki. 
 • HRANA: Na svoj račun boste prišli ljubitelji morske hrane. Najbolj znana ribja jed Madeire je Espada com banana. Njihova nacionalna jed so goveji ražnjiči na lovorjevih nabodalih imenovani Espetada. Na voljo imajo tudi veliko sadja. Izvrstne so tudi sladice s sirupom iz sladkornega trsa. Madeira je znana po odličnem rumu in sladkih vinih. Najbolj znana alkoholna pijača je poncha. Poskusili bomo lahko tudi gazirani sok iz pasijonke. V kulinaričnih dobrotah, bodo tudi vegetarijanci, zase kaj primernega našli.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje po Madeiri je enostavno in sproščeno, aktivno naravnano. Trekingi oz. sprehodi bodo prilagojeni vašim zmožnostim, povsod kjer je to možno (oz. jih lahko po želji izpustite). Potovanja je primerno za vsakogar, ki želi potovati na aktiven in popotniški način in je ljubitelj narave.
 • VREME: Vreme Madeire je nepredvidljivo in znano po tem da se v enem dnevu lahko izmenjajo vsi štirje letni časi, kljub temu da je otok opevan kot otok večne pomladi. Temperature na najvišjih vrhovih se lahko čez poletje spustijo tudi do 5 stopinj Celzija, medtem ko je v priobalnem pasu 25 stopinj Celzija. Kljub vsem posebnostim lahko rečemo da tukaj prevladujejo blage zime, včasih presenetljivo tople kot sredi poletja. V času poletja tukaj prevladujejo človeku prijetne temperature do 25 stopinj Celzija. Čez celo leto se povprečne temperature gibljejo med 15 in 25 stopinjami, pozimi je več padavin, medtem ko so poletja bolj sušna. Temperature oceana se gibljejo med 18 in 23 stopinjami čez celo leto. Morje je vedno valovito in primerno za kopanje edino v varnih zavetrjih naravnih bazenčkov. Veter je tukaj stalnica, nanj se hitro privadimo. Vreme na otoku Porto Santo je povsem drugačno kot na sosednji Madeiri. Prevladujejo puščavsko-stepske razmere v nižinah, dnevi so bolj vroči, padavin je manj. V hribovitih predelih je več zelenja in gozdov.
 • ZDRAVJE:  Več na zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. Preko nas lahko uredimo Coris zavarovanje.
 • VARNOST: Madeira in Porto Santo (ki spadata pod Portugalsko) sta izredno varna otoka. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: Najbolj znani spominčki iz Madeire so čipke, pletene košare, marmelade, likerji, desertna vina, rum, tradicionalne sladice in cvetje. Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter debetno kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
 • VIZUM: Slovenci za potovanje na Madeiro in Porto Santo ne potrebujemo vize.

Nekaj vtisov potnikov iz potovanja po Madeiri in Porto Santu

Ocena potovanja (1-10): 10 – zelo zanimiv program, ki omogoča drugačen pogled na otok kot celoto; daje vpogled v preteklost kot tudi sedanjost. Predvsem pa se izogiba instant turistični ponudbi in množici ljudi. Želim si še veliko takih vodnikov, kot je Jure. Zgodovino krajev, ki smo jih obiskali je predstavil zelo slikovito in veliko naklonjenostjo.
Alenka

Ocena potovanja (1-10): 10; zelo zadovoljna glede vsega, vse super organizirano
Vodnik je krasen, zorganiziran, poln informacij, poleg vsega pa še zabaven – skratka TOP
Prevzel me je otok, narava in čar otoka, potem pa je super ker je skupina bila majhna in smo se res dobro ujeli in vse je bilo dobro organizirano
Bilo je res krasno in zabavno in sigurno bomo še potovali z vami. LP,
Mojca

Ocena potovanja (1-10): 10+ program vrhunski
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Meri, še enkrat se ji zahvaljujeva za to potovanje, ki je bilo izpeljano vrhunsko.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Otok naju je popolnoma prevzel, družb odlična
Irena in Jože

Uroš, pozdravljeni, 
z Markom se zahvaljujeva za prečudovito potovanje z zelo lepimi spomini.
Program potovanja je bil zelo dober, butičen. Vodil nas je tudi po bolj skritih kotičkih Madeire in Porta Santa. To nama je bilo všeč. Organizacija je bila brezhibna; izlet s kolesi na Portu Santu je bil prečudovit. Tudi lokalni šofer kombija je bil vedno točen in nasmejan in nas je zelo lepo popeljal po strmih in zavitih cestah.
Vodnik Jure je bil odličen, odlično pripravljen; vedno pripravljen podeliti z nami dodatne informacije; skupno organizirana kosila so skupino še bolj povezala.
Hvala in lep pozdrav
Slava in Marko

Greste z nami na čudovito Madeiro in Porto Santo?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media