Vrhunci Portugalske

 • Termini: 27.4. - 5.5., 18. - 26.6. in 21. - 29.10.2023
 • Trajanje potovanja: 9 dni
 • Skupina: min. 8 - maks. 18 popotnikov 
 • Cena: 1.230 eur/os pri 14 osebah + povratna letalska karta z vsemi taksami in vključenim doplačilom za prtljago od ca 300 eur/os (pri zgodnji prijavi)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine kadarkoli oz. po dogovoru (lahko pripravimo program po vaši želji). Potovanje je primerno tudi za aktivne družine.

Potovanje bo v majhni skupini le 8-18 oseb kar je dodatna prednost.

Portugalska ima srednjeveška mesta, čudovite gradove in arhitekturo, slikovite starodavne vasice, svetovno znano kulinariko, odlična vina, lepo naravo, ene najbolj spektakularnih plaž na svetu in pa predvsem odprte ter izjemno srčne domačine. Kot ena najstarejših držav in nekdaj vodilna pomorska velesila se lahko pohvali z izjemno pestro zgodovino in umetnostjo, ki jo bomo spoznavali na vsakem koraku. Nagovorile nas bodo s soncem obsijane ulice, okrašene z barvito keramiko, na katerih je vedno živahno, saj dežela vrvi od življenja. To je potovanje za dušo saj se v Portugalsko lahko hitro zaljubiš.

Zakaj potovati z nami na Portugalsko?

 • Številni Unescovi zakladi: Sintra, Elvas, Tomar, Evora, Belem, Batalha, Ribeira ...
 • Porto – eno najbolj fotogeničnih mest s predelom Ribeira, modrimi keramičnimi mozaiki in vožnja z ladjico pod številnimi mostovi na reki Douro.
 • Odkrivanje skritih biserov Portugalske (starodavna odročna vasica Piodao in fotogenični Foz de Egua, kjer se bomo počutili kot prvi raziskovalci).
 • Monsanto – najbolj slikovita portugalska vas z granitnimi hišami, ki še danes ohranja svoj mistični čar.
 • Tomar – mesto vitezov templjarjev.
 • Batalha – samostan gotskega stila, ki šteje za eno največjih portugalskih bogastev.
 • Fatima – romarsko središče posvečeno Sveti Mariji.
 • Nazare – eden najstarejših ribiških krajev, kjer postavljajo rekorde deskarji na visokih valovih.
 • Obidos – romantično srednjeveško mesto (eno od portugalskih čudes) znano po češnjevem likerju Ginjinha.
 • Sintra – kraljevsko mesto (Unesco) s pravljičnim gradom Palacio da Pena in romantičnim Quinta da Regaleira, kjer nas bo očaral "iniciacijski" vodnjak.
 • Cabo da Roca – najbolj zahodna točka Evrope.
 • Lizbona – šarmantno mesto, kjer se vozimo s tramvajem, poskušamo odlično sladico in se prepuščamo tradicionalni glasbi fado.
 • Evora – biser umetnosti s svojo posebno arhitekturo, rimskim templjem, zanimivo kostnico in skrivnostnimi megaliti.
 • Elvas – največja utrdba Evrope z impresivno trdnjavo v obliki zvezde in ogromnim akvaduktom.
 • Monsaraz – skriti biser Portugalske (ena najlepših srednjeveških vasic, kjer se bo ustavil čas).
 • Pokrajina Alentejo s plantažami plutovca, oljk, vinskimi trtami ...
 • Algarve – odkrivanje najlepših peščenih plaž z oranžnimi pečinami in turkiznim morjem.
 • Benagil jama – izbrana za eno najlepših naravnih jam na svetu.
 • Srednjeveški gradovi in romantična mesta, peščene plaže, pestra zgodovina, odlična hrana in vina. Ter seveda lepa narava.
 • Portugalci delajo to deželo tako posebno, ker so eni najbolj prijetnih in srčnih ljudi Evrope.
 • Degustiranje odličnega portovca, ki se odlično prileže z znamenitimi portugalskimi sladicami.

PROGRAM PO DNEVIH:

Vse nastanitve z vključenim zajtrkom so v prijetnih popotniških hotelih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah.

1. dan: Let do Porta in ogled glavnih znamenitosti mesta (ca. 20 km) 

Po pristanku na letališču v Portu nas čaka odkrivanje glavnih znamenitosti mesta ob reki Douro, tudi nekdanji evropski prestolnice kulture, kar mestu daje prav poseben čar. Pogledali si bomo slavno železniško postajo s svojimi modrimi mozaiki, se sprehodili mimo knjigarne Livraria Lello, ki je bila navdih za slavno knjižnico v filmih o Harryju Potterju in občudovali simbol mesta Porto - stolp Torre dos Clérigos. Potem bomo odkrivali najlepše predele mesta, staro mestno četrt Ribeira (Unesco) ter uživali v zanimivi vožnji z ladjo po reki Douro, iz katere je pogled na Porto najlepši. Vzeli si bomo čas za kosilo. Potem sledi ogled ene od številnih vinskih kleti na drugi strani reke, kjer bomo izvedeli vse o zgodovini in proizvodnji portugalskega vina portovca, ki izvira prav od tu. Na koncu ogleda sledi obvezno poskušanje in degustiranje slavnega vina. Po ogledu vinske kleti bo nekaj prostega časa za samostojno pohajkovanje in raziskovanje ljubko barvitega zgodovinskega jedra. Spanje Porto 

2. dan: Odkrivanje čudovite gorske vasice Piodao in fotogenični Foz de Egua – Narodni park Serra de Estrela – magična vasica Monsanto - Castelo Branco (ca. 350 km)

Čaka nas eden od vrhuncev potovanja po Portugalski, saj bomo odkrivali prave lokalne bisere, ki so samo za prave popotnike.  Najprej se bomo po ovinkasti cesti zapeljali v odmaknjena področja Serre do Acor ("Jastrebove gore"), kjer leži slikovita starodavna vasica Piodao. Počutili se boste kot da ste prišli na konec sveta. Barviti vasici dajejo poseben čar kamnite hiše pokrite s skrilavci, slikovita lega ter domačini. V bližini pa očara fotogenični Foz de Egua s starodavnimi kamnitimi in visečim mostom. Raj za fotografe. Sledi vožnja po južni strani narodnega parka Serra de Estrela ("Zvezdne gore") s foto postanki. Pozno popoldan bomo prispeli do mistične vasice Monsanto, ki je bila pred desetletji izbrana za najbolj portugalsko vas in še danes ohranja svoj čar. Granitne hiše so stisnjene med orjaške balvane, od katerih so mnogi od njih sestavni del hiš, kot stene ali stopnice. Sprehodili se bomo po ljubkih ozkih ulicah, ki so vklesane v kamen v strmem hribu in se počutili kot prvi raziskovalci. Po ogledu se bomo zapeljali do kraja Castelo Branco ("Beli grad"). Spanje Castelo Branco

3. dan: Castelo Branco – Tomar, mesto vitezov templjarjev – romarska Fatima – impresivni samostan Batalha – obmorski Nazare (ca. 230 km)

Dan bomo namenili spoznavanju impresivne dediščine, ki jo je na Portugalskem pustilo krščanstvo. Po zajtrku se bomo zapeljali v Tomar – mesto vitezov templjarjev. To je tradicionalno mestece s pobeljenimi hišami in ozkimi tlakovanimi ulicami, kjer nas čaka ogled samostana Convento de Cristo, ki ga je ustanovil prvi mojster vitezov templjarjev in je postal tudi sedež tega viteškega reda. Naslednji postanek bomo naredili v mestu Fatima, ki je eno izmed glavnih Marijinih romarskih svetišč v Evropi, saj se je tam leta 1917 Sveta Marija prikazovala trem pastirčkom. Sledi vožnja do Batalhe s čudovitim samostanom, ki je ena najbolj impresivnih verskih zgradb na Portugalskem, v katerem so pokopani številni velikani portugalske zgodovine. Dan bomo zaključili v obmorskem mestu Nazare, enem od najstarejših ribiških krajev na Portugalskem. Glavno podobo mu daje dolga peščena plaža, nad mestom pa se dviga impresivni Sítio s katerega bomo imeli lep pogled na portugalsko obalo. Tu deskarji postavljajo svetovne rekorde v deskanju po ekstremno visokih valovih (tudi več kot 24 metrov visoko). Za večerjo svetujemo ribje specialitete. Spanje Nazare

4. dan: Nazare – srednjeveški Obidos – magična Sintra s palačami – najbolj zahodna točka Evrope Cabo da Roca – prestolnica Lizbona (ca. 210 km)

Prvi postanek bomo naredili v srednjeveški vasici Obidos, ki se nahaja znotraj grajskega obzidja. To bo pravo potovanje skozi čas. Sprehodili se bomo po romantičnih ulicah, kjer boste lahko poskusili tudi slovito višnjevo pijačo Ginjinha. Zapeljali se bomo v Sintro, ki velja za eno izmed čudes Portugalske. Nekoč kraljevsko mesto je danes pod zaščito Unesca. Tu je našel navdih Hans Christian Andersen, ki je Sintro opisal kot "najlepše mesto na Portugalskem". Ogledali si bomo pravljično kraljevsko palačo Palácio da Pena (tudi od znotraj), ki navduši s svojimi barvami in tudi drugi biser mesta, romantično palačo Quinta da Regaleira, kjer nas očara spiralno stopnišče, ki vodi v iniciacijski vodnjak. Nadaljujemo do rta Cabo da Roca, najbolj zahodne točke Portugalske ter celinske Evrope. S 140 m visoke stene bomo občudovali divji Atlantski ocean, potem pa se zapeljali vse do Lizbone, glavnega mesta Portugalske. Večer v Lizboni bomo lahko (opcijsko) preživeli ob zvokih melanholičnega fada, tradicionalni glasbi in odlični hrani. Spanje Lizbona

5. dan: Ogled prestolnice Lizbone (duša mesta Alfama, grad São Jorge, četrt Belem) – megalitski Cromeleque dos Almendres - biser umetnosti Evora (Unesco) (ca. 210 km)

Čaka nas odkrivanje prestolnice Portugalske, ki je eno najstarejših mest na svetu, polno zgodb in kjer sonce sije kar 290 dni na leto. Skozi slikovite soseske proti gradu São Jorge, se bomo zapeljali z legendarnim starinskim tramvajem št. 28. Mogočen grad je ena največjih znamenitosti Lizbone, zato si ga bomo pogledali tudi od znotraj. Sprehodili se bomo skozi najstarejši predel mesta Alfamo, ki je duša mesta, potem pa raziskali še četrt Belem. Občudovali bomo fotogenični stolp in palačo Belem (pod Unescom), se ustavili pri spomeniku raziskovalcev, samostanu Sao Jeronimo in si privoščili najboljšo sladico v mestu. Popoldan se bomo zapeljali proti Evori ter si ob poti pogledali še skrivnostni Cromeleque dos Almendres, najpomembnejšo megalitsko skupino Iberskega polotoka. Sledi prihod v Evoro (Unesco), ki jo imenujejo tudi »mesto muzej« in so jo portugalski kralji v 15. stoletju izbrali za svoje prebivališče. Spanje Evora

6. dan: Evora – Elvas kot največja utrdba Evrope – Redondo s plutovcem – srednjeveški Monsaraz – Evora (ca. 210 km)

Zjutraj si bomo ogledali najbolje ohranjen rimski tempelj v tem delu sveta ("Dianin tempelj") in nenavadno Kapelo kosti ter se sprehodili po zanimivih ulicah. Nadaljujemo do bližnje tovarne za predelavo plute, kjer bomo izvedeli vse o plutovcih, pridelavi plute in imeli možnost izdelke iz plute tudi kupiti. Nato se bomo zapeljali do utrjenega mesta Elvas, nekdanjega kompleksa vojaških utrdb, ki je imel pomembno vlogo pri ohranitvi neodvisnosti Portugalske. Pred mestom bomo najprej zagledali čudovit 31 m visok akvadukt Amoreira, ki se razteza v dolžini 8 km in je sestavljen iz 843 lokov. Ogledamo si impresivno trdnjavo Nossa Senhora da Graça, ki iz zraka izgleda kot zvezda, potem pa bomo vstopili v največjo utrdbo Evrope, mesto Elvas (pod Unescovo zaščito). Vzamemo si čas za kosilo. Popoldan nas čaka raziskovanje razgledne srednjeveške vasice Monsaraz, še enega od skritih biserov Portugalske. Vasica velja za eno lepših v deželi, s katere je krasen razgled po okolici in bližnjem jezeru Alqueva, enem največjih umetnih jezer v Evropi. Sprehodili se bomo po ulicah z belimi fasadami in opečnatimi strehami, kjer se bomo lahko prestavili v neke druge čase. Sledi vrnitev v Evoro. Spanje Evora

7. dan: Evora – vožnja do Algarveja – odkrivanje juga Portugalske – prijeten Lagos s krasnimi peščenimi plažami (ca. 250 km)

Čaka nas vožnja prek zanimive pokrajine Alentejo do samega skrajnega juga Portugalske – Algarve. Naš cilj bo obmorsko mesto Lagos. Sprehodili se bomo po glavni promenadi in zgodovinskem jedru z zanimivimi stavbami. V eni od številnih restavracij si bomo vzeli čas za kosilo. Popoldne bomo namenili raziskovanju in uživanju na osupljivih plažah Lagosa. Zapeljali se bomo do rta Ponta da Piedade, kjer bomo lako videli do 20 metrov visoke morske stebre, krhke kamnite oboke in skrite jame. Rt velja za eno najlepših naravnih znamenitosti Algarveja. Lesene stopnice nas bodo vodile v slikovite zalive s krasnimi peščenimi plažami (Praia de Dona Ana, Praia do Camino). Kdo gre prvi v kristalno modro morje? Za večerjo si bomo privoščili morske dobrote ter se kasneje (po želji), lahko predajali živahnemu nočnemu utripu Lagosa. Spanje Lagos

8. dan: Lagos – magična morska jama Benagil – peščena plaža Praia de Marinha – Lagos (ca. 100 km)

Zjutraj se bomo lahko odpravili na ogled morske jame Benagil (opcijsko), ki jo uvrščajo med eno najbolj osupljivih naravnih jam sveta. Zgrajena je iz rumenega apnenca, posebnost jame pa je strešno okno skozi katerega sončni žarki vstopajo v jamo s peščeno plažo v notranjosti in ustvarjajo neverjetne barvne odtenke. Morska jama ima dostop le skozi odprtino dostopno z morske strani. Čudovita igra narave. To in številne druge morske jame ter skrite peščene plaže si bomo lahko ogledali na turi z motornim čolnom. Po tej dogodivščini se bomo zapeljali do čudovite peščene plaže Praia de Marinha ("mornarske plaže"), ki je znana po svojem dvojnem skalnem naravnem mostu, ki na določeni točki spominja na "srček". Prepustili se bomo uživanju in razvajanju na tej krasni plaži z značilnimi morskimi stebri in mogočnimi pečinami. Sledi vrnitev v Lagos. Spanje Lagos 

9. dan: Prosto dopoldne v Lagosu - Faro - let proti domu in prihod domov (ca 100 km)

Zadnji dan bomo imeli prosto dopoldne za uživanje na eni od plaž v bližini Lagosa ali za prosto pohajkovanje po mestu do odhoda na letališče. Čaka nas vožnja na letališče Faro, od koder bomo polni novih doživetij poleteli proti domu

CENA: 1.230 eur/os pri 14 osebah + povratna letalska karta z vsemi taksami in vključenim doplačilom za prtljago od ca 300 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi)

Doplačilo za majhno skupino: 10 – 13 oseb = 100 eur/os oz. 8 - 9 oseb = 140 eur/os.
Popust za vse, ki ste z nami že potovali 50 eur/os.

V ceni je vključeno (zelo veliko):

 • vse nastanitve (8x) v prijetnih popotniških hotelih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah;
 • 8x vključen zajtrk,
 • najem avtov (oz. kombiji) z vključenimi zavarovanji (kasko);
 • ladja po reki Douro (Porto);
 • voden ogled in degustacija portovca v izbrani vinski kleti;
 • voden ogled tovarne plute;
 • tramvaj št. 28 v Lizboni;
 • vse vstopnine po programu (Tomar – templarski samostan Convent of Christ, Batalha samostan, Sintra palača Palacio da Pena in Quinta de Regaleira, Lizbona – grad Sv. Jurija, Evora – Kapela kosti/Chapel of Bones, Elvas – trdnjava Nossa Senhora da Graça, Cromeleque dos Almendres);
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS, ki je tudi šofer;
 • organizacija;

Cena ne vključuje: gorivo, cestnine in parkirnine (ca 65 eur), dodatne hrane, pijače in osebnih izdatkov, opcijske aktivnosti (jama Benagil ca 30 eur/os, fado večer z živo glasbo, petjem ter hrano ca 40 eur/os), prevoz na letališče (bo urejen za skupino). Če je karkoli kar ni pod cena vključuje. 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Dodatno vam lahko uredimo Coris zavarovanje oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Predviden vodnik na potovanju: Jure Podobnik, Klavdij Lukežič oz. Peter Eržen oz. Meri Praprotnik. Vsi so profesionalni vodniki z licenco GZS. Prepričani smo, da boste zadovoljni z vodenjem in organizacijo. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • KAKO POTUJEMO? Z najetim kombijem, ki ga vozi slovenski vodnik, če je v skupini 8 oseb (oz. možno tudi z dodatnimi najetimi avti). V tem primeru vozi dodatno vozilo en (oz. dva) udeleženca. Dnevno se prevozi ca 215 km. 
 • NASTANITEV: Vse nastanitve z vključenim zajtrkom so v prijetnih popotniških hotelih (večinoma 3*) v dvoposteljnih sobah;
 • HRANA: Zajtrki so vključeni. Sredi dneva bo čas za hitro kosilo ali malico. Večerje so lahko skupne ali v lastni režiji v tascasis (tradicionalne gostilne), restavracijah oz. lahko ponekod v nastanitvah, kjer spimo. Portugalci imajo veliko morske hrane (sardine na žaru, polenovke, tunini zrezki, ribji brodeti ...). Pojedo tudi precej svinjine in suhomesnih izdelkov, skoraj vsaka regija ima svoje značilne sire. Dovolj je tudi vegetarijanske hrane. Tipične sladice so dediščina arabske kulture. Seveda je dežela poznana po odličnih vinih.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno popotnikom po duši in ljudem, ki imajo radi aktivna potovanja.
 • ŠTEVILO OSEB: 8 – maks. 18. Potovanje bo v mali skupini, kar je dodatna prednost. 
 • VREME: Za Portugalsko so značilna dolga vroča poletja in mile zime. Povprečna poletna dnevna temperatura je ca 20 stopinj, seveda pa ni nič nenavadnega, če dnevne temperature sežejo čez trideset stopinj. Najbolj sončni meseci so junij, julij in avgust. V teh mesecih je tudi najmanj padavin, zato je vreme izjemno stabilno. Poletna temperatura morja (Algarve) je povprečno med 21 – 23 stopinjami.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • VARNOST: Portugalska je varna dežela. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
 • SPOMINKI: Izdelki iz keramike so zagotovo najbolj tipičen spominek iz Portugalske. Poznana je tudi po čipkah in barvitem tekstilu. V Evori so tipični izdelki iz plute. Seveda pa so odlično darilo tudi portugalska vina. Za nakup je dobro imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Svetujemo tudi nekaj gotovine za vsak slučaj.
 • ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V, uporabljajo standardne vtičnice.
 • VALUTA: Je evro kot pri nas.
 • VIZUM: Slovenci za potovanje na Portugalsko ne potrebujemo vize.

Pri odhodu boste dobili zloženko, kjer bodo dodatne informacije o Portugalski. Približno en mesec pred potovanjem bo zoom srečanje vseh udeležencev potovanja z vodnikom in organizatorjem, kjer se bomo pogovorili o vseh podrobnostih.

Komentarja iz potovanja po Portugalski: 

Ocena potovanja (1-10): 9
Odličen program. Portugalska me je prijetno presenetila. V tednu dni smo prepotovali praktično celotno Portugalsko od vetrovnih krajev ob Atlantiku, do vročih predelov v notranjosti. Država z izjemno zgodovino in ohranjenimi palačami. Vsak dan smo videli kaj, kar je navduševalo, če to ni bila palača je bila prekrasna narava, skrite in slikovite ulice v mestih, grajska obzidja. In veliko prehojenih stopnic bodisi na razgledno točko ali do plaže. Portugalska je absolutno vredna ogleda.
Kako ste zadovoljni z vodnikom? 10. Hvala Klavdiju za profesionalno izveden program, pomoč in posluh za naše želje.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Obisk vasic Piodao in Monsanto, kjer dobiš občutek, da se je čas ustavil, pravljični grad v Sintri, Lizbona z večerom fada, neskončne plaže v Nazareju, slikovite pečine in plaže Lagosa do katerih je potrebno premagati kar nekaj stopnic, jame v Benagilu, ter odlična hrana.
Bojana

Pozdravljen
Hvala lepa za nepozabno doživetje. Meni je bil ta teden popoln :)
Ocena potovanja: 10
Super program in super vodnik, mogoče le malce manj hitenja in več za dejansko srkanje vsega lepega. (naš komentar: dodali smo dodaten dan)
Kako ste zadovoljni z vodnikom? Zelo zadovoljna. Profesionalen, potrpežljiv, prijazen, zabaven, neumoren.
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Monsanto, mesto templarjev, Sintra, iniciacijski vodnjak, Z točka, Lizbona, obala. V bistvu čisto vse.
Metka

Greste z nami odkrivat čudovito Portugalsko?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2023 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media