Svalbard s polarnimi medvedi

 • Termini: junij, julij, avgust za individ. potnike oz. zaključene skupine
 • Trajanje potovanja: 9 dni
 • Skupina: od min. 1 - maks. 20 potnikov
 • Cena: od 3.450 eur/osebo za križarjenje (cena je odvisna od kabine) + let. karta  (možnost tudi cenejšega križarjenja od 2.850 eur/os naprej na 49,5 metrski jadrnici za maks. 33 oseb + posadko)   
 • Info: Uroš Ravbar
 • Gsm: 031- 684 651
 • uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

VAŽNO - najcenejše dvoposteljne kabine se lahko zasedejo tudi precej več kot eno leto vnaprej. Zato nas čimprej kontaktirajte. 

Smo specialisti za Arktiko. 

Od bližnjih srečanj z ledenimi gorami, ledeniki in fjordi do spoznavanja in opazovanja edinstvenih živalskih vrst je to potovanje nenehnih vrhuncev. Na preži za divjimi živalmi (polarni medvedi, kiti, tjulnji, jeleni …) boste odkrivali okolico, ne samo z ekspedicijsko ladjo, temveč tudi s posebnimi čolni zodiaki in peš. Na vas čaka posebno arktično doživetje po divji pokrajini

Na 8 dnevnem križarjenju je ca 99% verjetnost, da boste videli polarnega medveda. Svalbard je najboljši kraj na svetu za opazovanje polarnih medvedov. Ocenjujejo, da je na Svalbardu ca 6.000 polarnih medvedov, prebivalcev pa le 3.000.

Svalbard - zakaj z nami na pot:

 • Za vas smo izbrali posebno ekspedicijsko ladjo z odlično posadko.
 • Na njej boste imeli pisano druščino popotnikov iz vseh koncev sveta. 
 • Predavatelji in ekspedicijska ekipa so odlični, tudi predavanja so izredno zanimiva.
 • Počutili se boste kot prvi raziskovalci, ki odkrivajo nov, neodkrit kontinent.
 • Na vas čaka opazovanje mogočnih ledenih gora in ledenikov, navdihujoča pokrajina in edinstveno živalstvo (polarni medvedi, kiti, tjulnji, jeleni ...). 
 • Na Svalbard smo že organizirali številna individualna potovanja in vam bomo znali dobro svetovati. 

Program po dnevih:

1. dan: let iz Ljubljane oz. okoliških letališč, večerni prihod v Longyearbyen, namestitev v hotelu. Že prvi večer boste lahko očarani nad polnočnim soncem.

2.dan: Longyearbyen (večerja vključena)

Dopoldan prosto za samostojno odkrivanje prestolnice Svalbarda. Popoldan se vkrcamo na ekspedicijsko ladjo, kjer imamo tudi večerjo. Zvečer odrinemo iz pristanišča. Longyearbyen je največje naselje na Svalbardskem arhipelagu, kjer živi okoli 2.060 prebivalcev in kjer je približno tudi toliko motornih sani. Naselje je bilo ustanovljeno leta 1906 zaradi premogovniške industrije. Večina prebivalcev je Norvežanov, nekaj pa je tudi Rusov. Na otoku so štiri naselja in nekaj znanstvenih postaj. Barentsburg je rusko premogovniško naselje, kjer živi okoli 850 prebivalcev. V Sveagruvi imajo svoj rudnik Norvežani, tu živi okoli 100 prebivalcev in Ny Alesund, kjer je znanstvena postaja in kjer živi med 30 in 150 prebivalcev – odvisno od sezone. Vsa naselja se nahajajo na zahodni obali zaradi milejšega podnebja in toplega zalivskega toka. 

3. – 8. dan: Arhipelag Svalbard / Spitsbergen (6x polni penzion)

Vsak dan bomo najbolje izkoriščali vremenske razmere in se njim tudi prilagajali, ter tako najbolje izkoriščali dneve za oglede in doživetja. Razdalje, ki jih bomo delali znotraj arhipelaga so relativno kratke, ne bomo prečili oceana, zato je morje tukaj navadno mirno. Svalbard je eno redkih področji na svetu, ki ponuja tako bogato ter raznoliko naravno in kulturno dediščino.

V teh šestih dneh bomo opazovali zaledenelo morje, fjorde z dih jemajočimi gorami v ozadju in ledenike, ki se izlivajo v morje. Med plovbo skozi led bomo iskali polarne medvede na lovu na tjulnje, opazovali bomo lahko raznovrstne polarne ptice in druge živali. Zanimive so tudi pečine, v katerih si svoja gnezda naredijo ptice. Na obali bomo opazovali cvetoče rože ter debatirali o tem, kako se prilagodijo in preživijo, v nam tako neprijaznem okolju. Na enem ali več naših postankov upamo, da bomo videli tudi posebno vrsto Svalbardskega severnega jelena. So precej manjši od njihovih južnih sorodnikov, še vedno pa jih krasi impresivno rogovje. Področje pa je tudi bogato z zgodovino – kitolov, premogovništvo … Nekaj pomembnih znamenitosti si tudi ogledamo.

S posebnimi čolni – zodiaki se bomo čisto približali klifom, ledenikom, ki se izlivajo v morje in opazovali tjulnje in ptice. Na naših sprehodih po obali bomo imeli priložnost za opazovanje in fotografiranje Arktične flore in favne. Ker bomo v kraljestvu polarnega medveda, bodo na naših sprehodih po obali imeli naši spremljevalci z ladje s seboj tudi puške za našo zaščito. Krossfjord, Konigsfjord, ledenik Monaco, Hinlopen Strait, Northeast Land, Edgeoya, Hornsund in Bellsund je le nekaj krajev, ki jih bomo morda obiskali. Ker nimamo točno določenega plana poti, imamo prosto pot, da lahko vsak dan izkoristimo za najbolje kar nam Svalbard ponuja. V ceni križarjenja je polni penzion (hrana je raznovrstna prilagojena vsem okusom). Osmi dan zvečer že priplujemo v Longyearbyen in še zadnjič prespimo na ladji. Vsi obroki na ladji so vključeni.

9. dan Longyearbyen (zajtrk vključen) 

Zgodaj zjutraj izkrcanje in let proti Sloveniji, kamor pridemo še isti dan. 
Na vašo željo vam lahko dodatno uredimo podaljšanje v Oslu (Norveška).

Cena križarjenja: od 3.450 eur/osebo naprej (odvisno od kabine in termina) + let. karta 

Cena križarjenja vključuje:

 • 7x nočitev na posebni ekspedicijski ladji,
 • vse obroke na ladji (polni penzion),
 • na ladji neomejeno pitje vode, kave in čaja,
 • ture s čolni zodiaki in ekspedicijsko ekipo strokovnjakov,
 • predavanja in izobraževalne programe na ladji v angleškem jeziku,
 • povratni letališki transfer Longyearbyen,
 • najem vodoodpornih škornjev za hojo po kopnem,
 • organizacijo.

Cena križarjenja ne vključuje: napitnin (ca 10 eur/os/dan), dodatnih pijač pri obrokih, osebnih izdatkov in stroškov zavarovanja. 

Po želji vam lahko organiziramo tudi cenejše križarjenje od 2.850 eur/os naprej na 49,5 metrski jadrnici za maks. 33 oseb + posadko.

Plačilni pogoji: Ker za potovanje na Svalbard veljajo drugačni pogoji kot za ostala naša potovanja, se plača ob prijavi 500 -1000 eur/osebo (odvisno od ladje). Hkrati se plača let. karta, celoten znesek pa najkasneje 3 mesece pred potovanjem. Zaradi nepredvidljivosti potovanja svetujemo doplačilo za zavarovanje rizika odpovedi. Hkrati je potrebno urediti tudi posebno zavarovanje za čas trajanja potovanja v vrednosti vsaj 200.000 eur/osebo. Cene garantiramo do zasedbe kabin (zaradi visoke sezone se poceni kabine lahko zasedejo tudi precej več kot eno leto vnaprej). Svetujemo, da se prijavite čimprej, saj vam bomo le tako lahko zagotovili ustrezne kabine po najnižjih cenah. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.    

Opozorilo: program je okviren in se lahko spremeni. Vožnja je odvisna od vremenskih pogojev in samega ledu. Ravno tako ne moremo garantirati, da boste videli vse omenjene živali, saj gre za nepredvidljivo okolje. Fleksibilnost je ključ do uspeha ekspedicije. Program je okviren, ker se zaradi premikajočih se ledenih plošč in spremenljivega vremena nikoli ne ve točno, kje bo potovala ladja. Svalbard bomo odkrivali v poletnem času, ko je vreme najbolj stabilno. Sezona na Svalbardu je zelo kratka (sredina junija do konec avgusta). Najboljša meseca za opazovanje polarnih medvedov sta junij in prva polovica julija.  

Dodatne informacije:
1. Vsi udeleženci morajo izpolniti medicinski vprašalnik pred potovanjem.
2. Vsa hrana na ladji je vključena v ceno. Hrana je pripravljena po mednarodnih okusih, vsak dan bo na voljo veliko različnih jedi. Poskrbljeno bo tudi za vegetarijance. 
3. V ceni je neomejeno pitje vode, kave in čaja.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • Kako potujemo? S posebnimi čolni zodiaki in ekspedicijsko ladjo.   
 • Nastanitev: 7x se spi na ladji (2, 3 oz. 4 posteljne kabine) in predvidoma 1x v hotelu.
 • Hrana: Na ladji imamo po tri obroke na dan. Hrana je raznovrstna (buffet) in primerna za vsakogar (tudi za vegetarijance). Na ladji je v ceni neomejeno pitje vode, kave in čaja.
 • Zahtevnost poti: Tura je primerna za kogarkoli, ki je vsaj malo popotnika po duši.
 • Vreme: Svalbard je sinonim za nepredvidljivo vreme. Povprečna temperatura poleti je šest stopinj Celzija. Boste pa lahko doživeli polnočno sonce, ki nikoli ne zaide.   
 • Zdravje: Previdni moramo biti, da nas ne opeče sonce. S seboj moramo imeti kvalitetna sončna očala. Ravno tako je potrebno piti veliko tekočine, da ne pride do dehidracije. Obstaja manjša nevarnost morske bolezni, zato so priporočljive tablete proti slabosti. Izpolniti bo potrebno tudi poseben zdravniški formular. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • Varnost: Svalbard je zelo varen. Nevarnost so polarni medvedi, zato bo potrebno upoštevati navodila osebja. Na turi z ladjo so nevarne ledene gore, vendar je naša ladja narejena prav za ekstremne pogoje. 
 • Vizum: Slovenci za obisk Svalbarda (Norveške) ne potrebujemo vize.  
 • Oblačila: So podobna kot pri hoji v gorah pozimi (goreteks spodnji in zgornji del, "windstoper", za bolj občutljive lahko tudi puhovka). Posebne gumijaste škornje za hojo po kopnem boste dobili na ladji (razen na jadrnici). Seznam vseh potrebnih oblačil boste dobili pred potovanjem.  
 • Elektrika: 220 V z evropskimi vhodi. 
 • Pranje: Na ladji je možno ob doplačilu urediti pranje. 
 • Plačevanje na ladji: Je možno s kreditnimi karticami in gotovino (v ameriških $). 
 • Telefon in internet: Ob doplačilu se boste lahko po telefonu javili domačim iz ladje, ravno tako je možna uporaba interneta (počasna povezava, doplačilo).

Nekaj vtisov naših potnikov iz naših individualnih potovanj po Svalbardu

Uroš živijo, super je bilo, vrhunsko res. Vse dobi oceno 10, super organizacija, njihova ekipa, predavanja, hrana = čista 10.tka.
Lep dan,

Tina

Sporočava, da sva se imela čudovito. Eno boljših potovanj – ocena 9. Najlepše na potovanju je bilo doživetje polarnega kroga, pokrajina Spitsbergov in kolonije ptičev. 
Nataša in Ludvik

Ocena potovanja: 10, zelo lepo, polno presenečenj, kar veliko živali in ptic, samo dva medveda, a narava je fantastična. Potniki na ladji prijazni in posadka tudi ljubezniva predvsem Filipinci. Zelo domač odnos in na koncu poslavljanje kot da smo bili “doma” .
Lucija

Pozdravljeni,
sporočava vam, da sva se včeraj srečno vrnila s potovanja na Svalbard. Bilo je res čudovito, življenjska izkušnja. 
Ocena potovanja: 10
Kaj vam je bilo najlepše na potovanju? Stik z divjimi živalmi in arktični svet. Dnevni stik z vodniki (geologi, biologi, glaciologi – vsi prijetni ljudje, svetovni popotniki in zanesenjaki). Druženje s sopotniki, ki doživljajo potovanje enako motivirani.
Lep pozdrav,
Sašo in Alenka

Ekspedicija je bila odlično organizirana; zelo po ameriško, dodelano »v nulo«. Prva dva dni sva si z lokalnimi agenti organizirala treking, zadnji dan pa ogled Piramid.
Ocena aktivnosti na ladji: 10.
Ocena predavateljev: 10.
Ocena hrane: 9.
Ocena zunanjih izletov: 9.
Lp, Saša

Greste v naši organizaciji na fotolov na polarne medvede?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media