Patagonija

 • Termin: 21.2. - 6.3.2022 oz. kadarkoli med decembrom in marcem 
 • Trajanje potovanja: 14 dni
 • Skupina: min. 4 – maks. 8 oseb (zelo majhna skupina)
 • Cena: 1.890 eur/os pri 8 osebah +  ca 1.100 eur/os let. karta z vključenima dvema notranjima letoma (vključena taksa in doplačilo za prtljago)
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Za zaključene skupine oz. individualne potnike kadarkoli organiziramo kadarkoli med decembrom in marcem. 

Avtor programa: »Od pakistanskega trekinga pod goro K2 sem sanjal o Patagoniji s svojimi našpičenimi stolpi in divjo pokrajino, kjer smo Slovenci znani po svojih ekstremnih plezalnih dosežkih. Potovanje je zastavljeno na način, da boste čimveč v stiku z naravo, na trekingih. Na vas čakajo krasni razgledi na ene najlepših gora sveta. Mogoče celo ostanete brez besed od lepot.«  

Nekdo je opisal Patagonijo, da je tam pokrajina, kot bi bila iz drugega planeta. Potrebno se je prepričati na lastne oči, zato vabljeni v Patagonijo.

V Argentini imamo krasno lokalno agencijo, ki bo poskrbela za nas. Na prvem mestu bo varnost. Vse nastanitve so skrbno izbrane in vsi naši prevozi bodo privatni.

Vrhunci potovanja:

 • Buenos Aires – Pariz Južne Amerike (privat samo za nas).
 • Vožnje po čudovitih panoramskih cestah. 
 • Eni od najlepših enodnevnih trekingov na svetu (pod goro Cerro Torre, Fitz Roy in Torres del Paine).
 • Simpatični Puerto Natales s kamnito skulpturo in lesenim pomolom.
 • Ledenik Perito Moreno z več kot 70 metrov visokimi kosi ledu, ki se krušijo v jezero.
 • Odkrivanje narodnih parkov najlepšega dela Patagonije.
 • V prvobitni naravi si boste lahko nabrali novih moči in prišli domov kot prerojeni.

Naše glavne prednosti:

 • Patagonijo bomo odkrivali z najetimi avtomobili, kar nam bo dalo popolno svobodo (ostali koristijo redne avtobuse).
 • Ustavljali se bomo kjerkoli bomo želeli in tako lahko naredili res krasne fotografije.
 • Ključno je tudi, da bomo ves čas spali na toplem v apartmajih/hotelih (Patagonija slovi po ekstremnih vremenskih pogojih, zato ne bomo spali v šotorih, ker so lahko noči prehladne).
 • Dodatno bomo imeli v apartmajih (bungalovih) svojo kuhinjo, kjer si bomo lahko pripravili hrano po želji.
 • Imamo veliko časa na vsaki destinaciji in bomo glede na vreme izbirali najbolj primeren dan za najlepši treking (v El Chaltnu 4x spimo na isti lokaciji in v parku Torres 2x).
 • Čilski narodni park Torres del Paine je zelo drag – mi ga vseeno odkrivamo kar 3 dni (od tega 2x spimo v narodnem parku).
 • Potovali bomo v zelo majhni skupini med 4 – 8 potnikov + slovenski vodnik.
 • Dodatno bomo koristili na nekaterih trekingih tudi lokalne vodnike, kar dodatno izboljša kvaliteto in varnost.
 • Po želji vam lahko potovanje individualno podaljšamo.

Program po dnevih:
H – spanje v prijetnem popotniškem hotelu (ponavadi 3*) v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom
A – apartma (cabins/bungalovi ) - hiške z lastno kuhinjo, kjer sta dve ločeni spalnici za spanje 4 oseb. Po želji se lahko doplača, da sta samo 2 osebi v istem apartmaju.

Spanje je na 5 različnih lokacijah:
1x Buenos Aires – hotel 3* z zajtrkom (1/2 soba)
4x El Chalten – apartma (4 osebe v 2 ločenih spalnicah) 
2x El Calafate –  hotel 3* ali podoben (1/2 soba) ali apartma (A)
2x Puerto Natales – hotel 3* ali podoben (1/2 soba) ali apartma (A)
2x v narodnem parku Torres del Paine - hotel 3* ali podoben (dvoposteljne sobe). Če bo zaseden pa v planinski koči (v sobi za 6 oseb). 

1. dan: let iz Ljubljane (če bo le možno) proti Buenos Airesu (obroki na letalu)

2. dan: predviden je jutranji pristanek v Buenos Airesu, prestolnici Argentine, ki ga imenujejo tudi »Pariz Južne Amerike«. Imeli bomo svoj privaten prevoz s šoferjem za ogled glavnih znamenitosti: vožnja po najširši ulici sveta - Aveniji 9. Julija z obeliskom, predel La Boca z najlepšim delom Caminito (slikovita četrt umetnikov in plesalcev tanga), zanimivo pokopališče Recoleta, kjer počiva Evita, barviti predel San Telmopredsedniška Casa Rosada ... Opcijsko vam lahko uredimo večerjo s predstavo tanga. Spanje Buenos Aires, H (z vključenim zajtrkom)

3. dan: jutranji let do Patagonije, do mesta El Calafate. Ob prihodu dvignemo udobne avtomobile (npr. chevrolet spin) in nabavimo hrano za nekaj naslednjih dni. Potem pa se zapeljemo po eni najlepših cest sveta - znameniti panoramski cesti 40, s foto postanki za lepe prizore na okoliške gore. Vožnja do naselja El Chalten, ki je glavno izhodišče za trekinge v argentinskem delu Patagonije. Sončni zahod bomo lahko opazovali na razgledni točki (ca 30 minut hoje v hrib) od koder so lepi pogledi na okoliške gore, kjer se lahko včasih vidijo tudi kondorji v letu. Spanje El Chalten, A (ca 234 km)

Naslednje tri dni bomo razpored trekingov prilagajali glede na vreme.

4. dan: danes nas čaka poseben treking do Lagune Torre, kjer se dostikrat odseva ena najbolj markantnih in najtežje osvojljivih gora Cerro Torre (3.102 m). Treking je enostaven, saj je le ca 240 višinskih metrov (skupaj ca 6 ur hoje v obe smeri), hkrati pa idealen za naš prvi stik z lepotami Patagonije. Na panoramski točki nas bodo lahko navduševali pogledi na gore Cerro Solo, Adela range, Cerro Torre in Fitz Roy. Pri laguni pa nas čaka najlepši pogled na ledenik in šivankino steno gore Cerro Torre, kjer so slovenski alpinisti postavljali svetovne mejnike plezanja. Idealen čas, da se ob lepih razgledih povežemo s Pacha Mamo (materjo Zemljo) in si naberemo novih energij. Potem se lahko povzpnemo še na razgledno točko, od koder bodo lepi pogledi na ledenik. Sledi vrnitev v El Chalten in prosto. Po želji se lahko sprehodimo še do slapu Chorrillo Del Salto. Spanje El Chalten; A

5. dan: na nas čaka eden izmed vrhuncev potovanja, treking do Lagune de los Tres, ki leži pod eno najlepših gora sveta, slovitim Fitz Royem (3.405 m). Ta dan bomo krenili zelo zgodaj na 10 km dolg treking (v eno smer) po lepi pokrajini, dokler se ne bomo povzpeli do lagune de Los Tres, kjer nas, v primeru lepega vremena (in pravočasnega prihoda), čaka eden najbolj norih jutranjih pogledov na veličastno goro Fitz Roy, ki se v rdečkastih barvah odseva v jezeru. Posnetki za dušo. Vzeli si bomo čas, da se naužijemo lepot divje narave. Potem pa se povzpnemo še na bližnji hrib, kjer bomo lahko občudovali sosednjo modrikasto laguno Sucia. Ob povratku se bomo ustavili še ob jezeru Capri. Vrnitev v El Chalten in prosto. Spanje El Chalten, A

Treking je srednje zahteven skupaj 20 km (ca 8 ur hoje v obe smeri, 750 višinskih metrov)

6. dan: bo vsak prišel na svoj račun. Tisti, ki prisegate na treking boste lahko šli na krasen treking (ca 7 ur hoje v obe smeri, 21 km, ca 1.100 višinskih metrov), kjer boste lahko imeli fenomenalne, 360 stopinjske panoramske poglede na okoliške gore, jezero Viedma in patagonsko stepo (seveda ob lepem vremenu). Ostali pa bomo izkoristili naše avtomobile in se zapeljali po panoramski cesti (foto postanki) na odkrivanje doline reke De Las Vueltas in naprej vse do jezera Lago del Desierto, od koder se lahko povzpnemo (skupaj ca 1,5 ure v obe smeri) do bližnjega jezera Huemol, od koder imamo lep razgled na bližnji ledenik. Sledi vrnitev El Chalten in prosto. Spanje El Chalten, A

7. dan: nas čaka daljša vožnja po panoramski cesti 40, ki se vije preko cele Argentine, proti jugu. Blizu reke Leona sta se skrivala Butch Cassidy in Sundance Kit, ko sta oropala banko (mogoče tudi mi najdemo kje zlato?). Med vožnjo po argentinski stepi se bomo ustavljali, kjerkoli bomo želeli. Prečenje v Čile in prihod v pristaniško mestece Puerto Natales, kjer bomo nabavili hrano na naslednje dni. Sledi sprehod po simpatičnem mestu do kamnite skulpture (Monumento de la Mano) in lesenega pomola. Spanje Puerto Natales, A ali H (ca 423 km)

Naslednje 3 dni bomo odkrivali čudovit narodni park Torres del Paine - trekinge bomo prilagajali glede na vreme.

8. dan: Začenja se odkrivanje najlepšega dela Čila (po mnenju mnogih), narodnega parka Torres del Paine (Unesco) s svojimi fascinantnimi gorami (med 2.000 – 3.000 metri), ledeniki in turkiznimi jezeri. Največja prednost je, da imamo svoj prevoz in se bomo lahko ustavljali, kjerkoli bomo želeli, da dobimo čim lepše fotografije (oz. tudi ko vidimo kakšne živali npr. gvanake, flaminge ...) in hkrati bomo trekinge prilagajali vremenu. V park vstopimo iz južne strani in občudujemo najprej jezero Toro in potem še lepše jezero Grey (z ledenikom) in Pehoe. V ozadju pa se kažejo čarobne granitne gore masiva Paine. Ta dan bomo delali krajše pohode do razglednih točk. Ena od njih bo Mirador Cuernos, s pogledi na čudovito jezero Nordenskiöld in goro Cuernos, pa pogled na slap Salto Grande. Pa vzpon na točko, kjer dostikrat vidijo kondorje in kjer bomo imeli narodni park pod seboj. Spali bomo v narodnem parku Torres del Paine v hotelu (dvoposteljne sobe); če bo zaseden pa v planinski koči (v sobi za 6 oseb). 

9. dan: bo vrhunec odkrivanja parka, saj bomo že navsezgodaj krenili na enega najlepših trekingov sveta, do vznožja najlepših gora parka Torres del Paine. Gre za tri granitne stolpe Torres (Central, Monzino in D'Agostini), ki ležijo nad turkiznim jezerom. Treking traja ca 4 ure v eno smer (skupaj 900 višinskih metrov, 21 km v obe smeri), da se pride do jezera, kjer se lahko (če imamo srečo) odsevajo mogočne špičaste gore. Zaslužili smo si take razglede. Vpijamo energijo tega kraja in si ob povratku v dolino po želji pogledamo še kakšen okoliški biser, npr. laguno Amargo, kjer se radi zadržujejo flamingi (v bližini so tudi predeli, kjer se občasno vidi pume). Spali bomo v narodnem parku Torres del Paine v hotelu (dvoposteljne sobe); če bo zaseden, pa v planinski koči (v sobi za 6 oseb). 

10. dan: bomo odkrivali centralni del parka. Najprej se bomo s katamaranom zapeljali preko jezera Pehoe potem pa imamo na izbiro dve poti. Ena pelje proti ledeniku Grey, kjer se gre peš do razgledne točke na ledenik, pri visečem mostu. Ljubša pa nam je druga pot, kjer bomo odkrivali centralni del parka, dolino Frances, ki jo ima večina za najlepši del narodnega parka. Hodili bomo mimo jezera Skottsberg s pogledi na goro Paine Grande (2.884 metrov) in na ledenik French Glacier. Cilj je priti vsaj do razgledne točke Frances, kjer bomo uživali v lepi pokrajini sredi narave. Potem se vrnemo nazaj do izhodišča (peš in s katamaranom; skupaj je ca 6 ur hoje, 16 km, malo višinskih metrov) in se potem zapeljemo z avtom do bližnjega Puerta Natalesa. Spanje Puerto Natales, hotel 3* ali podoben (1/2 soba) ali apartma (A)

11. dan: se bomo zapeljali nazaj do mesta El Calafate (ca 5 ur), kjer nas popoldan čaka ogled lagune Nimez, ki jo imajo radi ljubitelji ptic, kasneje si pogledamo interaktivni center Glaciarium, kjer bomo spoznali veliko zanimivega o ledenikih (mogoče se srečamo z direktorjem, našim rojakom Petrom Skvarča, ki ga je avtor programa spoznal na poti na Antarktiko). Bi kdo pijačo iz ledenega bara? Sledi prosto za odkrivanje El Calafateja. Zvečer pa si lahko privoščimo argentinski žar BBQ (seveda bomo poskrbeli tudi za vegetarijance). Spanje El Calafate, hotel 3* ali podoben (1/2 soba) ali apartma (A); (ca 423 km)

12. dan: eno od najboljših stvari pa smo prišparali za konec, odkrivanje narodnega parka Glacier (Unesco), kjer nas bo navdušil ledenik Perito Moreno, ki je del ogromnega ledenega polja (Patagonian Ice Field), ki je eden največjih na svetu. Kraj ima številne lepe sprehajalne poti, od koder se lahko ustvari čudovite fotografije. Dostikrat se zgodi, da se vidi, kako se več kot 70 metrov visoki kosi ledu krušijo v jezero Argentino. Opcijsko si gre lahko vožnjo z ladjico (eno uro) ali pa hodit po ledeniku (posebna izkušnja). Po številnih lepih fotografijah se nasmejani vrnemo v El Calafate, kjer imamo zaključni večer. Spanje El Calafate, hotel 3* ali podoben (1/2 soba) ali apartma (A); (ca 154 km)

13. dan: jutranji let proti domu (preko Buenos Airesa).

14. dan: polni novih vtisov pridemo nazaj domov.

Po želji vam lahko individualno podaljšamo potovanje. 

Cena: 1.890 eur pri 8 osebah + ca 1.100 eur/os let. karta z vključenima dvema notranjima letoma (vključena taksa in doplačilo za prtljago)
Doplačilo za manjšo skupino. Popust 50 eur/os, če ste z nami že potovali. 

Cena vključuje: 

 • 11x namestitve; spanje je kombinacija preverjenih popotniških hotelov (v glavnem 3*) v dvoposteljnih sobah (večinoma z vključenim zajtrkom) oz. bo spanje v apartmajih/bungalovih (hiške z lastno kuhinjo, kjer sta dve ločeni spalnici za spanje 4 oseb);
 • najem večjih avtomobilov (npr. Chevrolet Spin) z vsemi vključenimi zavarovanji (kasko) in neomejeno kilometri (ves čas imamo privatne prevoze);
 • v Buenos Airesu privatna tura z ogledom mesta (privatno vozilo samo za nas z voznikom);
 • vse vstopnine in aktivnosti po programu (Buenos Aires, narodni park Los Glaciares, narodni park Torres del Paine, Glaciarium El Calafate, Reserva Laguna Nimez, ledenik Perito Moreno);
 • 2 dni imamo dodatno najetega lokalnega gorskega vodnika (Torres del Paine 1 dan, Fitz Roy 1 dan);
 • povraten prevoz s katamaranom po jezeru Pehoe (Torres del Paine);
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo. 

Cena ne vključuje le: prevoz do/iz letališča (če ne bo let iz Ljubljane bo organiziran prevoz), gorivo (ca 35 eur), opcijskih aktivnosti (ladja Perito Moreno ca 19 eur, hoja po ledeniku ca 80 eur), ostale hrane in osebnih izdatkov. Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.  

Dodatno vam lahko uredimo zavarovanje rizika odpovedi in Coris zavarovanje.

Prijava: z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (npr. letalskih ponudnikov ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Predviden vodnik na potovanju: Alex Fernandez oz. Jure Podobnik oz. Klavdij Lukežič oz. Peter Eržen (vodniki z licenco GZS). Prepričani smo, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni. 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

KAKO POTUJEMO: Z dvemi večjimi avti (maks. 4 - 5 oseb v enem). En avto vozi vodnik, dodaten avto pa nekdo od potnikov (oz. dva šoferja). Vožnja je enostavna in nestresna (ni veliko prometa). V primeru najema drugega avta je potrebna kreditna kartica enega udeleženca. Pred potovanjem (ca 1 mesec prej) se na srečanju vseh udeležencev dogovorimo o vseh podrobnostih.
NASTANITEV: Spanje je kombinacija preverjenih popotniških hotelov 3* v dvoposteljnih sobah (v glavnem z vključenim zajtrkom) oz. se spi v apartmajih/bungalovih (hiške z lastno kuhinjo, kjer sta dve ločeni spalnici za spanje 4 oseb); 2x v narodnem parku Torres del Paine se spi v hotelu 3* ali podoben (dvoposteljne sobe). Če bo zaseden pa v planinski koči (v sobi za 6 oseb). 
HRANA: Ta del sveta slovi po odlični pripravi mesa na žaru. Kjer bomo spali v apartmajih (s svojo kuhinjo) si bomo lahko hrano pripravljali sami, sploh zajtrke in malice za treking (oz. bomo lahko šli jest v lokalno restavracijo na večerjo). Od doma si lahko prinesete energetske ploščice za trekinge, kavo ... Ostalo hrano se bo kupilo na začetku v El Calafate oz. v Puerto Natales v supermarketu. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance.
ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je namenjeno aktivnim popotnikov, ljubiteljem narave in hribov. Trekingi bodo prilagojeni vašim zmožnostim in vremenu. Ko se bo pripravljalo hrano za trekinge je ključno teamsko vzdušje.
ŠTEVILO OSEB: Min. 4 – maks. 8 oseb (potovali boste v majhni skupini, kar bo še bolj obogatilo potovanje).

VREME: Vreme v Patagoniji je izredno nepredvidljivo in lahko v enem dnevu doživite vse štiri letne čase in tudi močan veter (zato je potrebno imeti s seboj dovolj toplih oblačil in kvalitetno obutev za trekinge). Seznam priporočljivih oblačil dobite pred potovanjem. Potuje se ob koncu njihovega poletja, ko imajo relativno visoke temperature (lahko tudi do 22 stopinj).
ZDRAVJE: Obveznih oz. priporočljivih cepljenj ni. Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
VARNOST: Argentina in Čile sta varni destinaciji za potovanje. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
SPOMINKI: Izdelki iz alpake, usnja, mate za pitje čaja, izdelki iz srebra, vino Malbec, čilska vina ... Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA/Cirrus kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Praktično povsod se da plačevati s kreditnimi karticami.
VALUTA: Argentina ima argentinski peso (1 eur = 100 pesov, dec 2020), Čile pa ima čilski peso (1eur = 900 pesov, dec 2020).
ELEKTRIKA: Je večinoma kot pri nas. Ponekod pa imajo drugačne (več na srečanju pred potovanjem).
VIZUM: Slovenci za Argentino in Čile ne potrebujemo vize. 

Greste z nami odkrivat čudovito PATAGONIJO?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2021 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media