Bela krajina

BELA KRAJINA – neodkriti dragulj

Odkrivanje enega najbolj pristnih in gostoljubnih predelov Slovenije

Onkraj Gorjancev pri Belih Kranjcih

‘’Od kod pa ste?’’ ‘’Iz Bele krajine.’’ ‘’O, tam pa še nisem bil.’’

Majhna, z Gorjanci in Smukom na eni strani in Kočevskim Rogom na drugi strani varovana deželica je dolgo bila neodkriti dragulj. Včasih se zdi tako oddaljena od vsega dogajanja, da vas domačini vprašajo, kako je kaj v Sloveniji. Belokranjci so za hece, so preprosti, odprti ljudje, ki se radi družijo.

Na tem potepu boste doživeli marsikaj. Najbolj pa tisto manj znano, neodkrito Belo krajino, ki ji bomo dodali ščepec iskrivosti, zabave, pa še kaj. Kot pravijo Belokranjci, če se spustiš v deželo brez in belih noš prek Črmošnjic in Brezovice, »pale morš vle ankrt pit«. »Vle, ne pale«. Če se spustiš v deželo brez in belih noš prek Vahte, ondaj si buš enega popil, ili še bulje daj kar dva, zvečer si boš pa ob tabornem ognju malo podivanil.« Za mirno roko in srce smelo, pijem črnino in belokranjsko belo. Živeli!

Specifika potovanja:

 • potuje se lahko v kombiju, ki ga vozi vodnik (prostora je za 7 potnikov), v tem primeru je potreben lasten šotor za spanje v kampu (v primeru, da vas je več samih se lahko dogovori za delitev šotora);
 • zraven se lahko potuje s svojim vozilom (avto ali avtodom) ali najetim avtodomom (v tem primeru spite v šotoru ali avtodomu v kampu). 

Program po dnevih:

1.dan: Ljubljana – Dolenjske Toplice

V popoldanskih urah ob ca 15. uri odrinemo s kombijem iz Ljubljane (Dolgi most), od koder se podamo v smeri Dolenjskih Toplic. Pri Ivančni Gorici se poslovimo od avtoceste in nadaljujemo po partizanski magistrali do Muljave, rojstnega kraja Josipa Jurčiča in naprej v Žužemberk, središče Suhe krajine. Postanek ob reki Krki pod naseljem, od koder se ponuja čudovit pogled na skalno pečino in žužemberski grad, ki naj bi bil prvič pisno omenjen konec 13. stoletja. Bil je dolgo last istrske veje goriških grofov, kasneje pa je prešel v roke grofov Celjskih. Nedaleč stran od Žužemberka stoji naselje Dvor, ki slovi kot nekdanje središče fužinarstva od konca 18. do konca 19. stoletja. Med številnimi železnimi predmeti, ki so jih tu ustvarili, so tudi železni vozički za železnico v Postojnski jami. Sprehodimo se tudi do bližnjih zelo lepih slapov Krke. Nadaljujemo do Soteske, kjer še danes stoji ostanek gradu kot tudi Hudičev turn (postanek za ogled). Sledi še skok do Dolenjskih Toplic, kjer se utaborimo v prijetnem kampu. V okolici nas čaka krasen sprehod ob reki Sušici, za aktivne pa lahko tudi najem kanuja ali hoja do arheološkega najdišča Cvinger. Je kaj lepšega kot taborni ogenj in gledanje zvezd.

2. dan: Dolenjske Toplice - Bela krajina

Jutranje slovo od Dolenjskih Toplic. Pri Podturnu sledi krajši sprehod do ostankov gradu Rožek, ki so ga sezidali vitezi Roženski (najbolj je ohranjena vinska klet) in naprej vožnja ob robu kočevskih gozdov in po Črmošnjiško - Poljanski dolini, dokler ne pridemo v Belo krajino. V Črmošnjicah si razgibamo telo ob prijetnem sprehodu do Divjega potoka, ki je ustvaril čarobno pokrajino polno tolmunov, majhnih slapov in brzic. Nadaljujemo proti Semiču, kjer živijo šokci in šokice, kot pravijo prebivalcem Semiča ostali Belokranjci. Spust po Semiški gori do Semiča in naprej do Krupe, majhne rečice, ki s svojim izvirom pod 30 m visoko in veličastno skalo, privablja pohodnike, kolesarje in ljubitelje narave. Sledi vožnja po neturistični cesti, mimo prijetnih vasi Črešnjevca in Krvavčjega vrha do Metlike in naprej do družine Prus v Krmačini. Še prej pa postanek pri belokranjskih steljnikih, kjer mogoče v objektiv ujamemo kakšno lisičko ali belokranjsko dekle, ki nabira praprot za domače ognjišče, saj po starem verovanju praprot odganja bolezni in slabo letino. V Drašičih naredimo krajši postanek pri cerkvi sv. Petra, od koder je le streljaj do znamenite Soseske zidanice, kjer se je nekdaj lahko pilo na ''rovaš''. Sledi degustacija odličnih (nagrajenih) vin pri Prusu, tik ob meji s Hrvaško. Po pokušini in druženju se obrnemo nazaj proti Metliki (krajši sprehod po centru oz. nakup domačih dobrot) in naprej do prijetnega kampa. Še prej pa nekaj minut zgodovine ob letalu Dakota DC - 3 pred vasjo Otok, od koder so med 2. svetovno vojno peljali ranjence v Italijo. Prihod v prijeten kamp, ki leži ob reki Kolpi. Druženje in nočitev.

3. dan: Šokčev dvor - park Lahinja – Radenci (Kolpa), odkrivanje Bele krajine

Za dobro jutro obiščemo Šokčev dvor. Tradicionalna kmečka hiša, danes muzej, pripoveduje zgodbe starih časov Bele krajine. Spoznali boste »tučnjo« lanu, pisanje pisanic, kako se filca volna in opleta steklenica. Vožnja naprej mimo Vinice do krajinskega parka Lahinja, v bližini Dragatuša, ki vas bo očaral z mnoštvom različnih ptic, močvirji, kraškimi travniki in lugi. Tisto kar številne privabi v Belo krajino, pa smo pustili za konec. Reka Kolpa ali Koupa, kot ji pravijo domačini, nas bo sprejela v Srednjih Radencih, kjer boste lahko doživeli pristno naravo s kopanjem, kolesarjenjem, sprehodi ob reki ali kakšnim pohodom na bližnje vrhove in razgledne točke. V svoji ponudbi imajo tudi lokostrelstvo, odbojka na mivki, najem supa in veslanje s kanujem/raftom po Kolpi. Zaključek potovanja z možnostjo podaljšanja v kampu Lindič za vse, ki imate svoj prevoz. Ostali zaključimo izlet zvečer v Ljubljani.

Cena: pošljite povpraševanje na email: uros.ravbar@gmail.com 

Cena vključuje:

 • vodenje profesionalnega vodnika z licenco GZS;
 • prevoz za vse v kombiju z vključenim zavarovanjem vozila (min. 5 - maks. 7 potnikov);
 • gorivo (za vse, ki boste v kombiju);
 • degustacijo odličnih vin pri Prusu (5x vinar leta) in pokušina belokranjske pogače;
 • voden ogled Šokčevega dvora (predstavitev starodavnih običajev, tradicionalne obleke, pisanice …);
 • ogled krajinskega parka Lahinja (sprehajalna pot, ptice …);
 • ogledi po programu: Žužemberk, Dvor, Hudičev turn, Rožek, Divji potok, izvir Krupe, belokranjski steljniki, Metlika, letalo Otok, Kolpa …
 • organizacijo;

Doplačila: za spanje v kampu ca 34 eur/os (za dve noči), opcijske aktivnosti (Kolpa – kanu, raft, najem supa, izposoja kolesa …) ali brezplačni sprehodi ob Kolpi, hrana in osebni stroški.

Pred potovanjem se bomo pogovorili kdo ima svoj šotor in kdo bo imel svoj prevoz (kjer bo lahko spal v svojem šotoru ali svojem/najetem avtodomu).

Možnost nakupa:

 • belokranjskih dobrot (Hiša dobrot Metlika, kjer nudijo moke, kosmiče, sire, marmelade, sokove, namaze ...)
 • penin Simonič (semiskapenina.si);
 • spominkov (gudalo, vodomec, prtički, pisanice ...);

Prijava: z izpolnjeno prijavo si zagotovite mesto na potovanju. Plačuje se sproti na samem potovanju.

Pridržujemo se pravico do spremembe programa. 

Predviden vodnik na potovanju: Klavdij Lukežič, Jure Podobnik oz. Peter Eržen (vodniki z licenco GZS).  

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media