Posočje

LEPOTE ZGORNJEGA POSOČJA

Smaragdna lepotica Soča in pristni, manj raziskani predeli

Divje in avtentično! Tako bi lahko opisali gorato območje na severozahodu Slovenije, ki je skozi dolga stoletja, zaradi svoje (ne) dostopnosti in težkih življenjskih razmer, živelo povsem svoj, prvinski tempo. To je dežela visokih gora ter globokih dolin, ki so jih izdolbli ledeniki. Smaragdna lepotica Soča, ki izvira v osrčju Julijcev ter njeni pritoki so vrezali globoke soteske in korita. Prav reka Soča, ki danes združuje, a je v preteklosti tudi razdruževala, daje neizbežen pečat dolini, ljudem in krajem, ki so zrasla ob njej.

Bovško, Kobariško in Tolminsko tvorijo njen zgornji, najbolj zanimiv in ponekod še vedno divji del soškega porečja. Tu se prepletajo submediteransko, alpsko in celinsko podnebje, in tu na prepihu že stoletja žive ljudje, ki se upirajo močnim italijanskim, nemškim in celo furlanskim vplivom. Mejnost in odmaknjenost sta bila vedno ovira trajnejšemu ter hitrejšemu razvoju Zgornjega Posočja. A prav to je omogočilo ohranjanje prvobitnega okolja ter naravnih lepot, kar danes privablja ljudi, ki so željni sprostitve in pristnih doživetij.

Termini: po želji (pišite na email: uros.ravbar@gmail.com
Trajanje potovanja: 3 dni z možnostjo samostojnega podaljšanja
Skupina: min. 5 – maks. 16 oseb

Specifika potovanja:

 • potuje se lahko s kombijem, ki ga vozi vodnik (prostora je za 7 potnikov). V tem primeru je potreben le lasten šotor za spanje v kampu (če je posameznih potnikov več, se lahko dogovori za delitev šotora);
 • ali pa potujete s svojim vozilom (avto ali avtodom) oziroma najetim avtodomom. Spanje v šotoru ali v avtodomu. 

 Program:

1. dan Ljubljana - Mojstrana - Gozd Martuljek

S potovanjem bomo pričeli v Ljubljani (Dolgi most) v popoldanskih urah (ob ca 15.00 uri) in se zapeljali proti Zgornjesavski dolini. Pri Mojstrani nadaljujemo v dolino Vrata, ki so zaradi našega najvišjega očaka, najbolj znana in najbolj priljubljena alpska dolina. Povzpeli se bomo do vedno vodnatega slapu Peričnik. Posebnost slapu je, da se lahko za njim sprehodimo in si ga ogledamo tudi »od zadaj«. Nadaljujemo naprej v Rute, ki je staro ime za Gozd Martuljek, kraj nad katerim se polkrožno dviga mogočno gorsko ostenje Martuljške oziroma Špikove skupine, ki tvori mogočen amfiteater. To bo pravšnja kulisa za večerno druženje ob dobrotah z žara (Kamp Špik, Gozd Martuljek).

2. dan Vršič - Trenta - Lepena - Bovec

Zapeljali se bomo po znameniti in izredno razgledni »Ruski cesti« do najvišjega slovenskega cestnega prelaza Vršič (1.611 m), ki povezuje Gorenjsko s Primorsko. Na vrhu prelaza se bomo sprehodili do razgledne točke, kjer bomo ob lepem vremenu lahko uživali v lepih razgledih na dvatisočake okoli nas, Prisojnik, Mojstrovko, Bavški Grintavec ter ostale visoke vrhove Julijcev. Tu bomo zares dobili občutek, da smo v Kraljestvu Zlatoroga. Spustili se bomo na primorsko stran in postanek namenili kraškemu izviru naše smaragdne lepotice Soče. Najbolj pogumni (zadnji krajši del poti je zahteven in zavarovan z nekaj klini in jeklenicami) se bodo lahko spustili prav do vstopa v jamo, kjer ob visoki vodi, Soča dobesedno privre na površje. Nadaljujemo po globoki in divji dolini Trenti, eni najveličastnejših ledeniških dolin pri nas. Postanek na turistični kmetiji, kjer bomo poskusili tradicionalni ovčji sir »Trentar« ter ostale lokalne dobrote. Zavijemo v malo obljudeno dolino Lepeno, kjer nas pričaka svet barvitih zelenih tolmunov, brzic, skokov, korit in slapičev - pravi vodni gaj. Energijsko bogato območje, je odličen kraj za sprostitev, ki mu pripisujejo blagodejne in celo zdravilne učinke. Vožnja mimo Bovca do najmogočnejšega in s skupno višino kar 144 m, enega najvišjih slapov v Sloveniji – slapa Boka. Dan zaključimo z druženjem ob večernem ognju (Kamp Liza, Bovec).

3. dan Kobarid - Kolovrat - Tolmin - Soriška planina - Bohinjska Bistrica

Soška dolina je raj za ljubitelje aktivnosti na prostem, zato bomo dopoldan namenili malce bolj adrenalinskim (opcijskim) aktivnostim. Z raftom po reki Soči (rafting), spust po jeklenici (zipline), soteskanje (canyoning), morda skok s padalom iz aviona (skydiving)? Zakaj pa ne. Če pa bi dopoldan raje preživeli bolj umirjeno, vam bomo dali nekaj zanimivih predlogov za sprehode po bližnji okolici ali le poležavanje na naravnih plažah Koritnice oziroma Soče (peš dosegljivi iz kampa). Popoldan gremo proti jugu in po cesti sledimo toku Soče do mesta, kjer smaragdna reka zapusti visoki alpski svet – Kobarid. Sledi sprehod po zanimivi krožni poti do soteske potoka Kozjak, ki si utira pot prek šestih slapov in več korit, preden se izlije v bližnjo Sočo. Posebno pozornost pritegne predvsem mistični veliki slap Kozjak, po mnenju mnogih, najlepši slap v Sloveniji. Na desnem bregu Soče se med Kobaridom in Tolminom dviga izredno razgleden greben Kolovrat po katerem poteka državna meja med Slovenijo in našo zahodno sosedo Italijo. Po čudoviti panoramski cesti, od koder se nam bodo razprli razgledi (obvezen postanek) po krnskem pogorju in tolminsko kotlino na eni, ter Benečijo in Furlansko nižino na drugi strani, se bomo spustili v Tolmin. Pri vasici Zatolmin bomo vstopili v slikovita Tolminska korita, ki so najnižja vstopna točka v Triglavski narodni park, na nadmorski višini le 180 m. Krožna pot nas bo vodila skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se tu zlijeta v edino sotočje korit na Slovenskem. Po sprehodu pokušina in nakup okusnega lokalnega avtohtonega sira »Tolminca«. Zapeljemo se v ozko Baško grapo, razgiban svet s številnimi ozkimi stranskimi soteskami in slikovitimi vasicami, ki so raztresene po pobočjih globoko nad dolino reke Bače. Prek Bohinjskega sedla na Soriški planini se spustimo nazaj na Gorenjsko. Zaključek potovanja z možnostjo podaljšanja na bohinjskem koncu (Kamp Danica, Bohinjska Bistrica), vsi ki imate svoj prevoz. Ostali zaključimo dan zvečer v Ljubljani.

Cena: pošljite povpraševanje na email:uros.ravbar@gmail.com

Cena vključuje:

 • vodenje profesionalnega vodnika z licenco GZS;
 • prevoz za vse v kombiju z vključenim zavarovanjem vozila (min. 5 – maks. 7 potnikov);
 • gorivo (za vse, ki boste v kombiju);
 • malica na turistični kmetiji, kjer boste poskusili tradicionalni ovčji sir »Trentar« ter lokalne dobrote (narezek, poskrbljeno bo tudi za vegetarijance);
 • pokušino okusnega lokalnega avtohtonega sira »Tolminca«;
 • vse vstopnine in parkirninepo programu: slap Peričnik, prelaz Vršič, velika korita Soče, slap Kozjak in Tolminska korita;
 • organizacijo;

Doplačila: za spanje v kampu ca 36 eur/os (za dve noči), opcijske aktivnosti, hrana in osebni stroški.

Pred potovanjem se bomo pogovorili kdo ima svoj šotor in kdo bo imel svoj prevoz (spanje v svojem šotoru ali svojem/najetem avtodomu).

Opcijske aktivnosti v okolici Bovca: z raftom po reki Soči (rafting), spust po jeklenici (zipline), soteskanje (canyoning), skok s padalom iz aviona (skydiving), ali pa se bo ta čas izkoristil za lepe sprehode ob reki Soči.

 • Rafting – 50-55€/os (2-3h) najbolj popularno
 • Zipline – 55€/os (2-3h) zelo popularno
 • Canyoning – 50-60 €/os (2-3h) popularno
 • Skydiving – 220€/os (1,5h) oz. paragliding – 160€/os (2h) za pogumne

Prijava: z izpolnjeno prijavo si zagotovite mesto na potovanju. Plačuje se sproti na samem potovanju.

Pridržujemo se pravico do spremembe programa v primeru covid omejitev, na katere nimamo vpliva.

Predviden vodnik na potovanju: Klavdij Lukežič (vodnik z licenco GZS). 

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: uros.ravbar@gmail.com

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media