Kostarika

 • Termin: 17.2. - 2.3.2024
 • Trajanje potovanja: 15 dni
 • Skupina: min. 8  - maks. 20 oseb 
 • Cena (15 dni): 2.480 eur/os pri 15 osebah + let. karta od ca 900 eur/os naprej    
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje je primerno tudi za aktivne družine.

Na vas čaka najboljše kar ponuja Kostarika: od oblačnega in tropskega deževnega gozda, aktivnih vulkanov, lepih slapov, turkizne reke in najlepših peščenih plaž. Pa do odkrivanja krasnih narodnih parkov in eksotičnih živali (jaguarji, kiti, delfini, lenivci, opice, tapirji, tukani, are ...). Idealno potovanje za vse, ki imate radi naravo in živali. 

Po šestih organiziranih skupinskih potovanjih v ta del sveta, je pred vami program »Best of«, ki vključuje ogled najboljšega in najdražjega lokalnega narodnega parka Corcovada, za katerega National Geographic pravi, da ga morate videti, saj gre za najbolj biološko raznolik kraj na svetu in raj za opazovanje živali.

Komentar avtorja programa: »Ime Costa rica pomeni bogata obala in Kostarika ima vse kar si človek lahko zaželi. Vse je zeleno in skoraj tretjino države so narodni parki, kjer je ogromno živali. Promovirajo naravo in avtentična doživetja in so lahko zgled Sloveniji, kako se lotevat turizma. Zaščitili so naravo in zdaj lahko živijo od tega. Vsi ki jo obiščemo, pa smo bogatejši za številna nova spoznanja

Zakaj potovati z nami v Kostariko:

 • Vsi prevozi so privatni, samo za našo skupino.
 • Spali boste v preverjenih hotelih. Vaša varnost je na za nas na prvem mestu.
 • Vaš slovenski vodnik Alex originalno prihaja iz Latinske Amerike in njegovo poznavanje španščine in lokalne kulture je neprecenljivo (seveda bo njegovo vodenje v slovenščini). Z njim bo potovanje veliko bolj doživeto.
 • Program dodatno vključuje ogled najboljšega narodnega parka Kostarike – Corcovada, ki precej podraži potovanje, a nudi ogromno.

Nekaj biserov, ki jih obiščemo:

 • Delujoči vulkan Poas z gejzirsko aktivnostjo (največji aktivni krater na svetu).
 • Najlepši eko park La Paz Gardens s krasnimi slapovi in živalmi.
 • Narodni park Tenorio z turkizno reko Rio Celeste in plantažo kave.
 • Mondeverde oblačni gozd z visečimi mostovi in krasno naravo (s številnimi živalmi).
 • Tarcoles s pet metrskimi krokodili, kuščarji in pticami.
 • Narodni park Corcovado s svojo raznolikostjo in živalmi ter rezervat otoka Cano (kiti, delfini).
 • Puerto Viejo - uživanje na čudovitih peščenih karibskih plažah in odkrivanje džungle.
 • Narodni park Cahuita - lepe peščene plaže s palmami.

Program:
H - Spanje bo v prijetnih, preverjenih popotniških hotelih (v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom).
V Drake bayu se 2x spi v popotniškem hostlu v dvoposteljni sobi in 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado (za našo skupino). 
Dodatno imate v ceni že vključenih 16 obrokov (13x zajtrk, 2x kosilo in 1x večerja).

Let do Kostarike

1. dan: Let proti Kostariki (predviden let je iz Ljubljane). Večerni prihod v San Jose, glavno mesto Kostarike. Prevoz do hotela. Spanje San Jose oz. okolica, H (vključen zajtrk)

Vulkan Poas – eko park La Paz Gardens (slapovi in živali) – La Fortuna

2. dan: Poseben dan, ki ga začnemo z odkrivanjem narodnega parka Poas, kjer bomo občudovali največji aktivni krater na svetu (premer 1,6 km) in fumarole, ki se dvigajo iz zelenega jezera v vulkanu (najvišja gejzirska aktivnost na svetu). Potem pa si bomo vzeli čas za raziskovanje najlepšega eko naravnega parka v Kostariki La Paz Gardens, ki je hkrati tudi največje živalsko zatočišče. Na vas čaka kar 100 različnih vrst živali: od jaguarjev, pum, lenivcev, opic, tukanov, živo pisanih ar ...). Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji žab, kač, metuljev in orhidej. Eden od vrhuncev pa so čudoviti bližnji slapovi, ki ležijo v oblačnih oz. deževnih gozdovih, med katerimi so lično speljane pohodne poti. Raj za fotografe. Zapeljemo se še do La Fortune, kjer si lahko zvečer opcijsko privoščite še kopanje v vročih vrelcih. Spanje La Fortuna oz. bližnja okolica, H (vključen zajtrk)

La Fortuna slap – plantaža kave – Rio Celeste

3. dan: Zjutraj bomo lahko občudovali bližnji aktivni vulkan Arenal, potem pa gremo po potki do slapu La Fortuna, ki leži v lepi naravi (bujno zeleno rastje). Po ogledu se bomo zapeljali v okolico Rio Celeste, kjer si bomo popoldan pogledali zanimivo plantažo kave, se seznanjali z njeno proizvodnjo in preizkušali okusno kavo, po kateri slovi Kostarika. Zvečer se lahko opcijsko organizira nočni pohod, saj je večina živali aktivnih ponoči. Spanje Rio Celeste oz. bližnja okolica, H (vključen zajtrk)

Narodni park Tenorio – turkizna reka – Monteverde oblačni gozd

4. dan: Zjutraj bomo odkrivali narodni park Tenorio, kjer nas bo navdušila reka Rio Celeste, ki slovi po svoji turkizni barvi. Uživanje na hoji po lepi naravi s številnimi fotografskimi motivi, vse do slapu. Popoldan pa nas čaka vožnja do Monteverdeja, ki slovi po »oblačnem« gozdu (cloud forest). Kvekerji, ki so sem prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja so bili navdušeni nad tukajšnjo floro in favno, zato so se odločili, da ne bodo več sekali dreves in so pokupili okoliška zemljišča. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tako že nastal park Monteverde Cloud Forest Preserve in zdaj lahko vsi živijo od narave. Spanje Monteverde oz. bližnja okolica, H (vključen zajtrk)

Monteverde park

5. dan: Poseben dan za ljubitelje narave, saj ima Monteverde veliko vrst orhidej, sesalcev, ptic, plazilcev in insektov. Najprej gremo z lokalnim vodnikom v park na hojo po visečih mostovih (hanging bridges), kjer boste iz vrha občudovali oblačni gozd, številne rastline in ptiče ter izvedeli veliko zanimivih informacij o ekosistemu in njegovih prebivalcih (v enem delu boste lahko bolj avanturistični plezali po drevesu). Potem pa se bomo lahko udeležili opcijskega adrenalinskega spuščanja po jekleni vrvi - canopy (ki je tukaj nekaj posebnega, saj boste imeli občutek, kot da letite kot Superman). Popoldan bo prosto oz. čas za ostale opcijske oglede (muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab). Lahko pa si pogledate tudi butterfly garden (ogled metuljev) in  hummingbird garden (ogled kolibrijev). Za večerjo si lahko privoščite dražjo restavracijo, kjer se lahko jé na vrhu drevesa. Spanje Monteverde oz. bližnja okolica, H (vključen zajtrk)

Monteverde – Tabacon (krokodili) – pacifiška obala 

6. dan: Zapeljemo se proti Manuel Antoniu in se na poti ustavimo pri mostu Tarcoles, kjer imate pogled na krokodile. Potem gremo še na ca dve urno turo z ladjico, kjer bomo lahko od bližje opazovali ca pet metrske krokodile, igvane, kuščarje, eksotične ptiče in mangrova drevesa. Popoldan pa na vas čaka uživanje in kopanje v toplem pacifiškem morju. Kdo gre prvi v vodo?  Spanje okolica Manuel Antonia

Uvita (narodni park Marino Ballena s kiti) – Sierpe – Drake Bay

7. dan: Zjutraj nas čaka vožnja do Uvite, kjer se bomo sprehodili po plaži, ki iz zraka izgleda kot kitov rep. Plaža je del narodnega parka Marino Ballena, kjer se lahko, če imamo srečo vidi kite grbavce, ki v teh vodah rojevajo mladiče (dec – apr in jul – nov). Malo naprej pa leži Sierpe, od koder gremo naprej z ladjico vse do Drake Baya, ki je izhodišče za odkrivanje čudovitega narodnega parka Corcovada. Spanje Drake Bay – hostel 1/2 soba (vključen zajtrk)

Narodni park Corcovado

8. dan: Eden od vrhuncev potovanja je sigurno odkrivanje narodnega parka Corcovado, ki je največji narodni park v Kostariki in slovi po svoji raznolikosti in je krona vseh narodnih parkov. Tako ga je National Geographic označil za najbolj biološko raznolik prostor na zemlji. Park je raj za opazovanje živali (od tukanov, tapirjev, jaguarjev, opic ...) in eksotičnih rastlinskih vrst. Poleg vas bo hodil izkušen lokalni vodnik, ki bo poskrbel, da boste videli čimveč živali, ki živijo v narodnem parku. Ker je najboljši čas za opazovanje živali zjutraj in pozno popoldan, bomo prespali sredi parka in uživali v pristnih zvokih narave. Spanje sredi narodnega parka Corcovado – skupna ležišča (vključen zajtrk, malica in večerja)

Narodni park Corcovado -  otok Cano (kiti, delfini) - Drake Bay

9. dan: Danes nas čaka še en poseben dan. Najprej odkrivanje parka Corcovado s svojim tropskim gozdom (drevesa, ki zrastejo do 60 m v višino) in živalmi, ki jih bomo poskušali izslediti (živopisane are, kajmani, opice, mravljinčarji ...). Potem pa se naložimo na ladjico in že med vožnjo proti otoku Cano obstaja zelo velika verjetnost, da bomo opazili  kite oz. delfine, ki se v tem času zadržujejo v teh vodah. Zapeljemo se še do enega bisera, biološkega rezervata otoka Cano, kjer je eno najboljših snorklanj v Kostariki. Dovolj bo časa tudi za kopanje oz. za raziskovanje parka. Popoldan se vrnemo nazaj v Drake Bay, kjer imate prosti čas za dodatno odkrivanje (npr. jahanje oz. plaža San Josecito ...). Spanje Drake Bay – hostel 1/2 soba (vključen zajtrk in kosilo)

Drake Bay – Sierpe – Cartago (San Jose)

10. dan: Dopoldan se zapeljemo z ladjico do Sierpeja in naprej proti hribom mimo parka Los Quetzales. Sledi vožnja do Cartaga, kjer si pogledamo baziliko Nuestra Senora de Los Angeles, ki ima za domačine poseben pomen (v njej je kip črne Madone, ki ima veliko zdravilno moč). Spanje Cartago oz. okolica, H (vključen zajtrk)

Cartago – Puerto Viejo 

11. dan: Dopoldan nas čaka ca 4 urna vožnja do Puerto Viejo de Talamance, kjer nas čaka dopustniški zaključek v afro-karibskem vzdušju. Kraj je zaradi odmaknjenosti stran od masovnega turizma in idealen za vse, ki radi odkrivate lepe peščene plaže in naravo. Prepuščamo se nežnemu zvoku valov, da nas spet napolni z energijo. Spanje Puerto Viejo oz. okolica (med Cahuito in Manzanillom) v H (vključen zajtrk)

Odkrivanje čudovitih peščenih plaž (karibska obala) in narodnih parkov (džungla)

12. dan: Na nas čaka aktiven (uživaški) dopust. Ta del Kostarike slovi po lepih plažah in prav je, da jih odkrijemo. Zapeljali se bomo do bližnjega parka Gandoca Manzanillo National Wildlife Refuge in se sprehajali skozi džunglo vse do lepih odmaknjenih peščenih plaž, ki nas čakajo za nagrado. Ob povratku se lahko ob doplačilu obišče tudi predel, kjer imajo živo pisane are ali pa se gre na čokoladno turo na plantažo kakava. Spanje Puerto Viejo oz. okolica (med Cahuito in Manzanillom) v H (vključen zajtrk)

Narodni park Cahuita in lepe peščene karibske plaže s palmami

13. dan: Dopoldan bomo lahko obiskali bližnji narodni park Cahuita. Na nas čakajo lepe sprehajalne poti, skozi tropsko rastje, vse do lepih peščenih plaž, ki nas kar vabijo k sebi (kopanje v parku). Popoldan pa se zapeljemo nazaj proti San Joseju. Spanje predvidoma v predelu Carrillo v H (vključen zajtrk)

Vožnja do San Joseja in popoldanski (večerni) let proti domu

14. dan: Vožnja do letališča San Joseja in let proti domu.

Prihod domov

15. dan: Polni novih vtisov boste prileteli domov.

Cena (15 dni): 2.480 eur/os pri 14 osebah + let. karta od ca 900 eur/os naprej z vsemi taksami in doplačilom za prtljago;
Doplačilo za malo skupino 10 – 14 oseb = 140 eur/osebo. Popust 50 eur za vse, ki so z nami že potovali. 

Cena vključuje (ogromno):

 • vse privatne transferje (z večjim vozilom npr. avtobus samo za našo skupino);
 • vse stroške voznika, gorivo, vse takse;
 • spanje v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (v Drake Bayu 2x spanje v hostlu v dvoposteljni sobi, 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado);
 • v ceni imate vse zajtrke (13x), 2x kosilo in 1x večerja;
 • na 2 dnevni turi po narodnem parku Corcovado vse vključeno (2x polni penzion, vse vstopnine, takse, lokalni vodnik, spanje v narodnem parku, vse aktivnosti po programu, prevozi z ladjo, vključeno odkrivanje biološkega rezervata otoka Cano s kiti, delfini, snorklanjem ter opremo za snorklanje);
 • ladjica Sierpe – Drake Bay – Sierpe;
 • vse vstopnine po programu (narodni park Poas z vulkanom, eko park La Paz Gardens, slap La Fortuna, narodni park Tenorio, Uvita – narodni park Marino Ballena, park Gandoca Manzanillo  ...);
 • Rio Celeste vstopnina in tura;
 • vodena tura na plantaži kave Rio Celeste;
 • Monteverde vstopnina v park in tura po visečih mostovih po parku;
 • Tarcoles tura s čolnom (krokodili, ptice, mangrove);
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo. 

Cena ne vključuje le: hrane, ki ni vključena in osebni stroški, opcijske aktivnosti, napitnine. Če je karkoli kar ni pod cena vključuje.

Opcijske aktivnosti po želji: topli vrelci La Fortuna, nočni pohod ca 20 eur, Monteverde (žabice, metulji, zip line ...), Puerto Viejo ...

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Ste vedeli:

 • Da Kostarika sploh nima vojske (edina država na svetu).
 • Njihova valuta colon se imenuje po Krištofu Kolumbu, ki je leta 1502 odkril Kostariko.
 • V Kostariki živijo eni najbolj srečnih ljudi na svetu.

Lahko vam uredimo asistenco Coris oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 8 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Vodnik na potovanju: Alex Fernandez, ki destinacijo odlično pozna saj je vodil naših zadnjih pet potovanj po Kostariki. Če želite doživeti Kostariko je Alex pravi vodnik za vas (sproščeno vzdušje in kvalitetno vodenje je zagotovljeno). 

SPLOŠNE INFORMACIJE:
Prevozi: Vsi prevozi bodo privatni (samo za našo skupino). Npr. privaten avtobus (odvisno od velikost skupine) z lokalnim šoferjem.
Nastanitev: Spanje bo v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih, v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (v Drake bayu 2x hostel v dvoposteljni sobi, 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado).  
Hrana: V ceni je že vključenih 16 obrokov (13x zajtrk, 2x kosilo in 1x večerja). Vsi zajtrki so v ceni. Izbirali bomo preverjene lokalne restavracije oz. bomo jedli v naših nastanitvah. Poskrbeli bomo tudi za vegetarijance.
Zdravje: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
Varnost: Potovali boste po turističnih predelih, ki so varni. Kostarika sploh nima svoje vojske kar pove veliko. 
Vreme: Marec je najbolj primeren čas za obisk Kostarike, saj je takrat suho obdobje. Lahko da bo tudi kaj dežja, saj ima Kostarika tropsko klimo (kar pomeni, da lahko dežuje tudi v suhem obdobju). Povprečne temperature bodo med 28-32 stopinj C. Monteverde leži v oblačnem gozdu na višjih višinah, kar pomeni nižje temperature, sploh ponoči. Tukaj bo podnevi med 20 – 25 stopinj in ponoči ca 15 stopinj. Ostali predeli bodo vroči in vlažni. 
Spominki: Lahko boste kupili kavo, čokolade, ročne izdelke, pobarvane lesene rezbarije, slike  …
Vizum: Slovenci za obisk Kostarike ne potrebujemo vize.

Zakaj potovati v Kostariko in kaj pomeni njihov izraz PURA VIDA?

To je življenjski slog Kostarike. Preprosto prevedeno pomeni "preprosto življenje" ali "čisto življenje", toda v Kostariki je več kot le rek - to je način življenja. Domačini uporabljajo ta izraz za pozdrav, za slovo, da povejo, da je vse v redu. Pura Vida je način, kako živijo. Ni presenetljivo, da je bila Kostarika razglašena za eno najsrečnejših držav na svetu, predvsem zato, ker imajo zelo sproščen in preprost način gledanja na življenje. Brez skrbi, brez razburjenja, brez stresa - pura vida zanje pomeni biti hvaležen za to kar imajo in ne razmišljati o negativnem. To je čustvo, odnos, sreča in način življenja. Ko obiščete Kostariko, boste razumeli pravi pomen pura vida. Že zato se splača iti v Kostariko, da se tega naučimo in prinesemo domov.

Nekaj komentarjev naših potnikov iz prejšnjih potovanj po Kostariki:

Kaj je bilo najlepše na potovanju po Kostariki? Pogled na prelet jate ar, na tukane na drevesih, občudovanje lenivcev, iguan, modrih metuljev, ki so letali okrog nas, večerni ogled živali v gozdu, kot tudi želve na plaži, kako ležejo jajčka, pa fascinantna, bujna flora. Doživetje so bili mostovi nad krošnjami dreves (Sky towers), pa Canopy/Zip line.
Katja

Ocena potovanja (1-10): Ocena 10
Zelo zanimivo potovanje, destinacije kjer ni masovnega turizma, je neokrnjena narava, srečanja z domačini, zelo dober vodič, odlične namestitve.
Vodnik Alex - Zelo prijazen, skrben, iznajdljiv, vedno dobre volje, odličen vodič, ki zna povedati več, kot piše v knjigi ali na internetu, tudi ob svojem prostem času nas je peljal na večerni ogled zanimivosti, sprehod po mestu ...
Marinka

Ocena potovanja (1-10): 9 – lepa narava, dobre nastanitve, polno izkoriščeni dnevi.
Kako ste zadovoljni z vodnikom: 10 – organiziran, zanesljiv, poskrbi za sproščeno vzdušje.
Nataša

Naš vodič Alex zasluži najvišjo možno oceno. Mislim da vodiča z njegovimi sposobnostmi ter karakterjem ni mogoče dobiti. Med potovanjem nam je predal ogromno svojega znanja. Najlepša je bila pestrost živalskega in rastlinskega sveta v narodnem parku Corcovadu in Monteverde ...
Iztok in Vilma

Greste z nami odkrivat čudovito KOSTARIKO?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media