Best of Kuba

 • Termini: 20.12.2023 - 2.1.2024, 20.1. - 2.2., 17.2. - 1.3., 22.4. - 5.5. in 23.10. - 5.11.2024
 • Trajanje potovanja: 14 dni 
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.740 eur/os pri najmanj 15 osebah + letalska karta (od ca 800 eur/os naprej pri zgodnji potrditvi); v novoletnem terminu je precej višja cena let. karte
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Potovanje lahko kadarkoli organiziramo za zaključene skupine.

Skozi odprta okna prihaja glasba v valovih, medtem ko nas ob večerih čakajo spontani plesni ritmi. Kuba je država, kjer si osredotočen izključno na trenutek zdaj. Jutri kot da ne obstaja. Tukaj se še vedno počasi premikajo klasične stare limuzine po kolonialnih trgih in kjer revolucionarni grafiti na stenah barvito opleskanih hiš opevajo revolucionarne podvige Che Guevare in Fidela Castra. Tukaj na nas čakajo lepe peščene kubanske plaže, jahanje konj, tobak, rum in koktejli v kombinaciji s salso, sonom in drugimi zvrstmi. Vabimo vas, da z nami odkrijete pristno Kubo, kjer bomo veliko noči spali pri domačinih doma in uživali v njihovi gostoljubnosti in sproščenosti. Za konec pa se prepustimo razvajanju v „all inclusive“ hotelu na eni najlepših peščenih kubanskih plaž.

Na vas čakata kakovosten program in vodnik, ki se na Kubi počuti kot doma. Tako Kube ne boste samo videli, ampak tudi doživeli. 

Potovanje je namenjeno samo pravim popotnikom po duši, ki gredo na Kubo zaradi izkušnje (saj je kvaliteta nastanitev in drugih stvari slabša kot drugje). 

PROGRAM PO DNEVIH: 
H – hotel *** 3x v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom
R – hotel *** 2x spanje (all inclusive) v dvoposteljnih sobah z vključenim polnim penzionom
D – 7x spanje pri domačinih po dva v sobi - posebno doživetje
Vključeno:  Z - zajtrk, K – kosilo, V – večerja

Dan 1, Evropa – HAVANA

Polet prek enega izmed evropskih letališč v Havano. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti sledi prevoz do hotela in če boste pri močeh prvo nočno odkrivanje. Nočitev v hotelu *** v Havani. (letalo, H)

 Dan 2, HAVANA

Havana je mesto iz nekega drugega časa. Najprej obiščemo stari del mesta, kjer stoji katedrala in kjer Havana kaže svojo pravo staro podobo. Obiščemo tudi muzej ruma Havana Club ter si pogledamo njegovo skrivnostno proizvodnjo iz globine hrastovih sodov. Potem sedemo v stare ameriške avtomobile in si v njih privoščimo ogled novega mestnega jedra. Z vetrom v laseh uživamo ob prizorih na priobalni aveniji Malecon, pomembnostih revolucionarnih uspehov iz Trga revolucije, arhitekturni lepoti predsedniške palače, slikovitosti Centralnega parka, poveljevanju iz Kapitola in zasluženem predihu v predsedniškem hotelu... Zvečer se gre plesat ali na kak koncert. Nočitev v hotelu *** v Havani (H, Z).

 Dan 3, HAVANA – VINALES

Vožnja proti Vinalesu, katerega okolica slovi kot najlepši predel Kube. Vinales je ugnezden v Sierra de Los Organos in kljubuje dih jemajočim panoramskim razgledom z najlepšimi barvnimi niansami na apnenčaste osamelce in slikovite doline med tobakovimi polji. Milijone let so reke glodale podzemne tunele v mehki apnenec in nastajale so mogočne jame. Nad njimi se je pokrajina sesedala in nastala je posebna pokrajina "mogotov". Najbolj doživeto bo naše jahanje na konjskem hrbtu (po želji) po posebni pokrajini. Uživamo v vzdušju "mogotov" nad nami in tobačnih ter kavnih polj okoli nas. Na poti spoznavamo prijazne domačine, ki nam z nekaj sreče zvijejo cigaro ali nam ponudijo srk domače kave. Obiščemo tudi lokalno družino in sušilnico tobaka in sestopimo tudi v zanimivo kraško jamo in uživamo v lepih konturah podzemnega sveta. To je dan, ki ga vsrkavamo na polno. Namestitev pri domačinih doma v Vinalesu. (Z, D) 

Dan 4, VINALES – CAYO LEWISA – VINALES

Zjutraj se odpravimo na obalo, kjer nas kratka vožnja z ladjo popelje na izolirani koralni otoček v arhipelagu de Colorados. In kaj je lahko lepšega, kot da si privoščimo sproščen počitniški dan v tropskem raju, na dolgi osamljeni peščeni plaži  uživamo v morskih radostih kot mali otroci. Gotovo nas najbolj navdušita peščena plaža in tisoč in en odtenek atlantske modrine. Vključeno je tudi kosilo. Pozno popoldan vrnitev v Vinales. Namestitev pri domačinih doma v Vinalesu. (K, D)

 Dan 5, VINALES – PRAŠIČJI ZALIV

Zjutraj nas čaka vožnja do Las Terrazas, ki je znana po kavnih plantažah in najbolj popularnem glasbeniku iz zahodnega dela otoka. Polo Montanez in njegovi zimzeleni hiti Siete Anos, Palida Flor in Guajiro Natural,... odzvanjajo v naših ušesih. Na kratko postanemo v njegovi vasici, pri mami Mariji pa poskusimo lokalno kavo. Sledi vožnja proti znamenitem Prašičjem zalivu, kjer obiščemo peščeno plažo in vasico od koder prihaja naš lokalni vodnik. Čas je za pristno druženje z domačini. Ste za piknik na plaži? Morda za plesanje salse? Namestitev pri domačinih doma. (D) 

Dan 6, PRAŠIČJI ZALIV – CIENFUEGOS 

Na močvirnem območju med mangrovimi gozdovi so se ugnezdili kubanski krokodili. Za dobro jutro jih pozdravimo in nahranimo v bližnji krokodilji farmi. A bi se kdo fotografiral s krokodilom okoli vratu, edinstvena izkušnja? Po fotografiranju lahko vidimo še največjega kubanskega sesalca - jutia. Zdaj presedlamo na gliserje, ki nas skozi mangrove gozdove popeljejo do nekdanjih indijanskih otočkov. Sledi vožnja do Unescovega mesta Cienfuegos, ki čaka samo na nas. Medtem ko se sprehajamo med ulicami neturističnega mesteca, iz vsake odprtine pronicajo melodije najbolj slavnega prebivalca mesta, Bennya Morea, enega največjih kubanskih glasbenikov vseh časov. Spanje hotel *** v Cienfuegosu oz. okolici (H)

 Dan 7, CIENFUEGOS – SIERRA ESCAMBRAY in GUANAYARA NARODNI PARK – TRINIDAD

Danes se dvigujemo v osrednje hribovje Sierra Escambray, znano po kavnih plantažah. Obiščemo hišo kave in namočimo ustnice v opojno črno tekočino. Tukaj nas čakajo stari predelani ruski tovornjaki in sprehajalne poti po tropskem zelenju in pestrem ekosistemu narodnega parka Guanayara, mimo džungelskega slapu do melodične reke, kjer postanemo za kosilo. Po končanem ca tri kilometre dolgem sprehodu se spustimo proti kolonialnemu Trinidadu, naši naslednji destinaciji. Poiščemo si namestitev, se stuširamo in uredimo, potem pa... spontana zabava v enem izmed glasbenih klubov ali na odprtih trgih v okolici skalinade. Ob polnoči najbolj vztrajni nadaljujemo, plesni pohod, v največji jamski diskoteki, kjer nas čakajo ritmi reggaetona. Nočitev pri domačinih doma v Trinidadu (a je kdo omenjal nočitev?) (Z, D)

 Dan 8, TRINIDAD - PLAYA ANCON - TRINIDAD

Danes nas čaka odkrivanje Trinidada (Unesco), enega najlepših kolonialnih mest Latinske Amerike. Sprehodili se bomo skozi tlakovane ulice, pravokotne trge in si ogledali glavne mestne znamenitosti okoli Plaza Mayor in po želji še katerega od muzejev: arheološki muzej, zgodovinski muzej, muzej romantike… Mesto je raj za nakupovanje spominkov (od slik, majic,  glasbe, fotografij do... gumbov za hlače). Popoldan obiščemo najverjetneje najlepšo kubansko plažo na karibski strani, štiri kilometre dolgo peščeno plažo Ancon, ki se namaka v svetli modrini Karibskega morja. Predamo se morskim radostim. Zvečer pa spet ven na zabavo, saj se mesto vsak dan znova, prelevi v veliko plesišče na odprtem. Spontana zabava in ples. Nočitev pri domačinih doma v Trinidadu. (D)

 Dan 9, TRINIDAD – VALLE DE LOS INGENIOS – SANTI SPIRITUS - REMEDIOS

Prost dopoldan za zadnje podoživetje dogodivščin iz Trinidada, preden obiščemo bližnje Unescove plantaže sladkornega trsa, v slikoviti dolini Los Ingenios. Tukaj poskusimo sveže stisnjeni sok iz sladkornega trsa in se povzpnemo na stolp ter razgledamo po dolini. Sledi vožnja do Santi Spiritusa, krajši ogled mesta, njegovega arkadnega mostu in katedrale. Prosto za sprehod po bulevarju (peš coni). Popoldanski transfer do odmaknjenega Remediosa, kjer imamo še nekaj časa za odkrivanje majhnega mesteca. Nočitev pri domačinih doma v Remediosu. (K, D)

Dan 10, REMEDIOS – izlet s katamaranom na CAYO SANTA MARIA – REMEDIOS

Danes nas čaka vožnja s katamaranom do rezervata Cayo Santa Maria. Do izhodišča vodi ca 40 km dolgi umetno ustvarjen nasip čez morje Atlantika. Na južni strani se razkazujejo mangrovi gozdovi kot del od Unesca zaščitenega biosfernega rezervata. Tukaj bomo snorklali in uživali v morju in se družili z delfini (v odprtem bazenu). Pozno popoldne se vrnemo v Remedios, tokrat barve sončnega zahoda popestrijo vrnitev. Nočitev pri domačinih doma v Remediosu. (K, D)

Dan 11, REMEDIOS – SANTA CLARA – ALL INCLUSIVE HOTEL

Zjutraj se najprej zapeljemo do Santa Clare, ki jo popestrimo z zanimivimi zgodbami iz kubanske revolucije – s poudarkom na Che Guevari, saj nas tam čaka ena največjih otoških znamenitosti - mavzolej Che Guevare, najbolj znanega revolucionarja 20. stoletja. Ustavimo se tudi v tovarni cigar Constanino Perez Carrodegua, kjer obiščemo delavce pri delu in kjer se seznanimo z njihovo izdelavo. Pot nadaljujemo do našega izbranega hotela v Varaderu, kjer na nas čaka samo še razvajanje in dolga bela peščena plaža porasla s kokosovimi palmami na koncu potovanja. Spanje v hotelu all inclusive v Varaderu. (V, R)

Dodatno: po želji se lahko 11. dan zvečer uredi let proti domu kamor pridete 12. dan potovanja (potrebno je najaviti ob prijavi).

Dan 12, HOTEL ALL INCLUSIVE NA PEŠČENI PLAŽI

Zaslužili smo si dopust na koncu potovanja. Prost dan za uživanje na peščeni plaži in številnih brezplačnih aktivnostih hotela po sistemu vse vključeno... Spanje v  hotelu all inclusive. (Z, K, V, R)

Dan 13, PEŠČENA PLAŽA – HEMINGWAY (v primeru večernega leta) - LET PROTI DOMU

Prosto do prevoza na letališče. V primeru dopoldanskega leta se gre direktno domov, v primeru večernega leta pa imamo prosto dopoldne za uživanje na peščeni plaži in popoldan obisk ribiške vasice Cojimar, kjer je Hemingway hodil na ribolov in koder je nastajalo njegovo najbolj prepoznavno delo “Starec in morje”, za katerega je prejel Nobelovo nagrado. Obiščemo lokal v katerem je nastajala knjižna uspešnica in kjer lahko poskusimo Hemingwayev koktejl Daiquri. Z zgodbami o Hemingwayu in njegovih živopisanih življenjskih zgodbah, zapuščamo ta edinstveni tropski otok. Sledi transfer do letališča, kjer se po vseh lepih izkušnjah poslovimo z “Adios Cuba!”. Sledi polet proti domu. (Z)

Dan 14, PRIHOD DOMOV 

Cena: 1.740 eur/osebo pri 15 osebah + letalska karta od 800 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi), ki vključuje doplačilo za prtljago in vse takse; v novoletnem terminu je precej višja cena let. karte
Doplačilo za manjšo skupino (11 - 14 oseb) 140 eur/osebo. 50 €/os popusta, če ste že potovali z nami. 

Cena vključuje (zelo veliko): 

 • 12 x prenočevanje na Kubi v dvoposteljnih sobah (od tega 3x hotel *** z vključenim zajtrkom, 2x hotel  *** all inclusive in 7x spanje pri domačinih po dva v sobi),
 • vse prevoze po programu s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije, 
 • hrano po programu (5x zajtrk, 4x kosilo, 2x večerjo), 
 • vožnjo s starimi avtomobili v Havani, 
 • jahanje konjev v Vinalesu, 
 • izlet na otok Lewisa z vključenim kosilom,
 • odkrivanje Sierra Escambray (narodni park Guanayara) z vključenim kosilom, 
 • izlet na Unescove plantaže sladkornega trsa z vključenim kosilom, 
 • ogled tovarne ruma, tovarne cigar in Chejeve grobnice,
 • izlet s katamaranom na Cayo Santa Maria, z neomejenim konzumiranjem pijač ter vključeno opreme za snorklanje (maska, snorkel in plavutke),
 • vse vstopnine po programu (kraška jama, pokušina kave na kavni plantaži, krokodilja farma ...), 
 • obveznega lokalnega vodnika na Kubi, 
 • vodenje profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS, 
 • organizacijo programa potovanja.

Cena ne vključuje: vize 40 eur, napitnine in stroški skupne blagajne (skupaj ca 50 eur), dodatno hrano, osebni izdatki in opcijske aktivnosti (muzeji Trinidad ...), prevoz do/ iz letališča (bo urejen za skupino). 

Lahko vam uredimo asistenco Coris oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 do 2.5 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

VAŽNO: V Sloveniji se za paket plača le 1.628 eur/os saj se od paketa odšteje 112 eur/os za stroške sedmih nastanitev, ki se plačujejo na licu mesta. Ko se spi pri domačinih doma (7x) v tako imenovanih Casa particulares znašajo cene namestitev ca 16 eur/osebo v dvoposteljni sobi (7 nočitev x 16 eur/osebo = 112 eur/os) in se plačujejo direktno na licu mesta. Če sobo zaseda ena oseba, je cena dvakrat višja, torej 32 eurov/noč. Pri domačinih doma vam lahko pripravijo zajtrk in/ali večerjo (doplačilo). Ca en mesec pred potovanjem bo zoom srečanje vseh udeležencev z vodnikom, kjer boste dobili vse informacije glede potovanja.

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, namestitev, prevozov, menjalnega tečaja …) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o.  

Vodnik na potovanju: Alex Fernandez oz. Senad Osmanaj oz. Damjan Glinšek, profesionalni vodniki z licenco GZS, ki Kubo odlično poznajo in smo prepričani, da boste z vodenjem in organizacijo zadovoljni.

SPLOŠNE INFO

 • KAKO POTUJEMO? Potujemo s klimatiziranim avtobusom turistične kategorije.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih in turističnih restavracijah. Poskusili bomo raznoliko kreolsko kulinariko, ki slovi po sveži, lahki in okusni hrani. Kulinarika je podobna naši. Prevladujejo vse vrste mesa in zelenjave. Precej je svežega sadja, še posebej manga, ananasa, papaje in guave. Kuba je bogata z morskim ulovom, zato je v kulinariki veliko rib. Zajtrk stane ca 5 eur/os, kosilo in večerja ca 15 eur/os.  
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za vse, ki ste vsaj malo popotniki po duši.  
 • ŠTEVILO OSEB: min. 10 – maks. 20
 • VREME: Celo leto je ugodno in primerno za potovanje, razen poletja, ko je največ padavin in ko so visoke temperature. Tako oktober, kot december, januar in april so zelo primerni meseci za obisk Kube.
 • ZDRAVJE: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno. 
 • VARNOST: Potovanje po Kubi je varno, obstaja le manjša možnost manjših tatvin (v velikih mestih, ko se stemni). Vodnik vas bo pripravil na to, da bo vaše potovanje ostalo v čim lepšem spominu.
 • SPOMINKI: Poleg najbolj tipičnih kubanskih proizvodov cigar, ruma in kave na trgu ponujajo še oblačila s Chejevo podobo, vrhunsko glasbo, slike in druge umetniške stvaritve ter raznolike lesene izdelke.

Nekaj vtisov iz naših prejšnjih potovanj po Kubi:
Ocena potovanja (1-10): Ocena 10 - potovanje je bilo fantastično. Kuba je zelo lepa polna glasbe in plesa. Takšnega potovanja še nisem nikoli doživela. Celotna skupina skupaj z vodnikoma in šoferjem smo bili kot ena velika družina :) To, da so tekle solze ob odhodu in poslavljanju pove veliko več kot besede :) 
Alex je daleč najboljši vodnik. Od njega sem izvedela veliko stvari saj je kot Wikipedija :D Navdušil me je za veliko stvari, mi spremenil pogled na nekatere stvari v življenju ter navdušil za še eno potovanje z njim :) Zaradi njega je bilo vzdušje na potovanju super ter skrbel je, da je vse potekalo brez skrbi. Tudi vodnik na Kubi Arisley je bil super :))Težko bi izbrala trenutke, ki so bili najlepši na potovanju, ker na takšnem potovanju s takšno skupino in vodnikom je bilo celotno potovanje nepozabno :) 
Sara

Ocena potovanja (1-10): čista 10-ka in ŠE VEČ (nad pričakovanjem)
Alex je res tak sonček. Pozitiven, skrben, zelo iznajdljiv, profesionalen, hitro reši nepričakovane situacije, vedno poln energije, in tako lepo pleše ;) Potovanje, ko res SANJAŠ Z ODPRTIMI OČMI. Super fajn celotna ekipa, super voznik avtobusa, vse pohvale Aleksu in kubanskemu vodiču JJ – perfektna sta! Pot pa sploh enkratna in težko mi je izpostaviti samo en dogodek. Všeč mi je bila vožnja s starimi avtomobili in prepevanje Guantanamere z voznikom; koncert Buena vista social club in plesanje z Omaro Portuondo; poljubček z delfinom; plavanje in potapljanje na rajskih otočkih s sanjskimi plažami; petje ob ognju; občudovanje sončnih zahodov in vzhodov; ples na katamaranu; vožnja z ruskimi kamioni; plavanje pod slapovi in sprehod po tropskem gozdu; barvita živahna mesteca z glasbo na vsakem vogalu; nasmehi in gostoljubje domačinov, ki še znajo uživati v vsakdanjih trenutkih; tropsko sadje, morska hrana; pohajkovanja med sladkornim trsom, grmički kave, ananasa in bugenvilij; okušanje ruma in cigar; vožnja z rikšami; obisk lokalnih tržnic; jahanje po hriboviti krajini porasli s tobakom in palmami; izdelava cigar; nogomet in ples z domačini; revolucionarno vzdušje in kubanska trma; salsa, rumba in čačača do jutranjih ur...in še in še. Vse je bilo ČUDOVITO. 
Alenka 

Udeležila sem se potovanja po Kubi z vodičem Senadom. Prvič sem se odločila za tak način, prej sem vedno potovala s prijatelji. Moram priznati, da ste vse moje predsodke o turističnem potovanju z agencijo popolnoma uničili. Presegli ste vsa pričakovanja: - ODLIČEN vodič z ogromno znanja, mirne krvi in z obilico dobrega humorja,- odlično izbrane znamenitosti,- prenočevanje pri domačinih je bilo nepozabno,- tempo potovanja je bil neverjeten: videli smo ogromno, pa vendar so bili dnevi na plaži tako pametno izbrani, da ni bilo slutiti utrujenosti. Verjetno je bilo se ogromno drugih pozitivnih reči (tudi so-popotniki so bili izjemni) in ne najdem niti ene slabe strani tega potovanja. Najlepša hvala za vse! Vas že hvalim vsem, ki jih poznam. Lep dan še naprej!
Tina 

Ocena potovanja: 10;  bilo je vse super, organizacija, vreme, vodnik in neverjetno enotna in homogena skupina. Vodnik Alex je bil odličen, znal nas je združit in povezat, pomagal nam je kjerkoli smo ga potrebovali, neverjetno simpatičen in dobrovoljen. Najlepši  je bil neposreden stik z domačini, njihovo petje, ritmi salse in nepozabni podmorski svet in čudovite plaže.
Irena

Ocena potovanja (1-10): 10. Bilo je fenomenalno!
Damjan je super vodnik z veliko znanja, iznajdljivosti, strokovnosti in dobre volje. Presegel je vsa pričakovanja. Polepšal nam je vsak dan s presenečenji (glasba na avtobusu, ples na plaži, ...). Lahko samo rečemo, da potovanje brez tok super vodnika nebi bilo isto. Skupaj z JJ sta res pravi team, saj smeha in dobre volje nikoli ni zmanjkalo.

Klementina in Rok

Greste z nami odkrivat Kubo? 

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava: Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media