Vrhunci Nikaragve, Kostarike in Paname

 • Termin: 8. - 24.3.2024
 • Trajanje potovanja: 17 oz. 14 dni 
 • Cena: 2.890 eur/os pri 14 osebah + let. karta z vključenim notranjim letom od 900 eur/os naprej (pri zgodnji prijavi)
 • Skupina: min. 10 - maks. 18 oseb 
 • Info: Uroš Ravbar 
 • Gsm: 031-684 651
 • E-mail: uros.ravbar@gmail.com
 • www.facebook.com/ravbarpotovanja

Program dodatno vključuje ogled najboljšega narodnega parka Kostarike - Corcovada (ki precej podraži potovanje, a nudi ogromno).

Za vas smo pripravili najboljše stvari, ki jih ponujajo tri fascinantne države Srednje Amerike: 

 • V Nikaragvi vas čaka odkrivanje čudovite kolonialne Granade in delujočih vulkanov do bisera, otoka Ometepe, ki ima posebno energijo in pristne domačine
 • Kostarika je sinonim za lepo naravo: od turkizne reke, "oblačnega gozdaparka Monteverde in eksotičnih živali, do parka Corcovado, ki je najbolj biološko raznolik prostor na zemlji in raj za opazovanje živali (od tukanov, tapirjev, kitov, delfinov ...). 
 • V Panami pa vas bo navdušil panamski kanal, stari del mesta Panama city in uživanje na rajskih otokih San Blas, kjer se bo ustavil čas.   

Potovanje je primerno samo za popotnike po duši (veliko je vožnje ter številne preproste, a čiste nastanitve). 

Po šestih že organiziranih skupinskih potovanjih v ta del sveta je pred vami program »Best of«, ki med drugim vključuje ogled najboljšega in najdražjega lokalnega narodnega parka Corcovada, za katerega National Geographic pravi, da ga morate videti saj gre za najbolj biološko raznolik kraj na svetu. 

Gre za popotniško aktivno potovanje, za vse ki imate radi naravo. 

Spi se v prijetnih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (2x spanje na otokih San Blas v zelo preprostih lokalnih bungalovih, v Drake bayu 2x popotniški hostel v dvoposteljni sobi, 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado). Dodatno imate v ceni vključenih že 22 obrokov (15x zajtrk, 2x kosilo, 2x malica in 3x večerja).

Program:

1. dan, Let proti Srednji Ameriki (obroki na letalu)

Let do Manague, prestolnice Nikaragve in transfer do kolonialne Granade. Spanje Granada (v primeru poznega prihoda spanje Managua)

2. dan, Otok Ometepe

Vožnja do otoka Ometepe, ki leži na jezeru Nicaragua in velja za biser Nikaragve. Ime otoka pomeni dva vulkana. Vulkan Concepcion je aktivni vulkan in Madera je neaktiven vulkan prekrit z gostim tropskim suhim gozdom in "cloud forestom" (oblačni gozd). Z dvemi vulkani, lepimi plažami in tradicionalnim načinom življenja je Ometepe eden izmed eksotičnih krajev Srednje Amerike. Otok kar kliče po odkrivanju in sprehodu po lepi naravi. Spanje otok Ometepe (vključen zajtrk)

3. dan, Otok Ometepe

Posebna izkušnja bo odkrivanje otoka z lokalnim vozilom. Pogledali si bomo petroglife, obiskali lokalno hišo domačinov, kjer se bomo spoznali z njihovim življenjem (obisk eksotičnega vrta). Sledi kopanje v Ojo de agua (natural spring) in potem še vrhunec – odkrivanje s kajaki po reki med mangrovimi drevesi, odkrivanje lepe narave in opazovanje številnih ptic in opic. Otok ima posebno energijo. Spanje otok Ometepe (vključen zajtrk)

4. dan, Vulkan Masaya, tržnica in Granada

Vrnitev na kopno, kjer bomo najprej obiskali družino, ki izdeluje keramiko in to boste lahko tudi sami poskusili. Potem bomo obiskali lokalno tržnico, ter si pogledali od blizu aktivni vulkan Masaya (kjer boste lahko občudovali vulkan iz roba kraterja). Ob prihodu v kolonialno Granado si bomo privoščili odkrivanje kolonialnega mesta s kočijami, potem pa šli do ulice La Calzada, kjer se največ dogaja. Spanje Granada (vključen zajtrk). 

5. dan, Prečenje meje s Kostariko do Rio Celeste 

Zgodnji odhod in po slabih dveh urah zanimive vožnje in po prečenju meje smo že v Kostariki. Najprej nas čaka prvi biser Kostarike – odkrivanje narodnega parka Tenorio, ki slovi po lepi naravi. Na licu mesta bomo lahko opcijsko uredili tudi nočni pohod, saj je večina živali aktivnih ponoči. Spanje okolica Rio Celeste (vključen zajtrk)

6. dan, Turkizna reka Rio Celeste

Dopoldan bomo šli aktivno odkrivat reko Rio Celeste, ki slovi po svoji turkizni barvi in lepi okolici vse do slapu. Uživanje na hoji po lepi naravi. Popoldan pa bo se bomo odpravili do zanimive plantaže kave, kjer se bomo družili z domačini in pokušali okusno kavo. Spanje okolica Rio Celeste (vključen zajtrk)

7. dan, Monteverde

Dopoldan nas čaka vožnja do Monteverdeja, ki slovi po svojem tropskem »oblačnem« gozdu (cloud forest). Kvekerji, ki so sem prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja so bili navdušeni nad floro in favno v »oblačnem gozdu«, zato so se odločili, da ne bodo več sekali dreves in so pokupili okoliška zemljišča. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je tako že nastal park Monteverde Cloud Forest Preserve. Popoldan bo čas za opcijske oglede - svetujemo muzej insektov in park plazilcev, kač in zanimivih žab. Lahko pa si pogledate tudi butterfly garden (ogled metuljev) in  hummingbird garden (ogled kolibrijev). Za večerjo si lahko privoščite dražjo restavracijo, kjer se lahko je na vrhu drevesa. Spanje Monteverde (vključen zajtrk)

8. dan, Monteverde - Manuel Antonio (okolica)

Poseben dopoldan za ljubitelje narave saj ima Monteverde veliko vrst orhidej, sesalcev, ptic, plazilcev in insektov. Najprej gremo z lokalnim vodnikom na hojo po visečih mostovih (hanging bridges), kjer boste iz vrha občudovali oblačni gozd, številne rastline in ptiče ter izvedeli veliko zanimivih informacij o ekosistemu in njegovih prebivalcih (v enem delu boste lahko bolj avanturistični plezali po drevesu). Potem pa se bomo lahko opcijsko udeležili adrenalinskega spuščanja po jekleni vrvi - canopy (ki je tukaj nekaj posebnega saj boste imeli občutek, kot da letite kot Superman). Popoldan pa se zapeljemo proti Manuel Antonio. Na poti se ustavimo pri mostu Tarcoles, kjer imate pogled na krokodile. Spanje v okolici Manuel Antonia (vključen zajtrk)

9. dan, Pacifiška obala: Uvita - Drake bay

Zjutraj se zapeljemo do Uvite, kjer se boste sprehodili po  plaži, ki iz zraka izgleda kot kitov rep. Potem pa gremo z ladjico po reki Sierpe vse do Drake Baya, ki je izhodišče za odkrivanje čudovitega narodnega parka CorcovadaDrake Bay leži ob pacifiškem morju in je idealen kraj za počitek oz. samostojno odkrivanje. Spanje Drake Bay (vključen zajtrk)

10. dan, Narodni park Corcovado 

Eden od vrhuncev potovanja bo sigurno odkrivanje narodnega parka Corcovado, ki je največji narodni park v Kostariki in slovi po svoji raznolikosti in je krona vseh narodnih parkov. Tako ga je National Geographic označil za najbolj biološko raznolik prostor na zemlji. Park je raj za opazovanje živali (od tukanov, tapirjev, jaguarjev ...) in eksotičnih rastlinskih vrst. Poleg vas bo hodil izkušen lokalni vodnik, ki bo poskrbel, da boste videli čimveč živali, ki živijo v narodnem parku. Ker je najboljši čas za opazovanje živali zjutraj in popoldan bomo prespali sredi parka in uživali v zvokih narave. (vključen zajtrk, malica in večerja)

11. dan, Narodni park Corcovado in otok Cano (kiti oz. delfini)

Zjutraj nas čaka še en poseben dan. Najprej odkrivanje parka Corcovado s svojim tropskim gozdom (drevesa, ki zrastejo do 60 m v višino) in živalmi, katera bomo probali izslediti od živo pisanih arkajmanovopicmravljinčarjev ... Potem pa se naložimo na ladjico in med vožnjo proti otoku Cano je velika verjetnost, da bomo izsledili kite oz. delfine, ki se v tem času zadržujejo v teh vodah. Zapeljemo se še do enega bisera - otoka Cano island biologico reserve, kjer je eno najboljših snorklanj v Kostariki oz. boste imeli čas za raziskovanje parka. Spanje Drake bay (vključen zajtrk in malica)

12. dan, Prečenje meje s Panamo in naprej do Davida 

Dopoldan je čas za počitek ali dodatno odkrivanje (npr. jahanje oz. plaža San Josecito ...). Potem pa z ladjico do Sierpeja in od tam naprej do Paso Canoas, kjer vstopimo v Panamo. Sledi še krajša vožnja do mesta David, kjer boste eni redkih turistov. Spanje David (vključen zajtrk)

13. dan, Panama City

Po zajtrku sledi jutranji let David - Panama city in ogled glavnega mesta Paname, ki s svojimi nebotičniki spominja na Manhattan. Sledi ogled Casco Viejo, starega dela mesta s posebno kolonialno arhitekturo. Potem pa si pogledamo največjo znamenitost Paname – znameniti panamski kanal, kjer bomo lahko občudovali ta čudež človeške roke zgrajene pred več kot sto leti in spoznali številne zanimivosti o gradnji. Nastanitev v hotelu Panama city (zajtrk je vključen)

Ta dan je možnost skrajšanega odhoda domov kamor pridete 14. dan potovanja. 

14. in 15. dan, otoki San Blas

Zgodaj zjutraj vas čaka vožnja z jeepi do izhodišča za otoke San Blas in od tam še vožnja z barko do čudovitih otokov. Čeprav boste nastanjeni v tipičnih (zelo preprostih) lokalnih bungalovih pa boste dva dni preživeli v zelo lepih predelih. Imeli boste svoj rajski otoček od koder se bo delalo kak izlet do bližnjih otokov. Za konec vas tako čaka uživanje na peščeni plaži, pogledi na palme in snorklanje. Spanje (lokalni bungalovi). 

Na otokih imate vse obroke vključene: 14. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja, 15. dan je vključeno zajtrk, kosilo in večerja. 

16. dan, Vrnitev v Panamo City, večerni let domov 

Zjutraj sledi vrnitev na obalo in z terenci nazaj do Panama cityja. Sledi večerni let proti domu. (zajtrk vključen, obroki na letalu)

17. dan, Prihod domov   

Cena: 2.890 eur/os pri 14 osebah + let. karta od 900 eur/os  naprej (z vključenim notranjim letom ob zgodnji prijavi)

Doplačilo za malo skupino 10 – 13 oseb (130 eur/osebo). Popust 50 eur za vse, ki so z nami že potovali. 

Cena vključuje (ogromno):

 • vse transferje (večinoma privat z večjim vozilom npr. avtobus samo za našo skupino),
 • spanje v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (2x spanje na otokih San Blas v zelo preprostih lokalnih bungalovih in lokacija s 5 zvezdicami, v Drake bayu 2x popotniški hostel v dvoposteljni sobi, 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado),
 • vse obroke na otokih San Blas (2x polni penzion, začetek s kosilom in zaključek z zajtrkom), 
 • vse obroke na 2 dnevni turi po narodnem parku Cordovado (začetek z zajtrkom, konec naslednji dan z malico)
 • ogled otoka Ometepe (lokalni prevoz, kopanje Ojo de Agua, petroglifi ...) ter dodatno turo s kajaki,
 • tura vulkan Masaya,
 • turo s kočijami po Granadi,
 • odkrivanje narodnega parka Tenorio (tura reka Rio Celeste),
 • ogled plantaže kave, 
 • turo po visečih mostovih po parku Monteverde,
 • z ladjico po reki Sierpe,
 • dvodnevna tura po parku Corcovado (vse vključeno, vsa hrana, oprema, prevozi, lokalni vodnik ...), dodatno vključeno odkrivanje biološkega rezervata otoka Cano (kiti oz. delfini, snorklanje ...),
 • ogled starega dela Panama Cityja in vključena vstopnina za ogled panamskega kanala,
 • na tri dnevni turi po otokih San Blas imate vse vključeno (vsi prevozi, vsa hrana, bivanje, izlet s čolnom po okolici, snorklanje ..., na licu mesta se plača le lokalna taksa),
 • profesionalnega slovenskega vodnika z licenco GZS,
 • organizacija.

Cena ne vključuje le: hrane, ki ni vključena in osebni stroški, ter ca 50 eur/os (za stroške pri prečenju meja, takse za San Blas), opcijske aktivnosti, napitnine, prevoza do/iz letališča (bo organiziran za skupino). 

Napitnina za slovenskega vodnika (tour leader) – če ste zadovoljni z vodenjem vašega vodnika, ga je lepo nagraditi na koncu potovanja (priporočilo napitnine je 2 eur/dan vodenja; znesek zavisi od vas in vašem zadovoljstvu in sami se odločite, če ga želite pustiti).

Lahko vam uredimo asistenco Coris oz. zavarovanje rizika odpovedi. 

Z izpolnjeno prijavnico si zagotovite mesto na potovanju. Ko je potovanje zagotovljeno (min. 10 prijavljenih) se plača 400 eur/osebo akontacije ter letalsko karto. Preostanek plačila se plača ca en mesec pred odhodom oz. se vse plačuje po srečanju udeležencev potovanja z organizatorjem in vodnikom. V primeru sprememb cen (letalskih ponudnikov, menjalnega tečaja ...) na katere nimamo vpliva se lahko cena spremeni. Cena je narejena pri menjalnem tečaju 1$=0,95 eur. Organizator potovanja je Ravbar Potovanja d.o.o. 

Predviden vodnik na potovanju: Alex Fernandez (profesionalni slovenski vodnik z licenco GZS). Alex destinacijo odlično pozna in je vodil tudi naša zadnja tri potovanja po Srednji Ameriki. Če želite doživeti Nikaragvo, Kostariko in Panamo je Alex pravi vodnik za vas (sproščeno vzdušje in kvalitetno vodenje je zagotovljeno). 

Dodatno: Kuna Yala so zanimivi avtohtoni prebivalci otokov, ki prisegajo na lastno tradicijo. Ženske se oblačijo tradicionalno, v glavnem živijo od ribolova in prodaje kokosa. Imajo zanimivo zgodovino saj so se borili proti Špancem za svojo zemljo in zmagali. So razvita avtohtona skupina saj imajo lasten pravni sistem, svoje zakone, svojo zemljo in so dobro organizirani. Po drugi strani pa so lokalni Indijanci včasih nepredvidljivi in netočni, tako da je potrebna potrpežljivost pri transferjih (imajo pa le oni pravico organizirati kopenske transferje do otokov San Blas). In v terencu se vas lahko znajde tudi 7 potnikov (prostora za prtljago pa je malo). 

SPLOŠNE INFORMACIJE:

 • Prevozi: Praktično vsi prevozi bodo s privatnimi transferji (za našo skupino). Še vedno smo imeli privaten avtobus (odvisno od velikost skupine).
 • Spanje: Spanje bo v prijetnih preizkušenih popotniških hotelih v dvoposteljnih sobah z vključenim zajtrkom (2x spanje na otokih San Blas v zelo preprostih lokalnih bungalovih in lokacija s 5 zvezdicami, v Drake bayu 2x popotniški hostel v dvoposteljni sobi, 1x skupna ležišča sredi narodnega parku Corcovado).
 • Hrana: V ceni je že vključenih 22 obrokov (15x zajtrk, 2x kosilo, 2x malica in 3x večerja). Vsi zajtrki so v ceni. Dodatno je na dvo dnevni turi Corcovado poleg zajtrkov vključeno 2x malica in 1x večerja. Na otokih San Blas pa je vsa hrana že vključena (2x polni penzion). Tam je osnova riž, ribe, piščanec. Priporočljivo je, da imate s seboj za ta del kakšne priboljške (snacks).
 • Zdravje: Več na www.zdravinapot.si in www.nijz.si (vse info glede covid). Na prvem mestu je vaše zdravje in varnost in naredili bomo vse, da boste lahko potovali varno in sproščeno.
 • Varnost: Potovali boste po turističnih predelih, ki so varni. Kostarika sploh nima svoje vojske kar pove veliko. 
 • Vreme: Marec je najbolj primeren čas v letu za obisk saj je takrat suho obdobje. Lahko da bo tudi kaj dežja saj ima Kostarika tropsko klimo (kar pomeni, da lahko dežuje tudi v suhem obdobju). Povprečne temperature bodo med 28-32 stopinj C. Monteverde leži v oblačnem gozdu na višjih višinah, kar pomeni nižje temperature, sploh ponoči. Tukaj bo podnevi med 20 – 25 stopinj C in ponoči ca 15 stopinj C. Ostali predeli bodo vroči in vlažni. 
 • Spominki: Lahko boste kupili kavo, molas – tradicionalne obleke/izdelki iz blaga  (na otokih San Blas), v Granadi prodajajo ročno izdelane viseče mreže, lesene rezbarije in instrumente …

Nekaj komentarjev naših potnikov iz prejšnjih potovanj po Nikaragvi, Kostariki in Panami:

Ocena potovanja (1-10): Nikaragva, Kostarika, Panama - Ocena 10
Zelo zanimivo potovanje, destinacije kjer ni masovnega turizma, je neokrnjena narava, srečanja z domačini, zelo dober vodič, odlične namestitve.
Alex - Zelo prijazen, skrben, iznajdljiv, vedno dobre volje, odličen vodič, ki zna povedati več, kot piše v knjigi ali na internetu, tudi ob svojem prostem času nas je peljal na večerni ogled zanimivosti, sprehod po mestu ...
Najlepše je bilo otočje San Blas in obisk indijanske “vasi ali mesta”, pogovor z domačini, pogovor z njihovim “poglavarjem”, ki ga je Alex simultano prevajal.
Marinka

Ocena potovanja (1-10): 9 – zanimive dežele, lepa narava, dobre nastanitve, polno izkoriščeni dnevi
Kako ste zadovoljni z vodnikom: 10 – organiziran, zanesljiv, poskrbi za sproščeno vzdušje.
Najlepše je bilo obisk parka Corcovado, kopanje na San Blasu, predvsem pa dobro vzdušje na poti.
Nataša

Ocena potovanja (1-10): Ocena potovanja je 9,5. Potovanje je imelo zelo natrpan program skorajda brez počitka.
Naš vodič Alex zasluži najvišjo možno oceno. Mislim da vodiča z njegovimi sposobnostmi ter karakterjem ni mogoče dobiti. Uredi konkretno vsako zadevo mirno in odločno. Med potovanjem nam je predal ogromno svojega znanja. Vedno vidi homogeno skupino.
Najlepša je bila pestrost živalskega in rastlinskega sveta v narodnem parku Corcovadu in Monteverde, ter blišč in beda Paname z veličastnim Panamskim prekopom.
Iztok in Vilma

 Ocena potovanja: 10; Potovanje je super potekalo, bilo dobro organizirano, videli smo veliko narave in živali, vse je “klapalo”.
Andreja

Greste z nami odkrivat vrhunce Nikaragve, Kostarike in Paname?

Vabljeni, da se nam pridružite!

Info in prijava:
Uroš Ravbar, gsm: 031 684 651 (med 8.00 - 17.00 uro, ponedeljek - petek), email: uros.ravbar@gmail.com

Prijavnica na potovanje  (wordov dokument) izpolnite in jo pošljite na e-naslov: uros.ravbar@gmail.com oz. lahko po navadni pošti na Ravbar Potovanja d.o.o., Smrečnikova 15, 8000 Novo mesto

RAVBAR POTOVANJA - Odkrivajte svet z nami

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media